Borsodban az élet

Az indexen jelent meg egy cikk pár napja egy szervezetről, amely Borsodban oszt fertőtlenítőszert, élelmiszert és egyéb dolgokat a rászorulóknak:

Borsodban hamarabb jelent meg az éhezés, mint a vírus

Olvasd el a cikket és ha úgy gondolod, küldj nekik pénzt.

Beszéltem velük, gyerekotthonokba is visznek tableteket és számítógépeket, hogy tudjanak min tanulni a gyerekek. (Update: a tablet és a gép NEM a telepre megy, hanem gyerekotthonba. A telepen sok helyen áram sincs.)

Ha van otthon olyan tablet vagy számítógép, amit tudsz nélkülözni, küldd el nekik.

(Ne a kidobni való szemetet küldd el, annak a megsemmisítőben a helye, hanem amit te is használnál, ha nem lenne jobb helyette. Aksihibás laptop jöhet, mert úgyis konnektorról használják.)

A Facebook oldaluk címe ez. Telefonszám, e-mail cím, számlaszám a fejlécben.

Köszönöm, ha úgy gondolod, hogy segítesz.

Büszke vagyok rátok

Share

52 hozzászólás

 • Gunnerwatter
  Ez kiemelten fontos terület, mert a gyerekek igen nagy százalékának nincs számítógépe. (Nógrád megyéből származom, kicsi faluból, tudom, hogy miről beszélek.) Amit én ismerek, ott az működik, hogy valaki letölt és nyomtat, osztja a többieknek, majd fotóz vagy szkennel.
  Én egy másik problémát vettem észre, erről eddig nem láttam sehol írást, ha mégis van, akkor ezer bocsánat.
  Az OKJ képzések elméleti oktatása szintén online lett (nem, nem a gyakorlat, az majd lesz talán).
  A beiskolázott felnőttek nagy részének szintén nincs sem laptopja, se tabletje. Én számítógépeket meg nyomtatót adtam egy-egy kisebb csoportoknak, hogy legalább az az 5-10 ember le tudja tölteni az anyagot, meg kinyomtatni, mert esélyük nem lesz levizsgázni, sokan maguknak fizették/fizetik a tanfolyamokat.
  Szóval nagyon kell most a segítség az online átálláshoz, rengeteg területen.

  Ha off nyugodtan töröld!

 • cipőboltos
  Ment ide is támogatás.
 • jami
  Nem akarom letörni a lelkesedést, ráfér az alapítványra is minden támogatás.

  De. Ahol az egész háztartásban nincs egy használható gép/tablet, ott mikor lesz, az sem segít sokat, hogy ne maradjanak le. Ha ez az egész most tényleg csak ez a 3 hónap lesz, az is nagyon széthúzza a különbségeket.
  3 gyerekkel nyomjuk home officeban, íróasztalok/tanulósarkok, gépek vannak, jó internet van. És kb. most megyünk úgy neki a köv hétnek, hogy van egy újfajta napirend, rutin, a gyerekek kezdenek tökönállóak lenni. De hogy még hónapokig többet fogok tudni a tananyagról, mint februárig, az tuti.
  Ezeken a helyeken az segíthetne valamit, ha lenne internet jó pár háznál, gyerekek oda (úgysem maradnak otthon), suli infó terméből pedig a tanárok tartanák az órákat, feladatokat a postás széthordja/visszaviszi. Tűzoltás lenne, de valami kapcsoalt megmaradna a tanárokkal, tananyaggal.

 • Vicc
  A műholdas tévét ingyen kapták korlátlan kártyával?
 • Bence
  “Borsodban hamarabb jelent meg az éhezés, mint a vírus”

  10 év “gazdasági csoda”, EU-s pénzeső után ez így nagyon szomorú.

 • TG
  Az a gond, hogy valahol áram sincs nemhogy internet vagy számítógép
 • Bruttó hazai termék
  Mindeközben Amerikában:

  “PATAKOKBAN FOLYIK A TEJ, AMIT NEM TUDNAK ELADNI AZ ISKOLÁK ÉS ÉTTERMEK BEZÁRÁSA MIATT

  Az amerikai farmerek tartálykocsikból öntik ki a tejet, mert már nem tudnak mit kezdeni vele.”

  qubit.hu/2020/04/05/patakokban-folyik-a-tej-amit-nem-tudnak-eladni-az-iskolak-es-ettermek-bezarasa-miatt

 • dmry
  mentsetek/mentsétek meg?

  most vonják=lopják el a vársom bevételeit, én meg felelőtlenül élő politikusokon felül még felelőtlenül élő embereket is támogassak?

  és mi lesz a fogorvosokkal/pácienseikkel, vagy az előző cikkben még megkövezett turizmus/vendéglátás szakmával foglalkozóakkal? és tovagyűrűző hatásaival (közben az amik már a földekre öntik a tejet) ?
  melyik hozza, melyik viszi a pénzt?

  besokalltam attól , hogy lassan természetessé kezd válni, miszerint az állami feladatokat folyton civil kezdeményezésekkel kell megoldani.

  a fa**t!
  ráadásul a végén, ugyanezen civilek vannak/lesznek a falhoz állítva. . .

 • Gábor
  „70 ezer forint jön be egy hónapban. Ebből nem lehet 12 gyereket felnevelni – panaszkodik egy tornanádaskai nő.”

  Eddig olvastam. Nem tényleg nem lehet.

  Nem lehet valahogy külön a gyerekeket támogatni? 🙁

 • Doze
  Szép dolog a segítség, munkából adódóan járom a Észak Borsodi régiót heti rendszereseggel, Ózd, Tornanádaska, Hidasnémeti.. Borzasztó nyomor van. A kérdés az az hogy a laptopok nem e a jofogason fognak kikötni… Mert azért ebben a nagy nyomorban 200e huffos okostelefonnal nyomulnak. Igaz kajára nincs pénz.. Ezeknek az embereknek nem segítség az “ingyen” penz/eszköz.. Mint hitel csapdába forgó adósnak az újabb hitel. Nem fogok pálcát törni senki fölött. De tornanádaskán kb 2 ember dolgozott… Komolyan nem vicc.
 • Első hozzászólásom
  Ez az index cikk egy csöppet hangulatkeltő. Nekem miért kellene lelkiismeret furdalást éreznem, mert rettentő primitív emberek 5-8-10-12 gyerekkel éheznek? Miért nem verték bele mindenkibe, hogy a védekezés nélküli szeretkezés (de szépen fejeztem ki magam) miatt gyermekek születnek?? Egész életemben használtam eszközt a védekezéshez, ami nélkül sosem történt aktus. Egy embernek azért van a mókusnál nagyobb agya, hogy ilyen helyzetben is tudjon gondolkodni. Mérnök-orvos házaspárként a kiszámoló tanai szerint élünk és mégis csak 1 -azaz EGY- utódot mertünk vállalni. Véleményem szerint fogamzásgátló osztogatásával lehetne javítani a legtöbbet a mélyszegénységben élők helyzetén. Nincs annál undorítóbb, amikor valakik önzőségből gyerekeket gyártanak és éheztetnek, holott tudhatták volna, hogy sosem lesz 30-70eFt-nál nagyobb összbevételük, mert a fegyelem legkisebb csírája sincs meg bennük.
 • Kiszamolo
  Doze, a laptopok nem oda mennek, ott áram sincs, hanem gyerekotthonokba.
 • Doze
  célszerű, ha már segítség akkor valami közösségi házban stb. Érdemes berendezni az egészet. Az a baj lába kel mindennek. Egyébiránt Tornanádaska polgit ismerem személyesen is. Nem tudom te mennyire ismered ezeket az alapítványokat, de felhivom mindenki figyelmét nehogy az legyen: berendeznek egy jó kis net pontot aztán a polgi elsétál a kulcsával. A szervezet meg ihat hidegvizet rá. A kozmunka ott úgy működik hogyha ‘csicskának’ álsz akkor vesz be a programba. De bér helyett volt már konzerv a fizetség stb. Helyi báró… A vasút bérel tole szállást mert más nincs..
 • somos
  Noname
  Ritók Nóra írásai számomra meggyőzőek.
  Ezért utalok nekik rendszeresen.
 • Betti
  A “minek szülnek annyit a szegénytelepen, ha nincs pénzük felnevelni” kérdéshez ajánlott olvasmány:

  https://nyomorszeleblog.hvg.hu/2010/05/22/miert-kell-annyi-gyerek/

  Az alján még vannak linkek hasontó témában további cikkekhez.

  Röviden: a fogamzásgátlás is igényel egy minimális hozzáértést és anyagi ráfordítást. Az első nincs meg, a második az ottani viszonyokhoz mérten hatalmas költség. A blogot író alapítványnak van fogamzásgátlás programja is, amit sok telepi nő igénybe vesz, de nem érnek el mindenhova.

 • Doze
  ez akkora amit linkeltél… Nem mondok rá semmit… Fáj a hasa, nem, drága nem, utazni kell nem, kifogás… Segély után kólát meg csipszet venni utazgatással… Arra van ingerencia.. Hagyjuk. Láttam, érzem, szagolom, hallom.

  2 féle ember van, pont ugyan olyan mint a termeszetvedokbol is. Van a mindenféle realitást melloző, és a benne mozgó.. Mint zöldeknél a sötétzöld.. Mindig azt mondják lássuk az embert mögötte, ne itelkezzunk..

 • nyman
  “70 ezer forint jön be egy hónapban. Ebből nem lehet 12 gyereket felnevelni – panaszkodik egy tornanádaskai nő.”

  Valaki nem mond igazat. Vagy a nő, vagy az újságíró, vagy a kurmány.

  A szoc segély összege 22 800(?), ha van fogyatékos gyerek akkor több.
  A családi pótlék összege három, vagy több gyermeket nevelő család esetén gyermekenként 16 000 Ft, egyedülálló szülő esetében gyermekenként 17 000 Ft, fogyatékos után több

  Aki után meg nem jár az már nem gyerek. Szóval alsóhangon is min 214 800 Ft-ot kapnak, ha igaz a 12 gyerek. Az OK, hogy ez is kevés, de ne kamuzzanak.

  Én nem vagyok szociálisan érzékeny ilyen esetben, mert látom az önhibát. Mint írtam én is mélyről indultam. Fateromék 9-en voltak testvérek. Több gyerek született, de sajnos volt aki meghalt. Tanyán nőttek fel. Azért két gererációval később már nem mondanám mélyszegénynek egyik unokatesómat. 20+ van.

 • Daniel

  Nagyon durva ez a cikk.. Na pont ezért nem szabad egy fillért sem erre költeni amíg az elsődleges lépés nem a fogamzásgátlás célját szolgálja.

  Ez így nonszensz.

 • Kiszamolo
  Doze, nagyon kíváncsi vagyok, te milyen ember lennél most, ha ott nőttel volna fel, ahol ők….

  Veled szemben dolgoztam közöttük és én arra jöttem rá, hogy nem kétdiplomás lettem volna, hanem hétpróbás gazember, ha a telepen nőttem volna fel.

  De fikázni tényleg könnyű, ahhoz se ész nem kell, se összefüggéseket vizsgálgatni.

  Az, hogy te nem ott nőttél fel, az nem a te érdemed, annyira ne legyél rá büszke.

 • nyman
  A képeken se konyhakert, se jószág. Gyümölcsfát is sejtetve elvétve. De lehet lemaradt.

  Ugyanakkor látni sok munkaképes embert. Ez sok kérdést vet fel bennem. Egy faluban azért sok mindent meg lehet termelni. Most van itt a tavasz, pont időben vannak a veteményezéshez.

  Mint már másik poszt alatt is írtam, nekem már általános iskolás koromban ott volt a mezőgazdasági munka. Volt, hogy hajnal négykor mentünk. Ez nekem óriási motivációt adott a tanuláshoz, mert nem szerettem csinálni.

  Nekem meg L.Ritók írásai egyáltalán nem meggyőzőek. Valószínűleg azért, mert én is hasonló közegből jöttem és láttam, látom hogy mit lehet tenni.

  Kb. azt, ami itt a blogon is lehet túlnyomórészt olvasni.

 • Nacionalista
  Hát nem tudom. Nagy probléma ami ott van, és tisztelem Nórát érte amiért ebbe ennyi munkát tesz. De. Elolvastam 1-2 írását (nem többet bevallom), és azokból az süt, hogy az ott élők nem igazán akarnak ebből kitörni. Mint a fogamzásgátlós cikkben: a huroktól biztos hasfájós lenne? És ezért inkább szül és nevel 7 gyereket? Csak olyannak lehet segíteni, aki maga is akar változtatni a helyzeten, itt meg ezt nem látom.
 • Péter
  Nem pénzt kéne küldeni, hanem fogamzásgátlót. A pénz nem enyhít a nyomorukon, csak segíti a nyomor újratermelődését.

  Vagy ha mégis pénzt ad valaki, amellé legyenek elvárások is: csak az kapjon belőle, aki maga is tesz valamit magáért. Egyszerű példát mondok, akinek szemetes, elhanyagolt az udvara, annak egy fillért sem adnék.

 • Neville
  jami: Azt miért kéne ehhez a tanároknak a suli infós terméből tartani az órát? A tanároknak azért többnyire van otthon számítógépe, meg internetje.
 • axt
  Nekem se meggyőző. Véleményem szerint ugyanabba a hibába esik, mint a legtöbb ilyen szociális munkás: túlságosan részrehajló, a kínosabb problémákat, egyéni felelősségeket elkendőzi, teret ad a mismásolásnak, kibúvók keresésének. Szerintem akkor lenne meggyőző ez az egész, ha ki lenne mondva, hogy ezek az emberek hol és miért hibásak azért, ahol most éppen vannak, és hogy nekik mit kellene tenniük ahhoz, hogy ne itt legyenek. De ezek az írások mindig arról szólnak, hogy az államnak, a többségi társadalomnak és a civil szervezeteknek mit kellene tenniük. Az egyén felelőssége meg marad egy ködös folt.
 • jami

  Ha van, persze, az nem is kérdés.
  A fő gondolat az, hogy ahol pl. 7-en laknak egy szoba-könyház házban, jó esetben van feltöltős villanyórával áram és még víz is, ott nem az lesz a legnagyobb megoldás, ha kap az 5 gyerek 1 db. tabletet. És nem, nem a 5 db az.
  Először is egyedül megtanulni tanulni most nem fog menni, jobban kell a tanár, mint valaha.
  És nehogy beírja valaki az M5-s órákat…
 • legatus
  Nem akarom letörni a lelkesedést, de semmi értelme olyan helyekre küldeni laptopot ahol a vetőmagnak adott krumplit megszeik. Ahol a tenyésztésre kapott tyúkot, kacsát egyből elvágják. Ezek a tabletek, laptopok max az uzsorásokat fogják gazdagítani. Beszámolják pár ezer forint fejében a tartozásba.
 • legatus
  Kiszamolo

  Ez mind jogos, aláírom.
  De hány generáció fog még ezzel takarózni? Bocsánat, nem is ők takaroznak ezzel hanem azok akik életükben 2szer jártak egy cigánytelepen és kinevezték magukat szakértőnek. Én meg olyan zempléni faluban nőtten fel, ahol nem egy de több cigánytelep volt, a szó szerinti putri. Volt jópár cigány osztálytársam onnan, a többsége kibukott marad ahol született, viszont ellenpéldát is tudok hozni. Aki lediplomázott és jelenleg is tanít, meg olyat is aki nem lett diplomás de dolgozik és van egy tisztességes egzisztenciája. És igen, nekik sokkal nehezebb volt mint nekem, de ő nem takaróztak ezzel hanem tanultak és lett eredménye.
  Szóvalegyrészt teljesen jogos a mélyszegénységgel jönni másrészt viszont nem vezet sehová, sőt ha álandóan ezt szajkózzák azzal csak ártanak.

 • Kiszamolo
  axt, senki nem gondolja, hogy nincs az egyénnek felelőssége.

  Csak a sok fotelhuszár azt gondolja, hogy odamész ezekhez az emberekhez, szépen logikusan kifejted nekik, hogy szerinted mit hogyan kellene csinálni és holnaptól minden rendben lesz.

  Ezeknek az embereknek a dédszülei is úgy nőttek fel, hogy nem voltak szocializálva, az alapkészségeik hiányoznak, felelősségérzés, indulatkezelés és rengeteg más is.

 • Kiszamolo
  legatus, értsük már meg: A LAPTOP NEM IDE MEGY, HANEM GYEREKOTTHONOKBA:
 • El presidenre

  Nem, ezeknek a dédszülei nem úgy nőttek fel, az átkosban dolgozni kellett mindenkinek.
  A 90-es évek elbaszott politikája az oka annak a helyzetnek ami van. Ész nélkül szórták a segélyeket és egyéb pénzeket különböző felzárkóztató programok keretein belül, meg is lett az eredménye, gyakorlatilag macskákká nevelték a cigányokat.
  30 éve megy ez, az utóbbi pár évben próbálkozik a kormány ezeknek az embereknek a munkaerő paiacra terelésével inkább kevesebb, mint több sikerrel. A helyzet sokat nem változott, gyakorlatilag munka nélkül jutnak pénzhez, csak a szabadidejük egy részét kell feláldozniuk a segélyért.
 • Attila
  Kedves Miklós! Tornanádaska melletti faluban nőttem fel (térkép: Komjáti). Velük jártam iskolába. Az egy főre esô bevétel a 90’es évek végén 19e (egy kereső apám, reggel 4-kor indult dolgozni), kb. mint a cikkben szereplőknek. A cikkben kortársaim ma nagymamák. Kell a laptop IS, igazad van. De mentalitás is kell, hogy akarjon, és ne csak kérjen az Élettől valamit. A mának élnek, pedig van előttük más példa is: vasutas, tanár, jegyző, festő. Csak ahhoz hozzáállás kell. De ottvan előttük, hogy más is lehet. Sokszor megénekelted ezen a blogon ezt, Magad Uram, ha szolgád nincs. Mndent köszönök, Miklós, Tavaly végtörlesztett devhitellel, nyugodtan, tartalékkal ülök a válságban. Neked ebben szereped van. 6 havi tarcsi, hitel lezárása – megcsináltam a leckét.
  Más: Örülnék egy újabb Youtube Kiszámoló Akadémiának:)
 • csgary
  A szokásos hangulatkeltő propaganda jajgatós cikk, tényleg van épeszű ember aki ennek még felül? 12 gyereket felnevelni nehéz, de muszály mert túl drága a fogamzásgátló? Azért ennyire ne nézzük hülyének még kevésbé iskolázott embertársainkat sem, magunkat meg pláne ne! Egy kiló lisztből nem lehet gyúrni semmit? Nincs otthon TOLL??? Jaj, nincs víz meg fűtés meg villany? Számla fizetés az volt? Ismerősömnek van erre egy jó mondása: kútba vizet nem hordunk. Ezeknek az embereknek a 90%-a soha nem fogja eltartani magát, ha megfeszül a társadalom akkor sem. Adakozzatok, de tudjátok: a saját lelkiismeretetek megnyugtatásán kívül semmi haszna nem lesz. Ja és tökre meglep hogy egy jótékonykodó alapítvány összevissza hőbörög hogy ők milyen fontosak, tényleg, biztos hogy semmi önérdek nincs benne… Halló, ébresztő, nem azért olvasok egy pénzügyi blogot mert szeretem ha hülyének néznek.
 • Kiszamolo
  Csgary, ha te ennyire tudod, mi a megoldás, miért nem mész oda és oldod meg a problémát, ami nem megy olyanoknak sem, akik 40 éve csak ezzel foglalkoznak?

  Nyilván annyira egyszerű, ahogy te azt a fotelből látod, csak más nem jött még rá rajtad kívül.

  A koronavírusra nincs valami jó meglátásod?

  Esetleg a közel-keleti helyzetre? Csak ki kell békülni a zsidóknak meg az araboknak, nem is értem, hogy nem jöttek rá eddig, hogy ilyen egyszerű a megoldás, helyette egymást ölik 80 éve. Ne mondja nekem senki, hogy nem lehet egyszerűen kibékülni, mert csak akarni kell.

 • axt
  Én ezt mind tudom. Épp ezért tartom hiábavaló harcnak ezt az egészet.
 • Piros, fehér, zöld
  Ezek az emberek indiából jöttek, menjenek vissza oda, ha nem tudtak itt beilleszkedni a többségi társadalomba (tisztelet a maréknyi kivételnek). Ugyanezt mondom az arabokról, sárgákról, feketékről, meg mindenkiről.

  Egyébként, Miki, valld be őszintén, te és a családod szeretnétek közvetlenül egy cigánygettó mellett élni? Mert a fővárosi elefántcsont-toronyból könnyű liberálisnak lenni.

 • Kiszamolo
  Piros, fehér, a zsidókat meg a gázkamrába, románt az árokba lőjük és a többi, igaz?

  Vigyázz, lehet, hogy egyszer te leszel az, akin csattan az ostor, te leszel a bevándorló, a menekült, a lenézett senki.

  Az a sok szír között, amelyik most sátortáborban nyomorog hat-hét éve és a 10 éves gyereke még nem tud írni-olvasni az iskola hiánya miatt, rengeteg 10 éve még úgy beszélt, mint te.

 • nyman
  “a dédszülei is úgy nőttek fel, hogy nem voltak szocializálva, az alapkészségeik hiányoznak, felelősségérzés, indulatkezelés és rengeteg más is.”

  Ez takarózás. Az én déd, nagyszüleim, meg a szüleim is másképp szocializálódtak. Iskolai végzettségük is más volt. Nagyszüleimnek 4-6 elemi. Ettől a tudásukat nem mondanám kevesebbnek, mert az atyai nagyapám otthon volt a mezőgazdaságban, rengeteg csillagképet ismert stb.

  Biztosan a mostani szocializációm nem felel meg egyes körök igényeinek, a különbség talán annyi, ha bekerülnék egy királyi családba, lenne igényem és képességem az etikett megtanulására 🙂

 • nyman
  “ha te ennyire tudod, mi a megoldás, miért nem mész oda és oldod meg a problémát, ami nem megy olyanoknak sem, akik 40 éve csak ezzel foglalkoznak?”

  Sokan megpróbálkoztak. Csak van egy kör, akinek ez sérti az “üzleti” érdekét. Gondolj pl. a lakókörnyezet rendben tartásra, a gyerekek iskolalátogatásához kötött támogatásra stb. stb.

  De milyen támadások érték azokat, akik ezt megpróbálták? (Érdekes, ha az országtól eü-s pénz elvonásáról van szó, ugyanezek a körök elsőként támogatják)

  Meg az “alapítványok tiz, százmilliós nagyságrendek felett diszponálnak. Ez soxor ugyanolyan üzlet, mit a legtöbb vállalkozás.

  Egy vicc: fun24.hu/az-ugyved-dinasztina-ifju-sarja-leteszi

  Megpróbáltam. 20 évvel ezelőtt. Két C3-as szociólógus (Soros) lejárató kampányt indított ellenem, ki akart rúgatni a melóhelyemről, megfenyegetett stb. stb. Még Horvátali is lerasszistázott 1x 🙂

 • sk
  Nem tudom engem ez a “ne szemetet adj felkiáltás mindig felbosszant”. Rengeteg videóban mutatnak olyan dolgokat ahol mondjuk arra panaszkodnak, h valaki egy olyan mesekönyvet kapott, amiből hiányzott egy lap. Vagy megvolt az összes, de a ragasztás elengedett.

  Gyerekkoromban én nem éltem jó anyagi körülmények között, így amikor kaptam, nem örökbe, csak használatra egy verseny biciklit, akkor végtelenül boldog voltam. Mindezt annak ellenére, hogy voltak rajta rozsdafoltok is. Nem értem, hogy az ilyen dolgokban miért nem lehet megtalálni az értéket? Ha valakinek tényleg semmije nincsen, akkor például, ha egy olyan tabletet adsz, ami egy picit törött, de még használható, az miért is nem jó? Adjunk csak újat, a régi, kicsit törött, de még használható meg menjen a szemétbe… Mi ez ha nem pazarlás? A helyett, h a dolgokat a valós élettartamuk végéig használjuk.

 • Kiszamolo
  Sk, na kérdezz meg egy olyan alapítványt, aki kapja ezeket.

  Szó szerint a gatyájuk rámegy arra hogy a használhatatlan hulladékot elszállítsák. Javíthatatlan mosógép, bekapcsolhatatlan számítógép, hiányzó kerekű játékautó és a többi szó szerint szemét. Ha pedig lehet javítani, akkor az kétszer annyiba kerül, mint amennyit érni fog utána. Ezért adják oda az emberek.

  Alig kapnak valóban használható dolgokat.

 • sk
  Anno mi is ilyeneket kaptunk. És javítottuk saját magunknak, amit lehetett. Ha pedig nem akkor megköszönted és szép csendben kiszórtad a kukába. Senki nem adott nekünk új IPhone-t. Van egy csomó dolog, ami még abszolút használható attól, h törött picit, vagy meg van kopva, vagy az aksija rossz. De egy mesekönyv is használható attól, h a ragasztás nem tökéletes vagy éppen szakadt egy oldal. Én mind a mai napig használok egy csomó olyan dolgot, ami másnak már SZEMÉT lenne. 6-7 éves tablet, mint digitális képkeret és hasonlók. Ha viszont ezt odaadnám bárkinek akkor nem azt látnák, h ezt még bizonyos dolgokra még lehet használni, hanem azt, h én mekkora szemét vagyok, h SZEMETET adtam. Nah ez az, ami engem nagyon fel szokott bosszantani. Konkrétan egy-egy ilyen rászoruló család lehet, h jobb eszközöket kap, mint amiket én használok nap, mint nap.
 • Kiszamolo
  Sk, ezt maga az IGazgyöngy írta nekem egy magánlevélben, remélem nem bánja, hogy bemásolom.

  Olvasd el….

  Elképesztő dolgokat kapunk, háromhavonta több köbmétert vitetünk ki a hulladéklerakóba…amiért persze fizetnünk kell. Rossz, használhatatlan háztartási gépeket, régi monitorokat, vagy olyan elektromos berendezéseket, amelyek a mélyszegénységben nem jöhetnek szóba, a kártyás villanyóra mellett….és akkor még nem beszéltem a hagyatékokról, az idősek ruhatáráról, amit senkinek sem tudunk adni, hiába a remek dzsörzé öltöny, vagy kiskosztüm, esetleg a 60 éves tergál pulóver. Az özön videokazettával, hiszen létezik még hozzá lejátszó is, vagy magnókazettával, a bakelit lemezekkel…a leszakadt fülű bőröndökkel, rossz cippzáros dzsekikkel, fogantyú nélküli fedőkkel, törött fülű bögrékkel, kerék nélküli babakocsikkal, törött csillárokkal, sőt, a legdurvábbak, mint a szexfehérnemű, vagy az idén a szivarvágó készlet is ebben a sorban van…Épp a múlt héten tanakodtunk azon, hogyan kellene ezt kommunikálni a felajánlók felé, hogy ne sértsük meg őket, hiszen jó szándékúak…de sajnos, nálunk annak a kultúrája, hogy csak azt add oda, amit még te is használnál, még nem eléggé elterjedt. Van, aki kerek perec megmondja (persze utólag, mikor megemlítjük, hogy ez nem korrekt így), hogy mi olcsóbbak vagyunk, mintha lomtalanító céget hívott volna.

  Remélem, önt nem bántom meg azzal, hogy leírtam….de tudja, régóta csinálom, és annyi rossz tapasztalatom volt már. Sokszor nagyon dühös vagyok, mikor kifizetek egy fuvart Pestre (70 ezer Ft egy kisteherautó) a kollégáim feldolgozzák, és alig harmadát tudjuk hasznosítani….a többiért meg megint fizetek, mire elvitetem.

 • nyman
  Na már minden bizonnyal árulnak egy adomány “leptok”-ot. “Borsodban az élet”

  facebook.com/marketplace/item/1107252232978027/

  Azért mentettem egy képet. ibb.co/X3XkLSL

  Délben még 25 ezerért kínálták.

  OFF
  Ez (is) az oka, hogy nem adományozok. Inkább felteszem pl. a vaterára 1 Ft-os, vagy esetleg 100 v. 1000 Ft-os induló licittel. Nem a pénz miatt, hanem aki már veszi a fáradságot, hogy eljöjjön, esetleg elutalja a postaköltséget, az jobban megbecsüli.

  Volt már tényleg pár szegény szerencsétlen. Őket még megpakolom. Arra is volt példa, hogy egy pelenkázó asztalt BKV-vel akart elvinni egy pár, úgy, hogy a lány kb. 8. hónapban volt. Ahol laktak az kb. 3 de lehet 4 átszállás. Beraktam a kocsiba, elvittem és még adtam nekik pénz. Jellemzően szeretem látni azt, akinek esetleg segítek.

 • Kiszamolo
  Már leírni is unom, mert benne van a cikkben, megírtam kommentben aztán még a cikkben is kiemeltem, hogy a laptopok GYEREKOTTHONOKBA mennek……

  Ennek ellenére….

 • Újonc
  Az általad feltett linken eladó laptopot keresnek, nem árulnak, olvasd el a hirdetés szövegét.
 • Piz
  Csgary, Sk, Nyman, Piros feher, Doze, Dmry, ha jol ertem sokan azert nem adakoztok ezeknek az alapitvanyoknak, mert az a meggyozodesetek, hogy eredmenytelen lenne. Nem erdemes, nem segit ugy sem, nem erdemlik meg, mert nem dolgoznak, nem becsulik meg stb.
  Ismertek olyan szervezetet vagy konkretan olyan raszorulokat, akikrol azt gondoljatok, hogy na Ok megerdemlik ezert Nekik adunk?
 • kridli
  annak a hirdetésnek a leírását is elolvastad? Nem árul, hanem eladó olcsó laptopot keres megvételre.
 • birzol
  nyman, ez most félrement, nem olvastad el. Nem 25 majd 20 ezerért kínálja a leptokot, hanem ennyiért venné (és csak wifis érdekli)…
 • dmry

  leírtam az okokat, de megint túl nyers lehetett a kommentem, mivel nem jelent meg…
  röviden, és szalonképesen pedig : igen, van más útja is a segítségnek.
  pl. ma ( igaz, lejárt szavatosságú) gumikesztyűket vittem egy patikába az ott dolgozóaknak.

  a k…va életbe, tenném hozzá- ha hosszabban is lehetne elemezni a valóságot:(

 • nyman
  Igen, a beszúrt képpel lyukra futottam. Bocs.

  (Bár ment ez 25e-ért, akkor még szerintem kínál volt)