Új prémium állampapír

Itt az új prémium állampapír, még rosszabb kamatfelárral. Január 20.-ától a kamatfelár 1,25% lesz csak a mostani 1,4% helyett az ötéves papírnál. A tavalyi 3,3%-os inflációval számolva ez 4,55%-os kamatot jelent. Részletek.

Köszönjük Bobonak a hírt

Share

77 hozzászólás

 • István
  3,3% infláció. Az….
 • Adam
  Nem jó a link
 • usespanner
  Még egy plusz ok, hogy a 95% részvény 5% likvid pénz konstrukciót tovább vigyem.

  Amúgy nagyon meglepődtem, de az ismerőseim előtt az sem tiszta, hogyha RÉSZVÉNYBEN tartod a pénzed, akkor teljesen mindegy hogy épp egy eszközár bubrék fújódik, vagy épp kidurranni készül.

  Ha a részvénylufi kipukkan akkor a lakáslufi is vele megy.
  Ha az ingatlanárak duplázódnak akkor a részvényárak is követik.

 • Guest
  Még erősebben tolják a népet a MÁP+ felé. Csak azt nem értem, miért. Attól félnek, hogy megbokrosodik a KSH, és véletlenül valós inflációs adatot fog kihozni valamikor? A 2020-ra közölt érték már elég vicces volt 🙂
 • Dorian Gray
  Az a durva, hogy így is venni fogják. Ennyire várható az infla megugrása? Idén már valószínűleg nem veszek így belőle, év végén még egy kevés pénzt betoltam. Talán eurósat inkább. Mondjuk lehet a végén azt is megnyírják.
 • ÁK
  A PEMÁP vétel meg lehetetlen a kártyás EUR befizetés hibája miatt, kiváló
 • krit
  OFF

  Tudtok olcsó és egyszerű befektetési szolgáltatót vagy bankot? CSak befektetési jegyek/állampapírok, kötvények érdekelnek.

  Ma akartam netbrokerben erste reszvenyt (pl. Stocks alapok alapja) venni 10.000.000 Ft-ert. Erre költségként kiszamolt 250 vagy 300 ezer Ft-ot. RABLÓK.

  Nincs más olcsóbb megoldás?

  Azt hiszem visszamegxek a k&h-hoz, ott 250 Ft/tranzakció a költség. A többi díjat még nem néztem. Állományi díj, havi díj stb

 • KezdőTudatosPista
  Mit gondoltok, egyre inkább gondolkodom diverzifikált PEMÁP-MÁP+ kombón, milyen kritériumokkal lehet kilépni a PEMÁPból idő előtt, ha szükség van a pénzre? Azt nagyjából értem, hogy mindig a következő munkanapi árfolyamon veszi vissza a MÁK, de mi a büntetőkamat? 1%?
 • Pista
  ha így is megveszik, akkor miért adják drágábban
 • Füles
  Igen ,rossz a link.
  ezt kifejtenéd bővebben:
  teljesen mindegy hogy épp egy eszközár bubrék fújódik, vagy épp kidurranni készül.

  Nekem a kettő – fújódik vs kidurranni készül egymás szinonimái -> félig üres vs félig tele pohár
 • mi ez a máp mánia?
  nagy buli ‘kamu’ inflációval számolt, FORINT alapon fizető, magyar államnak hitelezni…
  Egy sima euro/dollárt leváltani 5 évre és párnahuzatba rakni többet hoz és kb biztosabban mint ezek az állampapírok (Nem úgy tűnik mintha a kormány törekedne erősíteni a forintot)
  És akkor nem beszéltünk még részvény, ingatlan, bitcoin, bármelyik más osztályról, ami meg repül. Főleg hogy állambácsiék most ész nélkül nyomtatják a pénzt.
 • alapkezelő

  abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy:

  ha szorgalmas vagy és gyorsan olvasol, még képezheted magad és alakíthatsz a portfoliódon és a fenti szerencsétlen kijelentésed is újragondolhatod.

 • Bela
  A porfólióm kötvény részét PEMÁP-ban és PMÁP-ban tartom, de a PEMÁP kamatprémiuma is 1 és 1,25% között van ami még házon belül is jobb alternatívának tűnik egyre inkább. A MÁP+-t én max vésztartaléknak veszek, vagy a likviditás miatt. Érdemes lenne kötvényeket is TBSZ-en ETF-eken keresztül venni?
 • Giorgio
  “95% részvény 5% likvid pénz” Ez honnan jött neked? Még senkitől sem hallottam ilyet…
 • Danhadnagy
  maradok a plusznál, mert 5 éven belül tutira felhasználom a pénzt.

  van egy táblázat ami megmutatja, hogyan változott az állampapír kamat az elmúlt 10 évben (legnépszerűbb papírok)

 • headset

  “Nem jó a link”

  Nekem sem működik.

  A jó link:
  2026/I nyilvános ajánlattétel (kamatprémium a 2. oldalon):
  akk.hu/allampapir-forgalmazas/nyilvanos-ajanlattetelek

 • headset

  “Még erősebben tolják a népet a MÁP+ felé. Csak azt nem értem, miért. Attól félnek, hogy megbokrosodik a KSH, és véletlenül valós inflációs adatot fog kihozni valamikor?”

  Az ajánlott első kamatláb 4,55%, ami nem sokkal rosszabb mint a MÁP+ 4.96-os átlagkamata

  Az alacsonyabb kamatprémium oka, hogy ha emelkedő infláció várható, akkor az inflációhoz kötött kamatozású értékpapírok kelendőbbek. Ezért csökkenteni lehet a kamatfelárat. És ehhez nem kell a KSH-nak “megbokrosodni”. Elég, ha a mostani módon számolja majd az inflációt a jövőben is.

  A 2026/I hátránya a MÁP+hoz képest, hogy a hasonló 2025/I-t jelenleg az AKK 2% veszteséggel váltja vissza. Míg a MÁP+t 0-0,25% veszteséggel veszi meg lejárat előtt. Ez akkor fontos, ha valaki nem tudja, hogy idő előtt szüksége lesz-e a pénzre.

 • Mernok
  A másik mai hír, a tervezett szja mentesség a 25 év alattiaknak. Eddig is mondtam, hogy sem én, sem a csoporttársaim semmire sem mentek a mérnöki diplomájukkal, aki stréber éltanuló volt, az sem. Br 650-ért gürizik egy multinál, hatalmas karrier. Na most ha ezt bevezetik, mégannyira nem fogja megérni a diploma, mert az egyetem ott kezdődik, hogy 3,5-5 évre kiesel a munkaerőpiacról. 5 év szja mentes jövedelemről mondasz le, amikor beiratkozol az egyetemre.
 • Kiszamolo
  headset, lehet, hogy ilyen idővel lejáró link, akkor viszont hiába linkelem be még egyszer, az is így fog járni.

  Akkor mindenki kattintson rá a főoldalról.

 • János
  Válságban nem nőnie kellene az állampapír kamata, mert a nagyobb kockázatra nagyobb kamat jár? Aztán ki tudja lehet mind elfogy?
 • józsenzbazsen
  @János,

  Milyen válság? Hol?
  Lehetne az (lesz is majd), ha a jegybankok nem tartanák lélegeztetőgépen a gazdaságokat…

 • eMérnök
  Az orbán kormány legalább a választásokig nem fog kamatot emelni, mert az előző kormány-devizahitel kombó miatt az olcsónak tűnő lakáshitel az eszenciálisan a politika része, meg az olcsónak tűnő csekkek (rezisharc).
  Az elértéktelenedő forintra nem remegett meg a kezük, ezért szinte kizártnak tartom, hogy akár egy 400 forintos lélektani határnál megfordulnának. Esetleg kibekkelik, hogy a 400 csak a választások utánra legyen ennyi, ráadásul ha vesztenek, akkor vagy az ellenzéknél lesz 400 vagy az ellenzéknek kell lakáshiteltörlesztőt emelni.

  Van olyan lehetőségük, hogy a forint erősödik, de nem emelnek kamatot? (devizatartalék eladása hosszan nem menne).

  Ennek fényében érdekes lenne egy cikk, hogy manapság mik a legjobb lehetőségek mondjuk huf-eur váltáshoz. Egy rossz váltással le is lehet írni a hozamot.
  Megéri-e az euro állampapír. Hogy járt, aki mondjuk 3 éve azt veszi.

 • matetoth

  Szeretem, amikor valaki ilyen megalapozott kijelentéseket tesz, hogy még a keményvaluta tartása is jobb befektetés…
  Volt ilyen eset, tavaly márciustól novemberig. Előtte pedig 2008-ban a beszakadáskor kellett vásárolni dollárt, hogy jobb legyen a hozama, mint a mai PMÁP.
  Euró ugyanez.

  Persze az interneten terjesztett balgaságokért nem kell felelősséget vállalni…

 • Clara
  Én minden évben veszek 3-4-5 millió forint értékben PMÁPot (attól függ az összeg, hogy mennyit tudok az adott évben félretenni).
  Ezt csinálom 2018 óta, mert egyszerűen nincs más ötletem. A bankban semmit nem ér, a tőzsdét egyszerűen nem látom át.
  Úgy számolom kb 10 év múlva, mire 40 leszek lesz olyan 35-40 millióm állampapírban.
  Annyira érdekelne hogy nektek erről mi a véleményetek. Nagyon köszi.
 • Kmiki

  Nem te vagy a celkozonseg es nem is a kollegaid.
  Szavazatok kellenek a videki Magyarorszagrol es az iskolazatlan retegektol.
  Az urbanus-felurbanus ertelmisegrol gyakorlatilag lemondtak, de nincs is rajuk mar szukseguk.

 • KezdőTudatosPista
  viszont, ha azzal kalkulálunk, hogy ezzel a nettó 15%-os pályakezdő béremeléssel kapásból lejjebb tudják nyomni a pályakezdő béreket, hatalmas haszonra tesznek szert a munkáltatók 🙂

  Olyan, mint amikor egy közös bérsávba vagy besorolva egyedülállóként egy olyan kollégával, akinek 3 gyereke van, és az adókedvezménye miatt a bruttója szinte a nettója is egyben.

  Part2: Vajon az államnak megéri-e ennyi felsőoktatási intézményt fenntartani, és szüksége van-e ennyi diplomás munkaerőre, avagy ezzel a frappáns húzással eltolják inkább a pályaorientációk zömét a középfokú, kétkezi munkás, ipari szakmák felé? 🙂 Végzel a középiskolában, egy bemeneti vizsgával megszerzed a szakképzettséget is az érettségi mellé, egyből vár a munka világa, és 5-6 évig SZJA mentes vagy, mint a diákmunkások. (attól függően, hány évesen végezted el a középsulit)

  NONSZENSZ!

 • Blend Ahmed
  usespanner: “Ha a részvénylufi kipukkan akkor a lakáslufi is vele megy.
  Ha az ingatlanárak duplázódnak akkor a részvényárak is követik.”

  Ha 1.0 lenne a korreláció az ingatlan és a részvény között, akkor nem lenne értelme a diverzifikációnak.

 • Rc
  Szerintem a Random capital a legolcsóbb hazai bróker. (van tbsz is) USA részvénynél tranzakciónként (adás- vétel) 10Mnél kb 60 dollar lenne a költség ha jól számoltam.
 • F.Timi
  Hőzöngés helyett esetleg elolvashatnád a kiválasztott befektetési alapod kiemelt befektetői információ nevű doksiját. Akkor nem kevernéd össze a befekektési alap vételi jutalékát, a tranzakciós jutalékkal. Ha a K&H-nál veszel meg egy részvény befektetési alapot vagy alapok alapját, az alap vételi és eladási jutaléka attól még ugyanúgy játszik, hiába 250 Ft a tranzakciós díj…Amúgy meg vegyél inkább ETF-et, vagy egyiket sem, ha ennyire alap dolgok sincsenek meg.
 • Bence
  állampapírt a Webkincstárnál vegyél, ott minden ingyenes.
  Befektetési jegyek: a befektetési alapokat ne erőltesd, túl sok költséget számolnak fel. ETF-nek nézz utána. ETF-et legolcsóbban, TBSZ-re a Random Capitalnál tudsz venni. Hátránya, hogy csak 100.000 euróig vannak biztosítva, és nincs banki hátterük. Ha lényegesen több, mint 100.000 eurót akarsz befektetni, akkor inkább KBC, mert ott is van TBSZ, drágább mint a Random, viszont banki hátterük van. Igaz, a KBC-nél csak 20.000 euróig van biztosítás, de stabil banki hátterük van.
 • Copywriter
  Szerintem erre csak egyetlen megoldás van, ha országot váltasz. Minden kormánydöntés ez irányba nyom minket is, de ezt már sokszor megírtam. Az egy dolog, hogy te így érzel, ahogy, mert az max. egyéni szoc probléma lenne. De a nagyobb baj, hogy 18 évesen azt látják a fiatalok, hogy elvégezik a szakmunkásképzőt, aztán már az első hónapban többet keresnek, mint a diplomások jó része. Aztán ott a főnök Józsi, ő meg 10 év után már tényleg milliókat kaszál, és minden este tajtrészegre issza magát, miközben most vette meg a 3. házát. Én is ismerek nem egy ilyet.

  Ez azért probléma, mert a 14 éves is ezt látja, így már alapból szakmunkásnak akar tanulni. Később pedig nem lesz orvos, mert ki fog szopni 6 évet az orvosin, hogy utána még mindig messze legyenek a milliók? A multis pálya sem vonzó, a tanári meg végképp nem. De mi lesz itt 15 év múlva? A kőműves tanít, lát el a kórházban?

 • Bence
  HUF-EUR váltás: ha befektetési célból akarsz váltani, akkor legolcsóbb szerintem a Random Capital, ott 0,3%, min. 5 euró a díj.
  Ha Államkincstárnál akarsz venni eurós állampapírt, akkor szerintem a Transferwise a legjobb, kb. 0,5% költséget vonnak le.
  Külföldi brókerek (pl. Interactive Brokers) lehet, hogy olcsóbban váltanak devizát, de ott meg érhető el TBSZ, tehát adózni kell a nyereség után, úgy pedig már nem éri meg, hiába olcsóbbak, ha nincs náluk TBSZ.
  Ha KBC-nél akarsz befektetni EUR-t, akkor is a Transferwise a legjobb devizaváltásra.
 • Másik Lelkes kezdő
  OFF TOPIC,
  de én is gondolkozom az ETF-ekenk és engem is érdekelne ki hol ajánlja ezt.
  Én is a Random capital-t találtam eddig a legszimpatikusabbnak
  Esetleg erről lehetne egy cikk mostanában? Egy kis útmutató a tudatosodni vágyó kezdőknek ETF kapcsán, akik megnézték a 15 órás videó sorozatot.
 • Ivan Olsen
  Próbálják az embereket a MÁP+ felé tolni, pláne a csökkenő kamatokkal. Figyelembe véve ezt a cikket nem is nehéz rájönni, hogy miért:
  alapblog.hu/tultoljuk/
 • Lau
  Szerintem amikor a 18 eves emberlanya dontest hoz, hogy akkor egyetem, vagy szakma; sokkal kevesbe szofisztikaltabb gondolatok menten teszi, mint hogy: “5 evig lemondok az SZJA mentessegrol, akkor ezt matekozzuk ki mit is jelent a jovomre nezve…. ah igen, legyen inkabb a szakma” 🙂
 • bobo (az igazi)
  Másik oldalról lehet közvetlen linkelni 2026/L papír leírását: allampapir.hu/dokumentumok/x3_5759275804768807034.pdf
 • Ostra
  Clara, én is pont így csinálom, mint te (évente 3-4-5 millió állampapírban). Mivel nekem előreláthatólag 4-6 éven belül szükségem lesz a pénzre, így nem is viszem máshova, szerintem jó helye van a MÁK-nál. Ha neked 10 évig viszont biztonsan nem lesz szükséged arra a pénzre, megfontolnám a helyedben, hogy bővítsd a portfóliódat (pl. passzív befektetések, ETF-ek irányába TBSZ-en).
 • FaNTaSY
  Ők is olvasták Zsiday legújabb írását. A többiből is vehetnének át gondolatokat.
 • Ekvi
  – “Szavazatok kellenek a videki Magyarorszagrol es az iskolazatlan retegektol.”

  Tudtam, hogy ez a prémium állampapír csak valami pesti huncutság. Kéremalássan, mi itt vidéken a 60% füstöltszalonna / 40% házipálinka befektetésben hiszünk. Sógorom asszongya a pálinka még -10 fokban is likvid és ez jó a porfogóliómnak.

 • eMérnök
  köszi

  ——–

  A kormány 150 milliárdot költ a 25 év alattiak szja mentességére.
  280 000 darab 25 év alatti foglalkoztatott van.
  Akkor az dolgozónként évi 535 714, havi 44 642.
  Az szja 15%, így átlagos bruttóra 297 619 jön ki.
  Ami 197 916 helyett 242 559 havi nettó.
  Döbbenet, hogy ennyire kevés pénzből (más pénzpazarláshoz viszonyítva) mennyire sokat lehet adni.
  Még, ha ez direkt így is lett kitalálva, hogy olcsó rétegnek adják.

  Csak 400 milliárdból minden 30 év alatti kaphatna havi 45 nettó adóvisszatérítést.

  Tetszik, hogy IT-ban a pályakezdő kolléga 600-as bruttója (teljesen reális érték), annyi lesz, mint a két éves tapsztalatú kolléga 735-ös bruttója, aki pont betöltötte a 25-t.

 • PanelProli
  akk.hu/allampapir-forgalmazas/nyilvanos-ajanlattetelek/premium-magyar-allampapir-pmap
 • matetoth

  A bankban nem ér semmi nem most kezdődött. Soha nem ért semmit, csak amíg kaptál rá látható kamatot, addig nem zavart a pénzed értékvesztése.

  Viszont, ha van egy kis sütnivalód, akkor elkezdesz ma tanulni a pénzügyekről. Sajnos a vagyonnal jár némi baj is. Aztán, ha odaérsz, hogy már tudsz valamit a “tőzsdéről”, akkor befizetsz Miklósnál 40 ezer forintot, ami a vagyonod 0,5%-ánál is kisebb összeg, és megkéred, hogy tanítson meg mindenre, amit még nem tudsz. A legtöbb embernek nincs szüksége arra, hogy beszámolókat elemezzen napokig, de ha 40M-t akarsz állampapírban tartani, akkor érdemes elgondolkozni, hogy nem lenne-e jobb inkább tanulni egy kicsit a befektetésekről.

 • usespanner
  ,
  Miért részvényalapot veszel, amikor egy kattintással megvehetsz bármilyen ETF-et vagy egyéb részvényt?

  A magyar részvény osztalékadó-mentes, 6 év után kamatadó mentes is. Azaz nulla forint adó/év, csak költségként a minimális számlavezetési díj.

  Ha nem az ERSTE-ben tartod hanem a Random Capitalnál akkor TBSZ díjat sem kell fizetned, bár 10 milliónál az ERSTE-nél is minimális.
  .
  A egész művelet teljes költsége kb 0,5% a Randomnál és 36 millióig védett a pénzed (állami gari, már ha megbízol O.Viktorban).

  A KBC Equitas egy brókercég, ott is megteheted ugyanezt de csak 6millióig védett a pénzed csőd esetén, igaz, stabilabb, mint a RandomCapital.

  Az ERSTE a maga fapados kereskedési rendszerével, de ő megbüntet, ha sok pénzed van náluk, 0,4%/év büntetőköltség.

  Nekem 7 millióm van a KBC-nél, 32M a RandomCapitalnal.
  usespanner@gmail.com-ra írhatsz, ha kérdésed van:)

 • Attila

  szerinted jobb a KBC és még le is írod, hogy 100k€ helyett csak 20k€ a biztosításuk?

  ha nem KP-t parkoltatsz a számlán, hanem pl. részvényt, akkor az a KELER-nél lesz akkor is, ha a bróker becsődöl. nyilvánvalóan ehhez az kell, hogy valóban létező és tulajdonoban levő legyen az a részvény, nem úgy mint a questor esetében. ez MNB-nél személyre szabottan bármikor ellenőrizhető.

 • gaborr
  Szerintem nem az a kérdés mikor fog kamatot emelni a jegybank, hanem hogy mikor fogja tovább csökkenteni. Semmi sem indokolja a kamatemelést, miért emelnének? Infláció csökken, eur árfolyam nem számít, alacsony kamat támogatja a gazdaságot.
 • csgary
  Zsiday: “már most komoly globális fellendülés zajlik a kormányzati stimulusok miatt”

  HÁHÁHÁHÁHÁHÁ. Nem, várj, HÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ. Így jár az aki úgy csinál mintha a Stagflation nem létezne. Nincs semmilyen globális fellendülés, pénznyomtatás van. A drágulásnak semmi köze a gazdasági aktivitáshoz mivel minden központi bank nyakló és fedezet nélkül nyomtat. Igen, hatalmas infláció lesz, és persze hogy kevesebbet fizetnek az “inflációkövető” állapapírok, mert így is kellemetlenül nagy kamatot kell majd rá fizetniük egy pár év múlva…

 • Láma vagyok, bocs
  Segitsetek kerlek megerteni, hogy a PMÁP 2023/L papírnal a kamat 4,40%
  Arfolyam 103,29%

  Ez azt jelenti hogy jelenleg a nevertekhez kepest 3,29%-kal magasabb aron tudom megvenni ma, ergo ha ezt teszem nekem mar nem 4,4%-ot hoz hanem csak a kettő különbözetét? Köszönöm a valaszt elore is.

 • mgpx

  “milyen kritériumokkal lehet kilépni a PEMÁPból idő előtt?”
  Jelenleg 99%-os árfolyamon vásárolja vissza a kincstár, és ez már sok éve változatlan. Ugyanakkor nincs rá garancia, hogy a jövőben is így marad, mivel a kincstár jogosult a visszavételi árfolyamot egyoldalúan meghatározni a futamidő alatt.

  A szerződéses kondíciók szerint a kincstár kizárólag arra kötelezett, hogy a kamatokat a vállalt időpontokban megfizesse, valamint hogy a tőkét a lejárat napján egyösszegben visszatérítse.

 • Bence
  nem írtam, hogy jobb a KBC mint a Random Capital, más a kettő.

  Ha csak simán csődbe megy egy bróker cég jóhiszeműen, és nem lopták el a pénzt, akkor nem vesznek el az értékpapírjaid, mert külön számlán tartják őket, a brókercég tartozásainak kiegyenlítésére nem használhatók a te értékpapírjaid. Akkor van gond, ha konkrétan ellopják az értékpapírjaidat, lásd Quaestor, Buda-Cash. Hiába jelentik le az MNB-nek. Attól még, hogy előző hónapban lejelentették az MNB-nek, el tudják lopni a teljes állományt ebben a hónapban. Persze ellopni az ügyfelek értékpapírjait bűncselekmény, de attól még történt már ilyen, láttuk.

  A KBC tulajdonosa 100%-ban a KBC Bank N.V. Utánuk tudsz nézni, hogy mekkorák, milyen nyereségük van. KBC drágább, de mögötte van a KBC Bank N.V. Random Capital olcsó, de nincs mögötte bank. Ennyi.
  Amúgy KBC-nél a számlavezetési díjnak van egy felső határa.

 • mgpx

  “Érdemes lenne kötvényeket is TBSZ-en ETF-eken keresztül venni?”

  A kötvény ETF-ek nem a lakossági állampapírok egyenértékű alternatívái.
  A lakossági állampapírokon tőkegarancia van, a befektetett tőkét legkésőbb a kötvény lejáratakor a kincstár névértéken visszafizeti. Ezzel szemben a kötvény ETF-eknek piaci árfolyama van, és a körülmények kedvezőtlen változása esetén komoly veszteséget is el lehet rajtuk szenvedni. Csak annak javaslom a kötvény ETF-ek választását, akik legalább alapszinten értik, hogy a piaci hozamok változása hogyan befolyásolja a kötvények árfolyamát.