Nincs megállás

Megint megvédik az embereket, most éppen hat alapvető élelmiszer árát fagyasztják be az október közepi árszinten: 2,8%-os tej, csirkemell, cukor, liszt, napraforgóolaj, sertéscomb. (Update: ma hozzácsapták még a csirke-farhátat is.)

Hogy mit jelent az októberi árszint, az még kérdés. A bolt saját árát kell nézni, vagy egy országos átlagárat? Ha országos átlagárat, akkor a kormánynak oly kedves CBA-kat és kis üzleteket lövik lábon, de nagyon. Ha a bolt saját árát, akkor ha éppen akciós volt a termék, akkor akciós áron kell adni fél évig?

Melyik tej és melyik csirkemell árát kell nézni? Csak az Auchan árul belőle vagy tíz félét tíz áron. (Update: minden boltnak a saját árát kell majd visszaállítania. Csak a tartós tej ára lesz befagyasztva.)

Ha nem tart a bolt csirkemellet, csak pulykamellet és csirkecomb filét, 2,8%-os tej helyett 1,5%-osat vagy 3,5%-at, esetleg csak tartós tejben lesz 2,8%-os, ha mindig elfogy a napraforgóolaj és csak repceolaj lesz, akkor elkobozzák a boltot, ahogy a benzinkutakat fenyegették?

Ha a bolt felemeli a többi termék árát, hogy kompenzálja a veszteséget, akkor jól járt a kisember? Ha ki tudja, mit talál még ki a kormány, mindennek felemeli az árát az áruház, akkor mennyire szívta meg a megvédett kisember?

Ha holnaptól csak a leghitványabb minőségű lisztet, csirkemellet vagy tejet lehet majd kapni mindenhol, akkor ennek örülnünk kell majd?

Ha több csirkemell fogy, mert olcsóbb lesz, ki fogja megvenni a csirke többi részét? A csirke nem csak mellből áll ugyanis.

Ha holnaptól csak szlovák tejet meg brazil csirkemellet, sokkal olcsóbb mélyfagyasztott sertéscombot lehet majd kapni mindenhol, akkor boldogok lesznek a magyar termelők? S ha csak veszteséggel tudják majd leadni a tejet vagy a sertést, akkor majd őket is kompenzáljuk?

S vajon egy átlag háztartás mennyit költ ezekre a termékekre egy hónapban? 3%-a a teljes kiadásának? 0,3%-át spórolják meg a fizetésüknek a kormánynak hála? Mi lenne, ha inkább az áfát csökkentenék ennyivel? Védjük meg a kisembert lengyel módra: csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját, ha már mindenképp csinálni kell valamit a választások miatt.

Ki kell majd írni a boltokba is nagy narancssárga táblákra, hogy a kormánynak köszönhetjük a spórolást, ahogy azzal a bankokat szívatják és a közműszolgáltatókat is?

“Ön 17 forintot spórolt meg a tej árán Magyarország kormánya jóvoltából.”

S mi lesz a következő lépés? Az Árhivatalt már szervezik újra, mint a régi szép időkben? Van már terv a téeszek újra megszervezésére? Mindjárt jobban lehetne szabályozni az élelmiszerek árát, ha újra téeszekben termelnének mindent, nem?

Kapcsolódó cikk az árbefagyasztásról:

Ez lenne a magas infláció valódi oka?

Share

348 hozzászólás

 • Kiszamolo
  “A Párt ezért ismét erélyes harcot indított a drágaság, a spekuláció és az árdrágítók ellen, annál is inkább, mert tavaly augusztus 1. óta sem a város, sem a falu dolgozóinak életszínvonala nem javult. Elérkezett az ideje annak, hogy vaskézzel fogjuk meg a spekulációt. Ezen a téren eddig nem voltunk elég erélyesek. A spekuláció üldözése önmagában még nem elég. Ahhoz, hogy több ruhát és cipőt tudjunk megfelelő áron adni a dolgozóknak, új rendszerre van szükség: tervszerű gazdálkodásra. Arra kell törekedni, hogy ne a gyáros haszna irányítsa a termelést, hanem a nép érdeke.”

  mek.oszk.hu/04400/04493/04493.htm

 • Joci
  Következő Miklós? Tél van, -10°C, a Duna is kezd befagyni…:)

  OFF kérdés a kommenthez:
  Mi a törvényes fizetőeszköz idehaza? Hat betű *
  közpéz?:(

 • hullámvasutas
  Magyarország csődbe megy, nem hátra. Amúgy a lakásárakat nem akarja befagyasztani valamikor? Vagy ne adjak ötleteket?
 • D
  Mint a kommunizmusban. Véletlen sem ÁFÁ-t. Semmi sem drága, ha a választásokról van szó.
 • TT
  Nézzük a jó oldalát!
  Mi nem éltünk a kommunizmusban, így az ország eme meghatározó korszakáról csak homályos ismereteink voltak.
  Eddig.
  Most Magyarország kormánya kollektív időutazást szervezett nekünk, hogy ne maradjunk ki a történelem ezen fontos szakaszából csak azért mert későn születtünk. Ez az élmény talán az előző generációhoz is közelebb hoz minket.
 • KommentElek
  Családbarátok.
  Most legjobban a 3 és kb. 10-11 év közötti családok vannak szét szívatva.
  Karanténba raknak osztályokat, csoportokat, a szülők pedig oldják meg a felügyeletet, ahogy akarják.
  Ha a gyerek kontaktszemély, akkor a szülő NEM MEHET TÁPPÉNZRE, tessék csak elfüstölni már januárban az éves szabadságot, ha a munkáktató ezt tolerálja egyáltalán.
  Valahol itt kezdődne a családbarát hozzáállás, hogy ilyen kényszerhelyzetben mehessen a táppénz (amit ezek csökkentettek 60%-ra), nem feltétlenül az x támogatás a fontos.
  Kádár forog a sírjában, mint a propeller, hogy ez a sok demagóg lépés nem neki jutott eszébe anno.
 • Nyúl Kálmán
  Offtopic / kritika: Mik ezek a beágyazott képek mostanában a cikkekben? Szerintem nem illik a bloghoz. Olvasni jövünk ide, szerintem nincs rájuk szükség. Őszintén szólva a sok bugyuta grimaszos thumbnailes világban igazi felüdülés a letisztult Kiszámoló blogra jönni.
  De ez csak az én véleményem, régimódi vagyok. 🙂

  Én is utálom őket, de a sok hírolvasó program nem húzza be a cikkeimet, csak ha van benne egy ilyen gagyi kép.

  Ráadásul még egy csomót fizetnem is kell ezekért a képekért….

 • Sasfiók
  Nyilván a kisebb egységeknek nem lesz érdeke ezeket veszteséggel árulni, a nagyobbak meg megemelik más árát.

  Amúgy nem úgy volt, hogy ez volt az elmúlt 100 év legjobb 10 éve? Mégse olyan nagy itthon a jólét?

  Mi lesz itt ha a FED elkezd kamatot emelni?

 • Boba FED
  Ezt inkább ne.
 • KommentElek
  Tavalyi költségvetési hiány 5105,5 milliárd Ft.
  Dübörgünk, de lesz 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés, 6 havi fegyverpénz oltottaknak.
  Megyó 100 napos osztogatása egy erőtlen lepkefing volt ehhez képest, ennek se lesz jobb vége.
 • Bözsi
  Ahogy cikk mondja, vásárlokon lesz leverve máshogy. Ne higgye senki, hogy pl. multi Tesco majd saját zsebből veszít egy fillért is a kormány tűzoltásán. 6 hónap múlva meg jöhet még drasztikus emelés, amúgy is. És ha egy pár forint csirke árral tényleg szavazatot lehet nyerni, ott nagyon nagy szegénység van! Vannak bajok.
 • arul
  261 Ft a kristálycukkor
  Éljen soká Orbán Viktor!
 • Szocske
  “ Ráadásul még egy csomót fizetnem is kell ezekért a képekért….” vannak ingyenes stockfotos oldalak, pl pexels.com vagy pxfuel.com

  Próbálkoztam velük, olyanok is. Itt is vannak ingyenes képek, de sajnos a legtöbbször azok se jók.

  Miután kifizettem egy rakás képet előre, szóltak, hogy nekem adnak ingyen is, ha kiírom, hogy tőlük van. Köszi. 🙂

 • Pocakos Zöldséges
  Ahogy már írtam ide régebben is. Ne azt figyeljétek amit mondok, hanem amit csinálok 🙂

  A krumpli a paradicsom ( sárga és piros ) és még az uborka is kapnak egy kamatsapkát.

  Árbefagyasztás lesz!

  Választások után mindenki szívni fog 🙂

  Üdvözlettel:

  V- mint Viktor

 • alapos
  nem kell félned tőle, hogy visszajön a baloldal, ha te magad leszel a kommunizmus :D:D
  komolyan hihetetlen, hogy az emberek tudnak úgy rettegni a baloldaltól, hogy közben Kínának csicskázunk és komcsi módszerek mennek.
  Mellesleg meg, szidja mindenki a kádernyuggereket, de még ilyen 10 év, és a fiatalok ugyanott fognak tartani, hogy várják majd hogy az állam ADJA a lakást meg úgy általában mindent.
 • Éljen a szocialista mintaállam!
  Nincs már messze április 3. Kérdés csak az, hogyha veszít akkor vajon önként távozik vagy amerikai mintára megostromoltatja valamelyik közintézményt?
 • Blend Ahmed
  Kiszámoló “Én is utálom őket, de a sok hírolvasó program nem húzza be a cikkeimet…”

  A képméretet nem lehetne esetleg kisebbre beállítani? Így talán kevésbé lenne irritáló. Monitoron nézve majdnem akkora felületet foglal el a kép, mint a szöveg. (A kép most elnyomja a szöveget.)

  Fizetek érte 330 forintot és még kicsi is legyen? 🙂

  Na jó, kisebbre vettem.

 • Nans
  Cukor, liszt, napraforgóolaj? Ki vásárol ilyen élelmiszereket a 21. században? És miért? És kit büntet azzal, hogy ilyesmivel eteti?
  De biztos sokan veszik, ha ezeknek az árát akarják befagyasztani. Örüljön a nép!
 • Levi
  Áfacsökkentés pont, h semmit nem segít a vásárlókon. Lásd hús áfa, ingatlan áfa, mind ott maradt a vállalkozóknál, lakosság ebből semmit nem nyert. Semmi nem lett olcsóbb. Sőt, minden az egekben van. Építőipari árak pedig szóra sem érdemes. Szomorú a helyzet. Reggelig lehetne sorolni.
 • Istvan
  “A cukor és a sertéscomb elfogyott … étolaj nem is volt!” , hogy egy ismert filmből ferdítsek
 • Csillag V.

  A héten az egyik gyerek karanténban ,mert az ofő beteg a másikkal indulok reggel ugyanabba az iskolába a szomszédos terembe.
  Sok értelme van….
 • Unemployed
  Egyértelmű, hogy a szimpla falusi szavazókra lő ez az intézkedés, értelmiségi vonalon inkább visz, mint hoz, mert aki átlátja, hogy ez mekkora nonszensz, az inkább ellene szavaz, mint mellette.
  Egyértelmű, hogy a saját vidéki körzeteit akarja minden áron megnyerni és itt a minden áron-on van a hangsúly.
 • Kampány
  Ennek gyakorlatban észrevehető következménye nem lesz se így se úgy.
  Ez csak kampányfogás, hogy el tudják mondani hogy védik a családokat stb.
  Illetve kiveszik az ellenzék vitorlájából a szelet, akik hónapokon keresztül követelték ezt, és hasonló intézkedéseket.

  Szóval összefoglalva, ez politika, gyakorlati hatása nem sok lesz, kiakadni sem érdemes rajta.

 • tumpara
  Éljen, újra 3,60-as akarom mondani 360-as lehet a kenyér! Ez egy gazdasági csoda, ha így folytatják, jöhet a jegyrendszer…
 • örök körök
  Szép-szép. A bődületesen magas ipari gázár (műtrágya alapanyaga ugye, na nekik nincs rezsicsökkentés), megugrott energiaárak, benzinár, munkaerőhiány miatt amúgy is szopnak a termelők, hát most szívassuk őket másik oldalról is.

  Jövő nyárra ha tippelnem kell, csomó mezőgazdasági termelő csődbe fog menni. Na akkor lesz majd faszán megmentve a kisember, amikor nem lesz a polcokon se zöldség, se hús.

  Mostanság azon kezdtem el gondolkozni, hogy a mostani kormányra megyek majd szavazni én is. Egyék meg ők, amit főztek, ellenük menjen majd a nép kockakövet dobálni, ne értük.

 • Andor
  Hagyjuk már ezt az áfacsökkentést. Mindenki úgy beszél róla, mint a Szent Grálról. Tipikusan vagy érvényesítik az árakban, vagy nem..
 • -nb-
  A kenyér 3.60 lesz megint, mint gyerekkoromban 🙂
  3.60 EUR 😀
 • hazaáruló
  Melyik az a régió amihez nem akarunk tartozni? Kis ny-nyel kezdődik * XD

  Kéne eurót eladnom, remélem ettől a hírtől visszagyengül a forint. Azt sem értem mitől kapott ilyen erőre az elmúlt pár napban?

 • Kádárist
  Legalább a félbarna kenyeret meg a zsírt felrakhatták volna még a listára. Ja, és max. 2020-as árszinttel!
 • Maki
  Be kellene vezetni a szavazatstop-ot is, most, hogy már megvan a Kedves Vezető, aki megvéd mindenkit minden rossztól….
 • blc79
  Asszem most kell bevásárolni ezekből a termékekből, mert utána hiány lesz belőle – önköltségi ár alatt egy bolt se akarja majd árulni…
  @örök körök, egyetértek, szerintem is egyék meg amit főztek. Csak az a baj, hogy mi fogjuk megfizetni az árát a nap végén…
 • Legényanya
  Kövezzetek meg, de engem sokkal jobban zavar a baloldal ideológiai mozaikja, mint egy hülyéket irányítani, és befolyásolni akaró látszat kormány.

  Kérdésem, hogy ha más ülne a volánnál, nem cselekedne-e hasonlóképp?

  “Nem lenne nálunk semmi hiba, ha csak egy kis eszünk volna. De a legnagyobb baj az, hogy az elöljáróink még hülyébbek, mint mi vagyunk. Így volt ez mindig… Akár főispánt , akár bírót, akár tanácselnököt választottunk. Hiába választottuk a legeszesebbet, amint beleült a hivatali székébe, rögtön kezdett hülyülni, elfele, MIND! Én csak egy egyszerű parasztasszony vagyok… Nem tudom mi az oka, talán a székekben van a baj, vagy valami másban… “

 • Ordas
  Moncs új a nap alatt. Alig 13 éve, még 2010 előtt volt ÁFA-kommandónk
 • K.E.
  A cukor??? Ezt jól olvastam? Cukor?????Ebben az országban? A kristálycukor???? Nem lehetett volna az alma? Vagy a sütőtök? Vagy akár a krumpli?

  Nem éltem abban a korban amikor “központi” árszabályozás volt -egészen eddig… valahogy nem kecsegtet semmi jóval.
  Az elképzelhetetlent is el kell képzelni…

 • Csizkek
  “ Kéne eurót eladnom, remélem ettől a hírtől visszagyengül a forint. Azt sem értem mitől kapott ilyen erőre az elmúlt pár napban?”

  Megporgetik a kampanyt. Tul nagy kamatot nem akar a foni, mert morogni fognak az ingatlanhuszarok. Szerintem ugy erzesre az mnb hasznalja a devizatartalekot es erositik a huf-t. Valasztasokig minden egy lapon. Betonpumpa nem allhat le, rezsidemon legyozve, olcso a huslisztcukortej, huf ak erosodni kel.. mi van meg? Lehet talalgatni. En epp huf-t akarok eur-ra. Szal meg par het es remelem 345re letoljak az arfolyamot. Valasztasokig semmi nem szamit

 • jami
  kristálycukrot nem tudom, mikor vettem utoljára 😉 Tejet mondjuk sokat, de jobban megérzem, hogy mennyit ment fel MINDEN más (is 😉 Most majd jól meg leszünk mentve 10-20.- csökkentéssel, közben pl. a méz 300+ változott és még tudnám sorolni azokat, amiket rendszeresen fogyasztunk.
  Ja, épp lefújták a nyári nyelvtanfolyamokat – mert nincs pénz. Durva helyzet van…
 • Torrente
  Ha már mindenképpen kép kell a cikkbe, ráadásul közeli akkor nem lehetne inkább egy fiatal hölgyről? Egy haverom kérdezi… Ha kattintás miatt kell akkor az még jobban pörgeti.
 • DontPanic
  Az az elszomorito igazsag, hogyha a tobbseg itthon ennek tapsikol, akkor ez a nep ezt akarja es ezt erdemli. Elszomorito… mi marad azoknak, akik nem kommunizmus iranyaba halado orszagban akarjak az eletuket leelni, gyerekeiket felnevelni? A koltozes? 🙁 elszomorito, hogy idaig sullyedt moralisan ez az orszag.

  Sok ertelme persze nincs, mert a diszkontok ugyis elkenik a kosar egyeb elemein, ezt ok is tudjak. Emiatt aruhiany nagy valoszinuseggel nem lesz.

 • untermensch4
  Nekem nincs ilyen kép-problémám. Olyan adblockerem van hogy a youtube-reklámok létezéséről is máshol értesültem, bár kétszer cecília átjutott még tavasszal… de ezt leszámítva évek óta nem látok a monitoromon reklámot
 • Vladislav
  Amikor olvastam, hogy Orbán Viktor bejelentést tervez, írtam is egy barátomnak, hogy tuti rögzíteni fogják a kiló krumpli lakossági árát a választásig. Majdnem.
  Kíváncsi vagyok, mivel rukkolnak még elő. Gondoljon mindenki valami abszurd dologra. Most valami még abszurdabbra. Igen, igen, az lesz a következő!

  Remélem a csirkéknek is szóltak, hogy mostantól nincs mellre edzés, csak combra. 🙂

 • Attila
  Komolyan minden hülyeséget át fogunk venni a szocializmusból? Voltak ott azért értelmes gondolatok is, nem kellene a legrosszabbak közül szemezgetni..
 • Pampalini
  És még csak január közepe van…
 • 95 D méretű inflációs kosárka Dolly Buster PMÁP extra
  Áhá, mostmár tudom miért hozza majd ki a KSH a 3%-os inflációt. Az alapvető élelmiszerek majd súlyozottan szerepelnek 😉
 • Gary
  @örök körök
  Értem én a bosszúvágyat, de könyörgöm, ne így! Az őrületet most kell megállítani, csak ezért ne adj nekik újabb 4 évet rombolni!
  Nem biztos, hogy a történelem megbocsátja most ezt a gondolatmenetet. (Morfondírozz kicsit az EU-tagságunk jövőjén.)

  @hazaarulo:
  Ha nem sürgős, akkor inkább ne. Valami azt súgja, hogy nincs túl messze a 400-as (500-as?) EUR

 • LSV
  “Cukor, liszt, napraforgóolaj? Ki vásárol ilyen élelmiszereket a 21. században?” Az ország 99%-a, de a tésztát kihagytad…

  Tegnap dobtam hátast, mert eddig 200ft körül volt a 2.8% tej a lidl-ben, most meg 250ft. Ez kerek 25% emelés. Nem 10-20ft-tal, vagy fokozatosan, hanem bele a lecsó közepébe. Tudom a sparban meg 380ft, ezért nem is vettük ott eddig.
  Kedvenc házi mézemet tavasszal még 2500ft-ért adta a néni, karácsonyra már 3000Ft volt. Itt is hogy kerek legyen, 500ft-tal emelte.
  Én meg ha fél napi munkát végzek, (más által épített vezérlő rendszer visszafejtése, majd megrajzolása, a hiba meghatározása, majd javítás) és kérek 10e ft-tot akkor megy a hírem milyen drágán dolgozom…

 • Don Tejbegríz a féllábú matrac
  Kíváncsi lennék rá, vajon kötelezni lehet-e rá a kereskedelmi egységet, hogy ezt a 6 terméket veszteséggel értékesítse, vagy csak simán kiírják, hogy bocsánat, átmeneti készlethiány miatt nem tudjuk a kedves vásárlót kiszolgálni? Mennyi a hatósági ára amúgy az olaj literjének? Tankolni megéri vele a traktort?
 • Laci bácsi
  Ha egy dolgot tudsz, akkor – majdnem – mindent tudsz. Nevezetesen: te itt lent nem tudhatod, hogy kinek a keze kinek a zsebében van. Magyarul: nincs semmilyen potenciálod arra, hogy lásd a dolgok lényegét. Szép lehetsz, de okos nem. A lényeget azt hiszem, hogy ezzel le is írtam, ami persze énreám is vonatkozik.
 • Családfõ
  Február 1-től az ingatlanok árát fagyasztják be, a 2013. december 6-i négyzetméterár szinten, településenként, kerületenként és falazattípusonként meghatározva. Minden hirdetett régi vagy új lakás árát ehhez kell majd igazítani.

  Azért, hogy ne érje hátrány azokat, akik időközben vettek méregdrága ingatlant, az akkori eladóknak vissza kell fizetniük a kalkulált különbözetet. Ha többször cserélt gazdát az ingatlan, akkor minden eladó a saját vevőjével számol el.

  Ugyanitt: február 1-i belépéssel ingatlanár-különbözet kiszámoló munkatársakat felvesznek versenyképes alapbérrel és előnyös juttatásokkal (=havi ingyen 5 kg cukor és 5 liter napraforgóolaj, 10 liter tejben áztatva)

  Mi jöhet még?

 • Fuxisaurus
  Ha a fagyasztott csirkemellet is befagyasztják, akkor a kiolvasztásra még több energia fog elmenni?
 • mtoma73
  Na mondjuk nekem ezek pont nem alapélelmiszerek, csak a csirkemell, amit veszünk gyakrabban. De abból is melyik, a szeletelt, vagy ami egyben van? A hentesre is vonatkozik, vagy csak a boltokra?
  Jó így “megvédeni” a zembereket, hogy ráterhelem másra.

  Jöhetnek a receptek, amiben csak a 6 alapélelmiszer van. 😀
  Igazán a krumplit is hozzácsaphatták volna, hogy legyen köret is a lisztben forgatott, olajban kisütött csirkemell/sertéscombhoz. Cukrozott tejjel.

  Gratulálok az ötletgazdának!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.