Nyugdíjas adósok

2015-06-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Egyesült Államokban egy új probléma ütötte fel a fejét. Egyre több nyugdíjas kényszerül a nyugdíjából még mindig fizetni a lakáshitelét.

A 65 éven felüliek 30%-a fizet lakáshitelt, a 75 éven felüliek 21%-a. (2001-ben még csak 22% és 8% volt az arány) Ráadásul az átlagos tőketartozás 88 ezer dollár, ami csekélynek éppen nem mondható. (2001-ben még csak 43.400 dollár volt ez az összeg.)

Az 50 éven felüli lakástulajdonosok ellen indult végrehajtás legnagyobb arányban a 75 éven felülieket érintette, vagyis ők voltak a legtöbben, akik utcára kerültek az ingatlan elvesztése miatt, ami soha nem öröm, de 75 éves kor felett különösen nem az.

A probléma kialakulásának leggyakoribb okai:

- Az érintettek túl nagy házat vettek. Nem a lehetőségeik, hanem az elérhető maximális hitelösszeg határozta meg, hogy mekkora házat vettek. Soha ne akarj 50 milliós házat, ha csak 10-15 millió forintod van, vagy 15 milliós lakást, ha csak 3-4 milliód van, még akkor sem, ha egyébként kapnál rá hitelt.

- Az alacsony törlesztőrészlet miatt túl hosszú futamidőt választottak. Az az ingatlanhitel, amit nem tudsz kényelmesen visszafizetni 10 év alatt, egyszerűen túl sok neked.

- Egy nem várt betegség, vagy a házastárs halála felborította a szépen felépített törlesztési tervet. Ne feledd, váratlan dolgok mindig történnek vagy történhetnek. Amire fel lehet készülni, készülj fel (például köss kockázati életbiztosítást), amire nem tudsz kivédeni, azt pedig vedd számításba, mikor hitelt veszel fel. Csak egy példa: az amerikai munkavállalók 45%-a korábban kénytelen nyugdíjba menni, mint tervezte. Saját betegség, házastárs vagy szülők betegsége, munkahelyi leépítés, munkához szükséges készségek elvesztése mind okai lehetnek ennek.

- Rossz hitelkonstrukció választása. Sokan választanak olyan konstrukciót, ahol 10 évig csak a kamatokat kell fizetni. Ez két dolgot eredményez: egyrészt elmegy 10 év úgy az életedből, hogy a tartozásod nem csökkent (érdemben), másrészt egy kedvezőtlen piaci fordulat (mint a kamatszint emelkedése, vagy a svájci frank drágulása) neked jobban fáj, mint annak, aki már törlesztett elő a tőkéjéből is.

- Ha anyagilag megszorultak, sokan a házukra vettek fel hitelt, mintegy hitelkártyaként használva a házukat. Azt gondolták, majd valamikor visszafizetik a pénzt a nyugdíj előtt. Tévedtek. Ha már hitelt kell felvenned, azt mutatja, hogy a lehetőségeid felett élsz. Inkább a költéseidet vedd vissza, ne újabb és újabb hitellel pótold a keletkező lyukakat.

A fenti probléma hamarosan nagyon sok magyar embert is fog érinteni, hála a sok 20-25 sőt 35 éves lakáshitelnek.

Gondold végig, mennyire biztos az, hogy tudod fizetni a hitelt 70 éves korodig és ki garantálja azt, hogy semmi nem fog veled vagy a házastársaddal történni addig, ami keresztülhúzza a számításaidat.

Ha a bevételed 30%-ánál többet költesz a hiteleidre, akkor túl sok hiteled van. Érdemes átgondolni, hogyan tudnád csökkenteni a hitelek mennyiségét.

Ha még 10 évnél több hátravan a lakáshiteledből, érdemes átszámolni, tudnál-e vállalni nagyobb törlesztőt, hogy hamarabb letudd a hitelt. Az is megoldás, ha kötsz 2-3 lakástakarékpénztárt pluszban és azt fizeted be a hitelbe 4 év múlva.

Ha te is túl drága ingatlant vettél a lehetőségeidhez képest, jobb döntés inkább addig kiszállni belőle, amíg még megteheted.

Remélem, közületek senkinek nem kell majd a nyugdíjából lakáshitelt törleszteni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram