Munkanélküliségi adatok

Pénteken bomba robbant a pénzügyi piacon: miközben  a legoptimistább elemző is még legalább 800 ezer új munkanélkülivel kalkulált az Egyesült Államokban és a konszenzus a 19,6%-os munkanélküliségi adat volt májusra, ehelyett az amerikai Munkaügyi Hivatal mindenki teljes meglepetésére 13,3%-os adatot tett közzé, ami nem hogy nem rosszabb, mint az április érték, hanem egyenesen 1,4 százalékpontos javulást jelent.

Vagyis állítólag nem tovább nőtt a munkanélküliek száma, hanem radikálisan csökkent. (Még mindig toronymagasan a legnagyobb érték a második világháború óta, a második legrosszabb adatnál is 35%-kal magasabb érték a mostani, de akkor is, a javulásnak mindig örülünk.) Ha igazak a számok, 2,5 millió új munkahely jött létre egyetlen hónap alatt.

Amint az várható volt, a tőzsde felrobbant. Ha minden rossz hírre folyamatosan növekszik a részvények ára, akkor majd pont erre nem reagál növekedéssel. A választásra készülő elnök is nem győzte hangsúlyozni, mennyire jól csinálja a dolgát, hogy ekkorát esett a munkanélküliség.

A hétvégén azonban megszaporodtak a kétkedő hangok az adatok helyességével kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban havonta 60 ezer háztartást keresnek fel személyesen vagy telefonon és egy időtlen idők óta azonos kérdőívet töltetnek ki velük. Ebből a felmérésből nyerik ki, hogy mennyi munkanélküli lehet az országban. (Tehát nem mindenféle egyéb adatokból dolgoznak, mint például az adóhivatalhoz bejelentett munkavállalók száma.)

Munkanélküli az, aki az elmúlt hónapban egyáltalán nem dolgozott, de akarna, képes is rá és aktívan munkát keres. A többiek az inaktívak (háztartásbeli, munkaképtelen, már lemondott arról, hogy munkát talál (ezek száma jelenleg 660 ezer fő, de ez csak 88 ezerrel több, mint előtte) vagy nem akar dolgozni), ők nem számítanak bele a munkanélküli adatba.

A fő gond, hogy a kérdőív nem nagyon tud mit kezdeni a jelenlegi helyzettel. Van egy olyan kérdés, hogy jelenleg nem dolgozik, de egyébként igen. Ilyen ok lehet például, hogy vakáción van valaki, vagy éppen betegszabadságon. Sokan olyanok, akiket “sztenderre tettek” bizonytalan ideig, ezt jelölték meg, “egyéb okból” jelzéssel.

Ha a bizonytalan ideig munkanélkülieket is munkanélkülieknek hívjuk (mert hiszen nem betegszabadságon vannak, vagy normál szabadságon és az sem biztos, hogy vissza kell majd menniük), akkor máris 3 százalékponttal magasabb a munkanélküliség.

Igen ám, de ez így volt áprilisban is, ez még mindig nem indokolja a hatalmas növekedést, ez egyszerűen adatfelvételi hiba, ami már a múlt hónapban is ismert volt.

A Memorial Day alkalmából a hosszú hétvégére sok étterem és szálláshely rövid időre kinyitott és sok embert behívtak dolgozni átmenetileg. Mindegy milyen keveset dolgozott valaki, ha akár csak egy napot is dolgozott egy hónapban, akkor nem munkanélküli.

A járványhelyzet miatt csak telefonos adatfelvételek voltak, ez is rontja a pontosságot, mert kevésbé lehet meggyőződni, hogy a megkérdezett biztos érti a kérdést. A telefonos megkeresés másik hátulütője, hogy sok volt a válaszadás elutasítása is, ez sem segített a statisztika helyességében. A “misclassification error” vagyis a hibás besorolás miatti adattorzulás akár 5 százalékpont is lehet a hivatal szerint is, ami hatalmas különbség. (Nem mindegy, hogy 13 vagy 18% a munkanélküliség.)

Felmerült, hogy politikai nyomásra kozmetikázták az adatokat, de ezt a hivatal visszautasította. A legvalószínűbb, ha rosszak az adatok, akkor a rendkívüli és egyben gyökeresen meg is változott helyzet az oka, hogy a régi adatfelvételi mód nem működött megbízhatóan.

S természetesen az is lehet, hogy helyesek az adatok és tényleg ekkorát javult a helyzet. De akkor az előrejelzések nem érnek semmit, mert mint írtam, a legoptimistább előrejelzés is további növekedést várt a munkanélküliségben.

Share

39 hozzászólás

 • Giorgo
  Nem lehet, hogy bonyolítottak az adóredszeren és így most rengeteg új adószakértőre és könyvelőre van szüksége? 😀
 • Jackal
  Nekem az jutott eszembe, hogy az, aki segélyt kap, az akkor munkanélkülinek számít? Mert akkor ezt a számot hozzá kell adni ahhoz a számhoz, ami már előtte is rendelkezésre állt, mint munkanélküliek, hiszen kötve hiszem, hogy van olyan, aki a heti 600 dollárt zsét ne markolná fel.

  De ha csak visszakanyarodunk a statisztikára, és elgondolkodunk azon, hogy a -8 millióból hogy lett +2,5 millió (a Seeking Alphan ez a szám szerepelt emlékeim szerint ) és milyen objektív okot tudnánk felhozni hogy ez ekkorát változott, akkor…Nekem nem jut eszembe semmi 😀

  Persze nem lehetetlen, csak furcsa, és ezzel nem azt akarom mondani, hogy itt valami összeesküvés van. Az is simán benne lehet a pakliban, hogy pocsék az előrejelzés.

 • KL
  Na de ha a lockdown miatt egy csomó üzlet zárva volt és most jópár kinyitott, akkor nem logikus, hoyg csökken a munkanélküliségi adat?
 • Kiszamolo
  KL, az üzletek újranyitása 370 ezer munkavállalót érintettek, ami kerekítési hiba. (Az élelmiszerüzletek és egyebek eddig is nyitva voltak, ők inkább embert küldtek el, miután lement a roham.)
 • jurta
  Lassan ideje eladni a márciusban vett részvényalapokat.
  Túl sok a jó hír. 🙂
 • Otto
  Azért az nem semmi, hogy egy ilyen jó hírből is sikerült egy ilyen negatív cikket írni 🙂
  A jövendőmondó szakértők vajon itt is ugyanazok voltak, akik megjósolták Hillary győzelmét vagy, hogy nem lesz Brexit?
  Egyébként ilyen szakértőkből a kedvenceim a moodys, standard&poors és társai nevű gittegyletek, akik a lehman brotherst a csődje előtt egy nappal is A-kategóriájúnak sorolták. A poén az, hogy azóta is rendszeresen nagy komolyan előadják magukat (egyetemben a világvégét, V, W, K, √, Ɛ, ζ alakú válságot jósoló szakértőkkel/”sztárbefektetőkkel”). Persze ha nem olvasná őket senki, nem tennék, dehát amíg szr van, veréb is van.
  Az utolsó bekezdésben a lényeg: “az előrejelzések nem érnek semmit”.
 • Husz János Puszita
  Munkanélküliség akkor is csökken, ha a zemberek nem keresnek aktívan munkát. Hull az aranyeső a helikopterről. A heti 600 dollárért jelentkezni kell munkanélkülinek vajon? Ezt nem tudom. Onfoglalkoztatok es mikrovállalkozások erdekelnenek, velük mi a helyzet.
 • Értetlen
  Csak nekem fura, hogy az államigazgatásból küldték el a legtöbb embert?
 • Kiszamolo
  Értetlen, spórolni kell az államoknak, csökken az adóbevétel.
 • Jackal
  : a hitelminősítőkről szerintem a Big Short című film ominózus jelenete mindent elmond: “azért adjuk meg nekik a minősítést, mert ha tőlünk nem kapják meg, akkor átmennek a konkurenciához”.

  Egyébként egy ideje már kínunkban röhögünk ezen az egészen hogy:
  – újabb 2 millió munkanélküli, S&P 500 +5%
  – zavargások Amerikában, +10% a tőzsdén

  Lényeg az, bármi történik, megy fel az index. Erre persze jönnek a cikkek, hogy a tőzsde már 2021-et árazza, hiszen mindig fél évre előre áraz. Ebben egyébként van logika, a gond az, hogy ha június és december között van valami előre nem látható – ami egy járványnál azért eléggé benne van a pakliban -, akkor ezt a részt mindenki nagyvonalúan átugorja és ennyi?

  Csak mert szerintem a Q2, Q3 jelentések be fognak verni egy két vállalatot a földbe, és akkor majd sokaknak leesik, hogy jah, hát az újranyitás nem minden.

 • Bálint
  ez a 370ezer nagyon kevésnek tűnik. Ha kinyithattak az éttermek, kávézók, fittnes termek stb, az ennel nagyobb nagysagrend kene legyen.
 • Kismajom
  Tehát ha jól értem, akkor a világ vezető hatalma onnan tudja, hogy mennyi munkanélkülije van, hogy random emberekkel random embereket hívogattat valami semmit nem érő manipulálható/értelmezhetetlen kérdőívvel, kis hazám legnagyobb pénzügyi tanácsadója pedig arról ír cikket, hogy ez az adat vagy jelent valamit vagy nem vagy kitudja.

  A véleményem az, hogy jól fejlett majmok vagyunk menő botokkal, de vajmi keveset fogunk fel a körölöttünk zajló világból.

 • szvoboda
  Az Eurostat adatai is a vártnál alacsonyabb munkanélküliséget mutatnak. Igaz, még csak az áprilisi számok, de a lezárások hatásainak már akkor érződnie kellett.
  ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10294960/3-03062020-AP-EN.pdf/
 • bété
  félig off kérdés: van tapasztalatotok a Revolut ingyenes értékpapírkereskedős részével?
 • örök körök

  Ez a 370e-es adat honnan van? Ez is a telefonos közvéleménykutatásból?
  Egyébként számomra nem meglepő egy ilyen adat, pedig a pesszimistábbak közé tartozom. Gondolom a műkörmösök, fodrászok, hotdogárusok, csaposok, stb. most nyithattak újra. A nagy kérdés eddig sem az volt, hogy egy esetleges újranyitás után lesz-e hirtelen ugrás, hanem hogy vissza tud-e menni rövidtávon a gazdaság a tavalyi szintre, illetve hogy lesznek-e újabb hullámai a vírusnak, lesz-e vakcina…

  Csak mert a tőzsde az bizony tavalyi csúcsközelben. Más persze az alapkamat, de akkor is.

 • dmry
  alacool:(
  ha, érdemi háború nélkül megússzuk ezt a szitut, majd érdekes lesz látni, hogy nagyjából mennyire hasonlóan manipulálta az adatokat a jenki, ruszki, csájna triumvirátus (is).
  közben „aranyos” az eu csekély (újabb),de legalább tengernyi mértékű!, min. 30 éves eladósodást jelentő „megoldása”.
  fura üzenete van ennek a gazdasági, társadalmi, környezeti fel nem ismerésnek, meg nem oldásnak, ami vmi olyasmi, hogy ne százzal vágódj a betonfalba, mert komoly, akár végzetes sérülést szenvedhetsz, ezért hajts (nesze, itt egy erősebb autó, vonat, kopter, repgép) legalább kétszázzal és lehetőleg szakadékba zuhanj :S
  így a biztosító, helyszínelő, szakértő, szemtanú, útépítő, eü, hamvasztó, hitelező… esetleg elégedetten dőlhet hátra.
 • KKároly
  jaj, ez a reakció annyira tipikus: nem jött be a világvége narratívád, és most próbálod menteni a menthetőt, azaz megmagyarázod, hogy az adatokat biztos jól meghamisították, vagy hibásak, vagy az emberek a hülyék, és nem értik a kérdés… szó sincs ilyesmiről, előre lett jelezve, hogy V alakú visszapattanás várható, mert ez nem egy fundamentális vagy pénzügyi válság, hanem inkább egy pandémiás hisztériakeltés. a vírussal pedig éppen olyan gyorsan elszáll a rossz gazdasági szisztéma, mint amilyen gyorsan megjelent.

  mint mikor rekord alacsony szintre csökkent magyarországon a munkanélküliség az ellenzékiek megmagyarázták, hogy a közmunkás nem is számít munkavállalónak, mert az valójában munkanélküli, mindezt azért mert ORBÁN!!!! …

 • Kiszamolo
  Bálint, ott van a statisztikában, nem én találtam ki.
 • Szakértő
  Azt nem értem, hogy a 21.században miért kell statisztikai módszerekkel megbecsülni azt, hogy hány százalék munkanélküli? Mindenkiről mindent tud az állam. Egyszerűen meg kellene számlálni azokat, akiknek nincs munkájuk. Azok munka nélküliek és pont. Hogy akar-e dolgozni, vagy nem akar, az nem lehet szempont. Az egész statisztikázás csak arra jó, hogy ködösítsenek és elfedjék a valóságot. Kettő számmal lehetne jellemzi az országok gazdaságát ezen a területen:
  1. hányan élnek az országban
  2. hányan dolgoznak az országban
  Hogy ki miért nem dolgozik, akar-e dolgozni egyáltalán, vagy képes-e, az a gazdaság szempontjából irreleváns.
  Ha ezt a két számot havi vagy heti bontásban meg lehetne szerezni országonként, akkor lehetne látni a vírus hatását. Ezek nélkül csak a ködöt látjuk.
 • Kiszamolo
  Köszönjük kedves Károly a szakértést, ezentúl ehhez tartjuk magunkat. (Zárójelben jelzem, az előadás még tart. Ha nem jön be a próféciád, azt azért elvárom, hogy legalább ekkora mellénnyel gyere vissza és ismerd be, hogy hülyeséget beszéltél. Ne változtass a stílusodon akkor se, ha magadat fogod gyalázni.)

  Egyébként a közmunka tényleg nem a gazdaság által teremtett munkahely és pont annyira az adófizetők pénzéből ment, mint a munkanélküli segély és nagyjából annyi értéket is állított elő.

  De mindegy, oda akartad mondani, odamondhattad.

 • Kiszamolo
  Szakértő, szerintem is elég riasztó, hogy a világ legnagyobb gazdasága, ami a világ GDP-jének a közel negyedéért felel, egy ilyen fontos adatot ilyen primitív, 100 éves módszerrel állít elő, 5 százalékpontos hibahatárral.

  Mondjuk azt fontos tudni, hogy hányan nem akarnak dolgozni, mert látni kell, mekkora a munkaképes tömeg.

 • Ernő
  En a V alaku visszapattansban hittem, de egyre kevesbe hiszek benne sajnos. Sokan hiaba vettek repulojegyet UK – Mo kozott most kb toroltek az osszes jaratot julius 15ig bezarolag. Az meg vagy egy honap vagyis a nyar fele mar biztos elment es akkor ki tudja mi lesz meg kesobb.

  Sajnos nem talaltunk olyan anyagot amely drasztikusan csokkentene a COVID halalozasi ratajat, viszont a jelenlegi meg meg mindig tul magas az ujranyitashoz.

  Ahhoz hogy a gazdasag ujrainduljon belathatoan idon belul a korulmenyeknek is vissza kellene terni kb azonnal ahol voltak elozoleg, de ez nem latszik egyelore. Hiaba vennel szolgaltatast ha egyszeruen nem tudsz mit venni..

 • Nacionalista
  Pedig amúgy az USA-ban sok témában nagyon részletes statisztikákat gyűjtenek, pld. közúti balesetekből sokkal részletesebb lebontást találni mint az EU-ban. Furcsa, hogy pont az egyik vitathatatlanul legfontosabb gazdasági mutatóra meg csak ez van.

  Valószínűleg egyszer kitalálták, és senkinek sem érdeke változtatni.

 • LoXaH

  Szia, én kb. 2-3 hónapja használom a Revolutot részvények vásárlására (nem nagy összeget tartok benne, inkább csak “játszom” és tanulmányozom a területet, hogy milyen hírek hatására milyen irányba mozognak az árak és miért). A felület egyszerű, számomra teljesen megfelelő UX design jellemzi. Havonta 3 darab ingyenes tranzakciót hajthatsz végre (eladás vagy vétel). Ezen felül tranzakciónként felszámolnak egy díjat, ami országonként eltér, itt Dániában (éppen itt tanulok) ez 9 DKK, de máshol 1 Euró. Más platformot még nem használtam, de majd szeretnék (DEGIRO/Interactive Brokers), viszont ebből adódóan nem tudom ott, hogy működik de Revoluton nem szükséges egy egész részvényt megvenned (pl. vehetsz 0.5 Amazon részvényt 1230 dollárért). A kötelező minimális összeg amennyit be kell fektetni 1 USD.
  Folyt. köv.
 • LoXaH

  Egy kellemetlenséget fedeztem fel eddig, ami nyitás után az első 30-50 percben fordulhat elő, főként a durván rallys napokon, hogy nagyon lassú az app, olyan mintha DDoS-olnák a szervereket pedig feltételezem, hogy csak nagyon sokan akarnának eladni és venni aztán ekkora terhelést nem bír MÉG a rendszer. Így előfordulhat, hogy lemaradsz a jó vételektől, szóval Day Tradre egyáltalán nem alkalmas szerintem főként ha az ingyenes részét használnád havi 3 tranzakcióval.

  Amit még érdemes tudni, hogy a szolgáltatást a Revolut biztosítja de egy olyan céggel van partner kapcsolatban, használja az API-ját akinek van engedélye részvényekkel kereskedni. Ez legjobb tudomásom szerint, ahogy utána olvastam azt jelenti, hogy ha a Revolut mint fintech cég megszűnne létezni, akkor se buknád el az értékpapírjaidat, viszont az biztos, hogy macerás lenne hozzájutni (levelezés, telefonálgatás stb).

 • Nagycsaládos
  Én úgy tudom módszertani változás is történt. Míg korábban azok akik furlough-n voltak (tkp segélyezett fizetett szabi hogy a cégnek ne kelljen kirúgnia őket) azokat eddig munkanélkülinek számolták (szerintem helyesen), most viszont már nem számítanak annak, így Amerika jobban teljesít.

  A helyzet az, hogy a helyzet csak papíron javult és sok ember tényleg csak szalagcímek alapján vásárol be a tőzsdén. Egyre inkább hasonlít a bitcoin lufira a helyzet, mikor a hívők és a kétkedők közti szakadék semmilyen érdemi információval nem volt áthidalható.

  Jelen helyzetben ugyanis úgy vásárol be mindenki ész nélkül, hogy a következő 1-2 évre bevallottan hatalmas bukóban lesznek a vállalatok, de az elvárás az hogy a részvény ár majd szépen emelkedik. Nem a cégek teljesítménye hajtja fel az árakat hanem a “vak hit”. Eközben a nagybefektetők készpénzen ülve várják, hogy a heringek jóllakjanak…

 • Helmholcz
  Jajj, de szépen összekötöttél két teljesen független dolgot. Utóbbira reagálva, az nem egy lejátszott meccs, legalábbis a te oldaladról. A helyzet jelenlegi állása szerint (a közmunkaprogram 2011-es kialakítása után lassan 9 évvel) a közmunka továbbra sem váltott be semmilyen hozzá fűződő ígéretet. Képzés nulla, közmunkások bevezetése a versenyszférába nulla. Közpénzből dolgoztatunk éhbérért szegény, képzetlen embereket, ráadásul 90%-ban értelmetlen eredménnyel (lásd felesleges árokkotrás, szemétszedés). Ez kb pont olyan bújtatott munkanélküliség, mint a kommunizmusban volt. Jah, és azt is tegyük hozzá, hogy abba a foglalkoztatási statisztikába a külföldön munkát vállalók is beletartoznak. Ó, és a koronavírus miatt kiesett munkahelyekre is mi a válasz? Menj közmunkára vagy a honvédséghez. Kakastollas, úr-szolga-katonatiszt világ, tisztes szegénység, Horthy-romantika. Gratulálok!
 • Stanlee
  A nemeteknel a Kurzarbeitergeld-en levok sem szamitanak munkanelkulinek, de ennel jobb, hogy amig munkakereso vagy, addig nem vagy munkanelkuli. Attol meg a penzt, mindegy hogy nevezzuk, a munkaugyi hivataltol kapod, a statisztika miatt tokmindegy, hogy hogy nevezik, az munkanelkuli.

  Nekem is kisse megutotte a szemem, hogy az allam ilyen gyorsan ennyi embert utcara tett, akkor ne lepodjunk meg, ha a vallalkozasok meg gyorsabban lapatra teszik az alkalmazottaikat.

 • normalitás
  Helmotz
  Ez a baj, hogy számotokra az árokkotrás és a szemétszedés egy felesleges dolog!
  Kókler Geri “intézkedései” a haverok pozicíóba hozása, na az a valami…
 • bété
  nagyon szépen köszönöm, így bátrabban esem neki! 🙂
 • folti
  USA ilyen masszivan skizofrén tud lenni, a hatalmi ágak szétválasztása (szövetségi, tagállami, megyei, és önkormanyzati), keverve több évtizedes politikai csatározásokkal, és/vagy költséges infraastruktúra fejlesztések halasztgatásával.

  A munkanélküli statisztikák erre jó példák, ahol ugye minden kormánynak érdeke fényezni az adatokat, emiatt inkább az aktív munkakeresők oszlopot lengetik mindig.

  Infrastruktúra oldalról ékes péda az április-májusi munkaügyi káosz volt, ahol most borult a bili, hogy rengeteg tagállamban a rendszer gyakorlatilag 30-40 éve írt és azóta csak bottal piszkált COBOL programok IBM mainframeken (még jó hogy ezek a System 360 -ig visszafele kompatibilisek megfelelő árért), amiket nem erre a forgalomra terveztek.

 • csizkek
  “mint mikor rekord alacsony szintre csökkent magyarországon a munkanélküliség”
  Kozmunkas az nem aktiv munkavallalo, hanem kenyszermunkazott munkanelkuli segelyes. esetleg egy fideszes foldgazda rabszolgaja sok helyen.
  emelett mivel allamunk es partunk megszuntette az un. ideiglenesen kulfoldon elo magyar allampolgar statuszt, ezert kozel minden EU-ban kulfoldon elo magyar az bizony Mo.-i munkavallalokent jelenik meg a statkoban. (HA ugyanis atjelentkezel tartosan kulfoldon elo magyar allampolgar statuszba, akkor szivatod magad a magyar ugyintezessel. Ezt a statuszt a jog pedig ugy definialja: tartosan kulfoldon elo= “Ha az allampolgar ugy gondolja” statusz)
  A musor meg meg tart, senki nem beszel mar reg gazdasagi V visszaallasrol. Az hogy a tozsden ki mit vesz az mar a gambling kategoria.
 • Helmholcz
  Mi az, hogy számotokra? Vagytok ti és vagyunk mi? Aki nem fideszes az mind egy kutya? Aki nem ért egyet a kormánnyal, az KG-vel, Gyurcsánnyal egy kosár, függetlenül attól, hogy amúgy miről mit gondol? Ráadásul te mit beszélsz haverok pozícióba hozásáról, amikor országos szinten 2010 óta más sem történik, mint haverok oligarchává hízlalása? Vagy az nem zavar? Ha nemzeti haver vagy nemzeti családtag, attól nem sajnálod a százmilliárdokat?

  Eszem megáll ezen a nyomorult, lövészárkos, szekértáboros, törzsi mentalitáson. Aki nincs velünk, az ellenünk!

  Amúgy csudaszép dolog ám a szemétszedés, csak akkor fizessék meg tisztességes, létminimumot elérő bérekkel, ne rabszolgaként végeztessék el. Másrészt abból nincs érdemi nemzetgazdasági output, ráadásul az ígéret is az volt, hogy majd képzésekkel támogatják a közmunkások munkaerőpiaci mobilitását. Ebből – ismétlem – nem lett semmi.

 • Fuff
  árokkotrás, szemétszedés nem felesleges munkák, de ne közmunkában, hanem rendes bérért végeztessék, mint régen a köztisztasági alkalmazottak tették!
 • Józsi
  Én támogatom KKárolyt, szerintem is kövezzük meg nyílvánosan a Kiszámolót mert nem képes száz százalékban előrejelezni a tőzsde és egyébb folyamatok alakulását. Engem is felháborít, hogy nem kapok itt olyan tanácsokat amivel napi 350% hasznot szerezhetnék pedig nagyságom ezt megérdemelné, természetesen teljesen ingyen és bérmentve, kockázatok nélkül, ja és azonnal persze. Sőt igazából már a gazemberség határát súrolja, hogy nem egyből maga a Kiszámoló biztosítja nekem a tőkét a haszonszerzéshez, hiszen tele az internet olyan oldalakkal ahová elég beírni, hogy Józsi vagyok és már az üzemeltető az érdekes témák mellett még a pénzt is utalja kvázi életjáradék formájában. Azért engem komolyan meglep, hogy ezen a blogon van olyan olvasó aki szemrehányást tesz a szerzőnek azért mert még nincs itt a világvége pedig a tapasztalt történések alapján annak kellene lenni. A közmunka pedig nem munka.
 • tumpara
  Józsi: Így van, a közmunka nem munka, hiszen amire Te gondolsz, az a közfoglalkoztatás. Közmunkára a bíróság ítél. Tudom, a közbeszéd így hivatkozik rá, de azért legalább itt nevezzük nevén a dolgokat.
 • csizkek
  Megszolalt a FED, 2020 ev vegeig 9,6% varjak a munkanelkuliseget es kozephosszutavon is magasra varjak. 2022-re talan 5,5%. Ja es szerintuk meg tobb penz kell, hogy ne boruljanak. Tovabb nyomtatjak a penzt ugyanilyen utemben. Kamat 0. Ja es inflaciot varnak:) Mi tortent erre? Kilott a nasdaq es sp500 is..
  Sirjak vagy nevessek?:)
 • Attila
  nem úgy látszik hogy kilőtt volna
 • dmry
  izé, szerintem a mostani dow volatilitását látva, itt az idő az automaták általi kereskedésről szóló írásodnak, Miklós!

  illetve, (nem) szeretném emlékeztetni a blog olvasóit, hogy az igazi eü katasztrófa most kezdi kimutatni a foga fehérjét, hiszen a népesség 2/3-át, míg az ellátás, talán 1/5-t biztosítani képes országok,nemzetek,régiók “tesztje” van terítéken…