Nő a MÁP+ visszaváltási költsége holnaptól

A MÁP+ visszaváltási költsége május hatodikától fél százalékra nő, ez a költség mellett is maximum 30 millió forint visszaváltását garantálja az államkincstár.

Az emberek nyilván tömegesen váltják vissza ezeket a papírokat, ami nem is csoda, amikor a diszkontkincstárjegy is már akár 6%-ot kamatozik.

Ha te még nem váltottad át a MÁP+ papírjaidat, ma még 0.25% költség mellett megteheted. (Vagy kamatforduló esetén továbbra is ingyenesen.)

Köszönjük a hírt Ábelnek.

Share

75 hozzászólás

 • krilin
  Jópár hete görgetem magam előtt a visszaváltás átgondolását, azt hiszem ma épp itt az idő gyorsan átszámolni, hogy megéri-e azt a pártízezret hogy nem várok évfordulóig…
 • Laca79
  Köszi az infót,
  Ma mindenképp rádumálom ősöket, hogy tegyék át inflakövetőre.
 • Belavoltam
  De a diszkontkincstarjegyet is olyan “konnyen” (ugy ertem, relative kicsi bukoval) vissza lehet valtani, mint a MAP+-t, ha ugy alakul?
 • Kérdező
  Kérdés:
  – Jól értelmezem hogy a diszkont kincstárjegynél van nyereségadó a kamatfizetésből? Tehát ez nem olyan mint PMÁP/MÁP+ hogy tisztán megkapom a kamatot? Mekkora most a nyereségadó?
  – Illetve ha időközben visszaváltom van ezen is bünti? Ha igen mekkora?
 • mrpetersaint
  Mekkora összegnél érdemes átváltani?
  Van erre kalkulátor?
  A szokásos kérdés miatt: az akciós banki kamathoz hasonlóan ha átviszem másik bankba +1%-ért lehet hogy több költséggel jár mint a kamatnyereség.
 • hemond
  Nekem jun 11 a kamatforduló, így azt kivárom.

  De megy át nekem is prémiumba…

 • Piotr Sztyopanovics
  Üdv Miklós!

  Kamatfordulón az esedékességfizetés napját követő 5 napos intervallumot érted, vagy az azt megelőző 30 naposat? Vagy egyiket sem?

 • Ostra
  februárban már átváltottam mindent prémiumra, huh.
 • beetle
  Megvárom még az októberi fél milliós kamatfizetést aztán teljesen elköszönök én is a MÁP+-tól. Euróban lenne jó, de a PEMÁP-ot már szépen kivéreztették az új fajta infla + 0.5-össel, ráadásul most nem is igazán éri meg váltani 380 környékén. Bár lehet, hogy még most kellene, ki tudja lesz-e 400, 450 pár hónapon belül.
 • Mauzes
  “amikor a diszkontkincstárjegy IS már akár 6%-ot kamatozik”. Ez úgy hangzik, mintha tömegesen lennének magas kamatozású termékek. Ezt néhány tippel megtámogathatná akár a cikkíró, akár néhány olvasó. Szerintem hasznos lenne sokaknak (ha tényleg így van…)
 • Jóljárt
  3 napja vettem, mondván 2,5 hónapra berakom, mert legalább hoz valamennyit amíg ki kell fizetni a lakást. Kár volt a magyar államra bíznom bármit, ezután nem fogom elkövetni ezt a hibát újra.
 • -
  Frissítve a allampapirkalkulator.hu oldal.
  Lehet számolgatni hogy s mint éri meg.
 • Belabattya
  Abban segitsetek h ok ez most 0,25szazalek… de! Viszonylag jelentos penzem van Babakotvenyben… (gyerek lassan 18 s infla plusz3on mehet tovabb 2032ig). Nu de ha map+nal igy egyik naprol a masikra lecsapunk 0.25ot akkor “veszelyhelyzetben” 2.5et vagy 25ot is lecsaphatunk… hasonloan mas allampapirokrol vagy babakotvenyrol… utolag megvaltoztatva a jatekszabalyokat…. (pl babakotvenynel mondhatjak megint h csak bizonyos felhasznalasi teruletre fordithato, mint ami volt regen…) mennyire tartjatok kiszamithatonak ezt az egesz allamkotvenyesdit?!
 • Tibor
  Nagyon nem lepne meg, ha a PMÁP jelenlegi egy százalékát is durván emelnék. Nagy disznóság, de megtehetik, és volt is már rá példa korábban is. A szavazóiknak úgysem fáj, nem is értik. A többieket meg lehet szivatni büntetlenül.
 • Bumburnyák
  Kis érdekesség, most olvastam róla:

  USA-ban van u.n. “i” jelű kötvény, ami már ma is 9,6%-ot fizet, de mivel ilyen fincsi a kamat, mindenki csak 10 000 USD értékben veheti évente. Sőt, ha tovább nő az infláció, még többet fog fizetni.

  Ha USA 9,6%-ot fizet USD alapon, akkor a szaros HUF alapú államkötvények 6% kamata eléggé gyászosnak mondható szerintem. Oké magyar államkötvényt lehet venni nagyobb értékben is és USA-ban is a sima kötvény alacsonyabb kamatú.

 • Copywriter
  Szuper, én 1 millió forintonként veszem ki, ahogy éppen jönnek be az euró bevételeim, így nem kell az eurót elkölteni, jól jön az majd költözés után. Egyelőre nem vág földhöz az 1 millió forintonkénti +2500 Ft költség, de azért jó tudni, hogy erre is figyelni kell.
 • videkrol-jott-ember
  Nem kellene esetleg itt is tobbfele lehetoseget figyelembe venni, es nem mindenaron atvaltani az osszes MAP+ PMAP-ba?

  En tartom fele/fele aranyban a kettot, mert
  1. Ha a kozeljovoben kellene penz, a MAP+ meg mindig olcsobb visszavaltani, kamatfizetesi heten tovabbra is ingyenes.
  2. Egyaltalan nem biztos, hogy a kovetkezo evekben is magas lesz az inflacio, ha visszater a normal 3% koruli, vagy annal is alacsonyabb tartomanyba akkor bukta lesz a PMAP, amibol mar most is magasabb buntivel lehet csak kiszallni.

  Szerintem merlegelni erdemes, nem mindent egy lapra feltenni.

 • Papa
  bekorlátozták a visszaváltás mértékét, , mi van a lejáratot követő egyhetes visszaváltási nullás költséggel ???????
 • István
  A diszkontkincstárjegynek egyébként mennyi a visszaváltási költsége?
 • Mdzsi
  Azért azt ajánlom mindenkinek, hogy számoljon, mielőtt lép.
  Az én máp+-om évfordulója novemberben van (6 hónap) és 5%-on kamatozik jelenleg. Az inflációkövető papír kamata 6,6%, novemberig tehát a kamatkülönbözet 1,6%,/2, tehát 10 millió Ft-nál 80 eFt. Ebből ugye lejön a visszaváltás költsége (25 eFt), a nyereségem tehát 55 eFt.
  Ha viszont szükségem lenne a pénzre novemberig, akkor az inflációkövető papírt 1%-os költséggel válthatom vissza, azaz 100 eFt-ba kerülne. Ebben az esetben már negatív a szaldo.
  Tehát van az az élethelyzet, amikor érdemes lehet várni az évfordulóig.
  A 2023-as inflációkövető papír kamata viszont -ha folytatódik a jelenlegi inflációs trend- még akkor is magasan verni fogja a MÁP+-t, ha nem lesz kamatprémium, tehát valóban érdemes az átváltás.
  Sőt, a mostani papír kamatprémiuma biztosan jobb, mint az ősszel megjelenő új papírok prémiuma lesz.
 • Lia
  Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám a legolcsóbban kivenni a teljes összeget, amim MÁP+ban van, átváltani euróba majd egy OTP-s devizaszámlámra rakni? Az a baj, hogy ezt az összeget fel kell majd használnom nemsokára, úgyhogy nem akarom más eszközbe tenni, de sima forintban se akarom tárolni.
 • Gábor
  A MAP+ból ingyen (a 0,25% büntin túl nincs más költség) ki tudod utaltatni a Ft folyószámládra. Innen pedig kell keresni átváltási helyet vérmérseklettől függően:
  Utcai váltóhely, Revolut és tsai, OTP vagy bármely bank.
 • Einstand
  Ti nem tartjátok kockázatosnak -így a negyedik 2/3 után- állampapírban tartani a pénzeteket? Én elgondolkodtam rajta, hogy mindent ki kéne venni onnan. Nehogy einstandolják mint a magánnyugdíjakat.
 • gaborr
  Bár nem volt kérdés, de ez a nyomdai állampapírra nem vonatkozik ha jól sejtem, ott továbbra is 0.25%, de nem találtam erről semmi infót.
 • Gábor
  Én úgy számoltam, hogy ~4 hónapnál fordul át a PMÁP nyereségbe MAP+al szemben. Ha a 0,25% nő, vagy még csak a MAP+ elején vagy (ekkor a kamat alacsonyabb), akkor még ennél is hamarabb.
  A PMAP idei kamata 6,6%, a jövő évi az idei inflától függően biztosan több lesz. Ha lemegy az infláció, PMAP akkor is éves késéssel követi a csökkenést, van idő kiszállni.
 • Gábor
  Amúgy a 30 MFt limit hogy értendő?
  Alkalmanként, naponta, havonta, évente?
 • Okoska törp

  2. Egyaltalan nem biztos, hogy a kovetkezo evekben is magas lesz az inflacio, ha visszater a normal 3% koruli, vagy annal is alacsonyabb tartomanyba akkor bukta lesz a PMAP, amibol mar most is magasabb buntivel lehet csak kiszallni.

  Az első kamatperiódus fix 6,6%. A második 8-10% lesz ez is szinte biztos.
  Ha a 2. kamatfizetés után nem váltod vissza, akkor nehéz olyan csökkenő inflációs pályát találni, ahol a MÁP+ nyerne.

 • BP
  Lia: Ingyen átutalod Wise számlára. Ott átváltod EUR-ra, majd 140Ft magassága összegért visszautalod a Kincstár devizaszámlájára, és ott hagyod lekötetlenül. Majd ha kell, ingyen át tudod bárhová utalni. Szerintem kár OTP-s lehúzós devizaszámlát belekeverni.
 • Moltiszanti
  1 hónapja írták.

  hold.hu/holdblog/allampapir-allamkincstar-hozam-inflacio-euro-forint-befektetesek/

 • Moltiszanti

  Ez mesesen hangzik.
  Mi ez pontosan?
  Halandó európai, magyar magánember is tud belőle vásárolni?
  Hol olvastad, volna valami forrasod?
 • mgpx

  “Az Szja.tv. alapján a Diszkont Kincstárjegy mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, (…) hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a magyar állam által kibocsátott, – egyebek mellett – a lakosság mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Diszkont Kincstárjegy sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.”

  Forrás: DKJ Ismertető

 • Tiboro

  Nem. Az államcsőddel lenne egyenlő.

 • cabala
  BP:
  az Államkincstártól elég hamar fel fognak hívni, hogy ők nem bank hanem kösd le a pénzecskét.

  Mondjuk azt nem tudom, hogy mi van ha mégse kötöd le? Felbontják a szerződést és visszaküldik oda a pénzt, ahonnan beutalásra került?

 • mgpx

  Visszaváltási árfolyamot DKJ esetén is jegyez a kincstár. A lejárat előtti visszaváltás “költsége” (árfolyamveszteségének mértéke) a hátralevő futamidőtől függ. Jelenleg az árfolyamveszteség mértéke kb. 0.12%, 0.3% és 0.6% nyári, őszi és jövő tavaszi lejáratú DKJ-nél.
 • Okoska törp

  “Ti nem tartjátok kockázatosnak -így a negyedik 2/3 után- állampapírban tartani a pénzeteket? Én elgondolkodtam rajta, hogy mindent ki kéne venni onnan. Nehogy einstandolják mint a magánnyugdíjakat.”

  Nem, mert tudom mi a különbség a kettő között.
  LTP-ből se vették el senki pénzét, amikor megszüntették az állami támogatást.

 • mgpx

  “bekorlátozták a visszaváltás mértékét, , mi van a lejáratot követő egyhetes visszaváltási nullás költséggel ???????”

  A kamatfordulókat követő héten a MÁP+ névértéken történő visszaváltására a kibocsátó állam szerződéses kötelezettséget vállalt, ennek megsértése részleges csődeseménynek számítana.

  A kamatforduló utáni hetek kivételével viszont semmilyen más kötelezettsége sincs az államnak az idő előtti visszaváltásra.

 • "a svájci"
  Sziasztok, Segítségeteket kérem, kicsit a témához kapcsolódva:

  Use-Case:
  – Kincstár, EUR szabadon.
  – Ebből szeretnék CHF-et csinálni, és CHF számlára utalni

  Tesztként 10 EUR-val kipróbáltam alábbi módon:
  – Wise-ban EUR-CHF váltást csináltam, és az EUR-t átutaltam egy BE kezdetű (Belgium) Wise által megadott IBAN-ra kincstárból “külföldi számlaszámként”.
  – Wise reklamál, hogy töltsem fel a kivonatot, amin szerepel a nevem – megtettem
  – Wise reklamál, hogy töltsem fel a névváltoztatási doksimat mert náluk más név szerepel… (valami valahol… – most kérdezem meg épp, hogy mi-hol)

  Valaki már járt hasonlóképpen? Őszintén szólva nekem az eleve furcsa volt, hogy a Wise EUR-váltásnál nem kérdezi meg, hogy melyik országBÓL akarom iniciálni az utalást. Szerintem, ha Mo-ról (miért ne lehetne egy EU orszából EUR-t utalni) indítom, akkor magyar Wise-IBAN-ra is kellene utalnom)

  Vélemények?

 • Gyuluska
  Arra van-e szabály, hogy az államkincstári pénzszámlán csak úgy parkoltatni eurót nem lehet? Ha a polgár nem vásárolna rajta állampapírt, akkor kiutalják a megadott számlára egy idő után? Csak kérdezem…
 • MrStyle
  Köszi a posztot Miklós! a következő 1-2 hétben lesz egy nagyobb vásárlásom, aminek az értékét MÁP+-ban tartottam. Át is vezettem még ma a folyószámlámra, még 0.25% visszaváltási költséggel. Spóroltam 10-15e Ft-ot!
  Nem tartom korrektnek, hogy egy korábban vásárolt értékpapírra változtattak a visszaváltás feltételein.
 • Csinolina
  kifejtenéd jobban pls?:)
 • MÁP+
  Mikor zár a MÁK mára?
 • Tiboro
  Ma már csak holnapi erteknappal tehát 99.5 os árfolyamon váltható vissza, jól gondolom?
 • Freshman23
  Sziasztok!

  Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy mi a különbség a 3 éves és az 5 éves PMÁP között, a kamatprémiumon kívül?

  MÁP+-t váltanék át “inflációkövető” papírba. Eddig is fontos volt a likviditás, hogy bármikor hozzáférhető legyen, és ezután is marad prioritás. Mindkettő bármikor visszaváltható az 1% díj terhe mellett?

  Lakásvásárlás előtt állunk, kb. 1-2 éven belül szükség lesz rá. Átválthatnám bármelyik PMÁP-ba, ugyanolyan likviditás mellett? Ha nincs különbség köztük a visszaválthatóságot illetően, akkor miért választaná bárki az alacsonyabb kamatprémiumú 3 éves papírt, amikor ott az 5 éves, és akár a 3. évben ugyanúgy visszaválthatja?

  Köszönöm szépen előre is mindenkinek!

 • KommentElek
  Trógerek.
  Odaadod nekik a pénzed, hogy finanszírozhassák az évtizedek óta tartó túlköltekezést, még az inflációt se fedezi a kamat és még büntetnek is, ha kivennéd a pénzed.
  Ez az egész csak a túlköltekező államnak éri csak meg.
  6,6% a 5 (6) éves PMÁP kamaza, miközben 20-30%-kal megy fel szinte mindennek az ára.
 • bobo (az igazi)
  Én az euró lekötésem kamatait nem kötöttem le újra, össze akarom várni picit, mivel fél évente kamatozik a régi. ha új pénzt tennék be, valószínű, azt nem hagynák, hogy ne kössem le, elvileg már beutalásnál meg kell adnom, mit szeretnék venni belőle.
 • törp
  Én azt nem értem, hogy egyáltalán ki vett MÁP+ állampapírt 1% alatti alapkamat mellett, amikor már a megjelenése előtt el lett róla magyarázva, hogy az infláció kockázatát átcsatornázza a tulajdonosokra???

  Van az utólagos okoskodás, meg van amiről kezdettől fogva tudni lehet(ett) hogy el kell kerülni. A MÁP+ ez utóbbihoz tartozik.

 • Abc
  Itt a 9.62% USD kötvény:
  cnbc.com/2022/05/02/i-bonds-to-deliver-a-record-9point62percent-interest-for-the-next-six-months.html
  forbes.com/advisor/investing/what-are-i-bonds/

  Röviden:
  – 1 évig hozzá sem tudsz nyúlni
  – Ha 1 és 5 év között adod el, akkor az eladás előtti 3 havi kamatot bukod
  – 30 éves lejáratú a kötvény változó kamatozással
  – A kamat félévente változik, kamatprémium 0% + infláció 9.62%, ebben a félévben
  – A kapott kamat automatikusan névérték növelő félévente és kamatos kamat játszik (compound)

  Ez a TIPs akkor, nemrég volt róla szó. Meg régen is: https://kiszamolo.hu/miert-bukhatsz-az-inflaciokoveto-kotvenyalapokon/

 • Szent József
  Legközelebb írjátok már oda plz, hogy délután 4-ig intézzük el a dolgot, mert én rábsztam és 16:02-kor sikerült csak megnyomni a gombot és már jelezte, hogy új értéknappal fog számol hiába van még ma és 99.75% helyett 99.50% lett a vége. Én fax a bankos 16:30 meg 17:00-hoz vagyok szokva… kecseg államigazgatás.
 • Abc
  Szóljatok, hogy ezt hogyan játszátok körbe.

  “To open a TreasuryDirect account, investors must have a Social Security number or Employer Identification Number (EIN), a U.S. address, a checking or savings account for transferring funds to and from a TreasuryDirect account, an email address, and a secure web browser and internet connection.”

 • Így jártam..
  Jól értem, hogy a május 5. 16:00 és 23:59 között kezdeményezett tranzakciókra is már a május 6-tól esedékes 0,5%-os visszaváltási díj vonatkozik?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.