Elkezdődött! Készülnek a bankok a tranzakciós adóra

A tranzakciós adó januári bevezetése 0,1%-kal megnöveli az összes átutalás és csoportos beszedési megbízás, illetve pénzfelvétel költségét. (Tegnap írtam arról, hogyan tudod kikerülni ezt az adót, ha céged van, olvasd el itt: //kiszamolo.hu/megusztad-a-tranzakcios-adot/)

A banki hirdetményeket böngészve már most láthatjuk, hogy a bankok kezdenek felkészülni a jövőre, az első ilyen hirdetmény az Unicredité, amelyik fizetőssé tett eddig ingyenes szolgáltatásokat.

Október 15.-étől (azaz kevesebb, mint két hét múlva) az Unicredit Bónusz számlája az ingyenes netes utalások helyett bevezeti a 128 forintos bankon kívüli díjat, az ingyenes csoportos beszedési megbízás 40 forint, az állandó átutalás 70 forint lesz. A két ingyenes pénzfelvétel bármely automatából egyre csökken.

Ő csak az első fecske a sorban, hamarosan várhatjuk a többi hirdetmény változását is.

Fontos, hogy mostantól az év végéig figyeld a bankok weboldalain az aktuális hirdetményeket hetente-két hetente, mert érhetnek kellemetlen meglepetések, ha valamit még mindig ingyenesnek gondolsz, pedig már régen nem az.

Több banknál az egy éven belüli számlazárásnak komoly költsége van (például K&H Bank 5.667 Ft), ahogy a számlacsomagok közötti váltás is 2-5 ezer forintba kerül. Ezért lehet, hogy most érdemes kivárni a számlacsomag váltásokkal, amíg az összes bank ki nem jön a jövőre szánt díjszabásával.

(Mielőtt elkezdenéd szidni az Unicreditet, az adó csak egy részét terhelte tovább. Senki nem gondolhatta komolyan, hogy egy ekkora adóterhet a bankok le fognak nyelni, főleg az elmúlt pár év veszteségei után. A bankok elmúlt éveiről itt írtam: //kiszamolo.hu/a-bankok-helyzete-magyarorszagon/ )

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

10 hozzászólás

 • Z.
  “Senki nem gondolhatta komolyan, hogy egy ekkora adóterhet a bankok le fognak nyelni, főleg az elmúlt pár év veszteségei után.”

  Sajnos, hogy általában így látják. Ez nincs rendben.
  A bankok etikátlan magatartása felbecsülhetetlen károkat okozott a teljes magyar lakosság 80%-a számára, és jelen állás szerint az eljövendő nemzedékekre vonatkozóan is.
  Ez a tény minden egyebet felülír, emellett eltörpül, hogy milyen “veszteségeik” keletkeztek és egyéb kesergéseik.

  Tessék tisztességes hozzáállást tanúsítani és nem a magas lóról tekinteni az emberekre!

  A Kiszámoló azt számolja ki inkább, hogy a bankok mennyivel tartoznak az embereknek, családoknak!
  Majd ha valóban nemzeti kormány lesz hatalmon, és tisztességre lesznek kényszerítve a bankvezér atyafiak, na majd akkor lesz helye a bankok panaszainak.

 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/ki-a-hibas-a-kialakult-hitelvalsagert/
 • Fairy
  Z amit írtál, az annyira demagóg, hogy én szégyellem magam helyetted.
 • Lui
  Senki nem mondta és sehol nincs előírva, hogy egy bank (akár csak egy vállalkozás) mindig csak nyereséges lehet, ráadásul úgy, hogy a nyeresége mindig haladja meg az előző évit. Nyeljék csak le nyugodtan, van miből.
 • Gergo
  Szegeny bankok, ugy sajnalom oket…..
 • SuperG
  “A kormány 3 ezrelékes tranzakciós illetéket vet ki a készpénfelvételre, minden egyes ATM használatnál. Ezt a bank fizeti, illetve a készpénzt felvevő – a Bankszövetség jelzése szerint várhatóan a felét hárítják majd át az ügyfelekre.”

  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/matolcsy_bejelentette_az_ujabb_megszoritasokat_elo_tudositas_.533249.html

 • Janos
  Az igaz, hogy a bankok komoly karokat okoztak a magyar csaladoknak, viszont az is igaz, hogy nem elvarhato toluk, hogy barmitis benyeljenek. Az akkori szabalyozas hagyta, sot tamogatta a devizahitelezest, ugyhogy amelyik bank errol lemondott, az onmagaval tolt ki.

  Az mas kerdes, hogy az ugyfelek mennyire lesznek hajlandoak atvallalni a rajuk eso reszt. En a magam reszerol a legolcsobb szamlacsomagokat fogom megkeresni ezutan is. Es ha emiatt ott kell hagynom egy bankot… akkor megteszem. Raadasul szerintem a nullaforintos szamlakban ulo banki ugyfelek egy jelentos resze tudatos, ugyhogy ezek az emberek valoszinuleg megkeresik majd a szamukra legjobb bankszamlat.

  Az mas helyzet, hogy az unicredditnel hitelem van, ugyhogy naluk kell, hogy legyen szamlam, de ha talalok olyan bankot, akiknel olcsobban jovok ki, mint az unicreditnel, akkor lehet, hogy ott is nyitok majd egy szamlat, a fizetesemet oda kerem majd, es onnan fogok atutalni az unicredithez ( felteve, hogy januarban lesz meg ingyenes szamlacsomag valamelyik banknal )

  Valoszinuleg lesz olyan bank, akinel az utalas ingyenes marad, csak picit magasabb beerkezo penzt var majd el, vagy inkabb a kamatait csokkenti ( esetleg a hitelkamatokat noveli )

 • Jakab Gipsz
  Nem elvárható, hogy lenyelják az adót, azaz hogy olcsóbban adják a szolgáltatásukat, mint amilyen árral a legnagyobb nyereséget tudják elérni. Ha azt várnánk, hogy olcsóbban adják, azzal azt várnánk el, hogy a részvényeseik a szokásos (azaz a profitmaximalizálással elérhető) nyereségnél kevesebbel is megelégedjenek a részvénybefektetéssel járó kockázatért cserébe. Aki eddig nem fektetett bankrészvénybe, annak még az eddigi profit sem volt elég ahhoz, hogy vállalja a vele járó kockázatot – akkor milyen alapon várja el, hogy a mostani részvényesek kevesebbért is vállalják?
 • Anna
  egyik bank sem szorított töltött fegyvert egyik hiteles fejéhez sem, hogy deviza hitelt vegyen fel.
 • Nagyon jó cikk lett!