Nyaralás előtt: ellenőrizd a mobil roaming költségeit!

2023-05-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az előző cikkben a roaming eSIM-ekről volt szó, s sokan nem tudják, sőt, rossz álmukban sem gondolnák, hogy mennyit számolhat fel a szolgáltatójuk egy meggondolatlan internetezés miatt külföldön.

Ezért még a nyaralási szezon előtt gyorsan írtam egy cikket róla, mert ha nem a saját szemeddel látod, úgysem hiszed el, mennyit akarnak lehúzni rólad a szolgáltatók.

Az Unióban viszonylag védve vagy, ha csak beszélsz vagy hívást fogadsz az itthoni előfizetéseddel, olyan nagy meglepetés nem érhet.

Az internetre ez már csak részben igaz. Minden díjcsomagnál, ami tartalmaz internetezési lehetőséget is, meg van adva, hogy abból a mennyiségből mennyi használható el az Unión belül.

Például:

Akár normál havi előfizetésed van, akár feltöltőkártyás előfizetésed, kérdezz rá a szolgáltatónál indulás előtt, hogy mennyit adatot használhatsz el belőle az Unióban és mi történik, ha elfogyott a keret. (Ideális esetben megszűnik az internetezés lehetősége.)

A komoly anyagi csapás az Unión kívüli országokban fog érni, ha fel merészelsz lépni az internetre. Legyél bár Európában akár, nincs jobb szó rá, elképesztő árakkal fogsz találkozni. Jobb esetben hamarabb, mint hogy a számládat kiküldik.

A szolgáltatók egyszerűen megnyúzzák az embereket, ha már az Unión belül nem tudják megkopasztani őket.

Az olyan egzotikus, távoli, vadregényes helyeken, mint Svájc, Szerbia, Ukrajna vagy Macedónia, néhány pillanat alatt össze lehet hozni több tízezres számlákat. Szó szerint néhány pillanat alatt. S hol van még Egyiptom, Thaiföld és a hasonló turisztikai célpontok.

Tippeld meg, mennyibe kerül a Diginél egy ártatlan, egy GB-os internetezés Szerbiában vagy Svájcban?

Kicsit több, mint 50 ezer forint. MB-onként 50 forint a díj:

(Persze a 220/perc hívásfogadás és az 530 Ft/perc hívásindítás sem semmi.)

Ha most felszisszentél, akkor nézd meg, mennyibe kerül a Telekomnál ugyanez Egyiptomban:

Ehhez képest (majdnem 3,4 millió (!!!!!!!) forint egy GB) a Digi szinte ingyen van Szerbiában. (1 MB a 100 kB majdnem pontosan tízszerese, azaz 3.290 Ft, 1024 MB egyenlő egy GB.)

De vajon mennyibe kerül Szerbiában néhány MB adatot forgalmazni? Nyilván sokkal olcsóbb, hiszen itt van a szomszédban, mégsem Afrika.

Aha. Remélem, még nem futottál bele ebbe a késbe:

Mi az a rongyos szűk 3,4 millió forint egy giga adatért? Ne legyél már olyan kicsinyes, valamiből a Telekomnak is élni kell, szegénynek. Valószínűleg emberek rohangálnak oda és vissza az adatcsomagokkal a zsebükben a legközelebbi torony és a telefonod között és a tornyokat is színaranyból építették, másképp el nem tudom képzelni, mi kerülhet ennyibe egy nyomorult gigabájtnyi adatforgalmazáson.

Ha előre gondolkodsz, vehetsz 3 napra 2 GB adatot, ezekhez az árakhoz képest szinte ingyen, akár Dominós, akár előfizetéses vagy. Ha elfogyott, újra megveheted:

A Telekomhoz képest a Vodafone szinte ingyen van, ott nem kerül 3 millió forintba sem egy GB adat Egyiptomban:

Ezek után Szerbiában már örömmel fogsz netezni, hiszen 320 ezer forint sincs egy egész GB adat:

Ami kicsit vigasztaló, hogy az árlista alapján Svájc és Törökország belföldi tarifával mennek a Vodafone-nál. Lehet így is, csak akarni kellene. Amire figyelj, hogy új tulajdonosa van a Vodafone-nak, könnyen lehet, hogy ez egyszer megváltozik. Indulás előtt mindenképp ellenőrizd az aktuális árakat.

Vajon a Yettel mélyen elítéli az ügyfelek ilyen szintű gátlástalan megkopasztását?

Szerbia:

Alig több, mint százezer forint 1 GB internet a szomszédban. Ugyanennyi Svájcban és Egyiptomban is.

(Ha te flottás vagy, valami speciális csomagban vagy, esetleg üzleti előfizetéses, rád más számok vonatkozhatnak. De mindenképp ellenőrizd a költségeket még az utazás előtt.)

Mit tehetsz ez a - nevezzük nevén - gátlástalan rablás ellen?

Az első, hogy kapcsold be a telefonodon az adatroaming tiltása funkciót. Ez akkor is kellhet, ha bár Magyarországon vagy, de közel a szerb határhoz és észrevétlenül átvesz egy szerb torony. (Vagy Németországban utazol, közel a svájci határhoz. De a Görögországban nyaralók is fizettek már tízezreket, mert a telefonjuk fellépett egy albán vagy észak-macedón hálózatra és frissítettek egy alkalmazást, miközben a táska mélyén pihentek.)

A második, hogy vegyél eSIM-et, amiről az előző cikkben volt szó. A hozzászólásokban sok linket találsz, nézd végig, neked melyik lenne a legolcsóbb.

Wizzair nemzetközi internet eSIM kártya

A harmadik, hogy indíts egy online petíciót, hogy az EU végre szabjon gátat ezeknek a gátlástalan és semmivel nem megindokolható árazásoknak.

Update & Breaking News: Május harmadikán aláírtak egy szerződést az EU és a balkáni országok között Tiranában, miszerint ha máshol nem is, de a Balkánon vége lesz a szabadrablásnak. Októbertől több lépcsőben fogják csökkenteni az 1 GB-ért kérhető összeget. Bővebben erre. Persze ez rajtad még most nyáron nem fog segíteni, de a halvány reménysugár a szabad rablás megfékezésére már látszik, még ha csak a Balkánra vonatkozik is.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram