Az Evergrande csődje

Kína legnagyobb ingatlanberuházója csődbe került. (Na jó, hivatalosan még csak a szakadék szélén táncol, bár a szeptemberben esedékes törlesztéseit már nem tudja fizetni.)

Emlékszünk még erre a kínai videóra, ahol az emberek, mint az őrültek rohantak, hogy lekössenek lakásokat egy épülő projektben, ebben a másik videóban pedig bemutatják, hogy egész szellemvárosok épülnek, a kínai városi lakások 22%-a üresen áll, pusztán befektetési (és spekulációs) céllal vásárolták meg azokat, soha senki nem is akart ott lakni.

Sokáig támogatta a kínai kormány az ingatlanbizniszt, mert gyönyörűen pörgette a GDP növekedését, ami a kormány egyik mániája volt, hogy legalább 6%-kal nőjön évente a GDP. Az építőipar adja a GDP több mint negyedét.

Mostanra azonban belátták, hogy egy hatalmas időzített bomba az egész, ami bármikor felrobbanhat. Ezért szigorú szabályokat hoztak, mennyire adósodhatnak el az ingatlanfejlesztő cégek, ezzel próbálják leereszteni a lufit.

Némileg elkéstek, mert mostanra az Evergrande 305 milliárd dollárnál is több adósságot halmozott fel. (Csak hogy tudd hová tenni az összeget, a teljes magyar éves költségvetés 83 milliárd dollár, vagyis közel négy évig Magyarország elüzemelne ennyi pénzből, amennyivel ez az egyetlen cég adósa a befektetőinek.)

Most mindenki arra vár, hogy a kínai kormány kimentse a céget, mert az “too big to fail”, vagyis túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni, azonban a kormány nem sieti el a dolgot, szerinte nem akkora tragédia, ha tönkremegy a cég, hiszen nem bank. (Bár sok banknak tartozik.)

Mindenki feszülten vár, mi lesz, ez a cég csődje lesz-e az új Lehman Brothers, amivel a kínai kormány példát akar statuálni a többi piaci szereplő számára.

A Lehman Brothers csődje robbantotta ki a 2008-as válságot. Addig az amerikai kormány minden bankot megmentett, azonban egyszer csak besokallt és az addigi gyakorlattal szemben a Lehman Brotherst már nem mentette meg, ezzel üzenve a bankoknak, hogy ne bízzák el annyira magukat. Ekkor döbbent rá az összes pénzpiaci szereplő, hogy nem bízhat abban, hogy bármit csinál ő vagy egy másik bank, majd jön az állam és mindenkit megment. Le is fagytak a pénzpiacok szó szerint órák alatt, senki nem tudta, ki lesz a következő és senki nem tudott többé megbízni a pénzügyi partnereiben.

Most mindenki azt találgatja, hogy a végén megmenti-e az állam az Evergrande-t vagy legalább államosítja-e, hogy a befektetőket ne érje (túl komoly) kár. Ha nem, könnyen lehet, hogy ez lesz az új Lehman Brothers és az új válság kezdete.

Szerencsére a cégnek vannak vagyontárgyai, sokan abban bíznak, hogy azt értékesítve a befektetők legalább részben kártalanítva lesznek, mások viszont attól tartanak, hogy egy lavinát indít el az eset a borzasztóan túlfűtött ingatlanpiacon és ennél a cégnél is, de sok másiknál is hirtelen rengeteg, addig rejtegetett csontváz fog kihullani a padlóra.

A meccs még egyáltalán nem dőlt el, lehet, hogy a kormány inkább alányúl a cégnek és talpra segíti, hogy elkerülje a válságot, de lehet, hogy ez lesz az a Minsky pillanat, amiről beszélni fogunk évtizedek múlva is. Egyelőre még minden lehetséges.

A G7 összefoglalója a témáról erre.

Share

55 hozzászólás

 • Gergő
  mivel járna egy esetleges világválság? pl az ingatlanpiac kicsit magához térne tőle? én 2008ban voltam 21 éves, mindennel foglalkoztam, csak a körülöttem lévő valósággal nem, úgyhogy jóformán az nekem “kimaradt” az életemből, akkor mikkel járt?

  Ha nem vagy fülig eladósodva, nem könnyen pótolható munkaerő vagy és legalább hathavi tartalékod van, akkor nem kell aggódni. Akár még jól is járhatsz azzal, hogy végre csökkennek az árak.

 • Egyik Tamás
  Egy ideje egyáltalán nem olvasok híreket. Semmit nem tudunk kezdeni ezzel az információval, max szorongunk rajta hogy húha jön a válság. De a sajtó naponta ír ilyenekről. Nagy valószínűséggel semmi nem lesz, de ha lesz is, akkor sem tudja senki előre, mindig csak utólag megy az okoskodás. Egy biztos, nekünk semmit nem ad az életünkhöz az, hogy ezt a hírt elolvastuk, nem fogunk jobb döntéseket hozni, viszont elvesz időt és energiát.
 • beetle
  Előzzük meg a legutóbbi cunamit:
  A panel rossz, csak az új jó! Nem, az új vacak, a panel időtálló!

  Most, hogy ezen a marhaságon túl vagyunk, hogyan gyűrűzhet be a kínai ingatlanválság a magyar gazdaságba? A sub-prime válságnál a devizától való függés okozott nagy galibát (meg persze az eszetlen hitelfevétel) nálunk. Most jobbára fix kamatozású, forint alapú hitelek vannak, szóval miben lehet ez más? Építő szándékkal kérdezem.

 • etherium
  Na erre kiváncsi vagyok, hogy mi fog történni.
 • Joe Black
  “A meccs még egyáltalán nem dőlt el, lehet, hogy a kormány inkább alányúl a cégnek és talpra segíti, hogy elkerülje a válságot”
  Szerintem azt már nemigen tudják elkerülni. Az amcsi ingatlanpiaci válság egy erőtlen szellentés volt ahhoz a lufihoz képest amit a kínaiak fújtak. Itt a nagy kérdés már csak az, hogyan tudják csökkenteni válság tovagyűrűző hatásait.
 • Joe Black
  szerk: nem azt akarom ezzel mondani, hogy a 2008-as válsághoz hasonló globális válság lesz, mielőtt belém köt bárki. Csak annyit, hogy itt egy állami alányúlás max annyira lesz elég hogy csökkentsék a lufi kipukkanása által generált tovagyűrűző hatásokat.
 • örök körök
  2015-ben amikor a kínai ingatlanpiac csontvázai elkezdtek kihullani a szekrényből, meg voltam győződve róla, itt az új válság.

  Persze nem lett akkor se semmi. Most már kevésbé vagyok meggyőződve erről. Kína sajnos túlságosan máshogy működik, a szőnyeg alá söprésnek ott teljesen más szintjei vannak.

 • axt
  Nincs bennem semi rosszindulat, de azt mondom, hogy menjenek csődbe. Kell a világnak a pofon, nagyon is. Amikor arról beszélünk, hogy “bankok” meg “befektetők” ne feledjük, hogy ezek mögött tulajdonképpen hús-vér emberek vannak. És nem csak gazdagok, hanem egy átlagember, vagy egy szegény is lehet befektető (vagy legalábbis annak akar tűnni). És az emberek jövedelmi viszonytól függetlenül kapzsik. Épp ezért mondom, hogy kell a pofon a világnak, pontosabban a hús-vér embereknek, hogy fogják már fel végre, hogy addig kellene nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Nem hitelt hitelre halmozni, nem villogni az új (hitellel terhelt) SUV-val a szomszédoknak, nem villogni az új (hitellel terhelt) túlárazott iPhone-nal a munkatársaknak, hanem lejjebb venni az arcból, és nem a pénzt meg a javakat hajhászni erőn felül.
 • Gerald
  És vajon Magyarországon hány százaléka áll a lakásoknak üresen? És Budapesten? Van párhuzam?

  Kína teljesen más lépték. Nézd meg a belinkelt videókat. Városrészek, ha nem városok állnak tök üresen, tisztán spekulációs szándékkal építettek milliószámra lakásokat.

  Már szabályozni kellett, egy házaspár hány ilyen üres lakást vehet. Ezért aztán az emberek inkább elváltak, csak hogy még több lakást vehessenek fejenként.

  Sehol nem vagyunk az ottani piachoz képest.

 • Gergő
  Miklós: nem kifejezetten arra gondoltam, hogy 1-1 egyénre hogyan hat, hanem inkább összglobálban, tehát az érdekel, hogy hogyan fog változni körülöttem a világ?
  – pl az ismerőseim (a legtöbb ilyen), akik eddig esélytelenek voltak ingatlant venni, mert kergetik a megtakarításukkal az ingatlanárakat, velük mi lesz? az ilyen ember tud venni magának mondjuk egy lakást? vagy pont hogy még a pár millió megtakarítását is szép lassan bukja?
  – lesz infláció?
  – adnak hitelt a bankok?
  – meglévő hitelesek megérzik az esetleges válságot?
  – hogyan alakul egy gazdagabb ember élete, egy átlagemberé, és egy szegényé? a gazdagot definiáljuk mondjuk úgy, hogy havonta 1M felett tud félretenni, az átlag a fent leírt példa ismerőseim, a szegény meg a zsákfalu lakója, aki hónapról hónapra él, és hó közepén már fejet vakar

  ilyesmik érdekelnek – többiektől is kérdezem, mi erről a véleményetek?

 • dfsgfd
  Hogyan tartja meg az értékét és marad jobb befektetés, mint akár csak a készpénz, ha ennyi felesleg van belőle?
  Ez valami kínai állami csodaszabályozás eredménye?

  Az nem állítaná meg a problémát, ha Kína csak a cég partnereit segítené ki, de a céget magát nem? Nem lehet így megállítani a továbbgyűrűzést?

 • Crytek
  Ez elég sok mindent magával ránthat. 🙁

  Aki nem tőzsdézik azoknak a válság semmi nem jelent. Aki meg igen azoknak nagyon nagy para. 2008ban is úgy beesett minden hogy öröm volt nézni.

  Én örülnék ha ugyanaz megtörténne, mert akkor piszkosul feltankolnék olcsó részvényekkel 🙂

 • tp
  Csak annyit mondhatok: végre!

  Korai még, sok hasonló eset volt az elmúlt 12 évben, egyikből sem lett semmi.

 • Lala
  Ez Kína, miért hatna a világra? A lufifújásuk se hatott, ahogy a kidurrant lufi se fog. Ahogy a nagy magyar ingatlanlufi kidurranása se érdekelne különösebben senkit, a közvetlen érintetteken kívül.
  Egyébként ne legyen senkinek illúziója, lehet, hogy nem holnap vagy holnap után, de egy ekkora lufi, amit nálunk is fújta szép nagyot fog pukkanni és ott állnak majd a balekok a méregdrága lakásaikkal, amihez talán csak évtizedek múlva fog visszakorrigálni a piac.
  Egyszerű a képlet, a hitel a jövő vásárlóerejét veszi el és ez már most is érezhető szerintem valamennyire. Elfogynak az eladósítható balekok és ki jön utánuk? Senki, mert aki nem balek az szépen megvárja, amíg a balekok elvéreznek. Kicsit szigorú dolog ez, de mindenki magának kereste itt a bajt. Ahogy 2008-ban is.
 • Krumplee
  Ezt valahogy nem értem, hogy várjuk a válságot, amikor az ingatlanárak emelkedése legalább megáll, és majd akkor vásárolunk. Szerintem pont azért nem nőnek az árak válság alatt, mert a kereslet is csökken.. nem mindenkinek atombiztos a munkahelye, de elég egy családtag, akinek segíteni kell, már nem biztos hogy a megtakarítást pont ingatlanba tolják (ami lehet, hogy jó befektetés, csak nem túl likvid). Tényleg más két leépítési hullám közt ingatlant venni, mint most..
 • biffco
  aki nem tözsdézik annak nem para, a tözsdéseknek igen? pont forditva:) én speciel akig várom már hogy legyen egy k*****tt nagy ingatlanválság mert a covid csak tetézte a bajokat, a tőzsdén joljártunk, de a reálgazdaságban nem, sőt ott jol ráb*****k.
  sajnos csak kinában épitettek ennyi lakást , ezért ott reális a válság, de kinán kivül viszont kb sehol sem, mert a kereslethez képest alig épitgetnek valamit, és a itteni fidesz pont azt csinálja mint a kinai kormány “anno” (talán onnan vetétk az ötletet), támogatják az ingatlanpiacot keresletélénkitéssel, jol kib***nak mindenkivel, de pörög a gdp a válsztásokig, különben kb zéro lenne….mig ez az élénkités kifut az vagy 5-10 év …nem tul fasza…
 • Aechen Coras

  “hogyan alakul egy gazdagabb ember élete, egy átlagemberé, és egy szegényé? a gazdagot definiáljuk mondjuk úgy, hogy havonta 1M felett tud félretenni, az átlag a fent leírt példa ismerőseim, a szegény meg a zsákfalu lakója, aki hónapról hónapra él”

  Ez elsősorban nem vagyon vagy jövedelem függvénye.

  A legkevésbé azt viseli meg, aki a saját jövedelmi/vagyoni helyzetéhez képest keveset költ és kevés kötelezettséget vállal.

 • Kristóf
  “Ez Kína, miért hatna a világra?”

  Nem tudom feltűnt-e, de az elmúlt 5-6 évben megvette a kínai a belvárost, emiatt a tehetős magyar kiszorult a körúton kívülre, a középosztály agglomerációba vagy külsőbb kerületekbe, a munkásréteg pedig már falun sem tud venni.

 • Gergő
  OFF, láttátok hogy a katások / kisvállalkozók is kapják a zsák krumplit? egész nagy zsák lenne pl nekem: telex.hu/belfold/2021/09/20/a-jarvany-utani-folytatasrol-szolt-a-nemzeti-konzultacio
 • Kobe
  azt sokan elfelejtik, hogy 2008 után az amerikai “érett” és relative unalmas piacok helyett sok US befektetési cégnek, aki talpon maradt de megégette magát a subprime bizniszben, kína lett az új kánaán, és főleg az infrastruktura / property szektor, mondván az ingatlan kézzelfogható, a subprime kötvények meg a CDO-k meg egy mesterséges immateriális butaság.
  Idehaza is egy csomó új ázsiai befalap indult azidőtájt.
  Aki azon morfondírozik hogyan gyűrűzhet tovább egy ilyen esemény, az gondoljon arra vajon perpill hány tengerentúli befektető vakarja a fejét az Evergrande részvényárát látva, vagy valamely hozzá kötődő nagy beszállítói cégben van a pénze.
  Ez a befektetői kör. És akkor az ingatlan ágazatra jellemző alvállalkozó alvállalkozójának az alvállalkozója piramisjátékot ne is említsük. Vajon hány céget érint a körbetartozás egy ilyen bedőlésnél?
 • Sanyi
  A magyarokra ott uthet vissza a kinai ceg problemaja, hogy a magyar gazdasag nyitott (es kicsi). De szerencsere nekem nincs hitelem, van 6 havi tartalekom, es talan elegge potolhatatlan vagyok ahhoz, hogy ne velem kezdjek az elbocsatast 😀
 • Hollós
  Azért legyen a kiindulási pont az, hogy idehaza az egyik alapvető probléma, hogy nem épül elég lakás a jó lokációkban.
  Így ezeken a helyeken egy szűkös kínálat talákozik egy felfokozott kereslettel. Ennélfogva a “lufi” fogalom is nehezen értelmezhető.
  A befektetési kereslet pedig az árak folyamatos növekedésével – az igazán kiemelt lokációk kivételével – el fog tűnni,
  mivel csökkennek a hozamok. Így, nagyjából a piac az egyensúly felé közelít majd (egyszer).
  Szóval, azért ez nagyon nem a kínai helyzet.
  Ott ész nékül épültek a szellemvárosok, míg idehaza egy jobb fekvésű fejlesztés lakásait azért kapkodják le, mert
  alacsony a kínálat.
  Én mintának – és a jövő szempontjából – inkább Nyugat-Európa trendjeit és árait figyelném.
 • Kitudja
  Érden egyre több lakást látok, hogy elkezdték, de sehol nem tart, a meghirdetett átadást már hónapokkal túllépték, ott állnak a társasházak, nem 1-2, hónapok óta semmi változás, ugyanabban a készültségben állnak. Nemtom mi lehet velük, várják a BB besorolást, hogy még nagyobbat kaszáljanak a zöld hitellel, vagy már ezekre sincsen elegendő érdeklődő.. mindenesetre furcsa
 • Menyus
  Nem akarok ünneprontó lenni, de jó lenne már egy nagyobb válság. Egyrészt csökkenne a fogyasztás globálisan, talán a környezet is jobban járna, a Föld mindenképp. Kevesebb ember, kevesebb pazarlás, kevesebb GDP. Nem is lenne annyira rossz:)
  Kéne egy legalább 50%-os korrekció a piacokon. Mindegyiken, mert mind túlárazott, és nyomtatott pénzből van felpumpálva a nemlétező kamatok miatt.
  Kevesebb pénz->kevesebb fogyasztás->kevesebb munkaerő (de az minőségibb)->kevesebb ember&tisztább környezet.

  Ja, igen, áldozatokkal jár(na), de ez ami most megy, ez totálisan életellenes, mint értékrend, mint életmód szempontjából.

 • Maxi
  Vajon úgy járnak mint a másik ázsiai gazdasági óriás Japán, ott is az ingatlanlufi kipukkanásával kezdődött a stagnálás időszaka a több évtizednyi szárnyalás után.
 • Katában a gyerek
  Jó lenne egy válság, egy halálos világjárvány. Megtisztulna a föld, a mértéktelen fogyasztástól és emberi behatástól. Te nem vagy az oka igaz? Mindannyian hibásak vagyunk, mert megyünk a mainstream-mel. Egy válságban is vannak áldozatok, nem csak egy halálos világjárványban. Ezeket a dolgokat könnyű kívánni, ha jó dolgunk van. Ki dönti el, hogy ki menjen és maradjon e bolygón? Ez egy nagyon kemény kérdés, és ezt kerülik is sokan. Ehhez senkinek nincs joga, de lehet előbb utóbb megoldja valaki(k), ha nem akkor tényleg kipusztítjuk magunkat. Én sok jót nem várok a következő pár 100évben.
 • Nem vok gazdag

  Inkább ne definiáljuk úgy a gazdagot, hogy az, aki több mint 1M-et tud félretenni. Köszi!
 • Dukhall
  Bár a blog cikkei, hozzászólásai, a fő pénzügyes tanítói videócsomag alapállása alapján kiderül, hogy hasztalan az életem, mert 31 évesen is csak 212 ezret keresek, mégis büszkén mondhatom, hogy a 2008-as világválság 18 évesen semmiben sem érintett nemhogy engem, de családomon túl a középiskolában se tűnt fel, hogy bármi baj lenne, szegénytől gazdagig mindenki járt oda. Emiatt a mai napig nem tudom elképzelni, milyen válság volt akkoriban, pláne, hogy bármilyen hatása lett volna akár csak 1 év múlva is.
  Úgyhogy hadd ne ijedjek meg most sem, ahogy a járványtól sem tettem.
 • Mac
  Kicsit űrnyalni a helyzetet: twitter.com/INArteCarloDoss/status/1438944431734919175
 • bg
  Érden egyre több lakást látok, hogy elkezdték, de sehol nem tart, a meghirdetett átadást már hónapokkal túllépték, ott állnak a társasházak, nem 1-2, hónapok óta semmi változás, ugyanabban a készültségben állnak. Nemtom mi lehet velük, várják a BB besorolást, hogy még nagyobbat kaszáljanak a zöld hitellel, vagy már ezekre sincsen elegendő érdeklődő.. mindenesetre furcsa

  Kedves kitudja, az építési engedély kiadásának dátumával egyező energetikai szabályokra kell megfelelniük, nem a mostani szigorúbbaknak.
  Tehát, nem ezt várják.

 • ggwp
  Kínai szellemvárosok:
  – kínai állampolgárként(rabszolgaként) nem lehet saját ingatlanod, csak 70 évre bérelheted
  – komplett városok állnak üresen, mert nincs az országban más kapitalista befektetési forma
  – a lakások üresen állnak, mert nem szokás berendezni semmilyen szinten, mert rontja az új tulaj szerencséjét (persze senki sem veszi meg)
  – minőségre: omlanak szét, teljesen sötét kommunizmus szintű minőség az egész, elképesztő, nagoyn durva, életveszélyes

  youtube.com/watch?v=BcyYyyaPz84&ab_channel=ADVChina
  youtube.com/watch?v=XopSDJq6w8E&t=390s&ab_channel=ADVChina

 • Mókus Eörs
  Kedves bg, nem úgy van, a használatba vételi engedély megadásakor érvényes szabályoknak kell megfelelni. Persze, attól még valószínüleg nem ezt várják, mert ha jó az épület, a szabályoktól függetlenül adhatják drágábban, és inkább az elszállt árak fagyasztották be a projekteket.
 • gaborr
  Mennyire kell betegnek lenni ahhoz, hogy valaki azt gondolja, hogy egy válság jót tenne, vagy hogy azt kívánja, hogy egy magánemberek által finanszírozott giga vállalat csődbe menjen?
 • Katez
  Kizártnak tartom, hogy egy ennyire demokratikus és szabadpiac elvű országban beavatkozzanak a gazdaságba.
 • tumpara
  Dukhall: 2009-2011-ben a munkanélküliségi ráta 11% volt a válságnak köszönhetően. És ha nincs fogyasztó, nincs kereslet sem, így aztán öngerjesztő módon kínálat sem. Te lehet, hogy ebből nem érzékeltél semmit, mert a szüleidnek es úgy látszik a környezetedben élőknek biztosabb állása volt, de iszonyatosan befagyott a gazdaság. Bármilyen állásra több ezren jelentkeztek hiaba, nem úgy mint most, hogy lasszoval keresik a fizikai munkást. El se tudod képzelni milyen a nem munkaerőhiányos világ. Kívánom, hogy soha ne is kelljen.
 • Hollós

  Ezt már egy párszor én is leírtam itt. Nekem olyan, mintha valami betegséget kívánnál a saját családodnak, vagy szeretteidnek. Ha már nekem fél lábam van, legyen nekik is!
  Valahogy mindenkinek elkerüli a figyelmét, hogy egy válság a TELJES TÁRSADALOM anyagi-szociális-mentális leépülését hozza általában magával.
  Persze, a magyar mentalitásnak a sajátja, hogy ha nekem rossz, akkor legyen mindenkinek az.
  Tényleg, felemelő gondoltasor!
 • kecsap
  Az egész kínai gazdaság egy nagy buborék. Az ingatlanfejlesztés mellett az infrafejlesztések is hitelből mentek. Ha vki kicsit figyel, a gyorsvasúti beruházásokat is leállította idén tavasszal Peking. A gyorsvasút hálózatuk még a megépítésükre felvett hitelük _kamatait_ sem termeli ki. Ha Japánhoz hasonlóan járnak, akkor nem recesszióval néznek szembe, hanem hogy a GDP-jük összeomlik. Amit meg eladósodva felépítettek vasból, betonból, infra+ingatlanok (mint fentebb is említik mások), minden esik szét. Fostalicska a minőségük, nincsen pénzük üzemeltetni, karbantartani. Mindent hagynak szétrohadni a felépülés után, nem tartják őket karban. Mellesleg az adóbevételek nagyrésze is ezekből a hitelekből épített beruházásokból csorgott vissza.
 • kecsap
  Pontosítások a cikkhez:
  A 300 milliárd dollár az nem adósság az esetükben, hanem követelés velük szemben. Beszállítóknak, alvállalkozóknak stb. Mellesleg az egész kínai ingatlanpiac dettó Evergrande, az összes többinek is kb. ugyanilyen szar a mérlege. A könyv szerinti vagyonukat meg felejtsük már el. Nem viccből vannak ezek a szellemvárosok: nincs rá vevő. Hiába van kb. 300 milliárd dollárnyi eszköze papíron az Evergrande-nak is, ha a valóságban a töredékét érik, ha egyáltalán forgalomképesek.
  Én inkább arra tippelek, hogy folyamatosan stagnálni-csökkenni fog a kínai GDP az elkövetkezendő években, egy belföldi hitelválságuk is lesz, és ez a kettő fogja megroppantani a kínai piac vezérelte világgazdaságot.
 • Valaki
  gaborr: Szerinted mennyire egészséges az a gazdasági környezet amelyben az emberek a cikk elején említett videóban látható módon törtetnek azért h befektethessenek ?
 • krys
  Egy ilyen esetleges válság (ami főleg ingatlan specifikus), vagy az attól való félelem, mennyire hathat ki a passzív befektetési alapokra is?
  Egy kb 50%-ban befektetési alapokra építő portfolió (OTP fundman, trend, emda, quality, supra, klímaváltozás..) mennyire tud diverz lenni ilyen esetben?
  Sokszor érintett téma itt is, hogy a diverzifikáció illúziója mellett tartanak sokan ugyanolyan alapokat más-más csomagolásban. Laikusként ezen próbálnék javítani, ezért a kérdésem…
 • Joy
  Gaborr, Hollós: a rossz megfogalmazás nem feltétlenül takar beteg lelkületű embert.
  Alapvetően a legtöbb ember tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takaró ér, akár hitelek árán.
  Az életmóddal járó veszélyekre való felhívást nem hajlandó értelmezni, amíg fölfelé megy minden, addig rózsaszín a világ. Hitelből azonban nem lehet a végtelenségig nyújtózni, de ezt csak akkor hajlandó belátni, mikor beesik a pad alá.
  Nézzétek meg, a legtöbben még a saját egészségtelen életmódjukon is csak akkor változtatnak, mikor megérinti őket a halál szele. Másokkal, és a következő generációkkal akkor mennyire törődhetnek?
  Hogyan lehet (egyáltalán lehetséges?) az ilyen embereket kevésbé drasztikus eszközökkel rábírni a fenntarthatóságra?
 • csizkek
  “Valahogy mindenkinek elkerüli a figyelmét, hogy egy válság a TELJES TÁRSADALOM anyagi-szociális-mentális leépülését hozza általában magával.”

  Ez nem igaz, mintahogy az sem, hogy most aztan mindenkinek k jo Mo.-on. Ketteszakadt tarsadalom.

 • tedzse

  De ez miért lenne jó?
  Hogy még idegbetegebbek meg frusztráltabbak legyenek az emberek?
  Hogy kinyírják egymást?
  Hogy majd szépen betörjenek bárkihez,csak egy példának írtam.
  Nem jó soha egy válság mégha olcsóbban tud sok ember kecót venni, mert egyrészt folyamatos stressz meg félelem főleg amikor felépítettél egt egzisztenciát, szabadidőt,barátokat,bulizást mindent beáldozva,hogy aztán parázz miatta mert ezt okozza a válság.
  Mondjuk én mindig azt mondom,hogy folyamatosan képezni képezni képezni és képezni magunkat megállás nélkül, hogy mindig piacképes maradjon az ember, pont ezeket elkerülje.

 • csizkek
  “Így ezeken a helyeken egy szűkös kínálat talákozik egy felfokozott kereslettel”
  Az ingatlan az elsosorban lakhatas. Amikor a “felfokozott kereslet” drivere mar nem a lakhatas, hanem hogy teglaban alljon a penz es legyen 2-3-5 lakas, akkor az a kereslet nagyon is relativ. Most, hogy olcso a hitel es omlik a penz az ingatlanpiacra, nyilvan a kereslet felfokozott. Aztan lehet hamarosan ez a kereslet mar csak gyenge lesz.
  Kinatol messze van Mo. De ahol legutobb nezegettem vmi bef lakast, Vaci u. “irodafolyoso”, XIII, ott siman jo ha 30-40%-a a lakasoknak volt lakott. A tobbi megveve es ajto bezarva. Majd ha nem lehet evi 8-10% tokenovekedest elerni 4-5% hitelbol, akkor ezek mennek a lecsoba.
 • Mindegy
  A válságot váróknak: akkor is jönni fog, ha nem várod… és nem lesz jó. 2008-ban sem volt jó. Amikor bármely munkáltató kedvére úgy beszélhetett az alkalmazottal / állásra jelentkezővel, mintha a s…ből rántotta volna ki. Amikor teljesen általános volt az, hogy a lófüttyöt nem érő fizetésed egy részét borítékba kapod. Amikor részmunkaidőre vesznek fel, de heti 60 órát kell dolgoznod, aprópénzért. Sokan tapasztalták meg ezt, ők nem is várják a következő válságot. Tudom, jönni fog, és készül is, akinek van egy csöpp esze. De sokaknak nincs, és sokan lesznek kiszolgáltatva az eseményeknek, olyanok is, akik védtelenek, pl. gyerekek.
 • csizkek
  “Én mintának – és a jövő szempontjából – inkább Nyugat-Európa trendjeit és árait figyelném.”
  Nemeto. 1% koruli THM-ek 15evre. Empirica publikal ingatlan buborek indexeket es csinal elemzeseket. empirica-institut.de/
  Nemeto-ban 7 top (Budapest jellegu) nagyvaros van. Ezekben atlagosan 43% a tulertekeltsegi potencial, a jovedelmek, berbeadasi potencial, kinalat szerint. Mindemellett tobb nagyvarosban csokkeno lakossag, csokkeno-stagnalo berleti dijjak es elszallt vasarlasi arak. Top 7 varosban mondjuk 550k egy 4fos csaladnak lakas. Erre rajon 12% vasarlasi koltseg, dobjunk ra 50k felujitast., kerekitve 670k. Betesznek 200k megtakaritast es felvesznek 470k hitelt. Avi torleszto mondjuk 1500-1700Eur. Itteni szamok. Megnezheted hogy fogod refinanszirozni 15 ev utan. VAgy milyen riskek vannak ebben. Mikozben a felujitas es vas koltsegbol 10-12 evig berelsz gond nelkul.
 • Egetrengető
  – Mit csinálunk? Mi lesz itt továbbá? – ismerte fel a helyzetét Ecsédi ringva, hogy, hogy, hogy… Nem tudom összeszedni magamat hirtelenjében.
  – Itt műtét – mondta az angol. – Itt műtét. Érti? Felhalmozni, középosztályt csinálni. Ennek lesznek áldozatai, de hát ez egy műtét. Eredeti felhalmozás. Megértem önt. Én angol-amerikai figura és ügynök vagyok pacifikálni. Vizi Miklós küldött önért.
 • Yoda
  szerintem a legtöbb ember annak szurkol, hogy társadalmi és fenntarthatósági szempontból rendeződjön az a lehetetlen helyzet, hogy építőipari cégek a semmi közepén milliós szellemvárosokat építenek.
  Abszurd, hogy ilyen projektekkel kozmetikázzák Kínában a GDP-t, így finanszírozzák a helyi önkormányzatokat és ilyen lakásokat vesznek (2. és 3. lakásnak) a kínaiak. A Kiszámoló által belinkelt YT videó elég jól bemutatja a helyzetet.

  Annak (remélem) senki se szurkol, hogy emberek éhen haljanak. Én a magam részéről olyan gazdasági fejlődésnek szurkolok, ami fenntartható. Ami az Evergrand-nél megy, az nem tűnik fenntarthatónak, és minél jobban tolják a megoldást, annál jobban fog fájni valakinek.

  Ha a cég beszállítója lennék, én egy vödör festéket se mernék nekik eladni.

 • Hollós

  1. A kettészakadó országgal egyetértek. Sőt, ez szerintem csak rosszabb lesz (globálisan is).
  2. A környezetemben azt látom, hogy kb. eljutottunk oda, hogy a befektetési célú ingatlan vétel időszakának vége.
  Bérleti hozamok MÁP+ alatt, hitelkamatok enyhén nőnek, nominális árnövekedés lehet, de reál nem nagyon, inkább infláció követés. De, mivel a bérleti díjak nem igazán nőnek a kiadásra kínált lakások száma miatt, ez előnyös lehet a bérlőknek hosszú távon. Jöhet egyfajta egyensúly.
  3. A válságban én azt mondom max. egy-két tűz közeli spekulánson túl mindenki veszít. Sokszor, aki nem veszít, csak stagnál, az győztesnek érzi magát (ez pszichológia). Sőt, aki most másokra irigykedve várja a válságot, az lehet sérülékenyebb, mint akire irigykedik, A válság óriási lutri! Tényleg, mint egy betegség, aminek bizonytalan a hossza és kimenetele. Én a bizonytalan időszakokat nem várom.
 • Füles

  Nagyon köszönöm a linket!!!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.