Heti hírek röviden

2022-06-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bár a múltkor úgy tűnt, hogy az amerikai infláció elérte a csúcsát, sajnos korai volt az öröm, tovább romlott az amerikai infláció. A várakozásokkal ellentétben 8,6% lett az aktuális pénzromlás mértéke.

Most először elérte a benzin ára az Egyesült Államokban az öt dollár/gallon (499 forint/liter) árat, lett is nagy sokk miatta.

Közben egyre több a cikk, hogy a gyártók áremelés mellett a termékek méretét is zsugorítják. Persze ez nálunk is bevett szokás, amint már írtam is róla:

Az új csomagolás

A fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban soha nem látott mélységbe zuhant.

A többi hasonló index sem remekel éppen:

Azért probléma a fogyasztói hangulatindex esése, mert ha a fogyasztók sokat hallják, hogy itt a recesszió, akkor visszafogják a fogyasztásukat és ezzel idézik elő a recessziót magát.

Hatalmasat zuhant az Egyesült Államokba irányuló tengeri áruszállítás volumene, éves szinten 36%-kal csökkent a mennyiség, most a beérkező konténerek száma megegyezik a 2020 nyarán mért értékekkel. Az elmúlt évek importrobbanása úgy látszik már a múlté.

Az import zuhanásában benne van a kínai lezárás, az árukkal tele lévő amerikai raktárak, az emberek kiköltekezése, a hitelkártyakamatok növekedése, a magas infláció és az is, hogy az emberek többet költenek szolgáltatásra, mint eddig, így csökken az igény az árukra.

A lakáshiteligénylések száma 21%-kal esett egy év alatt az Egyesült Államokban, nem volt ilyen alacsony a számuk 22 éve. A megkérdezettek 80%-a szerint most a legrosszabb az időzítés ingaltanvásárlásra, mert magasak a kamatok és drágák a házak. Ennek következtében a faáru beszerzési ára is a felére esett egy év alatt. (A legtöbb ház könnyűszerkezetű az Egyesült Államokban.)

Ami viszont jó hír, hogy a nemteljesítő hitelek aránya még mindig rekordalacsonyan van az Egyesült Államokban.

Az amerikai tőzsde sem szárnyalt, különösen a hétvégén romlott el a hangulat, újra 3900 ponton zárt a S&P 500-as index, ez az idei legalacsonyabb érték. (Bár május 19-én már egyszer elérte az index ezt a mélypontot.)

2024-től minden kütyügyártónak kötelező lesz áttérni az USB C töltőre az Unióban. Nincs több micro USB meg lightning töltő, átalakító. Néhány évvel hamarabb is bevezethették volna ezt a rendszert.

2035-től pedig nem lehet majd nem elektromos autót forgalomba hozni Európában.

AZ Európai Jegybank valamiért jó ötletnek tartotta bevezetni a negatív alapkamatot, ami már eddig is kellően sokat pusztított. A mostani kamatdöntő ülésén még mindig nem emelte fel ezt a negatív kamatot legalább nullára, hiába tombol az infláció egész Európában. De becsszó, júliusban már csak mínusz 0,25% lesz az euró alapkamata. Nem tudom, minek kellene történnie, hogy értelmes mértékben emeljék a kamatokat. (Igen, tudjuk, a déli államok, főleg Olaszország gatyáig el van adósodva, de erre nem a negatív kamat a legjobb válasz.)

Az Állami Adósságkezelő központ átírta a terveit, további 2,5 milliárd euró értékben akar idén eurós állampapírt kibocsátani. Ennek oka az uniós utalások befagyasztása a korrupciós kockázatok miatt.

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetést, szokás szerint a nyár elején. Ez mindig nagyon gránitszilárdságú, megalapozott költségvetés, tavaly éppen minden negyedik napon át kellett írni, vagyis nagyjából semmi értelme a nyár elején benyújtani. De ez már csak ilyen folklór a kormánynál, idén is tartották magukat a hagyományhoz.

A költségvetésben a kormány 5,2%-os inflációval számol jövőre, ez akár lehetséges is lehet a bázishatás miatt, de csak akkor, ha a forintromlást meg tudják állítani, illetve a béremelkedések és az inflációs várakozások nem hajtják magasabbra az inflációt. Az euró szerintük 377 forint lesz, az alapkamat 6,9%, a gazdasági növekedés 4,2%. Az uniótól már fogunk pénzt kapni az idealista tervek szerint. Szóval vannak kockázatok bőven. Ilyen gazdasági helyzetben végképp teljesen felesleges volt júniusban kitalálni, mi lesz jövőre.

A legszerencsésebb biztosító "csak" az éves profitjának a felét lesz kénytelen befizetni az új nemmegszorítás-extraprofit különadóba, de van olyan szereplő is a piacon, amelyik a tavalyi profitjának a háromszorosát lesz kénytelen valahogy kigazdálkodni. (Persze egy kivétel biztosító van, találjuk ki, melyik biztosítót érinti a legkevésbé az új adó?) A portfolio ábrája a tavalyi eredmény és az idei különadó viszonyáról erre. Bátran készülj fel arra, hogy minden biztosításod díja nagyot fog ugrani évfordulóra ilyen adóterhek mellett.

A babaváró hitel nemteljesítése esetén az első öt év kamattámogatását egyösszegben kell visszafizetni. Ennek a büntetőkamatnak mértékét csökkentették ugyan egy százalékponttal, de a kamatkörnyezet emelkedése miatt így is sokkal nagyobb lesz a büntetés az új igénylőknél, mint eddig. Ennek összege az igényelt hitel kb. 45%-a lesz egy összegben és utána még a tőkét is törleszteni kell majd.

A múlt héten még csak az volt a baj, hogy az euró ára nem tud becsúszni 390 forint alá, ezen a héten annak drukkolhattunk, hogy valahogy 400 forint alatt maradjon az árfolyam.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram