Napi ábra: melyik a legboldogtalanabb nép?

Az Ipsos szokott csinálni egy boldogság felmérést évente, nemrég jött ki a legújabb. Tippeljük meg, mennyire elégedett az élettel a magyar és melyik lehet a legboldogtalanabb nép?

Segítségül az indiaiak 39%-a vallja magát nagyon boldognak.

Hogyan alakult egyes országok mutatói az elmúlt években?

Érdekes, milyen rossz kedve lett a törököknek a magas infláció miatt. (Gondolom az argentinok is ezért végeztek a lista végén.)

A táblázatok kattintásra nagyobbak lesznek.

További adatok a fenti linken.

Share

69 hozzászólás

 • Nacionalista
  Azért autóiparban elég sok fejlesztés is jön ám. A Boschnak sem csak gyára van, hanem a bp-i fejlesztőközpontban csak ők 3000 mérnököt(!) foglalkoztatnak.

  Én azt látom, hogy ma gépészmérnökként sokkal nagyobb a választék ha normális fejlesztésben akarok dolgozni és nem csak bérgyártásban.

  Persze az arányok a kérdésesek, meg összehasonlítva a románokkal vagy a csehekkel (oda is sok fejlesztés került az elmúlt 10 évben), ezekről meg nincsen infóm.

 • Hollós
  @kiszámoló
  Ha egyetlen egy magyar tulajdonú, multinak beszállító, ne adja isten magas hozzáadott értéket képviselő kis-középvállalkozást nem ismersz, akkor a tudatlanságod még ijesztőbb, mint gondoltam.
  Na mindegy is, jó tanácsként legalább a google-t kezd el használni.

  Mondd, Mester, kik lettek a Mercedes komoly(!) beszállítói, akik 100% magyar cégek, magyar tulajdonossal?

 • Belavoltam
  “Tehát mégegyszer, lassan írom:”

  Az onbizalmad teljesen rendben van, az tisztan latszik. LOL.

  “nem az történik, hogy automatizálunk és az embereknek nem lesz munkájuk. Hanem az, hogy nincsenek munkások ezért automatizálunk.”

  Ezen a ponton barkinek nyilvanvalo, hogy fogalmatlanul okoskodsz. A robotizacio nem most kezdodott, amikor lasszoval kell fogni a betanitott munkasokat. Hanem a robotok sokkal olcsobbak, mint az elo munkaero, ez a fo oka annak, hogy a nagy osszeszerelo gyarakban terjed a hasznalatuk. Arra pedig mar evekkel ezelott felhivtak pl. a hvg hasabjain a figyelmet, hogy a robotok nagy veszelyt jelentenek a kepzetlen munkaerore. Igy ok max. 10 even belul az utcan talaljak magukat. Nagy ennyit errol a vilaghiru nagy magyar siker tortenetrol.

 • Z
  OFF

  amikor a másik poszt alatt, politikailag kevésbé korrekten azt írtam (remélem kimegy azért) hogy minősíthetetlen vagy te magad is, akkor ezekre a megnyilvánulásokra gondoltam.

  Szállj már egy kicsit magadba, tényleg úgy érzed hogy kívülről nem fideszbérenc hozzáállás az amit itt tolsz?

  Nem boldogulnak Németországban a gyártósori munkások? Tényleg? Bizonyítékot. Én magam is utánakeresek szívesen de most már érdekel, te ezt mi alapján állítod. Nekem a cikkekből mindig is az jött át hogy azért egy decens szintet ők is meg tudnak ütni. Ott sem abból lesz a lakás, de nem ez a mérce.

 • untermensch4
  “Te fordítva ülsz a lovon, nem az történik, hogy automatizálunk és az embereknek nem lesz munkájuk. Hanem az, hogy nincsenek munkások ezért automatizálunk.”
  Lehet hogy lemaradtam vmiről de ha a lakosság felének alacsonyabb az iskolai végzettsége mint ami az automatizált/ipar4pont0 jövőben kell akkor nyilván most hogy nem robbanunk demográfiailag, 12 évnyi fellendülés és ellenzékmentes kormányzás után a fiatalok egy klebelsberg-ien jövőbemutató és kellő kapacitással bíró oktatási rendszerben tanulnak… ahol a tanár akár olyan sokat is kereshet mint egy gyártósori operátor.
 • untermensch4
  “Annyinak legalább illene utánanézni, hogy mondjuk az Audi mit fektet az oktatásba és képzésekbe”
  Egy másik német multinál láttam hogy sokat fektetnek képzésekbe mert vhogy a magyar hegesztő-képzés az alumínium vonatkozásában nem elég. Szerencsére az idegennyelv-oktatás is gyenge, így csak a tényleg jó hegesztők szivárognak el ny-ény irányába alumíniumnál kisebb eü-kockázatú dolgokat hegesztgetni nagyobb vásárlóerő-paritásért.
 • Belavoltam
  Na, ki vele: mennyit kapsz ezert a megafontol? 🙂
 • V.A.Laki
  : Nem az a baj, hogy nincs kamatemeles, mert a 5,9%-os alapkamat onmagaban szerintem szep magas, az Euronak biztos nem lesz ennyi az alapkamata az elkovetkezo 5000 evben.

  Az a baj, hogy ez a kamatemeles rettenetesen felszivu, a bankoknak meg van tiltva, hogy emeljenek a kamatokon, a nem rogzitett kamatozasu hitelek le vannak stoppolva, emellett a jo kamatok gyakorlatilag elerhetetlenek a kicsiknek. Egyszeruen nem tud mukodni a magas kamat a gazdasagban. Igy az uzenet is vilagos: a fiuk arra jatszanak, hogy vagy gyorsan vegen et a vihar, vagy jon az euros segely (a reszletek nem lenyegesek), jon a bizalom es 3 pillanaton belul osi magyar virtussal visszavaghatjak a kamatot nullara. Ilyen vilagos kommunikacio mellett nagyon, nagyon hulyenek kell lenni, hogy ne valtsd be minden megtakaritasod akar a sarki penzvaltonal eurora es ne vidd ki akar egy borondben az orszagbol.

 • KommentElek
  A mai Gulyás féle mesemondás margójára, miszerint Bajnai utáni 10 évben évi 1%-ot gyengült csak a forint árfolyama az euróhoz képest.
  telex.hu/ellenorzo/2022/06/17/forintarfolyam-fact-check-gulyas-gergely-310-forint-bajnai-kormany-regios-valutak
  Ja és persze a háború miatt 400 most, véletlenül se azért, mert már előtte is hülyére gyengítették.
  Érdemes megnézni a 2010.12.31. és 2020.12.31. napi árfolyamokat és kiderül, hogy a ma hazudott 10% az valójában 30%.
  A mai árfolyammal nézve kb. 43% a gyengülés mértéke 2010 év végéhez képest.

  Az átmeneti különadó utána is megmarad, ahogy az lenni szokott ebben az országban.
  Kiadáscsökkentés, struktúrális reform 12 év 2/3 után továbbra se lesz.
  portfolio.hu/gazdasag/20220617/hatalmas-fordulat-tobb-megemelt-kulonado-nem-csak-ket-evre-marad-velunk-551323

 • KommentElek
  OFF:
  olkt.net/sotet-fejezetek-a-miniszterelnok-allambiztonsagi-multjaban/
 • Hollós
  @kiszámoló
  Egyet bevágok, de ha csak az utcámban végigmegyek írhatnék még párat (egy idő után túl személyes lenne).
  borsodimuhely.hu/partnerek_39.html
  Nézegesd a beszámolót is.
  Aztán ki is szállok, mert a fake, kamu, NER szavakkal tűzdelt kommentek már nem érdekelnek, csak lehúznak és semmit nem adnak hozzá az életemhez (Ahogy az itteni negatív cinikus kommentek zöme.)

  Mivel ezidáig minden a blog politikailag meghatározott alapvéleményével ütköző hozzászólásra kizárólag a fizetett fideszbérenc komment jött, mint mindenen felülálló szakmai érv, ezért most próbálok egyenlíteni és helyreállítani az egyensúlyt.
  Egyébként lassan eljön a vágyott cél és az ellenvélemények kiírtásával szépen lesüllyed a blog egy alsó-középkategóriás fikázó facebook csoport szintjére, de majd minden hozzáadott érték nélkül elégedetten lehet túllicitálni egymás rinyálását.
 • Z
  testvérem az úrban, ezek nem a blog alapvéleményével ellenkeznek hanem a józan ésszel, civilizált viselkedéssel, emberi magatartással.

  Láttad már azt az embertípust például amelyiknek igazán nagy baja van a bannerban az ukrán zászlóval? Te tényleg azt tartod a mércének?

  A hozzáadott értéket meg nem te képviseled. Az nem érték hogy örüljünk annak ami itthon van mert Németországban is milyen szar.

  Ne értsd félre, nem te vagy az egyetlen aki türhő, emberellenes véleményeket fogalmaz meg itt, de te vagy az egyik leginkább visszatérő. Legalább a reggeli kávé nem kell hogy szintbe kerüljön a vérnyomásom.

 • Hollós

  Engem nem zavar az ukrán zászló, van saját álláspontom, noha a szlogennel azért nehezen azonosulok. De, ha kikerül egy ilyen az beindítja az ellenvéleményeket, mivel provokatív és megosztó egy elvileg pénzügyi blogon. Ez így van rendjén. Viszont az ellenvéleményekre egyből jön a náci fideszbérenc válasz. Aztán ezzel ki is merült az érvelés általában a legtöbb témában. Miért, mert másnak más a véleménye?
  Sokan végletesen úgy gondoljátok, hogy a véleményetek az egyetemes igazság. Pedig nem. Az enyém sem. Az meg nekem nem ad semmit hozzá egy témához, hogy egy oldalról megközelítve, egymás vállát veregetjük, hogy idehaza minden milyen menthetetlenül sz@r és most már tényleg minden összeomlik.
  Sok minden sz@r, sok minden meg máshol sem jobb, sőt.
  A véleményeim egyébként nem emberellenesek, hanem beszűkült ember ellenesek, akik minimálisan sem képesek nyitni más vélemények irányába.

  Hollós, azért az nagyon visszatetsző, hogy nyomod ész nélkül a fidesz propagandát, de igazából egyetlen jogos ellenvéleményt sem cáfolsz meg a kommunista árszabályozástól a forint összeomlásáig, hogy a legújabb adatok szerint már csak Bulgária szegényebb nálunk és így tovább.

  Eközben erkölcsi fölénnyel arról értekezel, hogy itten téged elnyomnak, mert más a véleményed.

  Drága barátom, hagyd abba a propaganda ömlesztését és ADATOKKAL hozakodjál elő ÉS NE JÁTSZD A SÉRTÖDÖTTET, ha nincs igazad.

  Mert soha semmihez nem szólsz hozzá érdemben és nem is cáfolod, csak mondod a magadét, ami legtöbbször nem más, mint az állami vélemény, vagy nevezzük nevén, propaganda.

  Ha pedig nem tudsz érvekkel érvelni, nem muszáj ám egy másodpercig sem hozzászólni.

  Ha nem írsz többet, hát nem írsz többet, majd elleszünk nélküle valahogy.

  Ja és azért sem fogok bocsánatot kérni, hogy nem érdekel a putyini propaganda, hogy miért fontos több tízezer embert lemészárolni, csak hogy az őrült hódító nagy cárnak láthassa magát, hogy úgy érezhesse a beteg lelke, hogy Sztálinhoz és Nagy Péterhez hasonlóan ő is kiterjeszti az orosz birodalom határait.

  Sajnálom, de nem sajnálom. Egy másik országot valódi indok nélkül lerohanni területfoglalási célból és ártatlanok tízezreit ezért megölni nettó fasizmus. Minden más csak mellébeszélés.

  De még egyszer: ha nem tetszik, ne kínozd magad itt tovább. Mindenkinek jobb lesz úgy. Majd ha hiányzik a propaganda, alámerülünk a fideszes médiamocsárba és meghallgatjuk, hogy most éppen milyen külső ellenség miatt haldoklik a gazdaság és omlik össze a forint, miért nőtt a harmadával az államadósság két év alatt és így tovább.

 • terpesz
  vannak hivatasos trollok, akiknek az egyetlen celjuk, hogy szethuzast generaljanak. Ez a kollega ilyennek tunik. El se olvasd, amit ir, ugord at, hagyd ki. Nincs ertelme fel percet tolteni vele, en mar sajnalom is az idot, amit erre a kommentre szantam miatta 🙂
 • Zabalint

  A legtöbb esetben azért vádolod a blogírót politikai elfogultsággal, mert gazdasági kérdésekben ír olyanokról, amikor a kormány közgazdasági értelemben hülyeséget csinált. És még csak meg sem cáfolod ezeket az érveket, hanem ráhúzod, hogy politikai elfogultság, meg megmagyarázod, hogy a kormánynak elemi érdeke mindez, és hogy a lakosságot amúgy sem érdekli, hogy ezt meg azt csinálják. De fogd már fel, hogy ha a blogíró gazdasági témában ír, akkor nem arról fog írni, hogy az extraprofit adóval meg a benzinárstoppal a lakosság jelentős hányada egyetért, hanem arról, hogy gazdaságilag irracionális döntések ezek. Az nem ellenvélemény, hogy de hát épp hogy ezek a döntések hozzájárulnak a kormány politikai sikereihez, mert ezzel pont te hozod be a politikai aspektust.

  Egy pénzügyi témájú blogon meg nehogy már a marxista közgazdaságtan legyen az etalon, akkor sem, ha a kormány mondja.

 • Hollós
  @kiszámoló
  Nem tetszik, igen. Megnézted a bevágott vállalkozás adatait? Reagáltál rá? Sokszor atom ostobaságkoat írsz. Eddig bármilyen konkrétumot írtam – írtak itt rajtam kívül másik is -, szimplán átnéztél rajtuk, ha az illető nem a mondandód fújta.
  A háborúról nem írok, van egy saját véleményem. Meg neked is, amivel semmi gond.
  Annyit azért tegyél meg, hogy az alábbi wiki bejegyzésből az Azov ezredre vonatkozó részt elolvasod.
  hu.wikipedia.org/wiki/Mariupoli_csata
  Segítek:
  “A becslések szerint mintegy 900 taggal rendelkező ezred 2014-óta az ukrán nemzeti gárda része, harcosai pedig többségében antiszemiták és a fehér faj felsőbbrendűségét hirdetik. Radikális nézeteik megjelennek szimbólumaikban is, gyakran használják a náci „fekete napot” és az SS által használt „wolfsangelt”.”
  Ettől még a háborút elítélem, csak ennyit a fasizmusodról és a hőseidről.

  Tényleg, egy wikipédia szócikk, amit én is átírhatok akár százszor, mint bizonyíték? Ez most komoly?

  De jó, legyen annyi neonáci az Azov ezredben is, mint a Fradi keménymagjában.

  Akkor mi is van?

  Akkor már nyugodtan le lehet rohanni egy másik államot, hogy elfoglaljuk?

  Készséggel elhiszem, hogy az ukrán politikai elit is legalább annyira korrupt, mint a magyar.

  Jó.

  Akkor már le lehet rohanni Ukrajnát és Magyarországot is?

  De ez annyira fárasztó, ez a szerecsenmosdatás és áldozathibáztatás, hogy abba is hagytuk.

  NE ITT AKARD EZEKET A HAZUGSÁGOKAT TERJESZTENI, LÉGY SZÍVES. ENNYI AZ EGÉSZ, AMIT KÉREK.

  Nem tudom, melyik a rosszabb, hogy ha elhiszed ezeket az egybites hülyeségeket vagy az, hogy csak valami más okból akarod terjeszteni?

  Nyugodtan lehet védeni is és támadni is a kormány gazdaságpolitikáját, DE CSAK TÉNYEK MENTÉN.

  Adatokkal támaszd alá, miért nem igaz, hogy rosszabbak a magyar gazdasági mutatók alakulása, mint a cseh, román, de akár a lengyel is.

  Ezekre kíváncsiak vagyunk.

  De a propagandát köszönjük, nem kérjük.

 • Belavoltam
  “Az meg nekem nem ad semmit hozzá egy témához, hogy”

  Nem lenne jobb, ha mondjuk a vadhajtasok es mas hasonlo oldalon fejtened ki ertekes gondolataid az elvtarsaid kozott? Mert a te kommenteid, csak ugy, mint a par troll haverodei, akik szinten itt rontjak a levegot, sem adnak hozza semmit a topikok alatt kialakulo beszelgeteshez. Faraszto ostobasagok, a tenyek mellozesevel.

 • Csinolina
  pont a te fajtádtól akadnak ki a legjobban a levéltárosok..
  Szerinted akárki megnézhet akármit? A leírtakból úgy tûnik, hogy fogalmad sincs arról, hogy milyen papírokkal kapsz kutatási engedélyt (bár melyik hivatalos szerv támogatná a stílusod, az egy másik kérdés is),.. beadhatod közszereplôre igen, de ha magát nem nyilatkozza annak, akkor utána a bírósághoz fordulhatsz.. amúgy meg még élô házastársadét sem kérheted ki meghatalmasás nélkül, sôt, halála után is csak arra az idôszakra, amikor már házasok voltatok
 • jami
  Egy ideje olyanoktól hallok lehetfinomságúra szofisztikált gazdaságkritikát, akik amúgy igazán nem a liberális oldalt erősítik. És, meglepetés, minél inkább ért a gazdaságtudomány egy-több részéhez, annál inkább. Elismerve pl. az online pénztárgépek hasznát, kiegészítve azzal, mit okoz a szürke/fekete gazdaság és a korrupció.

  De a hivatalos forrásokból csak a baromság ömlik. Én még emlékszem, amikor a baloldali fiskális politikát baloldaliak (is) szedték ízékre. És üdítő volt. Most, már jó ideje, nincs meg, nyomokban sem, hasonló.

  Mindeközben – 404.- EUR/HUF
  Közben a boltban kb. elsírod magad a napi áremelkedéstől. Viszonylag higgadt szoktam lenni, de múlik, hamarosan 3 szemüveget és 2 fogszabit kell csináltatnunk, aztán jön a tanévkezdés. Hiába kaptam bérmelést, van megtakarítás, ha az erősen elszúrt gazdpol elovasztja.