Éberség, Pelikán elvtárs

Megjött a szokásos éves felszólítás az iparkamarától, fizessem be az évi ötezer forint védelmi pénzt, hogy megvédjenek saját maguktól, vagy egyébként a NAV-val hajtatják be adó módjára plusz 15 ezer forintért. (Egyszer már megcsinálták, rájöttem, ezek nem tréfálnak, ha pénzről van szó.)

(Az első Orbán kormány egyik normális intézkedése volt a kötelező kamarai tagság megszüntetése, mert úgymond csak pénzlehúzás és a korrupció melegágya az egész. A második Orbán kormány első intézkedéseinek egyike volt a kötelező kamarai tagság visszaállítása. Vajon mi történt a két időpont között?)

Küldtek csekket is a levélben. Ha már védelmi pénzt kell fizetni, fizessék ők az utalás költségét, úgyhogy sok év után először, elmentem a postára csekket feladni.

Tudtam a dologról (írtam is róla annak idején), de megdöbbentem, hogy tényleg minden csekkfeladáshoz (ha az nem közüzem és néhány egyéb kivétel) személyi igazolványt kérnek, amit gondosan be is gépelnek. Mert úgymond a pénzmosás miatt, öt forint felett (!) igazolvány kell. Egyre fárasztóbb ez a bürokrácia.

Ülnek valahol nagyon unatkozó bürokraták és agyalnak, mivel is indokolják a létüket. Megvan! Óvjuk meg a gazdaságot a pénzmosástól, minden csekkhez kérjünk személyi igazolványt, akkor is, ha néhány száz forintról van szó.

Olyan pénzről is, ami egyébként is bankszámlára fog megérkezni, tehát láthatóvá válik a hatóságok számára.

Értem én, hogy éberség kell, Pelikán elvtárs, de nem lehetne gondolkodni néha és valami értelmes limitet bevezetni, ami alatt nem kell feltartani a sort a személyi igazolvány begépelésével és mondjuk egy iparkamarát is kivenni az általános szabályok alól? Pablo Escobar és utódai valószínűleg nem belföldi sárga csekkel fogják tisztára mosni a drogból szerzett pénzt és nem belföldi bankszámlára fogják utaltatni ezer forintos tételekben.

Ja igen, erről jut eszembe, ha a (céges) bankszámládat 2017 június 26 előtt nyitottad, legkésőbb 2019 június 26-ig egy újabb nagyon fontos átvilágításon kell átesned (értsd: aláírsz egy újabb papírt a meglévő rengeteg mellé), egyébként zárolják a számládat. Vedd komolyan, mert tényleg nem fogsz hozzáférni a számládhoz. Ha te is beleesel a körbe, elvileg már kaptál erről levelet a bankodtól, maximum nem olvastad el, vagy nem vetted komolyan. (Ha magánszemélyként kaptál ilyen levelet, akkor is meg kell tenned, amit kérnek. Szerencsére levélben is letudhatod a válaszadást.)

Share

47 hozzászólás

 • bankárospityu
  Az utolsó bekezdés nem vonatkozik a természetes személyekre. Ezt lefelejtetted.
 • Kiszamolo
  pityu, de, csak nem mindenkire. Ha nincs pl. nem kiemelt közszereplő nyilatkozat, akkor rá is vonatkozik.
 • bankarospityu
  A közszereplőkre vonatkozik és a cégekre, alapítványokra, stb.
  Tehát Átlag Bélának nem kell a bankba befáradni. Akit érint, kapott értesítést.
 • E13
  Egyszer elmentem egy kamarai elöadásra – ha már évente fizetjük ezt az 5k-t alapon. _Nesze semmi fogd meg jol_ – így jellemezném.
 • Posta
  iCsekk.
 • L.L. Árpád
  természetes személynek is kell, a cégnél mindenkitől kérik akinek van céges kártyája (még attól is akinek csak volt, több éve – shame on CIB)
  Értelme semmi: a lefénymásolt doku másolatokat kell beküldeni.
 • Kiszamolo
  pityu:

  “A jogszabály szerint az olyan pénzügyi szerződéseknél – tipikusan például a banki „alvó számláknál” – is kötelező az ügyféllel történő újbóli kapcsolatfelvétel (és addig az ügyfél nem is kezdeményezhet újból tranzakciókat), amelyek terhére az ügyfél legalább 2 éve nem adott megbízásokat, vagy nem történt művelet azokon.

  Megerősített pénzmosási ügyfél-átvilágításra számíthatnak többek között az új Pmt. szerint kiemelt közszereplőnek minősülő, valamint azon ügyfelek, amelyek átvilágítására 10 millió forint feletti pénzváltás miatt került sor. A fenti esetekben a megerősített eljárás alá eső ügyfelek esetében a 10 millió forint feletti készpénzbefizetés, vagy pénzváltás esetén a szolgáltatók – egyebek mellett – kötelesek lesznek beszerezni a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információkat is.”

 • HARKA
  Viszont ha csekkbefizető automatán fizeti be az ember a csekket, akkor nincsen nagy sorbanállás. Kártyáról gyorsan meg lehet oldani és még pénzvisszatérítést is kap az ember, hogy ha hitelkártyát használ.

  Ugyanakkor nem tudom, hogy mennyire elterjedtek ezek a masinák.

 • Kiszamolo
  Ezen a postán nem volt ilyen automata.
 • szabger
  banki front office-osok imádni fogják azt a hetet, főleg a 26-a utáni pár napot, amikor bemennnek majd asztalt borogatni a szla tulajdonosok, hogy miért is nem tudnak tranzaktálni 🙂
 • Hitel
  off…Pablo Escobar-ról jutott eszembe. Narcos sorozat 1-2-3 ill a Narcos -Mexico 1 évadok. Nagyon durva.
  Bürokrácia, korrupció is bőven kap szerepet. Kikapcsolódásnak ajánlom. TV-t már nem érdemes nézni 20 éve kb.
 • Gábor
  Tavaly nyitottam bankszámlát. Alá kellett írni, hogy nem vagyok közszereplő, nem vagyok USA állampolgár és nem vagyok terrorista.
  Most felszólítottak hogy azonosítás!
  Bementem és pontosan ugyanezeket kellett még egyszer aláírni.

  Újítás volt! Egy ipad pro készüléken kell aláírni de, DE DE egy wacom tollal. A végtelen pénzű banknak már nem futotta apple pencilre?
  A wacom toll természetesen ultragagyi de a banki program fejlesztői okosak voltak: öt különböző mezőbe ötször kell aláírni, hogy a program utána tudjon majd találgatni.
  Gondolom erre elment 100+ óra fejlesztői munka, a 200 db apple pencil olcsóbb lett volna.

  Mindez ugye abból a pénzből amit tőlünk szednek be “kamat” jogcímen meg a számla fenntartása végett.

  Ellenpélda a gránit bank, ahol az elmúlt két évben nulla, azaz nulla forintot vontak le bármilyen banki tetűség helyett!
  Igaz, hogy nincsen csak egy bankfiókja sem.

 • handyman
  “Szerencsére levélben is letudhatod a válaszadást.” -amihez szintén állhatsz sorba a postán… Múlt héten volt szerencsém 1 db levél feladására várni 30 percet nem csúcsidőben. Vicc.
 • naa
  iCsekk csak akkor működik, ha van rajta QR kód, sanszos, hogy nem volt, ha Kiszamolo beballagott vele postára…
  Ezt a személyis dolgot nem is tudtam, tényleg durva, hogy ilyen létezik – meg persze a kamarai sarc is… Ilyenek racionalizálásával kellene foglalkozni az államgépezetnek, nem papírszemetet gyártani “nemzeti konzultáció” címmel, értelmetlen, drága plakátkampányokkal butítani a népet (értem miért megy ez persze)
  Az “azonosítás” tényleg vicces, hiszen nyitáskor tényleg minden létező dokumentumot bekértek már… Nekem olyan bank is kiküldte a behívót, ahol csak egy hitelkártyám van… Azzal mosnám vajon a pénzt??? Árulja el valaki, hogyan kell… 🙂
  Valami olyasmi lehet mögötte, hogy esetleg nagyon régen nem kellett minden dokumentumot lemásolnia még a banknak számlanyitáskor, ezt most pótolják – no de sok évvel “2017 június előtt” azért már marhára lemásoltak mindent…
 • Lajtha Balázs
  Másokat is hallottam már panaszkodni a személyazonosításra.
  Egyrészt így jár, aki a Postán szeretné tölteni az idejét, ahelyett, hogy online intézné a befizetést, jó esetben hitelkártyával, rossz esetben ingyenes banki átutalással a megfelelő számláról.
  Másrészt sárga csekket bármilyen terrorista csoport, vagy bűnszövetség kiállíthat – lásd a te példádban említett védelmi pénz szedésére szakosodott szervezetet. Így ha ezeket a csekkeket azonosítás nélkül lehetne befizetni, akkor azzal a szervezetet támogatók névtelenek maradnának. Ha összeghatárhoz kötnék, akkor 1Ft-tal az alatt nyomtatnának csekket, legfeljebb többet. Így viszont visszakövethető, hogy ki, milyen összeggel támogatta a szervezeteket, így például ha az iparkamaráról kiderül, hogy illegális tevékenységet végzett, a nyomozóhatóság látni fogja, hogy te is a támogatói közt voltál.
 • ferike
  : en nem vagyok közszereplö, megis be kell, ugyhogy nincs igazad, bhócsy.
 • gaborr
  FYI eléggé elterjedt lett a csekk automata a (cba) Príma üzletekben is.
  prima.hu/bejegyzes/842
 • zs
  Mikrovállalati számlám van az ersténél (egyéni vállalkozó vagyok), 2016-ban nyitottam, de most hallok először erről a bankszámlamegerősítős dologról. Gyorsan megnéztem a netbankos üzeneteimet, de semmi. Remélem, tényleg szólnak, ha érintett vagyok, morcos lennék, ha zárolnák a számlám…
 • Bence
  Akkor miért szívatod magadat? Utald el, fizesd be azt a havi 5 ezer forintot. Semmi összeg, nincs értelme ilyenen problémázni.
 • Zylver
  Ocska sohivatal es pofatlan sarca amiert cserebe semmilyen ellenszolgaltatast nem kapnak a tagok.
  A szakmai kamarak ötletet nem vetnem el ha oda önkentes alapon es szigoru szakmai szabalyoknak megfelelö felveteli utan lehet bekerülni illetve erdemi szakmai elömenetel segiteset nyujto szolgaltatasokat nyujtanak a tagdijert cserebe.
  Magyarorszagon ha jol emlekszem ha megszerzi az ember a mester diplomat automatikusan fizethe- ohpardon! kamarai tagga valik az illetö. Nah Angliaban ez ugy van hogy mester diploma es/vagy minimum 4-5 ev szakmai tapasztalat kell ahhoz hogy JELENTKEZNI TUDJ egy kamaraba es a sikeres felveteli utan megkapod a chartered statusz (ez talan a cimeres titulusnak felel meg asszem).
  Hat ennyi.
 • Laki Gizi
  Offtopic: index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2019/03/21/bajban_a_legnagyobb_hazai_nyugdijpenztar/
 • Kiszamolo
  Gábor, MKB? 🙂
 • pt
  A CIB-nél ez az azonosítósdi engem is elért mint mezei magánszemély.

  Lehet emailben is, hát nosza, szkenneljük be amit kell, elküldöm. Erre felhívnak, hogy a számlanyitás óta (15+év) megváltozott a szig. számom.

  Végeredmény: be kell mennem, hogy lássák, én vagyok én.

  Emellé megkaptam a magnifica státuszt is amivel csak ver az ég, a kiemelt ügyintéző eddig mindkét fiókban felkészületlenebb volt, mint az átlag.

 • Kiszamolo
  Nekem is problémáztak, hogy azóta lejárt a személyim, mutassam be az újat.

  Miért??????????? Más személy lettem attól, hogy új a száma? Nem mindegy a banknak, hogy mi az aktuális személyim száma?

  Majd ha járok arra, bemutatom nekik.

 • FifiTheReal
  Eléggé elterjedt … ~3100 településből van ~10-ben, több megyében még a megyeszékhelyen sincs csekkbefizető automata. Szeretem ezt a fővárosközpontú beszűkült gondolkodást.
 • Gábor
  Igen, MKB 🙂

  Sajnos a mobilalkalmazásuk a megújítás óta extrém lassú 🙁

  Pedig amúgy okés..

  “és azt leszámítva, hogy nem működik, hogy tetszik?”

 • gaborr
  123 Príma üzletből 59-ben van, az kb a fele. Számomra ez már eléggé elterjedt. Príma üzeltet írtam, nem megyeszékhelyet, és nem is 3100 várost. De mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, ha neked így jobb.
 • Lala
  Még a 90-es években gyakorlatilag végzős diplomásként jelentkeztem egy kamarai rendszergazda pozícióra. 8 vagy 10 gépet kellett karbantartani meg nyomtatót meg a szoftvert, helyi hálózatot stb. Az egyetemen komolyabb rendszert üzemeltettem hobbiból, tanterem felügyelőként.
  Na most gyanús volt a dolog kicsit, hogy sík technikai analfabétával van dolgom, amikor mondja a jogász, hogy itt a hardvert meg a szoftvert kisujjból ki kell rázni. Erről még meg tudtam győzni valahogy, de láthatóan egyre bosszúsabb lett, hogy nem hátráltam meg azonnal. Jön azzal, hogy közgazdasági ismeretek is kellenek. Erre csak annyit tudtam mondani, hogy másoddiplomára tudok jelentkezni. Na itt már ideges lett, jött, hogy jogi ismeretek is kellenek és kiterjedt kapcsolatok a megye nagyvállalataival. Mi a f.sz van?
  Ja, igen, később megtudtam, hogy haveri matek tanárt vettek fel a munkára okj-s informatikával 🙂
 • mitel hentes
  Van olyan ismerős cég, ahol 6 évet keresnek visszamenőleg, 2014-2019-es intervallumban. Kamarája válogatja, hogy milyen gyorsan indítják a behajtást. Lehet, hogy rögtön az elején kellett volna elszabotálni az “önkéntes jelentkezést”, és akkor nem tesznek semmit, mert a nyilvános cégadatokból kikeresve a cég adószámát nem tudnak behajtást indítani, mert köti őket Szent Bürokrácia 2. könyvének 528. parancsa.Nem tudom, találgatok.

  Egyébként nem igaz, hogy védelmi pénz, és nem tesznek semmit. Rengeteg spamet küldenek, amire szépen ráállítom a spam szűrőmet, így mindenki jól jár. 🙂

 • Lobady
  Péntek délután azt nyilatkozni, hogy t-ista vagyok egy MKB fiókban, miután lecsupaszítottam a számlámat… Filmesítésért kiált!!!!
 • Dunántúli
  Hasonló értelmetlen lehúzás az is, hogy ha alkalmazott vagy a saját cégedben – legyen szó akár egy kis, minimális forgalmú Bt.-ről is – évi 5000 forintért “üzemorvost” kell tartanod.
 • vzsolti
  Kiszámoló, a kéményseprő még nem volt a füstadóval?
  Nálam tavaly járt. Illetve a szüleim házába, mert ott van a székhelyem (E.V.-Pest megye). Ugye a kéményseprés évente kötelező és ha be van jelentve oda vállalkozás székhelyként akkor csengetni kell. Nálunk előre végig ellenőrizték hogy hova van vállalkozás bejelentve és szisztematikusan végigjárták a helyeket. Ha jól emlékszem 9000 HUF volt a díjuk.
  Ez a típusú kamarai tagság nettó lehúzás. Semmit nem kapsz érte.
  Kell fizetnem az Agrárkamarához is, de ők legalább hetente küldenek mail-ben egy hírlevelet, amiből lehet tájékozódni az aktuális piaci helyzetről és néha tök érdekes dolgokat írnak. A részben ebből a díjból fenntartott falugazdász hálózat teljesen korrekt. Szó nélkül fogadnak akkor is ha nincs fogadási idő, de bent vannak.
 • Kiszamolo
  vzsolti, dehogynem, de az nem fáj annyira, mert inkább az a beteg, hogy ingyenes a kéményseprés, mintsem az, hogy fizetni kell, ha akár csak egyetlen vállalkozás be van jelentve.
 • PöLö
  Látszik, hogy nem dolgoztál még (só)hivatalban. Az, hogy szolgálni kellene a közösséget, általában fel sem merül. Szivességet teszünk, kegyet gyakorlunk és még véletlenül sem gondolkozunk józan paraszti ésszel, ez az alapállás.
 • Oszi
  Szerintem a kötelező kamarai tagságot már a szoci kormányzat szüntette meg, és a 2. Orbán kabinet hozta vissza.
 • Kiszamolo
  2000 októberében szünt meg, az pont az első fidesz kormány félideje volt.
 • Afa
  @kiszamolo: “de nem lehetne gondolkodni néha […]?”

  Nem.
  Ezek a XIX. században ragadt feudális lelkű komcsik.

 • Tudatlan
  Tőlem még soha nem kértek igazolványt a postán. Úgy emlékszem, a csekkauromatának sem mutattam.
 • Karl
  Ennek is kb. annyi értelme van, mint a SIM kártya regisztrációnak.
  Ezek a bürokrácia gerjesztő emberek, ha egyszer kikerülnének az állami szférából a versenyszférába, éhen döglenének.
 • Gömb
  A Medicina megy a Budapest nyugdíjpénztár is folyton nyüstöl hogy fáradjak be különben ejnye bejnye lesz. És küldjem be a személyi igazolványom meg lakcímkártyám másolatát. Vicc…
 • tibipapa
  Ez a gondolkodás-kötelező kamarai tagság, semmi szolgáltatás, politikai állások (amik után magas nyugdíjakat kapnak és utána azt mondják, hogy ők fizettek sok járulékot…). Azt hiszem erre mondjuk, hogy -“Kádár országa vagyunk”. Még mindig….
 • Tiborg
  : Csekkbefizető automata? Te hol élsz? Ausztriában? Nálunk átlag 15-20 perces sorok vannak a postán többségében csekkbefizetők miatt.
 • L70

  A parazita nem hagyja el a gazdatestet. Mert akkor elpusztul. Legyen csak, de jó lenne, ha tényleg semmit se csinálna. Az a baj, hogy nincs tudatában, hogy szimplán kárt okoz.
 • Felbosszantott állampolgár
  Engem határozottan bosszant az amit akár magánszemélyként, akár vállalkozóként elkövetnek velem. Vállalkozóként a kamarai díj, a kéményseprés, a bankszámla költségek. Beállít egy félrészeg fazon, koszos cipőben és a semmit csinálásért fizessek 9.000.- et ? Hát nem, az idén be sem engedtem. Magánszemélyként a …művek kiküld egy 390.000.-es !!! csekket mert a ….óra cserénél nem egyezik a plomba száma a nyilvántartásukkal (aminek vélhetően semmilyen auditja nincs) . Imádom amikor alapból tolvajnak néznek. Még jó, hogy megvoltak a 7 évvel azelőtti papírok és kaptak tőlem egy “kedves” levelet. De mi van ha nem őrzöm meg ? Szemrebbenés nélkül behajtották volna. Na ezek azok amitől az embernek kinyílik a bicska a zsebében.
 • nyomorultzen
  Vannak “tavoli, egzotikus” orszagok, ahol ezek a dolgok egyszeruen es eletszeruen mukodnek (nyilvan sok olyan is van ami nem). Miert nem lehet egyszeruen lemasolni?
 • azbest
  , Nono, Pelikán elvtárs “kötelező kamarai tagság” nincsen. Kötelező kamarai regisztráció / hozzájárulás van ötezeré’, de attól nem válsz kamarai taggá, legfeljebb egy hírlevél jár érte. A tagság az magasabb tarifa.

  Csongrád megyében átutalással a legcélszerűbb talán befizetni. Két éve még volt kártyás online befizetés is, de elromlott… és azóta sem sikerült megjavítani, levették inkább.

  A közszereplős hülyeségről nem kaptam tudtommal értesítést, más ügyben jártam a bankomban és akkor velem is kitöltették magánszemélyként.

 • vállalkozó
  Parragh évente 2 milliárd forintot szed össze a gazdaságból, a nyilván piti összeggel.

  Volna annak jobb helye is a vállalkozásoknál, Parragh pedig ne élősködjön a gazdaság testén.

  Remélem egyszer elszámoltatják, hova lett a 8×2 milliárd.