Nap képe 12.17

A legnagyobb amerikai cégek zöme az informatikához, online kereskedelemhez vagy az elektronikai termékekhez köthetőek, az értékelésük szerint 1-2,5 ezer milliárd dollár értékűek. (Apple, Microsoft, Google, Facebook, Amazon, stb.) Vajon hogy alakul ugyanez az orosz cégek esetén? (A kép kattintásra nagyobb lesz, forrás visualcapitalist.com).

Az orosz költségvetési bevételek 40-50%-áért felel az olaj és a gázkitermelés (a piaci ár függvényében) és az export bő 60%-át is ez adja. A világon a harmadik legnagyobb olajkitermelő Oroszország, alig lemaradva a második Szaúd-Arábia mögött.

Share

24 hozzászólás

 • Pistu
  Ha informatika, technológia kell az oroszoknak majd Kínához fordulnak. “Oroszország és Kína viszonya a XXI. századi nemzetközi együttműködés valódi modellje – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel szerdán folytatott videokonferencia-tárgyaláson”
 • dioc
  Valamit nagyon rosszul menedzselhetnek központilag, mert informatika terén az oroszok sokkal de sokkal többre lennének képesek. Jelen pillanatban az egyik legjobb IDE-t (IntelliJ) a szentpétervári JetBrains fejleszti, az általuk létrehozott Kotlin nyelv meg számos olyan újdonságot (pl. coroutins) tartalmaz, amihez hasonlót a Java jelenleg még nem tud biztosítani. Ott is időszerű lenne már egy kormányváltás…
 • Blend Ahmed
  “Miért nem tudta meghódítani a piacot a szovjet számítógép? Mert nem fért ki a gyárból.”

  dioc: “Valamit nagyon rosszul menedzselhetnek központilag, mert informatika terén az oroszok sokkal de sokkal többre lennének képesek.”
  Valószínűleg inkább az informatikai hadviselésre, az állami hackerkedésre koncentrálnak, mintsem a start-upok támogatására.

  “Ott is időszerű lenne már egy kormányváltás…”
  És ki lenne az ideális jelölt, aki a valós életben is létezik, nemcsak a mesében? A 90-es évekbeli szabadpiacra épülő jelcini kísérletezgetés kudarcba és káoszba fulladt. Nem hiszem, hogy olyan óriási hívószó lenne a szavazók között.

  Aki lenne, azt vagy megmérgezték már vagy ha nem sikerült, börtönben rohasztják koholt vádakkal….

  Az ellenzéki szervezeteket betiltják, ellehetetlenítik, külföldi ügynöknek bélyegzik. A médiahelyzet még rosszabb, mint itthon, közel 100%-os az agymosás mértéke.

 • Blend Ahmed
  “Aki lenne, azt vagy megmérgezték már vagy ha nem sikerült, börtönben rohasztják koholt vádakkal….”

  Borisz Nyemcovot is megölték, hogy a csak legismertebbet említsem. De korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy az aktuális sztár Navalnij, aki magát nacionalista demokratának vallja, vajon meddig élvezné a Nagybetűs Nyugat bizalmát, ha adott esetben hatalomra jutna, és nem vonulna ki a Krímből és Kelet-Ukrajnából.

 • Szurilo
  Az IntelliJ cseh. Látom, hogy Szentpéterváron is van irodájuk, lehet, hogy okos orosz arcok fejlesztik ott az IDEA-t, de a cég akkor is cseh.
 • RuszkiLOL
  Orosz IT? Vicces vagy, nagyon.

  Gondolom azert van minden PR foton Dell, Microsoft, IBM (bocs, mar kinai lenovo), stb. cucc, mert annyira franko az orosz ipar.

  Utoljara a Tetris-szel alkottak nagyot, de azt is egy USAba vandorolt ficko tette naggya.

 • Roller
  Van ásványkincsük és hadiiparuk. Ezek azért komolyabb cuccok, nem mennek ki könnyen a divatból. Rakéta technikában is van némi tapasztalatuk, annyi biztosan, mint mindenki másnak összesen…
 • feri
  Erdekes kep, de haszna nem sok van. Gazdasagilag egy porbafingo orszag, minden teren elavult iparral, es az urambatyam rendszer miatt nem is lesz ott innovacio (amugy pont mint Mo-n). Soha. (Na jo, a trollgyaraik jok.)
 • dioc

  A céget Csehországban jegyezték be, de ha megnézed itt az alapítókat és az aktuális vezetőket, látod, hogy mekkora az orosz túlsúly:

  jetbrains.com/company/people/

  Név alapján az Európán belüli vezetők közül talán a pénzügyes az egyetlen cseh. Az IntelliJ által fejlesztett Kotlin pedig annyira szentpétervári kötődésű, hogy még a nevét is egy, a város mellett fekvő szigetről kapta.

  Az IT, mint olyan egy picit túlnyúlik a hardvergyártás keretein.

 • Dani
  Az alkoholista Jelcin és a szabadrablás nyilván jobban tetszett az USÁ-nak, mint Putyin. De aki utálja az oroszokat, az fűtsön télen is napelemmel meg széllel. Nyilván próbálnak kiszolgáltatott helyzetbe hozni mindenkit az oroszok is, de akkor soroljuk már az alternatívákat az energiatermelésre. USA LNG import? Mennyiért? A németek teljes vesztükbe rohannak, és rántanának mindenkit magukkal, mint megtették már a történelemben. Ezek tényleg nem tudják, mikor kell valamit abbahagyni, mennek előre a teljes végkifejletig, amíg nem lesz fűtés/energia.
 • Bruce
  A szaúdiak már készülnek a nem kőolaj-domináns világra, egyre több zöld projektbe szállnak be. Érzik, hogy olaj nélkül ők el fognak süllyedni. Az oroszok mikor kezdenek el foglalkozni a gondolattal, hogy egyszer radikálisan csökkenni fog a földgázuk iránt a kereslet?
 • Ekvi
  Az orosz részvények remek anti-lufi befektetések. Nornickel nélkül nem lesz elektromos-autó forradalom.
 • GrandMasterB
  Akit érdekel Oroszország valódi gazdasági helyzete, annak ajánlom Sz. Bíró Zoltán történésszel készült interjút:
  youtube.com/watch?v=wPDjiF8WuXM
 • Józsi
  Nekem kettő ismerősöm is kivándorolt Moszkvába, sima rendszergazdaként megkeresnek kétezer eurónyi rubelt és jól elvannak. Nincs PC beszéd és legalább köztudott, hogy hogyan működik a rendszer. Elbeszélgetve velük ott sokkal inkább megmaradt az európai kultúra mint a nyugati világban. 20000 euró egy lepukkant panel… nálunk meg a többszöröse. Szóval el lehet ott lenni a ruszkik is szeretnek enni meg inni nem rossz nép az.
 • Covid 19
  Ebből az ábrából jól látható, hogy mennyire nem fenntartható az orosz gazdaság.
  Nyilván van bevétel amíg lehet kitermelni a föld alól, mi több, a következményeként jelentkező globális felmelegedés is jól jön az orosz télben (kiolvadnak a jó kis szibériai nyersanyag-lelőhelyek). De aki ennél tovább követi a gondolatmenetet az hamarosan nekiáll vakarózni.
 • Dani21
  Oroszország jelenlegi gazdasági szerkezete nagyon menő lett volna 50 éve, de ma már röhejes. Az orosz gazdaság teljesen súlytalan a kőolajjal és földgázzal és a rengeteg fával/drágakővel/ércekkel együtt is. Az orosz GDP épp egy kevéssel van pl. Spanyolországé fölött. Azért állnak egyáltalán szóba velük, mert 1) egyelőre kényelmi szempontok miatt jobb tőlük venni a gázt 2) atombombájuk van és kurvára őrült a vezetésük.
 • Belavoltam
  Ha neked a szovjet tipusu allam jon be, akkor sok sikert! Biztos tart karokkal varnak, mindig jol jon egy ujabb alattvalo a carevics elvtarsnak,
 • örök körök

  “sima rendszergazdaként megkeresnek kétezer eurónyi rubelt és jól elvannak”

  Nettó vagy bruttó? Nem mindegy…
  Illetve a “sima” rendszergazda mit takar? Azért gondolom nem a suli rendszergazda szint…

  “20000 euró egy lepukkant panel…”

  Na hát az nem véletlen annyi. Ruszki külvárosi gettókba, meg az ócska hruscsovkákba költözz te, designerdrogos lecsúszott figurák közé. Hős utca szint (mármint felszámolás előtti), szerintem kb. ennyiért ott is kaptál volna valami nyomorfészket.

 • vendég

  Hát attól nem lesz nagy szám az orosz IT szektor, hogy van egy félig orosz cég, ami fejlesztett egy IDE-t, meg egy kicsit felokosított Java-t, amit elég kevesen használnak.
  Viszont cyber bűnözőik tuti jók vannak, nagyon sok játékot orosz cracker csapatok törnek fel (vagy törtek fel, ma már nem szoktam torrentezni).
 • Blend Ahmed
  @Bruce: “Az oroszok mikor kezdenek el foglalkozni a gondolattal, hogy egyszer radikálisan csökkenni fog a földgázuk iránt a kereslet?”

  A megújuló energiaforrások energiatárolás nélkül sajnos nem sokat érnek. Gigawattos energiatárolók vagy a hidrogéngazdaság kiépüléséhez még kell pár évtized. Az oroszokat nem lehet olyan könnyen leírni. A németek is megépítették az Északi Áramlat 2-t a tenger alatt, hogy meglegyen a közvetlen összeköttetésük Oroszországgal, és se az ukránok, se a lengyelek ne tudjanak tranzitországként belepofázni a nagyok játékába.

 • D

  A valosag mar elhaladt melletted.
  A megujulok mellett az ingadozasok kivedesere siman lehet hasznalni a relative gyorsan felporgetheto gazeromuveket pl.

  Igen, ez a redundans termelokapacitas miatt tavolrol sem idealis helyzet, de mar most is mukodik.


  Az europai orszagok azert hasznalnak orosz gazt, mert az olcsobb az egyeb forrasoknal. Az eu orszagok anyagi aldozatokkal, de kepesek lennenek kivaltani az orosz gazt. Az oroszoknak viszont a kapacitasaik jelentos resze europa ellatasara van kiepitve (es ezen nem ket filler es ket nap valtoztatni). Ez egy szimbiozis, de felesleges ugy tenni, mintha europa lenne a sokkal rosszabb helyzetben.

 • EL Presidente
  Földgázra még 100 év múlva is költeni kell, tekintve hogy az élelmezés alapanyaga ( műtrágya ) nélkül nincs hozam. Műtrágyázás nélkül élelemhiány, abból pedig háború szokott lenni. Szal kaja == szénhidrogén.
 • Blend Ahmed
  “A valosag mar elhaladt melletted. A megujulok mellett az ingadozasok kivedesere siman lehet hasznalni a relative gyorsan felporgetheto gazeromuveket pl.”

  Sajnos én már csak ilyen lassú felfogású vagyok, és azt kérdezem, vajon honnan jön a földgáz a földgázerőművekbe.
  Biztos nem viccből építettek több gázvezetéket Németország és Oroszország között.

 • D

  40% ban oroszorszagbol. Nem mindegy, hogy egy eromuvet folyamatosan hasznalnak, vagy csak a teljesitmenyingadozasok kisumatasara (ekkor nyilvan toredwk mennyisegu gazra van szukseg, ergo csokken a fuggoseg).

  Az orosz gaz fontos, de alpvetoen azert, mert olcso. Anyagi aldozatok aran kb azonnal potolhato mashonnan.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.