Megjelent az MNB Zöld Hitel feltételei

Felrakta néhány napja az MNB az október negyedikétől igényelhető, 2,5%-os, maximum 25 év futamidejű, maximum 70 millió forint összegű támogatott hitel feltételeit, amelyet új, vállalkozó által épített ingatlan vásárlására lehet fordítani. (S nulla százalékos CSOK hitelt is lehet kérni mellé, az erről szóló rendelet is ezekben a napokban jön ki.)

Az ingatlannak legalább “BB” energiabesorolásúnak kell lennie, de mostanra már elvileg minden ingatlannak annak kellene lennie. (Sokadik halogatás és csúsztatás után a mostani állapot szerint jövő év közepétől csak ilyen ingatlan fog használatbavételi engedélyt kapni.)

Ha most akarsz új építésű ingatlant venni, mindenképp nézd meg ezt a hitelt is, hátha igénybe tudod venni.

A terméktájékoztatót itt találjátok.

Nagyon fontos update: hitelügyintézős Gáborunk szóvá tette, hogy mivel nem említettem meg a nevét a cikkben, ezért most az ügyfelei azt gondolják, hogy ebben a hitelben nem tud segíteni, pedig de.

Elnézést kérek a hibámért és ezúton pótolom a mulasztásom. Ha Zöld Hitel kell, akkor is keresheted Gábort a fenti linken. 🙂

 

Share

11 hozzászólás

 • NemVagyokIdevalósi
  Ha jól értettem a “1.4.3. Saját lakhatási cél biztosítása” fejezetben leírtakat, akkor 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell lakni és ez idő alatt bérbe sem lehet adni. Ez egy kicsit zavaros mert a kivételek tárgyalásánál CSOK-ra vonatkozo kormányrendeletre hivatkozik, ez a hitel pedig CSOK nélkül is igénybe vehető. Ti hogy értettétek?
 • VSZM
  Köszi, ezt már vártam!

  Ami kérdéses számomra, hogy mikor utalnak, albetétesítés után vagy használatbavételi engedély után.

 • Tamas
  Ket dolgot kerestem a leirasban de mindkettovel kapcsolatban ugy latom, hogy a bank szabad kezet kap:

  – potfedezet (lakas) bevonasaval elkerulheto-e az onresz?
  “További biztosítékok bevonásáról – illetve azok módosításáról – a hitelintézet saját hatáskörben dönthet, a hitelintézet tevékenységére vonatkozó jogszabályi előírásoknak és üzletpolitikájának megfelelően, azonban óvadéki betét, vagy értékpapír nem képezheti a Lakáshitel Szerződés biztosítékát”

 • Tamas
  Folyt:

  – nyujhat-e elofinanszirozast a bank?

  “Az MNB kizárólag a hitelintézet, levelezett hitelintézet által már folyósított hitelt refinanszírozza, tehát előfinanszírozást nem nyújt. Az MNB a refinanszírozási kölcsönt legkorábban azon a napon folyósítja a hitelintézet részére, amikor a hitelintézet, levelezett hitelintézet maga is folyósít az Adós számára és a Lakáshitel Szerződés vonatkozásában a jelen terméktájékoztatóban előírt hitelcél teljesülését a hitelintézet, levelezett hitelintézet ellenőrizte.”

  Ha jol ertem nyujthat, viszont az MNB csak kesobb fizet (epitkezes, szint eleres).

 • Csillagom
  Nyilván nincs összefüggés, hogy egy ingatlanportálon általam “megcsillagozott” újépítésű lakásokról sorban jött az áremelkedés értesítő mail; nagyjából 10% drágulás mindegyiknél.
 • sceptic
  Szerintem meg inkább:
  vagy ‘Megjelent az MNB Zöld Hitel feltétele’
  vagy ‘Megjelentek az MNB Zöld Hitel feltételei’
  vagy ‘Megjelent az “MNB Zöld Hitel feltételei”‘
 • DrZendaya
  Sziasztok!

  “A fogyasztó kizárólag egy Lakáshitel Szerződés Adósa lehet. ”

  Ez ha jól értem azt jelenti, hogy ha van egy régebbi még futó hitelem akkor nem vehetem ezt igénybe?

  Koszi

 • Siraly
  Az kiderül, hogy ez egyedülállóknak is elérhető?
 • Lótifuti
  Szia Miklós,
  Szerintem október 4-től 29-ig jelentkezhetnek a kereskedelmi bankok az MNB-nél, ha részt akarnak venni a programban (aznap indítja el az MNB a programot). Ezután a bankokon múlik, hogy mikorra készülnek el a saját termékeikkel és azok mikortól lesznek elérhetőek a lakossági ügyfelek számára. Tehát a megfogalmazásod abban az esetben pontos, ha a bankokra gondoltál, amikor azt írtad, h október 4-től igényelhető. Vagy nem jól látom?
 • NemVagyokIdevalósi
  Sziasztok!
  Azt esetleg tudja valaki, hogy a 10 éves életvitelszerű ott lakást hogyan kell érteni, amennyiben:
  * a hitel futamidelye rövidebb mint 10 év
  * a hitel 10 éven belül végtörlesztésre kerül
  * szeretném 10 éven belül eladni
 • Tamás
  @NemVagyokIdevalósi

  Visszamenőleg ki kell fizetned a piaci kamatok és a ZH közti kamatkülönbséget (ez egy elég húzós összeg).Ezen felül ugye SZJAt is kell fizetni a vételi és eladási különbsége közt (5 éven belül talán). Szóval a ZH inkább úgy érdemes felvenni hogy tartod a lakást és megvárod míg elinflálódik a törlesztőd.

  Számomra az nem világos, hogy ez a 200Mrd-os keret egy egyszeri választás előtti pénzosztás vagy a következő években lehet számítani erre a hitelre.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.