54 hozzászólás

 • Matte
  A román nők milyen jolneveltek.
  Annyira lehet ez hiteles mint a farokhossz statisztikák.
 • Petike
  Érdekes lenne megnézni, milyen hatása volt a cigarettázás alakulására, hogy megtiltották a dohányzást a vendéglátóhelységekben, ill. kitették dohányboltokba az árusítását. Saját körömben azt tapasztaltam, nincs már annyi dohányos mint mondjuk 10 éve is volt, persze ez egy szubjektív nézőpont.

  Vagy csak nincsenek szem előtt annyira…. 🙂

 • Tristan
  Ez a noi-ferfi bontas egesz jo fokmero a noi ferfi egyenjogusagrol illetve feminizmusrol a tarsadalomban.

  Bulgariaban ketszerese a dohanyzo ferfiak aranya, amenyire tudom eleg konzervativ tarsadalom. Ezzel szemben Svedorszag, ahol sokak szerint tul is toltak a feminizmust ott mar tobb no dohanyzik mint ferfi.

  Petofi felesege, Szendrey Julia kezdte itt a feminizmust ilyen ertelemben, legalabbis a mainstraimben. Szokatlan volt abban az idoben, hogy o dohanyzott, rovid haj, ferfi ruhak.

 • Zsu92
  azért, mert a svéd férfiak snüsszölnek. Kb ennyire sikerült a feminizmus-dohányzás-Svédország összeesküvést eltalálni..
 • krumpli
  Érzésre sokkal többet mondtam volna (lehet, hogy itt Budapesten vannak többen?). 20% dohányos miatt úszik minden megálló a csikkekben?
 • Belavoltam
  Nem is csoda, ha Petofi inkabb elment haboruzni 🙂
 • Donald
  Tristan
  Megnyugodhatsz, máshol is sok nő dohányzik, csak nem merik bevallani. Ugyan ez az ivás, férfiak kocsmáznak, nők titokban a spázjban.
 • peetki
  Vagy félórát néztem a grafikont, meg nagyítgattam a szinekre, meg közben szitkozódtam, hogy ki csinálta ezt a hulladék ábrát meg, hogy épül a sárgára a szürke, meg a törtfehér meg a nő meg a férfi, meg stb, néztem a jelmagyarázatot, nem értettem.
  Mire rájöttem, hogy ez egy cigaretta füstszűrővel… 😀

  Egyébként nekem pár éve az az érzésem és erről rengeteget beszélgetünk a munkahelyen is meg a haverikörben is, hogy olyan mintha sokkal több nő dohányozna mint férfi. Csak nekem van ez az érzésem?

 • alapos
  Vajon mennyire lehet nyomorult élete annak, aki egy ilyen statisztikából eljut a feminizmusig?
  Egyébként a fidesz millió hülyesége ellenére a dohányzás betiltása szerintem nagyon jó volt, külföldön járva nem dohányosként mindig szemet szúr egyből, akár csak egy kávézóban mennyire zavaró, ahol továbbra is lehet beltérben dohányozni
 • Bleutor
  KSH adatai itt 2009, 2014 és 2019-re, gondolom ez lehet az alapja az EU-s kimutatásnak is: ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0040.html
 • Tristan

  Milyen mas kovetkeztetes lehetne levonni egy grafikonbol ami a noket es ferfiakat hasonlitja ossze mint a nok es ferfiak tarsadalmi helyzetere vonatkozot?

  Tovabba milyen kovetkeztetest lehet levonni, abbol, hogy a jellemzoen kelet europai, jellemzoen konzervativabb orszagokban joval tobb ferfi dohanyik mint no, (vagy legalabbis vallja be de ez itt mindegy) mint az ezzel szemben progressziv Skandinav orszagokban tobb no mint ferfi.

  Valoban kivancsiva tettel, milyen mas tanulsagot lehet levonni ebbol mint az az elmelet amit felvetettem, hogy a nemek kozotti egyenloseg ilyen mindennapi aprosagkban is lecsapodik.

 • Zsu92
  mert állítasz valamit, de nem tudod a hátterét, hogy mi a helyzet ott. A svéd férfiak snüsszölnek. Jóval több férfi snüsszöl, mint nő. Jóval több férfi snüszöl, mint dohányzik. EZ az oka nem a feminizmus.
 • szívjatok csak
  semmi baj sincs azzal ha szívják, de ne fújja ki.
  ugyanakkor MO és BTI fizesse azt a 7-8%-ot.
 • Családfõ
  Feltehetnénk a kérdést, hogy egyáltalán miért is dönt úgy bárki, hogy dohányzik?
 • Tristan

  Utananeztem es tobb tanulmany szerint is van osszefugges a nemek kozotti egyenloseg, es a nemek dohanyzasi aranya kozott.

  Vncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3160810/

  Men have often had greater social power than women, and this has been expressed in greater restrictions on women’s behavior, including social prohibitions against women’s smoking … [and these restrictions] have been a major cause of gender differences in tobacco use.’ Suggesting the importance of changes in women’s status for changes in women’s smoking, the volume Women and Smoking (Department of Health and Human Services [DHHS], 2001: 135) states, ‘Social norms and customs have acted to discourage smoking among women and girls, and prevalence only begins to rise when these taboos are weakened.’ If gender norms deter female adoption of the habit in many societies, then greater independence…

 • Prakt
  Ez nem egy döntés, hanem egy folyamat. Kipróbálod, utána jól esik buliban, menő (volt még régen, illetve a tizenévesekre gondolok), Majd csak kávé mellé, csak este egy nygi cigi, meg egy reggeli. Késöbb kaja után, majd 5 perc szünet alatt, kicsit kiszellőztetni a fejemet.
  Jól esik az embernek, meg 5 perc nyugi. utána meg piszok nehéz lerakni.

  A mai napig néha nagyon rákívánok, de utána megérzem a szagát, és elmúlik.
  Utoljára nyaraláson a teraszra kiülve szívesen elszívtam volna egy cigit, tenger, jóidő, egy jó ital. Jól esett volna.

  Ugyan ilyen kérdés lehet, hgy miért iszik valaki alkoholt (vagy kávét)?

  Azt is meg kell érteni, hogy ha már a szenvedélyeknél tartunk hogy nem azt kell mondani, hogy a drog rossz, mer a drog jó, csak a következményei szarok…

 • Giorgio
  Miért visz be a túlsúlyos ember több kalóriát mint kellene? Miért iszik az ember alkoholt? Miért van az, hogy valaki meg van halva az első kávéig reggel? Miért nyomják be az emberek a fizetésüket a szerencse játékban? Miért nyomnak le emberek egy egész műszakot a virtuális világban?

  Ilyen az emberi természet. Néha rossz szokásokat alakítunk ki és nehéz belőle kikeveredni.

 • Zsu92
  de te nem ezt emelted ki, hogy a dohányzó nők száma a feminizmus miatt több, mintha nem lett volna feminizmus, hanem a SVÉD példát specifikusan (Idézem: “Bulgariaban ketszerese a dohanyzo ferfiak aranya, amenyire tudom eleg konzervativ tarsadalom. Ezzel szemben Svedorszag, ahol sokak szerint tul is toltak a feminizmust ott mar tobb no dohanyzik mint ferfi..”)
  teljesen rossz következtetéseket vontál le egy adatból a helyismereted nélkül.
 • axt
  Ezzel most lehet kiborítok párótokat, de én már sokat gondolkodtam azon, hogy ha 25% miatt szív a többi 75%, miért nem lehet csinálni olyan társasházakat, ahova dohányos nem költözhet be és kész? Társasházakban állandó vita van a dohányzásból, mert ugye kezdődik ott, hogy van aki a lépcsőházban dohányzik (tilos, és nem is illik). Aztán ha a saját lakásában, ahol nem tilos, ott meg az ablakán átmegy a másikhoz. Aztán meg az elhajigált csikkek. Tudom, miféle szegregációs törekvés ez már részemről, de komolyan mondom, miért nem lehet leválasztani ezt a káros 25%-ot a többiekről? Akkor dohányozhatnának egymás orra alá, a fene se bánná. Melóhelyen is undorító, mikor feljön egy dohányos a dohányzásból (fél óránként egy szál) és hozza magával a ruháján a büdöset. Bennem nulla tolerancia van a cigarettafüst felé, a legundorítóbb városi szokás a szemetelés mellett.
 • QTT
  Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a környezetemben drasztikusan csökkent a dohányosok száma.
  A fiatalok körében sem látom, hogy annyira menő lenne már (viszont energiaitalt 14 évesek is sokan szorongatnak a kezükben), de sok 50+-os ismerős/rokon/családtag sem dohányzik már. Szüleim is leszoktak jó ideje szerencsére.
  Én úgy látom az irány jó.

  Amit meg végtelenül pozitív intézkedésnek látok, hogy ki van tiltva mindenhonnan. Sosem felejtem el gyerekként, hogy milyen gusztustalanok voltak a dohányszagtól átitatott hivatalok, irodák. Vagy kamaszként nem tudott beülni sehova az ember, ahol ne vágni kellett volna a füstöt, a torkodat és szemedet meg marta szét. Egy rossz vicc volt az egész.

 • Lacika
  Az nagyon elvetemült lenne, ha a dohányosoknak több egészségbiztosítási járulékot kellene fizetni, mert esélyesebb, hogy többet fogják használni az egészségügyi rendszert/szolgáltatásokat? Radikális, de valahol jogos, nem?
 • Kopter Géza
  – igazad van, éljen a feminizmus, tüdőrákot a nőknek is!

  BTW ilyen zavarodott marharépával eddig csak alt-rightból találkoztam. Annak is mindenről a feminizmus jutott az eszébe, meg hogy az miért rontotta el a világot. Már csak az kéne, hogy megjelenjenek a Bitcoinosok, utánuk meg a cigi-kártya NFT-sek.

 • kocadohányos
  Mint kb. 15 éve kocadohányos (kb. heti fél-egy doboz, attól függően hogy jön ki a lépés, van hogy hetekig semmi) nem értem, hogy tud valaki egy nap 20-nál több szálat elszívni. Hát nem hiszem el, hogy nincs tőle fizikailag rosszul.

  Az egyik legjobb dolog ami az elmúlt években történt, a dohányzás visszaszorítása nyilvános helyekről. Régen nem lehetett beülni kb. semmilyen kocsmába, kávézóba, mert olyan szagúan mentél haza, mint akire rágyulladt a cigarettagyár.

 • 42
  Sokan áttértek e-cigire, ez vajon benne van-e az adatokban?
 • Családfõ
  ,

  A kérdés inkább provokatív volt, mint konkrét választ váró.

  Prakt, egyetértek, hogy folyamat, ugyanakkor tele döntési lehetőségekkel. Az el sem kezdés vagy abbahagyás is egy döntés, ahogy a folytatás is. Ugyanez az alkohol, a kávé, a drogok vagy épp a fizetős lányok – csak a következményi mások ezeknek többé-kevésbé.

  Giorgio, igen, sokszor nehéz kikeveredni valamiből, amibe belevittük magunkat. Ezért állhat meg a kérdés, hogy vajon el akarjuk-e kezdeni, ha tisztában vagyunk a következményeivel?

 • Exbagós
  igen, feltehetnéd a tök felesleges kérdésedet, attól biztosan okosabbnak érzed majd magad.
 • Ajni
  Szerencsére ebben jó irányba halad a világ, egyre kevesebb helyen lehet dohányozni…
  15 éve a 8 hónapos terhes feleségemmel beültünk egy pizzázóba (Il Treno azt hiszem), és a szomszéd asztalnál simán rágyújtottak, amikor befejezték az evést.. Az eszükbe sem jutott, hogy a szomszéd asztalnál ülő kismamát esetleg zavarná!
  A pincér azzal mentegetőzött, hogy az étteremnek az a fele dohányzó.
 • mugli
  A bírósági végrehajtók közül nagyon sokan dohányoznak.
 • Jobb
  Axt

  Ertelek, világ eletemben sosem dohanyoztam csak a fosulin néhány buli alkalmaval, mert ki akartam próbálni. Pont.

  De ilyen analogiara meg a del-afrikai apartheid-éra (ott ez tenyleg ment) itt is meg lehetne csinalni hogy a nem oltott hetfon es penteken mehet konditerembe, a tobbi nap az oltottaké. Tetszolegesen behelyettesitheto hivatal, koripalya, aldi stb. Es lehet feher/fekete, magyar/kinai, kereszteny/zsido maszkos/maszk nelkuli vagy akarmi.
  Sztem az a baj hogy ezzel megint eljutunk a megosztottsaghoz, a megbelyegzeshez. Es ez baromira rossz irany. Igenis ha az allattol kulonbnek tartjuk magunkat a kultúrát kell eroltetni meg az egymas mellett elest (lehet utópisztikus gondolat) intelligensen.

 • skandináv kalandor
  Ahogy említette a skandináv országokban rengetegen snüsszt használnak, főleg a férfiak így ebbe a statisztikába ők be se kerültek.

  Ez a statisztika alapvetően torzít mivel az elszívott cigaretták számára kérdez rá, amin sok ember meglepődik, hogy milyen alacsony a skandináv országokban. Amíg én ki nem költöztem Dániába azt se tudtam mi az a snüssz és tubák, viszont ahogy én napi szinten tapasztalom maga a dohánytermékek fogyasztása általánosan nem feltétlen kisebb mint más európai országokban. Sőt megsúgom az alkoholt se vetik meg itt az emberek 😀

 • Barackvirag64
  LACIKA “Az nagyon elvetemült lenne, ha a dohányosoknak több egészségbiztosítási járulékot kellene fizetni, mert esélyesebb, hogy többet fogják használni az egészségügyi rendszert/szolgáltatásokat? Radikális, de valahol jogos, nem?”
  Igen, elvetemült lenne, mert rengeteg jövedéki adót beszednek tőlük.
 • gaborr
  KSH adatai alapján 2020-ban éves szinten kb 848 227 000 000 Forint értékben költöttünk cigarettára.
  Sajnos nem találtam meg a 2020-as árakat, 2021-ben szerintem nagyjából kb 1500ft volt egy doboz cigi.
  Ebből kijön 565,484,666 doboz egy évben. Ez napi szinten 1,549,273 doboz cigaretta. (19 szállal szorozva naponta 29,4millió szál cigit szívnak el)

  A 14 éves és az alatti népesség arány kb 14.5%. Tehát 15 és felette 8,34Millió fő van Magyarországon.

  Tehát minden 5. emberre jut egy doboz elszívott cigaretta naponta.
  Valszeg így jött ki ez a statisztika is.

  Szerintem ennél sokkal többen dohányoznak, csak a statisztika általában torzít, mivel valszeg 15 évesekből kevesebb dohányzik mint 40-50 évesekből, vagy legalábbis nem szív el egy egész dobozzal. Illetve ebbe bele kalkulálódik a vágott dohány stb, ami olcsóbb, több jöhet ki belőle.
  Én többre taksálnám a dohányosok számát.

 • Dzsonzon
  Lacika, igen.

  A dohányosokat költségvetésési szempontból is keresztre feszítő írások rendszerint:
  – ha számolnak is az általuk befizetett jövedéki adóval
  – azzal már biztos nem, hogy az erős dohányosok jellemzően nyugdíjas koruk elején szoktak elhullani, 1-2 évtized a kiadási oldalon is kiesik (ez akár egy nagyságrenddel jelentősebb, mint az előző)
  – azt feltételezik, hogy a nemdohányzók hosszabb élete végig egészségben telik, végelgyengülésben, otthon, ovosi ellátás nélkül halnak meg.

  A dohányosoknak nyugdíjjárulék kedvezménye azonban korrekt felvetés lenne!

 • gaborr
  @kocadohányos attól van rosszul, ha nem szív el egy doboz cigit, nem attól hogy elszív. lehet nálad a heti fél dobozzal nem alakult ki nikotin függőség, a rendes dohányosoknál viszont a nikotin megvonás szignifikáns tünetekkel jár. majdnem olyan függőséget okoz, mint a legerősebb drogok – kokain, heroin, alkohol.
  egyikről sem könnyű lemondani.

  több millióan dohányoznak az országban, mégis csak kb 10 000-en halnak meg tüdőrákban egy évben (kb a dagatos betegséggel küzdők 1/3-a, az össz halálozás kb 7%-a). a nyugdíjat nem magadnak fizeted (az csak a terv volt, hogy magadnak fizeted a magánnyugdíjpénztárakkal, de azt beszántották), hanem a felmenőidnek. szóval a nyugdíjjárulék “kedvezményt” alapból kapja mindenki, hogy nem kell akkora járulékot fizetni.

 • Aomame
  Biztos ez sem polkorrekt, és kicsit off is(najó, nagyon) de például az elhízott cukorbetegek, akik nem változtatnak az eletmódjukon, cserébe mindenféle akkut betegségeik vannak miért nem fizetnek több TB-t?
 • Omnisapient
  Nem tudom jártál-e cigigyárban. Én csak négyszer. A dohány illata szinte mindenhol érezhető a gyárban, sőt egy kicsit a gyár közelében is. De az a nyers dohány és a készülő cigi illata. Illata, de nem úgy, mint egy virág vagy egy nő illata, mert nem olyan kellemes. Ha szag – illat skálán (ahol a szag a kellemetlen, az illat pedig a kellemes vége a skálának) kellene elhelyeznem a dohánygyárat az ott érezhető szagok/illatok alapján, én valahol a skála közepére tenném. Ugyanakkor egy jó füstös vendéglátóhelyet vagy egy ott eltöltött idő után a ruháim szagát a skála szagos végégez közelire taksálom. Kb. oda, ahova egy lepukkant retyót. Egy dohánygyár -nemcsak ehhez képest- szinte patyolat.
 • Omnisapient
  Nevedben van a lényeg és igazat beszélsz. Long BTI, MO.
 • Omnisapient
  Nekem is úgy tűnik, hogy kevesebben dohányoznak, legalábbis kevesebben füstölnek. Továbbá a dohányosok sokkal körültekintőbbek lettek, mondhatnám udvariasabbak. Talán ezért is tűnik fel jobban, ha valaki a szomszéd asztalnál rágyújt.
 • Nándi

  Nekem is ugyanez volt az első ami beugrott róla, de persze lehetnek torzító tényezők.

  @sokanmások
  Akik meg nem tudnak kultúráltan vitatkozni, szégyelljék magukat!

 • SzaboZ

  “De ilyen analogiara meg a del-afrikai apartheid-éra (ott ez tenyleg ment) itt is meg lehetne csinalni hogy a nem oltott hetfon es penteken mehet konditerembe, a tobbi nap az oltottaké. Tetszolegesen behelyettesitheto hivatal, koripalya, aldi stb. Es lehet feher/fekete, magyar/kinai, kereszteny/zsido maszkos/maszk nelkuli vagy akarmi.
  Sztem az a baj hogy ezzel megint eljutunk a megosztottsaghoz, a megbelyegzeshez.”

  Ez a gondolatmenet makacsuk vissza-visszatér, de marhaság.
  Azzal hogy fehér vagy vagy zsidó, nem veszélyezteted mások egészségét,
  míg ha valaki bagózik, az a környezetét is zavarhatja, károsíthatja.

 • kocadohányos

  Szinte 100%-ig biztos voltam benne, hogy mellélövök a hasonlattal, de szerintem mindenki értette hogy mire gondolok 🙂
 • ?
  A jövedéki adónak semmi köze nincs a tb járulékhoz. A jövedéki adó nem fedezete a tb szolgáltatásainak.
  Tb járulékot nyugdíj és egészségbiztosítási szolgáltatásért cserébe fizetsz.
  A jövedéki adó a feketekereskedelem visszaszorításáért került bevezetésre, illetve a korábbi állami monopóliumok alá eső termékek kereskedelmének díja volt. Ráadásul a gogyasztó közvetetten fizeti, közvetlenül a kereskedőt terheli.
  Emellett ha a tb valódi biztosítás lenne, akkor a biztosítási esemény valószínűségét növelő kockázatokat megfizettetné. Így pl. a dohányzásét, túlsúlyt is.
 • V
  @? “A jövedéki adó a feketekereskedelem visszaszorításáért került bevezetésre”

  haha akkor ezt nagyon szarul csinaltak mert konkretan minel magasabb a jovedeki ado snnal jobban megeri cigit csempeszni az orszagba meg zarjegyet hamisitani

 • ?
  Haha? Egyrészt a jövedéki adó nem magyar találmány, így a zárjegy nélküli magyar cigarettacsempészet még nem jelenti azt, hogy alkalmatlan betölteni a funkcióját. Másrészt a határszéli ukrán csempészet még a magyar dohánypiac esetében is részprobléma, elég jelentős a legális kereskedelem aránya…
 • Dzsonzon
  ?
  :D:D
  Ez aztán unortodox! A feketemunka visszaszorítására mit javasolsz? Újabb, foglalkozást terhelő adók bevezetését?
 • Valamit rosszul csinálok
  Az elmúlt 8 év nagyjából felében töltöttem a munkanapom nagy részét különböző dohánygyárakban, de még mindig fel tud fordulni a gyomrom attól a tömény szagtól ami ott van. A sörgyárral hasonló élményeim vannak, igaz ott csak néhány alkalommal fordultam meg. Ennek ellenére sajnos mind a kettőnek lelkes fogyasztója voltam. A ciginek egy ideje szerencsére már csak elvétve/havi max. egy-két alkalommal/.
 • ?
  Ez nem unortodox, hanem adózástörténet. 🙂 🙂 🙂 🙂
  Jövedéki adóról volt szó, ahol a feketekereskedelem egyik ellenszere volt a jövedéki adó. Igen, pl. a hamis termékek piaca gyakorlatilag megszűnt. Hogy miért? Mert, aki legálisan akart értékesíteni egy jól jövedelmező piacon az vállalta ezt a terhet. És utána az ő érdeke is volt a fenntartása. És a fogyasztó is érezte az előnyét, mert minőségbiztosítást is jelentett. (Aztán már az erőfölény realizálására is jó volt, hiszen drága belépni a piacra.)
  De visszatérve, pl. nálunk is elenyésző a hamis termékek aránya, és nem extrémen magas az adózatlan termékek aránya. A kettő közötti különbség pedig végképp nem mindegy a fogyasztó szempontjából… A hamis alkoholba belehallhatsz, a cigitől rosszul leszel, a kocsi meg tönkremegy. Pl. ezért a nagy tömeg inkább vállalja a jövedéki adót. És igen, van ahol ezekért vállalja. 🙂 🙂 🙂
 • Puffogok
  Lehet csak a saját kis buborékom torzít, de én azt veszem észre, hogy egyre kevésbé cigiznek az emberek. Én 3 éve tettem le, mióta feloldották a lezárásokat állandóan jövök-megyek és a huszon-harmincas korosztályban én azt látom, hogy nincs az hogy minden 2. ember cigizik.
  Emlékszem egy 10 éve rendszeres volt, hogy ha bedobta valaki pl. sörözés során, hogy “jön valaki cigizni?” akkor komplett asztaltársaságok tűntek el 10 percre, most messze nincs ilyen arány. Bagós ismerőseim nagy része is leginkább kocabagós – italozás közben 1-2 szál cigi, de nincs már az, hogy napi 1 doboz elmegy és szívja ha kell, ha nem.
 • traktoros
  egy ilyen társasházban olyan szinten titkolnám el előled, hogy cigizek, hogy kettőt se tudnál pislogni, hogy honnét jött a füst.

  Mert ilyen a magyar.

 • nemdohányzó antifa
  ha nem akarod érteni, nem érted. NINCS szegregáció, pont. Akkor se, ha az életed veszélyezteti a késes cigány, és akkor se, ha a terhes feleséged arcába fújja a füstöt a bagós.

  Egyenlő emberek, egyenlő bánásmóddal, civilizált társadalomnak ez az alapja. Te meg jó pofát vágsz hozzá, mert te is profitálsz belőle.