TBSZ számla és állampapír

Többször megkérdeztétek, mi lesz az értékpapírokkal, ha lejár a TBSZ? Ez állampapírnál is fontos kérdés, mert még 10 év is kevés volt a kibocsátónak, hogy a TBSZ-re szánt 3 meg 5 éves lakossági papírok év végén járjanak le. (Most már ez okafogyottá is vált, viszont a lejáró TBSZ-ek jellemzően tele vannak később lejáró, még kamatadó-köteles állampapírokkal.)

Először is lehet hosszabbítani a TBSZ-t, ha gondolod, decemberben kell erről nyilatkoznod. Ekkor újrakezdődik a 3 vagy 5 év. Azonban arra vigyázz, hogy a TBSZ-re vett, idén június elseje után kibocsátott, egyébként alapból kamatadó-mentes állampapír is adózóvá válik, ha olyan TBSZ-en van, amit futamidő alatt feltörtél.

Ha nem élsz a TBSZ meghosszabbításával, akkor január elsejével normál számlává válik és attól a naptól az értékpapíron elért eredmény adóköteles lesz.

Ha a példa kedvéért az állampapírod évi 5%-ot kamatozik és még fél év, mire lejár a TBSZ végétől számítva, akkor az utolsó fél évre jutó 2,5% kamat lesz a kamatadó alapja, arra fizetsz 0,375%-nyi adót a tőkédre vetítve.

Amit érdemes átgondolnod, hogy az új állampapírok, amiket most tudsz venni, kamatadómentesek és lehet, hogy kamat szempontjából jobbak is, mint a most meglévő, a lejáró TBSZ-en lévő papírjaid. (Bár ez nem biztos, hogy így van.)

Ha 1%-os költség mellett váltod vissza a meglévő papírt és ezen egy évre a fenti példát követve 0,75% kamatadót spórolsz meg, akkor egy és egyharmad év után nyersz a visszaváltáson, ha egyébként a két papír teljesen egyforma kamatozású. Ha a kamatozásuk nem egyforma, akkor még azzal is kell korrigálni a visszaváltás előnyét vagy hátrányát.

Tehát gondold végig, megéri-e hosszabbítani a TBSZ-t, vagy hagyni kifutni az állampapírokat, esetleg visszaváltani és venni helyettük kamatadómentes új sorozatú állampapírokat.

Share

50 hozzászólás

 • Zol
  Telefonon nekem ennek pont az ellenkezőjét mondta az Államkincstáros hölgy. Szerinte a lejárt TBSZ, ha másképp nem rendelkezek, automatikusan átvált adómentes számlára.
 • Kiszamolo
  ZOl s ezt mégis hogyan értette? Milyen az az adómentes számla?
 • S1M0N

  Hülyeséget mondott, nekem tavaly járt le (elfeledkeztem róla, igaz nem is volt sok pénz rajta) és nem. Ha nem rendelkezel időben megszűnik a számla, átkerülnek a kötvényeid/lekötetlen egyenleged az alap számlára.
 • mgpx
  Még olyan opció is van, hogy a TBSZ 5. évének lejártakor lehet részkivétellel is élni.
  Így az átnyúló lejáratú kötvények miatt a TBSZ számla meghosszabbítható, de az időközben lejárt kötvények és a visszaváltott kötvények ellenértékét a TBSZ 5. évének végén adómentesen ki lehet venni.

  Pl.ha a 2020 végén lejáró TBSZ-en vannak 2020 májusában lejáró kötvények, meg mondjuk 2023-ban lejáró kötvények is, akkor a lejárt kötvények ellenértékét fél évre érdemes rövid lejáratú vagy kis költséggel visszaváltható kötvénybe (MÁP+) fektetni, majd 2020 decemberében részkivételről rendelkezni. A később lejáró kötvények meg maradnak a meghosszabbított TBSZ-en, hogy ne kelljen utánuk kamatadót fizetni.

 • promontor
  Én azt fogom csinálni a most lejáró TBSZ-emmel, hogy azokat az értékpapírokat, amelyeket még június előtt vettem – azaz kamatadót kellene fizetni utánuk, ha normál értékpapírszámlára mennének – azokról nyilatkozom, hogy vezessék át a január elsején induló TBSZ-re,. Amiket viszont júni 1. után vettem (ez az állomány nagyja, amúgy), az mehet az értékpapírszámlára.

  És ez lesz jövőre is, illetve mindaddig, amíg a lejáró TBSZ-en van akármennyi olyan állampapír, ami nem kamatadómentes.

  Lehetett volna értelmesen is csinálni, de nem akarták. Hát akkor kezelgessék csak még pár évig a maradékpénzeket a tbsz számlákon…

 • Ritter
  Jó téma,pont ezen gondolkozom napok óta.Idei lejáratú TBSZ számlám is van,amin többségben az elkövetkező egy-két évben lejáró papír van,logikus, ezeket bent hagyom meghosszabbított számlán.Viszont van a nyár óta MÁP+ is rajta (lejárt papír után vettem).Na ezzel kapcs. nem tudom,hogy ha ezt a TBSZ lejáratkor részkivételként felveszem, akkor a hátralévő kb 4,5 év futamidőre kamatadómentes lesz,mivel a papír alapvetően az vagy mivel a kezdetekkor TBSZ-re lett megvéve már utána is az marad, hiába nem számlafeltöréskor hanem lejárat során került ki a TBSZről.Tudja valaki?Miklós te mit gondolsz erről?Vagy ha nem egyértelmű,hagyjam inkább bent azt is a meghosszabbításnál?De hát akkor sosem lehet a TBSZ-től megszabadulni, mert ezeknek a papíroknak és a TBSZ lejárata vhogy sosem egy időpontra esik…eddig nem volt téma,kamatadókötelesek voltak, de az új papírokat már inkább nem arra venném majd.
 • gaborr
  és a felhalmozott kamat után ugyanúgy fizettél adót, mintha sosem lett volna tbszen? tehát gyakorlatilag 1 évnél valamivel rövidebb (amennyiben évente hozamot fizető papírrol van szó) időszak kamatadóját buktad rajta?

  ugye ha lejárat előtt feltöröd a tbsz-t akkor a teljes hozamot kifizetik, csak szja bevalláskor kell utólag megfizetni az adót. itt mondjuk el tudnám képzelni, hogy a felhalmozott kamat kamatadóját útólag visszaigényelhetnéd szja bevalláskor.

 • rozoga
  A TBSZ ennél jóval egyszerűbb. A gyűjtő évben beletettél X FORINT értékű pénzt. Feltöréskor az egész cucc ér Y FORINTOT.
  Ha feltöröd:
  A növekmény(Y-X) után adózol. Pl: betettél 100 EUR-t, kivettél 100 EUR-t. Mikor betetted ért 31.500 Ft-ot, most ér 33.600 Ft-ot. A növekmény után adózol. Mindegy mit vettél, devizát, adómentes állampapírt, akármit. A növekmény után adózol.

  Ha nem töröd fel:
  Akkor a lejáratkor nem kell adót fizetned, a számlád normál számlává válik, a rajta lévő papírok pedig mennek tovább, mintha a lejáratkori értékükön vetted volna.

 • Csupi
  Sziasztok!
  Azt tudja valaki, hogy 5 évre nyitott TBSZ számlát vissza lehet-e “rövidíteni” 3 évesre a Kincstárnál? Emlékeim szerint alapból 3 éves TBSZ-t nyitnak és vagy nyitáskor kérésre már 5 évest állítanak be vagy később van mód hosszabbítani 5 évesre.
  Engem az érdekelne, hogy ha már 5 évesre lett nyitva, de változtatni szeretnék 3 évesre, akkor erre van-e mód? A Kincstári ügyintéző nem tudta a választ.
  Kösz.
 • Mikorka
  Meglehet hülye kérdés, de idén a nevében 2014 évi tbszek járnak le? Más megköuelítésben: a név a gyűjtő vagy az első évből eredeztethető?
 • Stiel
  @Csupi: ha 3 év után töröd fel az 5 éves TBSZ-t, akkor csak annyi adót kell fizetned, mintha eleve 3 évesnek nyitottad volna.
 • zozoka
  velemenyem szerint nincs ertelme, hogy visszaalakitsd 3 evesre. A 3 eves es az 5 eves kozott a kamatado merteke a kulonbseg. TBSZ nelkul 15%-ot, 3 eves TBSZ utan 10%-ot, 5 eves TBSZ utan 0% kamatadot fizetsz. Ha egy 5 eves TBSZ-t 3 ev utan feltorsz, akkor ugyanugy 10% kamatadot fizetsz, mintha eleve egy 3 eves TBSZ-t kotottel volna. Mindossze annyi a kulonbseg, hogy ha 3 evest kotsz, akkor 3 ev utan automatikusan feltorik es igy mindenkepp fizetsz 10% kamatadot, mig ha 5 evest kotsz, akkor 3-5 ev kozott barmikor donthetsz ugy, hogy feltorod 10% terhe mellett, vagy megvarod az 5 evet es nem fizetsz kamatadot.
 • Zabalint

  Nem kell rövidíteni, ha a gyűjtőév utáni 3 év letelt, akkor ha bármikor felbontod, már csak 10% adót kell fizetned a 15% helyett.
 • Bence
  Csupi, igen is és nem is.
  Nem lehet visszarövidíteni, de ki lehet venni 3 év után majdnem az egészet (pár ezer forintnak kell bennmaradni, ha jól emlékszem?)
  Ez csak egy homályos emlék, de így rémlik nekem.
  Ügyintéző mondta 2017-ben.
 • csizkek
  Mi van akkor ha valaki idokozben kulfoldi adorezidense valik?
  Allamkincstari ugyintezok total kukak a temaban.. Elvileg TBSZ-tol fuggetlenul le kellene adozni a kulfoldi orszagban az eves “kamatnyereseget”. EU-n belul legtobb orszagban..

  Ezt hogy kezelitek?

 • headset

  “Mi van akkor ha valaki idokozben kulfoldi adorezidense valik?
  Elvileg TBSZ-tol fuggetlenul le kellene adozni a kulfoldi orszagban az eves “kamatnyereseget”.”

  Attól az évtől kezdve, amikor külföldi adóilletőségű lettél, adóznod kell a TBSZ-en belül elért nyereség után. Az előző év dec. 31-i számlakivonatához kell viszonyítani a növekedést.

  ado.hu/ado/deloitte-erdekes-adozasi-helyzetekkel-jarhat-a-kulfoldi-tartos-befektetes/

 • Ordas
  Azt az esetet hogyan kell kezelni, ha az állampapír jár le előbb, mint a TBSZ? Marad még egy év a tbsz adómentes kivételéhez. Úgy hagyni nem érdemes, mert a maradék időre nem kamatozik. Venni kell esetleg új állampapírt (ami akkor elérhető) és akkor cikk témájához érünk, vagy költségért bármilyen befektetési jegyet veszünk és bízunk, hogy a kamata ezt kitermeli?
 • csizkek

  Koszi. Szal egy sima szamlakivonat eleg. Milyen EUR-HUF arfolyam szamit ilyenkor?

  Mar reg kulfoldon elek, de eddig nem foglalkoztam vele, mert az allamkincstarral ezt a dolgot egyeztetni katasztrofa. Be akartam jelenteni a kulfoldi adorezidensi statuszom. Egyreszt nem ertik, keptelenek, nem tudjak es gyozkodnek hogy ez hulyeseg. KErtem hivatalos allasfoglalast, ott meg azt irtak hogy hozzak minden evben kulfoldi adohatosagtol igazolast, forditassam be le az OFI-val es adjam be. Minden evben. Ahamm.. 2 nap es plusz 50e HUF minimum. Idiotak.

  Szal tojtam ra, de identol mar szemmel lathatobb az osszeg ami rajta van. Valszeg jogkoveto leszek.

 • Dagobert bácsi
  Nekem 2021-ben jár le a legkésőbbi, de nem merek még 5 évet bevállalni. Egy esetleges kormányváltás vagy egyéb balhé miatt szerintem túl kockázatos lesz. Ezek lazán kitalálnak majd valamit, hogy miért nem adják ki. A magánnyugdíjpénztárak utáni balhé után is megingott a bizalmam, de a következő szerintem durvább lesz. Egy nyamvadt önkormányzati átvétel nem megy végig rendesen ebben az országban. Mire számíthatunk ott, ahol még több pénzről van szó? Ennyi rizikót 1-2% plusz nekem nem ér meg. Ideiglenesen más helyre kellene pakolni a pénzt. Bankbetét. Esetleg külföldi állampapír. Addigra kitalálom. Biztos lesz téma máshol is.
 • Pietro
  Sziasztok!
  Én idén márciusban nyitottam TBSZ számlát épp a kamatadó mentes időszak előtt. És raktam be rá pénzt ami jövő februárban fizet kamatot ezt a kamatot, kiutaltathatom az értékpapírszámlára és ott vásárolok belőle papírt (kamatadómentest),
  akkor ez után nekem kell adóznom?
 • headset

  “Be akartam jelenteni a kulfoldi adorezidensi statuszom.”

  Szerintem az államkincstár felé akkor kellene igazolnod az adóilletőséget, ha a magyar kamatadó alól kérnél felmentést. De azt amúgy sem kell fizetned a TBSZ miatt. Nem kell semmi az államkincstártól. Csak a számlakivonat, amit automatikusan elküldenek. Annak alapján kell a külföldi adóbevallásodat kitölteni.

  “Milyen EUR-HUF arfolyam szamit ilyenkor?”

  Csak azt tudom, hogy a magyar adózásnál az MNB EUR-HUF napi (közép)árfolyamot kell használni. Gondolom van valami hivatalos árfolyam ott is, ahol adózol. Egy ottani adótanácsadót vagy a kollégáidat kellene megkérdezni erről. Vagy egy kis kutakodás a helyi adóhivatal honlapján.

 • TSubi

  TBSZ számlán keletkező kamatot a TBSZ számlára kapod.
  Tehát a számlán belül tudod újra befektetni, kiutalni csak a TBSZ megszüntetésével tudod.
 • headset

  Szia!
  Lehet, hogy félreértem a kérdéseidet, de ezekre nagyon egyszerűek a válaszok és sokszor elhangzottak itt és másutt is.

  “ezt a kamatot, kiutaltathatom az értékpapírszámlára…?”
  Nem. Semmit nem utaltathatsz ki a TBSZ számláról, csak ha teljes egészében megszünteted. Kivéve a 3. és 5. teljes év utolsó napját.

  “akkor ez után nekem kell adóznom?”
  Ha a TBSZ számlát idő előtt megszünteted, akkor a TBSZ fenállása alatti nyereség adóját Neked kell kiszámolnod és befizetned a következő évi adóbevalláskor. De a NAV készít majd egy bevallási javaslatot, úgyhogy ezzel nincs sok munka. Csak jóvá kell hagyni.

 • Bogleheadwannabe
  Szia Miklós, nekem is van 5 éves TBSZ számlám, ami az idén jár le és van rajta néhány papír, ami “túllóg” a következő évre. Személyes érdeklődésemre azt mondták, hogy ha dec. végéig külön nem rendelkezem, akkor ezeket a túllógó papírokat is átvezetik a normál számlára és a túllógó időszakra eső rész kamatóból levonják a kamatadót. Azt is mondták, hogy ezzel nekem nem lesz semmi tennivalóm, nem kell az szja bevallásba beraknom. Szerinted így van, ahogy mondták?
 • Adal Bert
  Akkor most részkivétet eszközölni csak úgy lehet, hogy forintot átvezet az ember a normál számlára és az állampapírok újabb tbsz-en futnak tovább vagy lehet olyan is, hogy a papírok egy részét átvezetjük normál számlára egy része meg az újabb tbsz-en kamatozik? Valaki konkrétan már csinált az 5. év után részkivétet? Vagy utánajárt pontosan?
 • kutya
  Ha a nehany eves TBSZ szamlamra (a kamataibol) veszek uj allamkotvenyt (ami tehat nem kamatado mentes a TBSZ miatt) es kozben a TBSZ lejar, akkor a normal szamlamra atkerulo allamkotveny utana kamatado koteles vagy nem? Mashogy megfogalmazva az adomentes allampapir TBSZ adokotelezettsege a feltores miatt lesz adokoteles, vagy attol, hogy eredetileg TBSZ szamlara vettem?
 • headset

  “Ha a nehany eves TBSZ szamlamra (a kamataibol) veszek uj allamkotvenyt (ami tehat nem kamatado mentes a TBSZ miatt)”

  A feltört TBSZ-en tartott államkötvények nem válnak önmagukban adókötelessé. Az adókötelezettség a TBSZ egészében elért össznyereségre vonatkozik, anélkül, hogy a törvényhozó egyesével foglalkozna az ott levő pénzügyi instrumentumokkal.

  Ezért a rendesen lejárt TBSZ-ről kikerült újfajta államkötvények nyeresége sem a lejárat előtt, sem utána nem adóköteles.

 • headset
  Bert
  “…vagy lehet olyan is, hogy a papírok egy részét átvezetjük normál számlára egy része meg az újabb tbsz-en kamatozik? Valaki konkrétan már csinált az 5. év után részkivétet?”

  Én a múlt évben rendelkeztem lejáró TBSZ részkivétről és hosszabbításról.

  Bármit át lehet vezetni a normál számlára. Forintot, devizát, részvényt, kötvényt. Mindenből annyi darab megy át és annyi marad, amennyit kérsz.

  Egyetlen kikötés van: a TBSZ-en maradó dolgok összértéke meg kell, hogy haladja a 25 000 forintot.

 • S1M0N

  >és a felhalmozott kamat után ugyanúgy fizettél adót, mintha sosem lett volna tbszen? tehát gyakorlatilag 1 évnél valamivel rövidebb (amennyiben évente hozamot fizető papírrol van szó) időszak kamatadóját buktad rajta?
  Tavaly év végével járt le, szóval adózással kapcsolatban gyakorlati tapasztalat még nincs. 🙂
  Kaptam egy jövedelem igazolást év végén a (lejárt) TBSZ számlámmal kapcsolatban, milyen papírokat/mennyi lekötetlen pénzt mozgattak át az alap számlámra, illetve hogy a számított jövedelemadó az egészre kerek 0 Ft.

  Nyilván az átkerült értékpapírok az alap számlámon már nem adómentesek, amit idén kamatoznak, abból már vonja az államkincstár a kamatadót és jövőre be kell vallanom az SZJA bevallásomban.

 • Nbazs
  @s1m0n: Nyilván az átkerült értékpapírok az alap számlámon már nem adómentesek, amit idén kamatoznak, abból már vonja az államkincstár a kamatadót és jövőre be kell vallanom az SZJA bevallásomban.

  Nem kell bevallanod. A kamatadót amit az államkincstár levont, azt ő elszámolta már, abból neked nincs bevallási kötelezettséged. Ha idő előtt töröd fel a TBSZ-t, akkor kell bevallani, hiszen nem vonták le a kamatadót a TBSZ idején, miközben erre a kedvezményre a feltörés miatt lettél volna jogosult.

 • JG
  Van idén lejáró 5 éves TBSZ-em, amin túllógó papírok is vannak, és van idén nyitott új TBSZ-em. Ha meghosszabbítom a számlát a még később lejáró papírok miatt, akkor azok a már idén megnyitott TBSZ-re kerülnek, vagy nyitnak neki egy új TBSZ-t és akkor 2020-ban két TBSZ-em lesz (gyűjtőév nélkül)?

  A másik kérdésem a Webkincstárat használókhoz szól:
  Hogyan tudom kiszámolni, hogy egy adott papír összesen mennyit kamatozott nekem? Nem emlékszem mennyiért vettem, és azt sem tudom, hogy időközben hányszor, és mennyi kamatot fizetett már. (2017-nél nem tudok visszább menni a felületen…:/)
  Magyarul arra vagyok kíváncsi, hogy mennyit nyertem (vagy netán buktam) egy papíron, ha most eladom.

 • promontor
  “Ha meghosszabbítom a számlát a még később lejáró papírok miatt, akkor azok a már idén megnyitott TBSZ-re kerülnek, vagy nyitnak neki egy új TBSZ-t és akkor 2020-ban két TBSZ-em lesz (gyűjtőév nélkül)?”

  Ha jól értem a kérdést, az államkincstárnál vezetett TBSZ-ekről van szó. Ebben az esetben természetesen a már megnyitott TBSZ-re kerülnek át a papírok. Szerintem nem is hagyná a kincstár, hogy két TBSZ-ed legyen ugyanarra az évre…

 • kutatom
  Lehet most pl. Egyéves magyar állampapírt venni, aminek a kamata 2,5%. Ez az aktuális 3% infláció mellett, hogyan lehet jó? Kevesebbet buksz, mintha otthon tartanád a pénzedet?
 • naa
  sok értelme a MÁP+ létezése miatt valóban nincs sok, de attól még ez mindig jobb, mint amit intézményi befektetők/cégek a piacon elérhetnek kamatot 1 éves távra – ezt ugye csak magánszemélyek vehetik.

  Egy kérdés: Ha megszűnik a TBSZ-em és normál számlaként vinném tovább, akkor egy a TBSZ-en veszteségben levő papírt ha megtartok, akkor a normál számlán milyen bekerülési árral számítódik?

  Példa: Ha vettem GE-t 22-ért, év végén 11-es árfolyamon átkerül a normál számlára. Ekkor a normál számlán 22-es vagy 11-es bekerüléssel számolják majd? Gondolom logikusan 11-es bekerüléssel, hiszen a TBSZ-t külön kezelik, de ha mégse, akkor normál számlaként vinném tovább egy lejáró TBSZ-ről a veszteséges pozíciókat, hiszen normlál számla nyereséggel szembeállítható lenne ekkor. Gondolom ezért nincs ilyen kiskapu és a TBSZ záró árfolyama lesz a normál számla bekerülási árfolyama,de megkérdeztem

 • headset

  “Példa: Ha vettem GE-t 22-ért, év végén 11-es árfolyamon átkerül a normál számlára. Ekkor a normál számlán 22-es vagy 11-es bekerüléssel számolják majd?”

  22-essel.

  Szja tv. 67/B. § (9)
  ,,,a megszűnés, a megszakítás napját követően keletkező tőkejövedelemre – jogcíme szerint – a rávonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy
  …b) ha a jövedelmet szerzési érték figyelembevételével kell megállapítani, a megszűnés, megszakítás napján irányadó szokásos piaci érték, illetve a megszerzésre fordított összeg közül a nagyobb vehető figyelembe,

 • headset
  Az előző hozzászólásom felvet egy érdekes lehetőséget.

  Szintén az Szja tv. 67/B. §(4) szerint a
  “Lekötési hozamot
  b) a lekötés megszakítása esetén … az említett napra vonatkozó állapot szerint kell megállapítani.
  … utolsó ismert árfolyam alapján állapítja meg.”

  Ami esetében azt jelenti, hogy a TBSZ feltörésekor 11 dollár veszteséget vesznek figyelembe. Ha ennél kevesebb a nyereség, akkor a TBSZ után akkor sem kell adót fizetni, ha még nem járt le.

  Viszont a normál számlán 22 dolláron indul a részvény. Az adóév végén ott is veszteség lesz, ami bármilyen más árfolyamnyereséggel szembeállítható.

  Összesítve: ha árfolyamveszteség miatt veszteséges a TBSZ, de nyereséges a normál számla, akkor esetleg érdemes a TBSZ-t feltörni az adóév lejárta előtt.

  Persze, lehet hogy tévedek. Aki ki akarja próbálni, olvasson utána a törvényekben és gondolja át mégegyszer.

 • naa
  , köszi, ez kicsit túl szép, hogy igaz legyen, ezért is kérdeztem rá.
  Van egy 14-es TBSZ-em, ami most jár le. Összességében nyereséges voltam, de van pár részvényem, pl. az említett GE (az árfolyamok nem pont ezek, csak a példa kedvéért írtam), ami masszív veszteségben van, viszont tartom, mert ekkora bukó után miért ne.
  Na most, ha a GE az eredeti, magas bekerülési árral kerül át a normál számlára, akkor hülye lennék megújítani a TBSZ-t, hiszen van pár ilyen veszteséges joker pozim, amit akkor zárok le, amikor éppen sok nyereségem keletkezne normál számlán és az előző évek veszteségével sem tudom szembeállítani.
  Ebben az esetben sokkal többet ér az, hogy ezeket a vesztes pozikat bármikor bevethetően továbbviszem, mint hogy 1 évvel kevesebb lesz a köv. TBSZ gyűjtőéve – utóbbi tökmindegy, úgyis hosszú távon tartok TBSZ-eket.

  Hol van itt a kutya elásva, vagy ez ennyire szép???

 • naa
  Azért nem gondolom, hogy ez így lehet, mert ha így van, komoly kiskapu normál számla nyereségadójának a megspórolására.
  Ha a TBSZ lejáratakor épp van veszteségben levő, de hosszú távra vett papírom, akkor simán hagyom, hogy a TBSZ-em normál számlává alakuljon. A köv. év elején a nyereségben levő papírokat (már amelyiket tovább akarom tartani) simán átkötöm egy másik TBSZ-re, vagy akár áttranszferálom egy jövőre indított TBSZ-re, a veszteséges papírokat viszont eszem ágában sincs TBSZ-re áttenni. Ezeket normál számlán tartom akár évekig, és amikor épp másik nem TBSZ pozimon nyereség képződik, akkor szépen veszteségben lezárogatom, és a realizált veszteséget szembeállítom a másik normál számlán realizált nyereséggel. (Ettől még akár tovább is tarthatom a veszteséges pozit, ha még reménykedek benne, akár másnap újranyithatom egy TBSZ-en)
  Ez elsőre túl szép, hogy igaz legyen…
 • headset

  “Azért nem gondolom, hogy ez így lehet, mert ha így van, komoly kiskapu normál számla nyereségadójának a megspórolására.”

  Nem kell ezen sokat gondolkodni.

  Olvasd el a paragrafust, amit idéztem. Persze nem kizárt, hogy valamit rosszul értelmezek (bár nem hiszem), de ezt filozofálással nem lehet megcáfolni. Csak a törvény olvasásával. (Én örülnék, ha ezt más is megtenné. 🙂 )

  Azért nincs ennek a kiskapunak nagy jelentősége, mert az emberek többségének nem akkor és nem azon a számlán van vesztesége, ahol kellene. Vagy ha igen, akkor jobban teszik, ha nem adócsökkentésre játszanak, hanem alacsonyabb kockázatú befektetéseket keresnek.

 • headset

  “Ha a TBSZ lejáratakor épp van veszteségben levő, de hosszú távra vett papírom, akkor simán hagyom, hogy a TBSZ-em normál számlává alakuljon.”

  Azt is megteheted, hogy a TBSZ-t további 5 évre meghosszabbítod, gyüjtőév nélkül. Csak nyilatkoznod kell, hogy a nyereséges részvényeket átviszed az új TBSZ-re, a veszteségesek meg menjenek a normál számlára.

 • naa
  Na átfutottam, de egyrészt ülve elaludtam közben (komoly) – másrészt nagyon utálom a törvényszövegeket olvasni.

  Az általad is idézett 9/b) és a c) pont alapján:
  b) ha a jövedelmet szerzési érték figyelembevételével kell megállapítani, a megszűnés, megszakítás napján irányadó szokásos piaci érték, illetve a megszerzésre fordított összeg közül a nagyobb vehető figyelembe,
  c) adókiegyenlítés ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteség esetén akkor érvényesíthető, ha az a megszűnés, a megszakítás napját követően kötött ügyletekből keletkezett.

  b) szerint tehát a magasabb bekerülési árfolyamot kell nézni, mintha direkt kedvezni akarna nekem.
  Viszont a c) pont nem vágja ezt keresztbe? Nem teljesen egyértelmű, amit ír, szerintem ezt úgy kell érteni, hogy a veszteséget nem fogom tudni nyereséggel szembeállítani, ha a papírt a TBSZ megszűnése előtt vettem… Szóval nem jó…

 • naa
  Gondolkoztam, mi lehet a 9/b pont értelme, ha a veszteségemmel a TBSZ után a c) miatt nem tudom csökkenteni az ell. tőkepiaci nyereségemet.
  Szerintem a c)-vel megszüntették a kiskaput a nyereségadó elkerülésére, a b)-vel pedig azt biztosítják, hogy

  1. a TBSZ alatt bekövetkező árfolyamemelkedés nem számít bele a normál számlán a nyereségbe,
  2. ill. ha buktam, akkor olyan, mintha nem is lett volna TBSZ-em közben, ha magasabb áron vettem a papírt, akkor keletkezik csak nyereségem, ha az eredeti beszerzési ár fölé megy majd egyszer az árfolyam, nem lesz hátrányom abból, hogy a TBSZ lejáratakor éppen a bekerülési áram alatt volt a papír.

  Végül is teljesen logikus, szóval a látatlanban megérzés – hogy biztos nem hagyták nyitva ezt a kiskaput – itt működött…

 • headset

  Ez egy jó észrevétel.

  De tényleg ezt jelenti a (9) c)?

  A veszteség melyik ügyletből keletkezik a jogalkotó szerint?
  A.) a vételből és eladásból
  B.) a pozíció lezárásából.

  Az A.) verziónak nincs semmi értelme. Hiszen, ha a vételnek és az eladásnak is a TBSZ lezárása után kell lennie, akkor annak már semmi köze a TBSZ-hez. Az minden lépésében egy normál számlás művelet. Ennek semmi keresnivalója nem lenne a TBSZ-ről szóló paragrafusban.

  De a B.)-nek mi lehet az értelme? A 67/A. § (1) szerint “az adóévben elért PÉNZBEN elszámolt ügyleti nyereségek” adóznak. Ezért T+2 elszámolás esetén a lezáró ügylet lehet a TBSZ-en belül, pl. az utolsó napon. Az adózandó nyereség/veszteség, pedig már a lezárás utáni napon. Ha ezt akarja kizárni a c) pont, akkor így érthető. A pozíció lezárásának kell a megszakítás napja után történni.

  Szerintem van még remény, hogy nyitva van a kiskapu 🙂

 • naa
  , újraolvasva is egyértelműnek tűnik a törvényalkotó szándéka a kiskapu bezárására – mármint hogy olyan nincs, hogy mazsolázunk és a nyereségekre azt mondjuk, hogy TBSZ-en volt a cucc, nem fizetek adót arra a nyereségre ami a TBSZ időtartama alatt keletkezett, akkor se, ha nem zártam le a pozit a TBSZ alatt (erről szól a b) pont), de a veszteségekre viszont azt mondom, hogy ezeket elkönyvelem veszteségnek és szembeállítom más nyereséggel. Ilyen sajnos nincs, és ez végül is jogos is.
  A c) pontban azt írja: “veszteség esetén akkor érvényesíthető, ha az a megszűnés, a megszakítás napját követően kötött ügyletekből keletkezett” – ügyletEKből többesszám. A pozíciózárás az 1 ügylet, de a veszteséget 2 ügyletből kell számolni, és a c) pont szerint akkor érvényesíthető, ha mindkét ügylet a TBSZ lezárulása után volt. Ennek van köze a TBSZ-hez, hiszen kimondja hogy kell számolni TBSZ után
 • naa
  Sajnos mivel az ellenőrzött tőkepiaci nyereséget mindenki önbevallás alapján számolja, csak konkrét adóellenőrzéskor vagy bírósági döntés esetén derül ki a helyes értelmezés.
  Bár szerintem ezt a kérdést akár egy NAV állásfoglalásban is megválaszolhatja a hatóság (ami persze nem kötelezi semmire őket, mint már volt róla szó korábban).

  Képzeljük el, ha a másik értelmezés működne, akkor előre tervezetten tudnék veszteséget “gyártani” normál számla nyereségadójának elkerülése céljából: felvennék két ellentétes pozíciót TBSZ-en (akár tőkeáttétellel) pl. ellentétes certifikát, ETF vagy long-short), ekkor a tranzakcióköltségtől, alternatív hozamtól/finanszírozástól eltekintve ingyen gyártok veszteséges pozit, amit aztán akkor realizálok amikor akarok és realizálás után még 2 adóéven keresztül adójóváírásra felhasználhatom. Vagy csak simán kimazsolázom a veszteséges buy-and-hold pozikat…

 • headset

  Volnának még némi (nem túl erős) érveim, de mivel rajtunk kívül ez láthatóan senkit nem érdekel és Neked nem tetszik, nem folytatom. 🙂

 • naa
  Nekem tetszik, hidd el, de nem tenném rá a gatyámat, szóval jöhet érv… Lehet, hogy ha “jóhiszeműen” a pozitív módon értelmezzük és van érvünk rá, akkor legalább nem büntetnek meg nagyon, ha esetleg ellenőriznek…

  Igen, én is észrevettem, hogy a jogászoknak annyira jól megy, hogy nem kell Kiszámolót olvasniuk, adókérdésekkel meg pláne… Napi szinten látom őket nagy zöld rendszámos Porschékkal közlekedni, ebből is rájöttem, ez nem a mi szintünk. Nagy hókuszpókusz lehet ez a jog, gyanítom itt se csak a tudástól függ a siker… 🙂

  Ha törvény értelmezés kérdés jön elő, akkor max. mi (ebben) laikusok próbáljuk a magyart magyarra fordítani itt, Neked külön köszönet, már többször segítettél. Ha jól emlékszem, eredetileg Te is IT-s vagy, elárulom, én is.

  Én ha tehetném, egy vasat se fizetnék jogásznak, bocs, akit érint – de úgyse olvassa ezt a topikot már senki. 🙂

 • zozoka
  Iden jar le a 2014-es TBSZ-em, nyitottam egy uj 2019-es TBSZ-t, es rendelkeztem rola, hogy minden papirom keruljon at ra.

  Az ugyintezot megkerdeztem, hogy a TBSZ-rol adhatok-e el allampapirt, anelkul, hogy megszunne a TBSZ. Azt mondta nem, semmilyen uj tranzakciot nem kezdemenyezhetek, csak a kamatokbol vasarolhatok allampapirt, maskulonben megszunik a TBSZ szamla. Bar nem talaltam sehol leirast, ami ezt cafolna, de jol sejtem, hogy hulyeseget mondott? A TBSZ-rol kifele nem lehet tranzakciot kezdemenyezni, de a TBSZ-en levo poziciomat akkor nyitom es zarom, amikor azt akarom. Legyen az allampapir vagy barmi mas. Emlekeim szerint tavaly adtam is el egy rahedli BMAP-ot es vettem helyette PMAP-ot, megsem szunt meg a TBSZ.

 • zozoka
  A masik, hogy az iden lejaro TBSZ-re kamatokbol vasarolt uj, kamatado mentes allampapirokat ugye tok felesleges volt atvinnem a 2019-es TBSZ-re? Sima ertekpapir szamlan tovabb hagyva is kamatadomentes volna, es hamarabb vissza tudnam valtani, ha szeretnem. Szerencsere nem nagy osszeg, de az ugyintezo ugy latom lusta volt a reszkivetellel foglalkozni, nehany tizezer forintos tetelre inkabb azt mondta, hogy hagyjuk.
 • zozoka
  Ha a 2014-es TBSZ-rol mar ugy rendelkeztem, hogy minden keruljon at a 2019-es TBSZ-re december 31-en (tehat nem egyenkent papirokrol rendelkeztem), es most megis szeretnek par rossz kamatozasut visszavaltani, majd ujat venni helyette, akkor ezt megtehetem meg a 2014-es TBSZ-en? Arra gondoltam, hogy lehet, hogy a 2014-es TBSZ jelenlegi allapotara vettek fel a rendelkezest, es inkabb kesobb, mar csak a 2019-es TBSZ-en kellene varialjak, nehogy aztan sima ertekpapirszamlara keruljenek at emiatt az ujonnan (a rendelkezes utan) megvett papirok.