Nő a MÁP+ visszaváltási költsége holnaptól

A MÁP+ visszaváltási költsége május hatodikától fél százalékra nő, ez a költség mellett is maximum 30 millió forint visszaváltását garantálja az államkincstár.

Az emberek nyilván tömegesen váltják vissza ezeket a papírokat, ami nem is csoda, amikor a diszkontkincstárjegy is már akár 6%-ot kamatozik.

Ha te még nem váltottad át a MÁP+ papírjaidat, ma még 0.25% költség mellett megteheted. (Vagy kamatforduló esetén továbbra is ingyenesen.)

Köszönjük a hírt Ábelnek.

Share

75 hozzászólás

 • krilin
  Jópár hete görgetem magam előtt a visszaváltás átgondolását, azt hiszem ma épp itt az idő gyorsan átszámolni, hogy megéri-e azt a pártízezret hogy nem várok évfordulóig…
 • Laca79
  Köszi az infót,
  Ma mindenképp rádumálom ősöket, hogy tegyék át inflakövetőre.
 • Belavoltam
  De a diszkontkincstarjegyet is olyan “konnyen” (ugy ertem, relative kicsi bukoval) vissza lehet valtani, mint a MAP+-t, ha ugy alakul?
 • Kérdező
  Kérdés:
  – Jól értelmezem hogy a diszkont kincstárjegynél van nyereségadó a kamatfizetésből? Tehát ez nem olyan mint PMÁP/MÁP+ hogy tisztán megkapom a kamatot? Mekkora most a nyereségadó?
  – Illetve ha időközben visszaváltom van ezen is bünti? Ha igen mekkora?
 • mrpetersaint
  Mekkora összegnél érdemes átváltani?
  Van erre kalkulátor?
  A szokásos kérdés miatt: az akciós banki kamathoz hasonlóan ha átviszem másik bankba +1%-ért lehet hogy több költséggel jár mint a kamatnyereség.
 • hemond
  Nekem jun 11 a kamatforduló, így azt kivárom.

  De megy át nekem is prémiumba…

 • Piotr Sztyopanovics
  Üdv Miklós!

  Kamatfordulón az esedékességfizetés napját követő 5 napos intervallumot érted, vagy az azt megelőző 30 naposat? Vagy egyiket sem?

 • Ostra
  februárban már átváltottam mindent prémiumra, huh.
 • beetle
  Megvárom még az októberi fél milliós kamatfizetést aztán teljesen elköszönök én is a MÁP+-tól. Euróban lenne jó, de a PEMÁP-ot már szépen kivéreztették az új fajta infla + 0.5-össel, ráadásul most nem is igazán éri meg váltani 380 környékén. Bár lehet, hogy még most kellene, ki tudja lesz-e 400, 450 pár hónapon belül.
 • Mauzes
  “amikor a diszkontkincstárjegy IS már akár 6%-ot kamatozik”. Ez úgy hangzik, mintha tömegesen lennének magas kamatozású termékek. Ezt néhány tippel megtámogathatná akár a cikkíró, akár néhány olvasó. Szerintem hasznos lenne sokaknak (ha tényleg így van…)
 • Jóljárt
  3 napja vettem, mondván 2,5 hónapra berakom, mert legalább hoz valamennyit amíg ki kell fizetni a lakást. Kár volt a magyar államra bíznom bármit, ezután nem fogom elkövetni ezt a hibát újra.
 • -
  Frissítve a allampapirkalkulator.hu oldal.
  Lehet számolgatni hogy s mint éri meg.
 • Belabattya
  Abban segitsetek h ok ez most 0,25szazalek… de! Viszonylag jelentos penzem van Babakotvenyben… (gyerek lassan 18 s infla plusz3on mehet tovabb 2032ig). Nu de ha map+nal igy egyik naprol a masikra lecsapunk 0.25ot akkor “veszelyhelyzetben” 2.5et vagy 25ot is lecsaphatunk… hasonloan mas allampapirokrol vagy babakotvenyrol… utolag megvaltoztatva a jatekszabalyokat…. (pl babakotvenynel mondhatjak megint h csak bizonyos felhasznalasi teruletre fordithato, mint ami volt regen…) mennyire tartjatok kiszamithatonak ezt az egesz allamkotvenyesdit?!
 • Tibor
  Nagyon nem lepne meg, ha a PMÁP jelenlegi egy százalékát is durván emelnék. Nagy disznóság, de megtehetik, és volt is már rá példa korábban is. A szavazóiknak úgysem fáj, nem is értik. A többieket meg lehet szivatni büntetlenül.
 • Bumburnyák
  Kis érdekesség, most olvastam róla:

  USA-ban van u.n. “i” jelű kötvény, ami már ma is 9,6%-ot fizet, de mivel ilyen fincsi a kamat, mindenki csak 10 000 USD értékben veheti évente. Sőt, ha tovább nő az infláció, még többet fog fizetni.

  Ha USA 9,6%-ot fizet USD alapon, akkor a szaros HUF alapú államkötvények 6% kamata eléggé gyászosnak mondható szerintem. Oké magyar államkötvényt lehet venni nagyobb értékben is és USA-ban is a sima kötvény alacsonyabb kamatú.

 • Copywriter
  Szuper, én 1 millió forintonként veszem ki, ahogy éppen jönnek be az euró bevételeim, így nem kell az eurót elkölteni, jól jön az majd költözés után. Egyelőre nem vág földhöz az 1 millió forintonkénti +2500 Ft költség, de azért jó tudni, hogy erre is figyelni kell.
 • videkrol-jott-ember
  Nem kellene esetleg itt is tobbfele lehetoseget figyelembe venni, es nem mindenaron atvaltani az osszes MAP+ PMAP-ba?

  En tartom fele/fele aranyban a kettot, mert
  1. Ha a kozeljovoben kellene penz, a MAP+ meg mindig olcsobb visszavaltani, kamatfizetesi heten tovabbra is ingyenes.
  2. Egyaltalan nem biztos, hogy a kovetkezo evekben is magas lesz az inflacio, ha visszater a normal 3% koruli, vagy annal is alacsonyabb tartomanyba akkor bukta lesz a PMAP, amibol mar most is magasabb buntivel lehet csak kiszallni.

  Szerintem merlegelni erdemes, nem mindent egy lapra feltenni.

 • Papa
  bekorlátozták a visszaváltás mértékét, , mi van a lejáratot követő egyhetes visszaváltási nullás költséggel ???????
 • István
  A diszkontkincstárjegynek egyébként mennyi a visszaváltási költsége?
 • Mdzsi
  Azért azt ajánlom mindenkinek, hogy számoljon, mielőtt lép.
  Az én máp+-om évfordulója novemberben van (6 hónap) és 5%-on kamatozik jelenleg. Az inflációkövető papír kamata 6,6%, novemberig tehát a kamatkülönbözet 1,6%,/2, tehát 10 millió Ft-nál 80 eFt. Ebből ugye lejön a visszaváltás költsége (25 eFt), a nyereségem tehát 55 eFt.
  Ha viszont szükségem lenne a pénzre novemberig, akkor az inflációkövető papírt 1%-os költséggel válthatom vissza, azaz 100 eFt-ba kerülne. Ebben az esetben már negatív a szaldo.
  Tehát van az az élethelyzet, amikor érdemes lehet várni az évfordulóig.
  A 2023-as inflációkövető papír kamata viszont -ha folytatódik a jelenlegi inflációs trend- még akkor is magasan verni fogja a MÁP+-t, ha nem lesz kamatprémium, tehát valóban érdemes az átváltás.
  Sőt, a mostani papír kamatprémiuma biztosan jobb, mint az ősszel megjelenő új papírok prémiuma lesz.
 • Lia
  Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám a legolcsóbban kivenni a teljes összeget, amim MÁP+ban van, átváltani euróba majd egy OTP-s devizaszámlámra rakni? Az a baj, hogy ezt az összeget fel kell majd használnom nemsokára, úgyhogy nem akarom más eszközbe tenni, de sima forintban se akarom tárolni.
 • Gábor
  A MAP+ból ingyen (a 0,25% büntin túl nincs más költség) ki tudod utaltatni a Ft folyószámládra. Innen pedig kell keresni átváltási helyet vérmérseklettől függően:
  Utcai váltóhely, Revolut és tsai, OTP vagy bármely bank.
 • Einstand
  Ti nem tartjátok kockázatosnak -így a negyedik 2/3 után- állampapírban tartani a pénzeteket? Én elgondolkodtam rajta, hogy mindent ki kéne venni onnan. Nehogy einstandolják mint a magánnyugdíjakat.
 • gaborr
  Bár nem volt kérdés, de ez a nyomdai állampapírra nem vonatkozik ha jól sejtem, ott továbbra is 0.25%, de nem találtam erről semmi infót.
 • Gábor
  Én úgy számoltam, hogy ~4 hónapnál fordul át a PMÁP nyereségbe MAP+al szemben. Ha a 0,25% nő, vagy még csak a MAP+ elején vagy (ekkor a kamat alacsonyabb), akkor még ennél is hamarabb.
  A PMAP idei kamata 6,6%, a jövő évi az idei inflától függően biztosan több lesz. Ha lemegy az infláció, PMAP akkor is éves késéssel követi a csökkenést, van idő kiszállni.
 • Gábor
  Amúgy a 30 MFt limit hogy értendő?
  Alkalmanként, naponta, havonta, évente?
 • Okoska törp

  2. Egyaltalan nem biztos, hogy a kovetkezo evekben is magas lesz az inflacio, ha visszater a normal 3% koruli, vagy annal is alacsonyabb tartomanyba akkor bukta lesz a PMAP, amibol mar most is magasabb buntivel lehet csak kiszallni.

  Az első kamatperiódus fix 6,6%. A második 8-10% lesz ez is szinte biztos.
  Ha a 2. kamatfizetés után nem váltod vissza, akkor nehéz olyan csökkenő inflációs pályát találni, ahol a MÁP+ nyerne.

 • BP
  Lia: Ingyen átutalod Wise számlára. Ott átváltod EUR-ra, majd 140Ft magassága összegért visszautalod a Kincstár devizaszámlájára, és ott hagyod lekötetlenül. Majd ha kell, ingyen át tudod bárhová utalni. Szerintem kár OTP-s lehúzós devizaszámlát belekeverni.
 • Moltiszanti
  1 hónapja írták.

  hold.hu/holdblog/allampapir-allamkincstar-hozam-inflacio-euro-forint-befektetesek/

 • Moltiszanti

  Ez mesesen hangzik.
  Mi ez pontosan?
  Halandó európai, magyar magánember is tud belőle vásárolni?
  Hol olvastad, volna valami forrasod?
 • mgpx

  “Az Szja.tv. alapján a Diszkont Kincstárjegy mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, (…) hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a magyar állam által kibocsátott, – egyebek mellett – a lakosság mint befektetői célpiac részére is forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem a 2019. június 1. napját követően forgalomba hozott Diszkont Kincstárjegy sorozatok esetében nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó megfizetése alól.”

  Forrás: DKJ Ismertető

 • Tiboro

  Nem. Az államcsőddel lenne egyenlő.

 • cabala
  BP:
  az Államkincstártól elég hamar fel fognak hívni, hogy ők nem bank hanem kösd le a pénzecskét.

  Mondjuk azt nem tudom, hogy mi van ha mégse kötöd le? Felbontják a szerződést és visszaküldik oda a pénzt, ahonnan beutalásra került?

 • mgpx

  Visszaváltási árfolyamot DKJ esetén is jegyez a kincstár. A lejárat előtti visszaváltás “költsége” (árfolyamveszteségének mértéke) a hátralevő futamidőtől függ. Jelenleg az árfolyamveszteség mértéke kb. 0.12%, 0.3% és 0.6% nyári, őszi és jövő tavaszi lejáratú DKJ-nél.
 • Okoska törp

  “Ti nem tartjátok kockázatosnak -így a negyedik 2/3 után- állampapírban tartani a pénzeteket? Én elgondolkodtam rajta, hogy mindent ki kéne venni onnan. Nehogy einstandolják mint a magánnyugdíjakat.”

  Nem, mert tudom mi a különbség a kettő között.
  LTP-ből se vették el senki pénzét, amikor megszüntették az állami támogatást.

 • mgpx

  “bekorlátozták a visszaváltás mértékét, , mi van a lejáratot követő egyhetes visszaváltási nullás költséggel ???????”

  A kamatfordulókat követő héten a MÁP+ névértéken történő visszaváltására a kibocsátó állam szerződéses kötelezettséget vállalt, ennek megsértése részleges csődeseménynek számítana.

  A kamatforduló utáni hetek kivételével viszont semmilyen más kötelezettsége sincs az államnak az idő előtti visszaváltásra.

 • "a svájci"
  Sziasztok, Segítségeteket kérem, kicsit a témához kapcsolódva:

  Use-Case:
  – Kincstár, EUR szabadon.
  – Ebből szeretnék CHF-et csinálni, és CHF számlára utalni

  Tesztként 10 EUR-val kipróbáltam alábbi módon:
  – Wise-ban EUR-CHF váltást csináltam, és az EUR-t átutaltam egy BE kezdetű (Belgium) Wise által megadott IBAN-ra kincstárból “külföldi számlaszámként”.
  – Wise reklamál, hogy töltsem fel a kivonatot, amin szerepel a nevem – megtettem
  – Wise reklamál, hogy töltsem fel a névváltoztatási doksimat mert náluk más név szerepel… (valami valahol… – most kérdezem meg épp, hogy mi-hol)

  Valaki már járt hasonlóképpen? Őszintén szólva nekem az eleve furcsa volt, hogy a Wise EUR-váltásnál nem kérdezi meg, hogy melyik országBÓL akarom iniciálni az utalást. Szerintem, ha Mo-ról (miért ne lehetne egy EU orszából EUR-t utalni) indítom, akkor magyar Wise-IBAN-ra is kellene utalnom)

  Vélemények?

 • Gyuluska
  Arra van-e szabály, hogy az államkincstári pénzszámlán csak úgy parkoltatni eurót nem lehet? Ha a polgár nem vásárolna rajta állampapírt, akkor kiutalják a megadott számlára egy idő után? Csak kérdezem…
 • MrStyle
  Köszi a posztot Miklós! a következő 1-2 hétben lesz egy nagyobb vásárlásom, aminek az értékét MÁP+-ban tartottam. Át is vezettem még ma a folyószámlámra, még 0.25% visszaváltási költséggel. Spóroltam 10-15e Ft-ot!
  Nem tartom korrektnek, hogy egy korábban vásárolt értékpapírra változtattak a visszaváltás feltételein.
 • Csinolina
  kifejtenéd jobban pls?:)
 • MÁP+
  Mikor zár a MÁK mára?
 • Tiboro
  Ma már csak holnapi erteknappal tehát 99.5 os árfolyamon váltható vissza, jól gondolom?
 • Freshman23
  Sziasztok!

  Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy mi a különbség a 3 éves és az 5 éves PMÁP között, a kamatprémiumon kívül?

  MÁP+-t váltanék át “inflációkövető” papírba. Eddig is fontos volt a likviditás, hogy bármikor hozzáférhető legyen, és ezután is marad prioritás. Mindkettő bármikor visszaváltható az 1% díj terhe mellett?

  Lakásvásárlás előtt állunk, kb. 1-2 éven belül szükség lesz rá. Átválthatnám bármelyik PMÁP-ba, ugyanolyan likviditás mellett? Ha nincs különbség köztük a visszaválthatóságot illetően, akkor miért választaná bárki az alacsonyabb kamatprémiumú 3 éves papírt, amikor ott az 5 éves, és akár a 3. évben ugyanúgy visszaválthatja?

  Köszönöm szépen előre is mindenkinek!

 • KommentElek
  Trógerek.
  Odaadod nekik a pénzed, hogy finanszírozhassák az évtizedek óta tartó túlköltekezést, még az inflációt se fedezi a kamat és még büntetnek is, ha kivennéd a pénzed.
  Ez az egész csak a túlköltekező államnak éri csak meg.
  6,6% a 5 (6) éves PMÁP kamaza, miközben 20-30%-kal megy fel szinte mindennek az ára.
 • bobo (az igazi)
  Én az euró lekötésem kamatait nem kötöttem le újra, össze akarom várni picit, mivel fél évente kamatozik a régi. ha új pénzt tennék be, valószínű, azt nem hagynák, hogy ne kössem le, elvileg már beutalásnál meg kell adnom, mit szeretnék venni belőle.
 • törp
  Én azt nem értem, hogy egyáltalán ki vett MÁP+ állampapírt 1% alatti alapkamat mellett, amikor már a megjelenése előtt el lett róla magyarázva, hogy az infláció kockázatát átcsatornázza a tulajdonosokra???

  Van az utólagos okoskodás, meg van amiről kezdettől fogva tudni lehet(ett) hogy el kell kerülni. A MÁP+ ez utóbbihoz tartozik.

 • Abc
  Itt a 9.62% USD kötvény:
  cnbc.com/2022/05/02/i-bonds-to-deliver-a-record-9point62percent-interest-for-the-next-six-months.html
  forbes.com/advisor/investing/what-are-i-bonds/

  Röviden:
  – 1 évig hozzá sem tudsz nyúlni
  – Ha 1 és 5 év között adod el, akkor az eladás előtti 3 havi kamatot bukod
  – 30 éves lejáratú a kötvény változó kamatozással
  – A kamat félévente változik, kamatprémium 0% + infláció 9.62%, ebben a félévben
  – A kapott kamat automatikusan névérték növelő félévente és kamatos kamat játszik (compound)

  Ez a TIPs akkor, nemrég volt róla szó. Meg régen is: https://kiszamolo.hu/miert-bukhatsz-az-inflaciokoveto-kotvenyalapokon/

 • Szent József
  Legközelebb írjátok már oda plz, hogy délután 4-ig intézzük el a dolgot, mert én rábsztam és 16:02-kor sikerült csak megnyomni a gombot és már jelezte, hogy új értéknappal fog számol hiába van még ma és 99.75% helyett 99.50% lett a vége. Én fax a bankos 16:30 meg 17:00-hoz vagyok szokva… kecseg államigazgatás.
 • Abc
  Szóljatok, hogy ezt hogyan játszátok körbe.

  “To open a TreasuryDirect account, investors must have a Social Security number or Employer Identification Number (EIN), a U.S. address, a checking or savings account for transferring funds to and from a TreasuryDirect account, an email address, and a secure web browser and internet connection.”

 • Így jártam..
  Jól értem, hogy a május 5. 16:00 és 23:59 között kezdeményezett tranzakciókra is már a május 6-tól esedékes 0,5%-os visszaváltási díj vonatkozik?