Mobil internet világutazóknak

Ha külföldre mész, a mobil elérhetőség és mostanában már a mobil internet-elérhetőség fontos kérdés. Még a hívásfogadást is aranyáron mérik az Unión kívül, ennél már csak az internet a nagyobb rablás, néha 10 eurót is fizetsz egy-egy megabyte-ért.

Ezen segít, ha minden országban veszel egy-egy helyi kártyát, de kérdés, van-e rá lehetőséged, időd vagy kedved, hogy ezt mindenhol megtedd.

Nyaralni mész? Vegyél helyi SIM kártyát.

Tibor ajánlott egy kártyát, amit ő vett és elégedett vele, ez a Surfroam. Ez internet elérést ad havi díj nélkül, a világ szinte összes országába. A kártyát gyorspostával küldik ki, a regisztrálás egyszerű, nem kell hozzá édesanyád oltási könyve és a többi marhaság. Feltöltés után egy évig él, bármikor, bárhonnan feltölthető bankkártyával. A tarifákat itt találjátok.

A kártyát teheted a két SIM-es telefonodba, tabletbe, vagy USB stickbe is, nincs korlátozva, hol használod.

Természetesen nem versenyezhet a helyi tarifákkal, de ha sokat utazol, megérheti. A példa kedvéért idehaza kb. 7500 forint egy gigányi adat.

Viszont ugyanennyi a költséged Törökországban is vagy Svájcban, másfélszer ennyi Egyiptomban és fele ennyi például Szerbiában, Ausztráliában, Hong-Kongban vagy Kazahsztánban. (Az Unión kívül nagyon durva roaming díjak vannak, valahol be kell hozni a távközlési cégeknek, amit az uniós roamingon elvesztenek.)

Ha el akarsz szörnyedni, magyar feltöltőkártyával 100 kB adat Szerbiában 370 Ft a Telekomnál.

Igen, jól olvasod, egyszáz kB adat háromszázhetven forint és csak a vicc kedvéért, minden megkezdett 100 kB-ot ki is számláznak. A magyar határtól néhány kilométerre. Ha csak megnyitsz egy hírportál főoldalát, az mindjárt sok ezer forintod bánja. Egy perc viberes vagy skype-os csevegés olyan 3.500 forint körül van. (A GPRS tarifa némileg olcsóbb, de az már 15 éve is cikin lassú volt.)

De ennyi Svájcban és Egyiptomban is a tarifa, Törökországban “csak” 204 Ft 100 kB.

(Ezek után szinte ingyen van a három napig érvényes 100 MB-os “bérlet” 1790 forintért, de az csak előfizetőknek elérhető, ha nem felejtik el időben aktiválni és csak 80 országban használható. Más cégeknek van európai bérlete, amiben még Törökország is benne van.)

Ha sokat utazol akár csak Szerbiába, Ukrajnába, vagy Svájcba, megérheti megvenni a kártyát.

Mivel több ilyen kártya létezik, megköszönjük ha megosztod a hozzászólásokban más kártyák tarifáit és a tapasztalataidat.

Vannak olyan kártyák is, amik ingyenes roaming elérhetőséget és lebeszélhető perceket is tartalmaznak. Ha sokat beszélnél külföldről és nem VOIP-on keresztül, megérheti inkább olyat választani.

Share

34 hozzászólás

 • Mat3
  Szia!
  Svájcban nincs roaming, bizonyára van az Unióval valami egyezményük. Az uniós roaming eltörlése óta 2szer voltam ott családdal, mind a kétszer jött az sms mindenkinek a Vodától hogy üdv Svájcban, nincs roaming, az otthoni adatkeretedet használhatod mint az Eu-ban. És valóban, hibatlanul ment a net, a számlán nem jelentkezett plusz költség senkinél.
 • Kiszamolo
  Mat, ez nem valami vodás európai csomag miatt van? Vannak ilyen előfizetései a vodának.
 • Peter
  Mat3, ez teves info: Svajcban elek, Unios orszagok szolgaltatoi kemeny roaming dijat szamolnak itt fel. Liechtensteinnek van egyezmenye, hogy roaming nelkül hasznalhatod a csomagod.
 • Grand
  Mat3: ez a Vodának valami speciális csomagja lehet. Svájcban van roaming, hívásindítás 527 Ft/p, fogadás 168 Ft/p, sms 110 Ft/db (Telekom).
 • BoMa
  A Vodafone RED működik Svájcban, Törökországban, Norvégiában, stb. A havi keret nyugodtan használható (csak az arányosságra figyelnek). Ha messzebb megy az ember (pár napra), akkor bruttó 3,000 Ft/nap a szolgáltatás kiterjesztése (bárhová). Hosszabb időre nyilván nem éri ez meg, de egyébként nem rossz (főleg azért, mert elkerülhetőek a nagyobb meglepik…).
 • gaborr
  Én a Macedón tarifáktól fordultam le a székről a Telenornál. Végül inkább megvoltam adatcsomag és telefonhívások nélkül wifikkel, mivel ha nem a fővárosban vagy, elég macera kártyát szerezni. De Albánia is hasonló. 3. díjzóna ami azt jelenti, hogy telefonhívás 900ft/perc, sms 220ft, 100kb 250ft. A legnagyobb szívás amikor valaki azt gondolja, hogy a Világnet csomag mindenhova jó a világon, és szembesül azzal, amikor jön az sms, hogy már majdnem 20000ft-nál jár az adatroamingja, hiába vette meg a világnet csomagot. (pl Macedóniába sem jó a Világnet, ami amúgy telekom terület)

  Svájc – telenor nem számolt fel semmilyen roaming díjat. Vígan neteztem telefonáltam.

 • segitek
  Mat 3-nak teljesen igaza van, a Vodafone Roaming az érinti az EU országait, plusz:
  Izland, Liechtenstein, Svájc, Norvégia, Törökország, ez áll a hirdetményben.
  Értsd: A Vodafone roaming Európára terjed ki! Az előfizetéses és kártyás csomagok is,
  nyugodtan fellehet hívni bármelyik ügyfélszolgálatot.
  És tapasztalatból is tudom, több ismerősnek ezért van Svájcban Vodafone.
  Én is csináltam 20.000-es számlát Telenorr-al 5 perc alatt.
  Szép napot!
 • szama
  Én ilyet vettem a repülőn: lufthansa-mobile.com/
  Kicsit drágább, mint a ratesurf, viszont lehet vele telefonálni is olcsón, ami külföldi ügyintézéshez jól jöhet.
  Lehet 30 napos 1gb vagy 3gb csomagot venni, az kb ugyanannyira jön ki, mint a ratesurf.
  Eddig bárhol stabilabban működött, mint a domino kártyám.
  Ha valaki szeret mérföldekkel játszani, akkor akár abból is meg lehet venni.
 • KD
  Egyiptom rossz példa ebben az összehasonlításban a reptéren vagy a közeli vodafone-ban a csak internet kártya 8.8GB-os, 14 USD és 1 hónapig lehet felhasználni. Nem nagyobb macera mint ezt vinni…
 • Mat3
  Közben körbekérdeztem az érintetteket, mindenkinek vodás céges/flottás kártyája van, ugyanakkor máskor ott járt telekomos ismerősnek roaming volt, ahogy más is írta fentebb.

  Annyival végül okosabbak vagyunk, hogy a Vodafone-nál nincs roaming díj egész Európában…

 • Grand
  Akkor nagy piros pont a Vodának.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Nagyon furcsa, hogy -nak Svájban a Telenor nem számított fel többletdíjat, mert a Telenornál Svájc nincs az 1-es díjzónában ( telenor.hu/roaming-eu ). A magyar szolgáltatók közül egyedül a Vodánál van benne (és Törökország is).
 • VLaci
  Lassan fél éve vagyok spanyolországban, a Voda még egy szót sem szólt, hogy túlforgalmazok. Mondjuk van itteni számom is, ami szintén céges és vodás.
  Durva lehet ezekkel a 100+ Ft-os percdíjakkal létezni. Az ilyen szirszar országok, mint macedónia meg szerbia simán megegyezhetnének az eu-val, hogy beszállnak a roamingba. A voda térképén svájc és törökország is eu-s árakkal működik.
 • Kiszamolo
  Az is valami spéci telenoros flotta lehet.
 • Tömítetlen Tömszelence
  Plusz info: Norvégia és Izland EU-n kívüli, de EGT-tagországok, emiatt részesei a roamingot eltörlő egyezménynek. Náluk egyik szolgáltató sem számíthat fel roamingdíjat.
 • P. G.
  Ausztriában azt tapasztaltam, hogy magyar Telekom-os SIM-mel nem működik a gyakorlatban az adatforgalom. Az “én készülékemben” van a hiba?

  (azóta van helyi SIM is, időnként megfordulok ott).

 • Tamás
  Svájc nem akart megegyezni az eu-s hatóságokkal roaming ügyben: úgy voltak vele, hogy sok az ott roamingoló külföldi, ezek fizessenek mint a gép, míg az esetleges másik irányú drága roamingot a svájci ügyfelek kifizetik.

  Eu-s operátorra ez is egy példa:
  mtxc.eu/en/pricing.html

  Ettől függetlenül azt gondolom, hogy utazás előtt internet böngészés:
  – árak
  – tethering engedélyezett vagy sem
  – shop ügyileg és utána döntés.

  Román operátorok jó áron adnak pre-paid eu-s datát, hirtelen valami 6 euro / 6 GByte rémlik, de ezt meg kell nézni ismét.

 • Tiborg
  @Tamás: A Román Orange 6€-ért már 30 (papír szerint) vagy 50GB-ot (ügyfélszolgálat szerint) ad, plusz 2000 perc hazai és 200 perc EU-s beszélgetést. 1 hét alatt a család 8GB-ot tudott elhasználni. Viszont nem lehet roamingolni vele semmilyen szinten.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : “Domino előfizetőként … a külföldi telefonhasználat előtt aktiválnod kell a Roaming szolgáltatást, úgy, hogy a készülékbe alapállapotban bebillentyűzöd a *104# kódot, majd megnyomod a hívásindító gombot.”
 • Tamás
  Orange RO: utána fogok kérdezni, van erdélyi ismerős is, aki említette.
  Austria – T-Mobile data probléma: tudni kellene, hogy mi nem működött pontosan.
  Pl nem tudtál feljelentkezni, vagy feljelentkeztél, de a data szolgáltatás nem volt elérhető, vagy elérhető volt, de gyenge sebességgel?
  Ha volt másik MT készülék, azzal minden rendben volt-e, hol tartózkodtál, más országban is tapasztaltad-e, vagy csak Ausztriában, stb.
  Sajnos a TMA-nak elég gyenge helyenként a rádiós fedettsége, és ez is okozhat üf élmény csökkenést 🙁
  Határ menti roaming átjelentkezéses probléma: meg kell érdeklődni az operátorortól, hogy fel tudnak-e neked (ingyen) tenni egy operátori roaming tiltást. Ha igen, akkor kérni kell, és hat ténylegesen nyaralni mégy, akkor meg le kell vetetni. A körülöttünk lévő országok közül sokan, magasan tesznek az előírásokra (mennyivel sugározunk be a másik területére) emiatt van a p
 • Cerka
  Ez a poszt alapvetően nem az EU roaming különböző opcióiról szól – bár kétségkívül az is egy érdekes téma. A poszt témája az EU-roaming övezetén kívüli mobilinternet elérés.
  Amit senki sem vesz észre, vagy nem értékel kellően a hozzászólásaiban: A citált Surfroam kártya feltöltésének az érvényessége nem 7 vagy 14 nap (mint szinte az összes többi turista SIM kártyának), hanem 1 év – bárhol a világon.
  Sokszor nincs idő vagy lehetőség helyi SIM kártyát venni, vagy éppen nem éri meg, mert pl. csak biztonsági tartaléknak kell az internet, hogy ne kelljen a hazai SIM-el kommunikálni. (Egyik ismerősöm “csak egy pillanatra néztük meg a térképet” akciója 18 ezres adatforgalmat eredményezett a telenornál Macedóniában.)
 • MZ/X
  Szerintem egy Vodas elofizetes a legjobb, 2 eve napi 2000Ft volt az USA-ban a dij, amiert cserebe teljesen ugy hasznalhattam a mobilt, mintha itthon lennek. Sot az amerikai szamok hivasa is ingyenes volt.
 • szabó jános
  Tudnátok segíteni: nekem németország,ausztria,magyarországon keresztül kellene internet,előfizetés nélküli,
  mert alkalomszerűen használnám..
 • P. G.
  Re:
  2018-08-27 at 22:37

  Köszi, ez megtettem, majd kipróbálom, ezután működik-e.

  Ennek utánanézhettem volna, most már látom. Csak naívan azt hittem, hogy átérek a határon és ugyanúgy használhatom a magyar Telekom kártyát.

  @Tamás
  2018-08-28 at 00:07

  Köszi neked is, lásd fent.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Domino + Maraton Net.
 • Eltévelyedés
  Sokat utazom, sok ilyen irányú tapasztalattal. Rengeteg hasonló “world sim” megoldás van, még a Google is ajánl hasonlót, igaz ő havidíjjast. Ezeknek az egyetlen előnye, a kényelem. Nem kell kimozdulnod a szállodából, nem kell pantomimemzni a bazárban, nem kell nem latin (Thai, kínai, arab, stb) hieroglifákat bújni, hogy mi az aktuális akció.
  Ha utazás előtt ráguglizol, (10 perc), majd lemész az első trafikba, valószínűleg féláron lesz többször ennyi adatod.

  Csak a mihez tartás végett, Ukrajnában 750 forintért kaptunk 5GB adatot.
  HK – 2GB volt kb 1000 Ft
  Panama – itt van némi bizonytalanság, akkora kavarás volt, de 2-3 dollárnál nem fizettem többet, és nagyon sok GB elfogyott.

  Ahol ne számíts olcsó mobilnetre: USA. Rejtély, hogy egy teljesen liberalizált, szabad versenyes piacon, ahol 5-7 nagy szolgáltató és még 10-20 kis MVNO VERSENYEZ, miért kerül 1-2 GB adat 30-40 dollárokba.

 • nbalint
  EUn kívűli utazásaimhoz vásároltam Surfroam SIM kártyát, eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, tökéletesen működik. Nyílván sok országban jobban megéri már a reptéren kártyát venni, de ha csak átutazóban néhány napot töltök az adott országban, és nincs kedvem egy csomó SIM kártyát hordani magamnál, akkor jól jön az a néhány cent / MB -os global internet. Kb. 3 nap alatt megjött sima postai megrendeléssel, Rigából küldték. A térképeket, és a fontosabb dolgokat előre érdemes offline letölteni. Egyszerű kapcsolattartásra (Messenger, VoIP etc.), és néhol navigációra (vagy pl. Uberre) meg bőven elég ez is, ennyi kényelmet megér, hogy ne kelljen minden országban SIM kártya után vadászni, és (sok helyen nem keveset) szerencsétlenkedni a vásárlással.

  Összesítve: Nem minden országban éri meg, de egy gyakran utazónak, rövid tartózkodások alkalmával nagyon hasznos “útitárs” tud lenni.

 • Körtefa
  @Eltévelyedés
  “Ahol ne számíts olcsó mobilnetre: USA. Rejtély, hogy egy teljesen liberalizált, szabad versenyes piacon, ahol 5-7 nagy szolgáltató és még 10-20 kis MVNO VERSENYEZ, miért kerül 1-2 GB adat 30-40 dollárokba.”

  5-7 szolgáltató még szerintem kevés az igazi versenyhez, az inkább még csak oligopol helyzet.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Elfeledkezel a (nem 10-20, hanem 96!) MVNO-ról.
  en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_mobile_virtual_network_operators
 • Körtefa

  “Elfeledkezel a (nem 10-20, hanem 96!) MVNO-ról.”
  Ők [tudtommal] a nagy cégekkel állapodnak meg, és nyilván nem adhatják olcsóbban, mint amiben megalkusznak a nagyokkal. Vagy de, saját kárra. Ezeknek a virtuális dolgoknak sok értelmét nem látom.
 • Kovacs Janos
  Szinte minden országra kigyűjtve, frissítve a prepaid sim kártyák: prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data

  USA-ban a helyi Telekom ad 30 USDért 21 nap korlátlan netet, és korlátlan helyi és nemzetközi smst és 1000 perc helyi hívást. Ez elég jutányos.

 • headset
  A Telekomnál Ismét van 10 GB ajándék akció!

  Domino SIM kártya 1 év érvényességgel + 80 perc + 5 SMS + 1 GB + 10GB (talán 2 hónap?) = 990Ft.

  December 31-ig tart az akció. Érdekes módon az ÁSZF akciós részében még nem szerepel, de levelet kaptam róla és az ügyfélszolgálat is megerősítette.

  (Új havi előfizetéssel adnak még 10 000 Ft készülékkedvezményt is.)

 • Cerka
  Átnéztem több tucatnyi World/Travel SIM kártya kondícióját – egyetlen egyet sem találtam, ami a Surfroam-nál jobb kondíciókkal bírna. A Surfroam SIM 365 napig aktív, alacsony adatforgalmi díjjal.

  A többieknél vagy az adatforgalmi díjak a sokszorosak (5-100x), és/vagy lejár a SIM/feltöltés 7-14-30 napon belül.
  Vagy az alapdíj + postázási díj a sokszoros (3-8x) – de itt sem alacsony az adatforgalom díja. Ha beszéd is van hozzá, még húzósabbak az árak.

  Az elmúlt 2 hétben bejáram vele Szerbiát, Montenegrót, Bosznia-Hercegovinát, Albániát (+Horvátországot, Magyarországot) – mindenhol kitűnően működött a Surfroam SIM.