Bejelentették az adóvisszatérítéseket

Ma jelentette be a miniszterelnök, hogy a választás közeledte miatt gyakorlatilag mindenki kap ajándékpénzt, mit sem törődve az elszálló hiánnyal és a magas államadóssággal:

– Minden gyerekes szülő visszakapja a 2021-es befizetett szja-t az átlagbér összege utáni szja mértékéig február 15-ig. (Pontosabban bejelentés szerint  az átlagbérig térítik vissza az szja-t. Egyhavi átlagbérnek megfelelő szja-t térítenek vissza? Egyévnyi átlagbérig adnak vissza? Az átlagbért terhelő szja-t térítik vissza egész évre? Hamarosan megtudjuk, pontosan hogy gondolták. Annyit tudunk, hogy csak ez 600 milliárdba fog kerülni (Ez alapján egyévnyi átlagbér szja-ja a nyerő szerintem). Ennyivel nagyobb költségvetési hiány jövőre és plusz pénz a gazdaságban, lásd még infláció.)

A bevallás határideje május, hogy fogják tudni visszaadni februárban a még be sem vallott és ki sem számolt összeget? Biztos megoldják majd. (Egyébként miért nem érne rá visszaadni májusban, a bevallások beérkezése után? Na jó, csak vicceltem, nyilvánvaló, hogy miért nem.)

– A gyerekes katások a kata negyedét kapják vissza. (Nem egyértelmű, hogy a teljes befizetés negyedét vagy csak a havi 50 ezer negyedét? Esetleg ők is az átlagbér szja-jáig kapnak vissza? S ha mellette van szja-s fizetésük, onnan is kapnak vissza? Ez sem mindegy, de hát erről sem tudni többet egyelőre.) Az ekhosok az szja-t.

– A nyugdíjasok legalább ötvenezer forintot kapnak prémiumban.

– a fegyveres és rendvédelmi szervek hathavi fizetésüket kapják ajándékba, de nem most, hanem ők is majd jövő tavasszal, mert nekik is tudni kell, hová kell tenni az x-et.

– A 25 év alattiak szja-mentességet kapnak, ahogy erről már volt szó.

– S természetesen meghosszabbodik a hitelmoratórium is, szinte mindenkinek, aki akarja. (Nyugdíjas, gyereket nevelő, közfoglalkoztatott vagy csak simán csökkent a jövedelmük.)

Félreértés ne essen, a nyugdíjasok ingyenes utaztatásának kitalálásánál ez sem rosszabb, de sajnos nem is jobb. Választási év van, abból is az eddigi egyik legrosszabb a pénzszórást tekintve. Amivel nem lenne annyira nagy baj, ha nem lenne túl magas az államadósság és a költségvetési hiány is egyszerre.

Mivel ezeket ma jelentették be, a részleteket és a pontosításokat később fogjuk megtudni.

Ami fontos: most már biztos, hogy egy fillért se fizess semmibe, ami után szja visszatérítés jár idénre, ha csak nem keresel annyit, hogy a családi adókedvezmény és az átlagbér visszatérítés mellett is maradjon elég.

Share

455 hozzászólás

 • csizkek
  “német egészségügyről, mintsem szerettem volna, akkor már érdekelne néhány részlet.”
  🙂 biztos? 2 megoldasod van. Privat biztzositas: roviden, magas fizetessel fiatalon olcsobb es jobb. Idovel draga lessz, foloeg csaladdal. Gesetzliche: Ez az altalanos kotelezo. Nem orszagosan 1 van, hanem kismillio. Kb. “kozhasznu” tarsasagkent mukodnek. Joguk van a kotelezoen felul nehany tized vagy szazalekot kerni plusz szolgaltatasokert. Ergo van verseny koztuk. Fele fele fizeted a ceggel az alaphozzajarulast, a plust pedig te. Osszesegeben 15% korul mozog a total, a munkaltato fizet 7,x% korul. Van havi maximum, ezt se tudom fejbol 6xx Eur sum. Alapszolgaltatasok fedezettek, de sokszor itt ott csuszik nehany 10Eur. Mindemellett kothetsz millio kiegeszito biztositast. Pl. fogaszat, kieg korhazi stb..
 • csizkek
  ” Egyik sem a legjobb lokációban lakott, ez tény, hanem átlagosban. Az átlagos ovit, sulit nem tartották megfelelőnek (oviért több száz eurót kellett fizetni így is).”
  Alap problemam ezzel, hogy mi az atlagos. Sokszor hallottam mar ezt. Bp.-el egy kalap ala csak a top7 nagyvaros veheto. Kikoltozik Ruhr videkre vagy akar Munchen aggloba, az ottani atlagos nem Bp. atlagos. Hanem Ozd, Kazincbarcika, Erd, Mogyorod es tsai.
  Ovi koltseg varos es terulet fuggo! Sokszor megeri tobbet fizetni egy top lokacioert ahol 3eves kortol ingyenes az ovi, top kornyeken. Ha meg fizetsz, akkor legnagyobb reszt, adobol visszakapod! (ez kimaradt a storybol) Elhiszem hogy pl. Duisburg atlagtol Bp. atlag talan jobb. De ezek nem korrekt osszehasonlitasok.
  Egyedi elethelyzetek vannak, nekik jobb volt hazamenni. Ez nem jelenti azt, hogy atlag magyar jobb, mert nagyon nem.
 • csizkek
  “adósbesorolás annyival magasabb életszínvonalat jelent”
  Az adosbesorolas semmit nem mond az eletszinvonalrol vagy gazdasagi teljesitmenyrol. CSak annyit mond, hogy milyen valoszinuseggel fog az allam fizetni az adossagaert. Ezt tegyuk hozza..
  Romania: Majd nezd meg ha elkoltik a 30mrd Eur befolyo tamogatasukat, olocso hiteleiket. Es korrupcio szempontbol sokkal jobban allnak.
  De igen, nem osztom azt a nezetet, hogy Mo. elhetetlen 1:1-ben en sem. Viszont Mo evtizedekre bukta a versenyt a szomszedokkal, ez nem kerdes lassan.
 • Krokodil888
  : Meglehet, én utoljára 2011-ben dolgoztam magyar privát cégnek. Utána volt 4 év állami cég, ott nyilván minden fehér volt. S azóta multi, minden fehér

  ‘Sot a Nemeto.-ban elo magyar allampolgarok legtobbje is mint magyar munkavallalo szerepel a KSH statokban.’ igen, ez az 1 millió munkahelyet teremtettünk legenda 😀 bár mostanában nem tolják már
  ‘De igen, nem osztom azt a nezetet, hogy Mo. elhetetlen 1:1-ben en sem. Viszont Mo evtizedekre bukta a versenyt a szomszedokkal, ez nem kerdes lassan.’ : ez itt a lényeg! Hogy mennyi mindent el lehetett volna érni, ha értelmesen szórják szét a EUR-t. És nem csak a saját uradalomra/saját oligarchákra és presztízs beruházásokra ment volna el az a rengeteg dohány. Egy ismerősöm most feszik a János kórházban, (burzsuj budai oldal)… napok óta nem lehet zuhanyozni, mert nincs melegvíz.

 • Kerítés kolbászból
  “Alapszolgaltatasok fedezettek” – Ezt nem árt jobban árnyalni. Pl. fogtömés “alapszolgáltatás” amalgám tömés. Műanyag/fehért tömésért már lehet zsebbe nyúlni.
  Valamint a várólisták közti különbséget is érdemes lenne megemlíteni. Próbálj időpontot kérni CT-re, vagy csak egyszerűen bőrgyógyászhoz. Első kérdés, milyen biztosításod van. Állami: ok, legközelebbi szabad idő kb 3-4 hónap múlva. Magán: akár másnap, de mindenképpen egy héten belül.
 • QTT

  “nem osztom azt a nezetet, hogy Mo. elhetetlen 1:1-ben en sem. Viszont Mo evtizedekre bukta a versenyt a szomszedokkal”

  Ez a legnagyobb baj. És az, hogy ezt sokan nem veszik még észre. A jelenben ez még nem látszik, mindenhonnan árasztják ránk, hogy minden szép és jó, kb minden társadalmi csoport ajándék pénzt kap, stb…

  Én mindig azt szoktam mondani, mikor ismerősökkel beszélnünk erről és mondja valaki, hogy dehát milyen jó az irány, hogy arra kérnék mindenkit térjünk erre a kijelentésre vissza 10-15 év múlva. Akkor majd meglátjuk, hogy az elmúlt időszak és a felvett irány tényleg jó volt-e.

 • csizkek
  “Ezt nem árt jobban árnyalni. Pl. fogtömés “alapszolgáltatás” amalgám tömés. Műanyag/fehért tömésért már lehet zsebbe nyúlni.”
  LAtom legkozelebb esszet kell irnom. Alapszolgaltatas alatt pont nem akartam a fogorvosrol irni, csak az egyeb eü-rol. De mindegy. FOgorvoshoz se eri meg Mo.-ra hazamenni szvsz, de ez messzire vezet.

  “Valamint a várólisták közti különbséget is érdemes lenne megemlíteni.”
  Igy van, magan biztositassal van idopont nagyjabol azonnal. Piszkos kapitalista privat rendelesek eloreveszik a kuncsaftot ha tobbet es rogton fizet:)

  A varakozasi idokkel lehet vitatkozni. Irtam fentebb, hogy hallottam hogy pl. Berlinben vannak gondok. En egy masik top7 nagyvaros. Volt MRI-m es CT-m is, mindegyikre 2 heten belul, TK-val.
  Meg tegyuk mellle hogy szakorvosok mind privat rendelesek, legtobbnel helyben van UH, laborteszt, RTG esatobbi. Nincs maszkalas.

  Egyébként Mo-n ki volt utoljára állami fogorvosi ellátáson, ha már itt tartunk? Már 35 évvel ezelőtt is maszekhoz jártunk, azóta csak romlott a helyzet.

 • csizkek
  “Próbálj időpontot kérni”
  Folytatva.. Nyaron Mo.-on gyerkocnek kellett volna szakorvosi ellatas. Allami-Ugyeletre be se menjunk, idopont felejtsuk el. Privatban ugyanez 3-4 het mulva idopont. Mondom a privat rendelenek teloban, hogy relativ surgos a dolog. Javasoltak hogy szakorvos nincs de akkor tudnak ajanlani egy gyermekorvost 30k Huf-ert akciosan. WTF. 30e magyar pengo. Neten korbenezve ez tok altalanos. Elmentunk, fizettunk, a vege pedig az lett, hogy huzas vissza Nemeto. es kaptunk ellatast. Legkozelebb Mo.-ra csak utasbiztositassal, a nemzetkozi eü kartya semmit nem er.
  Korbekerdeztem ismerosoket, jol keresok. Egyetleg egy se volt akinek ne lett volna mar vmi privat biztositasa es ne ezzel jart volna privat rendelesekre.
  Szoval szerintem ezt hagyjuk.. Kb. fenyevek a kulonbseg a nemet es a magyar eü rendszer kozott, meg akkor is ha a nemet se hibatlan.
 • csizkek
  “Egyébként Mo-n ki volt utoljára állami fogorvosi ellátáson, ha már itt tartunk? Már 35 évvel ezelőtt is maszekhoz jártunk, azóta csak romlott a helyzet.”

  Igy van. Es most mar olyan draga lett Mo.-on is, hogy szimplan nem eri meg azert Nemeto.-bol utazni.:)
  Osszehasonlitashoz meg hozzateve, a nemet ellatorendszer nem sztk-ra epul, hanem privat szakorvosi ellatorendszerre. Ezek legtobbszor praxis csoportok. Pl van egy radiologiai praxis, MRI, CT, rtg.. akkor az epuleten belul vagy lepestavra van tudogyogy, fogorvos, fulorrgegesz.. Sima haziorvosomnal 2 doki praxisa. Minden labor helyben, komplett belgyogyasz UH helyben. Nem maszkalsz!
  GYerekdokinknal, 2 orvos, ott is minden helyben, UH, hallasvizsgalat, szemvizsgalat, laborok. Nem maszkalsz gyerekkel alap dolgokkal.

 • csizkek
  ” A jelenben ez még nem látszik,”
  A konjuktura es az EUs penzontes jol takarja. Amugy egyetertek..
 • Zedder

  “Egyik sem a legjobb lokációban lakott, ez tény, hanem átlagosban.”

  Utalom azt mondani, hogy en megmondtam, pedig en megmondtam.

  Csak kibujt a szog a zsakbol.

  Ami magyar szemmel atlagos, az itt reg getto. Elso blikkre persze nem tunik fel, anno en is ilyen “atlagos” helyre koltoztem ki (egyedul akkor meg), de aztan idovel lett ra szemem es latasom, hogy tudjam helyen kezelni a dolgokat.

  Szoval akkor az ismeroseid vegul is gettoban laktak a tobbi alacsony iskolazottsagu es kiskeresetu szomszeddal, aztan meg csodalkoztak, hogy nem szoke kekszemu arjak a gyerek osztaltarsai.

  Oke. Sounds legit.

 • Zedder
  “Egyébként Mo-n ki volt utoljára állami fogorvosi ellátáson, ha már itt tartunk? Már 35 évvel ezelőtt is maszekhoz jártunk, azóta csak romlott a helyzet.”

  Miklos, orulok, hogy ezt Te mondtad ki, mert itt nehanyunkon kivul mindenki ugy tesz, mintha nem ez lenne a normal.

  Mostanaban volt nehany zsebbenyulos fogorvosi kezelesem, es direkt megneztem, hogy “magyarba” olcsobb lett volna. Hat, neha, talan. De akkor hazaut, visszaut, benzin, palyamatrica, szabadnapok tekozlasa, csalad hatrahagyasa, ha gond van hova megyek vissza, stb. Igy meg itt van 200 meterre a fogdoki, es mindent, ismetlem mindent megcsinal.

 • Zedder
  “Meg tegyuk mellle hogy szakorvosok mind privat rendelesek, legtobbnel helyben van UH, laborteszt, RTG esatobbi. Nincs maszkalas.”

  Na igen, ez az, amit nem hogy egy random magyar, de meg az otthonmaradt csaladtagok se ertenek meg.

  Itt MINDEN helyben van, es igen, a szakorvosok kvazi privatok, de nagy reszuk fogad allami biztositott beteget is. Ha meg nem, akkor felhivod a 200 meterrel arrebb levo praxist, mert annyi doki van, hogy egy kovet nem lehet elhajitani anelkul, hogy fejbetalalnal egyet. En surgos, igazan beteg esetben sose vartam 24 oranal tobbet. Igaz, neha surgossegit kellett igenybe venni, akkor hazhoz jottekm

  Es akkor azt meg vegkepp nem tudod letolteni egy magyarnak, hogy nincs kulon beutalo, extra varakozas, masnap mashova menes laborra, UH-ra, rontgenre. Mert mindent helyben megoldanak.

  Scifi, ugye?

 • Zedder
  Eljen a “vilagszinvonalu” magyar oktatas!

  mfor.hu/cikkek/makro/oecd-jelentes-dobbenetes-szamok-a-magyar-oktatasrol.html

 • Sanyi
  Szeretem, amikor külföldön élő emberek kategorikus kijelentéseket tesznek minden valós tapasztalat nélkül: “Allami-Ugyeletre be se menjunk, idopont felejtsuk el.”
  Történetesen 3 gyerekem van, és vegyesen használom a privát/állami szolgáltatásokat (a gyerek dolgokról beszélek, bár a felnőtt dolgokkal sem volt – nekem – semmilyen problémám). Az állami ellátásokkal, amiket igénybe vettem maradéktalanul meg vagyok elégedve (pl.: Heim Pál, ügyelet stb.). Mindig időpontra megyünk, és nem fél évve előtte foglaljuk, mielőtt…
 • jami
  Akinek az elmúlt 1 évben volt családtagja körházban, nem gondolja komolyan, hogy ide tömegesen hazajárnak a népek szuper eü ellátás miatt. Egyszerűen gyalázatos, ami van, vagyis ami nincs. Nővér, orvos, felszerelés, gyógyszerek nyomokban. Jelenleg délibáb egészségügyünk van: messziről rendelőnek, kórháznak látszanak; közelről pedig többet és többen fohászkodnak a gyógyulásért falak között/otthon a hozzátartozókért, mint Máriapócson…

  Igen, a határ mentén volt (van?) kereslet a fogorvosokra, de ők MAGÁN fogorvosok. Nekem nagyon nagy szerencsével 20 éven át volt egy jó üzemi fogdokim és egy jó körzetesem. Megszüntették/nyugdíjba ment és ennyi volt, azóta megint magánhoz járok, ahol 10 éves koromtól is történt a szuper szocializmusban…

 • Joy
  Kiszámoló, jelentkezem, én két évvel ezelőttig csak oda jártam, mióta egy jó ismerősöm vett egy állami praxist ott, ahová területileg tartoztam. Évek múltán már magánrendelőben is dolgozott, de sosem irányított oda, és nagyon szép, fehér töméseket készített. Tudom, hogy nem reprezentatív, de ha egyszer megkérdezted… 🙂
  Egyébként szerintem minimum több százezres, de lehet, hogy milliós azon emberek száma, akinek nem telik Magyarországon magán fogorvosi ellátásra. Nekik az egyik opció az állami ellátás, a másik a fogazat teljes elhanyagolása.
  Esetleg a szerencsések olyan gyárban dolgoznak, ahol kötnek rájuk fogorvosi ellátást is tartalmazó egészségbiztosítást.
 • fdsfds
  Az állami vs magán dolog azon a ponton kezd igazán érdekessé válni, amikor egy picit komplikáltabb esetre a magánban közlik, hogy ezt nem vállalják el. Több pénzért sem. Még több pénzért sem.
  Aztán hiába van pénzed, hiába engedheted meg, hiába minden, csak az állami marad.
  Az állami egészségügy megkerülhetetlen, mert az egyetlen hely, ahol kötelező ellátniuk.
 • BlaZember
  “Mindig időpontra megyünk, és nem fél évve előtte foglaljuk, mielőtt…”
  Akkor szerencséd van. Nálunk ha a párom kontrollra megy időpontra, akkor aznap én nem tudok szinte dolgozni, mert az egész napját ott tölti a 10-15 perces ellenőrzésért, a gyerekek meg addig is léteznek. A környéken épp 1 darab gyerekorvos dolgozik, mert a másik szülni ment és egyszerűen nincs más. Ő mondjuk a világ legjobb gyerekorvosa, de reggeltől estig dolgozik, hogy ellásson mindenkit. És mellette a Heim Pálban is dolgozik és ügyel. Én nem értem hogy bírja.

  Vizsgálatokra adnak időpontot államiban. Pár hónapon belül, akkor is, ha fontos dologról van szó. Ha lényeges, akkor majd kifizeted. Ha ki tudod.

  Az orvosok felkészültségével egyébként szerintem jól állunk, de egyszerűen nincsenek elegen. Tavaly jól kijött, hogy mit bír az egészségügyünk. Mint a kártyavár…

 • csizkek
  “Szeretem, amikor kategorikus kijelentéseket tesznek minden valós tapasztalat nélkül:”

  Szeretem mikor erto olvasas nem megy. Leirtam, nyaron tortent. Nem valakitol hallottam.
  De emlithetnem az eggyel korabbi esetet, mikor egyik gyerkocunk fejet kellett “ragasztani-varrni”. Be akartunk menni a Heim Palba. Telefon ees ugy elhajtottak a Heim Palbol, hogy orom volt nezni. Ok, akkor Janos k.Ott egy idos doki, kezmosas es kesztyu nelkul nekiallt olloval “faragni” egy osszehuzo tapaszt leukoplastbol. Es kerdes nelkul ragasztotta a sebet. MAsnap Bethesda, mert ezigy gaz. Ott 4-5ora sorbanallas, szornyulkodtek mi ez, majd elhajtottak. (Fejserulessel privatban NEM fogadnak) Ugyeleten meg sz.ros steril sebosszehuzo tapasz sem volt.

  “maradéktalanul meg vagyok elégedve” mert nincs osszehasonlitasi alapod

 • csizkek
  ” a szakorvosok kvazi privatok, de nagy reszuk fogad allami biztositott beteget is”
  Mindegyik privat vallalkozo orvos, marmint a korhazon kivuli szakorvosok. (Ennyit arrol, hogy a privatizalas maga az ordog). Az orvos maga donti el mire alapozza az uzleti tervet. CSak privat biztositottakra vagy mindkettore. Az “allami” biztosito is kozhasznu biztositok es nem 1, hanem sok. Versenyeznek az ugyfelert, szoba allnak veled, betegsegmegelozo programjaik vannak (penzzel jutalmazott!). Az orvosnak meg meghatarozott arlista alapjan fizetnek a vizsgalatokert es kokemenyen ellenorzik a jogossagot. Nincs osszevissza vizsgalat regisztralas penz miatt, csereben rendes penzt kapnak, nem 2 marek babot.

  “hogy nincs kulon beutalo, extra varakozas, masnap mashova menes laborra, UH-ra, rontgenre. Mert mindent helyben megoldanak.”
  Ez Mo.-on tenyleg scifi:)

 • Zabalint

  Nagyon naiv vagy. Az állam sem fog soha korlátlanul ellátni, mert az egészségügy mindig minden esetben korlátos erőforrás. Az állami egészségügy csak egy illúziót ad, hogy ez nem így van. Van az a pénz alapon, globálisan nézve a dolgot, magánban akkor is el fognak látni, amikor az államiban már nem, pl. ha gyógyíthatatlan rákos vagy, akár +1 hónap élet miatt is.
 • Hollós

  Csak, hogy megértsd, nekifutok újra.
  Odakint átlagos körülmények között éltek a magasan iskolázott magyar ismerőseim, mert erre futotta a kinti jövedelmükből.
  Idehaza meg presztizs életet élnek az idehaza megszerezhető jövedelmükből.
  Odakint a balkáni állapotok jutottak az oktatásban, hazatérve meg elit lokáció elit oktatással.
  Talán így világos.
  De ha nem, leírom még egyszerűbben: szarabbul éltek kint, mint idehaza.
  Még ha ilyen nem is létezhet az univerzumban.
 • Zabalint

  Én azt látom, hogy egyre alacsonyabb kereseti kategóriákban is már magánorvoshoz (nem csak magán fogorvoshoz) mennek az emberek, ha valami bajuk van, és inkább halogatják és gyűjtik a pénzt rá, mint hogy államiba menjenek, ahol a gyakorlatban vagy egyáltalán nem kapnak ellátást, vagy nagyon sok idővel később, miközben meg kell küzdeniük a bürokráciával, és ha kapnak, sok esetben rossz ellátást kapnak.
 • csizkek
  “Odakint átlagos körülmények között éltek a magasan iskolázott magyar ismerőseim, mert erre futotta a kinti jövedelmükből.”
  Nem kotekedes, de adott vegzettseggel, hasonlo pozikban jellemzoen magasabb fizuval, magasabb “eletkorulmenyek” koze esik be az ember. MOndjuk egy tech expertkent elerhetsz egy magyar head of/igazgatoi eletszinvonalat. Ez a kornyekemen a tapasztalat. Amit latok sok kikoltozon, magunkon is, hogy a koltsegeket az elejen az ismeretlennel meg fogja az ember. Es nem olyan kornyekre/lakasba koltozik amit szeretne, hanem ahol sporol. Es az itteni tapasztalattal, savingsel, hazakoltozik magasabb poziba es magasabb egzisztenciat engedhet meg maganak.
  Ez az en es kornyekem tapasztalata.

  “Még ha ilyen nem is létezhet az univerzumban.”
  Biztos van ilyen is.. En ezt nem tartom atlagosnak, de statisztikat nem tudok ra.

 • Grand
  Profi módon minden nap elmondják, hogy jövő februárban érkezik a pénzeső, csak éppen a legfontosabb kérdés nem hangzik el (a mai kormányinfón se jutott eszébe egyik újságírónak se): a családi kedvezménnyel csökkentett SZJA-ról beszélnek vagy attól függetlenül???
 • csizkek
  “Van az a pénz alapon, globálisan nézve a dolgot, magánban akkor is el fognak látni, ”
  Sajna nem igy van teljesen, egyelore. Nagy a kereslet a privat orvosokra es keves a privat praxis/korhaz. Ezert csak az easy money-ert hajolnak le egyelore. sajat tapasztalat alapjan, tobb esetben nem lattak el a gyerkocot privat ugyeletben, menjunk allami ugyeletre.
 • Fabatka
  Így van, az elit oktatás Magyarországon könnyebben elérhető. A felvételi eredménye dönt és nem a pénztárcád. Ugyanez az egyetemi tanulmányoknál is, lehet szidni az állami oktatást, de nagyon sok nyugat-európai országban + USA a borsos díjak miatt hatalmas adóssággal indul minden huszonéves a munka világába (azokhoz az összegekhez képest bakfitty a diákhitel, amit csak a megélhetésre vesznek fel az egyetmisták, nem a tandíjukra…)
 • jami

  Ha jól értettem, akkor a magasan képzett ismerőseid a kinti munka során megszerzett extra tudás és fizetés birtokában tudnak (már) itthon presztízs életet élni? Gondolom, nem önsorsrontásból mentek ki családostól évekre…
 • Hollós

  De, ez már elhangzott, le is írták (Index, Portfolio, stb.).
  A ténylegesen megfizetett adó terhére mehet a kifizetés.
  Tehát, havi bruttó 400.000 Ft fizetés, levont SZJA előleg 60.000 Ft lenne.
  De, van két gyerek, ami 40.000 Ft családi adókedvezmény igénybevételét jelenti havonta.
  Ha igénybe veszed havonta a kedvezményt, 20.000 Ft lesz a levont, megfizetett SZJA előleg, így éves szinten 240.000 Ft a
  megfizetett adó, ami visszajár. (480.000 Ft adót meg a kedvezmény miatt nem fizettél meg.)
  Ha nem vetted igénybe a családi adókedvezményt havonta, akkor 12*60.000=720.000 Ft, amit utalnak fabruárban.
  De, nem marad megfizetett adód, amire érvényesíteni tudod a családi adókedvezményt az SZJA bevallásban.
  Mindkét esetben 720.000 Ft támogatásban részesülsz, mert ennyi lenne az összes SZJA kötelezettséged.
 • Zedder

  Hahahahahaha, ez most komoly vagy forog valahol a kandikamera?

  Amikor egy ARWU ranglistán a legelső magyar egyetem a 600. (HATSZÁZADIK) és a 700. hely között található, akkor tényleg az a mondás, hogy Magyarország nagyon menő, mert be lehet jutni egyetemekre?

  Minek? 🙂

  Ha pedig nincs pénzed, akkor van egy csomó ösztöndíj. Beszélni kell nyelveket, kell legyen elhivatottság és kitartás, és meg kell pályázni.

 • Hollós

  Ne ferdíts kérlek. Nem azt írtam, hogy kint nem jobb az élet, hanem hogy bizonyos esetekben nem érte meg kint maradni és
  hogy idehaza jobban boldogulnak.
  De, ha már itt tartunk, hogy idehaza milyen rossz. Közvetlen családtagom idehaza havi 2 milliós fix fizetésével 2 éve folyamatos home officban (pénzügy) szerinted nyugatra vágyik, mert nem boldogul?
  Sok fogorvos van a látókörömben, havi 3 millió alatt nincs havi tiszta jövedelmük. Külföldre vágynak?
  Légy szíves nézz utána mennyit keresnek és milyen juttatásai vannak egy stabil AUDI szerelőcsarnokban dolgozónak egy szakmunkásképzővel? Egy tanár duplája pótlékok nélkül, meg a sallangok (bónuszok, cafeteria, stb.).
  Miről beszélünk? Ok, nem mindehol van így az országban. De, könyörgöm hagyjuk már az eszetlen károgást.
  Senki nem vitatja, mi van borsod zsákfalvaiban, de normális ember nem is ott akkar élni, ha boldogulni akar.
 • Sanyi
  “mert nincs osszehasonlitasi alapod” – Ezt ugyan vajon honnan veszed? Mindig megbánom, amikor reagálok valaki hozzászólására, igazad van, itthon minden rossz, nincs időpont, államiba mészárosok dolgoznak, bezzeg máshol, nincs tapasztalatom, soha nem éltem külföldön, soha nem jártam külföldön a kívánt részt mindenki gondolja ide.
 • csizkek
  “Így van, az elit oktatás Magyarországon könnyebben elérhető. A felvételi eredménye dönt és nem a pénztárcád. Ugyanez az egyetemi tanulmányoknál is, lehet szidni az állami oktatást, de nagyon sok nyugat-európai országban + USA a borsos díjak miatt hatalmas adóssággal indul minden huszonéves a munka világába (azokhoz az összegekhez képest bakfitty a diákhitel, amit csak a megélhetésre vesznek fel az egyetmisták, nem a tandíjukra…)”

  Valoszinuleg nem egy musort nezunk. A tema Nemeto. volt nem Ny-Eu ugy global. A nemet elit sulik nem a fizetos sulik jellemzoen. Tudas alapon lehet bekerulni. Magyar egyetemek meg sajna nem nagyon jatszanak nemzetkozileg. Nemetorszagban az egyetemi alapkepzes ingyenes, csereben kapsz is vmit. Sok MsC szinten, de van un. dualis kepzes is, kulonbozo cegek tamogatasaban. Szoval mirol beszelunk?

 • Hollós

  Felmérés (nem reprezentatív) a mikrokörnyezetmből (csoporttársak). Pénzügy (számvitel, kontrolling, elemzés, stb.), legalább 1 diploma, munkásosztálybeli szülők, 40 év körüli életkor. Stabil életvitel (családalapítás, 1-2 gyerek) mellett 6-ból 4-nek 1 saját+1 befektetési ingatlan, 2-nek 1 saját+2 befektetési ingatlan. 3 gyerekes CSOK, babaváró senkinél nem játszott. Hitelek vannak, de kényelmesen fizethetők.
  10-15 év tapasztalattal (ha kicsit több van benned az átlagnál) fizetés még vidéken is legalább 500 nettó a szektorban. Ha mindketten dolgoznak kb. 1 millió havi fix bevétel.
  Ok, ez nem átlagos. De, egy vállalható diplomával és az átlagnál kicsit több ambícióval így élnek a munka világában.
  Nekem ez azért nem az élhetetlen ország kategóriájának tűnik.
  De, mégegyszer mondom, nyilván szörnyű lehet a helyzet Tiszabőn, vagy Olaszliszkán. Vagy akár Csecsenföldön.
  De van más út is.
 • Zabalint

  Először is Magyarországon nincsenek elit egyetemek. Másrészt hiába tanulmányok alapján dől el ki jut be, ha mondjuk nem jó valahol a nyelvoktatás, akkor a tehetősebbek gyerekeit küldik magánórára, hogy meglegyen a pluszpontot adó nyelvvizsga, vagy akár más tárgyból, hogy felkészítsék az emelt szintű érettségire, de már a gimibe való felvételire is akár. Mondjuk a legtöbb esetben már hamarabb eldől a gyerekek sorsa, mivel nincs a közoktatásban készségfejlesztés.


  Hol? Azért írtam, hogy globálisan, mert Magyarországon nyilván nem igaz, de azért nem igaz, mert egy csomó erőforrás csak az államiban van, ami jelenleg kényelmes a magán rendeléseknek, mert beprotezsálhatnak az államiba soron kívül, ami egyébként erősen korrupció, de ez a mai valóság. Ellenben ha a pénz nem lenne korlát, akkor bármiben jobb kezelést kapnál, csak max. más országba kellene ehhez menned.

 • csizkek
  ” Mindig megbánom, amikor reagálok valaki hozzászólására,”
  Javaslom elolvasni a hozzaszolasod: “Szeretem, amikor külföldön élő emberek kategorikus kijelentéseket tesznek minden valós tapasztalat NELKUL”

  Leirtam, sajat tapasztalat(ok). Nem tudok mast mondani, aki a magyar allami eü-vel maximalisan elegedett, annak tenyleg nincs osszehasonlitasi alapja. Kell ezt magyarazni? Ki van itt rajtad kivul aki “Az állami ellátásokkal, amiket igénybe vettem maradéktalanul meg vagyok elégedve (pl.: Heim Pál, ügyelet stb.)”

 • csizkek
  “Beszélni kell nyelveket, kell legyen elhivatottság és kitartás, és meg kell pályázni.”
  Sima gimnaziumbol kieso atlag nemet tanulo a nemet mellett beszel min. 2 nyelvet. Es jellemzoen az angolt nem sz.rul.
  Mo.-on most happiness volt, mert a covid miatt elengedtek az egyetemi diplomak melle kotelezo nyelvvizsgat. wtf? 2021 es nem beszel, csak magyarul.
 • Sanyi
  Nekem szerencsém van ezek szerint, állami ellátásba is közeli időpontokra kaptunk helyet. Viszont abba belefutottam kétszer is, igaz felnőtt orvoslásban, hogy az összes környékbeli magánorvos (!) túlterhelt, hónapokra előre kapok időpontot. Ezzel szemben az SZTK-ban rögtön fogadtak, és tökéletesen elláttak.
  Fogászat szintén, le akartam cserélni a régi magánorvost, mert messzebbre költöztem, de a környéken csak 2 hónap múlva tudtak volna ellátni.
 • V
  akkor hasonlitsuk almat az almaval, en vagyok a nemetorszagi alternativaja a ketmilliot kereso ismerosodnek. Inkabb nem mondom meg mennyi penz marad ho vegen szerintem eleg ha annyit emlitek a 80-100 EUR + AFA oraber az atlag. Szerinted visszamegyek Mo-ra egy fogtomesert hogy sporoljak parezer forintot?

  Igen, ha valaki pl magyar tanari diplomaval ide jon es takaritoi munkat vegez az tenyleg nem lesz tul boldog. Valos eset, szembe szomszed. Ha valaki marad a szakmaban – ehhez nyilvan eros nyelvtudas kell – akkor inkabb csak kuncog az itteni bejegyzeseken hogy melyik iskola, milyen kornyek, stb. Na szep napot mindenkinek!

 • Fabatka
  Nem, saját tapasztalat, hogy milyen különbség van az oktatási színvonal között, különböző országok különböző iskoláiban, utána a munkahelyeken. Nem kell lesajnálni a magyar oktatást.
  Nem véletlenül van számos szak angol nyelven a Corvinuson és a Műszakin. Miért? Mert külföldről is jönnek ide tanulni. Beszélgess némelyikükkel – okosak, tehetségesek, de a költség tényező nagy úr. Nem lesz a Russel Group minden hallgatójából Nobel-díjas, az sem garancia mindenre… főleg, ha az ottani büfé szakokat végzed el (mert ott is van olyan).
  Az ösztöndíjak nagyon-nagyon kevés hallgató számára nyitottak és nagyon-nagyon sok lesz rá a pályázó. Az esély rá minimális. A költségek pedig horribilisak, egy angol egyetemen körülbelül GBP 45k adóssággal fejezheted be az egyetemi tanulmányaidat (csak tandíj).
  Gondolom, azért Te is a magyar egyetemek/főiskolák valamelyikében tanultál…
 • Grand
  Hollós,

  köszi, így levezetve sehol nem olvastam. Sokaknak lesz itt meglepetés februárban – és nem a jó értelemben.

 • Krokodil888
  Szerintem megvan az ultima ratio a vitára ‘hol szarabb élni’ :DDD
  A vezér lánya és pereputtya a saját mocskában fetrengô, haldokló Nyugatra költözik…. Pedig kaptak ügynökséget, kastélyt, tiborcz uniós pénzt is…
  Félnek talán? Vagy felismertek valamit? Vagy leigázzák Hispániát? Vagy beszálnak a spanyol drogpiacra 🙂 [szerkesztve]
  m.hvg.hu/360/20210929_Tota_W_Stop_Rahel_Stop_Tiborcz
 • jami

  Szerintem onnan indultunk, h az itthoni sulihelyzetnél rosszabb a német/max. ugyanolyan. És akkor több kör után tartottunk ott, h te magasan kvalifikált ismerőseidnek jobb itthon. DE előtt kimentek pár évre, nem? És az hozzáad a mostani jobb helyzetükhöz?

  Tudom, h vannak magas keresetűek. Viszont azt gondolom, hogy ha egy társadalomban ezek kiragadható kivételek – akkor abban a társadalomban nem jó nekik sem. Hiába lehet jól keresni az Audi és Merci gyárban, IT-sként, a pénzügyi szektor egy részében – ha országosan szar nővérként dolgozni, akkor nem lesznek nővérek. Ha az iskolák zömében rossz a tanárok fizetése, akkor egyre alacsonyabb a gyerekek tudása. Nem jó egy gazdaságilag nagyon szétszakadt országban lakni, mert akkor nagyon gettósodni fog és az alapszolgáltatások leállnak.

 • xsizkek
  “Hol? ”
  Mo.-on futottunk bele, hogy gyerekkel nem fogadtak magan ugyeleteken. De altalanosan igazad van..
 • csizkjek
  ” 80-100 EUR + AFA oraber”
  Ez igy ranezesre freelance oraber, ami azert nem 1:1 osszehasonlithato employmenttel. Meg lehetsz pl. Mo.-on is freelancer kulfoldre remoteban.:) Csak mint komment, amugy egyetertek.
  En abbahagytam a freelance melokat, csalad miatt inkabb jomunkas vagyok:) De itt meg ott a nemet “joleti” allam kenyelme..
 • Krokodil888
  : ‘Nem jó egy gazdaságilag nagyon szétszakadt országban lakni, mert akkor nagyon gettósodni fog és az alapszolgáltatások leállnak.’ maximálisan egyetértek, pontosan erről van szó. Erről megy itt a parttalan vita. Az orbánisták a saját prosperáló helyzetükből értékelik az egész ország helyzetét. (Már akinek kiadta a ner, a többi csak hergeli magát a kocsmában brüsszel/soros/karácsony témában vagy üti az ellenzékieket az utcán).
  A saját jólétünk nem lehet független a társadalom egészének jólététől. Hoszabb távon biztosan nem. S nem csak pénzről beszélek. A jólét ennél több. Működő alapszolgáltatások, közbiztonság, jogbiztonság, közpénz értelmes felhasználása stb.
 • csizkek
  “A felvételi eredménye dönt és nem a pénztárcád. “” hatalmas adóssággal indul minden huszonéves a munka világába”

  Sokadjara irod le ezt a penztarcat. A NY-EU orszagokban az alapoktatas jellemzoen INGYENES. NYilvan UK kivetel, meg az USA is ami nem NY-EU. Elit oktatas nincs Mo.-on, MsC-re az elit oktatottak mind elhuznak Ny-EU-ba vagy USA-ba.
  De ha fizetos sulik, szamolhatsz. Mennyi ido alatt lehet pl. az USA-ban kitermelni az oktatas kotlseget evi 80-100kUSD kezdo fizukkal. A magyar ingyenesseggel kitorolheted, ha a munkaeropiacon a kezdo bered 10-20%-a mint egy fizetos sulibol.

  “Nem véletlenül van számos szak angol nyelven a Corvinuson és a Műszakin. Miért? Mert külföldről is jönnek ide tanulni.”
  Ez a “josagra” erv vagy arra, hogy EU-n kivulrol konnyebb ide bekerulni EU-n belulre, mintsem NY-EU-ba ahol nagyobb a verseny es a kovetelmeny?

 • HadÉnisHadÉnis
  Olyat nem lehetne csinálni, hogy minden postnál előre igazat adunk -nek, hogy Németországban minden is sokkal jobb? (Előrebocsátom, nem kívánok vitába szállni egyik álláspont ellen/mellett sem) Mert kb minden postnál ezért születik +50 db témához nem kapcsolódó hozzászólás, hogy jön a menetrendszerű bezzegnémetországban, majd vki merészel ellenvéleményt megfogalmazni, aminek eredményeként jön az eredeti kijelentés foggal-körömmel védelmezése oldalakon keresztül. Egyrészt k. unalmas, másrészt Én pl. szeretem olvasni – a témábavágó -kommenteket.
 • Molni82
  Arra még mindig nem találtam sehol választ, hogy akinek a befizetett adója több mint 800e azzal mi lesz. Egy gyerek után kapok 120e, önkéntes 150e, betegség után 96e.
  Ezeket még vissza tudom majd igényelni vajon?

  800e lejön a 120e visszakapott 680e.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.