Napi ábra 01.25 Mennyibe kerül a gáz és az áram Európában?

A 2013-as árakon befagyasztott fogyasztói árak miatt a magyar lakossági energiaárak a legolcsóbbak az Unióban. Kérdés, hogy az árazás még meddig lesz fenntartható.

(Több országban január elsején emeltek lakossági árakat, ez a lenti grafikonokon még nem látszik. Lengyelországban például 24 és 54%-kal nőtt az áram és a gáz ára január elsejétől, Szlovákiában 24%-kal nő a gáz, Csehországban tovább nőttek az árak, akár a 70%-ot is elérheti a gázár emelkedése. Az észtek már decemberben 120%-os áremelkedést kaptak a nyakukba. Ezek jussanak eszedbe, amikor a magyar inflációt akarod összehasonlítani mondjuk az észttel.)

Forrás

Share

59 hozzászólás

 • TSubi
  Várhatóan idén az állami költségvetésből 2.000 milliárd forintba került a rezsicsökkentés fenntartása, ez a költségvetés 5-7 %-a !!!
  (forrás: nepszava.hu/3143852_iden-2000-milliardunkba-fajhat-az-olcso-rezsi )

  De minden kormány tudja, hogy a rezsiárak növelésébe rövid úton belebukik.
  A jelenlegiek egyből ennek az elvételét vizionálták kormányváltás esetén, a másik oldal egyből cáfolt is. De, legalább felvetette, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem használunk.

 • krisz
  Most együtt az egész ország dobja össze ezt az összeget és az állami ktg-t terheli a rezsicsökkentett ár és a piaci ár közti különbség. Mert olcsóbban nem adja senki
  Megfizetjük mi ezt, csak nem most és azon keresztül majd, hogy 5 évig nem lesz rendes eü, oktatás, útfelújítás, stb…
 • terpesz
  ez egy ilyen remek idoszak. Nekem havi £84-rol £144-re ment fel a gaz+villany UK-ben. Igaz, a £84 egy regebben fixalt, most lejaro fix tarifa volt, szoval amugyis bennevolt a pakliban nekem egy emeles, de azert na.
 • Kubi
  Ismét az járt pórul, aki előre gondolkodott, nyillászárókat cserélt és szigetelte a házát, milliókat ráköltött. Használhatta volna másra is azt a pénzt, és most fizetne mondjuk 8ezerrel több gázszámlát. Megtérülési idő 50 év. NA de meglátjuk meddig tartható ez a gázár…
 • deutsch
  Az en aramszolgaltatom konkretan csodot jelentett, amit 1 honappal kesobb jeleztek csak. Irtak egy levelet, hogy nem eri meg nekik az aramszolgaltatas ennyiert, amennyi a szerzodesekben benne van. Namost, ha mondjuk nekem lenne penzugyi problemam, akkor nem tudnam a szerzodest igy egyik pillanatrol a masikra felmondani. Nemetorszag 2021.
 • krisz
  Most fog majd az országba települni az összes BTC bányász.
  Télen amúgy nem is olyan rossz, mert a fűtés is meg van oldva 🙂 Hiszen a gáz sem lett olcsóbb mostanság.
 • Maki
  Érdekes, hogy a devizahiteles/forinthiteles tragédiát kb 2000 milliárdból rendezni lehetett volna 2010-ben, arra nem volt pénz, vagy csak féltek a népharagtól, erre pedig van pénz és akarat, a nép örül.
 • Zsolti
  Sziasztok!

  Nagyon nem értek egyet az állam árszabályozási megoldásaival (pl. most a benzin, sertéshús, stb). A rezsicsökkentéssel sem értettem egyet.

  De mondjuk most az az érvelés amit írt, nem teljesen állja meg a helyét: tényleg az egész ország dobja össze a különbözetet. De igazából az egész ország is “élvezi” most az előnyét. Mert ugye áramot tényleg mindenki használ, és gázt is majdnem mindenki.

  Itt most az egyik zsebünkből a másikra rakjuk át a pénzt, de a végén úgyis ki kell fizetnünk a piaci árat. Csak épp nem közvetlenül érezzük.

 • csizkek
  “Megfizetjük mi ezt, csak nem most és azon keresztül majd, hogy 5 évig nem lesz rendes eü, oktatás, útfelújítás, stb…”
  Ez nem jovo ido. Ezt fizetted kozosben mar az elmult 5 evben is. Nem veletlenul epult le a szocialis ellatorendszer a beka segge ala. Arokaso segedmunkas tobbet keres, mint a tanarok akik a jovo nemzedeket oktatjak. De az senkit nem zavar Mo.-on. De megvedjuk a gazarakat, cssirkefarhatat es van csok..
  Sajna az atlagember Mo.-on nagyon nem nott ki a kommunizmusbol. VAgy csak a ner ugyesen visszalokte oda a jonepet..
 • speki
  Nagy ára lesz ennek a rezsicsökkentés hülyeségnek, előbb vagy utóbb el kell engedni ezeknek az árát, mert tarthatatlan lesz.
  Az nem megoldás, hogy egyéb adókból tartjuk alacsonyan az árakat, ez csupán egy szemfényvesztés.
  Márki Zay-nak igaza van, ez csak egy átverés és semmi több.
 • pkrt
  Vajon a háztartások havi költségvetésébe belekalkulálták egy esetleges hitelfelvétel vagy nagyobb vásárlás esetén, hogy bármikor drasztikusan megemelkedhetnek az energiaárak? Tudom…költői kérdés. Véleményem szerint középtávon is fenntarthatatlanok a hatósági árak bármennyire jó politikai tőkét lehet belőle kovácsolni. A végén valamilyen formában és jogcímen úgyis mindenki ki fogja fizetni. Jobb lenne most fokozatosan nekiállni emelni az árakat mint azonnal duplájára vagy triplájára a jövőben. Persze kényelmesebb a hatósági ár és maradhatna is. Csak akkor mondjuk az Áfa lesz 27-ről 35-re emelve. Vagy feljebb. Úgy veszem észre sokan örömmel veszik az egyik helyen történő spórolást miközben máshol legalább annyival többet fizet.
 • Rezső
  krisz,
  nyilván ez egy olyan igazi DK-s bemondás volt, semmi se lesz, mert pont ez lesz mindennek az akadálya. Ahogy eddig is volt semmi emiatt…
  (La, a Népszavát ne tekintsük hiteles forrásnak a 2000 milliárdra, se. És az Origót se, mielőtt valaki…)

  Kommented logikája szerint legyen itt is 30 eurocent egy kWh. Kiváncsi lennék, akkor vajon azért idéznéd a Népszava nyigását, hogy a patás tönkreteszi vel a zembereket…?

 • Con
  2010 után 8 évig fizettünk többet a rezsicsökkentett árakkal mint az EU-s átlag, az utóbbi 2 év emelt árainak különbözete jóval kevesebb mint a 8 éves túlfizetésem.
  Másik, ha van egy környezet kímélő takarékos felhasználásom amivel óvom a környezetet és a pénztárcámat, miért az országnak “Nekünk” kell fizetni a nagy felhasználással rendeljező, pazarló háztartások olcsó energia felhasználását. Erre találták ki a sávos felhasználási árakat.
  Nagy kereset, nagy ház, nagy felhasználás, meg tudja fizetni a magasabb költséget!! Az én adómból az egészségügyet, közoktatást, művelődést….stb. támogassák ne a gazdagok gazdagodását!
 • Zscc
  A nem lakossági fogyasztók mennyival kapják többért a villanyt és a gázt? Ők piaci árat fizetnek?
 • LSV
  Az ivóvíz is érdekes lenne.
 • Éljen az ostobaság!
  Micsoda fájdalom lesz, amikor ezt elengedik (mert ugye örökké semmi sem tart) és hirtelen 5x-10x lesz a rezsi (vagy addigra 20x). Eszembe jut egy ország, ahol még egyszer nagyon régen elengedték az üzemagyagok befagyasztását, ami miatt azok egy évvel azelőtti szintjük duplájára emelkedtek. Szerencsére nem lett semmi baj. Azt az apróságot leszámítva, hogy az orosz hadsereget kellett behívni rendet rakni, de ez mellékes.
  Persze aki ezt a kommentet olvassa, az ezt érti, akinek kéne, az nem itt van. 🙁
 • MrJones
  Miklós! Én az szeretném megkérdezni h ez ebben a formába meddig tartható fenn vajon, valamint amikor már nem milyen eszközökhöz nyúlnak? Ebben a kormányzati ciklusban tuti h nem lesz változás.
  Ilyenkor ki és hogyan fizeti a különbözetett?
 • Kádárist
  Jövő télen garantáltan beindul legalább még egymillió házi szemétégetőmű.
 • alapos
  Nem gond ha dragul a gaz, majd futunk hatosagi aras csirkefarhattal, el lehet egetni azt is.
 • Hunt3r

  Azért azt mondjuk érdemes átgondolni, hogy egy szabad piacira visszaállított árazásnak milyen hatása lenne. Duplájára felugrana mondjuk a gáz és villany ára, ami pont azokat ütné keményen, akik amúgy is a penge élén táncolnak minden hónapban. És ettől ugye nem lenne kisebb az adóprés sem rajta, hiszen ahogy írtad, a felszabaduló 2000 milliárdot kapásból elköltenénk másra.

  Nem jó a mostani megoldás, eleve nem is kellett volna ebbe az utcába belemenni, de most már nem lesz senkinek egyszerű kijönni belőle.

 • ef
  “krisz
  2022-01-25 at 09:35
  ….Megfizetjük mi ezt, csak nem most és azon keresztül majd, hogy 5 évig nem lesz rendes eü, oktatás, útfelújítás, stb…”

  Baloldali kormánynál volt rendesen gázáremelés, még ha letagadták előtte ezt is, mégsem volt rendes eü, oktatás, útfelújítás stb.

 • mutyilufi
  Nem lepodnek meg ha kozvetlenul a valasztasok utan lenne egy nagyon komoly megszorito csomag, benne a tamagoatasok egy reszenek kivezetesevel, aram es gaz emelessel, es meg ki tudja mivel. 2010 megmutatta hogy az emberek gyorsan felejtenek, a kellemetlen lepeseket rogton a valasztasok utan kell meglepni. Ha komolyan rendbeteszik a koltsegveteset, akkor 4 ev alatt mar lesz latszatja es 2026-ben ismet lehet szorni a Deak Ferenceket a nep koze.

  Volt 12 évük rendbe tenni, egyszer sem jutott eszükbe…

 • Kritizator
  gyere haza, vár a haza (és a proletárdiktatura a megalazo fizetéseivel)
 • vv
  “Várhatóan idén az állami költségvetésből 2.000 milliárd forintba került a rezsicsökkentés fenntartása, ez a költségvetés 5-7 %-a !!!”
  Számomra nem teljesen egyértelmű, hogy ez jó vagy rossz. Mármint ezt a pénzt legalább nem tudják ellopni, hanem az emberek kapják. Kérdés persze, hogy megfelelő embereket támogatnak-e ezzel (azaz a nagyobb fogyasztókat jobban, a kisebbeket kevésbé), meg az sem tűnik jó ötletnek, hogy ennyire torzítják a piacot. De ezekkel együtt is szerintem sokkal jobb így, mintha stadionokat vagy kínai egyetemet vagy belgrádi vasutat csinálnának ebből a 2ezer milliárdból…
 • Joy
  Nem szerepel a cikkben, hogy a listán az első öt városban (országban) már 2013-ban is 2-3x többe került az áram, mint nálunk!
  Erre rátett egy nagy lapáttal ezen országokban a megújulók óriási térnyerése miatti áramár drágulás.
  Paradox módon a több megújuló magasabb árakat eredményez, az ingadozó termelésüket ugyanis ki kell egyensúlyozni egyéb erőművi kapacitással, amit gyakran rövid idő alatt üzembe állítható gázerőművek építésével oldanak meg. (Természetesen ennek többletköltségét beépítik az ottani lakossági áramárakba.)
  Ezzel máris eljutunk oda, hogy még a magas gázárakra is elképzelhető, hogy van hatása a (kiszámíthatatlan) megújulóknak.
 • terpesz
  rohanok, rohanok 🙂 (bar a masik cikk alatti kommentekbol kiderult, hogy fizetessel meg talan jobban is jarhatnek 😀 )
 • Schaff Rita
  Sajnos elvileg ebből is loptak, részleteket szerintem csak később tudunk meg.
  A másik, hogy itt korábban írták, hogy az egész ország megkapta – ez így nem állja meg a helyét. Temérdek helyen fűtenek fával, mert nem engedhették meg a rezsicsökkentett áron sem a gázt.
  A párom szüleinél pl. vegyesen csinálták.

  A jövő szerintem egy olyan rendszerben van, ahol nem nyújtózkodunk tovább, mint ameddig az emberiség takarója ér. Ezért szívunk a klímával is. Ezzel mennek szembe az olyan intézkedések, ahol a kényelemre megyünk rá, és nem arra, hogy okosan csökkentsük a fogyasztást.

 • mad823
  Azért egy picit el kell gondolkodni azon, hogy ezt most ki is fizeti meg. Aki az elmúlt mondjuk 10 évben épült lakásban/házban lakik, az kb. mérettől függetlenül egészen kevés energiát használ. Ellenben simán lehet, hogy tök sokat adózik (jövedelem + ÁFA), míg egy Borsodi vályogház a szimpla üvegezésű ablakkal csak úgy zabálja az energiát, a lakója pedig inkább kivesz a költségvetésből, minthogy beletenne. Persze ott van a másik, emlegetett véglet, aki a medencéjét fűti olcsó gázzal, de valójában szerintem ez a kör erősen alulreprezentált.
  Szóval tűnhetne messziről igazságosnak a rendszer, csak tényleg az a baja, hogy évente ennyi pénzből mennyi hasznosat lehetne csinálni, így meg csak kiengedjük az ablakon. De valamiért a rezsidémon mindig legyőzi a korszerűsítési támogatásokat…
  Az 50 év alatt térül meg c. dolog pedig nem igaz, mert értéknövelő beruházás-befektetés.
 • Re-helyitarifa
  Mi fixált, leszerződött áron vesszük a földgázt még jó pár évig, minket ezért nem érintett a nyugati gázár-tőzsdéken végbement rekord áremelkedés (lakossági szinten biztosan).
  Az áram jó részét Paks termeli vagy pl. helyi gázerőmű vagy napelem-parkok, ezeknél szintén nem érvényes a nyugati áramtőzsdés árazás (lakossági tarifa esetén).
  Tehát akik itt azt írják, hogy az állam finanszírozza az árkülönbözetet a nyugati és helyi egységárak között az minimum téved vagy szándékosan nem mond igazat. (Arról nem is beszélve, hogy a németeknél pl. a megújulokra az egységárba beépített támogatás is jelentős mértékben drágítja pl. a lakossági tarifát, nálunk ilyen összetevő nincs is.)
 • Joy
  Nálunk a 2021 decemberi adatok: villany 29 cent/kWh, gáz 11 cent/kWh. 360 Ft/ Eur árfolyammal számolva.
 • Parapoulis a Görög
  Szerintem csak a lakossagra vonatkozik.
  Kiemelt fogyasztokkal bizniszelo arambroker haverom cege (egyszemelyes) 300 millioval keresett tobbet tavaly, mint 2020-ban.
  Azt mondta, ha minden a tervek szerint halad, akkor 2023-ra annyi penze lesz, hogy egy eletre megoldottak az anyagi gondjai.
 • Rosen
  El vagyok alélva az örömtől, hogy hozzájárulhatok az otthontöltő villanyautós áramszámlájához. Azután, hogy az újautó vásárlásához is segíthettem.
 • eLemlámpa
  Akkor a sokat fogyasztó számítógépembe beszállnak az adózók is. Végre valami 🙂
 • gaborr
  tudom gyenge védekezés, de legalább ez a pénz az emberekre megy és nem jachtokra, meg stadionokra.
  (elméletileg, gyakorlatilag persze a MET szépen megszedi magát rajta, de az más tészta..)
 • örök körök
  Jelenlegi szinten hosszútávon a rezsicsöki nyilván nem tartható, ami a kérdés, hogy a jelenlegi nemzetközi energiaárak meddig maradnak fent. Lehet ideiglenes a jelenlegi állapot.

  Egyébként én egyáltalán nem tartom annyira ördögtől valónak pl. a gázár állami támogatását (még ha a részleteken lehetne is finomítani, pl. fogyasztási kategóriákkal, hogy medencefűtésre már ne jusson). Enélkül még több szerencsétlen hülye fűtene bontott bútorral meg PET palackkal. Így is katasztrófa ami van.

  Amit az ellenzéki miniszterelnök hupákol a témában, az szép és jó, csak sajnos idehaza nem reális. Államilag támogatott napelem, hőszivattyú, szigetelés megint a jómódúakat támogatná, elbontandó putrikra ilyeneket nem lehet rakni. Emellett így is fullon vannak a kivitelező cégek, pont úgy beépülne a támogatás csak az árakba, mint az egyéb építőipart aládúcoló állami pénzesők.

 • gaborr
  szeptemberig volt jóáras szerződésünk, mikor is új szerződést kötöttünk. fogalmunk sincs, hogy milyen áron szerzi be az állam a gázt, mivel a szerződés titkos.
  vagy vannak belsős infóid? vagy kit értünk “mi” alatt?
 • ?
  Vajon mikor jutunk el oda, hogy valaki kimondja, hogy felejtsük el a támogatásokat, kedvezményeket és mindenféle állami adományt.
  A rászorultság kérdése fogyasztási, adófizetési és egyéb alapokon nem megfogható. Erre a szociális és segélyezési rendszer kellene, hogy működjön. Függetlenül attól, hogy nyugdíjasról, a cigánysorról, a tanárról vagy bankigazgatóról van szó. Az áram és gázszolgáltatás esetében fogyasztó mindegyik. Minek kell általános támogatás a rendszerbe?
  És akkor nem kellene fejvakargatva nézni, hogy most éppen ekkora emelést nem bír ki senki, meg kivitelezhetetlen. Mert akkor még arra is lehetne költségvetési keret, hogy a kilengéseket csillapítsuk.
 • Doubter
  Ritkán esik róla szó, de pont a legjobban rászorulókat (akik fával fűtenek) pont nem érinti a rezsicsökkentés, és hát a tüzifa ára is durván emelkedett….
 • Zoli
  Nyilván megfizetjük közösen a rezsicsökkentés árát.
  De azt a pénzt, amit az energiaárak dotálása költ a kormány, azt nem lopják el a politikusok.
  Márky-Zay-ék szerintem lehetőséget látnak ebben a pénzben. Ha nem megy el rezsicsökkentésre, akkor le lehet nyúlni.
 • Pointer
  1. Rezsicsökkenés csak magánszeméynek jár. Vállalkozás cég, nem kap ilyen lehetőséget.
  2. A gáz ára nem a tőzsdétől függ. Hosszútávú szerződés alapján megy, ( Azeri/Török/Orosz) melynek van tőzsdei módosító tényezője, meg még pár parameter.
  3. K-M.o. on nem csak gázt, hanem fát / szemet használnak tüzeléshez. Jellemzően Közép és Ny M.o. anagyobb gázfogyasztó.
  4. A megújuló energia bizony drága ( lásd. N.o. )
  5. Ha úgy érzed keveset fizetsz, lehet többet is utalni az MVM-nek, vagy “támogatás” a közleménybe.
  6. A rezsicsökkent összeget rakhatod állampapírba is, vagy más megtakarításba, ha úgy érzed rossz helyre megy az adóforintod.
  7. Az átlag sugarú civil azt sem tudja honnan, milyen mennyiségben, milyen árfolyamon és milyen nemzetközi tárgyalásokon egyezkednek az energiahordozókról. Milyen előzetes háttéralkuk vannak döntés előkészítésnél, de szakért hogy 2000milliárd, mert olvasta.
 • Attecte
  a “másikakra” sok dolgot lehet mondani de ez a “ha mi jövünk, a jót nem vesszük el” retorika politikailag zseniális. Én amióta szavazok nem láttam ilyet és üdítő színfolt volt.

  +1. De attól még nem mondhatja azt, hogy megszünteti. Nehéz ügy lesz…de nem lehetetlen.

  én azt remélem, amit már fentebb is írtak: nagyon lassú, apró emelésekkel vezetik ki. Senki nem fogja észrevenni, vagy ha mégis, szólni nem fog. Mert a magyar olyan hogy nem szól, ha olyan lenne, rezsicsökkentés se lett volna.

  témánál vagyunk, baloldal. Téged se zavar hogy ma kriptofasizmus van.

  +1, az energetikai korszerűsítést nem rezsimegtérülésben kell mérni hanem hogy igényesebb lakásod lett ami pl hideg marad nyáron is. (mondjuk én a napelemmel is így vagyok de ez már messzire visz)

 • jami

  Abban a borsodi házban esélyesen évek óta max. feltöltős villanyóra van; gáz nem is volt. De, ha véletlenül lenne, akkor azon az 50 nm-n kevesebbet fogyasztanának, mint a 150nm-s CC, ritkán BB házban, jacuzzival, kerti világítással, locsolórendszeres kerttel…
  Ahogy Mari néni is tévedésben van, hogy őt segíti a rezsicsökkentés; aki eleve még a hosszabbítót is kihúzza éjszakára és inkább megy a tyúkokkal aludni, minthogy világítson (és többet fűtsön).
 • Csabi
  Románia: tavaly volt akinek 150, volt, akinek 250, anyáméknak meg 450(!)%-al drágult a gáz, az áram detto. Azért ne mondja nekem senki, hogy az normális dolog. Ahogy volt a hírekben a bezzegromániában 2 éve a lakosság 40(!)%-a fizette késve a számláit… Ilyen növekedés mellett lehet simán felmegy 70-80%-ra is… Azért durva az, hogy valaki a felső-közép osztályba, a felső 20-30%-ba tartozik, mert a számláit időben fizeti…
 • Milla
  Érdekes, hogy az a profit, amit akkor raktak zsebre az állami energiaszolgáltatók, amikor évekig a piaci ár FELETT volt a fixált “rezsicsökkentett” ár, az hová lett? Ugye most abból fedezik a bukót? Ugye?
 • Petike
  :10/10. Félelmetes itt is olvasni a balos propagandát úgy beállítva mintha a Szentírás lenne… Közben meg az sincs eldöntve náluk, hogy most akkor támogassuk-e a rászorulókat vagy szidjuk-e éppen őket hogy a vályogfalú házunkban csak szimpla üveg van, ezért sokkal több támogatást kapnak, mert többet fogyasztanak. Tényleg jó lenne, ha lenne jobb párt a Fidesznél, de ahogy látom az ellenzéki szavazókat, közvetetten miattuk marad a Fidesz a nyakunkon, mert esély nincs egy normális ellenzékre, ha a szavazóik még ezen a szinten járnak.
 • nemtételes kisadózó
  mert milyen szinten állnak? Egyáltalán mi a balos propaganda ebben? És miért nem normális a jelen ellenzék?

  Változást akarsz vagy kifogásokat? És ami még fontosabb: a jobbos propaganda nem baj? Ha igen, miért a balost kell kiemelni?

  Nem kell a burkolt szerecsenmozsdatás

 • ugri
  a kiszámolót olvasó közönség döntő többsége IT-s. Ők pedig mindenhez értenek, ezt már a baráti társaságomban is sikerült megfigyelnem. Ráadásul a népszava is leírta, hogy 2000 milliárd (a cikkben is sikerült éves tőzsdei árakat felszorozni az éves lakossági fogyasztással, na mindegy).

  Azért eddig miért nem panaszkodtatok, hogy túl sokat fizettek? Mikor 2020-ban a negatív villamos energia ár “fenyegetett” a spot gáz ára meg 10 EUR alatt volt? (titeket meg lehúzott az állam a drága energiával?)

 • Kritizator
  ja. Mert a jobbos birkák, azok zsenik.
 • Tamás
  “Mi fixált, leszerződött áron vesszük a földgázt még jó pár évig, minket ezért nem érintett a nyugati gázár-tőzsdéken végbement rekord áremelkedés (lakossági szinten biztosan).”

  A fix ár nem az éves felhasználás 48-50 %-ról szól? A többi meg piaci?

 • narancsgyűlölő bitszobrász
  ma megtudtam hogy IT-sként Népszavát olvasok és mindenhez is értek.

  Holnap megyek óvodásokat nemváltó műtétre rábeszélni. De csak miután utalt az Open Society Foundation