Hétfőtől ingyenes a parkolás az egész országban

A kormány vészhelyzeti rendeletet hozott, ami felülírja a helyi önkormányzatok előírásait, ez alapján nem kell fizetni a parkolásért hétfőtől az ország területén. (Gondolom ez csak a közterületekre vonatkozik.)

Share

81 hozzászólás

 • Péter
  Idióták. 🙁
 • TT
  Nagyon okos. Így kell megbüntetni az ellenzéket, amiért elvitték a nagyvárosokat.
  Előbb elvesszük a súlyadót, aztán a parkolási díjat. A haveri önkormányzatok meg majd biztos visszakapják sutyiban a védelmi alapból.
  Megyek is, parkolni a Várba.
 • Hozzászóló
  Egy újabb gazdaságélénkítő gyöngyszem. Maradj otthon, parkolj ingyen.
 • jozenbazsen
  Még egy rúgás az önkormányzatokba.

  No nem mintha a parkolás körüli dolgok olyan nagyon rendben lennének körülöttük…

 • Szabotimcsi
  Végre!
 • Ildikó70
  A kórházakban fizetni kell, nem is keveset.
 • oneWay
  …mint tudjuk, ez a bevétel mindig is zsebpénz volt egyeseknek.

  Habár, tegnap Velence annyira teli volt turistával, bü#&s p>#&t viselkedni nem tudó biciklissel, talán így vonzóbb lesz újra össze-vissza kocsikázni is 🙂

 • Pete
  Szegény önkormányzatok, most egy ideig ezzel nem lehet mutyizni. 🙁 Akkor is a felelőtlen önkormányzatokat sajnáltátok, amikor átvállalták a teljes adósságállományukat?
 • Hátpersze
  Ez annak a klasszikus esete, hogy ha van rajta sapka akkor az a baj, ha meg nincs rajta sapka akkor az a baj. Olyat még nem láttam, hogy normális ember az önkormányzatok pénzügy egyensúlya miatt aggódott volna pláne hogy pontosan tudjuk, hogy a parkolási pénzeket ellopják. De most, hogy a kormány ingyenessé teszi a parkolást hirtelen felzúdúlnak páran, hogy ez aztán felháborító. Na ez a bszrás esete szerintem.

  Járványügyi szempontból 100%-osan indokolt. Ha tudja a paraszt, hogy ingyen parkol a bolt mellett akkor talán nem tömegközlekedve megy hanem az autójával.

 • Kiszamolo
  Pete, azon kívül, hogy igazad is van, elég veszélyes az irány. AZ önkormányzatoknak három bevétele van: helyi adók, ez most zuhan. Súlyadó, ezt elvette a kormány a válságra hivatkozva. Parkolási díj, ezt is elvette. Bevételeket elvett, feladatokat nem, miközben most fog nőni az igény a segélyekre és támogatásokra.

  Miért nem tiltják be egyszerűen az önkormányzatokat, minek kivéreztetni őket?

 • Kiszamolo
  Hátpersze, tudod miért kérték sokan? Mert feketén laknak, ahol laknak, csak eddig minden reggel elmentek dolgozni. Na ők most szívnak a home office-szal.

  Most sincs parkolóhely a belvárosban az ott lakók miatt, egy átlagos ház előtt van öt parkolóhely, meg húsz parkolási engedély.

  Most még ennyi sem lesz, ha ingyen lesz.

  A bolt mellett eddig is ingyen parkoltál, normális cég meg nem nyitott olyan boltot a belvárosban, ahová autóval szoktak járni az ügyfelek.

 • Baltazar
  “Miért nem tiltják be egyszerűen az önkormányzatokat, minek kivéreztetni őket?”

  A helyzet mindenkitől áldozatot kíván. Az önkormányzatoktól is. Sokan azt gondolják a járvány, a megállás számláját majd mások fogják kifizetni…. Nem! Te, én, mi fogjuk kifizetni.

 • gizike
  Pont hogy emelni kellett volna, hogy ez is otthontartsa az embereket!
 • Pete
  Reméljük, hogy csak pár hónap bevételkiesésről lesz szó, így nem kell félnie senkinek sem a “kivéreztetéstől”. De visszautalnék az előző hozzászólásomban említett adósságátvállalásra: ahogy 2013-ban megtette, ugyanúgy megteheti majd újra az állam. Megmenti azt is, aki nem érdemli meg. Ugyanúgy, ahogy a felelőtlenül gazdálkodó cégek és magánemberek jelentős részét.
 • Pete
  Aki nem érti vagy nem akarja megérteni, hogy csak akkor menjen el otthonról, ha muszáj (munka, gyors! bevásárlás, patika, stb.), annak teljesen mindegy, van-e parkolási díj vagy nincs. A “felvilágosult” budapestiek tódulnak ki a városból hétvégén. Majd pár hét múlva a tábori kórházi ágyon fekve talán megérti…
 • jami
  Én sem értem, mi haszna, azon kívül, hogy még kevesebb pénze lesz az önkoriknak. Ja, és baromi jól hangzik, mert ez egy ilyen jóságos kormány, meghallotta a nép szavát.
  Mikor otthon KELL maradni, a boltoknál meg többnyire van ingynes parkoló – mi a fenéért jó, ha ingyenes a pakolás? Ezzel csak azt lehet elősegíteni, hogy az is menjen, aki amúgy ülne a fenekén. Ja és hogy majd hetekig ne lehessen sok helyen pakolni annak, akinek pedig kellene, mert ott tárolják majd sokan a kocsijukat… Tényleg, hiánypótló ötlet és a kormánynak nem került semmibe. Ellenben a jó maszkokat oldják meg maguknak a dokik…
 • Andromeda

  “tegnap Velence annyira teli volt turistával”

  Melyik, az olasz vagy a magyar?

 • Istvan
  Nem értem a probléma gyökerét, ez feloldás minden bizonnyal csak átmeneti lesz és amint újraindul az élet, seperc alatt vezetik vissza a díjakat, már csak azért is, mert nem az önkormányzatok, hanem a különböző haveri cégek esnek el zsíros falatoktól: hazonnali.hu/cikk/20190429_igy-valnak-kodde-a-fovarosi-parkolasi-penzek , illetve emlékezzünk csak, hogy Zuglóban egyenesen veszteséges (!!) fenntartani a fizetős parkolást.

  Engem inkább az érdekelne, hogy az a gazdasági ” ” ” mentőcsomag ” ” ” , amit a hétvégén hirdettek meg, ugyan milyen mentőcsomag lenne? Már előre szóltak, hogy ismét sarcolják a bankokat vagy a nagy élelmiszerláncokat — akik minden bizonnyal nem fogják Terézanyaként lenyelni ezt, hanem szépen visszaterítik a lakosságra. Én több kivonulást sem tartanék elképzelhetetlennek ezek után, hiszen megint azt a lovat ütik, aki húz.

 • Kiszamolo
  Andromeda, hol vannak biciklisek? 🙂
 • Bogi
  A súlyadó eltörléséről szeretnék érdeklődni, megszületett már az erre vonatkozó rendelet , ha igen valaki be tudná linkelni?
 • Karl
  Ez nagy ötlet volt. Sok idióta útnak fog indulni főleg, hogy megjött a jó idő is.
 • Ggg
  @Kiszamolo: Sajnos a fekete kiadás elsősorban a lakáskiadók hibája, nem a bérlőké. A bérlő hiába becsületes, most ő szív. De még ahol szerződéssel-számlával van kiadva a lakás, ott is sokszor a tulajdonos a szerződésben kiköti, hogy nem jelentkezhetsz be állandó lakcímre. Ami butaság, hiszen nem ad semmilyen jogot a lakás használatára az állandó lakcím, sőt az okmányirodában bejegyezhető tulajdonosi hozzájárulás nélkül is, ha a jogos használatot igazolod, például egy bérleti szerződéssel. Sőt mi több, nem csak bejelentkezhet oda a bérlő állandó lakcímre, de törvény szerint köteles is, ha ott él! Csak sajnos sokan ezzel nincsenek tisztában… (Az más kérdés, hogy vidéki lakcímmel meg a KGFB olcsóbb)

  @Bogi: A súlyadót, vagyis igazi nevén gépjárműadót (10+ éve nem súly, hanem teljesítmény alapján kell fizetni) nem törölték el, csak a központi költségvetés kapja a helyi önkormányzat helyett

 • Színes Géza
  Végre! Ideje volt már.
  Nonszensz, hogy nem tudok édesanyámnak segíteni bevásárolni, anélkül, hogy ezek a hírhedt parkolós maffia cégek lerabolnának.
  Azt hazudgálták, hogy a sápjuk nélkül káosz lenne. Persze, mert december végén is káosz volt. Ja, nem.
 • porthosz
  ” A “felvilágosult” budapestiek tódulnak ki a városból hétvégén”

  Azért ez ennél komplexebb helyzet. Lévén ők laknak 40 négyzetméteren 2 gyerekkel bezárva a 4 fal közé most már hetek óta úgy hogy eközben minden játszóteret stb bezártak.
  Egy vidéki kertes házból (esetleg még gyerek nélkül is) sokkal könnyebb megmondani a tutit. Na nem mintha vidéken olyan hú de szigorúan vennék ezt, első kézből látom.

  Egyébként pl. a jászságban (én ott vagyok ismerős) gyakorlatilag az összes nagy gyár továbbra is ugyanúgy müködik (rosenbergtől kezdődően az electroluxig). Pedig ezekben darabonként sok ezer ember dolgozik a szalagon, és nem kapnak sem maszkot, se kesztyüt se semmit.
  Szóval ha itt beüt a ménkü, az nem a velencei tó körül flangálók miatt lesz, hanem a sok ezer gyári munkás miatt akik viszik szét a fertőzést.
  Az hogy ehhez képest bp-en a 150 fős dev cégek home office-ban tolják mit sem számít

 • netudki
  2020-04-05 at 15:26
  Szegény önkormányzatok, most egy ideig ezzel nem lehet mutyizni. Akkor is a felelőtlen önkormányzatokat sajnáltátok, amikor átvállalták a teljes adósságállományukat?

  Az neked eddig nem volt meg, hogy orban szemelyesen igerte meg a fideszes fejeseknek, hogy a 2010-es gyozelme utan atvallaljak (=mi, adofizetok) az onkormanyzati adossagallomanyokat, ugyhogy adosodjanak csak el annyira a haveroknak, amennyire tudnak?

  Nem, mi?

  Hat, akkor most mar ezt is tudod. Mondjuk ha megnezed, milyen vezetesu onkormanyzatok mennyi penzzel adosodtak el, miert, kinek, akkor mar magadtol is rajohettel volna korabban.

  De szivesen.

 • Mozart
  A kornyezo orszagok fovarosaiban mar hetek óta ingyenes! Nalunk csakis a szeretett rendeletekkel iranyitható polgarmesterunk nem lepte mèg meg. (És ő most már meg se teheti es az ő 5 helyettese sem, Viktor lepett.) Kari Geri inkabb tultolta a bkv jaratcsokkentest a mult heten a reggel munkaba jarok oromere, egesszegere.

  Valoban nincs szukseg onkormanyzatokra! Ennyire legalabbis biztosan nem. Budapesten eleg lenne egy pesti, egy budai es egy fopolgarmester a 23 helyett! Videken a 3000 onkormanyzat helyett pedig 500-1000re. Osszevonas, racionalizalas.

  Orszaggyulesi kepviseloket mar Viktor csokkentett egyszer 386 db rol 2014ben. Jelenleg 199 en vannak. 10 millios orszagnak egyebkenf eleg lenne a fele is!

  Aki szamol az talan erti mar honnan lesz penz es mi az irany, csak bizom benne hogy igazam lesz! Tul sok az allami alkalmazott!

 • TT
  Mindenki, aki leírja azt a szót, hogy ballibsi, soros bérenc vagy agyhalott fideszes, megy a kukába, ahová való az ilyen.
 • GGABI87
  A fizetős parkolásnak van egy óriási előnye, ami szerintem az egyetlen értelme is: valamennyire kordában tartható velük a parkolni szándékozók száma. Minél többet kell fizetni, annál több ember teszi le a kocsit, és akinek tényleg fontos, az meg tud állni. Példaként Szegeden 18:00-ig kell csak fizetni munkanapokon. Szegeden a klinikák mellett van a karácsonyi vásár, a feleségem pedig hónapig volt bent veszélyeztetett terhesként. Karácsony előtti hetekben előfordult, hogy 1km-t gyalogoltam a cuccokkal, mert a környéken nem volt parkoló 6 után (előtte pedig dolgoztam). Nagyon szívesen kifizettem volna azt a pár száz forintot akkor, csak lett volna hely. Ha a jelen helyzetben ez nem okoz zsúfoltságot a parkolóhelyeken, akkor nincs értelme ezt a látszatpénzt beszedni, ellenben sajnos a mai autószám mellett normál hétköznapokban ez szükséges.
 • Hátpersze

  Nem csak BP van a világon hanem pl vidék is.
 • Pete
  Ezt mind az indexen olvastad? 🙂
 • Mozart
  Egyebkent ki, hogy erzi? Nalunk a lidlben csokentettek a penztarosok szamat. Ezert mar hetek ota meg nagyobb a sor mint volt. 6-7 penztar helyett csak 3-4 megy! Kozben az aldi csokkentette a munkaidot, nyitvatartast. Ez felhaborito! Szerintem ez Kari Geri bkv logika! Itt a lehetoseg Geri, rendeld el budapesten, hogy vegyek at a vendeglatosokat, munkanelkul maradt pincereket, szakacsokat es minden kassza legyen tele! Igy kijavithato lenne a bkv-es ugy. Es ereznenk mi pestiek h te is teszel valamit! Legalabb egy dolgot ami ertelmes.
 • TG
  Nem világos nekem hogy a járványt akarják-e megfékezni vagy csak népszerűséget akarnak szerezni. Mindenki várja a megmentő pénzcsomagot de honnan lesz mindenre pénz adóbevételek nélkül?
 • Pete
  Akik dolgoznak a gyárban, azoknak muszáj. Az, hogy elmegyünk tömegesen kirándulgatni, rokonokat látogatni, stb., az felelőtlenség. Ne keverd a kettőt.

  Persze, mindenkinek kényelmetlen alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Van választási lehetőséged: otthon maradsz és nem terjeszted/kapod el a vírust VAGY elutazol a családdal, veszélyeztetve ezzel önmagad, a családod és egy rakat ember egészségét, hozzájárulva a vírus terjedéséhez.

 • Kobak
  Pete!

  Személyeskedés helyett nézd meg az elengedett önkormányzati adósságok listáját!

 • Sovereign

  Te nem érzed úgy, hogy a kormánypropaganda, amit itt nyomatsz, hazugságokon alapul?
 • Gabi
  De jó!Például Nagy Britanniában csak a GDP 15%ának megfelelö csomagot dobott be a pénzügyminiszter,az hogy eltörpül az ingyenes parkolás mellett….
 • Ramson
  Kiszámolo, pár ember fentebbi whatabautizmusa nem illik a blog szinvonalahoz. Ezzel együtt torolheted azokat is. Értelmesen vitázni nem lehet velük.
 • Dani2
  Egyetértek, ha lenne autóm és a 17. kerből járnék be dolgozni az Astoriahoz (mert a cégem nem enged Home Officet) akkor inkább kocsival mennék be a jarvanyra tekintettel, mint BKVval, eddig ez a parkolási díjak miatt lehetetlen volt.

  Megoldás a BKV jaratcsokkentesre is: lehet a menetrendet csökkenteni, anélkül, hogy túlzsúfoltta válnának a buszok.

 • Pete
  Egy cseppnyi személyeskedés sem volt a visszakérdezésemben. A listát pedig ismerem, köszönöm! A konteókat pedig meghagyom az abban hívőknek.
 • Tzimisce
  Lehet, hogy kevesebb pénz jut az önkoriknak, de nem sokkal.
  A lényeg itt az, hogy a parkolóőröknek nem kell dolgoznia így. Ez relatíve sok ember.
 • Addam
  A biciklisek jelenleg baromi veszélyesek, mert lihegnek, és nem kerülnek ki, mint gyalogost, vagy nem állnak meg. Rettenetesek, sőt még koronapartiznak is.
 • Mercutius
  Nem született meg és nem is fog. A szombaton bejelentett tervek szerint annak bevételét elveszik az önkormányzatoktól, de neked ugyanúgy be kell fizetned.
 • kormánytisztviselő
  Gondolkodjunk.
  Halkan kérdem, ki mikor mérte fel a tömegeket a BKK járatokon, milyen objektív mérőszámokat mutattak be, milyen hatástanulmány készült? Megkérdezték a Fővárost? Ja ezek elmaradtak.
  Naponta használok Mávot, metrót, sehol a tömeg.

  Mellesleg azt is mondhatta volna a Kormány, hogy kötök a Fővárossal egy megállapodást a “nagy” tömegre tekintettel, hogy sürítse a járatokat.

  Érdekes hogy nem ez történt. Hadd fusson csak tovább a tömegközlekedés, a főváros költségén kevesebb utassal és jegybevétéllel.

  A Máv nem érdekes, azt majd a központi költségvetés megtámogatja.

  Ez eléggé egy irányba mutat.

 • röhej

  Hát figyelj, ha te ingyenes parkolás mellett meg tudnál állni az irodád mellett az Astorián, akkor megeszem mindegyik kalapomat… mustárral.
  Abszolút semmi, de semmi értelme nincs ennek az intézkedésnek, azon kívül, hogy kivéreztetik szép lassan az (ellenzéki) önkormányzatokat.

  Az a legszomorúbb az egészben, hogy a kormány pontosan ugyan arra használja a vírusból adódó extra lehetőségeit, mint a kétharmadot: mutyira és politikai játszadozásokra és a többség még tapsol is mellé. Gazdasági program sehol, tervek nuku, járványügyi intézkedések címén pedig azt játszák hetek óta, hogy nézik mit csinálnak nyugaton és finomítva bevezetjük mi is, rosszabbul, szervezetlenebbül 2-3 nap késéssel.

 • Bitera S.
  Bécsben ingyenes. Bécs monnyon le???
 • Dani2
  @röhej

  Jó az Astoria az rossz példa volt mert ott akkor sem tudsz megállni ha kell fizetni és akkor sem ha nem kell.

  De ha akarod érted, amire gondoltam: rengeteg olyan külsőbb helyen fizetős a parkolás, ahol mindig vannak parkolóhelyek, Lehel utca, Kassák Lajos u., Nyócker külső részén a Százados út, stb. Ide legalább most el tudsz menni kocsival ha véletlenül ott van dolgod és nem kell buszra szállni.

  Szerintem jó intézkedés.

  A stílust, ahogy bevezették, hagyjuk.

 • Nem feketen parkolo
  “Hátpersze, tudod miért kérték sokan? Mert feketén laknak, ahol laknak, csak eddig minden reggel elmentek dolgozni. Na ők most szívnak a home office-szal.”

  Nem. En peldaul nem feketen lakom a sajat tulajdonu lakasban, megsem tudok ingyen parkolni. Tudod miert? Mert a tisztelt onkormanyzat nem ad ki varakozasi engedelyt lizingelt autora.

 • Tamás
  A parkolási díjak bevezetését anno a közúti forgalom növekedésével indokolták. Ez most leesett a korábbi töredékére. Ergo, a közterületi parkolásért pénzt kérni jelenleg indokolatlan.
  @kiszamolo: jártál mostanában Bp belvárosban? Nemcsak a forgalom, de a parkoló autók száma is visszaesett, valószínűleg rengetegen elmentek vidékre.
 • Kiszamolo
  Nem feketén, na az szívás, részvétem.
 • naa
  “A “felvilágosult” budapestiek tódulnak ki a városból hétvégén. Majd pár hét múlva a tábori kórházi ágyon fekve talán megérti”

  A 2. mondattal egyetértek, elég sok embert látni, aki nem fogja fel, hogy csak akkor van ennek az egész otthonmaradásnak és távolságtartásnak értelme, ha mindenki betartja, például ő maga is…

  Viszont aki budapestiként néha kocsival lemegy a vidéki házába/telkére, hogy a kertben dolgozzon pl., nem feltétlenül tartozik a felelőtlen kategóriába. Különösen, ha zéró a kapcsolata a helyiekkel, mert mondjuk bevásárolni, kajáért, stb. is időnként visszamegy Budapestre… Egy budapesti társasházban a lépcsőházban, mélygarázsban, stb. sokkal több “kontakt” fordulhat elő, mint a vidéki kertedben fűnyírás, kertészkedés közben, nem gondolod??
  Nem lehet általánosítani itt sem.