Ne játssz vele

2016-03-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Beszéltem a napokban valakivel, akinek lakáshitele volt, 14 millió forint. Mivel még "szerencsésen" svájci frankban vette fel a hitelt, ennél sokkal kevesebbet és hét év alatt kamatokra is kifizetett már ötmillió forintot, úgy gondolta, hogy akkor egy kicsit trükközik és megpróbálja lealkudni a tartozást a banknál.

Mivel a bankok csak a rossz adósoknak engednek el tartozást (a jól fizető adósoknak miért engednének?), ezért elkezdte nem fizetni a hitelét, immár három hónapja.

Az volt a mesterterv, hogy pár hónap nemfizetés után majd bemegy a bankba, hogy engedjenek el 3-4 milliót, cserébe egyben kifizeti a hitelt.

Mondtam neki, hogy a tűzzel játszik.

Sokan nem tudják, évekig kényszerértékesítési moratórium volt érvényben, vagyis a bankok nem tehették ki az adósokat az ingatlanból, csak egy előre meghatározott mértékben élhettek az ingatlanok elárverezésével.

Ez a moratórum tavaly ősszel lejárt, március elsejével pedig a téli időjárásra való tekintettel élő kilakoltatási moratórium is lejárt. (A kettő nem ugyanaz.)

Ezért mostantól a bankok előtt jogi korlát nincs a végrehajtás elindításához.

Az MNB is már kifejezetten beszél az erkölcsi kockázatról, hogy ne az olyan adósokat akarjuk megmenteni, akik tudnának fizetni, de nem akarnak és ne legyen többé olyan megmentés, ami mindenkinek automatikusan jár, mert azonnal és érezhetően nő a nemfizetők száma. (Egyébként erről panaszkodtak a bankok már vagy öt éve, minden meglebegtetett adósmentés lehetőségénél ugrásszerűen nőtt a fizetni nem akarók aránya.)

Az MNB új ajánlása már egyértelműen beszél az ingatlan értékesítéséről és az adósoktól elvárt magatartásról is. (Itt van erről egy prezentáció. Olyanok vannak benne, amik nem fognak tetszeni a szándékosan nemfizető adósoknak: "Értékesítés és visszabérlés visszavásárlási joggal, ingatlan értékesítés, akár kombinálva az átstrukturálással", meg hogy "addicionális veszteség nem érheti a hitelezőt", "Adós együttműködése: Legfeljebb 30 napos fizetési késedelem egyezségkötést követően. Kapcsolatfelvétel elutasítása legfeljebb 3/2 alkalommal" és ehhez hasonlóak.)

Tehát nem csak a jogszabályi környezet, de a szabályozó hatóságok hozzáállása is változott az elmúlt hónapokban.

Bár már semmi akadálya nincs annak, hogy akár holnap végrehajtásra kerüljön a nemfizető adós ingatlana, a tartósan nemfizetők közel fele nem fél attól, hogy kirakhatják az ingatlanból.

Ezért mondtam az úriembernek, hogy nem egy nagy ötlet, amit kitervelt.

Van egy 24 milliós ingatlana, ráadásul Budapesten, amit a bank bármikor elad 14 millió forintért, akár egy hét alatt is. Nem csak az ingatlanát fogja elveszíteni, de a végrehajtásra, késedelmi kamatra és minden egyébre még további súlyos pénzeket is ki fog fizetni.

Cserébe még a KHR listára is felkerül, így másik hitelből sem fogja tudni kifizetni a lakását, ha nem jön össze az egyösszegű kifizetés.

A legokosabb, amit tehet, hogy gyorsan rendezi az elmaradt adósságait és nem próbálkozik egy ilyen kockázatos és nagyjából kudarcra ítélt tervvel. Mert ahogy a jól fizető adósoknak nem enged a bank, egy 24 milliós, könnyen eladható ingatlanon lévő 14 milliós hitel miatt miért engedne a bank? Akár már a késedelmes fizetés kilencvenedik napján (onnantól végrehajtható az adósság) elindíthatja a folyamatot. Ő biztos, hogy visszakapja az összes pénzét, akkor pedig miért hagyná magát zsarolni?

Ha te is hasonló dologban töröd a fejed vagy egyéb ok miatt van elmaradt lakáshiteled, érdemes utánajárnod az elmúlt hetek-hónapok fejleményeinek, nehogy váratlanul érjen egy árverési kiírás az ingatlanodra.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram