De hol a pénz?

2024-03-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Viszonylag gyakran találkozok tanácsadásokon a kisvállalkozók tipikus esetével.

Ő az, akinek nagyforgalmú cége van, döl a pénz, szép profittal termel, de valahogy mindig a csőd szélén áll a cég.

S nem értik, mi a baj.

Mondják is, hogy mennyivel drágábban adják a terméket, mint veszik, milyen nagy a cashflow, szezonban milyen jól megy a cég és így tovább.

S ilyenkor mindig csak azt kérdezem, hogy mindez remek, de hol van a pénz?

Lényegtelen az évi 500 milliós forgalom, a 30%-os profitráta, a havi 60 milliós cashflow. Azt, hogy nyereséges-e a céged valójában, egyetlen dolog dönti el: mennyi pénzt viszel belőle haza az év végén?

Ha nincs kivehető pénz a cégben, sőt, neked kell a személyes vagyonodból időről-időre pénzt beletenni a cégbe, az a legbiztosabb jele annak, hogy a cég súlyosan veszteséges.

Akkor is, ha már 15 éve csinálod. Akkor is, ha te vagy a legnagyobb a piacon. Akkor is, ha már 35 emberrel dolgozol.

Több oka lehet a problémának.

A leggyakoribb, hogy nem tudod kiszámolni, hogy mennyi is a valódi költséged.

Az anyagköltséggel jó esetben tisztában vagy, az embereid fizetésével is, de például a gépek amortizációját elfelejted figyelembe venni. Ha egy negyvenmilliós géppel dolgozol, ami tíz év alatt kuka lesz az amortizáció miatt, akkor kicsit pongyolán számolva közel 350 ezer forint kiadásod van havonta csak a gép amortizációja miatt. Ehhez jön még az üzemeltetési költség, a szervizköltség és minden más is.

A cég két teherautója öt év alatt a felét sem éri, ötévente 20-25 milliót buksz csak a két furgon amortizációján, ami éves szinten ugye ötmillió forint körüli összeg egy ilyen kis tételen. S szintén itt is van üzemeltetési költség, adók, biztosítások, szervizdíjak, nyári gumi, téli gumi és ezer másik kiadás, amit nem biztos, hogy figyelembe vettél.

Ha a te iparágadban mindig fejleszteni kell, haladni a korral és veszed az új gépeket csillió forintokért és fillérekért kell eladnod a néhány éves használt gépeket, akkor valószínűleg ott lesz az a pénz, amit nem találsz a kasszában az év végén, pedig azt gondoltad, hogy milyen nyereséges is a céged.

Ha szezonális a munkád, mondjuk idegenforgalomhoz csatlakozik, hiába keresed magad degeszre a nyáron, ha a rengeteg állandó költség az év során el is viszi a nyári hasznot.

Mndegy, mi a pontos ok, de egy dolog biztos: valahol elfolyik a pénz, amit nem veszel figyelembe. Mert még egyszer: ha nincs pénz a kasszában, akkor nincs profit sem, s amit te annak gondolsz, az csak számolási hiba.

Írtam már erről több remek cikketolvasd el őket a témában:

A kisvállalkozások pénzügyeiről újra

A kisvállalkozások pénzügyi alapjai

Jövedelmező a vállalkozásod?

Az is nagyon fontos, hogy el kell jönnie az időnek, amikor le kell vonnod a konzekvenciát és fel kell tudnod áldozni a te kis dédelgetett Izsákodat.

A bibilia Ábrahámnak Isten igért egy saját fiút, ő volt Izsák, akit Ábrahám a végén már mindennél jobban szeretett, ezért Isten arra kérte, hogy áldozza fel az imádott, agyondédelgett fiát Isten kedvéért. (Az utolsó pillanatban mégsem kellett megölnie Izsákot, de kijózanodott és rájött, hogy a bálványozott fiánál vannak fontosabb dolgok is az életben.)

Nagyon sok embernek ilyen a vállalkozása. Mindennél jobban szereti, napi 12-14 órát a dédelgetésével tölt, s hallani sem akar arról, hogy felrakja az oltárra, mint Izsákot.

Más a szerencsejátékosok hibájába esik: 8-10-15 éve küzdök, most adjam fel, amikor már érzem, hogy a siker küszöbén állok? Akkor hiába volt az elmúlt tíz év minden szenvedése. Pontosan ez hajtja a szerencsejátékosokat is. Attól rettegnek, hogy a következő pörgetésen, dobáson, sorsoláson fogják kihozni az ő nyerő számait és ha most feladja, hiába folyt el minden pénze az elmúlt tíz évben. A siker küszöbén egyszerűen nem adhatja fel, ezért inkább megy tovább.

Legyél józan. Ha már eltelt 8-10-15-20 év és nem vitted semmire a vállalkozással (még egyszer: ennek a fokmérője a pénz, amit megtermelt és nem az alkalmazottak létszáma, a cég hírneve vagy a bevétele), akkor vond le a következtetést: ez a cég ebben a formában életképtelen. Ha nem tudod rövid távon drasztikusan megreformálni úgy, hogy valódi, szemmel látható profitot termeljen, akkor tedd fel az oltárra és merd feláldozni.

S még valami: semmi anyagi dolog nem ér meg annyit, hogy napi 12-14 órát dolgozz érte, hogy rámenjen a családod, az egészséged és az egész életed. Mert a pénznél mindezek sokkal fontosabbak. Ha kudarcos a cég, akkor azért felesleges ennyi energiát beletolni. Ha pedig jól megy, akkor azért. Nagyon sok ember egyszerűen kapzsi és semmi nem elég neki. Ha tudok csinálni havi 2-3-4 milliót, akkor dolgozok kétszer-háromszor annyit, hogy még többet tudjak keresni. De miért? Mire mész a szép nagy házaddal és a puccos autóddal, ha elhagyott a családod és ráment az egészséged? Olvasd el a király történetét, akinek minden arannyá vált a kezei között:

Midász király érintése

Az is fontos, hogy mennyi nyereséget hoz a cég. Ha 15 embernek adsz munkát, két telephelyet tartasz fenn és annyit keresel, mint amikor egyéni vállalkozó voltál és egymagad dolgoztál, akkor is érdemes szembenézni a valósággal, hogy ilyen profitért ezt a céget kár életben hagyni. Ennyi pénzt tizedennyi munkával és kockázattal egymagad is meg tudnád keresni.

Röviden: ha te sem találod a vállalkozásodban a kivehető hasznot, pedig úgy érzed, hogy jól megy, akkor valószínűleg számolási hiba áldozata vagy. Találd meg, hogy hol folyik el a pénz és változtass, ha lehetséges. Ha nem, merj szembenézni azzal, hogy a cégedet nem biztos, hogy ebben a formában érdemes folytatni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram