Neked mit jelent a pénz?

Akár tetszik, akár nem, a pénz jobban meghatározza a földi létünket, mint bármi más.  Akár a megléte, akár a hiánya, akár a bősége mindig befolyásolja az életünket, az életminőségünket, a döntéseinket, az értékítéletünket, hogy mit tartunk fontosnak és mire áldozzuk az életidőnket.

A pénz hiánya vagy túlzott szeretete miatt dolgozunk és gyakran olyan munkát végzünk, amit csak azért teszünk meg, szükségünk van a pénzre vagy még több pénzre. (Szerencsés ember az, aki azt csinálja, amit szeret és még pénzt is keres vele. De ők azok, akik kisebbségben vannak.) A legdrágább, pótolhatatlan kincsünket, az életidőnket áldozzuk arra, hogy pénzt keressünk, amiből aztán szükséget, vágyat, kényelmet, álmot elégítünk ki.

Nagyon sokan vannak, akik imádják a pénzt és legalább ennyien szívből gyűlölik is. Rossz a kapcsolatuk a pénzzel, úgy érzik, soha nincs belőle elég, túl sokat kell aggódni miatta, nem tudják rendesen kezelni, túl sokat költenek belőle és így tovább.

A rossz kapcsolatokból az emberek menekülni szoktak, a rossz hír az, hogy ebből a kapcsolatból nem tudsz kilépni, ezt a kapcsolatot kénytelen vagy helyrehozni, hogy jól és egészségesen együtt tudjatok élni, te és a pénzed. Az életedben a leghosszabb kapcsolatod a pénzeddel van.

Ha  az embereket megkérik, hogy mondják ki azt, ami legelőször eszükbe jut a pénzről, a legtöbb esetben az alábbiak valamelyikét szokták mondani:

Szabadság

A szabadság meghatározása: valamit (vagy bármit) megtenni korlátozások és akadályoztatások nélkül.

Sok embernek a pénz birtoklása a szabadság érzetét adja, mert azt csinál és ott, ahol csak szeretné, a pénz hiánya nem korlátozza ebben. Elutazhat akárhová, megvehet bármit és így tovább.

Gyakran az emberek nem veszik észre, hogy ez a szabadság érzete rengetegbe kerül és gyakran pont ezek az emberek kerülnek bele a legnagyobb csapdába: túl sokat kell dolgozniuk, hogy utána elhihessék magukról, hogy ők olyan gazdagok és szabadok, hogy bármit megtehetnek.

Ha neked elsősorban vagy akár kizárólagosan pénz kell ahhoz, hogy szabadnak érezd magad, akkor valószínűleg rossz úton jársz. A szabadsághoz pénz is kell, de ha az idődet kell túl nagy mértékben eladnod azért, hogy úgymond szabadnak érezhesd magad, hogy bármit megvehess vagy bárhová elutazz, akkor te rabja leszel a pénznek és nem az fog szolgálni téged.

Írta valaki, hogy erre akkor jött rá, amikor a puccos teniszklubban a partnerei soha nem értek rá játszani, mindig le kellett mondaniuk a mérkőzést, mert túlórázni kellett, bejött egy halaszthatatlan tárgyalás vagy határidő és az egyórás meccs után is rohanniuk kellett tovább, mint a mérgezett egereknek, soha nem értek rá semmire.

Ezzel szemben a lakótelepen az ingyenes teniszpályán a haverok mindig ráértek játszani egy jót. Ezek az embereknek nem volt annyi pénze, hogy akár csak a puccos teniszklubban az éves tagdíjat kifizessék, ezzel szemben viszont élni ráértek. S ekkor gondolkodott el az író, vajon ki éli jobban az életét.

Biztonság: Nagyon sok embernek a pénz biztonságot jelent vagyis szabadságot a veszélyektől és az (anyagi) fenyegetettség-érzéstől. Ők szemben az előző csoporttól, akik gyakran erő felett is költenek a szabadságérzés reménye miatt, ez a csoportra jellemzőbb a megtakarítás vagy legalábbis annak a vágya.

Kényelem: Másoknak a pénz a kényelem megvásárlásának a lehetőségét jelenti: nagyobb ház, első osztályon utazás a repülőn, luxusautó vásárlása, a gyerekek jobb iskolába járatása és így tovább.

Hatalom és befolyás: vannak emberek, akik szerint a pénz a hatalom és a befolyás megszerzésének az eszköze. Ezeknek az embereknek a hatalom a fő cél, a pénzt csak ehhez szükséges eszköznek gondolják.

Társadalmi státusz: sok ember szeretne elismerést és megbecsülést kapni másoktól, ennek legjobb módjának a társadalmi státuszt látják, azt gondolják, ha felkapaszkodnak azon a képzeletbeli társadalmi ranglétrán, mindenki csodálni fogja őket. Ők azok, akik mások miatt vesznek drága autót és házat, akár az erejükön felett is. A pontos megfogalmazás, hogy maguk miatt, hiszen ők sóvárognak elfogadásra és elismerésre, de ezt másoktól szeretnék megkapni a vagyontárgyaik miatt.

Boldogság: sokan a boldogságot keresik a pénzben és az abban megvehető dolgokban, nekik a pénz nem csak egy eszköz valamihez, mint a fenti csoportoknak, hanem maga a cél, pontosabban a pénz bőségétől várják az életükben a boldogság és megelégedés-érzést.

Természetesen az évek alatt változik, hogy ugyanannak az embernek mit jelent a pénz. Amíg hiányt él át, addig a pénz biztonságot jelent. Ha már jobban áll anyagilag, a pénz a luxust, az önmaga kényeztetését jelenti. Később, ha még több pénze van, elkezdhet hatalomra vágyni, ha pedig már túl van mindenen, mint család, gyerekek, amitől az emberek a boldogságot szokták várni és még mindig nem elégedett, elkezdheti keresni a boldogságot a pénzben és így tovább.

Az is lehet, hogy valakinek a pénz egyszerre jelenti a szabadságot és a biztonságot.

Tehát a pénzhez való viszonyunk egyáltalán nem állandó az életünk során, de érdemes egy pillanatra elgondolkodni, mit is jelent a pénz neked. Ez egyszerre mutatja meg a kapcsolatodat a pénzzel és ad lehetőséget, hogy átgondold, jól viszonyulsz-e a pénzhez.

Tévútra akkor kerülünk a pénzzel kapcsolatban, ha nem annak látjuk és kezeljük, ami: egyszerűen csak pénznek. A pénz csak egy eszköz, amit felhasználhatunk a céljainkra vagy támogathatunk másokat a céljaik elérésében. Gyakran nem is pénzben van a probléma, hanem a céljainkban: a társadalmi státusz vagy hatalom utáni vágyunkban, az önkényeztetést vagy a rosszul értelmezett szabadságot az élet értelmének tartó gondolkodásmódunkban.

Neked mit jelent a pénz?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

102 hozzászólás

 • Péter
  Vegyük ki a képletből a pénzt, mert az csak egy jelkép. Ha ősemberek lennénk, akkor is ugyanúgy megfogalmazható lenne mindaz, amit a cikk ír, akkor is ugyanúgy lennének, akik ki sem takarítják a barlangjukat és csak a fáról lehulló bogyókat ennék meg és a maradék állattetemeket, és olyanok is lennének, akik egész nap vadásznának és szőrmét készítenének. Nem a pénzről szól ez az egész, hanem arról, hogy ki mit gondol a befektetés-megtérülés kapcsolatáról. Valaki úgy érzi, megéri sok időt munkával tölteni a jobb életkörülmények és a vágyak beteljesítése érdekében, valakinek pedig nem érnek ezek annyit.
 • Silhouette
  Pénz = erőforrás, ennek megfelelően kell vele bánni.
 • Edi

  Mégis milyen reakciót vársz a baromságaidra? Tapsoljak neked, hogy 100 millióval parázol? Ezt ne várd, mert közöd nincs a realitáshoz.
  45 éves korodra van 100 millió kp-d. 30 a gyerek (sokat elárul, hogy ezt említed meg vele kapcsolatban). 80 kell nyugdíjra. A következő 20 évben nem tudsz összekaparni 10 milliót amellett, hogy megélsz???
  Gondolkozz már egy kicsit, nézz a tükörbe, és kérdezd meg saját magadtól, hogy mi a francot vársz az élettől!
 • Krisztián
  A 20as éveim közepén jártam, amikor az egyik nap összeszólalkoztam a főnökömmel. Nem volt nagy vita, de a végén azt mondandtam neki, hogy leszámolok. A vita ahogy jött úgy el is múlt. Nemsokra rá, megkérdezte, hogy megvettem e azt a házat, amiről korábban beszéltünk.
  Nekem a pénz szabadságot jelent. A szabadság pedig nyugalmat. Nyugodt vagyok, hogy azt az életszinvonalat, amit szeretek, azt életem végéig fent tudom tartani. Olyan hobbit űzök, amit élvezek, amit akár munkanélküliként is tudnék végezni. Futok és sokat olvasok. Kislányomat is erre tanítom, Ő most négy éves. Sokat járunk az erdőbe túrázni, virágot szedni, bogarakat tanulmányozni és kavicsokat dobálni a dunába.
  Mérnöki végzettségem van, egy japán cégnél dolgozom vezetőként. A párommal a fizetésünk felét félre tudjuk tenni. Ha sok 100 MFt-om lenne, akkor sokat utaznék és nyelveket tanulnék, és persze sok ételt megkóstólnék.
 • QTT
  Röviden:

  A kapd be pozíciót: youtube.com/watch?v=PevGo5jbmww
  😀

 • untermensch4
  Kb Minimálbéres koromban amikor egyszer nagymamámat látogattam a kórházban, egy teljesen ismeretlen katona kérdezte a kávéautomatánál hogy fel tudok-e váltani egy ötszázast? Mondtam hogy meghívom egy kávéra vagy akár kettőre. “De miért? Nem is ismerjük egymást.” Látom hogy igazi katona abban az értelemben hogy képes és hajlandó hozzám hasonló ismeretlenekért kockáztatni az életét, a hiányzó erkölcsi és anyagi elismerésből itt és most ennyit tudok adni. Ha visszaszámolod a te havi megélhetési költéseddel, neked mi az amire hirtelen ötlettől vezérelve kiadnál “egy kávé árát”mert szted olyasmi gesztus amivel erkölcsöd szerint jót teszel és nem kattogsz rajta tovább hogy “mennyire éri meg vagy mennyire hatékony költés”?
 • untermensch4
  Eszköz. Ahogy vki már írta, minden eszköz annyira jó amennyire jól használják. Szabadságból mindenképpen csak véges lehet, biológiai korlátaink miatt, biztonság úgyszintén. Hatalom illúzióját a számítógépes játékokban is meg lehet találni. Boldog/elégedett akkor vagyok ha nem kell sietnem és a lehető legkevesebb “nemszeretem” dolgot kell csinálnom. A munkám nagy része olyan szórakoztató hogy ha rengeteg pénzem lenne, kevesebb időben ugyan de hobbiként is csinálnám.
 • jani129
  A pénz a társadalom eszköze, hogy a tagjait hasznos munkára rávegye.
  Lehet, hogy valakinek annyi van, hogy nem kell dolgoznia, de ez mindig kivételes eset lesz. Ugyanis a társadalom munka nélkül nem tudná magát fenntartani. Egy másik társadalom, ahol dolgoznak, versenyben legyőzné, kiszorítaná és megszűnne. És ilyen szempontból a gyerekvállalás is munka, bár pénz nem feltétlen cserél gazdát, mint a hagyományos munkavégzésnél.
 • Marcell
  Én pl. hasonlóan gondolom: van elég pénzem, adakozok is belőle, de nem tudom elkölteni.

  Nyilván ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám elverni és feltenni mindet a feketére, de ez nem okozna örömet. Vehetnék belőle sportautót is, de minek, csak a macera lenne vele. Még keresem, mi az, amire el tudnám költeni, és örülnék is neki – de sajnos nem a tárgyi dolgok okoznak nekem örömet, hanem egy-egy találkozás, beszélgetés, kimenni sétálni a Gellért-hegyre és végignézni a városon – ezeket nehéz megvenni…

  Az adakozás jó dolog, akkor úgy érzem, hogy legalább másnak örömet okoztam a pénzemmel. Ezt úgy csinálom, hogy az összes bruttó bevételemnek a (jelenleg) 3%-át célzom meg, és ezt próbálom eladományozni, egy táblázatban vezetem. Ez nem sok (nem fogja a gyereked felróni, hogy csak 97%-ot költöttél rá), de 100M esetén 3M Ft – ebből már rengeteg szegényebb ember sorsát megváltoztathatod.

 • Gábor
  Azt, hogy azt csinálhatok, arra koncentrálhatok amit akarok, akkor és annyit amikor és amennyit akarok. Senkihez nem igazodom, senkinek nem mondom el, milyen anyagi helyzetben vagyok.
  Sajnos az e-beszámoló miatt aki akarja, úgyis megtudja.
 • Ekvi
  @nincsértelme – a tőzsde lehet lutri is, vagy lehet kamatos kamatot termelő bankautomata is. A kés is lehet fegyver is, vagy megvajazhatja a kenyeredet is.

  Kiszámoló márciusi blogbejegyzése nem paráztatás volt, hanem egy józan írás a tőzsdei befektetések kockázatairól. Sőt érdemes a zárszavát újra megismételni, mert időtálló: “A tudatlanság és a tapasztalatlanság kombinálva a mohósággal nagyon halálos elegy ezekben a napokban.” Ez most is érvényes.

 • nyman
  – szerintem az adakozás vs. vagyon nem feltétlenül egymásnak velejárója.

  Én sem adakozom. Pénzzel. Elsősorban azért, mert nem bízom abban, hogy az ahhoz kerül, akinek szánom. Jó, nemrég mikor munkahelyváltáskor a céghez vittem be a telefonszámom, akkor feltöltőkártyás előfizetésem volt átmenetileg. A fennmaradó pénz adományvonalakon “elköltöttem”.

  Amit megteszek, hogy adott estben olyantól vásárolok, aki maga termel. Piacon egyes árusoknál nem alkudok, sőt borrvalót is adok. Vagy a szülővárosomban 190 ft egy sima lángos. Bp-en ennek több, mint duplája. A lángossütőnél 5-6-700 forintot ott hagyok két sima lángosért, attól függ mennyi apróm van stb.

  Vagy van egy “ismeretlen”, akinek rendszeresen elküldöm a gyerekek kinőtt ruháit.

  De az ilyen “igazgyöngy alapítvány” jellegű etnobiznisz szerű csapatoknak nem adok egy fillért sem.

 • SingleDad
  Nagyon érdekes számomra, hogy mennyire különböző emberek írnak ide. Van aki álmatlanul forgolódik éjjelente, hogy számtalan ingatlana mellett meglévő 100 millió készpénze elég lesz-e, mert nem érzi magát anyagi biztonságban. Más pedig vígan és boldogan megél a nettó 300 ból, melyből megélhetésre (albérletre, rezsire, ételre és egyéb kiadásra) költ havi 80 ezer Ft-t, a többit megtakarítja.
  Én nem ítélkezve úgy gondolom, hogy komoly gondok vannak annál (mind a pénzhez való viszonyában, mind pszichésen) aki, az első példában meglévő hátterével anyagi létbizonytalanságban érzi magát…Remélem nem troll.
 • 8 év ssc
  Mindig egy eszköz volt abból is a _szabadság_ eszköze. Mindenáron ki akartam alakítani a saját rendszeremet, ahol kevesebb szolgai munkából élvezhetem ugyanennek az életszínvonalnak a gyümölcseit…
  (NAGY zárójel: a hangsúly a szolgain. Hajlandó lennék akár többet is, mint a napi 8 dolgozni, ha az értékteremtéssel járna. De nem esnék pánikba, ha csak napi 4-et kellene. Pár év FI bűvölet után rájöttem, nem ez a lényeg.)
  …szóval ugyanennek az életszínvonalnak a gyümölcseit… ettől nem tágítottam… 7-8 év alatt az átlaggal párhuzamosan nőtt a fizetésem, tehát mondhatni átlagos (tudom, sokak szerint ez=gazdag, a medián az új átlag :D), ettől nem tágítottam, sem többre, sem kevesebbre nem voltam hajlandó gondolni.
  Újabb és újabb rendszereket dolgoztam ki, hogy ezt elérjem. Öncéluvá váltak. Ezeknek a rabja lettem. A pénz ezeknek a kezében vált eszközzé. Rablánc lett.
  (FOLYT…)
 • Joy
  Úgy fogalmaznék, hogy a felsorolt dolgok ellentétét, (amiket a pénztelenség okoz) az embernek nem kell átélnie. Jó esetben nem érzed magad rabnak, bizonytalanságban, kényelmetlenül és boldogtalanul, ha a saját mércéd szerint elég pénzed van az életben neked szükséges dolgokra. (A hatalom, befolyás és státusz tőlem távol álló embertípusokat érdekel.)
  Találó az anyagi függetlenség kifejezés, mivel egyben arra utal, hogy egyéb tényezők miatt még lehet korlátozva a szabadságod, kényelmed, boldogságod stb.
  Egy CEO is függhet a megrendelőktől, (nagy)részvényestől és nem feltétlen oly szabad az élete, nem csinálhat azt és ott, amit szeretne. (Valószínű ez esetben a hatalom és befolyás fontosabb, mint a szabadság.)
  Egy sztársportoló is csak anyagilag független, mert amúgy szerződések kötik, le van szabályozva az élete. Nyári szabadságra is csak akkor mehet, mikor engedik. (Itt a státusz az első)
 • 8 év ssc
  (…FOLYT)
  A rablánc pedig egyre szorosabb… mikor úgy ébredsz, be kéne vezetni a privát pénzügyeidben a kettős könyvvitelt, különben nem látod át… biztos jel hogy valami elromlott.
  Pénzügyeim átláthatatlanná váltak, vagyon, tartozás, bevétel és kiadás összevisszasága…. szerencsére kamatmentes az összes adósságom, legalább ez nem bonyolítja a képletet.
  Summa summarum, ezalatt többet vesztettem, mint amit nyertem. Éveket, kapcsolatokat, önfejlesztésre fordítható időt, energiát!
  Igazi CRASH lett a vége, bizonyos szempontból anyagilag is.
  Most már tudom, az önismeretet semmi sem pótolja, és ami nem elég egyszerű, az általában értelmetlen is. Ha nem tudod ezresek szintjén lekövetni a költéseid – ne tedd! Foglalkozz mással! Törődj magaddal és a kapcsolaiddal – azokkal és úgy ahogy neked fontosak…
 • handyman
  Nehéz helyén kezelni a pénzt. Sokáig görcsöltem azon, hogy mi lesz, ha kiesik a bevételem, családot kell eltartani, fel fog kopni az állam, stb. Most van egy rakás félretett pénzünk, jóféle kiszámolós életbiztosítás, és rájöttem, ha a jól fizető munkám megszűnne, akkor is annyi mindenből meg tudnék élni, talán még jobban is, mint most. Elképesztő jó érzés volt idén, hogy abban a 3-4 hónapban, amikor nem, vagy alig volt munkám, költöttünk a megtakarításunkból, halál nyugiban elvoltunk. Szoktam mondani asszonynak, hogy a nyugodt élethez kell egy kis igénytelenség 🙂
 • GABOR8
  Nem vagyok troll. Nyilván a dolognak csak a jó oldalát írtam le. A pénz nem termett megdolgoztam érte, a meló első 15 éve nem volt egy sima ügy. Azt valahogy ilyenkor senki nem “irigyli”, de mint írtam nincs is mit irigyelni, mivel gyakorlatilag nem tudok a pénzből költeni a gyerek/nyugdíj/további megélhetés kombo miatt.
  A következő 10 évben biztosan tudok meg keresni sok MFt-ot csak már nem nagyon szeretnék robotolni.
  Egyébként meg egyetemi végzettségem ellenére semmihez nem értek, nem beszélek nyelveket es nincsenek olyan kapcsolataim amibol simán megélhetek + 40 eves vagyok. Sima munkakereses mar nem pálya vagy csak “aljamunka” lenne, saját vállalkozás pedig iszonyat megterhelo. Nem panaszkodni szeretnék, csak keresek olyan embereket akik hasonló cipőben járnak és hajlandóak beszélgetni, hogy esetleg a segítségem legyenek.
 • tumpara
  GABOR8: ha van 100 millió kp-d, abból most lecsípsz 30-at a gyerek számára, marad 70 millió. Ha csak állampapírba rakod, vagy esetleg inkább eurót veszel belőle, akkor is annak a 3-4%-os kamata évi 2,1-2,8 milliót jelent. Ez 10 év alatt 20-30 millió kamatos kamattal számolva, és hopp, máris 100 milliód van újra. Ráadásul a gyerek sem rögtön eszik 30 milliót, szóval még több marad (pláne ha még egy részét részvényekbe fekteted). Mi a gond? Nem a matek, azt látom, inkább fejben kellene megtanulnod elengedni a dolgokat, van egy olyan sejtésem, hogy 200 milliónál sem éreznéd magad anyagi biztonságban. Inkább arra fókuszálj, hogy bármi történik, úgyis megállod a helyed, szóval nincs mitől félni. Ez az igazi szabadság.
 • Szabolcs
  GABOR8
  2020-12-23 at 12:00

  Ne foglalkozz azzal, ki mit mond, főleg egy blog fórumán.
  Volt már róla szó, hogy mikor vagy gazdag. És egész változatos válaszok születtek akkor. De abban kb a többség egyetértett, hogy akkora vagyonal, ami Neked van, még nem vagy gazdag. Mert nem tudod letenni a munkát és fenntartani a mostani életszínvonaladat.
  Innentől sokfelé mehetsz tovább, mert azért ez már elég arra, hogy legyenek alternatíváid.
  A gyereket szerintem túllőtted, lehet mást is, én ki nem számolom másét, még a sajátomat sem.
  Kb akkora a vagyon, mint Neked, és arra mindenképpen jó, hogy ne kelljen számolgatnom… 🙂 Pesti ház, + 2 lakás kiadva + 50+M, ami várja merre mehessen majd, de megint mentenek mindent, így nehéz jól beszállni. És nem, nem mondtam fel a munkahelyemet. Főleg mert nincs is vele gondom.
  Ez anyagias megközelítés volt, de igen a pénzen túl is van érték, de Gábor kérdezte

 • SingleDad
  GÁBOR8! Nem irigylem tőled, csak furcsálom az egész okfejtésed. 1. Semmihez se értesz, ezért félsz hogy a következő 10 évben feléled a 100 misidet. 2. Annak ellenére, hogy semmihez se értesz, mégiscsak 15 év munkával sikerült összeszedned a fenti, hatalmas összeget. Kíváncsi vagyok a titkodra, hogy milyen melóval sikerült ez. Mindenből lehet tanulni.
  A 100 misidet porlaszd szét: pl 40 misit tegyél államkötvénybe, 30 t ingatlanba, 30 t részvényekbe vagy részvény etf be.
 • NN
  Kicsit off… de ha màr annyit ìrtok ròla : Az adakozàs kérdése, Miklòs is sokat emlegette. Bevallom ez nàlam is kényes kérdés. Koràbban elemzöként dolgoztam és elég sok “furcsasàgba” futottam bele. Pl. az FAO Ròmàban a költségvetésének 8/10-ét arra költi, hogy ücsörögnek a kollégàk meleg irodàban, jòkat esznek és szép szìnes prospektusok tömkelegével magyaràzzàk, hogy ök mennyire hasznosak. A maradék 20% megy Afrikàba (stb.) segélynek. Ès tudok még rengeteg ilyen példàt, ami bocsànat, de bennem komoly visszatetszést szül – màrmint az ARÀNY. Ezeknek én inkàbb nem fizetnék. De az 1%-ért òriàsplakàton kuncsorogni tudòknak sem. Inkàbb fizetek a sokgyermekes, évek òta ismert, becsületes, mesterember munkàjàért x2 annyit, mint amennyit kér, mert tudom az 100%-ban jò helyre megy. (Ez adakozàs?) Nem àllìtom persze, hogy én tudom a tutit, de egy alaposabb cikket megérne Miklòstòl a probléma.
 • Marton Lajos
  GABOR8, ha van most 100 millió készpénzed, amiből 80 majd 20 év múlva fog kelleni (nyugdíj), akkor semmi nem indokolja a kétségbeesésedet.
  80 millióért veszel állampapírt TBSZ számlára, minden lejáratkor újra befekteted a hozammal együtt, és annyi pénzed lesz nyugdíjra, hogy csak lesel.

  Dolgozni nem akarsz, vállalkozni nem akarsz. 40 évesen. Szerintem ez durva, akármennyit dolgoztál is eddig.

 • NN
  : Jò ez a katonàs példa. Svàjcban élek és ott màr többször belefutottam abba (mivel KP-t szinte nem hasznàlunk) hogy parkolàsàl pont nem volt annyi apròm amennyit a gép kért. S mindig jött valaki s làtva a “szenvedésem” szò nélkül nyomta a 2 CHF-ot a kezembe. A le nem jàrt parkolòjegyeket 1-3 òra parkolàssal automatikusan tovàbbadjuk egy frissen érkezönek, ez is bevett. Mint ahogy külföldieknek kifizetjük a buszjegyét a megàllò automatàjàban – mert éppen megérkezve még nincs apròjuk. Nyilvàn ezek Magyarorszàgon is simàn létezhetnek, léteznek, de Svàjcan talàn hangyànyit gyakoribb esetek(?) S az ember napjàt annyira feldobjàk, ha kapunk, ha adunk egyarànt.
  @gabor8: Ne ekézzük kérlek egymàst mert màsként gondolkodunk. 100 mò HUF csak Mo-on tünik nagy összegnek. Svàjcban tisztességes, de nem kiugrò. S ahogy inflàlòdik… 31/10/2010- 1 CHF:200HUF; 01/11/2020: 1CHF:366HUF.
 • NN
  @edi : A lottò-mentalitàssal is ott a baj, hogy azt hiszik 500.000 milliò, vagy 1 milliàrd mekkora hatalmas összeg. Persze, egyszerre megkapva nem kicsi. Egy normàl életszìnvonalra leosztva sem rossz, ha nagyon odafigyelnek. De yachtozàssal-helikopterezéssel akàr 1-2 év alatt elverhetö.
  Èrdekességként: Svàjcban ha vagy kb. 32-35 éves, akkor azzal kalkulàlnak a becsületes pénzügyi tanàcsadòk, hogy az àllami nyugdìjpillérekbe tett pénzeden felül àlljon még 1 milliò svàjci frank a rendelkezésedre magànnyugdìj-pillérben a nyugdìjad elsö napjàn, mert vàrhatòan azzal tudod majd a mostani, megszokott, ottani középosztàlybeli életszìnvonalad fenntartani. (Csalàdban: 1 szülöre nézve ennyi.) érdekelne magyar viszonylatban mi a helyzet nagyjàbòl, tudom mindenki esete màs, de àtlagosan mégis kb. mennyi az annyi.
 • GABOR8
  Kereskedelemmel és kb 30% hozzáadott szolgaltatassal foglalkoztam. Talpalos kitartast igénylő meló volt (ajtón ki ablakon be). Emellett szerintem kb 70%ban inkább szerencsém volt (ezt is mondom mindig mindenkinek, hogy szerencse kellett ami meg valahogy mindig megvolt).
  Most atnyergeltem 2 éve építőiparba (felújítások generál nélkül). Azt gondolom megint szerencsém volt, foleg a jövő évi 6MFtos felújítás fenyeben. Pont felallt a cég ember es anyag allamanyban is, amikor bejelentették, el se akartam hinnni.
  Ettől részletesebben itt nem tudom leirni, de kb ennyi tömören. 🙂


  Igen azt hiszem igazad van, fejben vannak problémák. 200nal is hasonló “gondjaim” lennének vszinu, ezért jó beszélgetni hasonszőrű emberzatsaimmal.:)

 • móricka
  “Dolgozni nem akarsz, vállalkozni nem akarsz. 40 évesen.” Én sem akarnék. Minek?? A pénz miatt dolgozik az ember. Abban van valami, hogy az ember elkezd testileg-szellemileg leépülni ha nem csinál semmit, de nekem lenne fix elfoglaltságom, amivel napi 8 órát tudnék foglalkozni és nem munka. Azzal foglalkoznék. De eszem ágában sem lenne minden nap 6-kor kelni meg dolgozni, ha lenne pénzem.
 • attila
  Sok hozzászólásból egyvalami mindenképpen kiderült számomra, igaz az a mondás hogy nem minden esetben jár a pénzhez ész is, sőt ! 😀
 • Maxi
  Függetlenség, nyugalom.
 • GABOR8
  Gondolom kizárásos alapon ezt a megjegyzést nekem szántad. Azon kivul hogy pitianaer megjegyzés, kerlek meseld el nekunk te mire vitted eddig az életben kivételes eszednek es tehetségednek köszönhetően? Nagyon kíváncsi vagyok rá.
 • Szabolcs
  GABOR8
  2020-12-23 at 19:07

  Ha igen, akkor ugord át. Lehet, hogy nem is, és akkor most Te voltál vele agresszív. 🙂
  Már csak 1 nap, és tombolni fog a szeretet…. peace! 🙂

 • Marton Lajos
  móricka, a “dolgozni” nem feltétlenül azt jelenti, hogy 6-kor kelsz és másnak gürizel.
  Dolgozni lehet saját magadnak is, de GABOR8 a vállalkozást is macerásnak nevezte. Ezért írtam azt, amit.
  Nekem kizárólag online vállalkozásaim vannak, nem is emlékszem, mikor keltem utoljára ébresztőre. Heti kb 20 óra munka itthonról, és az átlagbér sokszorosát keresem. Ráadásul a legelső ilyen vonalat százezer Ft-ból indítottam el. Ennyi volt a befektetésem, az összes többi már a haszonból lett elkezdve.
  Mindez nem dicsekvés, ne értsd félre. De ez is munka, csak magamnak dolgozom.
 • untermensch4
  A “vagyonom” egy fél garzon (de nem kell albérletre költenem mert az egészben lakhatok) és egy huszonéves autó. Nincs felsőfokú végzettségem, kevesebb mint 6havi tartalékom van, kékgalléros a munkám. De szórakoztató és kevesebbet költök havonta mint keresek, van idő a hobbimra ami nagyon olcsó. Szerencsés vagyok de lusta és felületes, nem pedig módszeres és szorgalmas mint te. Próbálok az eredeti értelemben hedonista lenni, örülök annak ami van és nem bánkódok azon ami nincs, főleg ha azért nincs mert lusta vagyok tenni érte. Az emberiség kb 3/4-edénél így is sokkal magasabb életszínvonalon élek.
 • Perpetuum Mobile
  Nekem a pénz biztonságot jelent. Biztonságot ahhoz, hogy legyen miből ételt venni, kifizetni a számlákat, és a szükséges dolgokat megvenni. Biztonságot ahhoz, hogy ha épp nincs munkám, akkor is a megszokott színvonalon tudjak élni. Az eszetlen vásárlás, a luxus, a hatalom, a társadalmi státusz és hasonló hülyeségek nem érdekelnek. Azt gondolom, hogy az utóbbi dolgokat a gyenge, többnyire kishitű emberek helyezik előtérbe.
  Azért , mert valakinek nagyobb háza, kocsija, vagy több bundája van, még nem lesz az illető sem jobb, sem szebb, sem értékesebb ember.
  Nekem többet ér egy jó könyv egy finom kv mellett, vagy egy jó beszélgetés a párommal, minthogy hülyeségekre költsem a pénzem a plázákban.
 • naa
  Én is a “kapd be” pozíciót említettem volna, de megelőztél – teljesen egyetértek és király a video – láttam ezt a filmet, de nem emlékeztem már.

  A másik nagyon fontos dolog, hogy ha már megvan egy bizonyos egzisztenciád, nem kell trükköznöd, fizesd rendesen az adót és ne legyen félnivalód az adóhivataltól, senkitől, itt is legyen meg a “kapd be” pozíció.
  Ez szerintem nagyon fontos, egyébként nem lehetsz igazán független, akármennyi pénzed van.

 • Blend Ahmed
  Korunk nagy gondolkodójának vajon mit jelent a pénz? Valószínűleg mindent is.

  “…átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet. Mije van a gyereknek? Azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, ha a kamat és a forint/euró árfolyam jól alakul a következő években, lesz valami alapbázis megtakarítás.”

  Tehát LJB nem azért lesz jó parti, mert jóképű és/vagy okos, hanem azért mert k….a nagy a stafírungja.

  (Lábjegyzet: az említett húsz évből tíz már letelt, a kamatok nem alakultak túl jól, hacsak át nem álltak bankbetétből állampapírba, de az euró árfolyam LJB számára kedvezően alakult.)

 • Attila8
  Gyerekkoromban mindig hónap közepéig volt pénzünk. Utána is kijöttünk, de gyakran kellett egy hétig ugyanazt ennünk és mindenből a legolcsóbbat vásárolnunk. Rengeteg hátrányom volt belőle, de egy dologra megtanított. Megszoktam, hogyha nincs pénz, akkor sem kell aggódni, nem dől össze a világ. Illetve, ennek ellenére jó,ha van és jó,ha több lábon állok.
  Amikor dolgozni kezdtem, az első 2 évben szórtam a pénzt a korábbiakhoz képest…vettem például..kapaszkodj…házilekvárt, 900ft/üveg áron. Volt előtte is 900 forintom, de lekvárra fájt volna elkölteni. Az első bónuszomból elmentem egyedül egy drága étterembe (többre is futotta volna, de nem mertem). Úgy izgultam,mint még soha. “Mit kell mondani? Áhh, ezt nem eszem meg az étlapról,mert ciki, hogy nem tudom kiejteni…most komolyan elviszik a kabátomat ruhatárba? Van ilyen?”
  Lényeg,hogy két évig “pótoltam”…folyt.köv…
 • Attila8
  … utána megvettem amire eddig sajnáltam.
  Két év alatt eljutottam oda, hogy egy saját ingatlan nagyvárosban, belül, jó környéken az egyetlen anyagi vágyam… 2 év.
  Ez havi 450 nettóból albérletben, de a teljes ruhatáramat is minőségi darabokra cseréltem, mindenből biot használok és minőséget fogyasztok, évi kétszer utazom kulfoldre pihenni, sportolok, havi 2 étterem.
  Értetlenül állok a munkatársaim előtt, akik hazavisznek dupla-tripla ennyit és a vírus miatti leépítések pletykája is halálfélelmet okoz bennük meg szabin is dolgoznak, ingyen.
  Lehet 30 milliós autót vásárolni, hatalmas házban élni, locsolni 3000 m2-en a füvet, mindennap étteremből rendelni, 3 ezerért ebédelni a cégnél és vehetnék 20 ezres karóra helyett 500 ezreset is…de minek? Egyszerűen nem tud annyival többet.
  Számomra a pénz biztonság, hogy boldog lehessek. Boldogság pedig azt tenni minél több időben,amit én akarok
 • QTT

  Ezt az adózás dolgot én is így gondolom. Sosem volt kiadva egy lakás sem úgy, hogy ne lett volna belőle leadózva. Nem egy ismerősöm járt úgy, hogy valami bérlői affér esetén a bérlők belengették, hogy felnyomják a nav-nál.

  A legkeményebb a munkatársam, aki a másik munkatársunknak adta ki a lakását (feketén, mert hát mi baj lehetne). A csávó koppra költötte magát mindig és egy idő után úgy gondolta nem igazán fizeti az albérleti díjat. Pár hónap után mikor már erősebb hangnemben lett szólva neki, hogy fizessen, simán előhozta a felnyomlak a navnál kártyát.

  Na, hát nálam itt is kapd be van. Nyugodtan nyomjon fel bárki… 😀

 • Csokismedve

  Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! Írhattam volna azt is, hogy könnyen jön, könnyen megy a pénz! 🙂
  Gyakran látok szélsőséges gondolatokat itt: Hiszen vagy nagyon spórolosak, vagy nagy túlköltekezőek az emberek.
  Sokan nem értik meg, ha túl sokat tartanak meg a pénzből, akkor csak problémákat, kérdéseket, feszültséget szűl, valamint aki spúr, az spúr… az pedig nem egy pozitív dolog, mert ezek az emberek nem csak magukon szoktak ám spórolni, hanem a szeretteiken is!
  Csak ugye milyen már ha kiderül: jobban szeretik a pénzt, mint mondjuk a szeretteiket! 🙂
  A hangya és a tücsök is csak a szélsőségekről szól.
  Javaslom, hogy az egész évben összegyűjtögetett pénz 50%-át tessék elverni karácsonykor: másokra és önmagunkra, a lelki megtisztulás jegyében.
  Sok sikert! 🙂
 • Muslica
  Mit jelent nekem a pénz? Konkrétan, most az életet. Úgy fest a dolog, hogy komolyabban lebetegedtem. Munkajövedelem, szociális háló nuku, bizonyos kötelező vizsgálatok — időre, nem embertelen módon —, csak magánban. Aztán szövődmény miatt hetekig naponta kezelésre menjek be az adott kórházba, szállítás nuku, oldjam meg (nincs autóm, nem is vezethetnék most, marad a taxi). A sebkezeléshez használandó cuccokat vegyem meg, a legalapvetőbbeket is, meg a későbbi kezeléshez is azt a rengeteget. Ez eddig fél éve tart. Teszt: ha az embernek nincs tartaléka, passzív jövedelme, akkor tényleg kampec…
 • Körtefa

  “A legkeményebb a munkatársam, aki a másik munkatársunknak adta ki a lakását (feketén, mert hát mi baj lehetne). A csávó koppra költötte magát mindig és egy idő után úgy gondolta nem igazán fizeti az albérleti díjat….simán előhozta a felnyomlak a navnál kártyát.”

  Aki közjegyzői okirat nélkül adja ki a lakását, az igen súlyos hibát követ el. Évekig pereskedhetsz csak azért, hogy kitegyék a lakásból az illetőt+tartozás behajtása. (Közjegyző mondta, de több helyről is hallottam ügyvédektől ezt az évekig pereskedni történetet.) Ha van közjegyzői papír, eszébe se jut NAV-val fenyegetőzni, mert egyből kiröhögöd. Aki meg nem akar közjegyző előtt szerződni, azt te nem is szeretnéd, hogy nálad lakjon… Itt azért megjegyezném, hogy külön kérni kell a közjegyzőt, hogy legyen végrehajtási lehetőség a szerződésben mind a tartozásokra mind a kilakoltatásra.

 • PhOne
  A nagyszüleimet kitelepítették, nulláról kezdték újra. Nekem már jó anyagi lehetőségeim voltak ( a szüleimnek és nagyszüleimnek hála)
  Két generáció távlatából a pénz nem= biztonsággal. Hiszen bármikor lehet egy indok ami miatt elveszik. Mindened.
  A covid óta autóval járok dolgozni (műszakvezető egy multinál), 50e eltankolok havonta. Tudom hogy ezt megspórolhatnám de nekem ez nagy szabadságot ad.
  Az utóbbi években vállaltam Önkéntes projekteket a munkahelyem szervezésében. Az óvodai játszótér felújításnál nem jöttek segíteni az apukák mert munka után maszekolni kellett még, mert a több sem elég pedig mindhárom gyereke odajár. Én pedig szántam rá időt felújítani a játékokat, tujákat telepitettünk, locsoló rendszert,stb.
  Teli vagyok felesleges kacatokkal mert hiába hiszem hogy boldogabb leszek ha megveszem miközben a valóság hogy két hónap után megunom.
  Akkor én most kényelmes vagyok?
 • agrav
  Pénz: Rabszolgaság, szenvedés, elnyomás
 • axt
  Most sikerült végigolvasnom a kommenteket, és számomra meglepő, hogy ezen a fórumon is mennyire megy az ítélkezés, meg a megmondás hogy kinek hogyan kellene élnie. Itt azért intelligensebb közönség van, mint más fórumokon (na nem valamiféle csoda folytán, hanem a moderáció miatt) így nem igazán értem, hogy miért nem lehet azt elfogadni, hogy sokan vagyunk sokfélék és nagyon ritka az hogy egy adott dologról két ember teljesen ugyanúgy gondolkodik. Ha valaki a 100 millával még nem érzi magát biztonságban, azt fogadjuk el, és ne kezdjük el számonkérni rajta, hogy miért nem költ erre vagy arra. Nem tudhatod, hogy milyen ember, honnan jött, milyen családból. Erre a fórumra senki sem kioktatásért jár.
 • Incognito
  Ha már pénz: egy fantasztikus élet.
  24.hu/elet-stilus/2020/12/27/milliardos-jotekony-filantrop-elszegenyedes-chuck-feeney/
 • gab
  Nekem bármennyi pénzem volt, mindig aggódtam miatta. Úgy tűnik, ilyen a személyiségem. Én azt vettem észre magamon, ha több a pénzem, nagyobban kezdek el gondolkodni, ezért érzem újra kevésnek. Nem csak a megnövekedő fogyasztás miatt, hanem pl. elkezdenek érdekelni olyan befektetések, amelyekről addig nem gondolkodtam, mivel nem volt rá keret.

  De tudok áldozni kisebb mértékben olyan dolgokra, amit kevés pénzből nem tennék meg pl. fizetni “ingyenes” dolgokért, (pl. adakozni a Wikipediának néha, ha már annyit olvasom, vagy pénzt adni túlélésért küzdő online újságoknak, megvenni fizetős appokat a Google Play áruházban – banális példák) ezért a pénz célzott költését kicsit a világ magam szintjén történő formálására is használom.

  Amúgy a családom tapasztalatai alapján én is azt vallom, hogy csak azt nem vehetik el tőled, ami a fejedben van. Azaz a pénzt tanulásra sosem sajnálom.

 • Blend Ahmed
  Nemrég hallottam, hogy Nádas György mit mondott a Rádiókabaréban. (Nem tudom, hogy igaz-e vagy csak a poén kedvéért mondta…)

  Egy interjút említett, amelyben az újságírónő megkérdezte tőle, hogy ne bánja-e, hogy nem tett félre többet a ’80-as években, amikor nagyon futott vele a szekér.
  Nádas válasza: “Ha az a pénzt még most is meglenne, akkor nekem nagyon szomorú fiatalságom lett volna.”

 • Mugli
  Olyan, mint az osztott memória a társadalomban. (shared library, dll használja számítógépes oprendszereken, hogy a közös kód VAGY adatrészlet csak egyszer foglaljon helyet a RAMban…)
  Nem lehet másra használni, mint amit az általa elérhető piacokon terméket vagy szolgáltatást be lehet szerezni vele.
  Emiatt (elviekben) biztonságot ad a kibocsájtó nemzetállamok által, lásd pl. a jótállást és egyéb csecse állam által többé-kevésbé bevasalt szolgáltatást.
 • jurta

  Pszichológus, önismereti csoport szerintem tök jól jönne neked, most. Akár online.

  Nem, nem szégyen, sőt, inkább erény.