Napelem: állami támogatással vagy anélkül?

Nagy változás a napelemek területén, hogy július elsejétől az újonnan telepített napelemekre már nem lehet szaldós elszámolást kérni, amennyiben bármilyen állami támogatást vettek rá igénybe.

(2023 végétől pedig egyáltalán nem lehet majd szaldós elszámolással napelemeket telepíteni. A nagyon nagy kérdés, amire nincs egyértelmű válasz, hogy a már meglévő napelemek meddig maradhatnak a szaldós elszámolásban.)

Mi az a szaldós elszámolás? Eddig az áramszolgáltatók kénytelenek voltak tűrni, hogy a lakossági napelemekkel megtermelt plusz energiát a lakosság feltölthesse a hálózatba majd bármikor elhasználhassa azt. Este a nappal termelt energiát vagy télen a nyáron megtermelt pluszt. Évente egyszer csak a különbözetért kellett fizetni.

Ez nagyon kényelmes és roppant jövedelmező volt a lakosságnak viszont nagy teher az áramszolgáltatónak.

Ennek lesz most vége, támogatással egy hét múlva, egyébként pedig 2023 után.

A nagy kérdés, ami most minket érdekel, hogy megéri-e állami támogatással napelemet telepíteni mostantól vagy sokkal jobban járunk, ha támogatás nélkül maradunk inkább a szaldós elszámolásban?

Most is van a 3+3 milliós támogatás gyerekeseknek, ahol a számlával igazolt költségek felét az állam visszafizeti felújítás esetén. A támogatott körbe beletartozik a napelem-telepítés lehetősége is.

Amit nyerek az állami támogatással, hogy mindjárt 50%-kal olcsóbb lesz a beruházás vagyis ennyivel kisebb lesz a megtérülési idő.

Azonban a másik oldalról elesek a szaldós elszámolás lehetőségétől, az azonnal fel nem használt áramért nettó cca. 13 forintot kapok, amiből még adózni is kell, viszont a nem általam megtermelt áramért 37-38 forintot kell fizetnem majd. (Ugyanis a villanyszámlában a legkisebb rész maga az áramdíj, a nagyobb rész a hálózathasználati díj és a forgalmi adó.)

A kérdés az, melyikkel járok jobban?

Mennyi lehet naponta a helyben felhasznált energia nyáron és mennyi télen, mennyi lesz a pillanatnyi felesleg, amit nettó 11,5 forint kell eladjak és mennyit kell hozzávásárolni több mint háromszoros áron a szolgáltatótól?

Itt egy cikk, ami ezt próbálta meg kiszámolni, azonban valószínűleg nem szándékosan, de két nagyon komoly hiba van benne.

Két esetet nézett meg, az elsőnél az elektromos áramot általános dolgokra használják csak, így kiegyenlített az évi fogyasztás. A második esetben elektromos árammal fűtenek, így a téli fogyasztás sokkal nagyobb, mint az év többi szakában (miközben akkor a legkisebb pont a termelés).

Az látszik, hogy igyekezett súlyozni a termelést és a fogyasztást havi bontásban az év során. Ez rendben is van.

Úgy számolt, hogy az általunk termelt feleslegért 17,5 forintot kapunk, így az alábbi számok jöttek ki neki:

Az első komoly probléma, hogy nem 17,5 forintot kapunk, hanem nettó 13,3 forintot, amiből még legalább 15% adót is le kell vonni. S rengetegen inkább nem kérik ezt a pénzt, mert többe kerülne egy könyvelőt fizetni az éves adóbevallás miatt, mint megkapni 35 ezer forintot az áramszolgáltatótól a feltöltött áramért az első példában.

A cikk állításával szemben az áramszolgáltatótól kapott pénzt az adó miatt 0,656-tal meg kell szorozni (áfa és szja), az lesz a pontos érték.

(Update: egy törvénytervezet szerint, ha elfogadják, a háztartási napelemek termelése után kapott pénz szja-mentes lesz. Ha tényleg így lesz, akkor ha közben az átvételi ár nem változik, 13 forintot fogsz kapni és 38 forintot fizetni az áramért.)

A cikkből származó fenti táblázatban a második esetben a 157 ezer forint valójában csak 103 ezer forint adózás után, vagyis mindjárt a szaldós 488 ezer forint közel felét ki kell fizetnünk villanyszámlába. Mindjárt semmit nem nyerek azon, hogy az állam állja a napelem telepítésének költségének a felét. (Mínusz a könyvelő díja még az éves szja bevallás miatt.)

De ez a kisebbik baj.

A nagyobbik baj, hogy az idézett cikk csak hónapos lebontás néz, amikor napit is kellene. Mert a reggeli és esti fogyasztási csúcsban, illetve éjszaka nulla áramot fog termelni a napelemünk, akár nyár van, akár tél.

Reggel felkelünk, világítunk, bekapcsoljuk a mikrót és így tovább, majd elmegyünk dolgozni, amikor még nem süt a nap a napelemekre, este 17-18 órakor hazaérünk, amikor pedig már nem süti a nap a napelemeinket és akkor kezdünk el világítani, mosni, tévét nézni, bekapcsolni a klímát, feltekerni az elektromos fűtést esetleg feldugni az elektromos autónkat tölteni.

Hiába termel mint a bolond a napelemünk napközben, ha nem vagyunk otthon, hogy el is fogyasszuk a megtermelt áramot. S hiába vagyunk otthon, ha a napi fogyasztás legalább 60-70%-a akkor történik, amikor már vagy még nem süt a nap. (Télen a nap, ha egyáltalán süt, 5-6 órát éri a napelemeket. Ha árammal fűtünk, a leghidegebb éjszaka lesz és hajnalban, nem délben.) S hiába fogyasztunk az egyik fázison jó sokat, ha a másik kettőn nem és azok viszont termelik fel a hálózatba az áramot.

A számok alapján egyértelmű, hogy hiába fizeti ki az állam a felét a napelemeknek, egész egyszerűen sokkal jobban jársz a szaldós elszámolással.

(Ha van konkrét adatod, hogy mennyit termelt a napelemed, mennyi  a helyi fogyasztás, a le és feltöltés, kérlek oszd meg a hozzászólásokban. Előre is köszönjük.

Update: az eddigi hozzászólások szerint kemény 10%-25% a saját magunknak megtermelt és azonnal fel is használt áram mennyisége, attól függően, hogy valaki használja-e fűtésre az áramot. A többiért 11-13 forintot kapunk és 37-38 forintot fizetünk. Ha eddig 12 év volt a napelem megtérülése szaldós elszámolással, ezentúl 36 év lesz, ha az állam a felét fizeti, akkor is 18 év. Ha addig nem romlik el semmi benne.)

Azonban a nagyon zavaró ismeretlen tényező, hogy meddig marad a szaldós elszámolás?! Mert ha 2024-ben bejelentik, hogy köszönik szépen, mostantól mindenkinél megszüntetjük a szaldós elszámolást, akkor viszont egyértelműen az állami támogatással érdemes most vásárolni. Vagy ha a szaldósoknak élesítik a 4 kW-os rendszerek feletti adót, ami már évek óta létezik, csak most éppen évi 0 Ft, megint csak az állami támogatás felé billen gyorsan a mérleg nyelve. Esetleg  az eddigi nettó 11,5 forint helyett csak 6 forintért fogja átvenni a plusz áramot a szolgáltató, mert nem lesz kötelezve tovább arra, hogy annyiért vegye át, amennyiért ő adja, megint csak vissza fogod sírni, hogy elszalasztottad az 50%-os támogatást.

Ez borzasztó rossz, hogy nemhogy 25 évre, de még három évre sem tudsz tervezni, mert bármikor gyökeresen átalakíthatják a játékszabályokat és senki nem hajlandó megmondani még két évre előre sem, hogy mik lesznek a játékszabályok két év múlva.

Ilyen terepen a mondás szerint szép tudsz lenni, de okos nem.

Remélem tudtam segíteni a döntésben. 🙂

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

132 hozzászólás

 • BPéter
  A napelemes rendszer nem “évtizedek alatt” hozza be az árát, hanem 10 évnél rövidebb idő alatt.
  Nekem 2,5M Ft-ba került a 8,64kWp rendszer, ami kb. 10MWh éves termelést biztosít, amely -a szaldós rendszerben- engem 380e Ft villanyszámlától kímél meg, tehát 6,5 év alatt hozza be az árát.
  Viszont a felújítási támogatásban a felét visszakapom, tehát kicsit több, mint 3 év a megtérülés.

  Onnantól minden év nyereség, illetve a ház értékét is növeli a rajta lévő napelemrendszer.

  Élettartam: a panelek nem mennek tönkre, hanem a hatásfokuk csökken. Ettől még ugyanúgy termelnek tovább, csak kevesebbet.
  Az inverterre 10 év gari van.

  Ami fontos: NEKED kell utánajárni, hogy mekkora (kWp), milyen (stringes, optis) rendszer kell, és -szigetüzemnél- mekkora akku (ha kell). És kell kérni több árajánlatot (én:42), mert nagy elérések vannak (nálam: 2x szorzó volt a legolcsóbb és legdrágább között.)

 • BPéter

  “Nem értem ezt a napelemmel való bohóckodást.”

  Az látszik, hogy tényleg nem érted. 🙂
  Nem való mindenkinek: le kell ülni, és kiszámolni hogy megéri-e.

  “Meg különben is, amikor havonta 1 millióval emelkedik egy átlag ingatlan ára, addig ki a tökömet érdekli, hogy hosszú távon lehet, hogy kicsivel nullszaldó fölötti lesz a napelemes befektetés?…”

  Attól, hogy havi 1M-t nő az értéke még nem adom el, nem lesz nagyobb, és ugyanúgy ki kell fizetni a számlákat.
  Fordított esetben is így lenne.

  “Melette meg az esetleges megtakarítás sokszorosát cigizi el a user…”

  Ha elcigizel évi 100ezret, attól még lehajolsz az utcán egy húszezresért..?

  Szerintem csak olyanról nyilváníts véleményt, amiről alapszinten tisztában vagy.

 • Laca79
  Sziasztok!

  Amennyiben valaki még kivitelezés előtt áll, ajánlom nektek Wagner Solart, 25 év gari az inverterre és hihetetlen módon korrektek voltak a kezdetektől a kivitelezés átadásáig, profi csapat.
  Maximálisan meg voltam velük elégedve.

  u.i.: nem vagyok alkalmazottjuk és nem kapok tőlük jutalékot sem, egyszerűen csak megérdemlik, hogy megemlítsem őket 😉

 • Copywriter
  Ezt a megtérülést kicsit elmagyaráznád? Mert még szaldós rendszerrel sem látom, hogyan lehetséges. Én nagyon sok műszaki cikket írtam a témában, ezért eszembe nem jutna napelemeket feltetetni. A szaldós rendszer esetleges kivezetése pedig gyakorlatilag tönkre vágja az egész megtérülést bármilyen távon. Kismillió jobb dolgot tudok, ami több pénzt termel ugyanakkora tőkéből, mint a napelemek elméleti megtakarítása.
 • D

  Jah, en is ezen gondolkodtam.
  Belevagnak emberek egy beruhazasba, ahol nem elhanyagolhato kockazatokat vallalnak. Mindezt azert, hogy egy 5k-30k kozotti havi villanyszamla egy reszet megsporoljak es remenyeik szerint 6-15-X ev alatt a beruhazas megteruljon.
  Van itt szabalyozoi kockazat (meddig lesz szaldo, utana mikor es hogyan valtoztatjak), muszaki kockazat (ha javitani/cserelni kell az invertert, az meg garancialis idon belul is eszreveheto termeleskieses, egyeb esetben rengeteg penz). Mindezt azert, hogy 10+ ev mulva esetleg legyen evente valami nem tul jelentos haszon.
  A legkornyezetbaratabb energia az el nem fogyasztott energia :).
 • Zozo___
  A röpködő számokkal kapcsolatban, ennyi meg annyi év gari, meg hol lesz a kivitelező cég akkor, pont nem számít semmit hol lesz.
  Én még egyetlen olyan kivitelező céggel sem találkoztam, aki maga vállalja a gyártói garit, még az 5 évet sem, pláne nem a 20-25 évet.
  Ne keverjük össze a kötelező jótállást a gyártói garanciával!
  A kivitelező vállalja a kötelezőt, szerencsés esetben plusz 1 évet, a többit meg focizhatod a gyártóval. Ez ugyanúgy igaz a napelemekre, mint az inverterekre/optimalizálókra.

  Valaki írta, hogy 60%-ra esett vissza a fogyasztása mióta fent van a napelem. Ez eléggé irreálisnak tűnik, valószínűleg az nem a fogyasztás, inkább a hálózatból vételezett energia lesz. A fogyasztás napelem felszerelése után épp nőni szokott, mert beindul az “ingyen van” faktor.

 • Zozo___
  A sziget üzemmel kapcsolatban azért sokan elfeledkeznek arról (vagy nem tudják), hogy az külön hálózatot igényel, mivel nem lehet összeköttetésben a normál hálózattal, ettől sziget ugye.
  Szóval külön dugaljak kellenek minden velejáróval, és dugdoshatod a cuccaidat oda-vissza. Mindenki döntse el maga, megéri e az árát.
 • Blend Ahmed
  “Az évszázad végén már fúziós erőművekkel fogjuk termelni a tiszta elektromos energiát…”

  Ez annyira techno-optimista komment volt, mint amilyeneket Vakmajom szokott írni az Alapblogon. De még mielőtt elmerülnénk az energianirvánában, csak egy idézet: “Azt tudjuk, hogy mi lesz. De hogy addig mi lesz…” 🙂

  Ezek a nagyon rózsaszínűre festett utópiák nagyon szépek, csak hát nem abban a formában szoktak bekövetkezni.

  @kiszámoló: Egy kis retro-kérdés: a legeslegelső blogbejegyzésben említett napkollektorral mi lett?

  Van itt valaki, aki napelemen kívül szélturbinával is próbálkozott?

 • Napelem a tetőmön
  “A nagy hiba, hogy az év nem májusból és júniusból áll. Novembertől februárig 1% lesz az érték, előtte és utána is 5% alatt. Az az évi átlagos 10% reálisnak látszik.”

  Kíváncsiságként felhívtam a telepítőt, aki gépészmérnök és 10 éve csak ezt csinálja. A válasza:
  – ha valaki sokat van otthon, (a fűtése nem napelemről megy) és napközben több áramot fogyaszt, ott az éves áramfelhasználási hányad átlaga 30-35%!
  – ha kevesebbet vagy otthon, de a fűtésed továbbra sem napelemről megy, akkor 20-25% körüli lehet ez a hányad
  – ha keveset vagy otthon, a fűtésed időzítése jellemzően éjszaka és napelemről fűtesz, akkor csúszhat le az arány 10-15%-ra

  Tehát a bruttó elszámolásnál jobb a megtérülés azoknak, akik fűtésre nem használják, de javítható a megtérülés akkor is egy jól hőszigetelt ház esetében, ha a napelemek működési ciklusaival valaki szinkronizálja a hőtermelő berendezése működését.

  Ha fűtésre nem használod, akkor a havi villanyszámlád 10 ezer forint, abból háromezret megspórolsz, de csak akkor, ha odafigyelsz mindig, hogy időzítve induljon a mosógép és a mosogatógép is. az egyik 10:20-kor, a másik 11:45-kor és így tovább. Évi 36 ezer forintot ezer kényelmesebb módon is meg lehet spórolni és nem is kell hozzá egy másfél milliós beruházás…

  Napelem onnantól érheti meg, ha legalább fűtésrásegítésre használod plusz egy autót töltesz róla és 25-30 ezer a villanyszámlád. De akkor bruttó elszámolásban 35 év lesz a megtérülésed, vagy a fele, ha államilag támogatott.

  Ha egy napelem rendszer 25 évet bír, akkor innentől kezdve ez kuka.

  Ha 130 forint lenne az áram, mint a németeknél, akkor persze más lenne a végeredmény. De 38 forintos áramdíj mellett nem szaldós elszámolással nincs értelme.

 • Napelem a tetőmön
  “A nagy hiba, hogy az év nem májusból és júniusból áll. Novembertől februárig 1% lesz az érték, előtte és utána is 5% alatt. Az az évi átlagos 10% reálisnak látszik.”

  A mondat második fele teljesen fals, ugyanis télen ez az arány nem romlik, hanem javul!! Ugyanis télen sokkal kevesebbet termel a napelem, így a túltermelés mennyisége lecsökken, a megtermelt áram jelentős részét azonnal fel is használod, és nem nagyon lesz mit visszatáplálni. Nem azt kell nézni, hogy az energiaigényed hány %-át termeli meg télen a napelem, hanem azt, hogy a megtermelt áram hány %-át nem használod fel azonnal.

  Az éves termelés/fogyasztás aránya esik be télen 1%-ra és nem az adott havi, mert X áramot használsz, de az adott pillanatban csak a huszadát termeled meg az adott napon, de azt sem tudod elhasználni, mert délben termeled, viszont reggel, este és éjszaka használod. Ezért fog a nyári 30% (amikor a felhasznált áramot meg is termelted aznap bőven 100% felett és fel is használtad) beesni télen 1% saját termelés és felhasználás illetve 99% vásárlás arányra.

 • Lamolna
  Haho!
  Jomagam is a szaldos allami tamogatasos kor egyik felhasznaloja vagyok.
  Abban egyetertek a korabbi kommentekkel, hogy ebben az orszagban veletlenul sem lehet evekre elore tervezni; eleg csak megnezni a gazfutes illetve az autokba valo LPG gaz korul cecot. Beetetes, kedvezo koltseg; aztan amikor eleg szerencsetlen raugrott akkor erdekes modon emelkedik a jovedeki ado, stb.
  Sajnos hosszutavon hasonlora szamitok a napelemekkel kapcsolatban is, de ettol meg ugy dontottem ilyen tamogatas (es igen ismeretlen szaldos vegdatum mellett is) eseten erdemes belevagni.
  Foleg hogy erdekes modon ugy keszitik a cegek az arajanlatot hogy 50%-t vissza lehessen szedni a megrendelonek, holott tudjuk hogy a HW (napelemek, inverter) nem igazan fele-fele aranyt kepezik a munkadijjal a teljes rendszer araban.. 😉
 • Lamolna
  Folyt. Mi az Eu-Solar ceggel szerzodtunk, azert volt egy kis hiszti a kozelgo hatarido miatt. Igazabol meg mindig nincsenek meg a papirok az allami tamogatas igenylesehez. De legalabb a korabban olvasott EON-os sztorikhoz kepest itt a marcius kozepen tortent szerzodeskotest kovetoen junius kozepere a telepites megtortent, a szolgaltatoi oracsere is folyamatban.
  A vege fele sajnos szukseges nyomatekositas/cirkuszt leszamitva amugy normalis a telepito ceg, es igen, ok is alvallalkozokkal szereltetik a rendszert illetve vegzik az erintesvedelmi tanusitvany elkesziteset is. Kb. az osszes is magyar szinten mamut napelemes cegre igaz.
  Wagner solart kerdezte valaki, nekem is a listamon volt jo hiru cegkent – mondjuk a Pentelerol is ugy tudtam, es latjuk… 😉 – igy valoszinuleg ok lettek volna kov.jelolt ha az Eu-Solar nem jon ossze.
 • Kandisz Nóra
  Okoskodik itt mindenki hogy eves szinten 10 vagy 30 szazalekot haszbalunk el direktbe… Konyorgom valaki akinek van mar egy eve mukodo rendszere, nezzen mar ra az inverterre meg a villanyorajara, vonja ki az egyik szamot a masikbol, es maris megvan az eredmeny. Nekem csak 3 honaoja uzenel a rendszer igy nem tudooneves szamokat kozolni, valaki tegye meg pls…
 • BPéter

  Persze, de melyik részét?
  Nekem évente kb. 10MWh az energiaigényem, ami 380e Ft. 2,5 millióért feltetettem egy 8,64kWp rendszert, ami kb ennyit termel.
  A szaldós rendszerben egy az egyben szembeállíthatod a fogyasztásodat a termeléssel.
  Az otthonfelújítási pályázatban a 2,5 millió felét visszafizetik, mert (a többi feltétel mellett) teljesül a min. 0,25/0,75 arány.
  Így a megtérülés picit több mint 3 év.
  Alaposan beleástam magam a döntés előtt, az xlsx-ben, amiben az árajánlatokat hasonlítottam össze, 42 árajánlat van.
 • Deviáns
  Én nem akarom senki bizniszét rontani de… Anno az építészem tette fel a kérdést, hogy melyik a legolcsóbb energia? Spoiler: A fel nem használt. Én optimalizáltam a fogysztókat: keveset fogyaszó laptop / TV, fagyasztóláda nincs. A ház hőszigetelt kádárkocka (40cm tömör tégla fal, 16cm hőszigetelés), a fűtés, melegvíz gáz üzemű. Klíma nem kell, ebben a nagy melegben sem megy 27°C fölé nap közben a hőmérséklet. A villanyszámla 6400 Ft/hó. Ha minden számolgatás nélkül egy 2M Ft-os rendszert telepítenék, és sikerülne nulláznom a fogyasztásomat, akkor 27 év a megtérülés. Hát… bizonyára azt a 2M ft-ot 27 év alatt nem csak megkétszerezni lehet más befektetéssel, hanem megsokszorozni.
 • Deviáns
  Mindenki védi itt a döntése helyességét mindenféle jósolt százalékokkal… Pedig ez simán pénzügyi döntés szerintem, a matek sem bonyolult a fenti számolás alapján. A kamu duma az, hogy tegyél fel nagyobb fogyasztókat, hogy jobb legyen a megtérülés. Lehet, hogy a %-ok szebbek lesznek, de összességébe rosszabbul jössz ki anyagilag.

  …300m-re lakok a munkahelyemtől, de teszek fel napelemet és veszek 2 villanyautót… hmmm van benne némi ellentmondás/irónia. Az elektromos roller nem lenne jobb? Ráadásul az a 8-10m2 kocsibeálló tető nem lesz elég a villanyautó töltésére szerintem.

 • Deviáns
  Minél többet fogyasztok télen (fűtés), amikor nem termel a napelem, annál rosszabbak a százalékok? hát persze, ez sima matek. Erre valaki mosdatja, hogy télen javul… Ja… az éppen megtermelt semmihez képest biztosan. És éves viszonylatban?

  Tegyél fel egy 500W-os rendszert, ahhoz elég pár 100 000 Ft-ért akkupakk, amíg van az akksiban delej, addig az inverter a házat látja el, utánna átkapcsol a rendszer és megy a normál hálózatról a ház. (félsziget üzemmód) Ha szeles helyen laksz, tegyél fel egy 500W-os szélkereket is, akkor télen is megy a rendszer, ha van szél.

 • -nb-

  értem én, hogy gőzgép, de mi hajccsa a vonatot ? 🙂
  Szóval próbáltál már gyártói garanciát érvényesíteni? Egyáltalán kihez tudsz fordulni?
  A gyártó – mondjuk IBM – mutogat hevesen az importőrre. Az importőr – ha közben nem szünt meg – mutogat a kereskedőre, merthogy te vele vagy szerződésben, nem az importőrrel. A keerskedő szétteszi a kezét, és különben is, már töb, mint 1 éve vetted, a kft felszámolás alatt, terjeszd be az igényed a cégbíróságra. Beterjeszted, mer’ a gyártói gari csak azután következhet, vársz 1-2évet, vége, mész a gyártóhoz végre, hohó kicsusztál a hiba bejelentésével a határidőből, merthogy neked azt azonnal lehetőleg be kell jelentened 🙂
  Remélem, nem így van. és a fenti történet nem igaz
 • untermensch4
  A legolcsóbb (és legminimalistább) szigetüzemű rendszer amiről olvastam, 12V-os használt autóaksi(k), szivargyújtós dugaljak és olyan eszközök amik autós használatra vannak tervezve… de ez normál lakóház esetében csak hobbi-jelleggel jöhet szóba.
 • Puffogok
  Kicsit utána olvasva a témának én laikusként úgy látom, hogy jelenleg akkor éri meg a napelem, ha
  – azt hiszed ezzel véded a környezetet
  – világvégére készülsz és függetlenedni szeretnél a hálózattól

  Minden más esetben butaság, mert a szabályozás miatt kétséges, hogy miként termeli vissza az árát, illetve akinek erre van pénze, jellemzően pont annak nem ez kéne prioritás legyen. A minimál nyugdíjból élőknek segítség lenne egy 0 forintos villany számla, a többieknek csak felesleges rizikó. Rosszul látom?

 • krit

  nekem júli 7-én lesz egy éves a rendsz@kandisz-nora

  nekem júli 7-én lesz egy éves a rendszer. 21,4%, 10 kW, villanyfűtéser. 21,4%, 10 kW, villanyfűtés

 • krit

  6400 Ft-os számlához kb. 1 milló Ft-os rendszer kell
 • BPéter

  Ezért írtam, hogy nem mindenkinek való a napelem!
  Havi 6400 Ft kinullázásához olyan kis rendszer kell, ami fajlagosan drága. (Minél kisebb rendszer, fajlagosan annál drágább.)
  6400 Ft az kb. 170kWh, az évente 2000kWh, ehhez kb. 1.8kWp rendszer kell.
  Ennél nagyobb, 1,92kWp rendszer 850e Ft kivitelezéssel együtt, pl. 400Volt.hu.
  (És nem 2 millió)
  Ez tényleg csak 11 év alatt térülne meg.

  Írod, hogy “minden számolás nélkül” – hát pont ezt nem szabad!!

 • Treil
  Nem vagyok szakember, nem tudom hogy a felesleges árammal mit csinál a szolgáltató ha már exportálni sem tudja. De nem kell villamosmérnöknek lenni hozzá, hogy ha csúcsidőben, amikor már alig vagy télen semmit nem termel a napelem akkor erőművekből kell kivenni az energiát amit nem lehet olyan egyszerűen kapcsolgatni, napközben amikor kevesebb a fogyasztás akkor meg jelentős többlet termelődik a napelemekből. Eltárolás jelenleg nem megoldható az a legnagyobb probléma. Szigetüzem pedig soha nem térül meg, inkább hobbinak való egy ilyen rendszer kiépítése jelenleg. Nyilván ez változni fog ha felmegy a villamos áram ára vagy instabillá válik rendszeresen a hálózat.
 • Cluster
  Éves fogyasztás 4800 kwh termelés 4000. 10ezer Ft befizetes. Autót töltök plugin hibrid
 • Alfa
  @kiszamolo: “Egyébként kik voltak a szimpatikus versenyzők?”
  Küldtem emailt.
 • Bálint
  Mi is majdnem az EON Solart választottuk, mert mellettük szól, hogy nem igazán csődölhetnek be. Végül az Optimum SOlart választottuk április közepén kb. 10*340es napelem, 3,5kw-os inverter, 1.6millió. Nyilván úgy hozták ki, hogy 50%-ot vissza tudjak igényelni. Június elején feltették már a napelemet, azóta az elmű tegnap megküldte a szerződést, ma küldöm vissza, de ha az óracsere lesz a mérvadó a szaldós elszámoláshoz, akkor megszivtuk, mert az mar pont nem lesz meg június 30ig. így viszont lehet jobban megérte volt a nullás hitellel csinálni, megha annak van is kb +150e közjegyzo meg miegyeb dija.
 • Valamirandom
  Napelemmel a tetőmön én mosolyogva olvasom azokat a kommenteket, ahol valódi tudás és gyakorlati tapasztalat nélkül mondják meg a tutit megtérülésről meg kihasználtságról. Villamosmérnök vagyok, és már a napelem előtt is figyeltem a család energiafogyasztását. Nálunk (két felnőtt, négy gyerek) 7 év alatt térül meg a renCer, HA így marad minden. Ha nem, akkor kicsit később.
  Én gyerekkorom óta szerettem volna napelemet, úgyhogy ha 20 év lenne a megtérülés, nekem akkor is lenne.
  Sokan sírnak azon, hogy “HáDeAzInverterTönkremegyNemÉriMeg…”. Aha, mert ezeket nem lehet javítani? Mondom, villamosmérnök vagyok, láttam már invertert szétszedve, lehet őket javítani.
  Nyilván akinek se kutyája se macskája, és kuporog a pénzén mint valami miniatűr Smaug, annak nem fogja megérni. A többinek meg talán igen, de a napelem MINDEN háztartásnál EGYEDILEG méretezendő. Nincs általános megoldás.
 • jami
  Nekünk azért van napelem, mert a 0%-os hitelel havi törlesztése kevesebb, mint a villanyszámla volt és mert nekem ez belefér az életstílusomba. Lehetőleg biciklivel járok, komposztálok, szelektíven gyűjtök, átgondolt az áram/vízfogyasztásunk; de ettől még élvezem a robotporszívót, szárítógépet, tv-t, mosogatógépet; most épp a klíma elégé segít abban, hogy tudjunk aludni.
 • Valamirandom
  Egyébként meg nappal is vannak ám felhők az égen, és hiába csak 3 percre borítja árnyékba a napelemeket, a termelés visszaesik, és hiába időzítettél minden nagyfogyasztót a verőfényes napsütésre, amikor a napelem nem termel, akkor a hálózatból fogod felvenni a hiányzó delejt. Ez amúgy remekül látszik az okosmérő grafikonján is. 🙂 Olyan is van, hogy betermelsz mittomén 1kW-ot abban a 15 percben, de volt egy 2 perces felhőfoszlány, és emiatt a ház kivett a hálózatból 150 W-ot. A napelem nem fog senkit függetlenné tenni a hálózattól, az csak egy kiegészítés, hogy ne szénerőmővekkel kelljen mondjuk a Mátrát mérgezni azért, hogy a te klímád zökkenőmentesen működjön.
  Egyébként a MAVIR figyeli a felhőket és az időjárást is, hogy időben tudjanak reagálni a várható teljesítménycsökkenésre. Kár még temetni a villamosenergiaellátó rendszerünket. A szakemberek még nem pártkatonák.
 • Zozo___
  Nálunk 2017 augusztusa óta üzemel a rendszer, azóta:
  vételezett energia: 9595 kWh
  termelt energia: 12905 kWh (ebből visszatáplált: 8535)
 • Joy
  Ha nincs okosmérőd a napelemes rendszeren, akkor csak a szaldót tudod kiszámolni, ami egy adott időszakra vonatkozó fogyasztás mínusz a termelés. Itt arról van szó, hogy a PILLANTNYI fogyasztásoddal EGYIDŐBEN annak mekkora hányadát termeled meg.

  Mindig mosolygok, mikor azt olvasom, hogy milyen hamar, pár év alatt megtérül MAJD egy napelemes rendszer. Csak nekem furcsa, hogy hiába vannak a piacon 15-20 éve ezzel foglalkozó cégek, és közel 10 éve meredeken növekszik a HMKE-k száma, mégse nyilatkoznak olyan felhasználók, akiknek évekkel ezelőtt MÁR MEGTÉRÜLT a rendszer ára?
  Persze biztosan vannak ilyenek, de nélkülük nekem a napelem hasonló a blogon korábban taglalt unit-linked (szintén majd egyszer megtérülő/sokat hozó) befektetésekhez.
  Addig leginkább az emberek önigazolását vélem felfedezni pénzügyi racionalitásnak álcázva.

 • veres
  @zozo___

  Miért kellene külön dugalj a sziget üzemhez? Van az óraszekényben egy főkapcsoló, aztán vagy vételezel, vagy szigetüzem. Ettől még nem ajánlom senkinek.

 • Gábor
  Nálunk előbb egy komplett új tető kellene a házra, amire érdemes lenne napelem rendszer telepíteni. Lehet, hogy alaptalanul, de tartanák a fenntartási költségétől, pld inverter hiba, csere.
  Amit még sajnálok, hogy a családi házak mellet, miért nincs olyan Panel program, ami tartalmazhatná az azok tetejére történő napelemrendszerek telepítését.
 • D

  Mi a meglepo azon, hogy egy penzugyi blog napelemekrol szolo cikke alatt a napelemek megteruleserol megy a beszelgetes?
  Amugy egy hozzaszolason belul leirtad, hogy a te rendszered ‘megterul 7 ev alatt’, ‘vagy nem terul meg 7 ev alatt’, ‘ha egyaltalan nem terulne meg is lenne’. Orulok a sikerednek, hasznald egeszseggel.
  Az inverter hibaja ket okbol lehet jelentos hatassal a megterulesre:
  1. Ha mar lejart a garancia, es nem javithato: draga a csere
  2. Ha javithato, vagy garancialisan cserelheto, akkor annak is van egy kisebb koltsege, plusz potencialisan a nagyobb hasznu napsuteses honapokban varhatsz a javitasra/cserere.
  Hasznalja mindenki egeszseggel, csak ne tegyunk ugy, mintha anyagilag ez lenne az evezred befektetese.
 • BPéter

  ” Csak nekem furcsa, hogy hiába vannak a piacon 15-20 éve ezzel foglalkozó cégek, és közel 10 éve meredeken növekszik a HMKE-k száma, mégse nyilatkoznak olyan felhasználók, akiknek évekkel ezelőtt MÁR MEGTÉRÜLT a rendszer ára?”

  Mármint hol nem nyilatkoznak? A TV-ben? Vagy Téged nem keresnek meg?
  Van olyan ismerősöm, aki 8 éve tetetett fel napelemet, neki visszajött már az ára.
  Az invertere működik, a panelek teljesítménye nem csökkent észrevehetően.
  Már vannak jóval nagyobb teljesítményű panelek, azon gondolkozott hogy lecseréli ilyenekre a régieket, de aztán nem nyúlt hozzá.

  X kWp teljesítményű napelem beruházási költsége Y Ft, és évente termel Z kWh energiát, ami 38*Z Ft.
  Ebből elég egyszerű kiszámolni a megtérülést.

 • LSV
  Értem én hogy ez a blog a pénzügyi tudatosságról szól, de olyan nem lehet, hogy valaki nem pénzügyi racionalitásból szerel fel napelemet? Az sem lehetetlen, hogy a kutya sem foglalkozik 8-10 év távlatában, hogy megtérült-e a rendszer vagy sem.
  Van aki évekig számolgatja hogy megéri vagy sem, van aki ezalatt telepített, és az eddigi 16ezres villanyszámla helyett van kamatmentes 9ezres törlesztője.
 • bicskanyitogato
  Nekunk 4,16 kWp SolarEdge rendszer van fent 2015 juni ota, akkor volt 2,2 M HUF, nagyobb inverterrel. Nem mondom meg, hogy kik szereltek, de a Wagner volt… Semmit, de semmit nem kellett hozzanyulni, javitani eddig. Illetve egyszer a wifi modult ujra kellett okositani, mert nem ment az online monitoring. Eddigi osszes termeles: 31,99 MWh. Az ad-vesz ora jelenlegi allasa: 24387 vetelezett/19660 visszataplalt. Vezetek egy tablazatot havi adatokkal, de most kint vagyok a kertben home-wellnessen, mobilrol, igy nincs kedvem azt megnezni. Meg kb 2 ev a teljes megterules. Eddig kb. 1-2 ezret kellett evente szamlat fizetni, de amiota megvan a PHEV, azota pluszban kb 10e/ho a szamla. Tervezek bovitest a kocsibeallo tetejere. En boldog vagyok ezzel.
 • Arturia
  A napelemhívő olyan, mint a Tesla-fanatikus: furcsa és szenvedélyes állatfaj, különös berögzödésekkel, folyamatos irracionális kognitív disszonancia redukcióval, ha szembesítik őt a tényekkel. De nagyon zöldnek hiszi magát, miközben 300 méterre elektromos autóval jár dolgozni.
 • Copywriter
  Tudom, hogy amikor te feltetted a napelemet, még nem volt MÁP+. De akkor is voltak értelmezhető befektetési lehetőségek. De ha csak most a mai állapotokat nézzük:

  2,2 M Ft tőke, 6 évre, évi átlag 5% kamattal, napi kamatszámítással a 6. év végére 2 969 627,51 Ft-ot ér.
  Azt mondod, hogy még 2 év, és utána visszajön a rendszer ára:
  akkor a 8. év végén: 3 281 923,18 Ft lenne az összes tőkéd.

  Most azt kéne kiszámítani, hogy évente mennyit takarítasz meg az áramon, vs. ez a 3,282 millió forint hogyan fut tovább kamatos kamattal. De a MÁP+ papírhoz hozzá sem kell nyúlnod, nem romlik el, és nem romlik a hatékonysága. Tudom, hogy ez az 5% csak a magyar állam trükkje, hogy pénzhez jusson, de pénzügyi tanácsadóval hosszú távra biztos találsz 5% hozamot hozó befektetést. Nem 5 évről kell beszélni, hanem 30 évről.

  Biztos, hogy a nem mobilis napelem a jobb döntés?

 • Közjegyzőhelyettes
  Közjegyzőhelyettes vagyok és tanúsíthatom, hogy elég sok ember vesz fel manapság kölcsönt az MFB-től valamilyen más bank (általában BB) közvetítésével napelemes rendszer kiépítésére. Ha Ha a kölcsön kamatmentes is, nem annyira jók a megvalósítási feltételek: 180 nap alatt üzemelnie kell (különben bukó az EU-s támogatás), felmérés kell az ingatlanról, energetikai szakvélemény, szerintem eléggé véleményes így 2021-ben a szaldózás megszüntetése idején ez a beruházás, de csinálják. A közjegyzői munkadíj általában nálunk csak 60-70 rugó szokott lenni.
 • BPéter

  Hogy gondoltad a panelház tetejére napelem telepítését?
  Laktam panelben, a fűtési költség elosztásáról sem tudott megegyezni a tömbben lévő 192 lakás tulajdonosa..
 • Alfa
  Néhány hozzászólónak nem sikerült megérteni Gusztavot, aki 300 méterre lakik a munkahelyétől és elektromos autóval jár (majd).
  Segítek.
  Itt nem az a szempont hogy 300 méterre EV-vel megy hanem az hogy tökmindegy hol van éppen, az autót otthon lehet hagyni napközben napelemről tölteni mert közel lesz ha kell. Akár gyalog is.
  Míg másnak probléma ha elmegy munkába pl. 10 kilométerre akkor nem tudja közvetlenül napelemről termelt árammal tölteni a kocsit.
 • jami
  Igen, ez is szempont volt nálam. A rendszer 1,5 m alatt volt, az összes kezdeti költség visszajött azalatt a 2 év embargó alatt, amíg nem kellett törleszteni, azóta van a korábbi számlához képest 45%-kal kevesebb havi törlesztésem, no és gyönyörűen inflálódik is. (Viszont ezalatt lett home office/online oktatás, ami alatt a fogyasztásunk nőtt.)
  Igazából 1,5 m-t szívesen rá is költöttem volna. Nekem pl. a burkolatok elégé alacsony költségvetésűek, a bútorok jelentős része használtan vett; de jó ideje tudtam, hogyha végre lesz ház, akkor lesz napelem. (És konyhakert, komposztálás, évelő növények, szalonnasütő stb.)
 • Joy
  Természetesen létezik, hogy vki nem pénzügyi tudatosságból vesz napelemet, csak érdekes módon a legtöbbjük ezt nem felvállalva, megtérülési számokkal áltatja magát, azaz racionálisnak álcázza. Szerintem hitelesebb lenne ehelyett őszintén megmondani, hogy pl. érdekel/tetszik a technológia, ezért sosem számolgattam, nem érdekel a megtérülés.
  Nagyon leegyszerűsíted. Nem termel biztosan, hanem VÁRHATÓAN termel. Ezt befolyásolja az időjárás, a rendszer elemeinek meg(nem)hibásodása, a környező villamos hálózat (évekkel későbbi) állapota, az áramdíj, a szaldó, a majdani hulladékkezelés díja stb. A kivitelező ezt persze nem számolja bele, mert csak rontaná a számokat.
  Az új fejlesztésekkel egyre növekszik a kísértés az évekkel későbbi korszerűsítésre, ami szintén kitolja a megtérülést.
 • Recycle
  Látom senkit nem érdekel, mi lesz a levetett napelemek sorsa, sok kis környezetvédő 🙂
  Egy cikk a japán helyzetről, újrahasznosítás jelenleg:
  asia.nikkei.com/Business/Biotechnology/Japanese-companies-work-on-ways-to-recycle-a-mountain-of-solar-panels

  Kisérleti technológiák vannak, de a feldolgozó kapacitás jelenleg nagyon alacsony és kérdés, hogy mire beindul a nagy dömping a régi napelemek kukázásánál lesz-e már elegendő.
  A magyar helyzetet nem tudom az újrahasznosítás terén, talán nyilatkozhatna egy telepítő cég, ha van róla fogalma egyáltalán…

 • Ingyen napelem
  Bekerültünk a szaldóba és a napelem is ingyen lesz úgy tűnik. Mivel úton volt a második gyerek és nem volt jelzálogunk, vettem fel korszerűsítési hitelt 2M ft-ot. Napelemet ebből fizettem 2.2M. Állami hitel átvállalás miatt már jóváirtak 1M-t szinte rögtön, bankban kaptam százezer Ft kedvezmény azonnal a számlámra és a teljes vételár másik felét elszámolom a 3 – 6 milliós támogatás terhére (1.1M). Mivel a banki költségek egy részét is elengedték ezért 57 ezret kerestünk azon hogy napelemet tehtetünk fel. Mi villannyal fűtűnk, nincs gáz, az 5 kw-os rendszer teljesen fedezi a fogyasztásunkat. A hitel átvállalós cikket itt olvastam a blogon tavaly nyáron, addig nem érte meg volna nekem sem a napelem. De KÖSZÖNÖM Miklós az infót én nyertem rajta egy vagyont!!!
 • lusta
  Én azért nem telepítettem eddig, mert kevés az időm, ill. az időmet másra fordítom, utánajárás helyett – pedig 30+ a villanyszámlám ahova tenném, tehát megérné, bárkivel is csináltatom. Most lehet, hogy rászánom magam, mert kifutok az éves elszámolásból.

  Egy észrevétel, akik fűtés rásegítésre is használják: éjszaka amúgy is általában alacsonyabb hőmérsékletet tart az ember, persze szereti felfűteni ébredésre, ill. este kapcsolná be, amikor ősszel/télen már lement a nap.
  A légkondik viszont nappal fogyasztanak jobban.
  Valahol hallottam, hogy az állandóan bedugott töltők, adapterek is fogyasztanak valamit, ha az ember nem húzogatja ki őket és sok a kütyü, meg a sok standby fogyasztó. No ezeket nap közben pl. legalább kiszolgálja, ill. ha home office van, azt is. Elektromos főzőlap, sütő, konyhagépek, monitorok, zene, világítás van, ahol nappal is megy.

 • Majdnem egy éve napelemes
  Tavaly augusztusban 20-án indult el a rendszerünk, azaz majdnem megvan egy éve.
  Normál áram felhasználás mellett (nem erről fűtűnk) az alábbiak az adataink ha valaki számolgatni akarna:
  A rendszer termelt: 6196 kWh-t
  Ebből visszatöltöttünk: 4424 kWh-t
  Az EOn-tól vételeztünk: 4365 kWh-t.
  Azaz kb 29%-ot felhasználtunk a napelem által termelt energiából.
 • Éva
  OFF
  Ha már tudatosak vagyunk, más is használ roborock s5max porszívót?
  Kopoalkareszt szereznék be hozzá, jól jönne valakinek a tapasztalata, aki pl ebayrol rendelt jó helyről…. (honnan és elégedett volt e vele)
  Nálunk szinte nem is árulnak hozzá alkatrészt pedig x havonta cserélni kell hepa szűrőt is, így marad alli/ebay…
  Köszönöm