Még rosszabb kamattal kapható a Prémium kötvény: 2023/j 2021/k

Mától már csak 1,1% infláció feletti kamatot fizet a 3 éves prémium magyar állampapír (2021/K), a jelenlegi kamatperiódusban 3,5%-ot évente. Tájékoztató itt.

Az ötéves állampapír 2023/j néven fut tovább, a kamata infláció feletti 1,4%, tájékoztató itt.

Köszönjük a hírt Kamillának.

Share

142 hozzászólás

 • Szabi
  Köszönjük a hírt!
  @Kiszámoló
  Tekintve az egyre gyengébb kamatokat még mindig a portfólió építés első lépcsőfokának tekinted ezt a befektatési formát a viszonylagos biztonsága miatt?
 • Szabó Gábor
  A prémium elnevezés mindig valami jobbat sugall.
  Ez nem a vásárlók tudatos megtévesztése?
 • Meister
  Hát, ez egyre karcsúbb. Most már gyakorlatilag a legjobban az OTP Auónyereménykönyv éri meg. Ott sincs kamat, de legalább kezelés költség sincs. 🙂
 • blaci
  lasz még 7%, két év múlva 🙂
 • Viktor
  Jól értem, hogy az 5 éves papír kamata 0,1%al csökken?
 • realestate
  Végre egy jó hír!
 • Lui
  OFF:
  Látjátok hogy pukkan a bitcoin lufi?
 • Rafinha04

  De miéééért??? Tényleg érdekel, ez valaminek az elöjelzése talán vagy mi az oka?

 • Szaky
  Tud valaki jobbat? (Jelenleg)
 • gaborr
  Én 0-ra csökkenteném. Teljesen indokolatlan egy ilyen termék fenntartása, és a vagyonok átcsatornázása a tehetősebbek felé :S
 • József
  @Meister: az autónyereménynél is van valami költség, ugyanis az átutalási költséget levonják tőled, ha veszel, pedig csak a bank teszi egyik zsebéből a másik a pénzt
 • Janos82
  @Rafinha:

  mert igy mi adofizetok kevesebbet fizetunk az allam finanszirozoinak. Ez olyan mint amikor a hiteled kamatai csokkennek:)

 • realestate

  Egyrészt amiatt amit gaborr írt: “Én 0-ra csökkenteném. Teljesen indokolatlan egy ilyen termék fenntartása, és a vagyonok átcsatornázása a tehetősebbek felé :S”

  Másrészt mert bőven lehetne olcsóbb forrásból finanszírozni az államot a piacról! (intézményi befektetők, bankok), sokkal kisebb kamatra is elvinnék a papírokat.

  Harmadrészt mert – a nickemből kiindulva – én más területen vagyok érdekelt amitől tőkét von el eme gáláns állami pénzszórás. Értsd: a kockázat nélküli túl magas kamatfizetés miatt nehezebben mozdul a tőke a kockázatosabb befektetések irányába (ingatlan, részvény).

  Így már érthető az álláspontom? 🙂

 • realestate
  Ja és MI adófizetők fizetjük az extra (indokolatlanul) magas kamatokat a lakossági bónusz/prémium állampapírokra!
 • Szilvi
  Off: Sziasztok. Van valakinek a Raiffeisennél Díjnullázó plusz számlacsomagja? Amikor kötöttem, a bankban azt mondták, hogy ingyenes az utalás (bármennyi db) 100000 Ft-ig, ha Directnetből indítom. Most a hitelkártyatartozásomat utalgattam 100 ezrenként és látom, hogy vontak közel 500 Ft-ot az utalásokra! Majd fel tudnék robbanni, a K&H-s számlámat pont a magas ktg-ek miatt szüntetem meg, de úgy látszik megint beválasztottam. A 24 órás infóvonalat persze hiába hívom, csak géphang válaszol!!!
 • káeshá béla
  @Szilvi:

  ne tessék felrobbani. Havi 100.000 forintig ingyenes. Az első 100.000-ig.

 • tip
  A CSOK, az LTP, a végtörlesztés, a kamattámogatás satöbbi, mikor mi van, sokkal több adóforintot pumpál az élősködő ingatlanhiénák zsebébe.
 • BalageHKK

  raiffeisen.hu/kondiciok/bankszamla
  DíjNullázó Plusz
  Számlacsomag
  Raiffeisen
  DirektNeten
  bankon
  belül
  összesen havonta 100 ezer
  forintig díjmentes,
  a 100 ezer forintot meghaladó
  összegre: bankon belül:
  0,05%, min. 154 Ft, max.
  5.599 Ft + 0,30%, max.
  6.000 Ft
  bankon kívül: 0,15%, min.
  295 Ft, max. 5.599 Ft +
  0,30%, max. 6.000 Ft

  A kulcsszo itt a HAVONTA lehet – ne higgy el semmit, csak amit leirva latsz hatalyos kondicios listaban.

 • Peti
  @Szilvi: nem lehet, hogy Te értetted félre? Az utalások darabszáma valóban nem korlátozott, de csak ÖSSZESEN havi 100 ezer forintig díjmentes.
 • Szilvi
  Nem értettem félre sajnos.Többször is rákérdeztem az ügyintézőnél, mielőtt megkötöttem, mert nem volt világos. De ez így nem ok. A folyószámlán kapott pénzemre bezzeg alig kapok valami kamatot! Valahogy mindig a bank jár jól. Jó nagy átvágás ez az egész bankszámla téma.
 • Szilvi
  Azért köszi a hozzászólásokat! Igyekszem optimalizálni, amennyire tudom.
 • Zabalint
  @realestate/ncseed
  A portfolió fórumon kikerülted, elbagatellizáltad a kérdést:
  Ha szerinted felháborító, hogy az állam a piacinál magasabb kamatokkal bocs ki kötvényeket a lakossag számára, akkor nem felháborító az, hogy az ingatlanpiacot meg különféle konstrukciókkal élénkíti, ráadásul ezt nem úgy teszi, hogy a pangási időszakban erősítéssel kiegyenlítené a hullámokat, hanem a fellendülési időszakban tolja még feljebb a hullámvasutat. Ne gyere itt is azzal, hogy a lakhatás kiemelt jelentőségű a lakosságnak, mert a gyakorlatban ez az osztogatás csak átcsoportosít, nem lesz több embernek megoldott a lakhatása.
 • Zabalint

  A havi sorsolást 0,25%, a negyedévest 0,04% EBKM nyereményalapból sorsolják ki. Vagyis ez olyasmi, mint ha egy 0,29%-os hozamú kötvény hozamából vennél rendszeresen lottót, nem számítva a Szerencsejáték Zrt. árrését. Szóval ha pmápot veszel, majd annak a hozamát elszórod valamilyen szerencsejátékra, sokkal jobban jársz.
 • gaborr
  Zabalint az AKK statisztika oldaláról lekérve, eddig 1964 mrd Ft értékben értékesített PMÁP-ot. Jelenleg kicsivel kb 3% feletti kamattal forog a PMÁP, a korábbiak ennél (jóval) magasabb kamattal. Ha azt feltételezzük, hogy kb 4% átlag kamatfizetési kötelezettsége van az AKK-nak, akkor évente 78 mrd Ft-ot fizet ki kamat címszó alatt az állampolgárok zsebéből, amit lehetne akár egészségügyre, oktatásra vagy bármi más értelmes célra költeni. Ha az AKK valóban érvényt tudna szerezni a szabályozásnak, hogy csak (magyar) magánemberek zsebébe kerüljön ez a pénz, még talán az is valamivel jobb lenne, mint ami most van, hogy külföldiek is vásárolhatják, és pénzintézetek (akár alapkezelők is!) is simán hozzájuthatnak egy egyszerű trükkel ezekhez az állampapírokhoz. És hozzá is jutnak. Mindezek felett kb 0% kamattal is tud értékesíteni állampapírokat, vajh miért nem csak azt értékesíti, te érted?
 • realestate
  @Zabalint/mittudoménmi

  tetszik vagy nem, a lakhatás támogatása mindig is priorizált állami érdek/feladat volt MINDENHOL. Nem kell nekem ezzel egyet értenem, elég ha csak látom és ez alapján/ennek ismeretében fektetek be! Arról nem beszélve, hogy az ingatlan piac felpörgetése rengeteg járulékos haszonnal jár állami szinten (azaz védhető): áfa bevételek, foglalkoztatottság növekedése, bérek növekedése, beszállítókon keresztül (építőanyag gyártók és forgalmazók) még tovább gyűrűzik a támogatása hatása! Lakossági vagyon nő (~88% saját tulajdonban él).

  Persze, vannak vesztesek is mint mindenhol, akinek nincs ingatlana és szeretne (de 3 gyereket nem).

  Az kinek jó, hogy azok zsebét tömik piaci kamat felett akiknek amúgy is van? Hol az állami/társadalmi haszna?? NULLA! Miklós is egyetért szerintem velem, hogy túl gáláns a jelenlegi rendszer… legyen kamat, de intézményi +minimális felár.

 • Standard & Spúr
  realestate:

  “Az kinek jó, hogy azok zsebét tömik piaci kamat felett akiknek amúgy is van? Hol az állami/társadalmi haszna??”

  Jobb az államnak, ha a Mancika néninél van szétszórva az államadósság jó része, sokkal megbízhatóbb, mintha külföldi spekulánsok kezében lennénk.

 • attila
  & Spúr ezzel csak egyet érteni tudok ! Sokkal kevésbé van így fluktuációnak kitéve az állampapírpiac és ezáltal a forint is !

  Szerintem 2,5% felár a lakosságnak kb.reális, inkább az a baj h kezdik csökkenteni….

 • KMG
  Gyors fejszámoló tudna segíteni, hogy pl. holnap MAK nal veszek 1M összegben 2021 K- t akkor mit kapok kb. jelenlegi inflat alapul veve
  a. 3 hó
  b. 6 hó
  c. 12 hó
  d. 24 hó
  e. Lejáratkor
  (ha estleg azonnal kell a zsé. )
 • -nb-

  raiffeisen premium gold2 + cetelem megtakarítási számlával:
  indításként beteszel legalább 400 ezret cetelemre.
  Aztán minden hónapban:
  cetelem megtak -> rafi premium (400 ezer) – díjmentes
  rafi premium -> cetelem megtak (400 ezer) – díjmentes
  Minden netbankos átutalás díjmentes a premium gold 2-ről.
  Ha valami miatt borul a rendszer, akkor 1 hónap alatt fell kell mondani.
 • realestate
  & Spúr

  Dehogy megbízhatóbb…. szerinted miért a rövid papírokat veszik? miért akarja az AKK a hosszú felé tolni őket? Ők is tudják ahogy megjelentek a vevők úgy tűnnek is el ha fordul a piac.

  De még rendben is lenne a magas kamat, ha alig lenne vevő rá, de félévkor eladták már az éves tervezettet!?? Azaz e feletti értékesítés extra kamata KIDOBOTT PÉNZ! A normális az lenne, hogy vagy levinnék a lakossági kamatokat annyira, hogy a tervezett fogyjon el, vagy ha elfogyott a betervezett mennyiség akkor STOP év végéig.

  Folyamatos többszörös túljegyzés van az intézményi papírokra alacsony (nulla közeli kamatokkal) ezek meg szórják ki a 3-4% kamatos lakossági papírokat…MIVAN???

 • Zabalint

  “tetszik vagy nem, a lakhatás támogatása mindig is priorizált állami érdek/feladat volt MINDENHOL. Nem kell nekem ezzel egyet értenem, elég ha csak látom és ez alapján/ennek ismeretében fektetek be! ”

  Először is egy egymilliárd légy szart eszik, tehát együnk mi is szart érvelés. Másodszor pedig az, hogy te ennek vagy annak az ismeretében fektetsz be, az mindenre lehet igaz.

  A járulékos előnyök pedig csak látszólagosak, átmenetiek, főleg ha fellendülési időszakban csinálja az állam. A válóságban mivel így az ingatlanállomány fejlődését erősen az állam befolyásolja, így ez a fejlődés elmarad az optimálistól, kevesebb embernek lesz megfelelő helyen és időben lakhatása.

  Egyébként én sem értek egyet a lakossági állampapírok piaci fölötti hozamaival, csak én veled ellentétben más hasonló állami beavatkozásokkal sem. Csak a hazabeszélésed nem tetszik.

 • Zabalint

  Én még hozzáteszem, hogy azért is káros a lakossági állampapír, mert a bankbetéteknek így nem is a piaci papírokkal kell versenyeznie – így gyakorlatilag nem is versenyeznek, a bankok nem használnak fel lakossági forrásokat a hitelezéshez, hanem vagy állami, vagy külföldi forrásokból teszik, ezzel rendkívül egészségtelen pénzügyi piaci struktúra alakul ki az országban.
 • Zabalint
  Amit realestate-nek írtam, mint ha elnyelődött volna…
 • AAA
  & Spúr
  Na erről eszembe jut egy régi vicc, amikor a külföldi veszi az állampapírt, akkor kedves befektető, de amikor van pofája eladni akkor rohadt spekuláns.:)
 • AAA
  Amúgy szerintem lassan már olyan kockázata lesz egy kamatemelésnek, hogy nem éri meg hosszú kötvényt venni, mert frankón bele lehet ragadni és reálértékben bukni egy szépet (a hivatalos infláció nem fogja lekövetni, most is kamu, mert pl. nincs benne lakhatás).


  Abban azért megegyezhetünk szerintem, hogy a felvert ingatlanárak egy szűk rétegen kívül senkinek sem tesznek jót. Akár az első ingatlanját akarja valaki, akár nagyobba akar költözni, akár bérel, rosszabbul jár. Akik az ingatlan bizniszben utaznak (politikai haverok, stb) vagy eleve jól el vannak engedve és bezsákoltak befektetési célú ingatlanból azok kaszálnak. Mivel is jobb ez, mint akár a kisebb összegű megtakarításokat is támogatni a csak belföldi magánszemélyek által vásárolható prémium államkötvény?

 • Ati
  Nézzük akkor az “indokolatlanul magas” kamatot egy másik nézőpontból: jelenleg ezek a kötvények kétségtelenül vonzóak, várhatóan az 5 éves benchmark felett fognak hozni évi 3-3,5%-kal.
  De az állam nem hülye, ezért itt vannak az okok:
  – ha az állam nem tudna bevonni így forrást, akkor a piaci kamatok is lényegesen magasabbak lennének, mert onnan sokkal többet kéne bevonni, így lényegében a kamat egy részét az intézményi befektetőktől allokálják a lakosság felé
  – a lakosságnak fizetett magasabb kamatokból végül fogyasztás, ÁFA bevétel, lakásvásárlás, illetékbevétel és sok ilyesmi lesz, az intézményi befektető pedig áttranszferálja a portfoliót máshová és általában semmilyen adót nem fizet
  – most jó a piac, de mi lesz 2-3-4-5 év múlva,az így begyűjtött forrás viszont jó eséllyel marad és egyre több az ügyfél
  – reálértékben a kamat így is csak 1,1-1,4%,azért historikusan alacsony
 • expect
  & Spúr
  “Jobb az államnak, ha a Mancika néninél van szétszórva az államadósság jó része, sokkal megbízhatóbb, mintha külföldi spekulánsok kezében lennénk.”
  Ez így, ebben a formájában nem igaz. Egyrészt a magas kamatok nem csak Mancika zsebét tömik, hanem Michaelét is, meg a Lőrinc-félékét is. Másrészt meg lehetne kapargatni, hogy a magas állampapírhozamok mennyire növelték a külső forrásokra való ráutaltságot más szektorokban.
 • L70

  Tudom, rendkívül régen volt, 2009-et írtunk. Egyszerűen senki nem akart hitelezni senkinek, mert senki sem bízott senkiben.

  Ha 100% a piacról kapod a zsét, és éves jövedelmed 75%-ának megfelelő adósságod van, amit folyamatosan meg kell újítanod, akkor nagy kakiba kerülhetsz, ha a piac egy része beint, más része pedig közli, hogy szerinte a CDS felárad mostmár nem nulla, hanem legyen csak 8%.

  Tudom, te nem szeretsz diverzifikálni, hiszen 11.ker kiadó panel neked mikroszinten mindenre kiváló megoldás, de mondjuk nekünk 10 milliónyian egy szem Templeton portfóliómenedzsertől függeni már nem annyira buli, ha beüt a ménykű, de talán kérdezz meg bennfenteseket MNB-nél, mit éltek át 2008/2009 telén.

  Ha pedig állam tényleg ügyes, csináljon tényleg nulla inflát, és akkor csak 1,4%-ot kell fizetnie mindezért.

 • Szaky
  Standard & Spúr
  2018-01-16 at 21:35

  “Jobb az államnak, ha a Mancika néninél van szétszórva az államadósság jó része, sokkal megbízhatóbb, mintha külföldi spekulánsok kezében lennénk.”

  Persze mert Mancika néninek lehet azt mondani hogy jelenleg megvédés alatt van a külföldi spekulánsok miatt :))

  A Mancika néninek vissza lehet fizetni elinflált forintban (a gaz külföldi spekulánsnak nem)

  Mancika néni nem nézi hogy milyen remek kisvasutat építenek Felcsúton a pénzéből míg a gaz külföldi spekuláns erre nem vagy csak méregdrága kamattal ad.

 • gaborr
  & spúr, láttad te már mancikát pánikolni? miből gondolod, hogy jobb ha mancikánál val? (pl ’97 postabank pánik)

  amúgy meg nem mancikánál van, külföldiek veszik a pmáp-t is, csak ez az AKK-nak láthatatlan.

  érdemes megnézni, hogy a korábban kibocsájtott pmáp-ok milyen kamatok kapnak:
  vg.hu/penzugy/nagyot-ugrik-az-allampapirok-kamata-2-750621/
  (5-6%)

 • Gabo
  @realestate:
  akinek olyan nagyon sok van az szerintem diverzifikál és ilyenbe csak “biztonsági tartalékot” tesz, hogy addig se veszítsen a reálértékéből. Ez csak azoknak “befektetés”, aki épphogycsak kuporgatja valami közelebbi célig. Az államnak inkább azzal kéne valamit kezdeni, hogy ezt tényleg csak a lakosság vehesse, mert az intézményi befektetők nyerészkednek rajta főleg.
 • Sanyika
  Van ötletünk helyettesítő termékre?
 • BlackBerry

  Például vehetsz eurót, már több napja 310 alatt van, még a pénzváltóknál is.
  Aki decemberben vett, 1%-ot bukott. Ha visszerősödik, ugyanennyit nyersz.

  Kiszámoló, szerinted mire számítsunk a devizapiacon a választások előtt és után?

 • realestate
  L70

  “de mondjuk nekünk 10 milliónyian egy szem Templeton portfóliómenedzsertől függeni már nem annyira buli, ha beüt a ménykű”

  Igazad van, vegye csak a lakosság ezerrel, aztán ha tényleg “beüt a ménykű” akkor meg pislogjatok majd amikor zárolják a kifizetéseket pár hónapra/évre! 😀 😀 😀 (mint anno az ingatlan alapoknál). EZ az amit nem tehet meg az állam egy külföldi befektetővel (államcsőd) de megteheti a birka lakossággal! Fetrengeni fogok a röhögéstől ha ez bekövetkezik!

  AAA

  “Abban azért megegyezhetünk szerintem, hogy a felvert ingatlanárak egy szűk rétegen kívül senkinek sem tesznek jót”

  Jaja, szűk 88%-ának a lakosságnak akik a saját ingatlanukban laknak 😛 Elég szűk réteg neked? 😀 A legnagyobb nyertese az ingatlanár növekedésnek a lakosság! Nézz körül más fejlettebb országokban ahol 30-50% albérletben lakik! A bérlők mit profitáltak az ottani áremelkedésből? Segítek: semmit!

 • myway
  Én is annak örülnék végre, ha arról gondolkodnánk közösen, hogy hová érdemes befektetni, ami biztonságos és ésszerű, de hoz is még valamennyi pénzt. Nekem jó sok pénzem be van ragadva a kincstárba ilyen nevetséges 2% körül. Aztán ott a Cetelem számlám is, azt is jól megvágták. Ezen kívül még önsegélyező pénztáraim vannak és fundamenta. E két utóbbi termék még ér is valamit, de azért korlátozottan tudom felhasználni. Szóval ha ezeken kívül tud valaki valami értelmeset és nem ilyen hülyeséget, hogy vegyél kriptopénzt, akkor szívesen olvasnám. Most azt látom mivel nem találok a pénzemnek jó befektetési felületeket, szép lassan elkezdtem költeni. Pl. háztartás gépekre, amiket évek óta tervezek venni, de mindig sajnáltam a pénzt rá. Most valahogy nem sajnálom … Vajon ki, hogyan reagál és miket tesz ezekre az 1%-os kamatokra?
 • Janos82
  @Zabalint:

  Szerintem meg a lakossagi allampapirok is jok, es a lakhatasi tamogatasokra is szukseg van. Csak mindkettore minimalis plusszal, es ugy, hogy a plussz ne tudjon egy embernel landolni.

  Ilyen teren jo termeknek tartom a CsOKot es az LTP-t is ( bar teny, mindketto lehetne jobb is), mert mindketto az also-kozeposztalynak lett kitalalva. Egy igazan gazdagnak nyilvan nem akkora penz az LTP havi 6000 ftja, illetve nem csak a CsOK miatt tud epitkezni.

  Valoszinuleg az lenne a jo, ha ugyanez ervenyesulne a premium allampapiroknal is, vagyis maximalizalva lenne az 1 fo alltal vasarolt kotvenyek osszerteke.

 • Szilvi
  köszi a tippet! Ez remek! A prémiumos számlánál akkor nem az fontos, hogy munkabér legyen, hanem egyösszegű 400000 Ft bárhonnan, ugye?

  @mindenki: csak info: az a remek ötletem támadt, hogy a törlesztésemet Erste hitelkártyára csoportos beszedésivel fizetem, így nincs rá plusz átutalási díj. (Mindig határidőre az egészet visszafizetem, hogy ne kelljen hitelkamatot fizetni). Ügyintéző hölgy mondta, hogy sajnos erre még nincs lehetőség, a beszedési csak a havi minimum összeget fogja elvinni. Állítólag már kérték ők is, hogy legyen olyan lehetőség, ami a teljes összeget viszi.

 • Janos82
  @AAA:

  Azert a magasab ingatlanarak jok az epoiparbol eloknek. Ugyanis ha magasabbak, akkor a munkas is tobbet tud keresni, es epitkezni is megeri. Ja, es nem csak a haveroknak, hanem Neked is, sajat celra, mert a piacon is jobb aron eladhato.

  Nyilvan egy peknek, programozonak vagy konyvelonek ez kevesbe erdeke, ha 1 ev mulva szeretne vasarolni/epitkezni, de ettol meg sokaknak jol jon.

 • szocske
  , ha én benne élek egy ingatlanban és még 20-30 évig ezen nem is tervezek változtatni, akkor nekem aztán édesmindegy, hogy ugyanaz a lakás bármelyik pillanatban 12M vagy 43M Ftot ér.
  A pillanatnyi ártól szinte teljesen független, hogy az örökösöm majd milyen reálértéken fogja eladni egyszer sokára.
 • Szaky
  realestate
  2018-01-17 at 11:10

  “jaja, szűk 88%-ának a lakosságnak akik a saját ingatlanukban laknak”

  Ennek a 88% miért is jó ha emelkedik az ingatlanuk ár ha nem akarják eladni?