Nincs megállás

Megint megvédik az embereket, most éppen hat alapvető élelmiszer árát fagyasztják be az október közepi árszinten: 2,8%-os tej, csirkemell, cukor, liszt, napraforgóolaj, sertéscomb. (Update: ma hozzácsapták még a csirke-farhátat is.)

Hogy mit jelent az októberi árszint, az még kérdés. A bolt saját árát kell nézni, vagy egy országos átlagárat? Ha országos átlagárat, akkor a kormánynak oly kedves CBA-kat és kis üzleteket lövik lábon, de nagyon. Ha a bolt saját árát, akkor ha éppen akciós volt a termék, akkor akciós áron kell adni fél évig?

Melyik tej és melyik csirkemell árát kell nézni? Csak az Auchan árul belőle vagy tíz félét tíz áron. (Update: minden boltnak a saját árát kell majd visszaállítania. Csak a tartós tej ára lesz befagyasztva.)

Ha nem tart a bolt csirkemellet, csak pulykamellet és csirkecomb filét, 2,8%-os tej helyett 1,5%-osat vagy 3,5%-at, esetleg csak tartós tejben lesz 2,8%-os, ha mindig elfogy a napraforgóolaj és csak repceolaj lesz, akkor elkobozzák a boltot, ahogy a benzinkutakat fenyegették?

Ha a bolt felemeli a többi termék árát, hogy kompenzálja a veszteséget, akkor jól járt a kisember? Ha ki tudja, mit talál még ki a kormány, mindennek felemeli az árát az áruház, akkor mennyire szívta meg a megvédett kisember?

Ha holnaptól csak a leghitványabb minőségű lisztet, csirkemellet vagy tejet lehet majd kapni mindenhol, akkor ennek örülnünk kell majd?

Ha több csirkemell fogy, mert olcsóbb lesz, ki fogja megvenni a csirke többi részét? A csirke nem csak mellből áll ugyanis.

Ha holnaptól csak szlovák tejet meg brazil csirkemellet, sokkal olcsóbb mélyfagyasztott sertéscombot lehet majd kapni mindenhol, akkor boldogok lesznek a magyar termelők? S ha csak veszteséggel tudják majd leadni a tejet vagy a sertést, akkor majd őket is kompenzáljuk?

S vajon egy átlag háztartás mennyit költ ezekre a termékekre egy hónapban? 3%-a a teljes kiadásának? 0,3%-át spórolják meg a fizetésüknek a kormánynak hála? Mi lenne, ha inkább az áfát csökkentenék ennyivel? Védjük meg a kisembert lengyel módra: csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját, ha már mindenképp csinálni kell valamit a választások miatt.

Ki kell majd írni a boltokba is nagy narancssárga táblákra, hogy a kormánynak köszönhetjük a spórolást, ahogy azzal a bankokat szívatják és a közműszolgáltatókat is?

“Ön 17 forintot spórolt meg a tej árán Magyarország kormánya jóvoltából.”

S mi lesz a következő lépés? Az Árhivatalt már szervezik újra, mint a régi szép időkben? Van már terv a téeszek újra megszervezésére? Mindjárt jobban lehetne szabályozni az élelmiszerek árát, ha újra téeszekben termelnének mindent, nem?

Kapcsolódó cikk az árbefagyasztásról:

Ez lenne a magas infláció valódi oka?

Share

349 hozzászólás

 • Perpetuum Mobile
  , @akönyvelő

  Mi 2 hónapja költöztünk haza, de elkeserítő, hogy 55 év felett nem igazán tudunk itthon elhelyezkedni, a fizetésekről már nem is beszélve.
  Már így két hónap után megfordult a fejünkben, hogy visszamegyünk skandináviába dolgozni, mert itthon eddig semmi esélyt nem látunk rá.

 • Krokodil888
  : mi vett rá titeket, h visszegyertek Skandináviából? Ha nem szeretnéd elmondani, rendben van 🙂
 • Gábor84
  “rra mutat rá, hogy mennyire az ellenkezője igaz annak amit írtál” Maradjunk a tényeknél, ezt írtam: “De feltételezzük, hogy változatlan a nominális bevételed, ez esetben a (változatlan) fogyasztói kosarad többe fog kerülni, kevesebbet tudsz megtakarítani. ” Ez a példa. Ha annyira csóró vagy, hogy nem tudsz megtakarítani se, akkor nyilvánvaló, hogy a fogyasztásodon kell változtatni változatlan nomináljövedelem mellett. Vagy nem értetted a példát, vagy csúsztatsz.

  “csak képes a kritikus gondolkodásra.” ja azért megy itt a 12 évezés. miután a baloldali kampányközpont kitalálta ezt a panelt, véletlenül a kritikus szabadgondolkodók is elkezdték terjeszteni 🙂

 • Gábor84
  “Leírod, hogy kell az infláció, de amikor más írja, akkor az ördögi terv.” valamit megint benéztél, nézzük csak meg jobban ezt a beszélgetést:

  Gábor24: “miért engedték akkorára az inflációt, hogy ilyen intézkedést legyen szükséges hozniuk? ” ez egy jó felvetés, szerintem simán elszámolták magukat. Továbbra se hiszek a nagy 0rbáni inflációs tervben, de azt teljesen reálisnak látom..”

  Blazember: “Szerintem nem elszámolták magukat, hanem nem érdekelte őket az infláció, mert az nekik dolgozik.”

  Ebből mégis melyik az a rész, ami nem azt jelenti, hogy a jelenlegi, 6-7, nem 3-4% (!) inflációt direkt csinálták, engedték, mert az nekik jó? Én nem tudok reagálni, csak arra, amit leírsz (és ami ebből logikusan tényszerűen következik). Ha naponta mást írsz, akkor meg egyáltalán nem tudok sajnos, nekem erre nincs időm. “ami viszont csak szerinted nem gerjeszt inflát” ezt hol olvastad?

 • Gábor84
  Maradjunk továbbra is az elhangzottak vonalon: “Ha nem látod, hogy miért kellett belső adóssággá konvertálni a külső adósság jelentős részét (lakossági állampapír), akkor nem látod. Többen előre szóltak, hogy magas inflációra készül a kormány és jé, tényleg ez lett. ” Nehéz ezt nem úgy érteni, hogy.a kormány azért pörgeti az inflát, hogy így faragja a forintosított államadósságot. A méretes (egyébként piaci talán euro vagy dollár, nem ázsiai) őszi kötvény totálisan szembe megy az elmélettel, mert ellopják a pénzt ezért nem küld BRX. De akkor miért nem akarják azt is belföldi adóssággá konvertálni? Ez a kérdés, nem az, hogy éppen devizaforráshoz milyen módon jutnak vagy nem jutnak.

  Megszorítás: fogalmi problémáid vannak. Ha masszív minimálbér, közszolgálati bér, nyugdíj emelések, hatósági árazás stb vannak, az nem megszorítás..

 • Gábor84
  folyt Ha egy rezsim megszorítani akar, akkor jellemzően a fenntarthatatlan túlfogyasztást, kiadásokat, életszínvonalat akarja csökkenteni. Most éppen mindent megtesznek, hogy adott infláció mellett is fenntartsák a fogyasztási-megélhetési szintet, ez minden csak nem megszorítás.

  Az hogy meg a beruházásokat csökkentik, az csúnya megszorítás, mert kell a pénz öntésre, de a kormány nem vesz vissza az infagerjesztő betonpumpából, a beruházások lehet már illatos hegyi levegőből készülnek 😀 én értem hogy a nagyon független és nagyon objektív online sajtó leírja minden gazdasági jelenségről, hogy az miért rossz és miért hibás érte az 0rbán, és ezek tényleg nagyon hihető történetek, csak a gazdaságnak-társadalomnak megvan az a képessége, hogy minden összefügg mindennel. És a szépen egyesével felépített rendszert sajnos az 0rbángyűlölet láthatóan nem tartja össze.

 • Gábor84
  János Puszita

  Vagy éppen pont fordítva. Mit nem értettél, mit rajzoljak le?

 • csizkek
  “ja most már tényleg világos, ez egy felépült, elkészült, tökéletes infrastruktúrájú ország, semmi szükség semmi építésre”
  Most, hogy mondod valoban:) Nepliget feluljaro megvan? Lassan osszeszakad, fel kene ujitani. HAny stadion epult 2-3-400mrd-ert a kornyeken?
  Akarhova megyek minden falu epul szepul. Mindenhol van mar terko szokokuttal. Ferto to? Betonozzuk mar le.

  Ertem en hogy a ner akademian tanitjak a szalmababozast es a relativizalast. de most nem a magadfajtaknak irogatsz. Kapd ossze magad.

  Az annnnyira gyönyörű és annyira magyar, hogy az Üllői úti felüljárót le kellett zárni pénzhiány miatt, miközben két vadonatúj százmilliárdos stadion mellett megy el. 🙂 Ja és ott van a stadionokkal szemben a lepukkant kórház is. Ebben úgy minden benne van az elmúlt 12 évből.

 • csizkek
  “ja azért megy itt a 12 évezés. miután a baloldali kampányközpont kitalálta ezt a panelt, véletlenül a kritikus szabadgondolkodók is elkezdték terjeszteni ”

  Az latszik, hogy csak “kampanykozpontban” tudsz gondolkodni.. Nehez vmi sajat gondolatot osszeszedni..Csak abba tudsz gondolkodni, hogy ha vki ruhelli a korrupcio ner rendszeret akkor az vmi baloldali? Nem p..mek, a ner az nem jobboldal es a bal ennek nem ellentete. Ha vmi nem mukodik, azmeg nem jelenti, azt hogy akkor az ellentete fog mukodni. Tudom egyszeru gondolatokat jol lehet puffogni vele. Jo peldajat hozod a Dunning-Kruger hatasnak, mintaszeru.

 • Attecte
  “És a szépen egyesével felépített rendszert sajnos az 0rbángyűlölet láthatóan nem tartja össze.”

  Nagyot fogsz pislogni áprilisban.

 • untermensch4
  Azért az elmúlt 12 évet nézi a Zember mert maga OV mondta hogy ne azt nézzük amit mond hanem amit tesz. Egyébként a kétlövészárkos világnézetedben én vagyok a “centrum” fletóval és viktorral ugyanazt csinálnám érdemeik elismeréseként. Csak nem írhatom le hogy mit mert az internetes felület miatt vmi jogász a “nagy nyilvánosság előtt” és a “bűncselekményre való felhívás” kifejezésekkel fárasztaná magát.
 • Attecte
  névtelen vagy, mi baj történhet? 😉 Miklós meg véletlenül tárhelyfelszabadítás címén törölte az IP címet, amiről írtál. Ha egyáltalán GDPR alatt eltárolhatja.

  Az más kérdés hogy pont Miklós maga nem engedni ki olyan kommentet énszerintem.

  Namindegy, nem belelovallni akarom magam, csak szerettem volna hogy tudd te is, meg itt mindenki: azt írsz az interneten, amit akarsz, olyan ocsmányan, ahogy akarod, ha gondoskodsz a megfelelő anonimitásról.

 • Gábor84
  igen, ez a játék nagyon jó, nem értitek vagy inkább nem akarjátok érteni amit írok, cserébe ha láttok egy szót, amihez jön vlami olvasmányélmény a független objektív sajtóból, akkor azt ezerrel toljátok. Ja, összeomlik a felüljáró, de nem kell a betonozás 🙂 mert va na jó betonozás ami nem növeli az inflációt, és van a rossz betonozás ami, igen. Ahogy van jó betompumpa a Fertő partján is, feltéve ha az osztrák oldalon van, meg van a rossz, ha a magyar oldalon, teljesen világos 🙂

  “Az latszik, hogy csak “kampanykozpontban” tudsz gondolkodni.. Nehez vmi sajat gondolatot osszeszedni.” Igen, hozzátok szó szerint a központi üzit, és akkor azt nem kéne észrevenni, vagy mi? 😀 Kétségtelen, hogy egészen fideszes pártpropaganda volt, amikor arról értekeztem, hogy mennyire elszámolták magukat. Elképzelni se tudok durvább agitációt!

 • Perpetuum Mobile

  Családi okok miatt jöttünk haza.
 • Gábor84
  “Nagyot fogsz pislogni áprilisban.” Megint nem sikerült az értelmezés. Mondjuk nem csodálom, ha jól emlékszem te nyitottál úgy, hogy “most már MZP meg az ellenzék megérdemli”, hogy aztán lepropagandázz valakit, aki csak leírta a véleményét egy ügyben. Hát nem a legélesebb kés a fiókban. De térjünk vissza a tárgyra: természetesen minden mocsok lehet sikeres a szavazás napjának a végén, de sajnos attól még összefüggéstelen mocsok marad. Egyébként nem érdekel a választás eredménye, rég magasabb életszínvonalon éljek, hogy befolyásoljon, közösségileg meg így is úgy is ugyanazzal a néppel kell osztoznom, ami választási eredménytől függetlenük is eléggé konfliktusos.

  “Csak abba tudsz gondolkodni, hogy ha vki ruhelli a korrupcio ner rendszeret akkor az vmi baloldali? ” Nem, többször leírtam már, felőlem szabadon gyűlölhet bárki bárkit és bármit, én nem szólok bele.

 • Gábor84
  Látom egyébként, hogy továbbra se megy a megértés, így elmagyarázom még1x: semmi baj nincs azzal, hogy az ember baloldali, középen álló vagy jobboldali, egyik sem önmagában minősítés, senki nem lesz attól morálisan se támogatandó vagy elítélendő, mert jobb/baloldali stb. A problémakör lényege ott van, amikor emberek az érzelemvilágukat szakmaiságnak akarják beállítani, és ugyanazon számokat, eredményeket vagy kudarcokat az (el nem ismert) politikai üléspont alapján értékelnek. Mondjátok azt hogy az 0rbán lop, magas a 27% áfa vagy akármi, van elég gond, van elég elbaszásuk, van elég bármi ami miatt gyűlölködni lehet, de ne akarjátok már megmagyarázni hogy megszorítás van, amikor tele az áruházak parkolója stb. Tudjátok mikor volt decemberben uakkora infa mint most? 2007ben. És mi volt még abban az évben? 0,2 százalékos növekedés, 20 év legalacsonyabb béremelkedése és világgazdasági boom..
 • Attecte
  valóban azt mondtam, hogy MZP és az ellenzék, ÉS a magyar emberek is, mind megérdemlik a kormányváltás esélyét. Ez tökéletesen így van. De ez nem propaganda, hanem tények. Ahogy gúnyolódtál: függetlenobjektív megállapítás. Csak ez tényleg az, attól hogy gúnyolódsz nem lesz hamis.

  Az pedig külön zseniális, hogy te kérsz számon propagandázás miatt, miközben mocsoknak nevezed az ellenzéket. Több száz olyan komment után, amikben ízekre szedtek, szednek mindig is. Szívesen belemennék én is, tényleg, már nekem kellemetlen, Miklós mit gondolhat amikor ezeket látja, de a többiek után nem tudnék újat mondani.

  Amit nehezebb szó nélkül tűrni – mert amúgy engem sem érint nagyban a választás eredménye, hogy a szeretteimet viszont igen: családot, barátokat, és a te apologetikus, relativizáló mentalitásod közrejátszik abban, hogy olyan rendszer marad, amiből nem tudnak kitérni.

  Bűnös vagy.

 • Surci

  “Tudjátok mikor volt decemberben uakkora infa mint most? 2007ben. És mi volt még abban az évben? 0,2 százalékos növekedés, 20 év legalacsonyabb béremelkedése és világgazdasági boom..”
  És tudod mi volt még? Rekord államadósság, rekord AHT hiány, ikerdeficit, aztán következő évben a világgizdaság pénzbősége hirtelen elapadt. És tudod mi jött utána?

  Persze a szemellenzősnek hiába magyarázza az ember, nem érti, mert nem is akarja. Hogy a kettő ugyanaz, ugyanaz az elkúrás mint 2006 előtt, és az eredménye is ugyanaz lesz.

  “de ne akarjátok már megmagyarázni hogy megszorítás van, amikor tele az áruházak parkolója”
  Most még nincs, mert 3 hónap múlva választás. Tudod ElQró sem februárban, a választás előtt, hanem májusban, választás UTÁN adta elő az öszödi beszédet és vezetett be megszorításokat.

  Ez nem jobb-vagy baloldaliság kérdése, aki tud számolni annak nyilvánvaló az elqrás.

 • Gábor84
  “De ez nem propaganda, hanem tények.” Tehát amikor nyíltan kiállsz egy politikus mellett, olyan acélos érvekkel, hogy “megérdemli”, akkor nem propagálod az embert, hanem tényt közölsz. És aki esetleg egy kérdőjelet rajzol ennek kapcsán az égre, az gúnyolódik. Kiégek 😀

  “Az pedig külön zseniális, hogy te kérsz számon propagandázás miatt, miközben mocsoknak nevezed az ellenzéket.” Te miről beszélsz? Te ilyet hol láttál, te jó ég, ennyire fogyatékosba ne csússzunk már le. Olvassad el még1x, lassanm türelmesen, ha nem érted, ne hazudgálj össze ilyeneket. Egyébként az ellenzékről a véleményem sajnos csúnyább, mint hogy mocsoknak nevezzem őket, de ennek pont semmi jelentősége, ez nem az a kör ahol a szubjektív világomat szeretném megtárgyalni bárkivel. És igen, rühellni az ellenzéket nem propaganda. Ahogy itt kifejtették (másik irányban). “amikben ízekre szedtek” én nem láttam ilyet.

 • Gábor84
  és természetesen a munkanélküliséget (és deviahitelezést) se hagyjuk ki a gyurcsányi évek sikersztorijából!

  A párhuzamod egyébként jó annyiban, hogy aki arra számít, hogy a választások után is tartható a jóléti intézkedések bővülése ilyen ütemben, az valóban eléggé el van tévedve. Új intézkedésre nem számítok, de a meglévők jelentős megszorítására/törlésére sem, olyan viszont esélyes, hogy szociális szabályokat hoznak a rezsicsökkentésbe, adókedvezményeket eltörölnek, beruházásokat törölnek, támogatási programokat törölnek (igazából már csak ezen az ágon konszolidálni lehetne a költségvetést, Miklósnak vannak jó cikkei az év végi pénzesőkről), közigben bérstop, leépítések, ilyesmik. 07-hez képest azért sokkal jobb a helyzet szerencsére.

 • Gábor84
  “Amit nehezebb szó nélkül tűrni – mert amúgy engem sem érint nagyban a választás eredménye, hogy a szeretteimet viszont igen: családot, barátokat, és a te apologetikus, relativizáló mentalitásod közrejátszik abban, hogy olyan rendszer marad, amiből nem tudnak kitérni.

  Bűnös vagy.”

  Elismerem! Nem vagyok jóember! ÉS ráadásul büszke rá.

 • csizkek
  “cserébe ha láttok egy szót, amihez jön vlami olvasmányélmény a független objektív sajtóból, akkor azt ezerrel toljátok.
  Ja, összeomlik a felüljáró, de nem kell a betonozás mert va na jó betonozás ami nem növeli az inflációt, és van a rossz betonozás ami, igen. ”

  Sok mindent nem nagyon lehet hozza tenni mar, azt hiszem. Csak kiemelni ujra Szalmabab erveles: a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  VAgy a Dunning Kruger effect: commons.wikimedia.org/wiki/File:Dunning%E2%80%93Kruger_Effect_01.svg
  A kerdes nyitott, melyik veget tolod a skalan. A “Know nothing” vagy a “Guru”..

 • csizkek
  “Az annnnyira gyönyörű és annyira magyar, hogy az Üllői úti felüljárót le kellett zárni pénzhiány miatt, miközben két vadonatúj stadion mellett megy el. Ja és ott van a stadionokkal szemben a lepukkant kórház is. Ebben úgy minden benne van az elmúlt 12 évből.”

  Tokeletesen benne. Azzal a hattertennyel, hogy a felujitas Bp. hataskor es nem allami. Ergo inkabb szakadjon le:) Mint a jarvanykezeles. Tok mindegy a halalozas.

 • untermensch4
  Mi baj történhet amikor már olyan szinten járnak göbbelszék hogy amikor azt mondom “nem jó ötlet ez az árbefagyasztás” akkor az én álláspontom a “szocializmus”… de egyébként is vannak az élet különféle területeiről ismerőseim (ha nem is sok), megelégszem a kulturált önkéntes jogkövető magatartással és a sorok között írással 🙂
 • untermensch4
  “amikben ízekre szedtek” én nem láttam ilyet. Nyilván nem látod a saját csúsztatásos “érvelésedet” amivel eleve kissé égeted magadat mert visszaolvasható, akik válaszolnak azoknak meg 4 évnél hosszabb a memóriája…. Tényleg segíteni akartam amikor javasoltam hogy ne úgy csináld ahogy egy hangzó beszélgetésben bevált, a szó elszáll, az írás megmarad és ráadásul a nonverbális eszközök sem működnek.
 • V
  ekkora magabiztossaggal mar senkinek nem lehet ketsege rola hogy itt mindenki hulye – magamat beleertve is – es egyedul Gaborunk ertelmes. Szerintem akkor Gaborunk el is mehet vissza a barlangjaba aludni mert mar faraszto a vergodese. Tobbet nincs is ertelme hozzatenni
 • Surci

  “Új intézkedésre nem számítok, de a meglévők jelentős megszorítására/törlésére sem”

  index.hu/gazdasag/2022/01/17/csaladtamogatasok-kivezetese/

  “olyan viszont esélyes, hogy szociális szabályokat hoznak a rezsicsökkentésbe, adókedvezményeket eltörölnek, beruházásokat törölnek, támogatási programokat törölnek közigben bérstop, leépítések, ilyesmik.”

  A gaz gyurcsányi időkben ezeket megszorításoknak nevezték 😀

 • BlaZember
  Én nem hiszek a bal, vagy jobboldaliságban, se abban, hogy az egyik brancs jobb lenne, mint a másik. Orbánnal is “csak” annyi bajom van, hogy általam korábban nem látott társadalmi ámokfutást rendezett és rendez, soha nem látott károkat okozva az országnak. Itt vagy te példának, aki képtelen vagy nem baloldaliságot belelátni egy egyszerű kritikába, holott a blog tele van jobboldali emberekkel. Gazdaságilag meg pont akkora trágyát hoztak össze, mint az előző brancs. Csak közben nem volt egy történelmi méretű világválság.

  Infláció: nekem is jó az infláció, pont ezért vettem fel hitelt tavaly az “orbáni ördögi tervem” részeként. Viszont egy nagyobb infla már nekem se lenne jó. Hogy ezt érted-e… az nem nagyon érdekel.

  “Masszív béremeléssel” meg itt ne nevettesd ki magad. 15% kaja ár emelkedéssel, árstoppal, tanárok sehol. Csökkentették kicsit a fizuk leértékelődését…

 • Gábor84
  én elhiszem neked, hogy ezek bonyolult képek, ha arra vagy kondicionálva, hogy a szádba rágják a központi üzenetet a központi újságból, csak reménykedni tudok, hogy nem mindenki ennyire tehetség. De mivel nagyon pedagógus vagyok kezdjük előről!

  Jöttök itt ipari szinten hogy az állami betonpumpa miatt van magas infláció meg nem kapni szakit a házhoz, szerény kérdésemre, hogy akkor nincs már szükség betonpumpára szerintetek elkészült az ország, hogy de hát leszakad a felüljáró. Akkor talán mégis kell az a betompumpa? Az hogy meg felüljáró vagy stadion egy remek vita, csak éppen kurvára nem a téma, = terelés. Erről beszéltem olvastok valamit (leszakad a felüljáró, lebetonoznak mindent is, infláció stb.) és ha a hívószavakat meghalljátok, bedobjátok az olvasmányélményt, nem zavartatva a csúnya összefüggésektől, például hogy a felüljáróba is a pumpából jön a beton.. grat!

 • Gábor84
  ja, annyira gáz amiket írok, hogy rendszeresen vissza kell és vissza idézem a beszélgetéseket, mert elszállnak itt a kollégák. utána mindig nagy a csend… ez hogy fér bele az elméletedbe?
 • Gábor84
  linkelsz egy cikket a bejelentésük óra köztudottan határidős intézkedésekről, ezzel mit csináljak? elvileg lenne lehetőség ezeket is hosszabbítani, nincs kőbe vésve, de a korábbiak alapján erre se látok sok esélyt.

  “A gaz gyurcsányi időkben ezeket megszorításoknak nevezték” Azért van pár nagyságrend minőségi különbség. A magyar költségvetés hatalmas, a sorokat lehet vég nélkül tologatni bármilyen irányban, csinálták is fogják is. Leírtam már egy lehetséges (ahogy én használom) definíciót a megszorításra, ha érdemi reálgazdasági (elsősorban GDP, foglalkoztatottság) és társadalmi (megmarad az emberek foga) veszteséggel jár, tömeges és látható életszínvonal csökkenéssel nem jár, addig én nem hívnám annak. De ha elveszik választás után a 13. havit, fiatalok kedvezményét, visszaemelik a szochot stb. akkor aláírom hogy ugyanazon tehetséggel állunk szemben mint a gyurcsányi időkben.

 • Gábor84
  milliószor leírtam, de akkor újra, engem totál hidegen hagy, hogy ki milyen oldali, semmi baj nincs azzal, ha éppen bal vagy jobb. Amiért én szólni szoktam, amikor X szekta kinevezi magát az egyetlen tudós igazságnak, a független objektív szakmának, mindezt természetesen keményen vonalas, első kérdésre kártyavárként összedőlő panelok alapján. Például 2022 januárjában arról értekezik egy fidesz kormány értékelésekor, hogy “Csak közben nem volt egy történelmi méretű világválság” mindezt egy két éves covid globál sokk után. És tényleg nincs ezzel baj, van akinek az 50-es évek is jó volt, csak ne akard-akarjátok megmagyarázni szakmai alapon hogy miért csúnya rosszember aki nem így gondolja. Nekem semmi bajom pl a stadionnal, meg csomó dologgal amitől ti epét hánytok, de nem állok le szakmázva megmagyarázni hogy ez az egyetlen igaz út..
 • Gábor84
  “Masszív béremeléssel” meg itt ne nevettesd ki magad.

  látod pontosan erről beszélek, majdnem 20% minimálbéremelésnél, százmilliárdos közbérfejlesztési programoknál arról értekezel, hogy a “masszív béremelés” mennyire nevetséges állítás.. az eredeti gondolatmenetet már vissza se idézzük, hogy mennyire eltévedtél

  a személyes inflációs drámád nem tudom hogy ide, engem kevésbé érdekel bevallom

 • BlaZember
  “milliószor leírtam, de akkor újra, engem totál hidegen hagy, hogy ki milyen oldali, semmi baj nincs azzal, ha éppen bal vagy jobb.”

  Ja, csak közben baloldali kommunikációról beszélsz egy csomó sokkal inkább jobboldali ember esetében is. Láthatóan azt se érted, hogy mit beszélsz. Próbálod középre pozicionálni magad, miközben ordít rólad, hogy itt te húzol bárhova is, és nem oldalra. Ha téged nem zavar a stadionépítés, meg a térkövezés, meg a rengeteg értelmetlen project, miközben nincs pénz tanárokra, vagy épp felüljáróra, hogy a “masszív béremelések” közben árstopot kell bevezetni stb az a te bajod. Lehet, sőt kell is ilyeneket csinálni, ennek a mennyisége a gond. Meg fogsz amúgy lepődni, hogy hányan fognak itt ugyanezen a néven ugyanígy hülyeségnek nevezni hülyeségeket egy esetleges kormányváltás után is. Nemcsak itt, de a “baloldali” médiában is. Akkor mivel fogsz jönni?

 • BlaZember
  “Csak közben nem volt egy történelmi méretű világválság” mindezt egy két éves covid globál sokk után.

  Ha nem látod a különbséget a mostani helyzet és a 2009-es között, arra nem lehet mit mondani. A mostani jeleket (növekedő ingatlanárak, bérek, növekvő kockázatvállalási hajlandóság stb) a válság előjelének szokták gondolni. Válságban nem fektet a háziasszony bitcoinba, meg részvényekbe, mert nincs miből, kivonja belőle a pénzét. Szakadnak az árfolyamok. A válság az, amikor az elcsúszott gazdasági állapot “erőszakkal” átrendeződik egy egészségesebb állapotba, komoly vagyonokat elégetve. Ez történt 2009-ben, és ez nem történik (még) most.

  “a személyes inflációs drámád nem tudom hogy ide, engem kevésbé érdekel bevallom”

  Mert azt sem érted, hogy nem személyes drámáról írtam, hanem annak az ellenkezőjéről. Gyakorlatilag ingyen pénzhez jutottam a magas infláció hatására.

 • Szabolcs
  Gábor84
  2022-01-18 at 09:51
  “utána mindig nagy a csend…”

  Igazából nem is csak Neked, hanem a többiek helyett: sokan azért nem reagálnak ezekre, mert rájönnek, hogy felesleges. A hallgatás nem mindig egyetértés, még ha az ötödikes éned azt is hiszi, hogy ha hangosabb/kitartóbb vagy, akkor igazad is van.
  Idővel majd mindenki rájön, hogy nem etetjük a troll-t. Csak itt még nem volt ez divat. Tényleg fárasztó és követhetetlen bejegyzéseid zöme, és ez független attól, hogy igazad van-e vagy sem.
  Tájul: általában nem, csak jó fejek a többiek, és próbálnak tanítani. Van akit nem lehet, engedjétek el 🙂

 • BlaZember
  “látod pontosan erről beszélek, majdnem 20% minimálbéremelésnél, százmilliárdos közbérfejlesztési programoknál arról értekezel, hogy a “masszív béremelés” mennyire nevetséges állítás..”

  Mert ami most 20%, vagy “masszív”, az reálértéken mennyi is több év alatt? Te annak tapsolsz, hogy most van egy abszolút értékben látványosnak tűnő emelés, miközben ezt az emelést egy korábbi bázishoz képest nézve megette az áremelkedés. 2008 és 2021 között 98% volt a nettó minimálbér emelkedés, ez most felment 137%-ra. 14 év alatt, mikor csak az idei áremelkedés bőven 10% feletti. Ennek kéne tapsolni? Az intézkedés jó, és szükséges. De nem csak egy kritikus választás előtt, tűzoltásként kéne erre gondolni. Inkább ilyenekre kéne költeni, mint stadionra. Meg mondjuk a tanárok bérére, hogy a gyerekeinket is legyen kinek tanítsa, és oktatásra, hogy ne leszakadjunk a kompetenciateszteken.

 • Gábor84
  “Ja, csak közben baloldali kommunikációról beszélsz egy csomó sokkal inkább jobboldali ember esetében is.” Nem, nem érdekel nem is tudom ki milyen oldali(nak gondolja magát). De ha éppen nem veszel észre egy covid válságot, meg egyenlőségjelet teszel 2009 meg 2021 közé (Gazdaságilag meg pont akkora trágyát hoztak össze, mint az előző brancs.), kizárólag szakmai alapon persze 😀 és akkor nem merüljenek fel kérdések?

  “Láthatóan azt se érted, hogy mit beszélsz.” Hát hogy te nem érted, az egészen biztos.

  “Próbálod középre pozicionálni magad,” te valahol nagyon eltévedtél, soha nem történt ilyen. Én masszívan kőfideszes vagyok, de senkit nem akarok meggyőzni hogy legyen szintén az, és teljesen megértem ha valakinek nem tetszik például a stadion. Helyzet az, hogy tényleg függetlennek és objektívnek már most is lehetne lenni, csak nektek nem sikerül

 • untermensch4
  Több évtizedes gyakorlatom van mentális problémákkal való létezésben, te rosszul csinálod ezt a műfajt és csak a saját szubjektív érzékelésed szerint folytatsz virtuóz párbeszédeket. Sztem vannak akik már felismerték hogy az a típus vagy amit úgy szoktak leírni: “a hülyeség szorgalommal párosul” és mivel veled és velem ellentétben jól megalapozott közgazdasági tudásuk van, egy röpke költség-haszon elemzés után egy ideje átgörgetik a kommentjeidet olvasás nélkül. A csend nem azt jelenti hogy szóhoz sem jutnak mert annyira lenyűgözően igazad van, hanem azt hogy időpazarlás veled megpróbálni az értelmes kommunikációt. Példa: “Csak közben nem volt egy történelmi méretű világválság” mindezt egy két éves covid globál sokk után Ha jól emlékszem covid előtt már másfélszerese volt az államadósság a 2010-esnek.
 • Gábor84
  “Ha nem látod a különbséget a mostani helyzet és a 2009-es között, arra nem lehet mit mondani. ” bocs de ilyen mély ostobaságokra már tényleg nincs időm, hónapokig le volt zárva a világ, most is fél Kína, akadozik a termelés, megtört ellátási láncok, szállítási parák, csiphiány, energiaválság, elszállt államadósságok, költségvetési hiányok, infláció, tőzsdesokkok stb stb és ez neked nem világgazdasági válság, eszem megáll.

  jól sikerült a pénzügyi felvilágosítási projekt!

 • Gábor84
  “Mert ami most 20%, vagy “masszív”, az reálértéken mennyi is több év alatt? ”

  nem akarom teljesen összezavarni az elméletedet, de ez a közel (talán 19,5) % a tavalyiról ideire, egyszeri emelés. Nem több év alatt. Hogy jön ide 2008, ez valami újhullámos közgazdaságtan? :DD te jó ég

  Ha esetleg azt szeretted volna, hogy emelések után is kevesled a minimálbért, az egy remek álláspont, csak éppen megint totális terelés. Nem azt mondtam, hogy a minimálbér sok van kevés, hanem masszív béremelések vannak, alátámasztva a minimálbér 20 százalékos tényszerű emelésével (ami húzza egyébként magával a magasabb béreket is), erre nem cáfolat, hogy az emelt bért is kevesled.

 • Gábor84
  “Tényleg fárasztó és követhetetlen bejegyzéseid zöme, és ez független attól, hogy igazad van-e vagy sem.”

  hát akkor ne kövesd, és akkor semmi nem fogja megzavarni a szektás világotokat, ilyen egyszerű.

  “ha az ötödikes éned azt is hiszi, hogy ha hangosabb/kitartóbb vagy, akkor igazad is van.” ez különösen aranyos annak fényében, hogy igazatok alátámasztásra a legfőbb érv az volt, hogy sokan gondoljátok ugyanazt, akkor biztos úgy is van (autópályázás) :DD

  Továbbra is értem, hogy hatalmas az arcotok, meg azt is tartom, hogy a semmire.

 • Gábor84
  ntermensch4 “közgazdasági tudásuk van, egy röpke költség-haszon elemzés után egy ideje átgörgetik a kommentjeidet olvasás nélkül” igen, mindenképpen, annyira mély itt a közgazdasági tudás, hogy az első visszakérdezésnél kártyavárként összeomlik

  “Ha jól emlékszem covid előtt már másfélszerese volt az államadósság a 2010-esnek.” Nekem ehhez tényleg karcsú a közgazdasági tudásom, kérlek fejtsd ki. A nominális államadósság volt 2019 végén a 2010-es-nek 1,5szerese? Az adósságráta? Mindkettő? Hol? Magyarországon? EU? globál? És hogy viszonyul ez az állításhoz? ha 2019 végén magasabb volt az államadósság, akkor nem volt világgazdasági válság, vagy mi? Erre nagyon kíváncsi vagyok, fejtsd ki kérlek!

 • BlaZember
  “nem akarom teljesen összezavarni az elméletedet, de ez a közel (talán 19,5) % a tavalyiról ideire, egyszeri emelés. Nem több év alatt. Hogy jön ide 2008, ez valami újhullámos közgazdaságtan?”

  Úgy, hogy nincs értelme egyik napról a másikra nézni egy béremelést. Ezek a százalékok nagyon jól néznek ki a propaganda anyagokban, és ha valaki nem lát az orránál tovább, akkor be is veszi. Nézz trendet, helyezd kontextusba, és akkor értelmezhető képet fogsz kapni.

  Viszont igen fárasztó 1×1-eket magyarázni ennyi hozzászóláson keresztül. Ráadául olyan valakinek, aki a saját fogalmatlanságát demagógiával, és a vitakultúra totális hiányával igyekszik kompenzálni. Örülj az eredményeknek, aztán majd pislogj, amikor tényleg, és teljes erővel beüt a válság. Megérdemelné a mostani brancs, hogy ez alattuk történjen meg, és hogy a saját híveik kapjanak egy erős reality checket.

 • Gábor84
  Oké, akkor ezt itt abbahagytuk, köszönjük.

 • Attecte
  természetesen, ha te magad nem akarsz belefolyni, az tökéletes indok amellett, hogy ne.

  Inkább tényleg az volt itt a fontos, hogy kvázi “nem vagy egyedül”, ha meggondolnád magad 😉

  Miklósnak köszönjük a türelmet.

 • untermensch4
  Korlátozott képességeimmel azért megteszem amit lehet de nekem a konzervatív részem szerint a cél nem szentesíti az eszközt. És nem tenném ki Miklóst annak a dilemmának hogy adott esetben mi az amit meg kell adni a császárnak… viszont a családban mindkét ágon van némi hagyománya a szocialista társadalmi rend elleni izgatásnak, tehát tudom hogy a mostaninál rosszabb körülmények között is lehetett tenni… néha szoktam érthetően is fogalmazni, tényleg.
 • GasenGoose
  Kedves Miklós, Kedves hozzászólók,

  Ezen a blogon napról-napra, hétről-hétre nagyon érdekes témaköröket vitatunk meg és rengetegen hasznos tudással gyarapodunk. Magyarok vagyunk, így még a töltött káposzta készítésekor és fűnyíráskor is szóba kerül a politika, ez rendben is van. Úgy gondolom, hogy a blog olvasói között a nagy többség hasonlóan gondolkodik az aktuális politikai helyzetről. Miklós is teret enged saját véleményének, mindezt úgy, hogy előtte vagy utána egy részletes cikkben kifejti az okokat / okozatokat. Nem kell mindig mindenben ugyanúgy gondolkodni, de amíg az eszmecserének van értelme és normális stílusban történik, addig ténylegesen van értelme. Amit Gábor84 művel, az nem más, mint amit az unatkozó nyugdíjasok szoktak Facebookon, szeretett vagy éppen utált politikusaik bejegyzéseinél. Egy szó mint száz: “Don’t feed the troll”

  Tisztelettel,

  GasenGoose

 • M. Tamás
  “Ki kell majd írni a boltokba is nagy narancssárga táblákra, hogy a kormánynak köszönhetjük a spórolást, ahogy azzal a bankokat szívatják és a közműszolgáltatókat is?”

  Örvendjünk: 3/2022. (I. 26.) MK rendelet (Magyar Közlöny 2022. évi 12. száma)
  Mindenki fellélegezhet, minden rendben van, ki kell tenni a táblákat, így sokkal jobb lesz itthon az élet. 😉

  A prognózis annyiban nem jött be Miklós, hogy kék színű a tábla, de kisebb boltok választása szerint lehet fehér is, vagy szürke, hogy spótoljanak a vörös tintapatronnal 😉 Milyen előrelátók !