Még mindig 25% felett az infláció

Megjött a márciusi inflációs adat is, még mindig 25% felett ragadt a magyar infláció, a magyar mérés szerint 25,2%, az uniós harmonizált index szerint 25,6%, a maginfláció is 25,7% lett. Így már hét hónapja van 20% felett a magyar infláció. A múlt hónaphoz képest csak 0,2 százalékponttal csökkent az infláció, ami inkább kerekítési hiba, mint csökkenő trend.

Az élelmiszerek még mindig 42% felett drágultak az elmúlt évhez képest.

Míg nálunk gyakorlatilag stagnál az infláció, máshol már meredeken csökken az értéke, a példa kedvéért az előzetes adatok alapján az eurózóna inflációja már csak 6,9% lett márciusban, de a lengyel infláció is 2,3 százalékponttal csökkent egy hónap alatt.

További hír, hogy háromezer milliárd forintra kellett emelni az idei államadósság finanszírozásának várható költségét a magas kamatok miatt. Összehasonlításul, a sokadik módosítás után ennél valamivel kevesebbet szánt a kormány az oktatásra a januári költségvetési módosításban. Vagy másképp fogalmazva, már a teljes költségvetés tizede megy el az államadósság kamataira.

De azért van jó hír is, lassan itt a tavasz. 🙂

Share

75 hozzászólás

 • Xanyi
  Legalább a fix hitelemet (is) megzabálja az infláció…
 • .....
  6.9% vs. 25%. Ennyit számít, hogy Brüsszel mellett nincs háború. (Vagy az, hogy nem egy kommunista reflexekkel rendelkező dilettáns idióta lopja szét a teljes eurozónát. Mindenki válassza ki a világképéhez jobban illőt.)
 • 404? 440.
  A feladat adott, annyi pénzt kell állampapírban tartani ami többet hoz mint amit az adók visznek.
  Kedves szavazók, köszönjük a végtelen bölcsességet ami ide vezetett. Kinek mit intézett.
 • Jeannie
  Elvileg én magyar magánszemélyként is vehetek 20 millió forintig diszkontkötvényt, de nagyon nehezen találok erről információt bármit a jegybank közleményein túl. Tudtok esetleg forgalmazót, vagy bármi, a kisbefektetőknek szóló tájékoztatást?
 • ggg
  Kiváncsi vagyok lesz-e a héten 400 az euró az amerikai bejelentések után. Én hülye tegnap váltottam.
 • Csupakosz
  Néha az az érzésem, hogy nem is célja a kormánynak az infláció letörése.
  Így könnyebb eltüntetni az államadósságot.
 • VSZM
  A fix hiteled nem az általános infláció tudja megenni, hanem a béremelésed, vagy az ingatlanpiaci infláció.
 • a
  Végre valaki eloszlatja ezt a “megeszi az infláció a hitelemet” téveszmét. Annyira beépült és mindenki csak hajtja.
 • stones
  A magyar inflációt inkább a szlovákhoz érdemes hasonlítani (25% vs. 15%), nem az EU átlaghoz, mivel más a fogyasztói kosár.
 • Bandi
  És? Csődbe ment már az ország?
  Ja, még nem, pedig már 13 éve ezt hallgatjuk nap, mint nap… kicsit unalmas már ez a folytonos károgás.

  Milyen jó annak, aki csak ennyit ért az egészből….

 • pkrt
  Csodálom az alaptalan optimizmusodat. Van rá esély, hogy egy pénzintézet nem számol hitelkihelyezésnél az inflációval – de elég csekély. Legalábbis én még nem láttam “infláció által felzabált” tartozást; csak tartozás által felzabált embert. Másrészt létezik az egyoldalú szerződésmódosítás intézménye (ha éppen úgy kívánják az érdekek – persze nem a te érdekeid). Látott már ilyet a történelem. Szóval csak módjával az örömködéssel, hogy mindenki hülye csak te vagy repülő.
 • Attecte
  csődbe éppen nem ment, de anyád meg fog dögleni kórházi fertőzésben ha valaha a TB-finanszírozott egészségügybe kerül és neadjisten nem lesz pénzed jobbra.

  De te csak élvezd a 42%-al drágább csirkecombot és a duplaannyiba kerülő gyümölcsöt. Lakást is remélem mostanában tervezel venni?

 • danhadnagy
  vagy mellette van állampapírja, ami 16%-on pörög, a hitele meg 10%-on
 • Rubasov nertárs
  a
  “Végre valaki eloszlatja ezt a “megeszi az infláció a hitelemet” téveszmét. Annyira beépült és mindenki csak hajtja.”

  Arról nem is beszélve, hogy hiába fix a kamat (most abba jóindulatúan ne menjünk bele, hogy mennyire fix az a fix “gránitszilárdságú jogállamunkban”), ha élelmiszerre és a rezsire dupla annyit költ valaki. Sokan a konjuktúra idején kicentírozva annyi hitelt vettek fel, amennyit éppen még lehetett. Ők most el nem tudom képzelni, hogy oldják meg a megélhetésüket.

 • pkrt
  Az ingatlanpiaci infláció szerintem nem létező fogalom lesz most egy darabig. Abszolút nem reprezentatív a minta de ingatlanvásárlásból adódóan évek óta figyelem egy-két kisebb város kínálatát. Van ahol lassan háromnegyed éve ugyanaz a kínálat van ugyanazokon az árakon; máshol 90 százalékban változatlan a kínálat – szintén konstans árakon. Az eladók nem igazán akarják még felfogni de eltűntek a vevők. A nagyjukat elvitte a dráguló hitelezés, jó részét a dráguló megélhetési költségek, az a néhány megmaradt pedig kivár jobb árakra bazírozva.
  Beszéltem olyan eladóval aki saját maga vallotta be, hogy a zéró érdeklődés miatt folyamatosan vitte le az árat mert a telefont se emelte fel senki. Máshol a tulaj engedett volna kapásból pedig csak megmutatta nekem az ingatlanos a portékát. Jó néhányan sejtik már, hogy gyökeres fordulat volt a piacon.
 • 404? 440.
  “ unalmas már ez a folytonos károgás”
  Igazad van, nézzük a pozitív oldalát. Jelenleg csak havonta emeli a kormány ötszáz milliárddal az éves becslést hogy mennyit kell évente kidobni az ablakon kamatokra a 18%os kamatok miatt, hogy a forint ne értéktelenedjen el teljesen. Jelenlegi becslés háromezer milliárd forint évente ami elfüstöl a költségvetésből.
  Ha az az ország nem gazdag ami ezt megengedheti magának akkor nem tudom melyik az. De szerencsére a miniszterelnök nem sajnálja az adóbevételeket elégetni a makacssága oltárán.
 • Zabalint

  Államkincstárnál tudsz számlát nyitni, ügyfélkapun is találsz ilyen ügyet, és akkor nem kell bemenni személyesen intézni, de akár be is mehetsz, ha úgy jobb, kormányablakoknál is van államkincstári ügyintézés. Utána webes felületen tudsz venni.
 • Adócsaló Vállalkozó

  Hát, én termelésben vállalkozok, így az infláció nekem bevételnövekedést okoz, ami jó esetben jövedelemnövekedést is jelent. Szóval nálam működik a “megeszi az infláció a hitelemet” téveszme…

 • Fehér Barna
  Nagyon extrém inflációs adat, érezzük is..

  Valójába azt nem értem, hogy lehet bér”emelésről” beszélni, amikor infláció alatti a bérkorrekció szinte mindenhol.
  Talán egyedül az Audiba van inflációkövetés, még mielőtt automatizálják az egészet..

  Amelyik bérkorrekció infláció alatti azt bércsökkentésnek kellene nevezni, törvényt is hoznék rá.. Sok ilyen félrevezető megnevezés van..

 • peetki
  Ezek az inflációs adatok, mivel már eltelt több mint egy év az elszabadulása óta, így ebben a formában semmit nem jelent az embernek.
  A bérek már 2 éve sem követték az inflációt, így az egy évvel ezelőtti adathoz hasonlítani hónapról-hónapra (most épp 25%) nem mutatja meg igazán mekkora a baj, mennyire fogy el az ember pénze hónap végén.
  Tudom nehéz ezt összehasonítani, mert mindenki más heyen dolgozik (állami szféra, multi, vállalkozó), de ennél a százléknál már biztosan magasabb amit érzünk, sokkal szörnyűbb ez az adat…

  Szerintem 40% körül is van az, ha az infláció elszabadulásának pillanatát vesszük bázisnak és pariba rakjuk a bérek azóta történt (nem)emelkedésével.

 • zsozsi
  Bandi, akkor kijelenthetjük, hogy Gyurcsány még ügyesebb volt, hisz akkor ennél is kevesebb volt az infláció, és neki se sikerült csődbe vinni az országot!
 • SJ

  Az Audiban sem történ infláció követő béremelés, csak annak már nem adtak akkora hangot.
 • Zsolti
  KSH szerint 2023 januárban
  A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 351 100 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 363 900 forintot ért el, 16,1, illetve 16,0%-kal többet, mint egy évvel korábban.
  A reálkereset 7,6%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,7%-os növekedése mellett.
  A bruttó mediánkereset 422 400 forint volt, 17,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
  A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 294 500 forintot ért el, 17,0%-kal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

  Ezek mellett ha MediánJóska hitele fix 10 évig, akkor most hozott rajta 16%-ot?
  Szerintem igen, annyi változott, hogy most kevesebbet tud félretenni havonta, tehát a megtakarítás üteme lassult a 25%/16% arányában.

 • Egy laikus kérdés
  Hogy lehet magasabb a maginfláció (25.7 %) mint a teljes infláció (25,2 %)?

  A maginfláció sok hatástól meg van tisztítva: adóváltozások, üzemanyag, feldolgozatlan élelmiszer és a többi. Igyekeznek vele kiszűrni például az adóváltozások hatását. Amikor 25-ről 27%-ra nőtt az áfa, minden drágult 2%-kal. De ez nem valódi inflációs hatás volt, hanem állami beavatkozás. Ezért szűrik ki.

  https://kiszamolo.hu/amit-az-inflaciorol-tudnod-kell/

 • Belavoltam
  A beveteleim EUR-ban vannak, igy a 12 millios AFA-mentes hatarig tobbet tudok keresni. Aztan amikor el kell engedni a 18%-os jegybanki kamatot, mert nyilvanvalo lesz, hogy ez hosszu tavon tarthatatlan, es ezert megindul a lejton lefele a HUF, akkor az EUR osszegem tobbet fog erni.
 • RIDER
  Bandi
  2023-04-12 at 13:30
  “ unalmas már ez a folytonos károgás”
  Hú, bakker, 40 % élelmiszerinfációnál, és többezer mrd-os kamatköltségnél a kritikus hangokat károgásnak hívni, hát öregem, nem is tudom mit mondjak.
  ——–
  Béremelésre nem érdemes törvényt hozni, mert ha nem piaci alapon megy a téma, akkor ez csak fokozná és bebetonozná az inflációt. Jelenleg még mindig sok munkakörben munkaerőhiány van. Olyan területen kell jelentős bért emelni, ahol ez megy, és indokolt. Ahol nem, ott hiába hozol törvényt. Viszont ha nem emelnek eleget, lelépnek a munkavállalok.
  ——–
  Érdekes ez a kamat dolog, csapdahelyzet van annyiban, hogy spekisek forró pénzére kell magasabb kamatot adni, különben villanás alatt gyengülne a forint, így viszont túlerősödik (átmenetileg) és volatilis. Reál értelemben (elmúlt néhány évnyi infla különbséggel számolva) brutál erős egy éppenhogy 370 feletti árfolyam.
 • Maccs
  A cikk végén említett jó hír tényleg jó, csak az vele a gond, hogy nem lehet vele fizetni a boltban 🙂
 • Fehér Barna
  keress rá:
  Két hónapnyi tárgyalás után inflációkövető béremelést kapnak az Audi dolgozói
 • Bölcsvezér
  OFF

  Lenne egy ingatlanos kérdésem hozzátok a helyzet a következő:
  Sorházat vettünk, ami 4 lakásos, mi az egyik középsőben lakunk agglomerációban.

  Na mármost sok probléma volt az évek alatt, de megoldottuk, viszont elkezdtek vizesedni az egyik szomszédom falai, aki ezt jelezte nekem.

  Először kijöttek a kivitelezőtől kiderült, hogy nem raktak a mi kádunk alá lábakat, tehát nincs megfelelően alátámasztva ezért fúrtak egy lyukat a kád alsó részénél és alátámasztották a kádat, valamint kiszilózták a kád körül, ami egy időre megoldotta a problémát.

  Azonban újra feltöredezett a sziló a kád körül és újból előjött a vizesedés, sőt már a másik szomszédunktól a mi irányunkba is látjuk, hogy pereg a vakolat.
  Sajna nem reagál semmire.

  Voltunk ügyvédnél most ment ki a 2. ügyvédi felszólítás, természetesen garancia időn belül vagyunk, a dilemma hogy pereljünk vagy ne mert nem reagál semmit.

 • Kakaó
  Kedvezményekkel a nettó medián idén 294e 17% növekedés után, ami 251e tavaly.
  251e-ből mondjuk egy 100ezres törlesztő 5%-os kamattal 20évre 15millió max, 2 embernek 30millió.
  Abból azért el lehet indulni.
  251e-ből 100e a törlesztő, 151e lehet a havi fogyasztás, 0 megtakarítás hó végén.
  Infláció után idén a fogyasztás megnő 25%-al 188e-re, hitel marad 100e, fizetés megnő 17%-al 294e-re.
  Idén félre lehet tenni 6ezret.
  Több a megtakarítás, magasabb a fizetés/hitel arány is, a lakás hosszú távon fedezi az inflációt.
  Hol a probléma?
  (Nyílván ez a medián, tehát az emberek fele ennél kevesebb, de ha 2 ember összeáll, azért ki lehet jönni.)
 • sittesjoe
  szerintem penzugyeket naponta gyakorlo elo ember nincs, aki a teljes kiadas/bevet szerkezetbol egyedul a hitelet vizsgalna mikroszkop alatt es oromkodne h inflalodik. Merthogy nem cssk azt erinti.
  Ha a bevetelek infla alatti valtozasat, a bevetelekbol az infla altal erosen erintett termekekre koltott resz extrem novekedeset nezzuk (a magyar EUs viszonyban is kiugroan sokat kolt a fizetesebol napi megelhetesre, kajara), ami eppen 42%al nott, akkor akarhogy lesed a hiteled, netto fokozatos elszegenyedesrol lehet beszelni osszessegeben, masrol nem. Meg akkor is, ha csak a megtakaritasi hanyadod romlik, az is szegenyedes.
  Ha extrem mazochista vagy es ebben a kepletben a forint megtakaritas erteket normalis devizaban mered, akkor az jon ki hogy hiaba van tobb tiz milla a zsebben, meg smszterdami mekufelszolgalohoz kepest is foldonfuto a megtakaritok tobbsege….
 • Én is akarok kommentelni...
  Talán 4 éve volt amikor 0%-os kamatú hitelre megcsináltam a házon a szigetelést, a napelemet, és még 1-2 dolgot.
  Havi 23 ezerre jött ki törlesztő 18 évre. Ez 4 éve sem volt sok. Jövőre? Hehe.
  Nekem a megállapodás szerint inflációkövető a béremelésem (ok, ne menjünk bele a valós és tényleges mértékbe): évente a teljesítményem és a cég előző éves eredménye alapján dől el a plussz.
  Nálunk amúgy majdnem mindenki infláció felett kapott (értsd. 20% felett) emelést. Nem mocskos multi, hazai tulajdonú KKV szektor 120+ munkavállalóval.

  Az infláció megzabálja a hitelem törlesztőjét. Idén drukkolok, hogy igaza legyen az MNB-nek és legyen az éves infláció 19%.
  A jövedelmem 30%-át költöm el, ha az nő 19%-kal, a többi mondjuk 22%-kal az még egész vállalható szerintem.
  A tanárok se elégedetlenkednek, az EÜ dolgozók se, a közszolgák se. Csak itt a fórumon baj az infláció és az alacsony béremelés.

 • BBalázs

  17%-os emelést ad az audi, meg 5x br 330-at az idei évben. Hogy ez mennyire lesz inflációkövető, az majd év végén kiderül. Hazai viszonylatban szerintem elég jó kis béremelés, panaszra nincs ok. Szerintem én mondhatom, hogy elinflálódik a hitelem 🙂 mondjuk meglennék a világbajnok infláció nélkül is, de hát ugye szomszedban háború, brüsszel, usa, rezsidémon meg a többiek, akik miatt csak nálunk vannak ilyen bajok. Magyarország előre megy! Csak az a kérdés, mi van az út végén. Szakadék, birkalegelő, vagy keleti blokk

 • Kisanyám
  @Kakaó 188 ezerből egy ember mit fogyaszt? Ha minden egyes nap spórol és SOHA nem megy étterembe, nem iszik meg egy bort, akkor 80e a kaja, 10e a bérlet ha SOHA nem utazik, 20e vegyi áru+drogéria ha SOHA nincsenek extra igényei, 20e a rezsi ha MINDENEN takarékoskodik, 10e a biztosítás ha a KISZÁMOLÓN köti (élet, lakás), 15e a ruha/sporteszköz/bérlet/cipő, ha soha nem csábul el. A maradék pedig elég lehet egy váratlan kiadásra vagy spontán arra, ha az egyik kategória túlfut? Vagy netán egy orvosi vizsgálat/vitamin/bármi más kell? Ja és nyaralás? Ez szomorú.
 • LoremIpsum

  Javaslom a Szakiellenőr youtube csatornát (Műszaki ellenőrként dolgozik). Ahol ilyen problémák vannak kivitelezés során, lehet más is…
 • Zöldhajú Lány
  Kicsit el vagytok tévedve szerintem.
  Nekem nettó 1 millió a fizetésem, de csak 300 ezer a havi kiadás összesen. Így a 25%-os infláció havi plusz 75 ezer forint többlet költséget jelent. Vagyis egy 10%-os béremelés már bőven infláció feletti számomra.
  Aki 100 százalékban elkölti a fizetését minden hónap végére, az meg is érdemli. Tipikusan ez most az a helyzet, amikor sírnak a tücskök.

  S a megtakarításod értéke nem csökken az infláció miatt? 🙂

 • Egy laikus kérdés

  Köszi!
 • Építész
  @Bölcsvezér
  Nem igazán értem a problémát, hol ereszti a kád a vizet? A lefolyótól megy egy PVC cső a csatornába, esetleg annyit mozog a kád, hogy nem zárnak a tömítések és befolyik a kád alá a víz? Gondolom ez esetben ki kellene bontani a kádat, beépíteni normálisan és megoldódna a probléma, bár nekem gyanús, hogy mindenhol ez a gond? Lábak nélkül egy pár Ytongon is lehet ragasztóhabbal kádat rögzíteni, nagyobb gányolások is vannak, de működnek.
  Ha viszont tényleg ez a gond, akkor szerintem bontás, visszaépítés 100-300 ezer Ft körül lehet. Perelni szerintem akkor érdemes, ha nagy a cég és nem akarják becsődöltetni, bár jelenlegi helyzetben megtörténhet magától is. Ekkora összegért szakértők meg ügyvédek meg stb… hát fene tudja, igazságtalan, de nem biztos, hogy megéri. Esetleg epitesijog.hu -n próbálj kérdezni, egykori tanárom csapata profi az adott témában.
 • AAA
  Még szerencse hogy a 25,7 utáni 25,4%-os adatra nagy marcika telihold méretű nagy pofával kijelentette hogy minden fasza, jó irányba haladunk és hogy a szankciós infláció nem ám csak úgy csökken, hanem hogy ők csökkenTIK. Hát látjuk b…g, innen is gratulálunk.
 • _KBandi_
  “… háromezer milliárd forintra kellett emelni …”

  Lassan ideje megbarátkoznunk a “billió”-val…

  https://kiszamolo.hu/mennyi-is-a-billio-es-tenyleg-csak-egy-jatek-neve-a-billiard/

 • _KBandi_

  Hát ez akkor lenne így ha nem fizetene ilyen hatalmas kamatot. Mert ez pont azt mutatja, hogy hatalmas összegeket áldoz a forint stabilitására és ezáltal az infláció megfékezésére is.
  Volna nyilván sokkal olcsóbb módja is, csak ugye mi értelme lenne kormányon lenni ha közben nem lopjuk szét az országot? Szóval annak nincs realitása.

 • _KBandi_

  Diszkont kincstárjegyre gondolsz (DKJ)? Ha igen azt ugyanúgy lehet venni (legcélszerűbben a Webkincstári oldalon) mint akármilyen másik állampapírt.

 • _KBandi_

  Én a magam részéről nem hallom 13 éve, hogy az ország csődbe menne. Pártunk és kormányunk , habár a forintot gyengítette, sok-sok évig nagyon szigorúan bánt az államadóssággal, nem hagyta elszaladni. 2019-ig minden évben fokozatosan csökkent GDP arányosan. Ez csak az utóbbi években változott meg.

  Ettől még, ahogy Bede a 444-en 2014-ben megírta, hogy hogyan lesz itt latinamerika az sajnos azóta sem változott. Sőt egyre inkább csak beigazolódik. De ennek idő kell. Hiába dolgozik pl. a kormány az oktatás teljes szétverésén, és sikerül részsikereket elérni (CEU elüldözése, növekvő tanárhiány, Erasmus elzárva, akadémiai, egyetemi önállóság felszámolva) nem megy egyik napról a másikra.

 • _KBandi_

  Az igaz,de kevesebbet kell költeni fűtésre!

 • _KBandi_

  Ha ügyvédnél jártatok akkor ezt nem neki kellene tudnia?

 • videkrol-jott-ember

  Általában az építő bedönti a céget amivel szerződtél, adóhiány, kényszertörlés stb, azaz nincs kin behajtani a garanciát.
  A következő házat már új cég alatt építi, amit aztán bedönt és így tovább.

  Szégyen de ez van, remélem nálatok más a helyzet és megoldódik.

 • pkrt
  “Amelyik bérkorrekció infláció alatti azt bércsökkentésnek kellene nevezni” Jó pár évvel ezelőtt egy központi, “béremelésről” szóló e-mailt követően kérdezgettek a kollégák felháborodottan, hogy olvastam-e. Mondtam, hogy nem mert a levél tárgya nem béremelés, hanem bérrendezés volt. Rendezni meg úgy is lehet, hogy a bértömeg egy fillérrel nem növekszik. Ezért meg se nyitottam a levelet. Nem meglepő módon nem maradtam le semmiről. Másfél oldal bullshitbe volt burkolva az, hogy ugyanannyit fog mindenki keresni mint előtte csak más jogcímek alatt kifizetve. Szeretek lovagolni a szavakon de sokszor valóban komoly jelentősége van az ilyen apróságoknak is. Csak olvasni kell a sorok közt.
 • zsozsi
  Bölcsvezér:
  ez egy biztos győzelem, csak van pár buktató, egy lelkiismeretes ügyvéd ilyenkor mondja azt, hogy a kedves ügyfél mérlegeljen:
  -a hibát neked jó gazdaként mihamarabb meg kell szüntetned, mivel ha vársz vele öt évet, hátha jelentkezik az építő, és addig összedől a ház, akkor így jártál, és még a szomszéd házát is fizetheted ki, ami a te hibádból ment tönkre
  -ha nekiállsz a javításnak érdemes akár közjegyzővel (jó pénzért) dokumentálni a folyamatot, hogy legyen bizonyíték a perben, kérni ajánlatokat, hogy bizonyítsd nem kamu árra dolgozott aztán a szakember
  -az ügyvéd, és az illeték is pénz
  -igazságügyi szakértő is kb fél egy milla, aki aztán megállapítja, hogy mennyi is a valódi kár összege (ami aztán simán lehet tök más mint, amennyiért neked valóban megcsinálták)
  -ezek után, ha nem akadályoz az alperes kb 3 év és meg is van az első fokú ítélet…
 • pkrt
  Teljesen egzakt és pontos a számolásod. Nekem csak egy problémám van vele (nem konkrétan a te számolásoddal hanem a mögöttes gondolkodással). A status quo-val számol előre a következő húsz évre. Reálisan nézve elég kicsi az esély arra, hogy húsz éven keresztül változatlanok lesznek a sarokszámok.
  És azt sem szabad elfelejteni, hogy a bankokban sem hülyék ülnek. Az nem business nekik, hogy adnak számodra 20 milliót amit húsz év alatt fizetsz vissza és a végén reálértéken 15-öt se ér majd. Ha veszélyben érzik a profitjukat akkor meg fogják találni a módját annak, hogy behajtsák rajtad. Ki akadályozná meg őket? Az állam? Aki most kezdte el visszaszipkázni pl. a hétüléses autókra adott támogatásokat utólag? Nem mernék két Forintot se tenni arra, hogy nem fognak hozzányúlni ezekhez a hitelekhez utólag.
 • zsozsi
  Bölcsvezér:
  -az ítéletet pedig majd végre lehet hajtani, csakhogy mivel ez egy cég, addigra bőven csődbe mehet, te pedig kifizettél kb 2 millát, plusz maga a javítás és kaptál egy papírt, hogy jogosan követeled az x millió forintot
  -és akkor még nem is ment másodfokra

  mi hasonló ügyben perre mentünk (első fookon nyertünk), de ott magánszemélyek az alperesek, akik nem tudnak csak úgy eltűnni, van vagyon amin be lehet hajtani