Mi lesz a babaváró hitellel válás esetén?

Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette volna, hogy akkor most mi lesz a babaváró hitel sorsa.

A zöld bankban mindenki mindent mondott. Az egyik ügyintéző szerint, mivel a gyerek megszületett, minden marad a régiben, a hitel továbbra is kamatmentes. A másik ügyintéző úgy vélte, hogy csak az ötéves periódus végéig marad a kamattámogatás, utána normál kamatú lesz a hitel. A harmadik ügyintéző nem mert még tippelni sem, azt ajánlotta, írjon Tamás e-mailt a banknak.

Az e-mailes kérdésre azt a választ kapta Tamás, hogy telefonon érdeklődjön vagy a bankfiókban, ott, ahol azt tanácsolták neki, hogy inkább e-mailben érdeklődjön.

Ezen berágva levelet írt a panaszával, amire szintén nem kapott választ, csak egy CTRL-C CTRL-V semmitmondó üzenetet. Konkrét választ azonban még nyomokban sem tartalmazott a válaszlevél.

Egy újabb tipp az volt, hogy az eddigi 46 ezer forintos törlesztő 67 ezer forintra fog nőni. Hogy ezt miért gondolta az ügyintéző, az Tamás leveléből nem derül ki.

Aztán hogy teljes legyen a káosz, jött egy postai levél a bank központjától, miszerint a hitel havi törlesztője 2023 közepétől, a hitel szüneteltetésének lejáratától, 163 ezer forint lesz, ami azért viccnek erős lenne.

Itt tart most Tamás, a bankban mindenki homlokegyenest mást mond, konkrét választ senkitől nem kapott, sem személyesen, sem e-mailben, sem levélben, ellenben van több “ajánlata” 46 ezer és 163 ezer forint közötti havi törlesztőkkel. A bankban úgy dobálják őt egymás között az ügyintézők, mint a forró krumplit, pedig azért nem egy olyan történt vele, amire még nem volt precedens, egyszerűen csak elvált a gyerek születése után.

Az a rossz hír, hogy a bank központi levelének lesz igaza, a 163 ezer forintos törlesztővel. Még pedig azért, mert a babaváró hitelt házasok vehetik csak igénybe. Ha megszűnik a házasság, akkor a kamattámogatás okafogyottá válik, függetlenül attól, hogy a bevállalt gyerek már megszületett, így a hitel a bank által nyújtott személyi kölcsönné alakul át, annak megfelelő kamattal. (A gyerek megszületése csak annyival teszi jobbá az ügyet, hogy legalább az addigi állami kamattámogatást nem kell egyösszegben visszafizetni.)

A hitel kamatozása az ötéves állampapír kamatozásához lesz kötve, annak a 130%-a plusz néhány százalék, ezért jön ki egy ilyen magas havi törlesztő.

Tamás csak annyit tehet, hogy megpróbálja kiváltani a hitelt egy másikra. Ha van ingatlana, ami tehermentes, vagy még elbír 10 millió forint további szabadfelhasználású hitelt, akkor az lenne a legjobb megoldás. (De itt a jövedelmet is nézni kell, mert az is meg van kötve, hogy a fizetés hány százalékát teheti ki az összes havi hiteltörlesztés.)

Könnyen lehet, hogy rémálommá válik Tamásnak a felvett hitel, ha a jövedelme miatt nem tudja kiváltani másikra a hitelt. Akkor sajnos marad az eredetileg tervezett havi törlesztő három és félszerese a válás miatt.

Esetleg meg lehet próbálni csökkenteni a hitel összegét, eladni autót és hasonló dolgokat és a kapott pénzt befizetni a hitelbe. Ha sikerülne mondjuk levinni a tartozást tízmillió forintról ötmillióra, mindjárt feleannyi lenne a havi törlesztő.

Érdemes lenne Tamásnak beszélni valakivel, aki képben van a hitelpiacon, valószínűleg hiteles Gáborunk is tudna ajánlani alternatívákat.

Share

78 hozzászólás

 • Prakt
  Szép lassan hallom a történeteket, hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot, babavárót.
  Új építésű részre költöztünk kicsit több mint 5 éve, azóta a közvetlen közelünkben már 4 család elvált, és elköltözött.
  Mind a Babaváróból, mind a CSOK-ból nagy pofára esések lesznek.

  És nem érzem a fent említett Tamást könnyelműnek, vagy felelőtlennek amikor felvette.
  Viszont az egy vicc, hogy ezek az info-k nincsenek benne a szerződésben, vagy nem készült hozzá egy kisokos.

  (mi is felvettük, és fogalmam sincs, mi lenne ha válnánk)

 • V
  kb 50% valasi arannyal szamolva (illetve szerintem akik a CSOK miatt hazasodtak ott lehet magasabb ez az arany) lehetseges hogy elindul egy nagyobb ingatlan kenyszer eladasi hullam a kovetkezo 1-2 even belul?
 • zsozsi
  vagy hirtelen meggondolják magukat és nem válnak el, épp csak anyu és apu külön költözik amíg ki nem fut a hitel… a törlesztő különbözetéből szinte meg is van egy albi
 • tumpara
  Ez egy igazán családbarát intézkedés. De mondjuk megszűnt a család, úgyhogy teljesen jogos. Ezért nem házasodunk/válunk papíron addig, amíg át nem néztük a pénzügyeinket. Mondhatni papírcsaládoké a jövő. Tamást viszont sajnálom, a válás miatt volt elég baja szegénynek, erre még a bankban is kritikán aluli tájékoztatással szembesülhetett…
 • ggg
  Csavarjon még egyet a dolgon és házasodjanak újra össze.
 • Lengyel2
  Én sose értettem ezeknél a támogatásoknál, hogy miért nem alkotmányellenes az, hogy csak házasságon belül született gyerekek születését támogatja anyagilag, holott én úgy tudom, még Magyarországon sem szabad a törvény előtt hátrányosan megkülönböztetni a házasságon kívül született gyereket a házasságon belüliek javára. (Vagyis akkor ezek szerint mégis.)
 • Akos
  A válás előtt érdemes kiváltani vagy előtörleszteni.
 • sepa
  Ez egy kicsit meseaszagú. Nagyjából 20 másodperc alatt megtaláltam az OTP honlapján a kért információt:

  otpbank.hu/portal/hu/SzabadFelhasznalasuHitelek/Babavaro

  A házasság felbontása a kamattámogatás megszűnésének egyik esete. Következménye: a kamattámogatásra való jogosultság megszűnésének napjától a Babaváró kölcsön ügyleti kamata a jogszabályban meghatározott mértékű ügyleti kamatra változik.Mivel van gyerek, a kamattámogatást nem kell visszafizetni 120 napon belül. Ugyanakkor: 2022. április 28-ig igényelt Babaváró kölcsönök esetében 5 éves ÁKK átlaghozam 130%-a + 5% lesz az új kamat.

  Házasodni csak pontosan, szépen, mert valójában egy kőkemény pénzügyi kötelezettséget vesz magára az ember, amit a törvények csak nagyon nehezen engednek megszűntetni. Igen tudom, itt a kommentelők házassága mintaszerű, még a reggelit is egy tányérból eszik :-)))

  S ennek ellenére senki nem tudta a választ…

  Egyébként a szokásos. Ír egy hosszú levelet, leírja, hogy ki mit mondott neki és akkor most mi van. Ha helyette beírta volna a gugliba, hogy babaváró válás esetén, annyit biztos megtudott volna tizedannyi energiával, hogy válás után már nem lesz kedvezményes a hitel.

 • Copywriter
  Tehát
  – nem költözhetsz külföldre
  – nem válhatsz el
  – kell gyereket csinálni.

  Ennél jobb röghöz kötést el ki sem lehetett volna találni. Az egy dolog, hogy valaki lelép külföldre, mert onnan esetleg tudja fizetni. De a sok elmérgesedett házasság, ahol a párok azért élnek tovább együtt, mert a hitel megköveteli .. aztán a gyerek minden nap nézheti, hogy megy az üvöltözés, apuka véresre veri anyukát vagy anyuka késsel hajtja apukát. Jó lesz, ügyes.

 • Elmélkedő
  Elméleti kérdés, de ha még a válás lezárulta előtt visszafizeti egy összegben a 10 millió forintot a banknak kamat nélkül, azzal nem kerül lezárásra a hitelszerződés? Ebben az esetben lényegtelen mi történik ezt követően, vagy rosszul gondolom?
 • Nagypetercar
  Mi történik akkor, ha újraházasodnak mással?
 • Giorgio
  Két esetet is tudok, ahol ez a kérdés felmerült. Amennyiben a házaságok fel még mindig válással végződik akkor nem csak egy kis csoport problémája ez.
 • Houdini
  Mi történik, ha papíron újra házasodnak? Marad a régi törlesztő?
 • Norb
  “a zöld bank”-kal pont ilyen tapasztalataim vannak nekem is. A lakástakarékkal jártam úgy hogy jópár kör után sikerült csak érvényesíteni az akaratom, mert 3 ügyintéző 3 félét mondott. Elég nagy ott a fejetlenség. El is jöttem onnan 🙂
 • Mr T.
  Nem akarok senkit megszólni, de a manapság úgy dobálóznak az emberek a házassággal, mint semmit sem jelentene egy papíron kívül. Ezzel a könnyelmű hozzáállással pedig párosul az, hogy felveszünk hitelt is… Tamás megérdemli, amit kap a palacsintájába. Lehet dobálózni, hogy ki mennyit változik meg sosem tudhatod, kivel mi lesz X év múlva. Ok, akkor 1: ne házasodj meg, 2: ha már megházasodtál ne vegyél fel hitelt, ami házasoknak való, 3: ha már mégis felveszed, akkor úgy vedd fel, hogy felvétel ELŐTT érdeklődsz arról, mi lesz ha… tudod, reméld a legjobbakat és készülj a legrosszabbra alapon.
 • Bagett
  Nem lehet egy összegben visszafizetni, végtörleszteni? Vagy azt még válás előtt kellet volna?
 • lekváros_kenyér
  Én is a lakástakarék miatt hagytam ott a zöld bankot. Négy fiókban jártam. Mindig máshogy mondták a dolgokat.
  A negyediknél sikerült elintézni.
  Még ők sértődtek meg, hogy nem ott vettem fel a hitelt. Mondták, hogy a honlapon lévő százalékot nem kell komolyan venni. Vittem volna a másik bankból az ajánlatot, attól biztos tudtak volna jobbat adni.
  A másik bankba az utcáról estem be, az ügyintéző szinte még az apró betűt is átnézte, hogy milyen kedvezményeket tud még beállítani. Illetve felhívta a figyelmemet a túl korai törlesztés buktatóira.
  Szóval kösz nem. Fizesse más a zöld bankvezér foci hóbortjait.
 • Obank
  Lehetne egy cikk arról is, hogy miért olyan sokan a zöld bankot választják a sokkal jobb egyéb bankok mellett. Sose volt számlám náluk, de amikor ismerős, család, rokon járt náluk, mindig voltak gondok. Ennek ellenére persze nem váltanak másik bankra….
 • Tamás4
  Még véletlenül se papírozzák le a válást, ha jót akarnak maguknak… Vagy már késő? Ennyire rossz volt a viszony?
 • Nándi
  Szóval megint oda lyukadunk ki hogy felelősen gondolkodva a Babaváró hitel 1 dologra jó. Betenni állampapírba.

  A savazóknak:
  Én 2 hónapja vagyok 2 gyerekes apuka, és én senkire semmilyen követ nem dobálnék.

  A gyerekek előtt, nem viccelek, ÉVENTE 1x volt egy kisebb összezördülésünk. Mindenben egyetértettünk, az apróságokat meg realista felnőtt emberként könnyen elnéztük egymásnak.

  Most sem fenyeget a válás vagy ilyesmi, de néha POKOL tud lenni. A külső és belső elvárások, a folyamatosan változó problémák, betegségek, krízishelyzetek…
  És még mindig be kell látnom hogy igazából “semmi extra” nehezítő tényezőnk nincs.

  Belegondolni sem merek milyen lehet ezt egy komolyabb testi/lelki betegséggel, vagy anyagi problémákkal (limitációkkal) a puttonyban csinálni.

  Aki azt mondja ez nem nehéz az valószínű kivonja magát a dologból…

 • Kádárist
  Nem lett volna érdemesebb a “boldogító nem” kimondása előtt érdeklődni?
 • Tomi87
  Az a durva, hogy ugyanez történik ,ha meghal a házaspár egyik tagja, nesze neked csalásbarát intézkedés. Mindkét szülő halála esetén pedig az árván maradt utódok kapják a nyakukba a büntetőkamatos babavárót, nonszensz.
 • Számok tükrében
  Értem, hogy családok kapják, apu meg anyu klasszikusan, de Babaváró a hitel neve.
  Nem azért találták ki, hogy a gyermek vállalási kedvet, lehetőséget növelje?
  Ha a hitel beteljesítette a célját, s megszületett a gyermek, akkor válás esetén miért kell a hitelt átárazni?
  Ez nekem olyan igaz-igaz nincs összefüggés szagú.
  Az átárazással tulajdonképp a szülőket, s közvetve az újszülöttet is büntetik. Honatyáink, kormányunk világbajnok sebességgel tákol össze, módosít jogszabályokat. Ezen is lehetne módosítani, s válás esetén nem szívatni a szülőket.
 • Körtefa

  “Én sose értettem ezeknél a támogatásoknál, hogy miért nem alkotmányellenes az”

  Mivel olyanunk nincs, amivel ellenes lehetne, így nincs gond.

 • Kerdező
  Igen itt sok hozzaszolo kerdezi es en is hogy ha van mondjuk egy gyerek van, még a válás elott egyosszegbe visszatorlesztem a fennmarado reszt az mennyire jarhato?
 • Neorantor
  Még a válás kimondása előtt rendezni kellett volna ezt a kérdést, hizsen kvázi együtt vették föl (függetlenül attól, hogy kinek a nevén volt) a vagyonmegosztás során kellett volna figyelembe venni, bár ez így utólag nem sokat segít.
 • Szendergő
  A “zöld bankba” én csak gombkamerával, hangfelvevővel felszerelkezve és legalább három tanúként felhasználható állruhás beépített emberrel merek ügyet intézni. Nem tudták beminősíteni az ingatlanomat (hozzáépítésről volt szó) hitelezési szempontból, én találtam meg nekik a saját állásfoglalásukat a neten. Nem fogadták el a saját! korábbi meghatalmazás formanyomtatványukat, mert az újabban már a Tanú mellett szerepelt az 1 és 2 megkülönböztetés is, de ott helyben sem lehetett egy a Pp.-nek mindenben megfelelő alakilag érvényes meghatalmazást kiállítani, mert ők azt nem tudják megítélni, hogy érvényes-e. Egy telefonos beszélgetés alkalmával a hitelfelvételnél nem értették, hogy mi bajom van vele, ha az adóstárs ma aláírja a szerződést, ők ledátumozzák én meg majd másnap aláírom. (helyhiány …. 🙂 Mondjuk az is igaz, hogy a többi banknál én úgy tapasztaltam azért egy fokkal jobb a helyzet
 • Kiszamolo
  Kérdező, ha visszafizeted, megszűnik. Itt nyilván az a gond, hogy a pénz már nincs meg, ezért nem tudja kifizetni.
 • Treil
  A haláleset miatt megszűnő kamattámogatás azért tényleg kemény, azt sem reklámozták agyon.
 • Egy gondolat bánt engemet
  Talán, ha sok pár nem a CSOK meg a Babaváró felvétele érdekében házasodna és csinálna gyereket, akkor nem lenne ennyi válás. Egyszóval az lenne az ildomos, ha a baba lenne az ok és nem az okozat.
 • tré
  “Szóval megint oda lyukadunk ki hogy felelősen gondolkodva a Babaváró hitel 1 dologra jó. Betenni állampapírba.”
  Mi pont ezt csináltuk. (+1) gyerek is van. El sem váltunk. Az újabb gyerek érkezésével nekünk is újra kellett tervezni a családi viszonyokat.
  Amúgy ezt nem értem: “Büntetlen előéletről, a NAV tartozás mentességről és a házasságról csak nyilatkozni szükséges..”
  Minket a külfölldre költözés érint. De erre egységesen azt mondták az ügyintézők, ami a honlapon is szerepel:
  “Magyarországi lakcím megszűnése esetén 30 napon belüli banki bejelentéssel.” Tehát ne szüntessük meg a lakcímünket.

  De ha jól emlékszem, az öt éven belüli visszafizetésnek is volt valami buktatója.
  Meg mi a zöld banknál nem kaptuk meg a kölcsönt, mert valamiben nem feleltünk meg nekik. Három héttel később sokkal rosszabb kondíciókkal ajánlottak ugyanennyi hitelt. Én akkor rágtam be rájuk.

 • Zabalint

  Azért, mert a többi sem feltétlemül jobb, legalábbis amelyikekkel tapasztalatom volt. CIB és Erste határozottan rosszabb, MKB meg NER, marad a K&H és Raiffeisen mint alternatíva, velük még nem volt tapasztalaton .
 • tom
  Tágabb rokonságban történt meg, hogy egyik hónapról a másikra rádobott a zöld bank egy bő 10%-ot a babaváró havi törlesztőre kezességvállalási díj címén. Egyoldalú szerződés módosítás, a lehetőség adott. Még jó, hogy nem voltak túl mohók.
  Sajnos még mindig kritikán aluli a pénzügyi kultúránk, a gyerekeimet is arra tanítom, hogy soha ne vegyenek fel hitelt, mert csak rabszolgává teszik magukat ebben az országban. Engem apám engedett utamra azzal a szöveggel, hogy “soha ne tartozz senkinek”, eddig bevált.
 • Sándor
  OFF: @lekvaros_kenyer esetleg Pesten lakástakarékoztatok? Éppen esedékes lesz nyáron, melyik fiókba menjek? 😀
 • Zoli85
  Ez borzalmas.. nem tudom elképzelni hogy ha elér a válások száma egy szintet, ne változtassanak valamit… iszonyat. Mi is ebben vagyunk de mi beraktuk állampapírba és mindent a kamataiból fizetünk.. de előbb utóbb lehet hogy hozzá nyúlnánk (élítkezés, nagyobb lakás).

  Akkor mi van ha a második gyerek is megszületett, elengedték a 3 misit.. és utána válunk? A 7et kell visszafizetni vagy a 10et?

  Köszi

 • TT
  De ha elváltak, akkor Tamás csak a hitel felével tartozik, nem?
  Az anyuka meg fizetheti a másik felét a családi pótlékból.
 • Rubasov nertárs
  V

  “kb 50% valasi arannyal szamolva (illetve szerintem akik a CSOK miatt hazasodtak ott lehet magasabb ez az arany) lehetseges hogy elindul egy nagyobb ingatlan kenyszer eladasi hullam a kovetkezo 1-2 even belul?”

  Sok csokos és babavárós házaspár nem válik el hivatalosan, hanem ki-ki éli a maga életét. Papíron házasok, de már rég mással élnek együtt. Az állam nem fogja tartani a gyertyát, hogy te tuti azzal alszol-e el esténként, akivel “hivatalosan” kéne.

 • ChatGPT mi lesz velünk?
  OFF (ChatGPT)

  Mit gondoltok róla, hogy a chatGPT AI alapú chatbot elterjedése miatt a jövőben kb. kihullik a munkavállalók jelentős része, elbocsájtások lesznek és nem lesz szükség rengeteg munkavállalóra?

  Például programozók jó része, szövegírók, tartalomkészítők, írók, zeneszerzők, pénzügyi tanácsadók, általában a tanácsadók, könyvelők, jogászok, ügyvédek, stb-re nem lesz szükség.

  Én már napok óta használom a cuccot, elképesztő.

  Például az egyik weboldalamon a fizetési oldalon a fizetési módnál ott a bank képe, amin van egy link. Megírtam magyarul a programnak, hogy szeretném, ha az a link eltünne, és kiiírta a html, css, stb. kódokat, instrukciókat, hogy mit kell tennem. Copy-Paste és kész. Most egy több száz oldalas könyv tartalmát foglalja össze nekem röviden, miközbe más nyelvről fordítja és meg se vettem a könyvet..

  Mit gondoltok?

 • Sándor
  “Az a durva, hogy ugyanez történik ,ha meghal a házaspár egyik tagja”

  Ez nem igaz. A jogszabály egyik részében sincs olyan, hogy az egyik házasfél halála esetén a kamattámogatás megszűnik.

  Ellenben a kamattámogatásra még gyermek születése nélkül, vagy egyedülállóként is jogosult marad, ha a házastárs az 5 éves határidőn belül elhalálozik.

  “Mindkét szülő halála esetén pedig az árván maradt utódok kapják a nyakukba a büntetőkamatos babavárót”

  Ez a rész viszont szomorú, de igaz. Mindkét szülő halála esete nincs benne a rendelet szövegében, nem tudom milyen egyéb jogszabály alapján mentesülhetnének az árvák…

 • .....
  Ebben annyira biztos vagyok, hogy nincs igazad, hogy a guglizás előtt kezdtem el írni a hozzászólást.
  És a gugli eredménye ez az oldal: otpbank.hu/portal/hu/SzabadFelhasznalasuHitelek/Babavaro

  “A házastárs [a kölcsön felvételétől számított] 5 éven belüli elhalálozása esetén, ha az özvegy a halotti anyakönyvi kivonatot 60 napon belül benyújtja a banknak, a kamattámogatás a futamidő végéig fennmarad függetlenül attól, hogy időközben teljesült-e a gyermekvállalás vagy sem.”

  Szóval nem, nincs igazad. Házastárs halála esetén nem gombolják le az özvegyet, csak a kamattámogatott hitelt kell visszafizetnie.

 • Sándor
  @tré

  “De ha jól emlékszem, az öt éven belüli visszafizetésnek is volt valami buktatója.”

  Akkor van, ha nem teljesült a “legyen egy gyerek” feltétel. Abban az esetben visszamenőleg meg kell fizetned a kamattámogatást. Ha megvan a gyerek, akkor onnantól díjmentesen előtörlesztheted, hiszen tlejsítetted a kamatmentesség feltételét.

 • Kihulló ősállat
  mi lesz velünk?
  “ChatGPT kiszedett egy képet a weboldalamról, a programozóknak befellegzett!”
  Ok boomer
 • .....
  “Ez a rész viszont szomorú, de igaz. Mindkét szülő halála esete nincs benne a rendelet szövegében, nem tudom milyen egyéb jogszabály alapján mentesülhetnének az árvák…”

  Nem teljesen. A kamattámogatás elvileg nem szűnik meg, hiszen ahhoz, hogy mindkét házastárs elhalálozzon, legalább az egyiknek meg kell halnia, ez pedig már egy olyan eset, amit lefed a szabály.

  Tehát az árva ott marad egy kamattámogatott hitellel. Innentől két dolgot tehet: Vagy átveszi az örökhagyók összes vagyonát és tartozását, vagy lemond az egészről. (Azt nem tudom, hogy kiskorúként ezt a döntést ki hozhatja meg, mert a gyámügy ilyenkor elkezd buzgómócsingoskodni.)

  Ez általánosságban is fontos: Olyan nincs, hogy adósságot örökölsz. Olyan van, hogy mindent vagy semmit örökölsz. Ha az örökhagyó vagyona nem tudja fedezni az adósságait, akkor a hitelezők így jártak.

 • Sándor
  @zoli85: “Akkor mi van ha a második gyerek is megszületett, elengedték a 3 misit.. és utána válunk? A 7et kell visszafizetni vagy a 10et?”

  A második gyerek után járó 30 %-os gyermekvállalási támogatást nem kell visszafizetned. Az egy vissza nem tértendő támogatás, amit előtörleszt a nevedben a Kincstár. Viszont,

  – a még fennálló tartozásod hitelkamata a büntetőkamat nagyságára ugrik ÉS
  – a korábbi időszakokra vonatkozóan kapott kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vagy köteles megfizetni.

 • mad823
  Összegzem az eddig olvasottakat: olvasni senki nem hajlandó, de az olcsó hitel az kell, feltételek ide vagy oda, ráadásul a legtöbben rá sincsenek szorulva (állampapír), de majd az egész ország összedobja nekik. Magyarország, így szeretlek! 🙂
 • jozenbazsen
  ,

  Fogalmi dugóba keveredtél.
  Ez nem hátrányos megkülönböztetés. Az akkor lenne, ha a házasságon kívül született gyerek családjától elvennének pénzt.
  Az, hogy a családban születettnek adnak pénzt, az pozitív diszkrimináció.
  Aztat meg lehet.
  Hogy ez csak vonatkoztatási rendszer kérdése, azt persze én is értem, de hát így van ez.

 • Zoli85
  , köszönöm!

  Tudom hülye kérdés de ha 2020 júniusában vettük fel a hitelt.. mennyi a büntetőkamat?

  Köszi

 • Asd
  nem emeltek meg semmit. Allamilag szabalyozott konstrukcio. Kezdetben is oont ennyi volt a torleszto, csak az egyik covid intezkedes az volt, hogy a bank ezt a kezessegvallalasi dijat nem szamithatta fel. Ez az intezkedes szunt meg es ujra kell ezt a dijat is fizetni.
 • V.A.Laki
  : Ha el akarsz kepzelni egy szuperintelligens AI-t, kepzelj el valamit, ami nehany tizezer ev alatt meg tudja hoditani az egesz galaxist (hiszen neki nem kell urruha, levego es elelem, barmilyen problema adodna az urben, amihez emberi tudas vagy talalekonysag kell, o azt sokkal jobban tudja kezelni). Vagy kepzelj el valamit, ami percek alatt ki tudja talalni, hogyan kell gyogyitani az osszes betegseget (hiszen ez utobbi arrol szol, hogy az orvosok es biologusok esze, lelemenyessege es tudasanyaga versenyez biologiai szervezetek mukodese es evolucioja ellen).

  Maradjunk annyiban, hogy ha egyszer a kulonbozo, egymassal versenyzo tudoscsoportok menetrendszeruen fognak ilyen szerkezeteket beuzemelni tucatszamra, akkor a legkisebb valtozas es problema az lesz az eletedben, hogy megszunik az X multinal az egyebkent teljesen ertelmetlen es kilatastalan, gany munkad.

 • Éva
  nálunk “melegházasságba” született gyerek. Nem kaptunk pénzt. Ez nem hátrányos megkülönböztetés?