Heti hírek röviden

Bár a múltkor úgy tűnt, hogy az amerikai infláció elérte a csúcsát, sajnos korai volt az öröm, tovább romlott az amerikai infláció. A várakozásokkal ellentétben 8,6% lett az aktuális pénzromlás mértéke.

Most először elérte a benzin ára az Egyesült Államokban az öt dollár/gallon (499 forint/liter) árat, lett is nagy sokk miatta.

Közben egyre több a cikk, hogy a gyártók áremelés mellett a termékek méretét is zsugorítják. Persze ez nálunk is bevett szokás, amint már írtam is róla:

Az új csomagolás

A fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban soha nem látott mélységbe zuhant.

A többi hasonló index sem remekel éppen:

Azért probléma a fogyasztói hangulatindex esése, mert ha a fogyasztók sokat hallják, hogy itt a recesszió, akkor visszafogják a fogyasztásukat és ezzel idézik elő a recessziót magát.

Hatalmasat zuhant az Egyesült Államokba irányuló tengeri áruszállítás volumene, éves szinten 36%-kal csökkent a mennyiség, most a beérkező konténerek száma megegyezik a 2020 nyarán mért értékekkel. Az elmúlt évek importrobbanása úgy látszik már a múlté.

Az import zuhanásában benne van a kínai lezárás, az árukkal tele lévő amerikai raktárak, az emberek kiköltekezése, a hitelkártyakamatok növekedése, a magas infláció és az is, hogy az emberek többet költenek szolgáltatásra, mint eddig, így csökken az igény az árukra.

A lakáshiteligénylések száma 21%-kal esett egy év alatt az Egyesült Államokban, nem volt ilyen alacsony a számuk 22 éve. A megkérdezettek 80%-a szerint most a legrosszabb az időzítés ingaltanvásárlásra, mert magasak a kamatok és drágák a házak. Ennek következtében a faáru beszerzési ára is a felére esett egy év alatt. (A legtöbb ház könnyűszerkezetű az Egyesült Államokban.)

Ami viszont jó hír, hogy a nemteljesítő hitelek aránya még mindig rekordalacsonyan van az Egyesült Államokban.

Az amerikai tőzsde sem szárnyalt, különösen a hétvégén romlott el a hangulat, újra 3900 ponton zárt a S&P 500-as index, ez az idei legalacsonyabb érték. (Bár május 19-én már egyszer elérte az index ezt a mélypontot.)

2024-től minden kütyügyártónak kötelező lesz áttérni az USB C töltőre az Unióban. Nincs több micro USB meg lightning töltő, átalakító. Néhány évvel hamarabb is bevezethették volna ezt a rendszert.

2035-től pedig nem lehet majd nem elektromos autót forgalomba hozni Európában.

AZ Európai Jegybank valamiért jó ötletnek tartotta bevezetni a negatív alapkamatot, ami már eddig is kellően sokat pusztított. A mostani kamatdöntő ülésén még mindig nem emelte fel ezt a negatív kamatot legalább nullára, hiába tombol az infláció egész Európában. De becsszó, júliusban már csak mínusz 0,25% lesz az euró alapkamata. Nem tudom, minek kellene történnie, hogy értelmes mértékben emeljék a kamatokat. (Igen, tudjuk, a déli államok, főleg Olaszország gatyáig el van adósodva, de erre nem a negatív kamat a legjobb válasz.)

Az Állami Adósságkezelő központ átírta a terveit, további 2,5 milliárd euró értékben akar idén eurós állampapírt kibocsátani. Ennek oka az uniós utalások befagyasztása a korrupciós kockázatok miatt.

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetést, szokás szerint a nyár elején. Ez mindig nagyon gránitszilárdságú, megalapozott költségvetés, tavaly éppen minden negyedik napon át kellett írni, vagyis nagyjából semmi értelme a nyár elején benyújtani. De ez már csak ilyen folklór a kormánynál, idén is tartották magukat a hagyományhoz.

A költségvetésben a kormány 5,2%-os inflációval számol jövőre, ez akár lehetséges is lehet a bázishatás miatt, de csak akkor, ha a forintromlást meg tudják állítani, illetve a béremelkedések és az inflációs várakozások nem hajtják magasabbra az inflációt. Az euró szerintük 377 forint lesz, az alapkamat 6,9%, a gazdasági növekedés 4,2%. Az uniótól már fogunk pénzt kapni az idealista tervek szerint. Szóval vannak kockázatok bőven. Ilyen gazdasági helyzetben végképp teljesen felesleges volt júniusban kitalálni, mi lesz jövőre.

A legszerencsésebb biztosító “csak” az éves profitjának a felét lesz kénytelen befizetni az új nemmegszorítás-extraprofit különadóba, de van olyan szereplő is a piacon, amelyik a tavalyi profitjának a háromszorosát lesz kénytelen valahogy kigazdálkodni. (Persze egy kivétel biztosító van, találjuk ki, melyik biztosítót érinti a legkevésbé az új adó?) A portfolio ábrája a tavalyi eredmény és az idei különadó viszonyáról erre. Bátran készülj fel arra, hogy minden biztosításod díja nagyot fog ugrani évfordulóra ilyen adóterhek mellett.

A babaváró hitel nemteljesítése esetén az első öt év kamattámogatását egyösszegben kell visszafizetni. Ennek a büntetőkamatnak mértékét csökkentették ugyan egy százalékponttal, de a kamatkörnyezet emelkedése miatt így is sokkal nagyobb lesz a büntetés az új igénylőknél, mint eddig. Ennek összege az igényelt hitel kb. 45%-a lesz egy összegben és utána még a tőkét is törleszteni kell majd.

A múlt héten még csak az volt a baj, hogy az euró ára nem tud becsúszni 390 forint alá, ezen a héten annak drukkolhattunk, hogy valahogy 400 forint alatt maradjon az árfolyam.

Share

152 hozzászólás

 • Buy the dip
  Ideje elmenni beremelest kerni, ha nem adnak akkor valtani. Van egy csomo ceg akik dollar alapon fizetnek, linkedint be kell porgetni.

  Tozsde esik, kripto esik, lakaspiac lassul. Erdekes idoszak a mostani. Par honap vagy akar egy evnyi turelemmel es par jo befektetessel jovore/azutanra eleg jo hozamok lesznek majd.

  Izgi idoket elunk, en mar honapok ota tartalekolok, jo alacsony szintekre be vannak teve a buy orderek, remélem senki nem most akar ingatlant vagy reszvenyt venni.

  Kitartast a spekulaloknak!

 • ezso
  Sziasztok!

  Szeretnék egy is segítséget kérni, hiszen itt nálam szinte csak jobban hozzáértő emberek vannak.
  2019 júniusa óta MÁP+ -ban van a megtakarításom (Kb. 5M Ft.) ami most 5 napig hozzáférhető költségmentesen.
  Mivel az infláció nagyon elszabadult, szívesen venném, ha tudnátok segíteni, hogy jelenleg Államkincstáron belül mivel veszítenék legkevesebbet rövid távon?
  Maradjak a MÁP+-nál, vagy Diszkont kincstárjegy, vagy 5 éves inf.követő állampapír?
  Hozzáteszem hogy olyan helyzetben vagyok, hogy előfordulhat, hogy a pénz egy részéhez hozzá kell nyúlnom, mondjuk egy év múlva.
  A fentiek tükrében mit javasoltok?

  Előre is köszönöm!

 • AdamAnalyst
  Arról van információ, hogy mondjuk a 2020, 2021 és 2022-es költségvetésekben mekkora euró-forint és mekkora növekedéssel számolt a kormány? Csak mert ezek megerősíthetik, hogy a költségvetés mennyire komolyan vehető (pl. számomra 377-es euró és a 4.2%-os növekedés is viccnek hangzik, főleg az euró árfolyama).
 • Ludasmatyi
  Nem is kellene már lassan egyik kütyühöz sem csomagolni töltőt. Ha valakinek nincs otthon, vegyen egyet az új készülékhez. Ráadásul annyival olcsóbban tudná adni a gyártó a terméket,ha nem rak minden dobozba. Úgyis mindenkinek van már ezeregy.
 • Én is akarok kommentelni...
  @kiszámoló
  “Bátran készülj fel arra, hogy minden biztosításod díja nagyot fog ugrani évfordulóra ilyen adóterhek mellett.”
  Már miért emelkedne? A biztosítók nem fogják ezt az extra adót továbbterhelni a zemberekre!

  Miért is terhelnék, ha a különadó mértéke a tavalyi profitjuk háromszorosa? Majd kölcsönkérnek valakitől, hogy ne a Zemberek fizessék meg.

 • Astalor
  Emlékszem, mikor legutóbb nagyon egységesen bevezették a… Micro-USB töltőt. Még állt sem állt mindenki, mikor jöttek azzal, hogy az USB-C mennyire jó. A tervezett elavulás megköveteli, hogy ez az előírás se bírja az évtized közepéig.
 • KommentElek
  377-es euró?
  Olyan már nem nagyon lesz mostanában szerintem. Ha jön EU-s pénz, esetleg lehet átmeneti erősödés.
  Nyomorult Fidesz befejezhetné már ezt az idióta hozzáállást, hogy az olcsó munkaerővel csábítják ide a cégeket, miközben hülyére gyengítik a forintot, hogy a kedves multi még ezen is nyerjen. Euróban egyre kevesebb bért kell adniuk.
  Cseh korona nemhogy gyengül, hanem erősödik az euróval szemben. Tanulhatna tőlük ez a nyomorult áruló banda. Igen, áruló. Aki elértékteleníti a nemzet fizetőeszközét, a magyar emberek forint megtakarítását, vagyonát, az nekem ne fényezze magát, hogy mekkora nagynemzeti nagymagyar.
 • blc79
  @kiszámoló
  Éppen a Kiszamolo eletbiztositasra valo jelentkezesen gondolkodtam. Lehet, hogy elkestem? Meddig elnek vajon igy a jelenlegi kondiciok?

  Nagyon jó a kárhányadunk, úgyhogy ha továbbra is vigyáztok magatokra, akkor remélem nem fognak emelni.

  De ha fognak is, még mindig ez lesz a(z egyik) legolcsóbb, mert akkor másnak is emelni fognak.

  Aki tudja, kösse meg gyorsan a lakásbiztosítást is 3 év hűséggel, akkor ott sem emelhetnek. (Legalábbis én így értelmezem.)

 • Blend Ahmed
  @kiszámoló “Most először elérte a benzin ára az Egyesült Államokban az öt dollár/gallon (499 forint/liter) árat, lett is nagy sokk miatta.”

  Ez reálértékben számolva is rekord, azaz több, mint az olajárrobbanás utáni benzinár az 1970-es években, meg az 1980-as évek elején?

  Valami 4,29 dollár volt mai áron 1976-ban a benzin gallonja, tehát igen, úgy sem volt még ilyen drága.

 • Cold Heart

  A tervezett elavulás teljes félreértése a tervezésnek.
  A példád meg mintha pont másról szólna – az usb-c es a mikro-usb nem egy liga, reg nem kene mar a mikrot barmire ratenni
 • Rolnad
  Német multinacionális cégnél dolgozom, 99% EUR bevétel, 75% EUR+USD kiadás.
  Rálátok a gazdasági adatokra.
  Mindenünk kivan a forint gyengülése miatt.
  Tervezhetetlen, ezért nem kívánatos.
  A helyi német csúcsvezetők szerint sem.

  A csúszó leértékelés jobb rendszer volt, csak akkor be kell vallani, hogy nem cél a magyar társadalom gazdagidása.

  De ha nem gyengülne a HUF, az lenne a legjobb, igen, a német multinacionális vállalatoknak is.

 • Sanyesz
  Az én kötelzőm a 10+ éves Skodámra már idén év elején 40k-ról 80-ra ugrott, amit sikerült kb 60-ig lealkudnom, mindezt úgy, hogy egyel jobb kategóriába léptem fel teljesen balesetmentesen, és egyetlen konkurencia (online keresésen/biztosítási ügynökön keresztül) se volt képes 1-2%nál többel aláírgérni a 60-nak.
 • Gary
  A magas olajár pozitív hatásai: talán az amcsik is megtanulnak spórolni. Legfőbb ideje, hogy leszokjanak a benzintemető SUV-król és pick-upokról. Sokkolódjanak csak jó sokáig.

  A 2035 baromi közel van, ezt – iparági dolgozóként – egy fél apokalipszisként látom. Ennyire gyorsan leépíteni az összes hagyományos kapacitást (injektor, katalizátor, turbó, stb. tervezés és gyártás) nagyon durva lesz.

  A 377-es euró 2023-ban éves minimumnak is nehezen hihető, nem hogy átlagnak.

 • Penge
  De azért még mindig jobb, mikor egy központi szerv kierőszakolja a szabványt. Főleg, ha ebben a központi szervben hozzáértők és nem dilettánsok dolgoznak, akik bevezették a cookie jóváhagyó ökörséget, vagy hogy szedjék ki az Androidból a hívásrögzítés lehetőségét.

  Ha pedig még lobbiérdekek sincsenek, ami miatt egy rosszabb technológiát részesítenek előnyben, akkor minden szép.

  Annál viszont mindenképpen jobb, mint mikor a gyártókra van bízva minden.

 • gaborr
  Szerintem mindannyian imádkozzunk, hogy a kormány költségvetése terve összejöjjön.

  Egyértelmű, hogy gyenge forintnál kell devizakötvényt kibocsájtani, ha arra számítanak, hogy erősödni fog a forint. Szerintem jól spekulálnak, még Soros György is megirigyelhetné! Mivel bejelentették, hogy az év második felében is tovább folytatódnak az intenzív kamatemelések, lehet arra kell gondolnunk, hogy esetleg még elérhetjük az oroszok rövid életű 20%-os alapkamatát is? “Lényeg, hogy sínen vagyunk!” “És mindjárt jön a vonat! ” (Tizedes meg a többiek)

 • Izvinite
  Pont nemrég voltam Amerikában és röhögtünk, hogy ugyanannyi a benzin mint otthon: 4.79, csak ugye gallonban és dollárban (meg egy százas szorzó). Aztán pár nap múlva mar 4.89 volt, és mire leadás előtt megtankoltam a bérautót már 5.189-et fizettem.
  Két éve még 1.959 volt.
 • Villanyautó
  2035-től a villanyautókon is kötelező lesz az USB-C töltőcsatlakozó. 😀
 • Adócsaló Vállalkozó

  Hol volt kötelezően előírva a MivroUSB?
  Eddig ezek csupán iparági szabványok voltak, amitől el lehet térni, amihez ugye nagy bátorság vagy arc kell. Mostantól viszont jogszabály teszi kötelezővé.

 • Hátszegi Lénárd
  A kiszámoló életbiztosításnál van lehetőség belevenni extrém sportnak tekintett tevékenységet plusz pénzért valahogy?

  Nincs, arra külön kell extrém biztosítást kötni.

 • M. tamás
  Inflációkövető PMÁP jó rövid rávon is: 1 % az idő előtti visszaváltás díja, így 2 hónap után már a pénzednél vagy, onnantól pedig csak pluszba jössz ki, ezért én MÁK-on belül azt ajánlom.
 • 2022
  áfa téma :
  index.hu/gazdasag/2022/06/13/afa-koltsegvetes-afacsokkentes-kormany-penzugyminiszterium/
 • logo

  “2019 júniusa óta MÁP+ -ban van a megtakarításom (Kb. 5M Ft.) ami most 5 napig hozzáférhető költségmentesen”

  allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAPP

  A nettó vételi árfolyam oszlop legyen 100%

  Én a diverzifikálást javaslom neked még ide venném még a PEMAK-ot is.

 • 1Zember
  Nekem is füstölni kezd az agyam, amikor valaki így értelmezi az élettartamra való tervezést. Fejreállítja az egész gondolkodásmódot és úgy adja elő, hogy ezt is a TUDJUKIK művelik a szegény polgárokkal.
 • Csatlakozsó
  Mobilarénás youtube videó volt a telefonok gyorstöltéséről. A lényeg röviden az, hogy aki gyorstöltést akar az nem használhat bármilyen töltőt bármilyen telefonnal, mert ez a funkció nem fog működni. Már a töltőkben is olyan vezérlő elektronika van ami összedolgozik a telefonnal és különböző gyártók terméke eltér/nem kompatibilis. így maximum a kábelt/csatlakozót lehet valamennyire egységesíteni.
 • GZ
  Kriptósok vajon hogyan kommentálnák az aktuális zuhanást?
  ETH egy hét alatt -33%, BTC -21% (jelenleg).
  Azért az finom…
 • V.A.Laki
  Ismet egy jo sz*r heten vagyunk tul. A sok gyalazatos hir kozul az EKB kamatpolitikaja utott leginkabb sziven, bar rovid gondolkodast kovetoen mar kevesbe haragszom rajuk, csak rossz es rosszabb lehetosegeik voltak es vannak.

  Az, hogy annak idejen levagtak a kamatot, valahol kenyszeru volt a FED nulla szazalekos kamatpolitikaja miatt, meg akartak akadalyozni az Euro felertekelodeset, remeltek, hogy felporgethetik a doglodo europai gazdasagot. Ez nem igazan jott be, a gazdasag azota is doglodik, most viszont visszanyal a fagyi: ha a FED fel tudja emelni a kamatot 4%-ra (ami meg mindig felig sci-fi), leertekelodesi spiralba kerul az euro, 10%-os inflacio mellett 10% leertekelodes is lesz evente, gyonyoru lesz. Vajon ettol vegre fel fog porogni az europai gazdasag? A valasz szerintem egyertelmuen NEM. Ki fog derulni, hogy az USA es Kina mellett Europa tokeletesen versenykeptelen.

 • Richmond
  Az ETH és a BTC továbbra is biztos, értékálló befektetés, hülye az, aki nem vett az elmúlt fél évben.
 • Hurrdurr
  Lakasbiztositasnal, ha hitel feltételeként lett kötve, egy valtasnal mi az ügyintézés menete?

  Nem járok jobban egy folyamatosan indexalt ingatlanar boom előtti biztosított értékkel, mintha egy új magasabb értékre kötök másik szerződést?

  Itt le van írva:

  https://kiszamolo.hu/legolcsobb-lakasbiztositas-lakasbiztositas-20-kedvezmennyel/

  Egyébként annyi, hogy pipáld ki, hogy hitelhez lesz és jelentsd be a banknál, hogy új a biztosító.

  Addig jársz jól a fele biztosítási érték miatti fele biztosítási díjjal, amíg nincs kár. Utána nagyot szívsz vele.

 • KommentElek
  EUR: 399,465 Ft volt eddig a mai csúcs, most kicsivel 399 felett van.

  A nagynemzeti, nagymagyar Fidesz szépen kizsebeli a forintban megtakarítókat.
  PMÁP-nak már most nem 6,6%-on kellene futnia ilyen infláció mellett, hanem minimum 16,6%-on.

 • ezso
  . tamás, @logo!

  Köszönöm szépen Nektek!

 • Tervező
  Tényleg elég buta összeesküvéselmélet, mert a tudjukkik magukat írnák ki vele a piacról. De érdemes megérteni, honnan származik. Persze nem terméktervezőktől, hanem kétféle felhasználótól. Az egyik műszakilag nem érti az egészet, és igyekszik tudás nélkül valami magyarázatot találni. A másik érdekesebb: műszakilag érti, de igényei a gauss görbe szélén vannak. Ő az, akit nem érdekel, ha az autója nem biztonságos, sokat fogyaszt, drága, de menjen karbantartás nélkül 50 évig. Ő az, akit nem zavar, ha naponta 2×2 órát kell töltenie a telefonját, de bírja az akku 10 évig. Ő az, aki hordaná a 20 évvel ezelőtti cipőjét is, ha nem vált volna le a talpa. Mindezzel nincs semmi baj, de ők sem értik meg, hogy egy elenyésző kisebbséget képviselnek, a többség pedig inkább ezeknek az ellenkezőjéért hajlandó pénzt adni, így a gyártók kénytelenek arra optimalizálni, ha szeretnének vevőt találni
 • Attecte
  DCA-zok hobbiból, két altcoin 60-40 arányban, -50%, volt már +20%, lesz megint.

  Nem vagyok hittérítő, még mielőtt, nem is mondok neveket. Játékpénznek jó; annak nem lennék a helyében aki milliókat tart…

  korrekció, én azért óvatosan hülyéznék.

 • TT

  Úgy látom, te annak örülnél a legjobban, ha a valaki megvédene az USB C-től.
  Ha a gyártókon múlna, modellenként más-más csatlakozó lenne a telefonokon, ahogy az kb. 15 évvel ezelőtt volt. És nem azért mert műszakilag az a legjobb megoldás, hanem mert anyagilag nekik az éri meg a legjobban. Nem is értem, miért nem bízzák rájuk a kérdést.

 • bjozef

  portfolio.hu/uzlet/20220613/egyre-durvabb-a-szakadas-a-kriptopiacon-menekulnek-a-befektetok-550303
  🙂 de szép is az irány, a helyére kerülnek a dolgok 🙂
  nem is értem, hova tűntek a hívők, máskor már itt osztották az igét
 • Kiszamolo
  Tervező, HP-s ember mondta, amikor számonkérték, hogy miért van az, hogy a régi HP lézernyomtatók 15 évig bírták, a mostaniak meg jó esetben 3 év múlva kuka.

  Kérdezte, mennyibe került akkor a HP nyomtató, amikor 15 évig bírta? Mai árakon 800 ezer forint volt egy asztali nyomtató. Na látod, mondta, ma is kapnál 800 ezerért olyan nyomtatót, ami 15 évig bírná. De 30 ezerért ne akarjál ilyet. Mert csak úgy tud 30 ezer lenni, ha minden fogaskerék műanyag és így tovább.

 • gaborr
  Még az USB-C-hez. Csak az EU-ban 450millióan vagyunk. Tegyük fel ezeknek a felének van iphone-ja, 225millió. Sok embernek több iphoneja is van. Ez a 225 millió user kénytelen lesz kidobni az összes lightning kábelét, töltőjét, és lightning kábeles kiegészítőit hogy át tudjon térni usb-c-re. Tényleg környezetkímélő megoldás.
 • Kiszamolo
  gaborr, még az USA-ban sincs az emberek felének iphone-ja, nemhogy Európában. 68% az android aránya az EU-ban.

  S ott vannak még a tabletek, könyvolvasók, power bankok és ezer minden, amit tölteni kell.

 • gaborr
  és mit szólsz ahhoz, hogy az elmúlt 1 évben többet esett az otp, mint a bitcoin?
  stooq.com/q/?s=btceur&d=20220613&c=1y&t=l&a=lg&r=otp.hu
  valóban “helyére” kerül minden. nézz rá a 2-3-5-10 éves chartra is.
 • bjozef

  Jaaaj szegény almások, az bezzeg jó volt nekik amíg a lecsippelt töltök, kábelek, stb miatt mást nem is vehettek csak “hivatalos” kiegészítőt.. Aktív konverterrel oda alakítod a Lightning-ot ahova akarod, ez megint csak almások softwares feloldáson múlik (amit már anno meg is törtek amúgy…) Egy átalakítóval megoldható, hogy minden lighningos kiegészítő ugyanúgy müködjön tovább, biztos megvehető lesz a hivatalos appstore boltokban 🙂 🙂
 • QTT

  Mint szakmabeli, hogyan látod ezt a 2035-ös átállást?
  Én laikusként ezzel a cikkel értek egyet: 24.hu/belfold/2022/06/10/nyersanyagok-globalis-krizis-klimavaltozas-gelencser-andras-interju/

  Anno az etanollal kapcsolatos tippem bejött, hogy iszonyat zsákutca. Az elektromos autóról az a véleményem, hogy a jelenlegi akkutechnológiával ugyanúgy hatalmas zsákutca. Viszont, ha lesz egy új technológia, ami fenntartható, gyors (értsd 5 perc alatt tudsz bele tölteni legalább 200 km hatótávot), akkor nem lesz zsákutca.

 • TT

  Miért kell mondvacsinált érveket kitalálni csak azért, hogy megpróbáld védeni az álláspontodat. Úgy érzem, hogy az EU-val szemben vagy elfogult és semmit nem tudnál elfogadni, amit kitalálnak.
  A régi készülékeket nem fogják egyik napról a másikra kidobni és egy töltő sem örök életű ám. Az fog történni, hogy szép lassan átállunk és hosszú távon kevesebb hulladékot termelünk. És nyilván lehet majd kapni adaptereket is.
  Gondolom ha az Apple kijönne egy Lightning 2.0 csatlakozóval akkor nem lennének ilyen aggályaid, az csak dicséretes innováció lenne.

 • Henrik
  : 9$-on vettem ETH-t miután az alapblogon megemlítették és utánaolvastam. Jó lesz stakingelve, opciózva hosszú távra. A merge után én többet látok bele, csak senki nem tudja megsaccolni, hogy milyen piaci árképző hatása lesz, mivel még senki nem csinálta. Nem hiába csináltak már eddig vagy 8 próbát, és még mindig 4 van betervezve a teszt hálózatokon, hogy tényleg faja legyen az upgrade.
 • Attecte
  …és meglett a 400 forintos euró.

  Ahogy egy kommentelő írta pár hete: innét már csak a légüres tér.

 • KommentElek
  Elesett a 400.
  402,391 Ft

  300 Ft-os euro árfolyamnál a kormány mondjon le.
  youtube.com/watch?v=ruIK2_AXkhk

  Most 402 és mit csináljon?

 • Tamás
  Szerinted a kormány szándékosan gyengíti a forintot, hogy ezzel inflálja az államadósság egy részét, növelje az áfabevételt, és a nyaralási szezonban több forint eladására kényszerítse az embereket? Vagy nincs benne szándékosság?

  Szerintem évekig szándékosan gyengítették, most meg már nem akarnák, csak kiszabadult a szellem a palackból.

 • Leopold
  Kis pénz, kis megtakarítás. De nem forintban. Euro. Nem kamatozik. De ha az árfolyamot nézem, nem volt rossz döntés. Vettem, adtam is el magyar állampapírt. Azt csinálnak, amit akarnak. Én fizessem a magyar államadósságot? Az én személyes inflációm kb. 20%. Erre adnak 4-5-6 százalékot? Noooormális? Egy tipikus átlagos munkavállaló vagyok. Más: tudni kellett volna mindenkinek, hogy a nagy pénzszórás után szorítanak a gyeplőn. Hogy ezt melyik oldal teszi meg, kurvára nem érdekel. A költségvetés hiányát be kell tapasztani. Ennyire hülye az átlagember?
 • gaborr
  rosszul gondolod, abszolút eu párti vagyok. de magyarázd már el nekem, hogy egy ilyen átállással miért fogunk kevesebb szemetet termelni? valószínűleg nem egyszerre fog tönkremenni az összes kábelem meg a mobilom, ipad-em, tehát csak a kukában fogja végezni az a 8+ lightning kábelem, hdmi adapterem. meg az általad említett adapterek is. teljesen mind1, parttalan vita, nem is annak szántam, ez van. a lightningot is gyűlöltem akkoriban mikor kijött, dobhattam mindent a kukába 🙂
 • DDani
  Ami ma rossz az ember pénztárcájának, az 15-20 év múlva kelleni fog ahhoz, hogy ne omoljon össze a ma ismert társadalmunk, lehet más szögből is nézni az inflációt.
 • Tervezett avultatás csak a mesében van?
  e-gepesz.hu/cikkek/16808-a-tervezett-avulas-uttoroje-az-izzolampa

  1925-ben „1000 óra élettartam bizottság” néven egy munkaközösség alakult, kifejezetten olyan műszaki megoldások bevezetésére, melyek az izzólámpák élettartamának 1000 üzemórára való csökkentését célozták.
  A kartell szigorúan ellenőrizte gyártókat, hogy mindenki biztosan tartja-e magát a megállapodáshoz.

  Ha ennek a cikknek nem hiszel, beszélgess egy mosógép szervizessel.
  A vezérlőpanelre csatlakozva szoftveresen beállítható változókról érdeklődj.

  A gépjárműgyártást meg inkább hagyjuk.
  A szervizesek sosem rágták a gyártók fülét, miért is tették volna.

 • Csaba
  Pénteken tértünk haza Amerikából. Nevadában 5,55-5,90, Kaliforniában 6,60-7,20 között tankoltunk 3600 kilométeres utunk során…

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.