Holnaptól indul a magáncsőd

Szeptember elsejétől indul a magáncsőd intézménye, az első évben csak a jelzáloghitelesek részére.

Nekik sem lesz egy sétagalopp, öt évig egy kvázi csődgondnok fogja beosztani a család pénzét és eladni mindent, ami nem kell a mindennapi élethez.

Ha úgy érzed, hogy rajtad segíthet a magáncsőd intézménye, olvasd el a Portfólió írását a részletekről itt.

Share

121 hozzászólás

 • Kérdező
  Érdekes, hogy a csángó gyerekek vagy éppen a hazai gyerekek nyomorának témájában nem született még felhívás. Nagyon érdekes…

  Számomra visszataszító a humanizmusnak az a formája, mely végtelen megértést tanúsít bantu, eszkimó, jegesmedve, és minden iránt, ami sok ezer kilométerre él – és semmi közünk hozzá -, de nem mutat megértést a saját fajtája, és a szomszéd utcában lakó magyar keserve irán.

 • Kiszamolo
  Drága kérdező,

  Én rendszeresen adakozok a magyar éhezőknek is és rendszeresen írok is róluk.

  Szeretném megkérdezni, hogy TE mikor adakoztál utoljára nekik és mikor csináltál bármit is értük.

  Elegem van a sok nagy magyar szájhősből, aki semmit nem csinál soha, de ilyenkor osztja az észt.

  Mikor mész ki a Blahára ételt osztani? Tanítasz egy zsákfaluban halmozottan hátrányos gyerekeket vagy végzel társadalmi munkát értelmi fogyatékosok között?

  Amíg semmit nem csinálsz és nem adsz, miért járatod a szád?

  Tele van az ország szükségben lévőkkel, bizonyítsd be, hogy tényleg csinálsz valamit értük.

  Keljél fel a karosszékből, nyisd ki a pénztárcádat és cselekedj.

 • Miklós, ismét megemelem a kalapom előtted.

  A tanévkezdés alkalmából számos helyen lehet gyűjteni-adakozni a helyi kicsik számára is, az én kocsim is tele ruhával, cipővel, tolltartóval, füzettel, van rá igény Toldtól Pettendig.

  A “távol” pedig elég közel ért már ahhoz, hogy ne fotelhősként, hanem valami konkrétummal tegyünk valamit, aki helyesnek érzi (a többi elég, ha hagyja ezeket cselekedni).

 • Kérdező
  “Szeretném megkérdezni, hogy TE mikor adakoztál utoljára nekik és mikor csináltál bármit is értük.”

  Kérdezd bátran, de ugye nem gondolod komolyan, hogy rovancsot tartasz nálam nekem be kell számolnom minden tettemről, hogy aztán összemérhessük, mint az oviban és kijelents, akkor is a tiésd a nagyobb 🙂
  Nem ma kezdtem az ipart, megtettem/megteszem a magamét, legyen elég neked ennyi.

  Innentől riposztod az összes többi része irreleváns.

  Abból a tényből pedig, hogy eleddig csak a fentebb leírt népség segítésére hívtál fel, mindenki vonja le a maga következtetéseit.

  Egyetlen kérdésem maradt csupán, mert tényleg érdekel: Neked személy szerint milyen (pénzügyi)érdeked fűződik Európa/Hazánk feketébbé tételéhez?

 • Kiszamolo
  Gratulálok. Asszem ezt a vitát itt le is zárhatjuk. Csak kívánni tudom, ha egyszer menekülnöd kell a kisgyerekeiddel fegyver és/vagy éhség elől, ne hozzád hasonlók karmaiba fuss, mert akkor véged lesz.

  Akkor fogsz rájönni, mi a különbség az emberség és az ordas fasiszta gyülölködés és égbekiáltó náci ostobaság között, de akkor neked már késő lesz.

  Ja és nem, nem kell beszámolnod, pontosan tudjuk a választ.

 • Kérdező
  na…

  fognak. Annak a janicsárnak, akit elraboltak gyerekkorába, annak is volt pityergő mamája, szörnyű gyerekkora, nem voltak játékai és kínozták, de ha Eger vára alatt áll, és a nemzetemet öli, akkor az ő nyavalygása lényegtelen. Nem érdekel. Teszek rá. Most ez a helyzet.

 • Lázadó
  Mivel előző bejegyzésnél nem lehetséges több hozzászólás, ide kell írnom.

  Először is nagy hibát követtél el szerintem, amikor megírtad az előző cikket.

  Másodszor, egy “pénzügyi szakember”-nek is lehet szíve, de hogy esze nincs, azért az elég elkeserítő és hiteltelen.

  Szóval nálam “leírtad” magad, mindig olvastam a cikkeidet, de ezekután nem fogom, én egy ilyen embernek azt se fogom elhinni amit kérdez, nem hogy amit ír. Ezért jár ott magyarország ahol, mert ilyen emberek vannak…
  Lassan mi vagyunk európa pöcegördre, és mindig a magyar szívott, most se lesz máshogy, mert így gondolkozol Te és még sokan mások.

  Menjél ki hozzájuk, fogadd be őket, éljél velük, sok boldogságot kívánok hozzá.

 • Kiszamolo
  Gratulálok, janicsárok. Miért nem mindjárt a tatárjárással jössz?

  Egyébként mi is lett a törökök elől menekülő magyarokkal? Csak nem befogadták őket északon és nyugaton?

  A nemzetedet öli. Az.

  Még egyszer: hagyjuk ezt a témát és ezt a magasreptű vitát, nincs sok köze a magáncsődhöz.

 • Béla
  Szerintem Kiszámoló helyesen felismerte, hogy elég nagy portállá nőtte ki magát.
  És mint ilyennek véleményformálásban igenis van felelőssége.
  Nem politikailag formált állást, hanem humanitárius segítségnyújtásra szólított fel. Erre jöttök ezekkel a nagyon buta politikai jelszavakkal.
  Én örülök h azt a cikket megírtad.
 • A magáncsődre visszatérve:arra lennék kíváncsi, a ma már nyilvánosságra kerülő feltételek közt vajon hány családnak nyújt egyáltalán lehetőséget, illetve hogy a vagyonfelügyelők kik lesznek, milyen képesítéssel, milyen szakmai kontrollal, milyen javadalmazással (főállás? más feladatok mellé nyerik el?), és mennyire lesz az kontrollálva, mennyire helyesen jár el a vagyonfelügyelő, és mennyi a része az eljárás sikerében vagy kudarcában.

  A másik gyakorlati kérdés, amit előre nem lehet megválaszolni: a sajtóban eddig sok pozitívum nem jelent meg, kérdés, hányan kérik majd a lehetőséget, hiszen ezt bizony az adósnak kell kérelmeznie, és vagy megkapja a lehetőséget, vagy nem.

 • Dee
  Kedves Kiszámoló,

  Régóta olvasom a cikkeidet és kedvelem a blogodat. Előző este olvastam a cikkedet, amelynek igazából a hozzászólás része bántott. Az a mód, ahogy például Andit kezelted úgy érzem korántsem méltó hozzád avagy egy művelt emberhez. Ez a tipikus, ha nem ért velem egyet, akkor “hülye vagy” jelzővel illetted.

  Pár észrevétel a felmerültekkel kapcsolatban.

  Határzár:
  Úgy gondolom, ha van egy házam, akkor ha beakarok engedni egy vadidegent, az legyen szíves az ajtón jöjjön be. Ahol megnézhetem kicsoda, micsoda és ne a kamra hátsó ablakán próbálkozzon. Mindamellett, hogy nagy politikai visszhangot keltett, úgy látom hamarosan hasonló vagy nagyobb horderejű lépésre szánják el magukat mások is.

  Az én szemszögemből ez egy ‘containment action’-nek nevezett dolog. Nem az a célja hogy tökéletes legyen, hanem hogy rövid időn belül legyen valamilyen intézkedés.

 • Dee
  Segítség nyújtás:

  Amondó vagyok, hogy igen is kell segítséget nyújtanunk. Persze nyilván vannak gondok és lehet nem megfelelően működik, ezért én most a kritikáktól és minősítéstől itt eltekintenék.

  Viszont, az egyik hozzászóló által felhozott példára, miszerint ” ha balesetet látok, megyek és segítek”, én úgy érzem kicsit mi másabb helyzetben vagyunk. Kb mi is ott fekszünk az úton sérülten.

  Én úgy érzem kell segítenünk, de nem erőnkön fölül, tegyük meg hozzánk mérten a legjobbat, de csak addig amíg nem rokkanunk bele. Én nem fogadnék be többet mint amit el tudok látni, tudván azt, hogy ha másoknak nem sikerült integrálni őket és nem kell messzire mennünk, mert mi nagyon régóta a saját kisebbségünkkel sem tudunk megbírkózni.

  Ez itt a mi házunk beengedünk és segítünk a szerencsétleneken arrajárókon, de ha megtelt, akkor megtelt. Kitől vegyük majd el a kenyeret ?

 • Mreg
  Miért lett lezárva a másik bejegyzés?

  Aki tud és akar segíteni tegye. De én nem mennék el amellett, hogy az állam nem teszi. Ha nem is élveznek előnyt egyesek szerint a magyar hajléktalanokkal szemben, azért azt elvárnám, mint állapolgár, hogy za én pénzemből a foci helyett fordítsanak pénzt legalább a kisgyerekekre ilyen körülmények között, függetlenül attól hogy magyar vagy nem, vagy éppen milyen országból való. Ha ezt nem teszik, akkor szerintem tüntetni kéne, nem elég jótékonykodni. Ez emberi méltóság. Az államnak feladatai vannak.

 • Kis Péter
  Kedves Kiszámoló!

  Kíváncsi vagyok, hogy megjelenteted e a kommentemet, vagy pedig törlöd, mivel nem buksisimizni fogok…

  Hatalmasat csalódtam benned az elmúlt hónapokban!

  Régóta kísérem figyelemmel a blogodat, aminek számos hasznos tartalma volt már, amiért csak gratulálni tudok.

  Viszont észrevettem, hogy egy fajta igazság létezik: kizárólag a te álakadémista stílusban előadott verziód (legyen ez a tegnapi menekült helyzet vagy egy pénzügyi termék). Amikor valaki nem ért veled egyet, akkor először finoman helyre rakod, de másodjára már netto hülyének titulálod, aki egy foggalmatlan senki, mert nem érti a lényeget (a te lényegedet)

  Egyszerűen nem tiszteled a különböző véleményeket, ami egy magát képzettnek tituláló embernél az arrogancia csúcsa, de semmiféleképpen sem intelligens.

 • Kis Péter
  Nekem személy szerint rosszul esett, hogy a menekült cikkednek a kommentjeit egyszerűen lezártad

  Belemész egy bonyolult témába, amiben neked is megvan a magad igaza és másnak is. Viszont amikor a te véleményedhez nem patent kérdéseket feltették, akkor egyszerűen reagálásnak nem méltónak találtad és zártad a komment ablakot.

  Ez így diktatúra és nem demokrácia!

  Kérlek ezen gondoolkozz el, és nagyon érdekel a véleményed, gondolatod a felvetéseimmel kapcsolatban!

 • Kiszamolo
  Mreg, azért lett lezárva, mert percenként jött három hozzászólás. Az eddigiek bőven elég egy ilyen témához.
 • Átlagparaszt
  Az előző poszthoz, ha belefér.
  “Mutassuk meg ezeknek az embereknek, akik a háború elől menekülnek, hogy a magyarok nem egyenlőek a kormányukkal.”
  A kommentekből gondolom, már rájöhettél, hogy sajnos egyenlőek, ez nem is lehet másként. És ezek itt még visszafogott vélemények, de ha olvasom a többi blogon a például birka, batyu, wallenberg művésznéven publikáló sok emberalatti istenbarma megnyilatkozásait, szégyenlem, hogy ezekkel a véglényekkel egy levegőt szívok, és egy nyelvet beszélek.
 • Kiszamolo
  Péter, ez egyáltalán nem így van, de ezt sokan el tudják mondani.
 • Kiszamolo
  Ez egy egyszerű téma: embereknek segíteni kell, ha tudsz menj. De 800 hozzászólást szülni a témában, olyanokat, aminek semmi köze a témához, miszerint hogy lehet integrálni a szíreket, teljesen felesleges.
 • Kiszamolo
  Mostantól ebben a cikkben csak a témába vágóan lehet hozzászólni, köszönöm.
 • Mate12345
  Utálok offolni, de most nem tudom megállni.
  1) A blogon nem a tegnapi volt az első eset, hogy adakozással és annak fontosságával kapcsolatban jelent meg cikk. Kiszámoló nem csak az “afrikai hordák” megsegítésére buzdít, hanem minden elesett érekében kér.
  2) Én nem örülök, hogy bejönnek, blokád alá vonják az állomást, gyakoriak a kisebb-nagyobb balhék. Akkor sem kezelhetjük állatként őket. Nem azért akarnak a németekhez menni, mert gazdasági bevándorlók, hanem mert ha már úgyis otthagyták az országukat a hàború miatt, akkor persze, hogy a legjobb helyre akarnak menni.
  3) Szíriából én is menekülnék. Nem tudok ezért haragudni rájuk.

  Bocs az offért.

 • Janos82
  :

  ami engem erdekelne, az az, hogy hogyan erik majd el, hogy a vagyonfelugyelo ne legyen korrupt… Ugyanis rajta mulik majd, hogy hogyan iteli meg a helyzetet, es lehet, hogy segithet az adosnak eltuntetni nemi jovedelmet, vagy vagyontargyat, vagy epp ellenkezoleg, jobban sanyargattathatja mint ami szukseges.
  Elvileg az o dolga lesz eszrevenni, ha az adosnak valamiert tobb penze van mint indokolt (feketemunka vagy felretett nemi penzt, amit eltitkol),

 • Lcy
  A magáncsőd ötlete egy alapvetően jó elgondolás és nyugati példákat figyelembe véve még adaptálható is lenne a magyar rendszerbe.

  A borítékolható problémák a kivitelezésben lesznek:
  – Több ezer bajba jutott háztartás pénzügyi problémáinak koordinálása még a komoly szakembergárdával rendelkező hitelintézeteknek is nehézkes.
  – Jelenleg nem rendelkezik az állami szektor ennyi és ilyen kvalitású tisztviselővel
  – A magán hitelintézetek és az állami rendszer között nincs átjárhatóság és nem is szívesen fogják a pénzintézetek az állam rendelkezésére bocsátani a saját erőforrásaikat
  – Az adósok nehezen ismerik be, hogy baj van és csak legvégső esetben, esetleg tömegesen fogják igénybe venni a segítséget, ezzel is leterhelve az amúgy is szűkös szakember gárdát

  Mindezek ellenére, ha nem vesszük át a rendszer gyerek-betegségeit, akkor egy jó lehetőséget kínálhatunk adós családok ezreinek!

 • Péter
  Végre!

  El sem tudom képzelni, hogy a magáncsőd feltételeivel kinek lenne kedve belemenni a “játékba”!

  Erről írjatok inkább.

 • Hakenmaken

  “Akkor fogsz rájönni, mi a különbség az emberség és az ordas fasiszta gyülölködés és égbekiáltó náci ostobaság között, de akkor neked már késő lesz.”

  Pont ezt akartam mondani, hogy majd 20 év múlva is pont ez lesz a téma. Csak éppen fordítva! Mi fogunk menekülni innen… ezektől… remélem lesz hova! 😉

 • Hakenmaken
  Majd ha a hozzászólásod megüt egy szintet és nem cigányvédőzöl, majd meg fog jelenni. Addig pedig nem “ballib cenzúra”, hanem a színvonal megőrzése zajlik.

  A hozzászólás nem alanyi jog, hanem annak jár, aki értelmesen tud vitatkozni. Sötét, ostoba okoskodásokra köszönjük, semmi szükségünk.

 • Magnum
  Kedves Miklos, nem kell, hogy megjelenitsed a hozzaszolasomat, Neked irom.
  Szerintem nagy hiba volt ezt a segitsunk a menekulteken temaju cikket bedobnod. Hihetetlenul megosztja az olvasotaborodat, raadasul a bloghoz nem is igazan relevans, igy nem sok ertelmet latom. Ne haragudj, de ez a reakcioaradat elore lathato volt, es biztos, hogy tudtad mi var Rad. Ezert duplan nem ertelek.

  Az olvasotaborod nem hulye, tudjak, hogy oda lehet menni adakozni, stb., tehat a bejegyzeseddel senkinek nem hasznaltal, csak magadnak rontottal.

  A menekultekrol: ertem, hogy mirol irsz, hogy szerencsetlenebb sorsu emberek, segiteni emberi kotelessegunk. Engedd meg, hogy felhivjam valamire a figyelmedet: kulturalis, vallasi, szokasbeli, mentalitasi kulonbsegek. Ezek olyan athidalhatatlan feszultsegeket fognak teremteni, hogy Europa belerokkan minden ertelemben. Raadasul megnyerik a szaporodasi versenyt…

 • Szilvi
  Kedves Kiszámolo,
  Nagyon örültem a menekültekkel kapcsolatos cikkednek, és bízom benne, hogy (a kommentek ellenére) azért sokakat elgondolkodtat.
  Annyi kiegészítést tennék, hogy:
  Élelmiszer adomány postázásával a Migration Aid-nek (az ételosztásokhoz) még az is tud segíteni, aki nem tud kimenni a pályaudvarokra személyesen (például vidéken él, vagy kismama, nyugdíjas, nehezen mozog, stb.). Erről a honlapjukon van információ:
  http://www.migrationaid.net/segits/elelmiszer/
 • Mreg
  Sosem értettem ezeket a hozzászólásokat. Illetve igen, ezek nem mások, mint a lelkiismeretfurdalás nyilvános formája, és várakozás, hogy más majd ráerősít:

  “kb mi is ott fekszünk az úton sérülten”

  “de ha megtelt, akkor megtelt” stb.

  ezek szóvirágok, de nem igaz

  akkor hangzana hitelesen, ha te már menekültél volna az oszágodból, kellett volna féléves gyerekkel pályaudvaron aludni, esetleg lógni a vonatról, mint indiában, vagy éhezni, vagy lőtték volna le rokonaidat, stb. stb.

  és ha még netán így is lenne, nem veled kell összehasonlítani, hanem az egész ország helyzetével, az itteni hajléktalanok számával, ha már méricskélni akarnál

  és hol a határ? ki mondja meg, hogy mikor telt meg, mikor nem segítesz? a rokonság számít csak? az dönti el, hogy ki hova született? mint az a féléves gyerek?

 • Csillag V
  Ha csak egy emberrel is több jön segíteni a menekülteknek már megérte a cikk !!!
  “ha csak egy embert mentesz meg ,a világot mented meg”
  (Nem kell megjelentetni a kommentemet ez csak Önnek szólt kedves Miklós)
 • Csillag V
  Már lehet küldeni a migration aid-nek pénzt. Honlapjukon már szerepel hogyan.
  Üdv.
 • Kiszamolo
  Haken, Hát persze. Majd pont mi fogunk innen menekülni. Észrevetted, hogy SENKI nem akar itt maradni? Még a magyarok sem.

  Londonban pedig már a harmadik arab generáció nőtt fel és de furcsa, nem menekülnek az angolok, hanem az összes magyar menekül oda innen.

 • Kiszamolo
  Magnum, igen kényelmesebb lett volna nem írni semmit, mert árt a népszerűségemnek.

  Vannak dolgok, amik fontosabb, mint az én népszerűségem.

  Ez egy ilyen téma volt.

  Ha hallgatok, semmivel sem vagyok különb, mint azok, akik a saját hatalmuk védelmében démonizálják a háborús menekülteket.

  Pedig különb akarok lenni. Még akkor is, ha sokan agyrákot kapnak ettől.

 • Péter73
  Köszönöm, hogy megírtad a cikket – a gyűlölködők véleményéről meg azt kell mondanom, hogy a tájékozatlanság, félelem és rosszindulat által kialakított vélemény bizony nem egyenrangú az informált állásfoglalással, és így nem tarthat számot egyenrangú elbírálásra sem. Ha valaki komolyan azt gondolja, hogy a magyar ember többet ér, mint mások – és a legtöbb ilyen vélemény alapja pont ez – az egyszerűen nem gondolkodik elég mélyen vagy összetetten. És hogy ezt nem szégyellik leírni, az tényleg a kultúránkat minősíti: hogy a szenny és a fasizmus közbeszéd, és elfogadott, megtűrt “vélemény” lehet. Adakozzatok mindenkinek, aki kevésbé szerencsés.

  érdekességképp: az adakozás mostanában már tudományos alapokon nyugszik, meg lehet mondani, hogy egy egységnyi pénzzel hol lehet a leghatékonyabban segíteni. Ha valakit érdekel:

  http://www.givewell.org/
  http://www.thelifeyoucansave.org/

 • KZoltán
  Még ha off is: mandiner.hu/cikk/20150901_megadja_gabor_mas_vilag_jon_migracio_es_mi_xi
 • bdf
  Kiszamolo feltehetően azért írt menekült témában, mert ez megnöveli az olvasottságát, ami által…hát persze, hogy többen mennek akkor az oktatásaira. Egyébként akkor hiszem el, hogy bármit adott a menekülteknek, ha okirattal igazolja (ami nem sajtpapír). Bemondani sok mindent lehet. Én is írhatnám, hogy adtam nekik, de ez nem lenne igaz.
 • Kiszamolo
  bdf, erre mondják, hogy mindenki magából indul ki.

  Csak hogy tudd, a szeptemberi oktatás már régen tele van és az októberiből is sokan ki fognak maradni.

  Ennyire nincs arra szükségem, amiről te itt okoskodsz.

  Egyébként se habzó szájú nacionalisták fognak eljönni egy pénzügyi oktatásra, akik jól beidomítva ráugrottak a kérdésre, mint gyöngytyúk a takonyra.

  Arról meg, hogy mennyi emberség van csak benned, inkább ne dicsekedj, mert az égő, de a még nagyobb baj, hogy te ezt még csak nem is érted.

 • Györgyi
  “Engedd meg, hogy felhivjam valamire a figyelmedet: kulturalis, vallasi, szokasbeli, mentalitasi kulonbsegek. Ezek olyan athidalhatatlan feszultsegeket fognak teremteni, hogy Europa belerokkan minden ertelemben.”

  Európa nem fog belerokkanni, legfeljebb egy icipicit megváltozni, ahogy változik évezredek óta. Rémlik, mintha valamikor mi is népvándorlás keretében kerültünk volna ide, vagy tévednék? Értünk sem rajongtak. 🙂

 • Györgyi
  A magáncsődnél arra kíváncsi leszek, hogy a csődgondnok tényleg maximálisan figyelni fogja a család pénzügyi életét, vagy csak tessék-lássék foglalkozik a jövedelmek papíron is megjelenő részével. Amúgy is nekem olyan megfoghatatlan az egész. Mi az, hogy a megélhetéshez szükséges pénz? Objektíven nézve mi az a megélhetés? Ha csak a kaját nézzük, szegény emberek ki tudnak bekkelni egy hónapot 20 ezer forintból is, de simán meg lehet enni 150 ezret is. Lesz majd egy receptkönyv, amiből főzhet a háziasszony, hogy olcsón kijöjjön, és rohan a gondnok, ha libacomb kerül az asztalra? Netán beleszól majd, hogy elég a gyerekeket 20 fokban tartani, nem kell nekik 23? Vagy hogyan működhet ez?
 • sz.krisz
  100 vagyonfelügyelő van képezve elvileg, ennyien max 10000 családot tudnak érdemben kezelni. Problémás család úgy 1,4 millió lehet, ebből úgy 200-300 e tud részt venni max a programban (a jövedelmi limit erős szűrő).

  Alapvetően jó koncepciónak tartom, remélhetőleg az érintettek felé is lesz tájékoztatás, illetve nem lesz mutyimágnes a dolog. Páran említették a szíria … izé, bankokat, a fő csapásirány itt a rezsitartozás, legalábbis a kamatemelési ciklusig.

  (Egyébként meg miértamiadónkból takaróntúlnyújtózkodók szögesdrótotnekik )

 • Györgyi
  Ez a magáncsőd intézménye eredetileg az Egyesült Államokból származik, nem? Ott elhiszem, hogy működik. Olvastam elég sok amerikai blogot, ott most divatos téma a “frugal living”, és hát mit mondjak, amire próbálják rábeszélni az ottaniakat, az még mindig fényévekkel a megszokott életszínvonalunk fölött van. Ott ez az egész “húzd össze a nadrágszíjat” többnyire arról szól, hogy add el a háromszintes, hat fürdőszobás hálószobával rendelkező házadat, elfér az a család egy négy hálószobásban is, milyen jót tesz a családi életnek is, ha néha van módotok összetalálkozni a házban. Hogyan fogják ezt alkalmazni olyan családokra, akik másfél szobás panellakásra adósodtak el? Eladatják a tévét vagy a gyerek legóját?
 • gab
  Azért remélem, hogy túl sok aktuálpolitkai kinyilatkoztatás nem lesz, azt tudok olvasni millió egy helyen. Viszont megírni egy belpolitikai véleményt, majd lezárni a kommentelést ha van ellenvélemény, elég ellenszenves megoldás. Biztos nagy a kísértés, hogy ilyen olvasott blogként más témákban is el akarnád igazítani az olvasókat, de szerintem maradj a pénzügyeknél.
 • Kiszamolo
  NEM AZÉRT ZÁRTAM LE, MERT VOLT ELLENVETÉS. Nem tűnt fel, hogy mindenki kapott fórumot? Csak percenként 3 hozzászólás totál ismeretlenektől éjjel 23 órakor már kicsit sok.

  Az már csak egy másik kérdés, hogy régen rossz, ha szerinted ez “egy belpolitikai vélemény”

  Nagyon szomorú, hogy az emberek agyában ez a kérdés politikai ügy.

  Értem én, hogy a kormány milliárdokat költött arra, hogy ez így legyen, de szomorú, hogy ezt ennyien meg is zabálták.

  Ebből is látszik, mennyire nem érti senki, miről szól a dolog valójában. Mert sikerült politikai kérdést csinálni belőle.

 • Zabalint
  Miklós, bocs, hogy én is az előző témában szólok hozzá, de minden tiszteletem a tiéd, hogy ember tudsz maradni az embertelenségben.

  Azt még hozzáteszem, hogy én messze nem tudtam volna ennyire kulturáltan kezelni azokat, akik a cikk miatt beszóltak neked.

 • Adócsaló vállalkozó
  Magáncsőd: Szerintem erősen összegányolt rendszer, amit létrehoztak, ám már legalább létezik a fogalom, később pedig talán javítanak rajta. Egy értelmese, jól működő magáncsőd mindenképp szükséges, akkor talán a bankok is jobban megnéznék, hogy kinek adnak hitelt.

  Menekültek: Kezd elegem lenni abból, ahogy a “menekültellenesek” viselkednek azokkal szemben, akik segíteni szeretnének nekik. Azt tudni kell, hogy a menekültek áldozatok és eszközök bizonyos emberek kezében. Például kedves kormányunk kifejezetten örül, hogy van mivel népszerűsíteni magát. Ezzel a populista politikával simán választást fog újra nyerni, a gond ezzel az, hogy semmi kedvem egy nacionalista országban élni.
  Sokan hozzák fel, hogy Ukrajnában is háború van, ők miért nem jönnek… Felvilágosítanám őket, hogy jönnek. Nemzetiségre való tekintet nélkül állampolgárságot adunk nekik, ingyenes egészségügyi ellátást, stb.

 • Zabalint
  A magáncsődhöz:
  Nem magáncsőd kéne, hanem elsétálási jog, természetesen a jelzáloggal terhelt ingatlan elárverezése után, és nem visszamenőlegesen, hanem mostantól.
 • Zedder

  Belpolitikai vélemény, LOL, röhög a vakbelem, csak ki ne kelljen vetetnem miattad.:)

  Egész Európa, sőt, az egész nyugati világ új kihívások elé néz most. Beérett a pár évvel ezelőtti arab tavasz, szokás szerint megint teljesen félreértette a nyugati világ, hogy mi kell azoknak a népeknek. Ez lett belőle.

  Hogy ez a jó-e? Hát a változás mindig rossz és ellenérzéseket szül.

  Hogy én személyesen örülök-e neki? Kellett most ez, mint úgy általában púp az ember hátára.

  Hogy lehet-e bármit tenni, megakadályozni? Nem nagyon. Nos, ezután minden más lesz. Nem csak Magyarországon, mindenhol az EU-ban.

  Hogy aztán ki-hogyan jön ki ebből az más kérdés. Hogy ki mennyire emberséges. A magyarok gyűlölködnek, a bajorok teddy-macikkal meg élelmiszerrel-ruhával várták a railjetet a HBF-en. Csak nehogy ez is visszaüssön 10-20 év múlva, mert ha felnőnek ezek a gyerekek, erre emlékezni fognak.

 • kridli
  “Nagyon szomorú, hogy az emberek agyában ez a kérdés politikai ügy.”
  Ezek szerint nálad is, mert a post-od jó része politikai volt. Meg lehetett volna írni politika mentesen is a lényeget, mégsem úgy írtad meg.
 • Györgyi
  Ha egy országban gazdasági patthelyzet miatt nem tudnak mit kezdeni az elégedetlenkedő tömegekkel, mindig jól jön egy közös ellenségkép, pláne ha gumicsontként még a figyelmet is elvonja vezetőink tehetetlenségéről. Ezért lett politika abból, ami normális esetben egyszerű humanitárius kérdés kellene, hogy legyen. Aztán meg már a tehetetlenségi erő is viszi előre az egészet. Bevetik a gumicsontot, az emberek harapnak rá, egyre több választópolgárt sikerül felhergelni, egyre kevesebb esélyük van más irányba menni. Mert ők ugye sajnos Kiszámolóval ellentétben a népszerűségre mennek, nem az igazság és a józanság érvényesítésére.
  Veszélyes úton vagyunk, fel kellene ébredni.
 • Kiszamolo
  Ha kritizálod a kormányt, nem azért teszed, mert nem rájuk szavaztál.

  Ez is mutatja a magyarok totális megosztottságát.

  Még ha fidesz szavazó is lennék, ugyanezt írtam volna róluk.

  Nem tudom, lesz-e valaha itt nem zsigeri politizálás, ahol van a mi táborunk és az ellenség, amelyik a mi vezérünket meri kritizálni.

  A kormány egy balfék ebben az ügyben és gusztustalan és veszélyes játékot játszik az emberek állati indulataira alapozva.

  Az lényegtelen, hogy éppen fidesznek hívják és Orbánnak. Ha egy baloldali, lmp-s, vagy akármilyen kormány csinálná ezt, normális ember akkor sem mondhatna mást. Sőt, ha a saját apja lenne a miniszterelnök, akkor gerinctelen lenne, ha ezt nem tenné szóvá.

  Próbáljuk meg ezt feldolgozni.