Nyaralás előtt: ellenőrizd a mobil roaming költségeit!

Az előző cikkben a roaming eSIM-ekről volt szó, s sokan nem tudják, sőt, rossz álmukban sem gondolnák, hogy mennyit számolhat fel a szolgáltatójuk egy meggondolatlan internetezés miatt külföldön.

Ezért még a nyaralási szezon előtt gyorsan írtam egy cikket róla, mert ha nem a saját szemeddel látod, úgysem hiszed el, mennyit akarnak lehúzni rólad a szolgáltatók.

Az Unióban viszonylag védve vagy, ha csak beszélsz vagy hívást fogadsz az itthoni előfizetéseddel, olyan nagy meglepetés nem érhet.

Az internetre ez már csak részben igaz. Minden díjcsomagnál, ami tartalmaz internetezési lehetőséget is, meg van adva, hogy abból a mennyiségből mennyi használható el az Unión belül.

Például:

Akár normál havi előfizetésed van, akár feltöltőkártyás előfizetésed, kérdezz rá a szolgáltatónál indulás előtt, hogy mennyit adatot használhatsz el belőle az Unióban és mi történik, ha elfogyott a keret. (Ideális esetben megszűnik az internetezés lehetősége.)

A komoly anyagi csapás az Unión kívüli országokban fog érni, ha fel merészelsz lépni az internetre. Legyél bár Európában akár, nincs jobb szó rá, elképesztő árakkal fogsz találkozni. Jobb esetben hamarabb, mint hogy a számládat kiküldik.

A szolgáltatók egyszerűen megnyúzzák az embereket, ha már az Unión belül nem tudják megkopasztani őket.

Az olyan egzotikus, távoli, vadregényes helyeken, mint Svájc, Szerbia, Ukrajna vagy Macedónia, néhány pillanat alatt össze lehet hozni több tízezres számlákat. Szó szerint néhány pillanat alatt. S hol van még Egyiptom, Thaiföld és a hasonló turisztikai célpontok.

Tippeld meg, mennyibe kerül a Diginél egy ártatlan, egy GB-os internetezés Szerbiában vagy Svájcban?

Kicsit több, mint 50 ezer forint. MB-onként 50 forint a díj:

(Persze a 220/perc hívásfogadás és az 530 Ft/perc hívásindítás sem semmi.)

Ha most felszisszentél, akkor nézd meg, mennyibe kerül a Telekomnál ugyanez Egyiptomban:

Ehhez képest (majdnem 3,4 millió (!!!!!!!) forint egy GB) a Digi szinte ingyen van Szerbiában. (1 MB a 100 kB majdnem pontosan tízszerese, azaz 3.290 Ft, 1024 MB egyenlő egy GB.)

De vajon mennyibe kerül Szerbiában néhány MB adatot forgalmazni? Nyilván sokkal olcsóbb, hiszen itt van a szomszédban, mégsem Afrika.

Aha. Remélem, még nem futottál bele ebbe a késbe:

Mi az a rongyos szűk 3,4 millió forint egy giga adatért? Ne legyél már olyan kicsinyes, valamiből a Telekomnak is élni kell, szegénynek. Valószínűleg emberek rohangálnak oda és vissza az adatcsomagokkal a zsebükben a legközelebbi torony és a telefonod között és a tornyokat is színaranyból építették, másképp el nem tudom képzelni, mi kerülhet ennyibe egy nyomorult gigabájtnyi adatforgalmazáson.

Ha előre gondolkodsz, vehetsz 3 napra 2 GB adatot, ezekhez az árakhoz képest szinte ingyen, akár Dominós, akár előfizetéses vagy. Ha elfogyott, újra megveheted:

A Telekomhoz képest a Vodafone szinte ingyen van, ott nem kerül 3 millió forintba sem egy GB adat Egyiptomban:

Ezek után Szerbiában már örömmel fogsz netezni, hiszen 320 ezer forint sincs egy egész GB adat:

Ami kicsit vigasztaló, hogy az árlista alapján Svájc és Törökország belföldi tarifával mennek a Vodafone-nál. Lehet így is, csak akarni kellene. Amire figyelj, hogy új tulajdonosa van a Vodafone-nak, könnyen lehet, hogy ez egyszer megváltozik. Indulás előtt mindenképp ellenőrizd az aktuális árakat.

Vajon a Yettel mélyen elítéli az ügyfelek ilyen szintű gátlástalan megkopasztását?

Szerbia:

Alig több, mint százezer forint 1 GB internet a szomszédban. Ugyanennyi Svájcban és Egyiptomban is.

(Ha te flottás vagy, valami speciális csomagban vagy, esetleg üzleti előfizetéses, rád más számok vonatkozhatnak. De mindenképp ellenőrizd a költségeket még az utazás előtt.)

Mit tehetsz ez a – nevezzük nevén – gátlástalan rablás ellen?

Az első, hogy kapcsold be a telefonodon az adatroaming tiltása funkciót. Ez akkor is kellhet, ha bár Magyarországon vagy, de közel a szerb határhoz és észrevétlenül átvesz egy szerb torony. (Vagy Németországban utazol, közel a svájci határhoz. De a Görögországban nyaralók is fizettek már tízezreket, mert a telefonjuk fellépett egy albán vagy észak-macedón hálózatra és frissítettek egy alkalmazást, miközben a táska mélyén pihentek.)

A második, hogy vegyél eSIM-et, amiről az előző cikkben volt szó. A hozzászólásokban sok linket találsz, nézd végig, neked melyik lenne a legolcsóbb.

Wizzair nemzetközi internet eSIM kártya

A harmadik, hogy indíts egy online petíciót, hogy az EU végre szabjon gátat ezeknek a gátlástalan és semmivel nem megindokolható árazásoknak.

Update & Breaking News: Május harmadikán aláírtak egy szerződést az EU és a balkáni országok között Tiranában, miszerint ha máshol nem is, de a Balkánon vége lesz a szabadrablásnak. Októbertől több lépcsőben fogják csökkenteni az 1 GB-ért kérhető összeget. Bővebben erre. Persze ez rajtad még most nyáron nem fog segíteni, de a halvány reménysugár a szabad rablás megfékezésére már látszik, még ha csak a Balkánra vonatkozik is.

Share

65 hozzászólás

 • András
  Ha Angliába mész akkor is ugyanígy számolnak?
 • Kiszamolo
  Tudtommal még nem, de itt a még-en van a hangsúly, hiszen már az sem EU.
 • sziauram
  «off»: Néhány országban nagyon nem szeretik a Mastercard kártyákat, inkább csak a Maestro-t fogadják el. Tudtok olyan bankot ajánlani itthon, ahol még mindig kiállítanak Maestro kártyát, és viszonylag olcsón meg lehet úszni, ha úgyis csak ideiglenesen van rá szükség, a nyaralás időtartamára?
 • ggg
  A balkáni országok 28-ig fokozatosan “árstopot” kapnak a mobilnetre az EUban. Nem tudom forditva is megoldják-e, az nem egyértelmű a cikk alapján. Bár a 9€ /GB is bőven lehúzás és elképzelni nem tudom mit lehet 5 évig tökölni ezen
  szmsz.press/2023/05/07/oktobertol-olcsobban-mobilinternetezhetunk-az-eu-ban/
 • kutya
  +1 iphone-on hiaba tiltottam le az elsodleges sim kartyan a roaming netet, neha ott is forgalmazott kicsit – pl japanban kb egy het alatt osszejott 20e forint roaming szamla ugy, hogy vegig le volt tiltva az adatroaming, erre egyszer csak jott egy sms, hogy letiltottak a roamingot, mert elertem a keretet. Tanulsag – legkozelebb letiltom az ugyfelszolgalaton mindenestul, igy akkor sem tud forgalmazni, ha akar.
 • Bálint
  Ha megnézed, Egyiptomban relatíve nagyon kicsi a hálózat. Egy turista meg nagyságrendekkel többet használja a hálózatot, mint egy átlagos helyi előfizető. Meg biztos van egy kis lehúzási faktor is

  cellmapper.net/map?MCC=602&MNC=2&type=LTE&latitude=30.64461954422147&longitude=31.21394459022799&zoom=9.487658408838357&showTowers=true&showIcons=true&showTowerLabels=true&clusterEnabled=true&tilesEnabled=true&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=Last&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showENDCOnly=false&showBand=0&showSectorColours=true&mapType=roadmap&darkMode=false&imperialUnits=false

  Na és? Nem mindegy a szolgáltatónak, hogy a helyi lakosnak/helyi kártyával rendelkezőnek ad 20 GB-ot 3 ezer forintért, vagy egy külföldinek?

  Ennek nincs köze az árképzéshez meg a rabláshoz sem.

 • jani129
  Néha olvasom a blgodat. Egyikünk se gondolja, hogy kormánypropaganda lenne. Már nem igaz, hogy csak kormánypropagandát olvasok.
  Azt gondolom, hogy az egyoldalú tájékozódás, amivel vádolsz, rád jellemzőbb.
  Igen, jobbos vagyok. Ebben is egyetértünk.
  Saját magadat függetlenobjektívnak gondolod, én meg nem írhatom le, hogy mit gondolok rólad, mert nem engeded ki. Semmi trágár, uszító, tiszteletlen nincs benne. De szerintem nem vagy függetlenobjektív. (sőt szerintem nincs is olyan, magam se tartom annak) Az előző hszem is tisztelettudó, szalonképes kommunikáció volt amit azért nem engedtél ki, amit, mint fentebb írtam, nem írhatok le.
  Alternatív valóságban élsz. (nekem is megvannak a bevallott, furcsa dolgaim) Meg fogsz-e lepődni, ha megint 2/3al győz a fidesz?

  S mégis, hogy a fenébe jött ide, a mobil költségekhez, hogy szerinted mit mondott valami brüsszeli politikus valamiről?! A leírásból nagyjából egyértelmű volt, hogy kb. 98% eséllyel még csak nem is igaz, színtiszta propaganda.

  Azért libsi, meg hasonló belefért, ha már teljesen offtopik.

 • Tibor
  Szerintem elszámoltad. 100kB 340 Ft. Akkor 1 MB 3400. 1 GB meg 1000MB. 3400*1000=3,4 millió.
  Amúgy a Yettelnél van olyan szolgáltatás, ráadásul ingyen, hogy adatroaming tiltás a 2-es 3-as zónában. Ilyenkor csak EU-ban fog menni külföldön a mobilnet, ezzel le tudod magad védeni.
  Amúgy van valami limit amit ha elersz, akkor letiltja a szolgáltast. De pár 10e Ft kárt könnyű összeszedni ha valaki nem figyel.
 • Attila
  Nekünk idén Albánia a cél. Ott is van vodafone, be kell menni egy helyi vodába és lehet igényelni kártyát és azzal filléres a net. Sajnos nem lehet elöre rendelni, mert ott is regisztrálni kell igazolványal mint itthon. Tavaly Montenegróban is sok helyen láttam ilyen hirdetést, de akkor nem igényeltük.
 • gigabájtok
  329/100 kB az 3,4 millió/1 GB lesz
 • Zotyo
  Tavaly Montenegroban vettunk Tourist SIM cardot, Asszem 50Gb(!) net volt egy hetre, 10 euroert. Nagyon megerte.
 • Szerbiaban nyaralo
  Mi szerbiaban vettunk ottani net kártyát, potom pénz volt, 100gb. Talan 5ezer ft alatt volt. Es elvileg montenegroban is hasznalhato egy resze, bar nekunk nem sikerult 🙂
  Egyebkent a déli rész szuper jo, ajanlom mindenkinek, meg montenegro eszaki fele is (montenegroban egy turisztikai telepulesen 600ft volt az eper kiloja tavaly, es nagyon jo izes volt)
 • Nol
  Telekom Dominó csomagomon még sok éve aktiválva lett ez a Világutazó net opció (akkori nevén World GRPRS), még EUs roaming előtt, azóta nem is használtam.
  Tavaly viszont kivittem és kiderült, hogy ez az opció felülírja az EUs netcsomagokat, úgyhogy leszívta az egyenlegem (szerencsére csak pár ezer) és az ügyfélszolgálat világosított fel a helyzetről (és visszatérítették reklamáció után hónapokkal).
  Úgyhogy még ilyennel is átvernek ezek az állatok, holott logikus lenne hogy csak EUn kívül aktiválódjon.
  Külön móka hogy ez a mobil appban sehol se látszik (csak weben), úgyhogy az ügyfélszolgálatos vette le rólam.
 • mgpx
  Egy szolgáltató saját ügyfeleinek saját hálózaton kiszámlázott díjainak határ szab a piaci verseny: túlzó árazás esetén az ügyfél átmegy más szolgáltatóhoz. Sajnos ez a piaci mechanizmus nem működik roaming esetén. A barangoló ügyfelek után fizetendő használati díjakat a szolgáltatók közötti szerződések határozzák meg, ők pedig nem érdekeltek abban, hogy leszorítsák az árakat. Az EU pont ezért vezetett be árszabályozást a saját területén. Arra viszont nincs érdemi ráhatása, hogy területen kívüli szolgáltatók mekkora díjakat számláznak ki.

  Egy nemzetközi szolgáltató csoport pl. Vodafone esetén előfordulhat, hogy a cégcsoport tagjai egymás felé kedvezőbb tarifát alkalmaznak. Emiatt tudnak az előfizetőiknek is alacsonyabb roaming díjakat számlázni olyan országokban, ahol a cégcsoport saját hálózattal jelen van.

 • Kiszamolo
  mgpx, már miért ne lenne hatásköre az EU-nak, hogy betiltsa ezt a gátlástalan rablást?

  Csak egy tipp: Unión kívüli roamingból szerzett bevétel X euró/érintett ügyfél felett 98%-kal adózik mindenhol az EU-ban.

 • NGergő
  ha nem találsz jobbat, a bunq kiküldi magyarországra is neked a maestro kártyát (egyszerű gyors online regisztráció után), 3 eur havonta a számlavezetés, nekünk ez a magán meg a vállalkozói bankunk is itt hollandiában, nagyon szeretjük, és az euban sok helyen használtam már a kártyát: bunq.com/

  akartam mondani, hogy a magyar erste kártyám is maestro, de úgy látom már nem adnak olyat

 • gaborr
  kukkants rá Yettel-re Észak-Macedóniában. Hívás indítás 889ft/perc (a Magyar Telekom által tulajdonolt Telekom szolgáltatónál is!) Az adat roaming 247,20 Ft/100kb-ról nem is beszélve. (1GB 2.5millióFt, ha jól számolom)
 • testemen a jel
  Négy dolog a petíciós javaslathoz:

  1.) Egy oligopol piac szabályozásával önmagában nincs problémám.

  2.) Az itt javasolthoz hasonló EU-szintű javaslatokat nem petíció, hanem európai polgári kezdeményezés formájában érdemes kezdeményezni (már ha komolyan gondoljuk a dolgot).
  https://commission.europa.eu/about-european-commission/get-involved/european-citizens-initiative_hu
  Igen, sok energiabefektetést igényel, de mégiscsak több százmillió lakost érintő kérdésről beszélünk.

  3.) Számomra azért furcsa, ha azt akarjuk lokálisan törvénybe foglaltatni, hogy mondjuk Mozambikban mennyit számoljon fel mobilnetért a német szolgáltató. Nem tűnik sem piackonformnak, sem életszerűnek.

  4.) Sem olyannak, ami olyan problémára adna választ, melyre jelenleg nincs megoldás. Hiszen ott vannak a kifejezetten az EU-n kívüli utazásokhoz szánt csomagok: benn is van a cikkben.

 • Zelei K Andor
  2023.június 1.-től a DIGI a Vodafone hálózatát használja. Ezt írják: “A mobilinternet szolgáltatás eléréséhez kapcsolja be az adatroamingot az operációs rendszer típusától függetlenül. Az esetleges figyelmeztetések ellenére, ez belföldön nem jár plusz költséggel! Külföldi utazás esetén, kérjük kapcsolja ki ezt a funkciót a határátlépés előtt, ha a célországban nem szeretne mobilinternetet használni!”

  Érdemes nagyon odafigyelni…

 • jani129
  Tényleg offtopik volt, de Mészáros Lőrinc című posztod se szokott lenni, mégis valahogy mindig belefér, hogy szerinted többért építkezik, mint amennyi a piaci alapú fair ár lenne.
  Hogy ontopik is legyek, Kínában jártam, Vodafone előfizetésem van alapból ez havi 12 ezer, belfölfdön korlátlan net, odakint 2990 forint napidíjat fizettem, ezért kaptam 30 GB adatot, azt hiszem ez a számlázási időszakra(1 hónap) vonatkozó korlát. A számlázási időszak határán épp kint voltam, az előtte levő részre 15000et kellett fizessek, semmit adaforgalom meg hívásfogadás v indítás díj, pedig csináltam ilyeneket.
  A Sheraton hotelben volt a szobában jó minőségű wifi ami ráadásul VPNes tehát youtube,google play store is elérhető ami máshol kínában amúgy nem elérhető (a vodás előfizetéssel sem). Facebook sincs.
  Mondhatni a luxusutazás egyéb költségeihez képest a voda napidíj eltörpült.
 • Blend Ahmed
  Off-topic: Kiszámoló! Még stock fotókat használsz a blogposztjaidhoz, vagy esetleg kipróbáltál már valamilyen képgeneráló AI-t?

  Mivel a Depositphoto idén megtalált, hogy eddig vettem tőlük a képeket, de most ingyen adnák, ha teszek egy linket a lap aljára, azt mondtam, hogy jó’ van, hát legyen, ezért nincs kedvem szórakozni semmilyen AI-val. 🙂

 • Belavoltam
  Ezeket az elkepeszto tarifakat nezve egyetlen szo jutott eszembe: extra profit. OK, ez 2 lett, maradhat? 🙂
 • beszámoló
  Az is érdekes lehet, hogy mi történik, ha elfogy a csomagban a net. Mert van, aki lassít, van aki elkezd számlázni megabyte alapon. Nagyon nem mindegy.
 • barangoló
  Miki,

  Most úgy érzem, hogy egy kicsit feleslegesen hergelsz, elegendő háttér tudás nélkül.

  Pl
  – szerinted, amikor az EU-nak számító országban hülyére netezed magad, vagy hívsz ész nélkül, akkor ez költségbe kerül a honos szolgáltatódnak vagy sem?
  – ha tippelned kellene mit tippelnél: mennyi % roaming forgalom van az eu-nak számító országokon belül, és mennyi azon kívül?
  – esetleg azt, hogy a honos szolgáltatódnak ráfizetéses maga a roaming szolgáltatás ilyen durva számok mellett akár, vagy sem? (ws kontra retail)

  Svájc köcsög volt, nem lépett be az egyezménybe, amikor felkínálták nekik – EUregIV – őket szidd.
  Érdekes, hogy az, hogy Norvégiában is eu-s árakon roamingolsz, az meg úgy kurvára nem zavar senkit sem.

  Nem annyira fekete fehér ez a kérdés, mint ahogy láttatni szeretnétek.

  Érdekes, hogy ilyenkor nem számít a 27% áfa, az ilyen-olyan különadó, extra profit adó, és tsai.

 • barangoló
  Anglia: nem az számít, hogy eu vagy nem eu, hanem valószínűsíthetően az, hogy a tulaj (Vodafone) ott van/volt, ezért a magyar voda olcsón adta az angol roamingot, amit valami oknál fogva követett a másik kettő is.
  Szerintem ez még egy ideig így marad – idén biztos – utána meg kb attól függhet, hogy a voda (one) mikor dönt tarifa változtatásról (meddig vannak szerződései az anyacéggel) és ha ő változtat, akkor valószínűsíthető, hogy a másik kettő is utánamegy.
  Ha közben lesz új eu direktíva, akármi, az természetesen felülírhatja a dolgokat a magyar helyzettől függetlenül.
 • Kiszamolo
  barangoló, de tényleg, mennyibe kerül 1 GB internet anyagköltségen? Fillérek?

  Persze van hálózat is, amit ki kell építeni és fenn kell tartani, szóval inkább néhány tucat forint.

  Mivel nem Horvátország vagyunk, a magyar szolgáltatók nagyjából annyit fizetnek a külföldieknek a magyarok után, mint amennyit beszednek külföldről az itteni eu-s külföldiek miatt.

  Ez most komoly? 1 MB(!!!!!!!!!!) 3.400 Ft Szerbiában és azzal jössz, hogy de hát ebben van 27% ÁFA is?

  Ne viccelj már, légy szíves. 🙂

 • Egyelőre Svájc és Törökország a magyar Vodafone-nál EU roaming területnek számít.
 • Kiszamolo
  Igen, ahogy az le van írva szó szerint a cikkben. 🙂
 • barangoló
  Sorry, Miki, nem ismered a számokat, így irreleváns, hogy mi mennyibe kerül.
  Ha kifizetsz egy rakat pénzt az eu-s mobiloknak – mert erre kényszerít a direktíva – az neked tiszta veszteség.
  És ha a forgalmad nagy része ebből származik, akkor nagyon nagy veszteség.
  Ezt ki kell balanszírozni valahogy.
  Érdekes, hogy milyen hamar elfelejtik egyesek azt: a roaming nem volt ingyen 2016 előtt.
  Egyébként meg az, hogy “anyagköltség”, hülyeség.
  Pl miért nincs elemi erejű felháborodás azon, hogy mennyi kerül a benya?
  Orosz olaj ára már jó ideje lement, dollár sincs már rég 400 felett, a rohat szemét mol igazán adhatná akkor olcsóbban is, hiszen anyagköltségen biztos nem kerül 20%-nál többe az, ami befolyik az autódba, tankoláskor.
 • Kiszamolo
  Ugyanmár.

  Az volt a pofátlanság, hogy a magyar Telekom kártyájával csilliárdokat fizettél a német vagy francia Telekomnak, csak azért, mert arra tévedtél.

  Az összes mobilcég néhány nemzetközi cég kezében volt, akik hülyére kopasztották az uniós állampolgárokat, amíg az EU nem kapcsolt úgy 20 év után.

  Ha a benya egy literje 3 millió forint lenne Szerbiában, csak azért, mert magyar rendszámú autóba tankolsz, hidd el, lenne felháborodás.

  Szerintem hagyjuk abba, ez az árazás közönséges rablás, csak azért, mert még nem tilos.

  Nem azon vitatkozunk, hogy 20%-kal olcsóbb legyen-e, hanem, hogy az ezredrésze is sok lenne.

  Én itt abbahagytam.

 • mgpx

  Külföldi roaming esetén a szolgáltató megveszi a szolgáltatást a külföldi hálózattól, és azt számlázza tovább saját előfizetőinek. A szolgáltató roamingból származó nyeresége döntően nem a saját előfizetőin képződik, mivel eleve nagyon magas költségszinten veszi a szolgáltatást. Cserébe ő is hasonló költségszintet határoz meg a külföldről ide látogatóknak (belföldi roaming), amin aztán szépen keres.

  Ha az EU a végfelhasználói árakat a (világpiaci) költségszint alatt szabná meg, akkor a szolgáltatók megszüntetnék a külföldi roaming lehetőségét, mert veszteséggel nem szolgáltatnak. Az EU a belföldi roaming után felszámolt díjakat valóban le tudná szorítani, ezzel viszont csak a külföldi előfizetőknek kedvezne.

  Globális fellépés kellene a szabályozók részéről a helyzet orvoslásához…

 • Nyomd a gazt!
  Jelenleg a legtobb szolgaltato fix vasakkal dolgozik. Ameddig nincs tulterheles addig nekik tokmindegy, hogy mennyi netet vagy hivast hasznalsz, max a szerver hutesi koltsege valtozik. Amint atallnak a cloudos rendszerekre akkor mar elmondhato az ,hogy kisebb forgalom kisebb kiadast jelenthet nekik, nagyobbnal meg max korlatozzak. Szoval max kevesebbe fog nekik kerulni es nem tobbe.
  Koltsegek a halozatok egymas kozti roaming szerzodeseinel elszallhatnak ha ugy kotik (az se indokolt csak epp hogy alkudnak meg). De azert egy EU van olyan pozicioban, hogy azt mondja hogy az az EU-n kivuli szolgaltato aki pofatlan osszeget ker a roamingert annak a hivas inditasait egyszeruen nem fogadjak az EU-s szolgaltatok. Ha az eus szolgaltato a pofatlan arra plane van rahatasa az EU-nak. Megoldhato a dolog csak akarni kell. Nade az erdekek…
 • Kakaoscsiga

  1.: igen
  2.: donto tobbsege eus (90%+)
  3.: biztos van olyan amikor rafizeteses, de ez ugyanaz az eset lehet amikor trinidad es tobago sincs szetszalazva szammezokre, mert az evi 20hivas miatt nincs ertelme.

  Es akkor most en kerdeznek:
  Amikor utoljara benne voltam jo para eve akkor 1,71 (vagy 1,4, talan 0,7) volt a mobil vegzodtetes, 0,4 (0,16) a vezetekes. (Mar nem emlekszem pontosan, de nagysagrend adott)

  Es akkor ehhez kepest a retail arakban tortent valami? Jah igen nagy budos semmi, pedig az nmhh nyomta lefele a wst.

  Szoval kicsit vedhetetlennek erzem ezt a millio/gb temat. Es nem, nem tudom elkepzelni,h ezt megkozelito legyen a ws ara (de megprobalom kideriteni)

 • 000
  Én ismerek Nulla forintos külföldi netet:
  Kimegyek a reptérre, addig a hazai net ingyen van.
  Odakinn a reptéren belépek, megnézem mikor, hova és hogyan megy a busz.
  A szálláson megint van net.

  Itt jön a világlátás rész, ezt nem részletezem.

  A szállodában van net.
  A reptéren hazafelé van net.
  Idehaza van net.

  Összes költség 0 Ft.
  Évente megismételhető 12-szer.

 • silver shadow
  Bocs, nem tudom szebben megfogalmazni: Mennyire kell ahhoz hülyének lenni, hogy megvédjen vki ilyen 3MFt/GB árat? Ha a montenegrói telekomnak (4ig?:) megéri 10€-ért 50GB-t adni a turistáknak, akkor nehogy már ne tudja ezt odaadni pl. itthon a Tkom úgy, hogy ráteszi a saját korrekt hasznát (de nem 50x3Milliót) és majd elszámol a helyi szolgáltatóval. Ez simán szabadrablás, semmi köze a befektetéshez, megtérüléshez…
 • barangoló

  Trinidad Tobagót 1 operátor fedi le, mármint a két szigetet egyszerre, 1 azonosító alatt ergo nincs mit szétszálazni, vagy ilyesmi. (+1868, TSTT, DigiCel fejből)
  A problémám az a bedobott hívás végződtetési díjaddal, hogy ebben az esetben is ezen az 1 tételen keresztül próbálod Te is megközelíteni a dolgokat.
  Tehát ha a hívás pl a végződtetési díj 2 fillér, akkor az köcsög szolgáltató, miért nem adja max 5 fillérért a beszélgetést, hiszen az is már mekkora profit haszon.

  Hát erre meg azt tudom mondani, hogy:
  – ha mindenki ilyen okos, akkor építsen egy mobil hálózatot és kaszáljon
  – ha meg nem tudja kifizetni a telefonálás árát (ami folyamatosan egyre olcsóbb lesz egyre nagyobb csomagok mellett) akkor meg ne telefonáljon (lásd Miki autó fenntartós példáit)

  Nem kell félteni a mobilokat – kb egyiket sem – de a másik végletbe sem essünk már, ha kérhetem.

 • András
  Egyesült Királyság még EU roaming szempontból. Viszont ha nem repülővel megy valaki, akkor a kompon érdemes odafigyelni. Van saját hálózata amire felcsatlakozik a telefon, mikor egyik ország hálózata még, a másiké már nem elérhető mondjuk Calais és Dover között.
  Itt a díjak magyar telekomos telefonnal: Hívásindítás: 1986 Ft/perc, Hívásfogadás 1270 Ft/perc. Az internet díjait bele sem merték írni a kiküldött sms-be, gondolom az is hasonlóan horror áron lehet.
 • Peti
  Srácok, senki nem hallott még a Vodafone Világ napijegy szolgáltatásáról?
  Fix napi díjért (USA, Kanada stb.: 1990 Ft, további nem EU ország 2990 Ft) hazai tarifáért telefonálhatsz, netezhetsz 24 órán keresztül. Ha nincs adatforgalom és hívás, akkor nincs napidíj.
 • nyman
  Nem akarok reklámot csinálni a vodafone-nak, de van neki egy RED infinity csomagja. Ami elég sok országban ad “ingyenes” hívást, adatkeretet. Ugyan papíron 1 év a szerződés, de ott a 14 napos elállási jog, ami 1 hetes, 10 napos kirándulásokra megoldás lehet. Az utazás előtt le lehet rá szerződni, majd hazaérve felmondani.

  Sok virtuális szolgáltató ad e-simet és vannak kimondottan utazásokhoz tervezett csomagjai (pl. esim.holafly.com/) Ugyan személyes tapasztalatot ezekkel kapcsolatban nem tudok mondani, még csak néztem mint opció, venni nem vettem még ilyet..

 • Aki
  Biztos igaz, ahogy állitjátok, hogy 1giga net Montenegróban millió forint, de amikor én ott voltam, és szétneteztem/térképeztem magam a mobilon, 35000 Ft-ot fizettem/4 nap. 7x35e az nem egymillió… Szóval, ezt nem nagyon értem.
 • Aki
  Ja, túlgondoltam, itt nem releváns a havi ktg, nem az a lényeg 🙂

  De az igen, hogy volt már valaki, aki milliókat fizetett a montenegrói nyaralása után, az adatforgalmáért? Valóban létezik ilyen tarifa? Szerintem ez tök versenyképtelen lenne…

  Nem lett volna egyszerűbb kattintani a belinkelt árakra, mint hozzászólást írni, mindjárt kettőt?

 • 404? 440.

  Akkor téged nem a világ érdekel hanem hogy elmondhasd voltál ott.
  Mert az ottani világról is az interneten van az információ. És az hogy csak egyszer kihagyok egy órát a dugóban nekem megéri a mert tudok róla, vagy nem zarándolklok el valahova ami zárva van, vagy meg tudom venni előre a jegyet és nem állok a sorban egy órát már megéri nekem a pár eurót. (Mondjuk online olcsóbb is a jegy de ezt engedjük el)
 • Györgyi
  Ez így van, nagyon oda kell figyelni, tesómnak egyetlen egynapos svájci kiruccanás (franciaországi nyaralásból mentek át) majdnem 40 ezer forintba fájt, ráadásul nem is neteztek, csak nem úgy volt beállítva telefonja, hogy frissítéseket csak wifin tölt le. Alapból nem nagyon szokott netezni vele, itthon gép előtt van egész nap, így nem foglalkozott vele, hogy ilyen funkció is van.
 • Gábor
  De szörnyű prosztó dolog ez a “nyaralás”. kiveszed a “szabit” a munkahelyedről és egymillió forintból 10 napig próbálsz mosolyt erőltetni az arcodra, egy idegen helyen, ahol nem beszélik a nyelved, minden fura, zuhanyzó van kád helyett és rohadt drága bármi…
  De kötelezően kell menni, hogy mutasd a szomszédnak meg a bamba ismerősöknek hogy te hol voltál.
  És még figyelj oda, hogy ne vágjanak át a pénzváltással, meg a roaminggal… azt elmondja valaki, hogy miért kell kötelezően elérhetőnek maradni abban a 10 napban is messengeren, facebookon, instagramon, tiktokon, snapchaten meg az összes többi agyzsibbasztó érzéstelenítőn?
 • Névtelen
  @Gábor
  Miért volt ez jó leírni?
  Amúgy, van egy reprezentatív felmérésed, hogy az emberek csak ezért mennek?
 • Svájcinyaraló
  Egy konkrét tapasztalat Vodafonnal:
  Svájci utazás miatt a családtagnak vettem Vodás feltöltőkártyát, hogy normális áron tudjon telefonálni a Svájcban töltött pár nap alatt. Előtte tájékozódtam. A terv: Ott a T-Mobilos telefon kikapcs, és a Vodás telefon bekapcs. Minden szépnek és jónak ígérkezett, de a Vodás feltöltőkártyás telefon nem volt képes felcsatlakozni egyik Svájci hálózatra se, így csak a drága T-mobilos kártyás telefonnal tudott a családtag beszélgetni. Itthonról többször is felhívtam az ügyfélszolgálatot, aki minden alkalommal konfigurált valamit a feltöltőkártyán, és megnyugtatott, hogy mostmár biztosan jó lesz. Persze nem lett jó. Egyszer sikerült felcsatlakoznia a telefonnak és kb 10 percig működött is. Se előtte, se utána sohatöbbet. Nekem nagy csalódás volt a Voda. És persze óriási szívás. Összesen kb 3órát beszéltem az ügyfélszolgálattal, de sok értelme nem volt.
 • csep88
  Most ingyenes az internet Svájcban bármilyen ukrán SIM kártyára. A főtereken sok helyen lobog az ukrán zászló.
 • 404? 440.

  Akkor azt hiszem meg is van graphite egy másik nickje.
 • Dani85
  Amit még sokan nem tudnak, ha belföldről hívsz EU-s számot az nem roaming, hiszen belföldön vagy, tehát kiszámlázzák a nemzetközi hívás árát. Ha átmész egy harmadik EU-s országba, ahonnan hívod az előbb említett számot, akkor már roamingolsz, tehát a belföldi díj él. Van egy kis joghézag az EU-s jogszabályokban, a szolgáltatók pedig jól kihasználják.
 • Kelemen
  Ahogy az előttem szólók páran, veszek helyi kártyát, de jobb megoldást találtam végül: nem megyek az eu-n kívülre ha nem muszáj és mint pl a germánok nagy része, eurozónán kívülre se, mivel euroban kapom a fizetésem. Ha indítanék petíciót, inkább a véletlen csatlakkozás kiszámlázása ellen. Szerintem az nem várható el a felhasználótól hogy tisztában legyen vele, milyen távolságra kell lennie az adótornyoktól, főleg ha országhatáron belül marad, az viszont igen, hogy ellenőrizze a beállításait, mielőtt külföldi hálózatra csatlakozik. A Vodafone különösen jó felesleges sms-ek küldésében, ha pl ők megemberelnék magukat (vagy kötelezve lennének rá) hogy nem eu-s ország hálózatára (vagy forgalmazhat adatot) csak a júzer kifejezetten részletes sms-es tájékoztatása ÉS az ezt követő jóváhagyása után csatlakozhat a telefon, az egy fair dolog lenne, támogatnám. Azt petícióznám.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.