A Fundamenta hitelekről

2015-06-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Itt van a lakáshitelek szezonja, a banki elszámolások és az élénkülő lakáspiac miatt sok kérdést kapok lakáshitelekkel kapcsolatban. Ezért elnézést azoktól az olvasóktól, akiket ez a téma (szerencsére) nem érint, de a kérdések mennyiségéből látszik, hogy nagyon sok embert igen.

Már régóta akartam írni a Fundamenta hiteleiről, megnézni az előnyeit és hátrányait, illetve eloszlatni pár félreértést. Mivel a Fundamenta éppen a héten csökkentette a kamatait, itt a remek alkalom, hogy írjak róla.

A Fundamenta egy lakástakarékpénztár, amely pár éve nagy lendülettel vetette bele magát a lakáshitelezésbe.

Három hitelterméke van, fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a hármat egymástól.

Az első a hagyományos, minden lakástakarékpénztár által kínált hitel, amelyet a megtakarítás lejárata után kínálnak az ügyfeleknek.

Tehát ha 4 év 4 hónapra kötöttünk lakástakarékpénztárt, akkor annak lejárata után igényelhetjük ezt a hitelt. 10 éves futamidőt választva 10 év után. (A futamidő szerződésmódosítással változtatható. Bővebben a lakástakarékról itt: A nagy lakástakarékpénztári összefoglaló)

Az így felvehető hitel összege a megtakarítás összegétől és a választott konstrukciótól függ. Ha például 1.312.000 forintot gyűjtöttünk össze négy év alatt a maximális havi 20 ezer forintos megtakarítással, a saját pénzünk mellé további maximum 1,9 millió forint hitelt kaphatunk.

A hitelt a fenti esetben 4 év 9 hónap alatt kell visszafizetni, havi 38.512 forintonként.

A hitel összege és futamideje is függ a megtakarítás futamidejétől.

Egy tíz éves, havi 20 ezer forintos megtakarítás után 4,7 millió forintot lehet hitelként felvenni, 7 év 3 hónapra. (Azt már mindenki tudja, hogy lakástakarékot a lehető legrövidebb futamidő mellett érdemes kötni, mert ott a legnagyobb az elérhető hozam. Ha mégsem, itt a cikk.)

A fizetendő kamat attól függ, hogy a megtakarítási időszakban mennyi kamatot kaptunk. Ha többet, akkor a hitel kamata is magasabb lesz, ha kevesebbet, akkor alacsonyabb.

S egy gyakori félreértés: 3,9%-os fundamenta hitel nem létezik! Az csak egy mókusvakítás, balekoknak.

Ugyanis az apróbetűből kiderül, hogy ehhez még járul kezelési költség is, ráadásul trükkösen az év elején a pillanatnyi tartozásra egy összegben előre kifizetve.

Ezt a trükköt sok bank alkalmazta a válság előtt, most már a többiek általában leszoktak róla.

Úgyhogy felejtsük is el a 3,9%-ot, ezeknek a hiteleknek a legjobb THM értéke a Fundamenta kalkulátora szerint 5,43-6,32%. Ennyi a valódi költséged, a többi csak reklámszöveg. Ennél pedig vannak jobb ajánlatok a piacon, 5 és 10 évre fix kamat mellett is. (A THM vagyis Teljes Hiteldíj Mutató árulja el neked a hiteled valódi költségeit. A kamatot nyugodtan felejtsd el, amint látod, azt könnyű manipulálni.)

A Fundamenta hitelek előnye, hogy a futamidő alatt nem változik a kamat, de ezt más hiteltermékek is tudják. Hátránya, hogy nagyon alacsony a felvehető összeg és nagyon rövid a maximális futamidő, amíg vissza kell fizetni. (Az összeget többszörözhetjük több szerződés megkötésével, ha tudunk egyenesági rokonainkra kötni ilyen szerződést. A futamidővel sajnos nem tudunk mit csinálni. Ha a rövid futamidő miatt túl nagy lenne a hitelünk havi törlesztője, akkor bankhoz kell fordulni hosszabb futamidejű hitelért.)

További hátrány, hogy 400 ezres havi bevétel alatt kötelező az adóstárs, előny viszont, hogy az adóstárs korát nem vizsgálják. Más bankoknál (talán kivéve az OTP-t) az idősebb adós életkora számít, ez maximalizálja, hogy meddig lehet felvenni egy hitelt. (Bár ne akarj még 65 évesen is lakáshitelt fizetni, függetlenül attól, hogy egyébként a bankod megengedné. Tudod az aranyszabályt: ha 10 év alatt nem tudod a hitelt kényelmesen visszafizetni, akkor túl sok hitelt akarsz felvenni.)

Ez volt a Fundamenta legjobb hitele, a jelenlegi kamatkörnyezetben sajnos nem egy kiugróan jó ajánlat, főleg ha figyelembe vesszük, hogy mennyire limitált a hitel nagysága és futamideje is. Sokkal kényelmesebb kereskedelmi bankokban felvenni 5-10-20 évig fix kamatozású hitelt akár 4,99%-os éves kamat mellett is. (Egy példa: 10 évig fix 4.99%-os kamat)

Ha azonban később kell a hitel, 4-6 év múlva, könnyen lehet, hogy addigra már vonzó lesz ez a kamat. Ebben az esetben érdemes lehet elindítanod a megtakarításokat, mert ezzel bebiztosítod, hogy ilyen kamatok mellett fogsz kapni hitelt 4-5 év múlva. (Mint mondtam, ezt mind a négy lakástakarék-péÁnztár tudja, ez nem a Fundamenta sajátja.)

Mit lehet csinálni, ha még el sem kezdtem fizetni a Fundamentát, vagy még csak egy pár év telt el, de már kellene a hitel?

Erre két lehetőség adott: az Azonnali hitel és a Megelőlegező kölcsön.

Az egyiket már akár induláskor is felvehetjük, a másodikat csak akkor, ha legalább két év eltelt és a szerződéses összeg 10%-a már be lett fizetve. Egy 10 éves szerződésnél ez valahol a negyedik évben teljesül csak.

Bármelyiket választjuk, a lakástakarékpénztári megtakarítás ideje alatt csak kamatokat fizetünk (nem keveset), majd annak lejárata után az összeg betörlesztődik a hitelbe és átalakul a fentebb már leírt "normális" lakástakarékpénztári hitellé, annak a kamatával.

A lejáratig hátralévő időben ezeknek a hiteleknek a kamata 1,6-2,6%-kal magasabb, mint a lejárat után igénybe vehető kamat, aminek 5,43% volt a THM értéke.

Sajnos a kamattal és a THM-mel itt is játszanak, mert az állami támogatást is beleszámolják a hitelbe, ezzel is csökkentve a THM értékét.

Ezért tud az a vicces helyzet előállni, hogy a megelőlegező hitelnél kevesebb a kimutatott THM, mint a kamat, ami ugye alapvetően egy matematikai nonszensz lenne, sőt még a beismerten alacsonyabb kamatozású normál hitelnél is alacsonyabb lett a THM a magasabb kamat ellenére. (Itt megnézhető)

Szerintem ez nem korrekt, hiszen az állami támogatást te kapod, azt nem lenne szabad beleszámítani a hitelbe, ezzel is csökkentve a kamatot.

Ezért ha össze akarod másik hitellel hasonlítani, úgy tedd, hogy ahhoz is számolj lakástakarékot és a megkapott állami támogatással és kamattal csökkentsd a fizetnivalódat.

Figyelj arra is, hogy másik banknál mennyi a nyitási költség (mit engednek el akcióban, miért kell fizetni), mert az sem mindegy, hogy te fizeted a közjegyzőt meg az értékbecslőt, vagy a bank.

Hitelfelvételről ne érzelmi alapon dönts és soha ne egy ajánlat közül válassz. Kérd, hogy hagyja ott a kinyomtatott ajánlatot, amin látszik az összes havi törlesztőrészlet és minden költség, majd látogass el több bankba ajánlatért, esetleg keress egy megbízható hitelbrókert, aki tényleg tud segíteni. (A régi kollégámat már többször ajánlottam, eddig még nem volt rá panasz. Ha mást nem ismersz, megkeresheted őt is.)

Ha csak havi 5 ezer forinttal lesz több a törlesztőd, mint máshol lehetne, 10 év alatt már 600 ezer forintról beszélünk. Ennyi pénzért érdemes jobban körüljárni a témát és rászánni pár délutánt, hogy minél több helyről kapj ajánlatot.

Végezetül többen kérdeztétek, mi a véleményem a 9%-os kamatbónusz akcióról, ami most elérhető. Nos, ez csak az első évben jár, amikor év végén is csak 240 ezer forintod van benn maximum. Nagyon egyszerűen fogalmazva, a 30-80 ezer forintos nyitási díjból visszakapsz 10,5 ezer forintot. Vagyis a nyitási díj harmadát-hetedét utólag visszaadják most akcióban. De a 9% kamatbónusz persze határozottabban jobban hangzik, még ha ugyanazt is jelenti.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Previous Post
Mobiltárca

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram