Mintha ezer éve lett volna

Valamit néztem tegnap a Google Streetview-n és döbbenetes volt látni, hogy a 2012-ben felvett képeken talán minden tizedik házra ki volt függesztve az eladó tábla. (Ideje lenne már frissíteni, kedves Google, de ez egy másik történet.)

Belegondoltam, hogy tényleg, 2010 és 2015 között a mi utcánkban is a házak harmada, ha éppen nem több eladó volt évekig, s a legtöbbön tábla sem volt kint, hogy eladó, csak tudtuk, hogy árulják. (Pedig Budaörsről beszélünk, az akkor is felkapott hely volt.)

A szomszéd házat öt évig árulták, mire el tudták adni a tervezett ár alig több, mint feléért. Nem csak az elképzelt árért nem volt vevő, hanem nagyjából semmilyen árért sem. Amelyik ház pedig valamiért kicsit is rossz volt (elhelyezkedés, keskeny telek, túl meredek feljáró, garázs hiánya, stb.), azt meg se nagyon nézték, mert minek, volt rengeteg másik eladó.

Mekkorát fordult a világ néhány év alatt. Ha most már nem is, de másfél-két éve még egymás kezéből tépték ki a vevők a kilincset, hogy ki vehet meg egy negyvenötéves panelt 35 millióért.

De érdemes megemlékezni arról, mit volt itt öt éve, hány évig kellett árulni egy-egy ingatlant, mire vevő lett rá. Furcsa volt így újra látni az akkori utcaképet a rengeteg eladó táblával.

Share

241 hozzászólás

 • eMérnök
  A téma fordított. Én arra reagáltam, aki szerint a saját mindig jobb. Én elmagyaráztam, hogy nem mindig.
  Van olyan helyzet, amikor megéri venni, és van amikor nem. Esete válogatja.

  1, Ha ingatlanra akarsz spekulálni, akkor tudtommal vannak ilyen befektetési formák, nem kell ehhez egy konkrétat megvenned.

  2, ki kell számolni mi éri meg. A hitelre vásárlás meg egyfajta bérlés, ha nem fizetsz, kiraknak.
  Eleve más az alternatíva költséged, ha van 40 milliód és nem veszel belőle lakást, meg ha nincsen. Én pedig végig arról beszéltem, hogy van pénzed házra és befektetés helyett eszközben parkoltatod.
  A vásárlás vételáron kívüli költsége meg egy 40 milliós ingatlanon +2-3 millió, amit vételkor ki kell fizetned, de eladáskor nem kapod meg.

  3, a szerződés mindkét felet köti, időben kell és normálisat írni, és akkor itt se lehet kirakni. Ha egy évre kiadta, akkor az őt is köti.

 • Firpo

  Neked azért jön ki a matek mert 40 milliót fektetsz be, de 130ért bérelsz. 130-ért te nem fogsz 40m-os lakást bérelni, max 30ast. Így már mindárt -5000be vagy havonta.
  Hány olyan kommentet olvastam már itt, hogy addig halogatták a vásárlást míg kiárazódtak a piacról. Ez az amivel szintén nem számolsz.
  Arról nem beszélve, hogy ha emelkednek a lakásárak a bérletidíjak is. Ha valamikor, akkor most volt oka bőven csökkenni az áraknak, aztán valahogy mégis 200 komment szól arról, hogy még mindig milyen k. drága minden. Tudom, hogy az ingatlanpiac lomha, de a koronaválságból már kifelé megyünk, majd visszatér a turizmus és a kormány továbbra is önti bele a pénzt ha kell ha nem + infláció az egekben, kamatok meg a békasegge alatt. Én nem fogadnék csökkenésre.
 • Firpo
  Olyan szerződést Mo-n senki nem fog aláírni, hogy 1 évig nem tehet ki. 1-2 hónappal felmondás előtt kell szólni a másik félnek, kb ennyit tud egy szerződés.
 • Kertész
  ” Nem teljesen értem, hogy miért akarnak sokan házba költözni, kerttel foglalkozni. Én kertes házban nevelkedtem és a büdös életben nem akarok ismét olyanban lakni.”
  A saját példám : én lakásban nőttem fel, 20 elmúltam, amikor kertesbe költöztünk, először a szüleimmel, aztán önállóan.
  Előtte rálátásom legfeljebb a nagyszüleimnél volt, ők mindannyian 200 fős faluban éltek.
  Akkor persze még eszem ágában sem volt kerttel foglalkozni, de az ember változik, most 50 felé közeledve még mindig szeretem csinálni. Persze ez nem tipikus eset.
  A tipikus inkább amit látok, sokak szerint ez egy következő lépcső, egy előrelépés, mert hát ugye ez jobban látszik, mint egy lakás a 3. emeleten, és látszik az autó is, ami előtte áll. És így talán jobban irigykednek a többiek.
  Általában ugyanezek, akik nem akarnak a kertben semmit, max. fröccsözni a teraszon, minden automata, robotfűnyíró, kertész stb.
 • Kiszamolo
  Kertész, a ház előnye a magánélet. Hogy nem együtt nevettek meg pukiztok az összes szomszéddal, meg nevettek a szomszédon, hogy éppen pukizott. Persze egy újépítésű ikerházban, ami gondosan hosszában közös fallal bír, ugyanez van.

  A kert meg arra jó, hogy a szomszéd nem néz be a konyhaablakon, hanem a kert kellően távol tartja.

  Egyébként igen, a ház a kényelmességről szól és drága.

 • Kertész
  ” A kert meg arra jó, hogy a szomszéd nem néz be a konyhaablakon, hanem a kert kellően távol tartja. ”
  Ez való igaz, de a pont a fentebb említett típusú emberek laknak leginkább újabb építésű kertes lakóparkokban, ahol pont ez nincs amit írsz, mert minimális méretűek a telkek.
 • Kiszamolo
  Kertész, na ja, az alig jobb, mint a panel, főleg, hogy ikerház zsebkendőnyi kerttel, amire öt házból rálátnak.
 • Gary
  @xavv:
  Nem annyira ésszerűtlen dolog a bérlés.
  Fiatal vagyok, nem tudom, hogy pontosan mikor mit hoz a jövő, milyen ingatlanra lesz szükségem pár éven belül. Nem tudom, hogy pár év múlva akarok-e (és akar-e bárki, akinek a vásárlóereje nagyobb egy marék rizsnél) ebben az országban élni. (És vigyázó szememet Amerikára vetve tényleg nagyon nem tudom, melyik 22-es kifejlet lenne ijesztőbb.) Ez nem csak az én mobilitásomról, hanem a pénzem mobilitásáról is szól. (Combos EUR-CHF-USD-nyersanyag portfólió vs drukkolni, hogy mennyit ér majd az adott ingatlan amikor ki akarok szállni.)
  Mentett már meg csúnya dolgoktól ez a mentalitás: exemmel való összeköltözéskor anyósjelölt nyomatta nagyon a magyar népbölcsességet a sajátról, én ellenkeztem. Élmény lett volna a szakítás után, hogy én tartozok neki, ő nekem, és ketten együtt a banknak.
 • Gary

  Nem korrekt az összehasonlítás, akkor egy válság közepén voltunk, a karanténok előtt meg meg egy soha nem látott gazdasági fellendülés volt.


  Számolj utána, nem annyira irreális.
  (Csípőspaprikás csirkét ettem, mielőtt kérdeznéd. 🙂 )
  Gyerektelen, multis mérnökként én kb 100k SZJA-t fizetek. Nem évente, havonta.
  A tavalyi év folyamán elköltöttem tokkal-vonóval kb 2.5M forintot. Mindenre 27% áfát feltételezve (kicsit torz, mert a tejre csak 5%, a benzinen van jövedéki adó is) vagy 0.5M-t kaszált rajtam az állam ebből.
  SZJAt jóformán csak a multik nem csalnak, és az ÁFA is sok trükközés tárgya. Ellenben egy ingatlant nem lehet letagadni. A mellékelt számokból látszik, hogy akár a munkát, akár a fogyasztást terhelő adók kismértékű csökkentésével lehetne +100k forintot hagyni évente a becsületeseknél, amit ingatlanadóba befizetve 0-n lennének. A becstelenek meg… ÍJ.

 • Okoska2
  Családi ház eladásban vagyunk. Már régebben elköltöztünk, eddig kiadtuk, de már el akarjuk inkább adni. A fentebb említett szempontok miatt fogalmunk sem volt, mennyiért kellene piacra dobni.
  Felkértünk egy független ingatlanszakértőt, aki komoly 37e Ft-ért felmérte, írásos szakértői vélemenyt készített, piaci árat lőtt be. Most lesz hirdetve, kíváncsi leszek, mennyi idő alatt megy majd el.
  Mellesleg a hölgyet Gáborunk ajánlotta. Tudjátok, a hiteles Gábor, benne megbízunk, segített már nekünk régebben is, most is vele fogunk tovább lépni.

  A családi ház nekünk nem pálya: sok a macera, a gyerek is már nagyobb, nem érdekli a kert. És elmondanám, hogy ott is hallod ám a szomszédokat: flexel, füvet nyír, tetőt javít, grillpartizik stb. És ha valóban csendes a környék, még a szomszéd beszélgetését is tisztán hallani a kertben. Inkább egy jó teraszos lakás. De hát izlések és pofonok:)

 • Okoska2
  És még egy adalék: amíg kicsik a gyerekek, és amúgyis mindenhová te viszed őket, nem gond az agglo. De amint kiskamasz lesz, meg főleg ha középsulis, a legnagyobb szívás: szeretne a gyerek önállósodni, de nem fog tudni, egymás agyára mennek majd a szülőkkel a taxiszolgálat miatt. Kösz nem.
 • Családfő
  Firpo,

  “Olyan szerződést Mo-n senki nem fog aláírni, hogy 1 évig nem tehet ki. 1-2 hónappal felmondás előtt kell szólni a másik félnek, kb ennyit tud egy szerződés.”

  Ez konkrétan nem igaz., nem kéne ilyeneket terjeszteni.

 • Családfő
  Lakás vs ház, ez is többszörösen átbeszélt téma, és természetesen egyik sem objektív tuti döntés, minden a személyiségtől, a felállított szempontoktól és a körülményektől függ.

  A ház és kert is lehet egy sorscsapás a megfelelő szomszédokkal, ahogy egy lakás is. Mindezek ellenkezője is igaz lehet mindkettőre. Hozzáteszem, az elvitathatatlan, hogy nagyobb eséllyel csendesebb egy ház, mint egy lakás, sorház vagy ikerház. Ugyanakkor ez csak egy szempont a sok más mellett.

 • Gary

  Bocsánat, ezt most én néztem be, a reggeli kávé után esett le, hogy nem stimmeltek a nagyságrendek és átsiklottam a kommentedben szereplő “havi” fölött.

  Nem szabadna ilyen későn, ilyen sokat, ennyire csípőset ennem 🙂

  Havi 100k tényleg sok lenne, és ez a 3-4% valóban extrém.

  Ugyanakkor kisebb mértékben nem lenne ördögtől való dolog, főleg ha a munkát és a fogyasztást terhelő adók csökkennének mellette.
  Ha nem kapsz családi adókedvezményt, a munkáltatódnak legálisan a nettó fizetésed kétszeresébe kerülsz: az állam kb annyit kap belőle mint Te.
  De míg ezt a bőrt csak a multis balekokról húzzák le, az ingatlanadó nem megkerülhető.

  Plusz teherként, más átalakítások nélkül valóban szörnyű lenne.

  Bocsánat még egyszer a félreértésért.

 • eMérnök
  Rossz úgy beszélgetni, hogy a saját hitedhez írsz számokat, és nem a számokhoz igazítod a hitedet. Leírtam, hogy ezer éve bérlő vagyok és sok helyen laktam, erre meghazudtolsz, hogy milyen bérleti szerződések vannak. Ha min 1 évre kiadó, akkor ez benne lesz a szerződésben és MINDKÉT felet köti.
  A bérleti díj – lakásár dolog meg szintén a saját tapasztalatom és nem a hitvilágom.
  Most 110-ért bérelek I. kerületben (2 perc a tabán, villamos, budai vár) 45nm 2 szobásat, aminek az ablaka a ház mögötti udvarra néz (se nem utca, se nem gang), de irodai igények miatt (végleges HO) nagyobba költözöm 5Xnm 1 szoba + 2 fél (szeparálható 2 iroda kell most), ez lesz 130. Egyik sem földszint.

  Várom a 30 milliós lakásokat ilyen paraméterekkel.

  Azt is többször leírtam, hogy ha félsz a kiárazódástól, akkor ingatlan alapon kell befektetni. Csak el kellene olvasni.

 • Firpo

  Ennyiből nem derül ki mennyit ér. Lehet 80 éves, szigeteletlen, nagymamabútoros is. Én is saját tapasztalatból beszélek.
  Másfél éve vettem Újbuda csendes részén teljesen új, 2 szobás 60nm+10nm erkély 42 millióért.

  Várom a 130ért bérelhető lakásokat ilyen paraméterekkel.

  Előtte 150ért béreltem 2 évig egy előtte frissen felújított panelt. Tény, hogy nagyon jó helyen volt de 30m-nál többet én biztos nem adtam volna érte.

 • Értékbecslő
  A legnagyobb hazugság, amikor ún. ingatlan-szakértők azt mondják, hogy aki venni akar, az ne ilyendjen meg, mert az ingatlanos oldalakon levő árak csak kínálati árak, és abból egyre többet lehet alkudni. Akkor most jövök én, és ingyen elmondom, hogy a kínálati árak párhuzamosak a vegleges árral.
  Ez így nem igaz, volt egy időszak (2016-2019) amikor így volt, mert rakéta üzemmódban nőttek az ingatlanárak, de előtte is és 2019 vége óta is jelentős eltérés van az átlagos kínálati árak és a megvalósult tranzakciós árak között (Bp-en). Nyilván egyedi esetekben egy-egy jó lokációjú, állapotú, tájolású lakás elmegy kínálati áron, de ez azt jelenti, hogy jól lett belőve az ár.
 • Zabalint

  1. Ja, csak a mérleg másik oldalan mindig ott van a lakhatási igényed, amelynek az ára folyamatosan változhat, és ingatlan alappal nem ellensúlyozható, mivel a te lakhatási igényed konkrétabb annál.

  2. Igen, van amikor egyik, van amikor másik éri meg jobban, ha pusztán pénzügyileg nézzük, mondjuk a konkrét példád torz, ilyet én is tudnék hozni, hogy pl. mi lett volna, ha 2015-ben nem lakást veszünk, hanem elkezdünk egyet bérelni.

  3. Ja, csak ha 1 éves szerződést kötsz, és neked kell lelépned, fizethetsz, mint a katonatiszt, ha meg saját tulajdonod van, opció az eladás, kiadás.

 • Zabalint

  De akkor inkább leírom a példám, mert az is valós:
  7.6 millióért vettünk az egyik külvárosi kerületben egy 36 négyzetméteres garzont. Akkor havi 80 ezerért hirdettek errefelé hasonlót, rá 2 évre már 100-ért. Most 22 millió körül hirdetnek rosszabbat, tegyük fel a miénket el tudnánk adni 20-ért. Az 13.4 millió különbség. Plusz 5.5 millió bérleti díjat kifizettünk volna idáig. Azaz 18.9 millió csak abból fakadóan, hogy volt 7.6 milliónk lakásra akkor, és nem béreltünk. Ha S&P 500-ba fektetjük a 7.6 milliót, akkor most 14.4 milliónk lenne, és közbe
  kifizettünk volna ugyanúgy 5.5 milliót bérleti díjra, tehát 18.9 millió helyett 1.3 millióval gyarapodott volna csak ezt számítva a vagyonunk.

  A te 110-ért bérelt lakásod meg nagyon olcsó, ezért tudsz ilyen torz eredményt kihozni. Az enyém meg azért torz, mert nagy ingatlanpiaci áremelkedés idején történt.

 • Firpo
  Saját lakás helyett ingatlan alappal vagy bármi hasonlóval szerintem csak rosszabbul járhatsz. Kb pont annyit fog növekedni/csökkenni mint a lakásod értéke, csak közben fizeted a lakbért is.
 • Surci

  Ha saját lakhatási igényre vásárolsz ingatlant, felesleges befektetésként beszélni róla, mert nem az. Lehet hogy most nőtt az ár, ha 2008-ban veszed meg zuhant volna egy nagyot. Ez sima mázlifaktor jelenleg, nem valami tudatos befektetési stratégia.
 • Gabi
  Nagyon jó írás.Hát erre az idöszakra még én is határozottan emlékszem.Mivel abban az idöben azt gondoltam,hogy csak ingatlankiadásból lehet passzív bevételem-mivel nem volt annyira ismert elöttem a pénz,és tökepiac-ezért rövid számolgatás után bezsákoltam pár garzonlakást,és pár garázst,dunántúli megyeszékhelyen.Ez 2014-15.Abban az idöben senkinek nem kellettek,úgy dobálták utánam.Hát,így utólag,nagyon jó döntés volt,még akkor is ha nem mértem fel akkor a kockázatot elèggé.
 • Zabalint

  Szerintem rossz gondolkodásmód, amit írsz. Az időzítés részben valóban mázlifaktor, ugyanakkor a nagyvárosi ingatlanok értéke gazdasági ciklusokon át is emelkedett. Másrészt a legnagyobb tévhit, hogy ne számítana, hogyan alakul a lakás értéke, amiben laksz. Ezen tévhit miatt szoktak sokan rossz lokációban drágán építkezni, aztán már átadáskor felét sem éri a ház. Ami egy ideig oké, a probléma akkor kezdődik, ha el kell adni.

  A saját példában pedig nyilván ekkora lakásban eleve nem tervezünk örökké itt lakni. Ha majd költözünk, és veszünk nagyobbat, akkor ugyanúgy ott van az általam említett különbség a bérléshez képest, nagyobb része még akkor is maradna, ha a következő 5 évben inkább ingatlanpiaci esés lenne a jellemző.

 • csizkek
  “Az enyém meg azért torz, mert nagy ingatlanpiaci áremelkedés idején történt.”
  Meg azert is, mert mindketten elmeleti nyeresegekkel szamoltok. Amig nincs realizalva, addig csak egy elmelet. Es ingatlannal az egesz osszeg a vegen cseng be. Es addig lehet/lesz meg par erdekesseg.
 • csizkek
  “Kb pont annyit fog növekedni/csökkenni mint a lakásod értéke, csak közben fizeted a lakbért is.”
  vagy nem. ebbol a matekbol mindig lemarad a mi van ha belenyulsz vmibe egy ingatlannal, amit elore nem lattal, maskepp ertekeltel, megvaltozik a kornyek. En nem keveset lattam ilyet. Ismerosek most is ontik a penzt egy balatoni ingatlanba, haz meg sehol.. Masik 5 eve pereskedik. Sajat esetemben egy szomszed volt aki rontotta a hangulati faktort. Szal a sajat lakas ertekenel illene ezeket is beleszamolni, meg azt is hogy sajat keconal a nap vegen cseng a kassza. Amikor eladod az egeszet egyben! Addig mi lesz az ingatlan piacon? Mi lesz a kecoddal 20 ev mulva? Amortizacio? Gepeszet?
  En 2003-ban vettem, laktam, nemreg adtuk el. Ha kiszamolom 17 ev tavlatban kb egal a berles/bef vs. vasarlas. Es 2003-tol 2009-ig nyeroben volt a vasarlas es az elmult 4ev tolta egalba. Kov 20 ev?
 • Zabalint

  Igen, de az elméleti nyereség a részvénypiacra is igaz hosszútávú tartás esetén. Ellenben azt is érdemes figyelembe venni, hogy a pénz a jelenben értékesebb, mint a jövőben, tehát ha kizárólag pénzügyi alapon közelítjük meg a saját lakás vagy bérlés kérdését, nem lövünk nagyon mellé, ha a lakás árának alternatív költségét összevetjük a bérleti díjjal, ami most már kétesélyesebb, az említett példánál nem igazán volt az, már akkor is viszonylag alacsonyak voltak a piaci kamatok, a bérleti díjak meg 10%-át közelítették a lakások értékének a budapesti külvárosokban.
 • Zabalint

  Egyébként nem egészen igaz, hogy a saját lakásnál kizárólag a nap végén cseng a kassza. Ha 20 évig laksz valahol, már elég nagy összeg a bérleti díj is, akár meghaladhatja a vételi ár alternatív költségét, így akár az is lehet, hogy ha 0 Ft-ért adnád el, már megérte.

  Hozzáteszem még, ha sajátban laksz, ott olcsóbban megoldható a karbantartás, mint ha komoly bérbeadóként bérbe adsz egy lakást. Mert sokkal kevésbé érdekes, hogy bolondbiztos megoldásokat alkoss, hiszen te ismered a gyengéit, illetve több mindent megcsinálsz magadnak, mint ha kiadásra csinálnád. Pl. mi nem foglalkoztunk vele, hogy az előző tulaj elcseszte a járólapozás egy jelentős részét (vételkor ismert volt), eddig egyszer foltoztuk magunk ott ahol megadta magát, a stabilabb repedéseket hagyjuk ahogy van. Ha 20 évre terveznénk ide, nyilván azzal kezdünk, hogy újracsináltatjuk, ha bérbe adnánk, szintén.

 • csizkek
  “bérlés kérdését, nem lövünk nagyon mellé, ha a lakás árának alternatív költségét összevetjük a bérleti díjjal,2

  Igen ez egy tipikus ingatlan lufi mutato:) Ahogy itt olvastam Mo.-on egy 100mios haz berleti dijja 600-700e HUF. Nemetorszagban berlek, kb. 300-350m HUF (atszamolva) hazat 600eHUF korul (jelenlegi 360hufos eurral).
  Nalam az erzelmi faktor dontene Mo.-on sajat ingatlan fele. Egyertelmuen vennek es tudnek is nagy valasztekban venni. ellenben itt altalam vallalhato rizikoval nem tudok ott venni ingatlant ahol lakni szeretnek. Befektetni meg a nemet piacon ilyen mutatokkal nem fogok. (csak relativ rossz kornyeken jon ki a matek)
  Ez megint tok egyedi..
  Viszont kivancsi leszek ha mondjuk a CSOk, babavaro, afamizeria kiesik vagy csokken ill. megall NER az epitoiparral. Akkor mi lesz ott? 20-30mio eses per ingatlan? Nem tudom, csak kerdeseket teszek fel:)

 • eMérnök
  Eszemben sincs vitatni, hogy a váráslás lehet jó, és megérheti.
  Amit én vitatok, hogy mindig a vétel a jobb, még anyagi bukóban is, vagy hogy az sosem az.
  Valamint nyilván vitatom a bérléssel kapcsolatos tévképzeteket is, amikkel az előbbieket próbálja pár ember támasztgatni, de tényszerűen nem igazak.

  Szerintem egyik sem megoldás mindig egyértelműen és, ami fontos, hogy nem annyira marginális az egyik vagy a másik, hogy kukacoskodás legyen érvelni mellette. Jelenleg, és az elmúlt évek alapján azt gondolom, hogy elég sok helyzet van mindkét esetre. Általában az egyik húzza magával a másikat. Ha néha egyik a másik fölé kerekedik is, hosszútávon tipikusan kiegyenlítődik.

  A lakásár, lakbér, egyéb befektetési lehetőségek sok tekintetben függnek egymástól, időszakos elcsúszások vannak. Ezért hosszútávon az igények és a realizálás pillanata döntik el a végét.

 • D

  Bérlésnél kifizeted a bérleti díjat+rezsit, esetleg a bútorokat.
  A saját lakásnál az alternatív költségen kívül sok egyéb is bejön:
  – felújítási költségek (évtizedes távon már nem kevés)
  – amortizáció (gépészetre értve)
  – lakásvásárlási illeték (ez nyilván helyzetfüggő)
  – kockázat. Nehezen pénzesíthető, de egy rossz szomszéd is jelentősen csökkentheti a lakás árát.
  – biztosítás (ez persze kis összeg a többihez képest)-
  -stb
  Érthető, ha valaki a saját tulajdont preferálja, de a dolog pénzügyi oldalról nem ilyen egyszerű. Főleg, hogy az áremelkedés se fog örökké tartani (legalábbis reálértelemben).
 • Értékbecslő

  A mai piacon az esetek többségében tisztán pénzügyileg jobban megéri bérelni, mint vásárolni (Bp-en). Az ingatlan áremelkedést nem követte le a bérleti díjak emelkedése, a hozam alapján számolt ingatlanérték, jóval alacsonyabb a valós forgalmi értéknél. Befektetői oldalról nézve nem nagy deal most vásárolni ingatlant 20 éves megtérülésre.
  Saját lakhatás az más, ott már érzelmi és egyéb okok is számítanak. Azt viszont Robert Kiyosaki óta tudjuk, hogy a saját ingatlan nem eszköz, hanem forrás:)
 • Csizkek
  “ Befektetői oldalról nézve nem nagy deal most vásárolni ingatlant 20 éves megtérülésre.“
  20 ev meg hagyjan.. Nemet piacon jelenleg 40ev korul jarunk:)
  Mi lesz ebbol?
 • Csizkek
  “ Egyébként nem egészen igaz, hogy a saját lakásnál kizárólag a nap végén cseng a kassza. Ha 20 évig laksz valahol, már elég nagy összeg a bérleti díj is, akár meghaladhatja a vételi ár alternatív költségét, “
  Az osszehasonlitas akkor helyes ha mindket esetben TCO-val szamolsz.
  Berlesnel az az osszeg amit fenntartasra, onreszre, hitelkoltsegre, vasarlas koltsegekre megy az bent van vmi portfolioban, vallalkozasban, kepzesedben .. es mivel 20-30 evente rendes penztarcaba nyulo felujitas kell, ilyen fentebbi eset nem nagyon lesz. De hosszabb tavon nagyobb esellyel lesz olcsobb a tulajdon.
  Ja es Mo-on szeretnek karbantartasi kltsg-k nelkul szamolni. Es ezert van annyi rom a piacon.
 • eMérnök
  A környéken, ahol lakom a szakember az árrobanás lassulásakor, 4% alatti megtérülést számolt a környékre átlagosan. Cserébe munka van vele, ezért volt elég a 4.95% pmáp ahhoz, hogy oda vigye az embereket.
  Én a SAJÁT ESETEMET nézve úgy SZÁMOLTAM, hogy NEKEM, a bérlés JELENLEG, jobban megéri.

  Kiemeltem a lényeget. Nem hiszek valamit, hanem számoltam. Konzultáltam ingatlanos, építész, banki hitelező jó ismerősökkel (még csak nem is valami céggel, akinek érdeke van, hanem barátokkal), és nekem az jött ki, hogy mire lehetőségem lett feltenni a kérdést, addigra már az összkép a bérlés felé vitt el.

 • eMérnök
  Bár pusztán anyagilag is jobban jövök ki, de a nem anyagi, vagy nehezen árazható szempontok szerint nekem fontos a likviditás, hogy beülhessek az autóba és másnap már máshol kezdhessek élni. Nekem a saját ház pont ezt a kötést adja és nem a biztonságot. Nekem ebben az országban élni a kockázat.

  A ház ára valami olyasmi vésztartalék, ami ahhoz kell, hogy bárhol újrakezdhessek, aminek likvidnek kell lennie. Talán ha két ház ára lenne, akkor az egyikből vennék.

  Meg nyilván egyértelműen eldönti a kérdést, hogy kb 2 év múlva szeretnék külföldre költözni, végleg, de enélkül is kijönne a matek, mert akarok gyereket, csak nem ide, és akkor megint másik ingatlan kellene, a gyerek kicsit röghöz kötne, akkor lehet megérné venni. Aztán valószínüleg az lesz, hogy lesz saját ház, de külföldön, gyerekkel.

 • Jelentéktelen Hangya
  : nem tudom, miért törvényszerű, hogy 30 évre, gatyáig eladósodva kéne ingatlant venni. Sajnos egy ingatlant nem mindenki engedhet meg magának, de ha az ember lépésről lépésre megy, és nem az újépítésű 70 m2-nél kezdődik az “ingatlan” definíciója, akkor a többségnek azért végül elérhető.

  Akinek ez komoly célja, annak pedig nagyjából mindegy, hogy miért fizet. Nekem van track recordom, sokat vitáztam itt is bérlés/vásárlás ügyben (ma már nem érdekel), én vettem, amikor mindenki okoskodott, hogy mennyivel jobb bérelni. Most meg megy a sírás, hogy minden milyen drága.

  Az az igazság, hogy aki nem akar ingatlant, akkor ha olcsó, azért nem vesz, ha drága, akkor meg azért nem. Semmi baj ezzel, csak kár megideologizálni, hogy bérelni milyen klassz meg rugalmas. Én most napelemet szereltetek, mert a támogatással 4-5 év alatt megtérül, te tudsz ilyet a bérleményedben?

  Mi is a normális?

 • Kedi79
  Sokan gondolkoztok a dél budai agglomerációban. Én nem vagyok meggyőződve róla, hogy annyira élhető lesz a jövőben Érd vagy a környéke, hogy az ember 100 milliót költsön ott lakhatásra. Sóskúton egy elég jelentős méretű veszélyes hulladék feldolgozó és elektrolitgyártó üzem építésébe kezdtek nem régen, mert vezetésünk akkumulátorgyártó nagyhatalomként vizionálja magát a jövőben. Felső küszöbértékű veszélyes (robbanás, mérgező gázok) üzem lesz arra. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között nem kizárt, hogy csak úgy spontán is lesz némi mérgező gáz koncentráció a környéken. Az ilyen helyeken pedig ugye történhet akár baleset is, amikor egy picikét kigyullad az üzem. Komáromban például 2018-ban meg is esett. Szerencsére ott legalább elérhető távolságban van igazi Tűzoltóság.
 • csizkek
  “nem tudom, miért törvényszerű, hogy 30 évre, gatyáig eladósodva kéne ingatlant venni” persze hogy nem az, de ez a magyar valosag. Amir szepen rajatszik a ner.

  “Semmi baj ezzel, csak kár megideologizálni, hogy bérelni milyen klassz meg rugalmas.” Ezt ne nekem ird. En nem ideologizalom. Mo.-on volt lakasom, nemreg lett eladva. Egy szimpla kis panellakas, hogy ne kelljen letolni a gatyot. Kozben elhuztam kulfoldre es mobilitas volt a fo cel. Nem az, hogy barmikor koltozhessek, hanem, hogy barmikor valthassak munkahelyet! (onkepzes) es belevagjak vmi tokeigenyesebb vallalkozasba.

  “4-5 év alatt megtérül, te tudsz ilyet a bérleményedben?” 2 utam volt. 12-13eve hazvetel nagyhitel, vagy flexibilitas kulfold. Flexibilitas hozott egy vallalkozast (is). Eves szinten termelt ennyi osztalekot kb., eddig. Miert erdekeljen a napelem? De megegyszer, ha Mo., akkor vennek vmit

 • F Nagy
  Megmagyarázná valaki mitől emelkednek az ingatlan árak. Valaki írta borsodi kis faluban is. Az utóbbi tíz évben lakosságszám változása demográfiai okokból -300.000
  kivándorlás okán – 400.000 Befektetés? Az épület is amortizálódik. Kiadni? Ha csökken a lakosság lesz rá kereslet középtávon?
 • Zabalint

  Alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó a lakáshitel, erre jönnek rá az állami támogatások. Igazából nem az ingatlanok drágulnak, hanem a pénzünk értéktelenedik, csak az egyelőre nem látszik a hivatalos inflációban.
 • Mel
  Miért van mindenki megőrülve a budai oldalért? Iszonyat drága. Mi a XVII. kerületben lakunk. 1987-ben kezdtük el felépíteni a házunkat. Rengeteg feladatot kalákában végeztünk el, a család és a barátok segítségével. Van, amit szakember végzett el. A házunk körülbelül 2,5 millióba került így plusz a telek, ami akkor 100e Ft volt. Nemrég felértékelték, a 2szintes, hatalmas kertes, felújított ház 64 millióra lett felértékelve, de reálisan kb 53-ért adható el. Nincs 500e/nm. Semmivel sem rosszabb, mint Buda, sőt. Tiszta a levegő, csend van, békesség és nyugalom.
  Szóval érdemes kicsit messzebbről nézni a térképet, ahol nem csak Buda látszik, mert van élet azon kívül is.