Napi ábra: egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson az Unióban

Napi találós kérdés: melyik ország érte utol Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben vásárlóerő-paritáson 2022-ben? (Kattintásra nagyobb lesz.)

Share

44 hozzászólás

 • Laca79
  Hajrá fiúk jó az irány csak így tovább!!

  Én ma ezen a videó láttán vágtam fel majdnem ereimet….. 🙁 meddig süllyedhetünk még?
  youtube.com/watch?v=x57YdTNmJtY

 • xavv
  Nagyon jó, de ebből még mindig nem derült ki, hogy egy cipőn mi tud 4,5 millió Forintba kerülni? 😀
 • Highlander
  az Ír adat meglepően erős, pedig Írország arszinvonalon kb a skandináv orszagokkal van egy szinten. érdekes lenne tudni hogy ezt hogy mérik.
 • Kiszamolo
  xavv, van egy bölcs mondás, hogy amíg lócitrom van, mindig akad rá veréb is. 🙂
 • Toci
  De hát ez jó, én azt gondoltam, hogy az utolsók vagyunk 🙂
 • Gábor
  Üdv Írországból 🙂
  Egyébként az ír GDP csalóka mert sok multi itt adózik ami sokat dob a rajta.
 • Anonimus1
  Valószínűleg az a pár LV felirat a Nike mellett:)
 • Ordas
  Portugália?
 • Csaba
  Románia.

  portfolio.hu/gazdasag/20230323/tortenelmi-pillanat-romania-utolerte-magyarorszagot-gazdasagi-fejlettsegben-604710

 • AAA

  Egy főre jutó fogyasztásban 2021-ben majdnem sikerült elérni az EU-ban az utolsó helyet, csak a bolgárok előztek, 22-es adatot még nem láttam.

  ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220620-1

 • KL
  Ez megnyugtató, már 20+ éve izgulok a 23 millió román migráns miatt, de akkor ez már nem lesz talán. A portugálok meg kevesebben vannak és messzebb.
 • Csabi
  Amúgy csak szólok, hogy ez a Románia-lufi ki fog pukkadni elég hamar… Mert egy hatalmas nagy lufi az ottani gazdaság, a fél ország a vendégmunkások által hazaküldött pénzből él…
 • ggg
  BRÜSSZEL!!! >(
 • Géza
  Az ír adat fenomenálisan jó! Éppen kétszerese a németországinak… Ez azért van mert az ír vaj sokkal finomabb mint az Audi. Az ír adatnál csak a luxemburgi adat jobb. A luxemburgiak híresen sokat termelnek a nemistudommiből. Azt hiszem valamit mosnak is.

  Ha összejön a holland téeszesítés, akkor ők több helyet is előre léphetnek. Figyeljünk rájuk!

  Kis hazánk persze marad lefele. Hiába no, megyünk keleti despota irányba. Oligarchák, ilyesmi. Házi feladat, keressünk a térképen korrupt országokat alacsony gdp-vel, oligarchákkal.

  Ciprus érdekes. Megelőzik a cseheket és a lengyeleket. Ez azért van mert a ciprusiak legendásan nem csinálnak semmit, viszont nem is kell, mert van tengerpartjuk. Ők a tengerben mosnak.

  Érdekes, hogy a bezzeg szlovákok alig termelnek többet mint a nem bezzeg bolgárok. Én úgy tudtam Bulgária már meg is szűnt, most örülök hogy ott sem olyan rossz a helyzet.

 • François Pignon
  Nem vagyok matekzseni, de meg lehet nézni valahol a konkrét számokat is? Tehát a levezetést, hogy „ez mibűl gyütt ki?” (Gimis matektanárnőmnek voltak ilyen beszólásai „érdekes” végeredmények esetén.)

  Ha egy főre vetítik, akkor nyilván hozzájárul az is, hogy Közép-Kelet-Európa szépen ürül kifelé, pl. épp Románia lakossága közismerten milliós nagyságrendben jött nyugatra. Kevesebb főre nyilván több dzsídípí jut-marad.

 • Zabalint
  Én mondjuk már annak kapcsán is, hogy visszaelőztük Szlovákiát, megjegyeztem, hogy a vásárlóerőparitásos GDP/főt nem tartom relevánsnak, mert olyan összevetéssel dolgozik, ami nem igaz, hiszen az szegényebb országokban eleve az ugyanannak tekintett termékek, szolgáltatások alacsonyabb minőségűek, színvonalúbbak, pl. mert élelmiszert más minőségi kategóriát vesznek az emberek, vagy mert ugyan a gazdagabb országban drágábbak az éttemek vagy a szállások, de vannak nem könnyen mérhető minőségi különbségek is (mesélhetnék pl. Bulgáriáról ezen a téren…).

  Szóval én akkor tekintem majd, hogy Románia utolért minket, ha nominális GDP/főben ér utol, ugyanezt gondolom Szlovákiával kapcsolatban, a nominális GDP/főjük magasabb a miénknél, szóval nem előztük őket vissza. Szóval még kell 1-2 év, és akkor előz meg minket Románia. n

 • Tiboro
  Meglep hogy ennyien mögöttünk vannak, peldaul Szlovakia.
 • Pistu
  Szerintem az sem mindegy, hogy milyen minőségű terméket kapsz a pénzedért. Külföldön még nem találkoztam olyan rossz zsemlével és virslivel, mint itthon. Az autódon milyen gumi van? Az új építésű lakásokat miért kell garanciában javítani?
 • Meepwn
  Közben a román államadósság gdp arányosan is közel duplázódott.

  S még így is majdnem fele, mint a magyar….

 • Csupakosz
  Cserébe egyre hangosabb a propaganda.
  A pénz és a cirkusz szorzata állandó.
 • Amg
  Kettős állampolgárként érzésre is beérte Magyarországot Románia, nem csak a statisztikai hival számai szerint.
 • Makk
  Jók ezek a vásárlóerő paritásos adatok. Ilyenek alapján Budapest leelőzte Bécset, Kölnt, Helsinkit, Stuttgartot stb. Persze Bukarest itt is Budapest előtt van. Úgyhogy mindeki döntse el, hogy ezeket mennyire kell komolyan venni.
  infostart.hu/kulfold/2023/03/11/eurostat-eletszinvonalban-budapest-megelozte-becset
  ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/TGS00005/default/table
 • Pietro
  Ez egy kicsit csalóka ábra, mert Ausztriát éppen a kanyarban előzzük, csak az eltérő ívek miatt tűnik úgy, mintha ennyivel előttünk lennének.
 • tré
  Akárhogy nagyítom, nem látok címet és tengelyfelirato(ka)t a grafikonon…
 • Copywriter
  Én Ausztria csóró részén élek, Stájerországban. Még itt is azt látom, hogy az emberek megélnek. Sok bevándorló, főleg az arabok és a románok úgy csinálják, hogy apuka dolgozik, anyuka meg otthon van a gyerekkel. Gyerekenként 200 EUR az alap családi pótlék, ha beteg, még több, és ha apuka megkeres 2000 EUR-t, akkor már elvannak egy 10-15 éves autóval.

  Azok az osztrákok, ahol ketten dolgoznak, új(szerű) autókkal járnak, és a ruházkodásukból ítélve, nem élnek rosszul. Magyarként általában a ketten dolgozós modellt követjük, persze itt is vegyes a kép, aki Magyarországon léhűtő, az Ausztriában is az marad. De nagyon sok értelmiségi jött már ki, akik nem mosogatásból élnek meg.

  De amikor átmegyek Magyarországra, akkor látom, hogy az országba ömlő pénz elakad a politikában és a felső 10000 slepp megélhetésén. Nincs ekkora különbség Mo. és Ausztria között, ami az utakon, embereken és látszik!

 • Zabalint

  A PPP-s GDP/fő eleve elcseszett mutatója a gazdaságnak is, nem csak az emberek életszínvonalának. Ausztria-Magyarország összevetésben például nézd meg mi van egy átlagos Billában és egy átlagos magyarországi CBA-ban, de tőlem lehet Spar is. Ugyanaz a kategória élelmiszerből nem drágább Ausztriában, sőt sokszor még olcsóbb is, de tök más kategória van, a fogyasztói kosarakat meg az alapján számolják mindkét országban, amit vesznek az emberek. A vásárlóerőparitás meg azt veti össze, hogy mennyit terméket és szolgáltatást tudsz vásárolni az adott országban az adott összegért, hogy korrigálja az eltérő árakat. Papiron Ausztriában drágább az élelmiszer és pl. a ruha is, holott utóbbinál a fast fashion láncoknál még ráírva is látod, hogy kb. ugyanannyi mindenütt.

  A szolgáltatásoknak meg teljesen más a színvonala, hiába drágább Ausztriában. Nem csak mérhető tényezőkben.

 • Zabalint
  Ja, és a másik, hogy az erős turizmusú országokban tovább torzít a turizmus, Horvátország esetében látható legdurvábban, a többi kelet-európai országhoz képest emiatt drágábbnak számít, Ausztriára is igaz ez bizonyos mértékig, de ez nem feltétlenül a helyiek által vásárolt termékekre és szolgáltatásokra igaz.
 • Csinolina

  “Ez megnyugtató, már 20+ éve izgulok a 23 millió román migráns miatt, de akkor ez már nem lesz talán. A portugálok meg kevesebben vannak és messzebb.”

  Eközben az RTL-en ezelőtt ledöbbenve néztem, hogy magyarok nyilatkoznak, hogy már inkább ők járnak ki Romániába dolgoz.. de amúgy meg ha már az ember elmegy, nem ebbe a high pressure economy által az egekig feltolt infláció a vágya EU átlaghoz nézve alacsony fizukkal:D:D

 • Kádárist
  Valamikor az erdélyi magyarok titkolták a román nyelv ismeretét – ma már jó okuk van feltüntetni az önéletrajzban
 • Arpad
  Nemtom mirol beszeltek: Software Asset Managerkent hetente kapok ertesitoket (nem egyszer remote) roman pozikrol. Ebben a temaban azert mar feltetelezunk egyfajta cegmeretet, sw portfoliot – legyen a munka maga akarmekkora hanyadek is.
 • nyman
  Én azt hittem, hogy mindenben is utolsók vagyunk már. Erre itt egy jó hír. 🙂

  A fajlagos és származtatott mutatók önmagukban szerintem nem mondanak túl sokat. Vagy a több hasonlóval együtt kell nézni, vagy magyarázatra szorul. Ebben több tényező van, pl. GDP.

  Az előző diktátor idején dolgoztam Írországban. Kb. az akkori magyarországi munkaviszonyban elérhető bruttó fizetések 3x-osát, kis szerencsével 4x-esét is meg lehetett keresni, 265 forintos euróval nézve. Itthon elvonták a bruttó bér felét ebben a bérsávban, ott 20% körül. Ott fizettem lakbérre 1100 és 1350 eurót. (Greystones és Clontarf). Ma jövedelemben a szakterületemen ez kb. másfélszeres, 400 forintos euróval számolva. Greystonesban a daft.ie-n a legolcsóbb kéthálós lakás 1900 euró, de inkább 2-2500. Fizetett szabadság ott 20 nap, itthon 34 nap. stb.

  Jelenleg a vásárlóerőm Mo-n jobb és ez kb. igaz az elmúlt 8-10 évre.:)

 • Belavoltam
  “Valamikor az erdélyi magyarok titkolták a román nyelv ismeretét – ma már jó okuk van feltüntetni az önéletrajzban”

  En meg lecserelem a nagymagyarorszagos rendszamomat egy nagyromaniasra 🙂 Hatha pozitivum lesz egy bukaresti allas kapcsan.

 • expécsi
  sok kérdést felvet:

  1) jó hír az hogy nem vagyunk utolsók?

  2) melyik előző dikátor, Kádár? Akkor még nem volt euró. Azóta csak Orbán volt az.

  3) ahogy felvetették fentebb, nem mindegy a minőség, amit kapsz. Maradéktalanul elégedett vagy a vásárlóerődön kapott hússal, zöldséggel, ruhával, szolgaltaltasokkal, tartós fogyasztási cikkekkel?

  4) mit üzensz azoknak akik nem elégedettek? Akik 8-10 éve várnak minőségi javulást és nem látnak? Példa: a Spar kínálata nem finomabb mint 2014-ben, személyes példa.

  5) milyen érzés reggel a tükörbe nézni, tudva, hogy a gazdaság sikerének örülve, meg egyéb apró jelek szerint mással is, közvetve, egy uszító, velejéig korrupt, minden civil fronton erővel operáló, nyíltan(!) antidemokratikus, szélsőjobbosokkal kokettáló, bigott rendszernek az üdvét hirdeted és asszisztálod?

 • Dallamvonal
  Vélemény erről?
  levegominoseg.blogspot.com/2023/02/kik-rendszervaltas-nyertesei-visegradi.html
 • nyman
  @expécsi
  1. Persze. A sok helyen írják, hogy mindenben az utolsók vagyunk. Miért ne lenne ez jó hír? Különben van mögöttünk még vagy 125-130 ország napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/eu-atlagber-gdp-europa-svajc.768922.html

  2. Az előző diktátor (szerintem) Gyurcsány volt.

  3. Nem vagyok mindennel elégedett, de veled ellentétben jellemzően a jót nézem és nem mindenben a sz.rt keresem.

  4. Kevés a hely. Azt üzenem, hogy képezzék magukat, gondolkozzanak pozitívan, vegyék észre a jót. Az, hogy nem látsz javulást, az nem az én hibám. Te így látod, én meg nem

  5. Gondolom szerinted meg a nagyszüleim náci rendszernek asszisztáltak. Nagyon éles a logikád. 🙂 Semmi bajom a tükörrel.

  Ilyen korlátolt hülyeként rengeteg lehetőséget látok az élethelyzetem javításához. Ebben a rendszerben is. Piaci alapon. Ezért nem értem, hogy te, mint nálam okosabb, miért nem tudsz a sajátodon javítani?

 • expécsi

  1: Európai ország vagyunk európai kultúrkörrel és ehhez kapcsolt JOGOS elvárásokkal. Az a 125 ország nem mérce

  2: Gyurcsány egy demokratikusan megválasztott párt politikusa volt aki önként le is mondott. Semmiben nem meríti ki még a puha diktatúra fogalmát se

  3: ez részben jó, mikrokörnyezeti okokból, de azt azért tudod, hogy a probléma attól még ott marad hogy nem nézel oda?

  4: az előző folytatásaként, nem az számít amit látunk, hanem a tények. Súlyosan csorbultak a magyar társadalom legtöbb tagjának az előrelépési lehetőségei. Akinek nem, annak a 2000-es években is ment volna

  5: természetesen az őseid bűnéért nem vagy felelős. A saját hozzáállásodért már igen. Ugyanis van egy brutális társadalmi olló Magyarországon, aminek te a jobb végén vagy (sőt megsúgom én is) de látni azokat akik nem. És feltehetően utálod ezt hallani, de tény: erről legnagyobb részben a Fidesz tehet.

 • 42
  Egyre gyakrabban találkozok román termékekkel, jó áron és jó minőségben. Saját cégnév alatt, nem valami multinak bedolgozva. A titok valahol itt lehet.
 • nyman

  1. Szerinted nem mérce.
  2. Orbánt is demokratikusan választották. Gyurcsány idején azért rendőrök vertek meg embereket, akit megrokkantat, belehaltak.
  3. Tudom
  4. Én meg azt látom, hogy rengeteg előrelépés lehetőség van. Ami ott van a magyar társadalom tagjai előtt is. Nem tudom, hogy te próbáltál-e már embert felvenni? Vagy bíztál már meg valamilyen munkával másokat? Látom, hogy mit fizettem ki pl. felújítási feladatokért. Meg azt is, hogy milyen nehézséggel jár megfelelő embert találni. Mekkora a fluktuáció milliós havi fizetésekkel rendelkező embereknél is.
  5. Mélyszegénységből indultam. Veled ellentétben nem a külső körülményeket hibáztatom a helyzetemért. Pedig könnyebb lenne. Ahogy írod a hozzáállásomért én vagyok a felelős. “mindenki maga szerencséjének kovácsa” Szerintem a Fidesz sok lehetőséget adott. De lehet menni külföldre is. Nyitott a lehetőség. Én is mentem.
 • nyman
  @expécsi
  Az oldalon a bejegyzések egy része arról szól, hogy mivel lehet a kiadás oldalt hatékonnyá tenni, csökkenteni és hogy lehet a bevétel oldalt növelni.

  Az utóbbira lásd pl.
  https://kiszamolo.hu/hogyan-legyel-anyagilag-sikeres-a-huszas-eveidben/
  https://kiszamolo.hu/igy-lettem-anyagilag-sikeresebb/

  Kapunk befektetésekkel kapcsolatos infókat is.

  Azért olvasom, mert ad hozzá a szemléletemhez. (ez nem pedálozás a szerző fele).

  A hozzászólások között is van jó pár értékes.

  Ha egészséges vagy és legalább közepes képességű, akkor csak rajtad múlik, hogy hogyan tudsz előre lépni. Ha neked az a jó, hogy a rendszert, másokat ekézel, engem nem zavar. De neked ettől nem lesz jobb az anyagi helyzeted.

  Mi a könnyebb? A külső körülmények figyelembevételével cselekedni, vagy azt megváltoztatni? Vagy egy másik közhely. Két dolgon nem érdemes aggódni. Amin tudsz változtatni és amin nem. 🙂

 • Krisztián
  Pistu. Rossz zsemle. Bármilyen minőségű zsemlét vehetsz, a silánytól a kiváló minőségig ,minden kapható. Rajtad múlik melyiket veszed le a polcról. Amire kereslet van azt teszik ki a polcra.
  Majd nézd meg a bevásárló kocsikat és láthatod , hogy mennyi egészségtelen ételekért adnak ki pénzt az emberek. Sok esetben a tudatosság hiányzik és nem pedig a pénz.
 • expécsi

  1: minden moralitás relatív, de azért ennyire nem adjuk alacsonyra az elvárásokat. Te sem, különben nem lenne ez a beszélgetés

  2: mert Pintért olyannak ismertük, aki nem csinálna ilyet ugye? Viktor meg max az első kettőt nyerte demokratikusan, azóta leépült ennek az intézményrendszere és a közbeszéd is. Ezért kellemetlen a 13 évvel ezelőtti elmúlt 8 évet hallgatni ma is. Előző diktátor, hogyne

  3: akkor ebből következik, hogy rossz a hozzáállásod. I rest my case

  4: nem egészen értem, mire célzol a második felével, meg én nem vagyok egy vállalkozó alkat. Hogy alkalmazottként a szart látom, az egészen biztos. Próbálj meg szakszervezeti tevékenységgel foglalkozni…

  Biztos van ócska munkaerő is. Ne haragudj, nem az én problémám, és főleg nem az én problémaköröm. Lehet engem is annak tartanál, a jogaimért megharcolok az utolsó csepp véremig, akkor is.

  folyt

 • expécsi
  folyt

  5: szerintem meg abszolút semmit. Tömegeket láttam magam körül ott hagyni a szarban, hogy csak a legrégebbit mondjam, 2012-ben van akinek az utolsó pillanatban kellett egyetemi szakirányt váltania az állami férőhelyek egyeztetés nélküli lecsökkentése miatt. Aztán az uszítás ott is ment, hogy úgyis ingyenélő az összes egyetemista.

  De ez is milyen tetű hozzáállás már, hogy ha kritizálni merek, már egyből hárítom a felelősséget. Mert szerinted az államnak mi a feladata? Az egyik alapvető lenne hogy egyeztet a társadalommal, de ezek nem szoktak. És ez nem “szerintem”, ez tény hogy ez alap lenne.

  Én is elmegyek külföldre. De akkor én többet a magyar határnak a közelébe se megyek. Remélem te is már csak külföldről osztod az észt. Akkor legalább az otthoni állapotokat nem konzerválod ezzel a mentalitással *közvetlenül*, és letudtuk egy csak részben kínos beszélgetéssel a témát.

 • expécsi
  utólag ment ki az utolsó válasz. Csak tisztázni szeretném, hogy nem attól lesz nekem jobb, hogy szidom a rendszert. Hanem hogy nem vagyok a hatása alatt.

  Hogy ez kiköltözéssel történik, vagy a Kossuth téren történi tarkólövések sorozatával, már-már részletkérdés.

  Mármint a saját szempontomból legalábbis. Az ország szempontjából az utóbbi lenne a legigazságosabb. Csak tudod úgy baromi nehéz ha szelíden “hát nekem ez jó”-ztok három millióan.

  Ez dühít.

 • nyman
  2. Mi épült le? Konkrétan. Volt 20 ezer ellenzéki ellenőrző ember a szavazásokon.

  3. Mitől rossz a hozzáállásom? Hogy pozitívan próbálok gondolkozni és nem negatívan? Lehet, hogy rossz, de sikeresebb.

  4. Alkalmazott vagyok. Ha valami nem tetszik, lépek tovább. Voltak jó munkahelyeim és kevésbé jók. Az elmúlt 12 évben sokan csökkentek az adók, járulékok. Ez is pozitív.

  5. “állami férőhelyek egyeztetés nélküli lecsökkentése miatt.” Csak nem bölcsészkar? Ami azzal volt, az inkább pozitív. Bokros miatt, hogy be tudjam fejezni a sulit, volt hogy inkább nem ettem.

  A te írásodból az jön le, hogy a kormány/állam tehet a helyzetedről. Szerintem sok társadalmi egyeztetés van. Jelenleg Mo-n. A kormány feladata, hogy képviselje a többségi akaratot. Hosszútávon. Nem a kisebbségit.

  Nem akarlak elkeseríteni, de ha külföldön is mástól várod, hogy megoldja a problémádat, akkor ott is küzdeni fogsz