Ne halogasd tovább

Két érdekes eset történt a múlt héten, ami titeket is érdekelhet, vagy akár érinthet is.

Az ügyfél férje a házasság előtt minden pénzügyi terméknél (biztosítás, önkéntes pénztárak) az édesanyját adta meg kedvezményezettnek. A házasságában gyorsan jöttek a gyerekek, de éveken át halogatta, hogy a régi szerződések kedvezményezettjét kijavítsa a feleségére. Egy váratlan halálos baleset miatt erre már nem is maradt lehetősége.

Az anyja idős már, mentálisan sem teljesen volt ép. A fia halála nem segített az állapotán, a menyét vádolja a fia haláláért s nem lehet neki elmagyarázni az ellenkezőjét.

Mivel a halál pillanatában ő volt a kedvezményezett, ezért övé az összes pénz. Bár az özvegynek nagyon nagy szüksége lenne azokra az összegekre (sok tízmillióról van szó), az anyósa hallani sem akar róla.

Meg lehet próbálni megtámadni a bíróság előtt a kialakult helyzetet, mondván, hogy ha a férj élne, most másként rendelkezne a pénzről, de kevés az esély a győzelemre.

A másik esetben az ügyfél a lakásbiztosításának összegét sokallta, kérte, hogy nézzek rá.

Együtt nevettünk azon, mi mindent sóztak rá. Olyan kiegészítő biztosítások voltak hozzákötve a biztosításához, mint szabadon tárolt tárgyak biztosítása, kórházi lopás, gyerekbetegség biztosítás, iskolai lopás, kullancscsípés biztosítás, sírkő sérülés biztosítás, telefonos temetési segítség.

Az éves díja 32 ezer forinttal volt több, mint a mi hasonló lakásbiztosításunk. Ennek oka a rengeteg teljesen felesleges kiegészítő biztosítás volt.

A tanulság? Vedd elő a biztosításaidat, önkéntes nyugdíjpénztáradat és az ehhez hasonló termékeidet. Nézd meg, ki a kedvezményezett (szüleid, volt házastársad, stb.) és ha ideje változtatni, még ma tedd meg, ne halogasd tovább. A vagyonbiztosításaidat pedig nézd meg, tényleg szükséged van-e a sok kiegészítésre. Felesleges minden hülyeség ellen biztosítást kötni, ha 35 évente ellopják a fűnyírót a kertből, inkább fizesd ki zsebből, mintsem évi 30-40 ezret kidobj felesleges biztosításokra.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

96 hozzászólás

 • Családfő
  Jó, hogy írtál ezekről, mert bizony fontos dolgok.

  A kedvezményezett(ek) naprakész volta alap, míg az összes biztosítás tartalmának ismerése kifizetődő.

 • Nagy Vonalakban
  Semmilyen vagyonbiztosítást nem kötök, egyedül cascót kötök a nejem és a saját autómra.

  Az előbbi mondjuk többszörösen megtérülő, remek befektetés…:)

 • Vlad
  Pár évvel ezelőtthöz képest a család bevétele lecsökkent 30-40%-al életmódváltás miatt.
  Kevesebbet dolgozom, ezért több szabadidőm lett.Úgy gondoltam, hogy átnézem a biztosításokat, megtakarításokat, kedvezményezetteket, hitelkártyáimat racionalizáltam, láncba kötöttem őket.
  Rengeteg meló volt, gusztustalan a régi papírokat átnyálazni, de havi 20-25eFt-al beljebb vagyunk és megnyugodott a skót énem is.Régóta halogattam, de előtte a rengeteg munka miatt nem maradt ilyenekre se időm, se energiám és csak nyomasztott éveken át. Húztam, halasztottam, mint a fogorvost, de most már túl vagyok rajta:)
 • Dörnyei József
  Egyetértek. Én sem tettem meg ezeket soha. Ha most meghalnék, akkor elég sok pénz menne a lecsóba, mert nincsen semmilyen kedvezményezett megnevezve. Az én helyzetemet még az is bonyolítja, hogy már nincsen feleségem, csak kettő kiskorú gyerekem. Elvileg alapból egyébként is ők örökölnek mindent, amikor én távozom. Az olyan befektetéseket, nem biztos, hpgy megkapják, amiket macerás megszerezni, mert pl. az NYSE-n vannak v. külföldi bankszámlán.
  Emiatt nem lenne hülyeség hazahozni ezeket a befektetéseket. A másik oldal pedig az, hogy az sem baj, ha nem minden befektetés van Magyarországon.
  Lehet, hogy megkeresem az ügyvédemet és megbeszélem vele, hogy mit kell tenni az ügyben… Szerintem egy ügyvédnél elhelyezett és aláírt végakaratot külföldön is el lehet fogadtatni. Alapból két nyelven írom, hogy ebből ne legyen gond.
 • Pallos Levente
  Én most szüntettem még egy 20 éves nyugdíjbiztosításomat. Unit linked… 🙁

  Még nem tudom, mit csinálok a pénzzel, 10m Ft.

 • L70
  Ingatlanok biztosítva, korrekt áron, másra nem éri meg a biztosítás nálunk.

  Kedvezményezettként is megvan mindenütt a házastárs, ahol lehet. Manyup és önyp is. Értékpapírszámlára sajnos nem lehet, ez van.

 • Emma
  Nagyon hasznos ötlet! Akinek más vagyona, illetve bonyolult családi viszonyai vannak, végrendeletet is hasznos írnia.
 • Veled is megtörténhet
  Feleségnek lakáshitelhez kötött életbiztosítása volt. Ingatlan eladás után biztosítást felmondta, hogy a férj csoportos életbiztosításai legyenek megváltoztatva egyéniről családosra.
  Trehányság miatt ez nem történt meg a következő 6 hónapban, ekkor a feleségnél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.
  Biztosítása így már nincs, és nem is nagyon lehet.
  Mindig figyeljetek rá, hogyha legyen állandó biztosított időszak!
  Apró adalék még, hogy a férj még éppen próbaidőn volt az új munkahelyén, de nen tudott volna helytállni a teljes embert követelő munkahelyén és a feleségét kezelésre hordani, a munkáltatója felmondott neki.
 • Bonnie
  Én írtam,s iratnek is, mármint végrendeletet.
  De sajnos családban még mindig tabu téma,s akárhányszor felhozom óriási vita lesz belőle.
  Utálom ezt a haritó szüklátókörűséget.mindenki azt hiszi tengernyi ideje van.
 • jami
  Lakásbiztiről írtam, hogy bankhitelhez kötelező, a bank által kínált pofátlanul magas, épp a kieg-ek miatt. Biztosítónál kimazsoláztam, mi kell tényleg és töredéke lett.
  Bankszámlákkal a helyzet ue. Kedvezményezett meg nemcsak azért kell, hogy aktuális legyen, ha meghalok, hanem pl. ep-nél kinek a szemüvegét számolhatom el.
 • Second Wave
  József
  itt mire gondolsz? “elég sok pénz menne a lecsóba, mert nincsen semmilyen kedvezményezett megnevezve”
  Mi menne a lecsóba?
 • Kiszamolo
  Jami kevered azt, hogy bevonsz-e rokont az elszámolásba azzal, hogy ki kapja a teljes összeget a halálod esetén.
 • L70

  Menj el egy közjegyzőhöz, írjál ott egyet előtte. Benne lesz a közjegyzői adatbázisban, a családdal nem feltétlen kell közölni. Így az lesz, amit te akarsz.

 • naa
  Ha az “alap” örökösödési szabályokat szeretnéd követni, tehát gyerekeid + házastársad, meg ami alap szabályok lehetnek még, normál dolgok vannak a vagyonodban + cégednek van vagyona, akkor nem nagyon szükséges a végrendelet, vagy igen?
  A vagyont öröklik a gyerekeid meg a házastársad, a cégtulajdont szintén – max. a hozzáférés gyorsabb, ha intézkedsz, amúgy minden elég egyértelmű. Vagy tévedek?

  A végrendelet akkor lehet fontos szerintem, ha nem egyértelmű a helyzet, vagy pl. más aránytalanságokat, régi dolgokat szeretne kiegyenlíteni vele valaki – pl. a cége felét már ráíratta, de csak az egyik gyerekére, ezért más vagyonából pedig a másik gyerekének akar többet adni, mint ami az alap felosztás, ilyesmi….
  Egyetértek, hogy mennyire rossz ezt a témát tabunak kezelni, meg legyinteni, hogy majd lesz valahogy… Én tuti mindent nyíltan megbeszélek majd a gyerekeimmel időben.

 • jurta
  OFF-nak tűnhet, de pontosan emiatt foglalkoztat hónapok óta: Ha valaki tudja, Szlovákiában is lehet-e magánszemély bankszámlaegyenlegére ilyen haláleseti rendelkezést adni, ha igen, akkor hogy hívják, és ráadásul a kedvezményezett lehet-e külföldi, legyen szíves, ossza meg velem.
 • Otto
  Nálunk ez elég egyszerű: Nincs semmilyen biztosításunk 🙂 Csajommal élek gyerek nélkül egy bérleményben, így lakásbiztosításunk nincs. Mivel az autó céges, ezért arra sem kell semmilyen biztosítást fizetnünk. Végrendelettel nem foglalkoztam még. Így huszonévesen, gyerek nélkül nem is lenne értelme. A barátnőmmel viszont közös a bankszámlánk és az értékpapírszámláink, így ha egyikünkkel bármi van, a másik hozzáfér a vagyonhoz.

  Más: akik a “Próbálj meg lazítani” című cikk alatt követték a vitámat Nagy Vonalakbannal, érdemes most visszanézniük a kommentszekcióra. Nagyon tanulságos a vége 😉
  https://kiszamolo.hu/probalj-meg-lazitani/comment-page-3/#comment-129845

 • Pablo
  Nem számonkérés, de mi kötnénk, most hogy van már gyerek kiszámolós felturbózott egészségbiztosítást, amivel húzza az időt (és Miklós agyát) a biztosító 😀

  (bocs, hogy OFF)
  Otto, láttam 😀 Nagyon kemény… Végignéztem a hozzászólásait az aktivitás fülön. A csávó 40 fölötti nagyon komoly cégvezető, aki bejárta a világot, Jaguárja van, biszex felesége és egész álló nap politizál, de azért fapadossal megy Milánóba, és milliárdosokat ismer. Szenzációs mik ki nem derültek róla :))))

 • Kiszamolo
  Pablo, ha hiszed, ha nem, a héten is megyek egy biztosítóhoz. Amire várunk fél éve (valami jogi marhaság, nyilatkozatot kell kitölteni), az elvileg megszületett, bár én még nem kaptam meg.

  Nagyon remélem, hogy hamarosan indulhatunk.

  Ami biztos, hogy a Best Doctors-t nem tudjuk egyesületként megkötni, arra 10% kedvezmény lesz egyénileg megkötögetve.

  Az aegonos egészségbiztosítás elvileg még él.

  A kockázati életről remélem hamarosan konkrétumokat mondhatok, ha meglesz végre ez a nyavalyás jogi nyilatkozat.

 • Nimfas Corporation
  Lakásbiztosítás évi 13eFt, Kia Ceed kötelező+casco együtt évi 50eFt.

  2 éve volt egy másodlagos villámkár, biztosító kifizette a szerződésben maximalizált 300.000 Ft-ot. Azt hiszem megérte megkötni.

  Casco inkább ne kelljen! Mondtam is asszonynak hogy törheti az autót csak ne ő legyen a hibás.

 • Szilvi
  Én tavaly augusztusban és szeptemberben az összes papírunkat átnéztem, rendszereztem vagy 15-20 évre visszamenőleg.Nagy munka volt. Beszereztem egy új polcot is, ahol szépen témakör szerint sorakoznak a mappák. Ezzel egyidőben kezdtem el a költségek, bevételek vezetését. Bankot váltottam, racionalizáltuk a kiadásokat, ahol kellett, ott aktualizáltuk a kedvezményezettet a férjemmel, hogy ebből ne legyen gond. Ami még hátra van, az a biztosítások átgondolása. A munkahelyemen szerencsére van csoportos életbiztosítás, ingyen, plusz Medicoveres egészségbiztosítás is. Medihez családtagot is be lehet vinni, gondolkozom, hogy jövőre a caffeteriát erre fordítom. A Wizzair hitelkártyához jár utasbiztosítás. A kérdés, hogy mi legyen a lakásbiztosítással, amit még a hitelhez kellett kötni. Ezt ez évben visszafizettük az új tudatos pénzkezelésnek hála, így már nem kötelező ennél maradnunk . Folyt.
 • Szilvi
  Folyt. A házat is bővítettük időközben , plusz a tetőteret is beépítjük, és nem akarok alulbiztosított lenni. Mely lakásbiztosításokat ajánlanátok és melyiket biztosan nem?
 • Csacsy
  Kiszámoló!
  Én a szabadban tárolt értékekre pont fordítva jártam. Azt gondoltam kötéskor, ha házra szerződök automatikusan benne van. Hát nem. Kidőlt egy nagy fa a kertben, rázuhant a kerti bútorokra, kerékpárra, és beszakította a kocsibeálló tetejét. A biztosító térítette a kidőlt fát, az elszállítását, miegymást, de a felsoroltakat nem. Elég sokba került ez a tévedésem.
  Tévedés azt hinni, hogy szabadban tárolt vagyontárgy biztosítása csak lopásra vonatkozik. Lehet villámcsapás, szélvihar által leszakított előtető, stb. Szerintem ezek reális kockázatok, én nem tudtam nevetni mikor kiderült, hogy erre nincs biztosításunk.
 • Laslow
  Off
  Nimfas Cirporation: hol 50 a Ceed KGFB+CASCO?
 • Dolores
  Most emlékeztetett ez a cikk, hogy végrendeletet kell írnom.
  Külföldön élő magyaroknak hasznos infó lehet, hogy halál esetén az alkalmazandó jogra is kitérő végrendelet hiányában a szokásos tartózkodási hely (külföldi lakhely) szerinti jogot fogják alkalmazni a hagyatéki eljárásban. Az új Ptk. pedig megtekerte a törvényes öröklés rendjét is (mivel nincs gyerekünk egyelőre a gyerek helyén a szülők is örökölnének, ami esetemben nem kívánatos), így akkor érdemes végrendeletet írni, ha valaki Magyarországon él.
 • Kiszamolo
  Csacsy, ha ugyanez a fa a temetőben a sírkővedre dől rá és ott okoz 400 ezres kárt, most azt írnád, de kár hogy nem volt arra sírkő biztosításod.

  Persze, lehet minden hülyeségre kötni és ha pont a te gyereked tornazsákját lopják el, akkor jó az iskolai lopás biztosítás is.

  De érdemesebb csak arra kötni, ami tényleg földhöz vág, ha megsemmisül. Gondolom a bicikli, a műanyag asztal meg az a kerti tető azért nem tartozott ide.

 • Jóska Pista
  Mondok egy saját példát.
  Édesanyám 20 éve újraházasodott. Dolgoztak, spóroltak, felépítettek közösen egy céget, összehoztak egy kisebb vagyont. Mindkét oldalról egy gyerek volt, közös nem.
  Az új öröklési törvények ismeretében, többször is mondtam nekik, írjanak végrendeletet. Nem tették meg.
  Aztán a férj egy nap stroke-t kapott, a 10 perc alatt kiérkezett mentősök sem tudtak rajta segíteni, gyakorlatilag fél óra alatt eltávozott.
  Nyilván mindketten azt szerették volna (szeretné), ha utánuk a gyerek örökölne. A ma élő törvények szerint viszont a házastárs is egy gyereknyi részt kap az örökségből.
  Vagyis 100 egység közös vagyonra vetítve:
  50 a túlélő házastárs saját vagyona, az elhunyt 50 részét pedig ketten öröklik, a gyermek és a túlélő házastárs.
  Vagyis a teljes vagyonból törvényesen anyám örökölt 25+50 részt, az elhunyt férj gyereke 25-öt.
  Majd, ha anyám is meghal, enyém a 75.
 • Jóska Pista
  Természetesen édesanyám normális ember, nem egy pénzéhes dög, így a rá eső örökségről lemondott az elhunyt férj gyerekének javára.
 • Ricsi
  @Otto:
  Ez azért kicsit meredek nem?
  “A barátnőmmel viszont közös a bankszámlánk és az értékpapírszámláink, így ha egyikünkkel bármi van, a másik hozzáfér a vagyonhoz.”

  Tehát ha szakítotok akkor utána szervezhettek közös találkát a bankban/értékpapírszámla vezetőnél hogy megszüntessétek??? márhogyha lesz értelme, mert lehet már nem lesz rajta pénz addig 😀

 • sokasebi
  Köszönöm a cikket, rá is kerestem a neten, hogy van ez Amerikában, egy Designation of Transfer on Death Beneficiary doksit kell kitölteni, a számlán a neved mellé irják majd, hogy Subject of TOD és feleségnél automatikusan csak a válásig érvényes.
 • Bumbi
  Sziasztok. Már párszor kérdeztem, de senki sem reagált. Linkelni tudná nekem valaki azt az itteni cikket, amiben egy devizahiteles nő elölről kezdett mindent, ha jól emlékszem, át épített egy kis nyaralót. Köszi szépen előre is.
 • Sanyee

  Hiába közös, ha nincs kedvezményezett. Halálod pillanatától (nap, óra:perc) a közös számlákon lévő összeg fele a te örökséged. Abból nem költhet, hiába fér hozzá.

 • Zelei K Andor
  Közös bankszámlához hozzáfér az egyik tulajdonos a másik halála után is (a hagyatéki eljárás vége előtt)?

  Bankszámla: legtöbb banknál ingyen lehet “elhalálozási rendelkezés”-t tenni. Ahogy elmondták, ekkor a számlán lévő összeget azonnal kiadják a kedvezményezettnek (halotti anyakönvi bizonyítványra) és nem lesz az örökség része.

 • Kiszamolo
  Bumbi, Erzsinek vagy Erzsébetnek hívták, keress rá a keresővel.
 • Apuka
  Nagyon jó a cikk. Rendkívül fontos, hogy életbiztosítás esetén legyen nevesítve a kedvezményezett(ek). Akkor is ha az megegyezik az örökös személyével. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy a jogosult(ak), majd a hagyatéki tárgyalás (4-8 hónap) után jutnak hozzá a biztosítási összeghez, vagy a kötvényen megjelölt kedvezményezett(ek) a halotti anyakönyvi kivonattal és a halottvizsgálati jegyzőkönyvvel bemennek a biztosítóhoz, aki 15 munkanapon belül utalja az összeget. Képzeljük el ha pl a családfő volt az egyedüli kereső, aki saját vállalkozásából tartotta el a családját, esetleg a vállalkozáson hitel van mire a hagyatéki tárgyalás lezárul, csődbe megy a cég is, meg a család is. Egy jó biztosítással, ahol a kedvezményezettek köre is gondosan ki van találva, pont ezeket a helyzeteket lehet bevédeni.
 • Kiszamolo
  Zelei, a legtöbb banknál súlyos összegért lehet ilyet kötni és az attól még az örökség része, csak a bank kifizeti a kedvezményezettnek, nem vizsgálja, hogy kié lenne.

  De az örökösök nyugodtan perelhetnek azért az összegért. (Köteles rész, miegymás) Mondjuk gyakran nem jut a tudomásunkra.

 • Zelei K Andor
  Két saját bankszámlámnál ingyen meg tudtam tenni az elhalálozási nyilatkozatot. Gondolom, bankja válogatja.

  Azt, hogy örökség része-e, nekem is Nusika mondta a bankfiókban. 🙂 De lényeg, hogy azonnal kifizetik, ami jól jöhet a családnak.

 • Szabolcs
  “A barátnőmmel viszont közös a bankszámlánk és az értékpapírszámláink, így ha egyikünkkel bármi van, a másik hozzáfér a vagyonhoz.”

  Hol lehet ilyen számlát kötni? Én úgy tudom, tulajdonosa csak egy lesz a bankszámlának. A netbankon ismerheted a jelszavakat, sőt, van, ahol kaphat külön jelszót valaki, lehet, hogy meghatalmazással személyesen is eljárhat mindkettőtök, de ha kampec, akkor az része az örökségnek, ha nincs a haláleseti kedvezményezett megjelölve. Én eddig így tudtam.

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2018-04-11 at 07:40

  nem tudom hol mennyi, Rafinál ingyenes.
  És tudtommal jogilag sem része az örökségnek, nem is kell utána illetéket sem fizetni. Sajnos nekem amikor ezt lejátszottuk, egyeneságinál amúgy sem volt illeték. Kihagytam volna…

 • Gábor
  Örökséghez meg kell nézni, hogy mi a jelenlegi (és persze figyelni az aktuális törvényi változásokat) szabály. Ha nem ez a kívánatos, akkor végrendeletet kell írni.
  Legbiztosabb, ha letétbe helyezed bármelyik közjegyzőnél, persze ez nem ingyenes.
  A szövegezésre nagyon kell figyelni, hogy legyen elég általános (mármint vagyoncsoportokra vonatkoztatva), hogy ne kelljen minden évben újraírni, mert a módosítás letétbe helyezése újabb költség.
  Pl. legyen kitalálva, mi legyen ha újabb vagyontárgy (pl ingatlan) kerül a kasszába, de gondolj arra ha kikerül vagyontárgy, stb.

  Példa nálunk:
  1 ill. 2 gyerekkel érkeztünk egy új házasságba. Törvény szerint teljesen más jön ki a végére, ha én halok meg előbb, mint ha a felségem.

 • Tibor
  nomeg nem erdemes idonkent az osszeget is felulvizsgalni.

  Ram kotottunk anno egyet het eve, 80.000 euros osszeggel. Akkor meg hitelunk nem volt, de mivel en voltam egyedul kereso, uton volt a gyerek is lassan, igy ez eleg lett volna hogy felesegem a gyerekkel haza tudjon menni Oroszorszagba, apam meg (ocsemmel aki szinten velunk elt) Magyarorszagra, es uj eletet kezdjenek.

  Azota mar van par hitel, van Magyarorszagon egy haz, van Oroszorszagban egy lakas, most a 80 mar csak arra lenne eleg, hogy a hiteleket lenullazzuk, es talan maradna egy kicsi a vegen. Kozben a gyerekek nonek, mar jon a harmadik, szoval lassan ideje lesz az osszeget utanaigazitani. Felesegem is lassan harom eve mar hogy dolgozik, de meg csak par honappal ezelott talaltunk idot ra hogy neki is kossunk ilyet.

 • Veled Is Megtörténhet
  Többedik házasságnál, ha nem terveznek közös gyereket, tisztább az elején házassági szerződést kötni arra, hogy teljes vagyonelkülönítés van, és kizárják egymást az öröklésből.

  Ez esetleges válásnál is egyszerűsíti helyzetet, halál esetén pedig csak az utódoké az örökség. Ha változna a helyzet, a házassági szerződést is újra lehet kötni.

 • jami
  @Kiszámoló, nem keverem, csak a szövegben, arra írtam, hogy nemcsak az öröklésre kell gondolni, hanem a menet közbeni felhasználásra is.
  Ugyanígy picike dolog, de nélküle elég rosszul lehet járni a haláleseti meghat. bankszámlára, ha van kiskorú örökös.
  Ami az én adóságom, összeírni, mink, hol van. Elmondom én a férjemnek, de ha ma a fejemre esne egy ufo, akkor csak a levelekből tudná, plusz, ha átnézné a az iratokat. Esedékes egy nagy iratrendezés, akkor akarom végre megcsinálni.
 • Józef
  Nekem is fura ez a közös számla.

  Nem a bank, mert amennyire én tudom, van olyan bank, ahol a számlának csak egy tulaja lehet, és lehet hozzá rendelkezőt megadni, de van olyan is, ahol lehet két számlatulajdonos.

  De értékpapír számláról eddig úgy tudtam, hogy annak csak egy tulajdonosa lehet. Melyik szolgáltatónál lehet közös értékpapírszámlát nyitni?

 • Barnabás.Jog
  Ügyféllel történt márciusban:

  Tavaly éven belül elhunyt az édesapja (márciusban), és az apuka édesanyja/nagymama (augusztusban). Ügyfél egyedüli gyerek, apuka is az volt. Nagymama utálta a menyét, aki alkoholista és kifogásolható az életvitele, stb., ezért jó előre megadta haláleseti kedvezményezettnek a számlán a fiát, hogy a menye semmit ne örököljön, csak a fia vagy majd az unoka… …bár ne tette volna.

  Mivel ez nem öröklés, így nem számít az öröklésből kiesettnek az apa, póthagyatékit kell kezdeményezni, ahol szépen meg fogja örökölni a néni alkoholista menye a néni összes megtakarításának a felét (mivel az apa örököse fele/fele arányban a felesége és a gyermeke voltak).

  Ha a néninek nem lett volna haláleseti rendelkezése, akkor mindent az unokája örökölt volna utána, ahogy szerette volna. Szóval csak óvatosan ezzel (is), jól át kell gondolni, hogy valóban szükség van-e rá…

 • Bumbi
  Köszönöm, megtaláltam… 🙂
 • FifiTheReal
  @Kiszámoló

  Erről jut eszembe: Az itt kötött életbiztosításhoz kapcsolódóan kitöltött “Nyilatkozat a haláleseti szolgáltatás kedvezményezettjének megjelölésére” nyomtatványról kapunk valami visszacsatolást, hogy tudomásul vette, elfogadta a biztosító?

  Jelenleg semmivel nem rendelkezünk erre vonatkozóan, ha megtörténne a baj.

  Előre is köszönöm válaszod!

 • random okos
  Némileg off de szerintem alapvetően át kellene reformálni az öröklés intézményét, mert óriási kerékkötőjévé vált a gazdasági fejlődésnek.
  Sajnos ez a nyilvánvaló érdekkonfliktusok miatt nehezen elképzelhető.
 • Szabolcs
  Barnabás.Jog
  2018-04-11 at 09:51

  Nem értem, miért adta meg ezért a nagymama a haláleseti rendelkezést. Mármint hogy kizárjon valakit… Amúgy is a leszármazott örökölte volna, most ráadásul illeték nélkül. Tény, kicsit lassabban. Szóval a célt rossz eszközzel kívánta elérni. Jegyzem meg, csak akkor oldotta volna jól meg, ha a fiát is kihagyva eleve az unokának adja a haláleseti rendelkezéssel a pénzt.

 • Szabolcs
  Off, bocs:
  Van vkinek ötlete, hogy a NAV miért küld papíralapú küldeményt? Van ügyfélkapu és működik a Tárhely is… Tegnap jött, még nem vettem át.
 • Kiszamolo
  Fifi, azt a biztosító elrakta, én meg bemegyek havonta és aláírom az újakat. Érdemes lemásolni beküldés előtt, vagy írni egy másikat azokkal az adatokkal. Amúgy a biztosító örül, ha van ilyen, mert akkor nem neki kell ellenőrízni, ki a törvényes örökös. Így aligha utasítja el (el se utasíthatja) vagy tagadná le.