26 hozzászólás

 • Torrente
  Azért az átlagot adó vagyonok eloszlása se mindegy… Ha lenne egy NER mentesített statisztika, kb. az adná ki a hazai valóságot. Amit a leppukant és elnéptelenedő ország és túladóztatott társadalom alapján, 1-2 vagyoni kategóriával lejebb sejtek. És még tovább romlana ez a siralmas helyzet, ha az életvitelszerűen nyugaton élő honfitársainkkal sem számolnánk.
 • flashpointer
  140-600Kt azert meg lehetett volna tovabb bontani, tobbszoroset feloleli az intervallum mint az azelotti csoportok osszesen.
 • Tristan
  Esztorszag dobbenetes kb az egyeduli meglepetes a terkepen. Egy volt szovjet koztarsosag 30 evvel kesobb felzarkozott a vilag leggazdagabb orszagai nelkul mindenfele kulonosebb adottsag nelkul mint peldaul asvanykincs vagy kozponti foldrajzi helyzet.
 • Nagy Péter
  Kellene egyszer egy kiszámolo cikk: “Az átlagra nem adunk” cimmel.

  Avagy az atlag mindent elfedez.

  Felborultisztán ország lakossaga 101.
  Éles Miska vagyona 1,000,000 Ft
  Többi 100 ember vagyona 100 Ft fejenként
  => Az egy főre jutó átlagvagyon 10,000 Ft

  Másikland ország lakossága 101
  101 ember vagyona fejenként 10,000 Ft
  => az egy főre jutó átlagvagyon 10,000 Ft

  Hol élnek jobban az emberek?

  A két ország lakossainak vagyona közt 100x különbség. Az átlagvagyon ugyanaz.

  A Medián vagy 50. százalékpont sokkal többet mondó adat.

  Ennél az emberek fele kevesebbet, fele többet keres. Fenti példában a Medián kb 100 Ft és 10,000 Ft

  Itt már nem “adnak” az Éles Miskák képzeletbeli vagyont az elszegényedett réteghez. Mert milyen abszurd is azt gondolni hogy egy “átlagember” Éles pénzét bármikor elköltheti. Az a pénz az “átlag” számára nem létezik.

 • Ivan Olsen
  Egy kicsit kutakodva a forrás lapom, a top 10%, bottom 50% felé is el lehet menni. Akik “NER mentesített statisztikákat”, vagy medián értékeket szeretnének látni, hellyel-közzel megkaphatják.
 • Ivan Olsen
  Bocs, megint én. Láttam pár érdekes statisztikát, amit nem tudok mire vélni. Magyarországra szűkítve a statokat az jön le, hogy 2014 és 2017 közt a top 1% és top 10% vagyona (nem bevétele, vagyona) a teljes vagyon arányában elég brutális módon megnőtt: 9, illetve 8 százalékkal. Ennek vajon mi lehet az oka? Vagy benézek valamit, vagy rossz a statisztika, vagy nem tudok valamiről, ami pedig érdekelne. 🙂
 • Nagy Péter
  Linket úgy emlékszem nem lehet de wikipedia: List_of_countries_by_wealth_per_adult

  Egy példán szemléltetve az USA 2. “átlag” vagyon tekintetében. De mi sem mutatja jobban, hogy ez egy abszurd képzeletbeli pénzosztás, a Medián rangsorban már csak 26.

  Hiába vannak tehát Éles Miskák és Bézból Jenők az “átlagember” vagy jobban mondva középember gazdagabb Dániában, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban vagy mondjuk az Egyesült Királyságban (és még 21 másik országaban).

  Van ahol a középember Medián vagyona 2x (Dánia) vagy akár 3x (Ausztrália) nagyobb mint az USA-ban. Úgy, hogy az átlagban mind az USA mögött tűnnek fel. Egyszerűen kevesebb az egy városra jutó milliárdos.

  (ez abszolút gazdagság, nem veszi figyelembe, hogy adott országban mi mennyibe kerül)

 • Szabolcs
  Ez tuti amúgy az egy főre jutó? Nem az egy háztartásra?
  Nem kizárt persze, de a magyar viszonyok alapján is reálisabb lenne, az indiait nézve meg pláne.
 • Szabolcs
  Bocs, volt forrás, ott meg lehetett nézni.
  /felnött.
  Így is gyanús, hogy nem annyira kerek. És persze ez is más forrásait használja, úgy ahogy.
 • Egyik Tamás
  Higyjétek el, hogy Miklós is tudja hogy mi az az átlag, és mi az hogy szórás. Ha megnéznétek a Kiszámoló Akadémiát, akkor talán nem okoskodnátok itt. De ez a tipikus magyar mentalitás.
 • anon
  Minden ilyen cikk alatt megjelennek azok, akik magyarázzák, hogy ez átlag, és az átlag milyen rossz, mert nagypapa meg kisunoka. Kicsit unalmas már, akinek 2 agysejtje van, az tudja, hogy az átlag nem tökéletes. Akinek mondjuk 4 ,az tudja, hogy hiába van egy gazdag gázszerelőnk, ő csak 1 a 10 millióból. Ráadásul Magyarországon a vagyoni eloszlás főleg a magas ingatlanvagyon miatt egyenletesebb mint a legtöbb országban. Ez az, amikor hüledeztek az emberek a 10 millió forintos átlagvagyonon, úgy hogy ültek a 20 millió forintos lakásukban, mert azt hiszik, hogy vagyon az csak a Deák lehet, és a gazdagok úszkálnak a pénzben mint Dagobert bácsi.

  Vannak egyébként vagyoni decilisek, pont egy múltkori bejegyzésben volt hogy milyen gazdag vagy, hányadik %-hoz tartozol. Meg lehet azt is nézni.

  Igen, az átlag nem tökéletes leírása egy adathalmaznak, de nincs olyan mutató ami az lenne.

 • Mami
  Kedves Kiszámoló!

  Más téma, elnézést. A biztosításokkal kapcsolatban kérdeznék. Olvastam az új feltételeket. ezekben nem láttam sehol, hogy kizáró ok lenne, ha valaki az építőiparban vállalkozóként dolgozik. Korábban nem kötöttem meg férjemnek, mert ez kizáró ok volt. Jól látom, hogy ez a kizáró ok megszűnt, vagy valamelyik apróbetűs rész elkerülte a figyelmemet? Férjem 54 éves, ha lehetséges, sos megkötném neki, és magamnak is a biztosítást.
  Köszönettel várom válaszát: Mami

  Mami, jelentkezni kell, beírva a foglalkozást, ha a biztosító elfogadja, akkor jó. Ha baja van, úgyis jelzi.

 • krumpli
  volt már egy pár ilyen cikk, pl. https://kiszamolo.hu/median-es-atlag-kulonbsege/
 • swinger

  “Ennél az emberek fele kevesebbet, fele többet keres.”

  Ha már matektanárt játszol, legyél pontos. A fenti definíció a mediánra nem igaz.

  A helyes úgy hangzik, hogy a mediánnál az emberek fele nem keres kevesebbet, és a fele nem keres többet.

  Mert pl. ha mindenki ugyanannyit keres, akkor a te állításod nem igaz.

 • Laci bácsi
  Kiszámoltam a saját vagyoni helyzetemet. Hát, mit mondjak. Inkább semmit, azt is halkan.
 • Janivagyok
  Észtország (vagy ami a helyén volt) már 500 éve is elég komoly hely volt (Hansa miatt), de a SZU összeomlása után nagyon okosan meglépték a dolgokat, amit meg kellett, bár komoly probléma a főleg betelepített orosz lakosság nagy aránya, de egy elképesztő kis ország.
 • Attecte
  “Amerikát az a tévképzet tartja egyben, hogy minden ember azt hiszi, ő a középosztály” 🙂
 • mad823
  Valaki, aki untakozik, összepattinthatna egy olyat is, ami azt mutatja, hogy az átlag(medián, akármi)vagyon és az átlagjövedelem hogyan viszonyul egymáshoz országonként. Azaz hol jellemzőbb, hogy komolyabb vagyonon ülnek kevesebb bevétellel és fordítva.
 • Shylock
  A szidot ‘gazdag’ reteg a vagyonat olyan befektetesekben tartja mi magatol is novekszik evente 6%-ot vagy 10%-ot ha buta modon nem szamolunk az inflacioval. A tobbi gazdasagi szereplo eseten a vagyon tulnyomo resze ingatlanban illetve autoban van. Az utobbi erteke tobbnyire csokken mig az elobbi hosszu tavu (ertsd szaz evi atlag) hozama alig fedi az inflaciot. De ha fedne is akkor is a jo hanyadban tulajdonkeppen a banke.

  Az egyeduli viszont lenyeges inovacio a modern kor vagyoneloszlasaban, hogy ma mar nem azert gazdag valaki mert ‘nemesi titulusal’ rendelkezik. Barki fektethet tozsdebe, barki kezdemenyezhet egy valalkozast es megvaltoztathatja a sorsat. Meg nagyobb mertekben a gyerekeiet, mert egyreszt majd mashonan indulnalnak mint anyagilag de talan meginkabb a gazdasagi kultura szempontjabol. Anelkul Rotschild elherdalta volna a 200 milliot Miklos. Jo lecke volt az alma eladas.

 • Attila
  Nemrég néztem Hollandiáról videót, papíron vagyoni helyzet alapján az egyik legegyenlőtlenebb ország a világon. Viszont ez úgy hozzák össze hogy ingatlan kölcsönnél tulajdonképpen negatívba mennek.
  Érdekes, ajánlom: youtu.be/Ot4qdCs54ZE
 • SzabadságEgyenlőség
  A medián lenne az igazán árulkodó. Az USÁ-ban csináltak is erről egy felmérést 2019-ben, hogy a fehér és fekete lakosság medián vagyona mennyi, döbbenetes a különbség (24,100 dollár a fekete lakosságnál, és 142,500 dollár a fehér lakosságnál). Ilyen szintű egyenlőtlenségeket nehéz lesz felszámolni.
 • Repa
  Szerbia meglepett, azt hittem ok jobban allnak mint Ukrajna vagy Bosznia, de legalabb Albanianal vagy Koszovonal. Vagy hogy Chile es Argentina ilyen jol all. Meg Kazahsztan jobb Oroszorszagnal. Wow
 • Andrus
  Én is azt nézem, hogy Szerbiát Szudán vagy Pápua Új-Guinea!!! előzi??? Ez azért felvet pár kérdést az alaposságukról.
 • jami
  Észtország területén a középkortól jóó sokáig erős német kultúrális és gazdasági hatás volt (a közigazgatásban is), megszokott, hogy beszélnek, tudnak (nyugati) nyelveket (ill. a finn-észt kicsi tanulással csereszabatos).
  Nekik (is) az oroszok a sötétséget hozták, tőlük megszabadulva természetes volt, hogy kirúgják magukat, egyedül a betelepített népség húz vissza. (A lettek emiatt még jobban szívnak, plusz nekik kevésbé van nyugati kötődésű történelmük)
 • Nagy Péter
  Tamás – senki nem mondta, hogy Miklós nem tudná. Ez a prezentált adat használhatóságára vonatkozott. Arról nem tudtam, hogy volt cikk róla a blogon. Szerintem ilyenkor hasznos lenne mindig megemlíteni, mert elég szorosan kapcsolódik. Így teljes a kép.

  – A definíció tökéletesen megállja a helyét a gyakorlatban, nem véletlen a blog cikkje is ugyanezekkel a szavakkal írja le: kiszamolo.hu – median-es-atlag-kulonbsege
  Mivel 0 az esélye, hogy egy országban mindenki pont ugyanannyit keres, így fölösleges bonyolultabban fogalmazni. És ez a különbég a kommentjeink között. Az enyém egy gyakorlati és fontos kiegészítés, a tiéd csak mentális maszturbáció és fölösleges személyeskedés.