MOL részvények változása

Mától az eddigi MOL részvényeket nyolcfelé osztották, így most nyolcszor annyi MOL részvény van, mint eddig volt és nyolcadannyiba is kerülnek, az eddigi 24 ezer forintos ár helyett 3 ezer forint lett a piaci ára.

Ugyanez történt régebben az OTP-vel és a Richterrel is, de élt a lehetőséggel az Apple és a Google is.

Akkor szoktak élni ezzel az eszközzel, ha túl drágává válik egy részvény, például amikor ezer dollár körülire nő egy részvény ára. Ilyenkor a kisbefektetők már nem szívesen tartanak ilyen drága részvényeket, nehéz belőlük kisebb tételben bevásárolni.

Hogy a 24 ezer forint miért volt sok, azt nem tudom, de mindegy, mától nyolcadannyi lesz egy MOL részvény ára, ahogy az egy részvényre jutó osztalék is a nyolcada lesz mostantól.

Érdekes módon az aprózódás után a részvények ára nőni szokott, bár erre sok okuk nincs, hiszen valójában semmi fontos nem történt velük.

Share

25 hozzászólás

 • pléhbój
  “Akkor szoktak élni ezzel az eszközzel, ha túl drágává válik egy részvény”

  Nem drágává válik, hanem túl nagy “címletű”, azaz működik a pszichó, miszerint 100K-ból csak 4 db-ot tud venni az átlag “paraszt”, míg ha csak 3K, akkor bizony 33 db is a kosarába kerülhet… és “úgy érzi”, hogy több van neki… ugyanezen megfontolás mellett nagyobb likviditást ad, hiszen többen tudnak kereskedni… mérsékelhető a nagy kilengés is, miszerint a nem túl likvid papír és nagy lépésköz miatt hektikusan változhat az árfolyam. Miután ezt a splitelést már hónapok óta harsogták, 1-2 nagybüfi ezen időpontra időzítette a kiszállót… ez is teljesen bevett szokás az eladásra…

 • Érdeklődő
  Pontosan hogy számolták ki, hogy nyolcadolni érdemes? Ha véletlenül tizedelték volna, akkor sokkal könnyebb lenne számolni. 😉
 • gab
  @Érdeklődő Az 1000 forint értékűekeket vágták szét 125 forintosokra, nem a 24 ezres árfolyamot.
 • Endre bá
  @Érdeklődő: akkor túl könnyű lenne megítélni később, hogy esett-e vagy erősödött a papír az aprózás előtti időszakhoz képest 🙂
 • naa
  8 vs 10: Régebbi befektetési könyvekben lehet olvasni, h régen, még az internet brókerek előtt, amikor a specialista/tréder még kiabált a pitben, a részvények árának változását is pl.- 1/2, 1/4, 1/8 stb. dollárokban mérték, gondolom mert ez kettő hatvány és fejben könnyű vele számolni. Ettől függetlenül passz, miért pont 8 és nem 10, ami szintén nem lenne bonyi fejben se… 🙂
  Érdekes, hogy ez a nemhír mennyi publicitást kap mindenhol (mintha nem venné észre amúgy is mindenki), lehet h emiatt is megéri, annyit beszélnek az egyébként uncsi (nem tudom az -e, nem nagyon követem a magyar papírokat) részvényről – reklám ez is….
 • panasonic
  szerintem azert az is benne van a tema tulbeszeleseben, hogy az egyszeri buy and hold kisbefekteto is ertesuljon rola. kepzeld mit erezne, ha nem tudna rola es egy honap mulva ranezne a papir arfolyamara…
 • Summit
  Gondolom, a split után gyakori árfolyamemelkedést az elvárás hajtja, hogy emelkedni fog az árfolyam, mert jönnek majd a kisbefektetők. Gyakorlatilag önbeváltó jóslat. Nyilván ilyenkor egy-két napon belül vissza fog esni, mert a spekulánsok realizálni akarják a hasznot.

  naa: az amerikanizmus. A távolságnál a is felezni szokták a mértékegységet, egészen addig, amíg nem tudnak vele pontosan mérni – szemben az SI nagyságrendi csökkentéssel, így jönnek ki az ilyenek, hogy 3 egész 5/16 hüvelyk (hasból írtam csak egy számot, rákerestem, és tényleg így adják meg egy katalógusban a fogantyúra, hogy 3-5/16″). Ilyen kulturális háttérrel a bináris logika egészen biztosan könnyebben megy nekik.

 • Morzsi
  Egy amatőr kérdés: lehet részvényeket egyesével venni, vagy nagyobb csomagokkal (10-100 db) szokás kereskedni?
  Nem nagyon érzem életszerűnek azt a szituációt, hogy egy befektető venne ugyan egy darab MOL részvényt, de a 24 000 Ft árat nem tudja kifizetni, ugyanakkor a nyolcadát érő részvényért már mosolyogva kiad 3 000 Ft-ot.
 • naa
  – lehet ez is, bár előbb-utóbb a részvények száma/értéke miatt csak rájönne, de valóban inkább ne legyen infarktus ebből… 🙂 Stop losst és egyéb ordereket a szolgáltató ilyenkor hivatalból töröl emlékeim szerint, abba nem lehet belefutni, hogy kiütötte a stopot a split….
  Egyszer az ezredforduló környékén (dotcom után) beléptem az értékpapírszámlámra (már nem emlékszem, milyen szolgáltatónál), és “találtam” rajta egy csomó részvényt, amit tuti nem én vettem, és a számla értéke is lényegesen több volt ezek miatt… Nem nagyon foglalkoztam vele, de nem is reklamáltam :), gondoltam átgondolom a kérdést, hogyhátakkor ez mi… Aztán pár nap múlva beléptem megint, és a plusz papíroknak/pénznek se híre-se hamva, nyilván rendszerhiba lehetett amit csendben korrigáltak…. Mondjuk ha azt vettem volna észre, hogy eltűntek a cuccok, akkor biztos idegesebb lettem volna…
 • L70

  Ami elképzelhető, hogy valaki teszemazt 60.000 Ft-ért venne épp MOL-t (mert mondjuk landol valamennyi osztalék az értékpapír számláján). Eddig vehetett 2 db-ot (48.000), most vesz 20 db-ot (60.000). Azt jelenti, hogy egy picit nagyobb kereslete van rá összegszerűen.

 • headset

  2017-09-27 at 11:09
  “Egy amatőr kérdés: lehet részvényeket egyesével venni, vagy nagyobb csomagokkal (10-100 db) szokás kereskedni?”

  Vannak tőzsdék, ahol részvényenként változó minimális mennyiséget feltüntetnek.

  De általában komolyabb korlát, hogy a számlavezető minimális jutallékot is megszab. Ha százalékos jutalék ennél kisebb, akkor a vétel fajlagosan drágább.

  Pl.
  Bét a KBC-nél (Start csomagban) 0,30%, min. 199 Ft -> 66 333 Ft
  XETRA 0,35%, min. 6,99 EUR -> 2000 EUR

  Ami a feldarabolást illeti, a pszichológiai hatás mellett, az a nagyobb ár hátránya, hogy ha az ember az összes pénzéért vásárol, akár 23 ezer Ft-ja is megmaradhat parlagon.

 • NAR

  Lehet egyesével is. Egyébként léteznek dolgozói részvényprogramok, az alkalmazott befizet X összeget, abból vesznek neki részvényt és ha az előírt ideig tartja, akkor kap mégegyszer annyi részvényt. Ekkor simán lehet, hogy virtuálisan(*) 8,3 részvénye van (az aktuális árfolyamkor az X összegből annyi jött ki). Aztán ha kilép az alkalmazott, akkor csak a 8 részvényt tudja magával vinni, a 0,3-at nem és akkor nem mindegy, hogy 7200 vagy 900 forintot bukik.

  (*): azért virtuálisan, mert a munkahely részvényprogramja fogja ténylegesen venni a részvényeket és ha van benne mondjuk 1000 dolgozó, akkor sok 0,3 részvénnyi pénzből is tudnak egész részvényeket venni.

 • Morzsi
  Köszönöm szépen a válaszokat. Még egy kérdés: részvényvásárláshoz mindenképp szükség van értékpapírszámlára? Ha csak egyetlen alkalommal veszek MOL részvényeket, azokon hosszútávon szeretnék ülni, évente elmenni a közgyűlésre szavazni, illetve évente egyszer fölvenni az osztalékot (ha van), akkor erre a teljes időszakra is fenn kell tartani egy értékpapírszámlát?
 • AKK
  Pénteken lehet utoljára 2022/J 2020/K-t venni, utána már csak 1.5%, 1.25% lesz a prémium …
 • Panasonic
  Igen. Mivel a papír dematerializált (nincs kinyomtatva) valakinek nyilván tartania, hogy a tiéd.
 • Homeropata
  ETF-ekkel szokott ilyen történni? Amelyik stabil növekvő, azoknak is nagyon az egekbe tud nőni az ára.
 • headset

  2017-09-27 at 15:08

  ” részvényvásárláshoz mindenképp szükség van értékpapírszámlára?
  “évente elmenni a közgyűlésre szavazni”

  A Random Capitalnál a számlavezetés ingyenes. És személyes megjelenés nélkül is el lehet intézni.

  Viszont a közgyűlési részvételhez szükség van egy igazolásra a számlavezetőtől. Az általában pénzbe kerül.

  Igaz, hogy olcsóbb, mint egy szinházjegy.

 • headset

  2017-09-27 at 18:15

  “ETF-ekkel szokott ilyen történni?”

  Lehet, hogy a nem túl távoli jövőben split nélkül is lefeleződik az árfolyamuk. 🙁

  De komolyra fordítva …

  Aki még nem vásárolt be, annak érdemes évi néhány százalék többletért (vs. prémium állampapír) megkockáztatni, hogy esetleg egy év múlva 20-30-40 százalékkal csökken az értékük?

  A legújabb negatív jóslat:
  Jim Rogers says ETF holders will get mauled by ‘the worst’ bear market in a ‘lifetime’.=Jim Rogers szerint az ETF tulajdonosokat szétmarcangolja egy emberöltő legrosszabb medvepiaca.

  marketwatch.com/story/jim-rogers-says-etf-holders-will-get-mauled-by-the-worst-bear-market-ever-2017-09-21?mod=MW_story_top_stories

 • Morzsi
  ,
  Köszönöm a válaszokat.
 • Hemond
  Jim Rogers szerint kb. 5 éve mindig a küvetkező évben lesz az évszázad legrosszabb medve piaca.

  lustaport.wordpress.com/2017/06/08/totalis-osszeomlas-jon-mar-megint/

  Egyszer biztos igaza lesz.

 • Zupa
  @headset:

  Nem tudjuk mi jon, lehet hogy elszabadul az inflacio, es nominalisan nem fog esni a tozsde csak realertekben. A hivatalos inflaciot meg majd jol megkozmetikazzak.

  AndrasGY blogjat ajanlom:
  lustaport.wordpress.com/2017/06/08/totalis-osszeomlas-jon-mar-megint/

 • panasonic

  @hemond

  lehet elbagatelizalni, azt amit jim rogers vagy headset mond, de attol meg realitas, hogy gigaszi buborek van az ertekpapir piacokon, azaz sokkal nagyobb a kockazat lefele mint a lehetoseg felfele. aki vitatja a lufi letezeset annak ajanlom figyelmebe az alabbi abrat
  alapblog.hu/wp-content/uploads/2017/09/gs.png

 • Zupa

  Ezzel az abraval csak egy baj van, miert pont 2009 Januartol? Miert eppen 8 evet valasztottak?
  Csak nem azert, mert akkor nagyon ocsoert volt a reszveny? Onnan mar nem volt sok eses, es jott a fordulo.
  Ha 5 vagy 10 evet valasztottak volna akkor nagyon-nagyon mashogy nezne ki az abra.
  Dragak a reszvenyek? Igen, dragak.
  “sokkal nagyobb a kockazat lefele mint a lehetoseg felfele”
  2010 ota ezt mar rengetegszer hallottam.
  Azert nehez a sortosok elete, mert lefele korlatozott az eses, de felfele “korlatlan” az emelkedes lehetosege. Lasd AMZN (vegigultem a NYILASI2015-ot.)
  Attol hogy egy reszveny draga, a jovoben lehet olcso , draga, nagyon draga, es eszeveszett draga is.
  Lufi van? Lehet.
  Kipukkan? Valamikor biztos, de lehet hogy meg emelkedunk 1-2 evet. Nem tudni. Vadaszni az aljat, tetejet? Sok sikert. En mar kinottem belole.
 • hemond

  Nem vitattam a buborék létét vitattam, hanem csak felhívtam a figyelmet a guru témyezőre.
 • hemond
  @panasonoc: még egy cikk a témában:

  awealthofcommonsense.com/2017/06/bulls-bears-charlatans/

  Forrás lustasport fb oldala