Pályázat azbesztmentesítésre

Az azbeszt volt a slágeranyag a huszadik században. Egészen a hetvenes évekig, amíg ki nem derült, hogy már nagyon keveset belélegezve belőle tüdőrákot (pontosabban mellhártyarákot) okoz(hat).

Rengeteg tető (azbesztes palatető), tűzhely borítás és hasonló készült belőle, még jelenleg is kb. 100-120 millió négyzetméternyi azbesztes palatető lehet szerte az országban házakon, tyúkólakon és rengeteg más helyen.

Ha le akarod cserélni a régi palatetőt, csak szakember bonthatja le és aranyáron kell elszállítatni veszélyes hulladéklerakóba, nagyon nem olcsó mulatság megszabadulni tőle.

A jó hír, hogy most lehet pályázni ingyenes elszállításra, részletek ezen a linken.

Share

90 hozzászólás

 • Maris
  Nálunk itt vidéken – keleti megye- még pénzt is adnak régi jó állapotú palatáblákért: sokan kerítést csinalnak belőle, vagy azzal fedik le a biciklitárolót, stb…
  Mi is, mikor gyorsan kellett hátsó kerítést csinálni a szomszéd kutyái miatt, abból csináltuk; nemrég sikerült lecserélni, elajándékoztuk olyannak aki örült neki és felhasználta.

  Igaz, így benne marad a környezetben, de legalább nem az ember saját otthonában…

 • Bumburnyak
  Ez egy egesz ertelmes palyazatnak tunik. Le is dobbentem. Igaz utana meregdragan kell majd valami tetofedest venni, de legalabb a rakkelto palat elszallitjak.
 • József
  Öt percet gondolkodtam rajta. Van melléképületünk, ami érintett.

  De egy tetőcserét nem június közepén talál ki az ember. 6 nappal a pályázat kezdete előtt.

  Gondolom az elszállítás nem egyenlő a pala tető megbontásával is.

 • Aki
  Az egész tetőszerkezetet át kell tervezni, árajánlat, stb. Mire ez sikerül, rég kimerült a keret. Amúgy jó lenne, csak igy nem jó.
 • Zoli
  Helyes törekvés, de a szakszerű bontás is körülményes és drága, amire kevesen jogosultak ezért kimaxolják. Ezen az ágon is szükséges lenne segíteni a palabontókat.
 • Kádárist
  Ezeket a palákat a legegyszerűbb jó mélyre elásni a kertben. Úgy nem kerül többé azbeszt a levegőbe. Amíg nem porzik (érdemes lelocsolni), túl lehet azért élni.
 • Helga
  Végre egy jó pályázati lehetőség (lenne), de csak a veszélyes hulladék leadásáról szól. A tetőcsere ennél komplexebb és drágább dolog, néhány nap alatt nem lehet megszervezni. Viszont a meglévő azbesztes hulladék elszállítására kiváló lehetőség. Én nem ajánlanám senkinek sem a palalemezek újrahasznosítását, sem kerítésként, is sem komposztládaként (mindkettőt láttam már),az egészség többet ér. Elásás ideiglenes megoldásnak jó lehet, ha valakinek nincs pénze vagy lehetősége elszállíttatni,de ha ingyen elviszik a palát,vigyék inkább a lerakóhelyre.
 • Medve
  Az azbeszt problémát nagyon-nagyon-nagyon nem veszik komolyan itthon. (máshol nem tudom, hogy megy) Vagy nincsenek tisztában az anyaggal való találkozás következményeivel. Már a legkisebb mennyiség is okozhat maradandó károsodást később a szervezetben.

  Csak annyi problémát látnak benne, hogy drága kezelni… Véssük már az eszünkbe, hogy az azbesztből nincs kritikus mennyiség. És nagyon lassan öl.

 • Okostojas
  mondjuk az tenyleg tok jó, hogy titeket mar legalabb nem mergez. Ezzel a mindset-tel tart itt a világ, ahol…
 • Zsofi
  Tovabbkuldom a szomszedunknak, hogy a telken tarolt azbeszt palat tuntesse mar vegre szakszeruen.
  Ugyanitt erdekelne, hogy tudja-e valaki kinek lehetne jelezni a faluban, hogy nem megfeleloen kezeli a veszelyes hulladekot es gyakoroljanak ra nyomast.
 • zsindely
  Zsindelyre Budapest es kornyeken milyen megoldast tudtok? Egyetlen ceget talaltam csak aki elszallitja, jo dragan. Sajnos cserepet nem bir el a szerkezet, igy a neves cserepgyartok zsindelyt cserepre cserelo programjaban nem tudunk reszt venni 🙁
 • Györgyi
  Szerintem abszurd, hogy nincs alapból megszervezve a veszélyes hulladékok elszállítása, hanem pályázni kell hozzá. Pályázatot inkább a tető lecserélésére kellene kiírni. Valószínű, hogy akiknél palatető van még, el sem jutottak addig a problémáig, hogy hogyan szabaduljanak meg tőle, mert nincs másik tetőre pénzük.
 • csizkek
  “örült neki és felhasználta.”
  Videken ez azt jelenti, hogy Jozsi bacsi kezi furesszel meretre vagta, itt ott megfurta. Kiporzott.. jobb esetben csak Jozsi bacsi tudejebe, rosszabb esetben a csalad es a szomszedok is kaptak belole..

  Iszonyat mennyiseg van azbesztpalabol videken es mivel min. 30-40 eves anyagok mar, onmagaban is siman kiporzik.Mikozben az a tevhit, hogy nem veszelyes..
  Falun regebben adtak a kukasoknak par ezer huf-t azok meg elvittek “ismeretlen” helyre. Vagy raragasztottak bitumen lapokat. Rosszabb esetben jott Pista bacsi vmi magasnyomasu akarmivel es leverette a mohat, koszt, meg par kg. azbesztet a tetorol.

  Masik kedvencem az elado balatoni ingatlanhirdetesek. Nincs olyan haz ahol ne lene par 100kg hullampala itt ott. Olyan ez mint a nagyi peneszes butora lehordva a nyaraloba:) Tartozek az azbeszt is:)

 • Copywriter
  Ahogy átmegyek a határon, jó pár osztrák házon van kinézetre palatető. Nem értek hozzá, és tényleg nem sok házon, de azért jellemzően 100 évesnek kinéző épületeken található. Ott sincs pénzt az összeset megszüntetni vagy külföldön nem kevertek bele azbesztet?
 • gaborr
  Tud valaki jó vállalkozót pala cserére? (Pécsre kellene, nem túl nagy tetőre)
 • Azbeszt_comment
  szerintem is ássuk el jó mélyre, lehetőleg mind a 120 millió négyzetméternyit…a talajvízre és a környezetünkre így biztos nem lesz hatással…

  Azon gondolkodom, hogy ez, vagy az ajándékozzuk el másnak, mert akkor nem engem betegít meg hozzáállás jobb-e…

 • L70
  Palatetőt cseréltünk le kerámiacserépre. Fő gerendák maradtak, mert elbírják azt is. Így a pala elszállítás kb a teljes költségvetés 5%-a volt. Bigbag zsákba kell tenni, és megfelelő helyre rakni, ahol a teherautó fel tudja emelni. Ez annak segítség, aki éppen a munka előtt vagy közben van, mert pl a mesterekre majdnem félévet kellett várni.
  Illetve aki a (hullám)pala tyúkólaktól és szerszámos tárolóktól vagy kerítéstől akar megszabadulni.
 • Gábor
  Az ötlet nagyon jó, a megvalósítás kevésbé. Miért nem lehet egy minimális összeget adni érte mindenféle bejelentés és pályázat nélkül minden hulladékudvarban? Nem ér meg x milliárdot, hogy összegyűjtsék ezt a veszélyes anyagot? Annyi mindenre annyi felesleges pénzt szórnak el, nem igaz, hogy erre nem tudnak elkülöníteni egy “kisebb” összeget.
  Érdemes az építkezős fb csoportokba benézni, hetente előjön a kérdés,hogy kinek mennyiért vitték el a paláját? Majd jönnek az árak, és mindig van egy hozzászóló, aki mosolyogva írja, hogy ő végül talált valakit, aki egy kis apróért elvitte. Ki lehet találni, hogy hova..

  Azért, mert már a bontást is szakszerűen kell csinálni.

 • Tranyó17
  Kb 10-15 éve dolgoztam a szektorban, már akkor is alapvető probléma volt az azbeszt. Erre persze abuta magyar paraszt akkor is tojt, pedid akkoriban talán még el lehetett vitetni feketén. Erre a parasztja bitumenes lemezt hengereltetett a tetőjére, ami elódázta a problémát 20-25 évvel, cserébe az egész család szívhatta az azbesztport.
  Hiába no, ez is egy ok, amiért jó iskola kellene minden vidéki faluba. Hogy legalább a gyerek ne maradjon hülye.

  Ahogy látom, időközben semmit nem javult a helyzet. A vidéki gyökér ugyanolyan vidéki gyökér maradt. Erre a problémára is tojik nagy ívben. Sőt, amint látjátok, a kert végében elásást méltó megoldásnak találja.
  Ebben az országban megállt az idő, és itt ragadtunk a középkorban.

 • Degec lakosa
  “ Ugyanitt erdekelne, hogy tudja-e valaki kinek lehetne jelezni a faluban, hogy nem megfeleloen kezeli a veszelyes hulladekot es gyakoroljanak ra nyomast.”

  Én tudom. A szomszédodnak, EMBERI hangnemben. Nagyon szívesen.

 • TSubi
  Az irány jó, a kivitelezés siralmas …

  Mondjuk már ki, hogy TILOS.
  2005 előtti épületek eladásakor, kiadásakor, felújításakor legyen kötelező egy hivatalos igazolás az azbesztmentességről.
  Ingyen és szakszerűen elbontják és elszállítják, mondjuk 5 évig. Rászorulóknak legyen támogatás.
  5 év letelte után meg legyen komolyan szankcionálva mindenki, akinek a területén van ilyen.

  A nép még mindig ott tart, hogy simán nekiállnak otthon a palatáblát flexel darabolni …

 • kötözködő
  Kádárkockák és sorházak többsége ilyennel épült. A bitumenes zsindellyel egy ideig elfedték. Legolcsóbb és legsilányabb felújítási mód.
  Mi van akkor ha veszek egy ilyen felújítandó házat és amennyiben van garázs aknával, ezt feltöltve én depózom. A munka végén meg lebetonozom, így a garázs használható az akna kivételével. Én nem tehetek róla, hogy 1970-ben nem rendes pala kőből készült, hanem azbeszt cementből. Nagy pénzt gombolnak le érte, és ugyan úgy csak depózzák, elfedik.
 • Popeye
  Itt egy cikk, érdemes elolvasni, bár azt szem előtt kell tartani, hogy az Eternit Kft. a szerzője. Szerintem az elmúlt évtizedekben elég sokan fúrtak-faragtak palát mindenféle védőfelszerelés nélkül, és nem hallani tömeges megbetegedésekről. Annyiban igaza lehet a cikknek, hogy egy kicsit felfújt dolog az azbesztes pala veszélyessége. Mi amúgy a melléképületről leszedtük a régi hullámpalát, és új, azbesztmenteset tettünk fel, olcsóbb volt, mint a trapézlemez, merevebb is, simán lehet rajta járkálni.
 • Popeye
  A link lemaradt: ezermester.hu/cikk-755/oszinten_az_Eternit_palakrol
 • csizkek
  “Ahogy átmegyek a határon, jó pár osztrák házon van kinézetre palatető.”
  Nyugaton sok helyen hasznaltak termeszetes pala-t. kozelebbrol megnezve eros a kulonbseg. A magyar azbesztpala, hullampala csak silany utanzata. De erre Nemeto.-ban is vannak olyan azbeszt palak amik nagyon erosen hasonlitanak a termeszetesre. De errefele nem csak a tetot, de sok helyen oldalfalakat is fedtek palaval.

  TErmeszetes pala igy nez ki: tetocentrum.hu/hu/termekek/cupa-12-high-quality-bogen-termespala-20-x-20-cm-x-cm-48328 (link csak a kep m iatt, nem ismerem a weboldalt)

 • csizkek
  “Szerintem az elmúlt évtizedekben elég sokan fúrtak-faragtak palát mindenféle védőfelszerelés nélkül, ”
  Videken akik ezzel foglalkoztak, azokat hamarabb elvisz a szivinfarktus, stroke, cigi vagy alkohol.. A videki eü ellatas meg olyan satnya, hogy amugy se derulne ki.
  Ahol ez igazan nagy problema volt kozeli azbeszt gyarak miatt, ott is csak 1-2 eset kerul reflektorfenybe es az allam (barmelyik eddig) pont sz..ik bele.
 • Zabalint

  Rövid válasz: Mi közöd hozzá, köcsög?
  Hosszú válasz: Na persze, nagypapám azbeszt üzemben dolgozott és 90 évet élt. Na meg 50 éve itt volt a házon, eddig senkinek nem okozott gondot. Az építőipari lobbi az, amelyik elhiteti velünk azt, hogy az azbeszt róssz.
 • Popeye
  Az osztrák határ túloldalán sok hullámpalás lakóépületet is látni, ránézésre 30-40 évesek legalább.
 • Zsofi

  termeszetesen, az volt a 0. lepes. egyetertek azzal, hogy probaljuk meg emberileg a leheto legjobban megoldani a szituaciot. kaptunk igeretet arra, hogy majd eltuntetik. majd…mar honapok ota ott van tolunk a kupac 20 meterre, probalom keresni a kulturalt es ha kell, akkor hivatalos megoldast, hogy vedjem a cssladomat.
 • Főherceg
  az elmúlt évtizedekben elég sokan fúrtak-faragtak palát mindenféle védőfelszerelés nélkül, és nem hallani tömeges megbetegedésekről.

  Végülis csak a rákos megbetegedések a vezető halálok idehaza.

 • Popeye
  Itt írnak még az azbesztcement tartalmú tetőkről: asbestos.qld.gov.au/sites/default/files/asbestos-cracked-damaged-weathered-asbestos-cement-sheeting.pdf?v=1552446147
  Ennek alapján elég alacsony a kockázatuk.
 • zed
  Nem kell túltolni a dolgot. A préseltet nem kellene összekeverni az azbeszgtyapottal. Csak szerényen megkérdem. A kőzetgyapot egyáltalán nem porzik? Az, amit most boldog boldogtalan terit (mert teriteni kell) mindenhova. És 20 év múlva ő lesz az aktuális ellenség…

  Nem a porzás a baj, hanem maga az azbesztszál, ami a tüdőbe jutva betokosodik, gyulladást okoz, majd rákot.

  webbeteg.hu/cikkek/daganat/24229/evtizedekig-lappango-kort-okoz-majd-ol-az-azbeszt

 • tirza
  Az azbeszt által okozott rák lappangási ideje c. 30 év.
  Amikor kiderül a betegség, onanntól van még c. 6 hónapja az embernek.
 • Mickey
  Azt is érdemes tudni, hogy millió más helyen is van azbeszt, pl. régi- PVC padlóban, padlószúnyeg ragasztóban, elektromos szekrényekben, kábelszigetelésekben, fűtéscsövek hőszigetelésében, elektromos készülékekben, NYÁK lapokban, edényfogó kesztyűben, vasalóban – kb mindenhol, ahol a tartósság és/vagy hőállóság szükséges volt. Ezt bármilyen felújításnál, vagy régi tárgyakkal való munka esetében szem előtt kell tartani.

  Itt egy átfogó lista, hogy mi mindenben található meg: inspectapedia.com/hazmat/Asbestos_Products.php

  Aki pedig tovább akar szörnyülködni, böngészheti a fotókat: flickr.com/photos/asbestos_pix/

 • Hollós

  “A vidéki gyökér ugyanolyan vidéki gyökér maradt.”

  Ha jól veszem ki, akkor te egy városi gyökér lehetsz.

 • bobi
  Nalunk mar volt a csaladban diagnosztizalt azbeszt okozta rak. Egyebkent az azbeszt nem tudorakot okoz, hanem mellhartyarakot, amit klasszik kepdiagnosztikai eszkozokkel (pl CT) nem lehet felfedezni, hanem feltaro mutetre van szukseg. Nagyon sokan el se jutnak a diagnozisig, mert tudogyulladasnak kezelik sokaig, aztan kuldozgetik az embert ide-oda, mig vegul meghal. Nalunk a csalad ugye “leszervezte” a elerheto legjobb betegutat, igy meg lett a diagnozis, aztan rovid kemo es ennyi – valojaban majdnem mind1, minek kezelik. Kemoval kaphat az ember plusz egy evet, ha szerencses.
  Nyilvan nalunk azota mindenki komolyan veszi a temat. Elszomorito, ami az ugyben tortenik, foleg a tajekoztatas gyk teljes hianya a gaz. Az egyszeri paraszt csak annyit tud, hogy veszelyes – de ugye az kit erdekel. A szomszed flexeli a palakeritest, rossz a szelirany, aztan 10-30 ev mulva jon a meglepi vegstadium.
 • patau
  Szerintem osszuk két részre.
  1.: ha felújítunk, és van elszállítandó azbeszt-palánk, aljas és undorító bármi egyéb, mint az azbeszt veszélyes hulladékként való elszállítása. Pályázattól függetlenül. Lehet, hogy q drága, de ez van.
  2.: ha van egy azbeszt pala tetőnk és egyelőre nem tudjuk leváltani, nem kell a szívünkhoz kapni. Amikor felszerelték-, fúrták-, fűrészelték, akkor lehetett kockázat. Főleg, akinek ez volt a napi szakmája. De a korábbi cikk is írta, hogy az azbesztózist még így sem kapták el.

  Szóval az azbesztet, amikor cserélnék vezessük ki, de ne ássuk el, vagy adjuk el másnak.

 • géza
  Kiszámoló,Téged aztán igazán közelről érinthet ez az orosz -ukrán konfliktus. Az egyik kommentre adott válaszod: “sok putyinmosdató náci ” ez aztán ítélet azok ellen akik máshogy gondolkodnak . Jó látni ,hogy Te is csak ember vagy.A pénzügyekben te magad vagy tárgyilagosság , ezek szerint egyébként téged is csak az érzelmeid vezérelnek.

  Nem érzelem kérdése ez, amikor a sok agyhalott szélsőjobbos bunkó ideböfögi hogy a kurva anyádat te ukrán náci, rohadj meg te is az összes ukrán gyökérrel, “ircsák ki az ijen ballibsi gyökereket” és ezekhez hasonlóak, akkor pusztán tényt közlök az értelmi színvonalukról, a teljes értelmi sötétségükről és arról, hogy aki ilyet leír, hogy “írcsanak ki” egy népet, az 100% náci. (Nem az náci, aki nem szereti az ukránokat, csak még mielőtt valaki belekötne. Hanem az, aki a pusztulásukat akarja. Vagy akárki más pusztulását.)

  Ne tévesszen meg, hogy az ilyen hozzászólásokat te nem látod.

  Én igen.

  Arról, hogy egy állam lerohan területfoglalási célzattal egy másik államot, csak mert azt gondolja, hogy erősebb, ezért meg tudja tenni, eközben ronggyá lővi és tízezreket öl meg, otthonok százezreit pusztítja el, azon meg nincs mit magyarázni, se “máshogy gondolkodni”. Már nem is erőlködnek a hazugságokkal, amiket indokként tessék-lássék még az elején felhoztak. Be akarják kebelezni Ukrajnát és kész.

 • Bumburnyak
  Az elso talan ertelmesebb palyazat de itt senkineksem tetszik. 🙂
 • pécsi
  @Tranyó17
  Csak halkan szeretném megjegyezni, hogy ez a vidékizés ugyanolyan (sőt szerintem még jóval nagyobb) buta suttyóság, mint amikor valaki nekiáll cigányozni. Szóval szerintem ha ilyen eszedbe jut legközelebb, akkor nyeld le magadban, ne írd ki egy nyilvános fórumra, hogy egy korlátolt tahó vagy!
 • zluspai
  Kérdés: vajon honnan lehet megismerni az azbeszt palát vagy tetőt amúgy laikusnak? Apósomnál van palatető a garázson a 70-es évekből kb: vajon azbesztes ?

  Egy idevágó cikk: adorjanrenova.hu/palateto-felujitas-es-az-azbesztveszely-a-tetoszigetelo-digitalis-tollabol.html?gclid=CjwKCAjwqauVBhBGEiwAXOepkcWv1oqiO7uJJwmZrvuHXENBbZbYl8aWx7Wf6ZczRHS2g055ti0xaxoCAWoQAvD_BwE

 • Peet

  Meg kell keresni a területileg illetékes kormányhivatal környezetvédelmi osztályát (mondjuk e-papiron/telefonon), de a jegyzőnek is mehet. Ki fognak menni és megnézik/intézkednek ha úgy ítélik meg.

 • Z
  de ő legalább nem ássa el a földbe a mérgező azbesztet.

  Ilyenkor nyugodtan elfér a vidékizés, és elő se gyere a választási eredménnyel.

 • Neville
  De volt ott is benne Nyugaton is azbeszt, max pár évvel előbb álltak át korábban az azbesztmentes technológiára, mint itthon, de a régi pala ott is ugyanolyan (lassan húsz éve az EU-ban tilos forgalombahozni azbesztest, ami ma kapható a boltban pala, akár itthon, akár Nyugaton, az már nem veszélyes)
 • Neville
  annyi igazság van benne, hogy az igazán gázos az ilyen szórt azbeszt, amit szigetelésekhez használtak, nem a pala. Na akik azokat fújták fel a falra a 70-80-as években, nem igazán élték meg az öregkort…
 • csizkek
  “De volt ott is benne Nyugaton is azbeszt, max pár évvel előbb álltak át korábban az azbesztmentes”
  Nemetorszag 1994-ben. Azert az mar nem par eve volt. De van errefele is boven azbeszt palas cucc.
 • géza
  Megint csak azt tudom mondani, hogy érzelmileg közelíted meg a helyzetet.
  Mindenről lehet ” máshogy gondolkodni “. A helyzet megítélése attól függ ,hogy az amerikai vagy az orosz propagandát / agymosást teszed magadévá . De ez teljesen eltér a témától és nem is feszítem tovább a húrt csak meglepett a reakciód amire magyarázatot adtál ( ezt köszönöm egyébként ) és így meg is értem teljesen .
 • Maris
  Először is sajnálom h lement a komment szekció szintje az utóbbi időben, a másik minősítése nélkül is meg lehet próbálni kifejezni a véleményünket csak akarni kell.

  Pala elajándékozás vs elásás analógia:

  Találsz otthon 3 karton cigit, opciók (most az nem az, hogy csak simán kidobod mivel a cigi a pala analógiája)
  1, a cigi árának többszöröséért elviteted
  2, bedobod a Dunába (ez az elásom a palát analógiája, amivel nettó szennyezed a környezetet)
  3, odaadod egy dohányzó ismerősödnek – amivel ő mérgezi magát, de ez az ő döntése és ha te nem adsz neki cigit, akkor is megveszi magának

  Mi a 3. verziót választottuk, lehet más máshogy döntött volna, de az egymás lebunkózását, “miattad tart itt a világ” kommenteket mellőzzük már legalább itt kérlek!

  Amúgy a bácsi akinek adtuk a palát a falu külterületén él, nincsenek szomszédai, van már pala az udvarán, nem fogja flexelni…

 • Nacionalista

  Mondogasd csak magadnak, hogy ez így oké, ha eleget ismételgeted akkor talán el is hiszed.

  Csak pár gondolat: ha szét van bontva, akkor az idővel elkezd bomlani majd magától is. Belemosódik a csatornahálózatba, a talajvízbe, de a talaj maga is nyilván használhatatlan lesz bármire. Nomeg ha az öreg bácsi meghal (gondolom már nincs olyan messze a dolog), akkor honnan tudod mi lesz azzal a palával? Hogy az örökösök nem fogják kidobni az erdőbe? Vagy felhasználni maguk?

  A hasonlatod semennyire nem állja meg a helyét. Ha rágyújt a szomszédom, akkor ha nem állok az ő 3 méteres körzetében akkor nem fog zavarni a dolog. A levegőben szálló azbesztpor viszont messzire megy, és sokkal kisebb dózisban okoz tüdőrákot mint a cigi….

  SÚLYOSAN RÁKKELTŐ anyagot szórattál szét a saját falvadban (csak legalább pár utcával odébb). Őszintén gratulálok!

 • Maris
  Na jó, befejeztem a kommentelést, hiszen már lassan tömeggyilkosnak vagyok kikiáltva mert pár darab hullámpalát elajándékoztunk

  Azért ezt ajánlom figyelmetekbe, talán nem fog meghalni nálunk az egész falu azbesztmérgezésben: laboratorium.hu/azbesztpalaveszely.html