A magyar államadósság alakulása 2023-ban

2024-01-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az AKK oldalán még csak a novemberi adatok vannak fenn, ez alapján így alakult a magyar állam adóssága (kattintásra nagyobb lesz a kép):

11 hónap alatt 9,6%-kal, vagyis közel 4,5 ezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, annak ellenére, hogy a forint erősödésével és a számunkra kedvező keresztárfolyam-változások hatására közel 950 milliárd forinttal kisebb lett a meglévő devizaadósságok értéke.

Ennek ellenére is nőtt a devizaadósságok aránya, a tavalyi 25%-ról 26,4%-ra. (Nem annyira jó devizában eladósodni, a svájci frankos hitelek után sokan megtanulták ezt.)

Az állampapírok 20%-a van lakossági állampapírban, ennél több is lehet a lakosságnál, mert vehettek nem kifejezetten lakosság részére kibocsátott állampapírt is.

A külföldiek kezében hétezer milliárd forintnyi állampapír van, ennek mindössze 1,1%-a diszkontkincstárjegy.

A múlt héten így alakultak a hozamok az állampapír-aukción:

Az aukción az éven belüli lejáratra nem volt nagy tolongás (meghirdetett, vagyis eladásra felkínált vs. benyújtott igény, vagyis kereslet vs. ebből elfogadott mennyiség), a hosszabb futamidők jobban teljesítettek.:

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram