Nyugdíjkérdések első rész

Bár mindenkit előbb-utóbb érint, nagyon keveset tudunk a nyugdíjról, a nyugdíjjogosultságról és a kiszámításának módjáról. Ezért megbeszéltem egy ezzel is foglalkozó könyvelővel, hogy néhány cikken keresztül mutassuk be, amit érdemes tudni erről a kérdésről.

Természetesen csak a mostani állapotokról tudunk információval szolgálni, ami nyilván gyökeresen meg fog változni 20-30 év múlva, mire a most 35-45 éves korosztály eléri a nyugdíjkorhatárt. A politikusok azzal nyugtatgatják a népet, hogy demográfiai válság ide, száz éve nem látott kivándorlási hullám oda, 2030-ig biztos nem omlik össze a rendszer. Ebben az a rossz vicc, hogy a ma 65 éves férfiak is átlagosan tovább fognak élni a statisztikák szerint, mint 2030, a fiatalabbakról már nem is beszélve.

Itt az első része a cikknek, amely a nyugdíj előtt állóknak szól. Ha van kérdésed, tedd fel a hozzászólásokban, remélem Mónikának, a cikk szerzőjének lesz ideje és energiája válaszolni rájuk.

Írj arról is hozzászólást, milyen kérdések foglalkoztatnak a témával kapcsolatban.

Amikor közeledik a nyugdíjkorhatár, rengeteg kérdés merülhet fel az elintézési folyamatokat tekintve.

Az alábbi cikkben igyekeztünk felvázolni az öregségi nyugdíjhoz kapcsolódó ügyintézés menetét.

Ki jogosult öregségi nyugdíjra?

Az öregségi nyugdíjnak 3 fajtáját különböztetjük meg:

1. Teljes jogú öregségi nyugdíj,

2. Öregségi résznyugdíj,

3. Nők kedvezményes nyugdíja

Teljes jogú öregségi nyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, rendelkezik 20 év szolgálati idővel és a nyugdíjba vonulásának napján nem áll biztosítási jogviszonyban.

/Szolgálati idő: Azon időszakok összessége, amely alatt az igénylő nyugdíjbiztosítási járulék fizetésre kötelezett volt, vagy megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett, illetve biztosítási jogviszonyban állt. – Ilyen lehet: munkaviszony, GYED, GYES, GYET, szülési szabadság, sorkatonai szolgálat./

A nyugdíjkorhatárt az alábbiak szerint kell megállapítani nemtől függetlenül:

1952.01.01. előtt születettek esetén: 62 év

1952-ban születettek esetén: 62 évi +183 nap

1953-ban születettek esetén: 63 év

1954-ben születettek esetén: 63 évi + 183 nap

1955-ben születettek esetén: 64 év

1956-ban születettek esetén: 64 év + 183 nap

1957-ben és azt követően születtek: 65 év

Öregségi résznyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó korhatárt betöltötte, de csak 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

Nők kedvezményes nyugdíja:

Korhatártól függetlenül kérhetik nyugdíjazásukat azok a nők, aki rendelkezek 40 év szolgálati idővel, amelybe beleszámít a gyermekük után folyósított szülési szabadság, GYED, GYES, GYET és a súlyosan fogyatékos gyermekükre tekintettel kapott ápolási díj időszaka. A kereső tevékenységgel járó biztosítási ideje azonban nem lehet kevesebb 32 évnél.

Milyen nyomtatványok kell igényelni nyugellátást?

A fentiekből látható, hogy az öregségi nyugdíjat igénylők életkora meghaladja a 60 évet, így számukra az adminisztrációkkal járó terhek nem minden esetben problémamentesek.

A nyugdíjat igényelhetik papíralapon és elektronikus úton beküldött nyomtatványokon.

A nyomtatványt az alábbi útvonalon érik el:

https://e-ugyintezes.onyf.hu/, ezt követően válassza a nyomtatványok menüpontot → Ugrás nyomtatványtárra →Kérelmek → K02 kérelem (Igénybejelentés 1997. évi LXXXI. tv. alapján öregségi típusú nyugdíjak elbírálásához.)

A nyomtatványt kitölthetik géppel és kézzel is, majd a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell beküldeni, személyesen bevinni vagy ügyfélkapun keresztül benyújtani legkorábban a megjelölt dátum előtt 30 nappal.

A nyomtatvánnyal egyidejűleg be kell küldeni az utolsó munkahely kilépőpapírjait, és a lezárt társadalombiztosítási igazolványt, amiben szerepelnek a munkáltatók bejegyzései.

A nyomtatványhoz csatolható minden olyan dokumentum, ami a szolgálati idő összeszámításához szükséges lehet. (katonakönyv, anyakönyvi kivonatok, munkakönyv.)

A Nyugdíjfolyósító határozatában értesíti az igénylőt a szolgálati idő összeszámításának eredményéről és a nyugdíj alapjaként kiszámított jövedelmeiről. Amennyiben ezzel nem ért egyet az igénylő, 15 napon belül jelezheti az igazgatóságnak a hiányokat az igazoló dokumentumok birtokában.

Jó tanács:

A szolgálati idő összeszámítása olykor igen sok időt vesz igénybe, ezért javaslom, hogy a nyugdíjazást megelőző években kezdeményezzen adategyeztetést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.

Az egyeztetést az alábbi honlapon keresztül kezdeményezheti:

www.onyf.hu/hu → Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés menüponton keresztül.

Ezt a szolgáltatást azonban csak ügyfélkapus regisztráció birtokában használhatják.

Az ügyfélkapus regisztrációt az ország bármelyik okmányirodájában percek alatt elvégezhetik, a személyi okmányaik és az adóazonosító jelük birtokában.

A Nyugdíjbiztosítási igazgatóság 2017 – 2019 évek között hivatalból kezdeményezi az adategyeztetési eljárást az 1960-1965 évben születettek tekintetében.

Lipcsey Mónika

Moni-Kont PLUSZ Kft.

Könyvelőiroda

www.monikont.hu

Share

139 hozzászólás

 • joe
  folyt:

  szóval lehet aktualizálni, hogy hogy is lesz valakinek a nyugdíja… mondjuk ha épp 5 év múlva esedékes. mert nekik még “kifut” ez a rendszer.
  de mondjuk 3x éveseknek figyelmébe ajánlom, hogy a nyugdíj, mint hosszú stratégia az tévút, hamis ábránd. ez itt a kiszámolón párszor már át lett rágva.

  kedvenc mondásom illik ide: autót vezetni nem a visszapillantóba bámulva, hátrafelé vezetünk. az autó előre halad, a szélvédőn át előre kell nézni.

  ugyan ez az analógia akár a tőzsdére, befektetések hozamaira, stb.
  ott is az a dolog alapja, hogy belédhipnotizálják, hogy mennyire érdemes megvenni azt a részvény csomagot, mert milyen remekül emelkedett az osztalék az elmúlt 2 évben….

  szerintetek a nyugdíj miért lenne kivétel?? csak mert az “állam” MOST így mondja?

  😀

 • Zabalint
  Bár a nyugdíjrendszerben szerintem is szerepe kell legyen a szolidaritásnak, mondjuk olyan formában, hogy fix alapnyugdíj, plusz változó a járulékbefizetés arányában, de ha majd olyan eszközökhöz nyúlnak, a manyup államosítás és a néphülyítés miatt bárki is lesz a jövőben kormányon, nem tartom kizártnak, hogy nyugdíjplafon vagy fix egyennyugdíj mindenkinek, akkor joggal gondolhatja ma egy jól kereső, hogy inkább fizeseenek neki részben zsebbe, úgysem számít a jövőben. Na meg eleve máshogy tekint az ember egy olyan járulékra, ami után egyszer talán kap valamit, illetve olyanra, ami után soha. Utóbbi esetben előbb mondja azt, hogy ahol lehet, elcsalja, vagy lelép egy olyan országba, ahol még nem tört ki a kommunizmus…
 • Zabalint
  A másik, hogy egs egyennyugdíj utólag a manyup einstandot még durvább színben tüntetné fel. Hiszen adott esetben az lehetett volna a tényleg járulékarányos rész.
 • realestate

  A MNYP témát felesleges feszegetni. Az SOSEM volt igazán az állampolgáré szóval az hogy visszavették semmilyen negatív hatással sincs semmire. Lehet rajta jojózni, de felesleges!

  Aki jól keres ott nincs olyan hogy kevesebbre jelentik be. Normális helyen (én csak ilyeneknél dolgoztam) szóba se kerül ilyen. Mint írtam korábban: NEM LESZ OLYAN REÁLÉRTÉKŰ NYUGDÍJ a jövőben mint most. Hiába emelik a nyugdíjakat az inflációval az gyakorlatilag elinflálást eredményez. Az élelmiszer és egyéb alap dolgok SOKKAL JOBBAN drágulnak mint az infláció. A nyugdíjast nem érdekli hogy mostanra a LED TV és társai harmadáron vannak. Szóval tessék csak félrerakni akárhová: ÖNYP, ingatlan, megtakarítás, bármi… szükség lesz rá!

 • Tamás

  “A hozamot már most is bármikor adómentesen kiveheted 3 évente, a tőkét meg 21 év után szintén (közben sávosan adózva). Én pont ezért döntöttem e mellett, mert ami most van pénz benne azt jóval nyugdíj előtt is ki tudom majd venni! ”

  Csak a pontosság kedvéért: a sávos dolgot – 10 év után 10%-kal csökken évente az adó – orbánék 2011-ben eltörölték, pontosabban a 2008 jan 1-ei előtt befizetett tőkére vonatkoznak. Amit ezután fizettél és 20 év előtt akarsz kivenni – akár a 19-ik évben – azt 42%-kal adózod. Ez pl azért “korrekt” mert az egész nem is így indult, és menet közben tekergetik a kapcsolókat a befizetők kárára. Az ÖNYP pénzt is úgy kell tekinteni, mint a tőzsdéset: bármikor elvehetik.


  Már most is csak kemény megkötésekkel tudod kivenni az ÖNYP-t, pl rögtön kezdetnek 10 év előtt sehogy sem 🙂

 • szocske
  , tevedes, a savos dolog most is el. Ami valtozott: 2008-ig a szamlanyitastol ketyegett a 20 ev, azota a befizetestol.
  Azaz, egy pl. 1998-ban nyitott szamlanal 2019-ben adomentesen felveheto a 2008-ig befizetett penz, de a 2008-as befizetes majd csak 2029-ben lesz adomentes.
  Ez azert jogos, a regi rendszerben hanyitottam egy szamlat, fizettem 19 evig eves 1000ftal, majd az utolso elotti ev decemberben befizettem 750ezret, akkor 1 hetre jart a 150k adovisszaterites…
 • kisvicus

  De jól tudtad, így van.
 • realestate
  @Tamás

  Valamit benéztél ÖNYP pénzkivétel ügyben…
  2007.12.31-ig a szerződéskötéstől indul a 10+10 év, 2008-tól pedig a BEFIZETÉS évétől számolódik…. Rájöttek, hogy ha marad ahogy van akkor a szerződéskötéstől számított 21 évben minden adómentes és ez sokszor jóval a nyugdíj előtt megvan, azaz olyan terméket támogatnak adókedvezménnyel amit lehet simán nem nyugdíjra fordítani…

  A részletekért a legutolsó pontot olvasgasd….
  aegonnyugdij.hu/hasznos/gyakran_ismetelt_kerdesek

 • realestate
  @Tamás

  Ja, és az ÖNYP pénzt is úgy kell tekinteni, mint a BANKBETÉTET, vagy bármilyen más saját megtakarítást. Örökölhető, lehet rá “elhalálozási rendelkezést” leadni.

  Szóval aki azzal riogat, hogy majd ezt is elveszi az állam mint a MNYP-t akkor kb azzal riogatnak, hogy a bankbetéteket vagy az ingatlanokat elvisz majd az állam…. nonszensz. De arra sajnos jó, hogy az emberek indokot/kifogást keressenek maguknak miért NE rakjanak félre öreg korukra.

  Majd amikor megérem (ha megérem) hogy nyugdíjas legyek és a kiszámoló fórum még élni fog akkor majd itt visszatérhetünk rá, érdemes volt-e félretenni ÖNYP-be 😛

  Egyedül az OBA nincs rá 🙁

 • attila
  @Tamás nyilván alkotmányellenes lenne ha módosítanák az önyup törvényt visszamenőleg, mivel magántulajdonról van szó, tehát felesleges ebbe belemenni mivel nem történik meg. Ugyanúgy elbukna mint a manyup törvény, ott is csak a félrevezetés, fenyegetés miatt léptek át a közös rendszerbe. Önként és dalolva. Tudják nagyon jól hogy sok a birka akit meg lehet vezetni, meg lehet félemlíteni, élnek is vele rendesen. Sőt én azt mondom hogy mire én nyugdíjba megyek addigra a manyupból is ki tudom venni a pénzt mivel nyilván a vezér sem fog örökké uralkodni más meg majd máshogy gondolja ezt a dolgot…..
 • Tamás
  ,

  “A MNYP témát felesleges feszegetni. Az SOSEM volt igazán az állampolgáré szóval az hogy visszavették semmilyen negatív hatással sincs semmire. Lehet rajta jojózni, de felesleges!”

  már bocs de szerintem ez sem igaz, nem véletlen, hogy nem tudták elvenni mindenkitől: igenis, az a te pénzed volt – mint köztudomású nem is az összes járulék ment oda, csak kb a negyede – és az sem igaz, hogy nincs negatív hatása semmire: ez a pénz pont azoktól fog időskorban hiányozni, akiktől elvették még akkor is, ha ők ezt most nem fogták, fogják fel.

 • Kiszamolo
  A terv az volt, hogy mivel a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer halott, ezért át kell állni a tőkefedezeti rendszerre, ahol mindenki a saját nyugdíjmegtakarítását éli fel nyugdíjasként, nem azon múlik a nyugdíja, hogy lesz-e elég új belépő a piramisjátékba.

  Az első körben csak a 25%-át kapta volna innen, ezt növelték volna fel 100%-ra.

  Ehelyett elvették ezt is és úgy eltapsoltak 3000 milliárdot, hogy meg sem tudják mondani, mire költötték.

  Elég butaság azt mondani, hogy az nem is a te pénzed volt, mert de.

 • Tamás
  ,

  @Tamás nyilván alkotmányellenes lenne ha módosítanák az önyup törvényt visszamenőleg, mivel magántulajdonról van szó, tehát felesleges ebbe belemenni mivel nem történik meg.

  ugyan már semmi kihívás nincs itt: annyit kell tenni, hogy kötelezik a önyp-ket 100%-s állampapír vásárlásra a visszatérítésre adott indokkal, és kb ennyi is volt a történet.
  Egyébként meg 2011-ben pont úgy módosították, hogy nem a törvény kihirdetésétől, hanem 2008-tól él, tehát visszamenőlegesen hozzányúltak valamihez.

 • Tamás
  “Valamit benéztél ÖNYP pénzkivétel ügyben…
  2007.12.31-ig a szerződéskötéstől indul a 10+10 év, 2008-tól pedig a BEFIZETÉS évétől számolódik…. Rájöttek, hogy ha marad ahogy van akkor a szerződéskötéstől számított 21 évben minden adómentes és ez sokszor jóval a nyugdíj előtt megvan, azaz olyan terméket támogatnak adókedvezménnyel amit lehet simán nem nyugdíjra fordítani…”

  Ebben azt nem értem, hogy miért nem az induláskor gondolnak erre, miért utólag módosítják a meglévőek kárára? furi mi? ez akkor lenne korrekt, ha a mostantól nyitott szerződésekre vonatkozna, de hát Mo-n nem jogállam van, hanem max valamiféle szolgáltatás csak… a következő szerintem a NYESZ – TBSZ átalakítás lesz.. 🙂

 • Tamás
  ,

  köszi a magyarázatot!

  “Ez azert jogos, a regi rendszerben hanyitottam egy szamlat, fizettem 19 evig eves 1000ftal, majd az utolso elotti ev decemberben befizettem 750ezret, akkor 1 hetre jart a 150k adovisszaterites…”

  itt azért a 19 év befizetéséhez képest az a 150k olyan sokat azért nem jelent, szvsz.. simán arról van szó, hogy elkezdték volna az emberek kivenni azt a pénzt, azzal a feltétellel, amit induláskor meghirdettek, és az állam meg így korrigált, szakszerűen, ahogy szokott, baltával..

 • Zabalint

  1. De bizony, a manyup az az állampolgáré volt. Ha nem lett volna az, akkor trükkre sem lett volna szükség az államosításhoz, hanem simán szó nélkül visszaveszik. Igazából felháborító az álláspontod, ahogy magánpénzek államosítására csak legyintesz.

  2. Nem tudom mit nevezel jó keresetnek, de az átlagbér 3-4-szeresénél még bőven vannak olyanok, akik a fizetésüket részben borítékba kapják. Plusz ugye a kamu alvállalkozók is ott vannak. Abban a rendszerben, ahol deklaráltan egyennyugdíjat fog mindenki kapni, plusz a manyup megtakarításokat is lenyúlták, valahol azt kell mondjam, igazuk van sajnos…

  3. Nyilván a nyugdíjak értéke évtizedek múlva a béka feneke alatt lesz. Abban is igazad van, hogy öngondoskodni kell, főleg ha az ember jól keres. Folyt.

 • Zabalint
  Folyt.
  Ellenben az önyupnál nem vennék mérget rá, hogy nem nyúlnak hozzá. Nem, nem olyan, mint a bankbetét, mert az állam szabályozza, hogyan férhetsz hozzá. Teljesen reális veszély például, hogy majd kitalálják, hogy csak nyugdíjba vonuláskor vehető fel, megszűntetik az örökölhetőséget, a nyugdíjkorhatárt meg úgy határozzák meg, hogy az emberek harmada élje meg. Vagy másik lehetőség, ha nem engedik egyben felvenni.

  4. Ha a lakosság csökkenés miatt nem lesz elég aktív, ezért esnek a nyugdíjak, akkor nem gondolod, hogy az ingatlanpiaci kereslet is esni fog, beleértve a bérleti piacot is? Persze, lehet mondani, hogy Budapesten veszed jó helyen, de mi van ha 2-3 évtized múlva elfogy a felvándorló utánpótlás vidékről, ugyanakkor meg Budapesten is természetes fogyás van.

 • realestate

  Akkor ha a te pénzed volt lehet menni Brüsszelbe pereskedni. Ja, hogy elbuknád a pert? Akkor mégsem a te pénzed volt…

  Az állam MAGA döntött a MNYP bevezetéséről és a kivezetéséről is. Simán csak meggondolták magukat. Magyarországon SOSEM lesz 100% tőkefedezeti rendszer, egyrészt az átmeneti időszakot nincs miből finanszírozni, másrészt szociális okokból az állam sem akarja hogy legyen mert akkor mégjobban szétszakadna anyugdíj szakadék… ami komoly társadalmi fesz. okozna.

  Mint írtam igenis szükség van BIZONYOS mértékű szolidaritásra a nyugdíj rendszerben! Akinek most 6-700e feletti nyugdíja van az életében is tudott annyit félretenni BŐVEN, hogy ne kapjon többet mint amennyi a kényelmes és gondtalan megélhetéséhez kell. A nyugdíj nem a további tőke felhalmozásról szól!

  És mondom ezt úgy, hogy valószínűleg én is jóval kevesebb nyugdíjat fogok kapni mint amit befizettem!

 • realestate

  Vannak dolgok, amiket el kell tudni engedni.. akkor is ha szerinted neked van igazad benne 🙂 Én már rég rájöttem, hogy amin ÉN MAGAM nem tudok változtatni azon nem idegeskedek! Nekem sem megy mindig, de már egyre jobban. SOKKAL jobb az élet így! 🙂

  Illetve ha mondjuk bevezetnék a 100% tőkefedezeti rendszert és lenne pl. egy háború (vagy mégegy Lehman Brothers, Questor meg a többi) ami után széttennék a bankok és biztosítók a kezüket, hogy bocs, de nincs meg a 20-30-40 év alatt befizetett pénzetek akkor mit csinálnál? Ja, hogy akkor mentsen meg az állam…

  Vannak dolgok amikből nem tud az állam kiszállni mert különben óriási egyenlőtlenségek alakulnának ki, illetve stratégiailag nem tehetik meg. A nyugdíj mellett ilyen pl. az egészségbiztosítás rendszere. Nem tudom mi lenne ha bevezetnék nálunk az amerikai rendszert, azt hiszem visszasírnánk a mostani sokat szidott ellátást

 • d4n13l

  +1

  A 100%-os magannyugdij lett volna a fenntarthato megoldas a nyugdijkerdest illetoen, az mas teszta, hogy elvettek, mert kellett a penz masra most es nem 25 ev mulva, de ettol meg a szintiszta propaganda azt allitja, hogy nem a te penzed volt, tehat toled nem vettek el semmit, nem ert veszteseg. Ez lehet, hogy jobb a lelkednek, de azert meg netto hazugsag.

 • Zabalint

  Azért lenne bukó a per, mert elvileg önként ajánlották fel az ex-manyup tagok az államnak, és utólag a maradók jogfosztottságát is kivezette az állam. De attól, hogy jogilag tisztára mosták, még a legaljasabb kommunista húzás volt, és nagyon nincs rendben. Azóta nem lehetbízni semmilyen olyan rendszerben, amiben az állam keze is benne van, így önyupban sem. Aki öngondoskodni akar, annak ügyelnie kell rá, hogy a megtakarításainak egy része külföldön, lehetőleg kommunizmusra kevésbé hajlamos országban legyen.
 • Zabalint
  Egyébként közvetlenül a második világháború után a pont hogy nem kaptak nyugdíjat az emberek. Szóval ez nagyon nem érv a tőkefedezeti nyugdíjrendszer ellen, ha baj van, akkor az állam sem fog fizetni.
 • Lazio

  Valahogy a magadfajta komoly pénzügyi szakemberek közül kevés meri kimondani, hogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer az egy piramisjáték, úgyhogy neked már csak ezért is nagy respekt jár.

  A kisemberek pedig általában nem is veszik észre (vagy nem érdekli őket), hogy egy kötelező piramisjátékot finanszíroznak, úgyhogy a hatalom korlátlanul játszhat a nyugdíjpénzekkel, ahogy említed is pl. a manyupos dolgot…

 • realestate

  A bruttó átlagbér 260e Ft/fő. Nekem ne mondjad, hogy “az átlagbér 3-4-szeresénél még bőven vannak olyanok, akik a fizetésüket részben borítékba kapják.”Akinek bruttó 800e-1M a havi fizetése ott nincs semmilyen fekete pénz, de jóval alatta sem!

  ÖNYP-t illetően ha te rettegsz tőle, hogy változtatnak akkor ne rakd oda a pénzed. Állami támogatást adnak rá szóval cserébe joguk van megmondani, hogy hogyan lehet felhasználni. Ha olyan durva változtatás lesz ami nem elfogadható akkor előtte kiveszem az egészet, amit kell leadózok,ENNYI.

  Ha nem kell az állami támogatás akkor rakd a ahová akarod a pénzed azt nem szól bele senki! Ennyi erővel simán tőkekorlátozást is bevezethenek a bankbetétekre, egyszeri adót vagy bármi mást, az ellen sem tudsz semmit tenni!

  MNYP témában meg feleslegesen pörögtök, de ettől jobb lesz nektek akkor nektek van igazatok! Az a TI pénzetek volt. Most jobb?

 • bobo

  szerencsére még mindig az én pénzem. nem sok, de tavaly is 10% felett hozott 🙂
 • Zabalint

  Szoftverfejlesztők közül akik nem multiknál dolgoznak, gyakori a fekete rész. Konkrétan én is kaptam anno olyan ajánlatot, ahol fele szürkén ment volna (eva-s kollégákon keresztül fizették ki a többiek bérének felét), de helyette egy multit választottam, ahol fehéren még többet is fizetnek. Vagy mint ahogy írtam, van ahol ugyanez alvállalkozói szerződéssel megy.

  Önyupom van, mert a munkahelyemen támogatják, de nem bízok benne, pontosan azt csinálnám, mint amit te írsz, ha baj lenne, csak arra nem vennék mérget, hogy adott esetben megoldható lenne, hiszen ismerjük a visszamenőleges törvénykezést. Az biztos, hogy amit a cégtől kapok, azon felül nem fizetek be, jól hangzik az állami támogatás, de ára lehet. Ha lenyúlják, akkor mondhatja a birkacsorda arra is, de hát az sose volt az enyém…

 • Tudatlan
  A téma engem is foglalkoztat, úgyhogy köszönet érte. Néhány hete próbálkoztam az adategyeztető kérvényt megnyitni, de valamiért nem sikerült, pedig olyan gépről próbáltam, ahol le van töltve az ÁNYK program. Ma másik gépről az ügyfélkapun keresztül ismét megpróbáltam, és mindenféle kérvény nélkül megmutatta az eddig fizetett nyugdíjjárulékokat. Igaz, csak az utóbbi 3 évről volt adat, tehát mégis ki kellett töltenem egy kérvényt. Kiváncsi vagyok, előkerül-e a többi év.
 • Lexa
  blackbile, emlékeim szerint 1998-ig számított szolgálati időnek az egyetemi nappalis tanulmányok ideje.
  Akkoriban nem is lehetett volna nyugdíjjárulékot fizetni. Mindenki örült, hogy nappalis vagyok ezért nem kell ez után TB biztosításért fizetni.
  Amin magam elgondolkodtam: ha az egyetem intézmény 3 év után adott BSc fősulis oklvelet, majd rá 2 évvel MSc, akkkor a mostani törvények szerint hogy számít az MSc plusz két éve (programozó matematikus vs. programtervező matematikus 3-5 éve, vagy osztatlan informatikus mérnöki képzés lényegében ugyanazzal a tanabyaggal).
  Nappali tagozatos doktori tanulmányok ideje beleszámít-e valamibe (az életkoron kívül), ha az ember abszolutoriummal sikeresen befejezte és hagyta a fenébe a disszertáció beadását, elment inkább dolgozni (közben is dolgoztam viszont járulékot nem vontak és nem is fizethettem akkor).

  folytköv

 • Lexa

  Véleményem szerint nem éri meg ma nyugdíjbiztosítási időt venni, mert nem látom a szándékot arra, hogy 2025 után valamit is fizessenek.

  Másik kérdésem a szakértőhöz: miben leghasznosabb tartani a megtakarítást?
  Bankbetét, Kötvény, részvény, nemesfém – nincs most ötletem. Kíváncsi vagyok a szakértő véleményére.

  Munkakönyvem tartalma nem lett bemásolva a rózsaszín TB-lapra. Tudják attól még a TB-nél a munkakönyves (nappalis időszak) dolgait is különösen ha valakinek elveszett a munkakönyve.
  (Enyém talán nem veszett még el, úgyhogy elvi lehetőség szinten merült fel a kérdés.)

  Offtopic: a válságban az állam minden nyilvántartott megtakarításra ráteheti a kezét (MANYUP után ÖNYUP?). Az ingatlanokra majd annyi adót fognak kivetni, hogy örülsz ha az állam ingyen megszabadít tőle.

 • Tamás
  ,

  “Mint írtam igenis szükség van BIZONYOS mértékű szolidaritásra a nyugdíj rendszerben! Akinek most 6-700e feletti nyugdíja van az életében is tudott annyit félretenni BŐVEN, hogy ne kapjon többet mint amennyi a kényelmes és gondtalan megélhetéséhez kell”

  kicsit furcsa tőled hallani, hogy a “manyup nem is volt” + ha sok a nyugdíjad (mert k sokat fizettél be aktív korodban) akkor igazából neked nincs is nagyon rá szükséged, hiszen sokat is kerestél.. tiszta agyrém
  mi van pl azzal, hogy ha az egyik gyereked külföldi gyógykezelése éves szinten 5-10m Ft-ba kerül?
  vagy mit csinálnál olyan esetben, ha elvennél az ingatlanaid közül az összeset 1-2 kivétellel, hiszen “úgysem tudsz” mindegyikben lakni és kell a rászorulóknak? lesz rá törvény aggódj, abban nem lesz hiba…

 • realestate

  “szerencsére még mindig az én pénzem. nem sok, de tavaly is 10% felett hozott ”

  Nekem “csak” 9%-ot hozott az ÖNYP de mellette +20% adójóváírás a tavalyi befizetésre (+150ezer).

  Amit sokan nem értenek: A saját befizetésed a nettó keresetedből történik, a munkahelyi bef után meg a cég fizet nem kevés járulékot (majdnem mind bérre) szóval az is a te MAGÁN VAGYONOD! (nem mint a MNYP volt, hiába sipákolnak itt sokan! Az után semmilyen adót v járulékot nem fizettett senki). Innét fogva felesleges azzal jönni, h elveheti az állam…. ennyi erővel a vesédet is elvehetik 🙂 meg az életed!

  Én jobban aggódnék ha most MNYP tag lennék a pénzem miatt…. Ha jól tudom nem tisztázott még hogy mikor fizethetnek egyáltalán nyugdíj járulékot. Könnynen lehet a végén rosszabbul járnak mintha átmentek volna. Ha jön még egy 2008 akkor meg feleződik a MNYP vagyon.. a nyugdíjak feleződtek???? 😉

 • VAG
  Önyp: én azért fizetek oda is, a hozam minden 3. évben adómentesen kivéve és megy át az állam által nem ellopható számlára. Így megvan az állami támogatás is de egy része biztosan a zsebben van.
 • Tamás
  “Én jobban aggódnék ha most MNYP tag lennék a pénzem miatt…. Ha jól tudom nem tisztázott még hogy mikor fizethetnek egyáltalán nyugdíj járulékot. Könnynen lehet a végén rosszabbul járnak mintha átmentek volna. ”

  jelen állás szerint nem járnak/jártak rosszabbul még:
  – egy manyupos és egy visszalépett manyuposnak a manyup évre uaz a kb 0 Ft szerepel a befizetésénél az adott évre
  – jelenleg a manyup egy alacsony fenntartású haláleseti biztosításként (is) funkcionál

  “Ha jön még egy 2008 akkor meg feleződik a MNYP vagyon.”
  ekkor – nagy valószínűséggel – a te ÖNYP vagyonod is “feleződni fog”, kivéve persze ha 100% állampapírban van..

 • szocske
  én is azzal nyugtatom magam, hogy ha az ÖNYP-t lenyúlják, akkor akár a bankbetét vagy ingatlan magántulajdont is vihetik.
  A gond akkor van, ha nem elveszik, csak késztetnek, hogy add oda önként. Pl. zsarolással, hogy ha nem adod, azzal kiíratkozol az állami nyugdíjrendszerből. Mintha már történt volna ilyesmi…
 • Zabalint

  De a 20%-ot adóból kapod, tehát az érvelésed alapján az a része sosem volt a tiéd. De a családi pótlék, családi adókedvezmény, bármiféle állami támogatás sem a tied ilyen alapon, és ha utólag hoznak egy törvényt, hogy ezeket 20 évre visszamenőleg fizesd vissza, az is rendben van, hiszen sosem volt a tiéd.

  Bizony a manyup lenyúlás veszélyes üzenetet hordoz, hogy bármikor bármilyen megtakarításodat lenyúlhatják, és az akarat, sőt a társadalmi felhatalmazás is megvan hozzá, ha az átlagember szerint gazdag vagy, még jogosnak is fogja tartani. Te meg a legnevetségesebb vagy ebben a sztoriban, az a birka, akinek épp ellopták a lépét, és hangoztatod, hogy úgysem létfontosságú szerv, és hogy a vesédet úgysem lopják el..

 • Random okos
  realestate

  Igyál inkább egy sört, mert már nekem kellemetlen amit művelsz.
  Komolyan mintha egy alternatív valóságban élnél.

 • Lazio

  “nem mint a MNYP volt … Az után semmilyen adót v járulékot nem fizettett senki”

  Ezt fejtsd már ki bővebben. Ha igaz, amit állítasz, akkor mire fizettük a 8%-okat?

  “Ha jön még egy 2008 akkor meg feleződik a MNYP vagyon.. a nyugdíjak feleződtek?”

  Nyugdíjpénztárról van szó, nincs értelme rövid távú hozamot nézni, főleg egy direkt negatív szándékkal kiválasztott konkrét időszakét. Továbbá senki nem tiltja, hogy nyugdíjba vonulás előtt alacsony kockázatúra legyen váltva a portfólió.

  Plusz egy örömhír – már ha tudsz örülni annak, ha _másvalakivel_ valami jó történik:

  “Örömmel tájékoztatjuk, hogy a HORIZONT Magánnyugdíjpénztár a magyar magánnyugdíjpénztárak között elsőként, hamarosan megkezdi a járadékszolgáltatást, azaz felhalmozott vagyonukból rendszeres havi juttatást biztosít a nyugdíjba vonulóknak.”

 • QTT
  @realestate:
  Ahogy Zabalint is írta akad bőven olyan, hogy az átlag feletti fizetés egy részét zsebbe adják. 3 főiskolai barátomból kettő sokáig kisebb Kft-nél dolgozott, egy multinál. Egyedül a multis volt teljes bérre bejelentve, a többiek jelentős részt zsebbe kaptak és nem átlagbérről, valamint hiányszakmáról beszélünk. (gyorsan váltottak is multikhoz)
  De például az is “szép”, hogy sok kamionos a napidíjjal 400-500e Ft körül keres, aztán kivétel nélkül minimálbérre vannak bejelentve.
 • antenna
  real: közös pénzről nem kellett volna önként és dalolva lemondani és nem lett volna szükség két rendszerre párhuzamosan, ha mindkettő (állami, manyup) ugyanazt jelenti. És még mindig erőlködik a kormányzat, hogy beszántsa őket, közpénzzel ez nem lenne gond.
  Abban igazad van, hogy tisztán tőkefedezeti rendszer nem lehet, mert akkor emberek halnak éhen.
 • Családfő
  Érdekfeszítő eszmecsere, de déjá vu: néhány korábbi cikk alatt már lezajlott ugyanez…

  Egyébként a manyup-ot és az önyp-t kár keverni, tartalmát és jogviszonyát tekintve két teljesen más téma. Nem kell a felesleges hisztériakeltés.

  A cikkhez esetleg hozzá akar szólni valaki?

  Mónika ugyanakkor nem nagyon válaszol a kérdésekre. Reklámból elég volt ennyi is? 😉

 • Jóska Pista
  A manyup pénzeket sem nyúlták le, csak attól aki adta. Én azóta is fizetek oda is évi 5-600 ezret, eddig minden évben 10% körüli volt a hozam. És tudom, se a nyugdíjbiztosítás, se az önkéntes nyugdíjpénztár nem jó, én azokra is befizetek (a maximumot), ha nem ez az évtized üzlete, akkor is ad valami alap biztonságot. Annyi előnye van mindegyiknek, nem tudok hozzányúlni a nyugdíjas évekig.
 • realestate

  A nevetségesség ott kezdődik, hogy egy lefutott ügyben hőbörögsz az igazadért 🙂
  Három lehetőség volt MNYP ügyben:
  1. maradsz MNYP tag, BÁRKI választhatta! Szóval ha nem ezt választottad NE HŐBÖRÖGJ!
  2. visszalépsz államiba és mellette vernyákolsz élőben meg a fórumokon hogy, ellopták a pénzed, habzó szákkal hergeled magad meg a többieket hogy bármikor bármit elvehetnek, életed az éleded idegben.
  3. visszalépsz államiba és éled az életed mintha mi sem történt volna… szépen, nyugodtam, néha visszaírva itt a fórumon a kettes pontban levő emberkéknek. 😉

  Remélem magadra ismertél 🙂

 • realestate

  “nem mint a MNYP volt … Az után semmilyen adót v járulékot nem fizettett senki”
  Ezt fejtsd már ki bővebben. Ha igaz, amit állítasz, akkor mire fizettük a 8%-okat?

  Amit MNYP-be fizettél az maga volt a járulék és KÖTELEZŐ volt a munkáltatónak elutalni. Az ÖNYP befizetést meg olyan pénzből teszed, amiből előtte fizettél SZJA-t, EHO-t,meg a többit ÉS SAJÁT DÖNTÉSED ALAPJÁN fizeted be (mint mondjuk egy lakáskasszát). Két totál külön kategória a kettő!

  Ennyi erővel a lakáskasszákat is bármikor elvehetik mert ott is van adókedveztmény, csak sok év után veheted ki és csak meghatározott célokra költheted számlával igazoltan!

  Érdekes, a lakáskassza ellen sehol nem oltanak, hogy ne tedd oda a pénzed mert ellophatja az állam! Vicc…

 • realestate
  @Tamás
  “Ha jön még egy 2008 akkor meg feleződik a MNYP vagyon.
  ekkor – nagy valószínűséggel – a te ÖNYP vagyonod is “feleződni fog”, kivéve persze ha 100% állampapírban van.”

  Nem erről beszéltem, hanem arról, hogy az állam által adott nyugdíj NEM CSÖKKENT amiatt mert válság volt 6-7 évig, DE a MNYP és ÖNYP vagyon igen, akár feleződött is!

  Nyugdíj járulékot pedig a pénztárak a vagyonból fizetnek és bizony majd feleződni fog azoknak amik a MNYP-t válaszották ha ne adj isten beüt BÁRMI (válság, háború).
  Tele volt a net 2008-2010-ben hogy Amerikában akik ekkor mentek volna nyugdíjba el kellett tolniuk jópár évvel a nyugdíjba menést mert akkorát esett a nyugdíjra félretett vagyonuk (a legkisebb kockázatú is!) hogy LEHETETLEN LETT VOLNA MEGÉLNI BELŐLE.

  Csak annyit mondok, kár pörögni olyanon, amin nem tudsz változtatni. Tudom, kell pár év tapasztalat meg pofon az élettől amire rájössz 😉

 • Gábor
  Hétvégén beadtam a kérelmet az adategyeztetéshez és ma reggelre itt is volt a lista.
  Az átnézés még eltart kis ideig.
  Úgy látom csak 2015 végéig vannak adatok. Nálatok is?
  Egyetem, katonaság nincs benne.
 • L70

  A Te egyik mondatodat átfogalmazom: akinek most 4-5 lakása van, az bőven tud hol lakni, egyet tarthasson meg, a többit pedig adjuk inkább azoknak, akik tizen nyomorognak 40 nm-en. Hiszen a társadalmi igazságosság ezt kívánja.

  Ugye nem tetszik? Pedig volt ilyen úgy 70 évvel ezelőtt.
  Ilyen az, amikor valaki a saját pozíciójából beszél, és ami nem érinti, annak még tapsol is. Az elején ott is csak a 100 fő feletti üzemeket államosították meg a nagybirtokot, aztán vérszemet kaptak, és all-in vittek ami csak volt. És nem volt idő felkészülni, nagyon hatékonyan jelentek meg az elvtársak és azonnal lezajlott az átadás-átvétel. Érdemes lenne beszélgetned néhány érintettel, hogyan élték meg.

 • Zabalint

  Igen, az már lefutott ügy, mert a pénz eltapsolták az újkommunisták, ettől függetlenül nem árt néha megemlíteni, ha megtakarításokról beszélünk, főleg ha olyanról, aminek köze van az államhoz. Egyébként a lakáskasszában sem lehet pont emiatt 100%-ban megbízni. Sok lábon kell állni, ez a lényeg.

  Egyébként az is bicskanyitogató, ahogy előadod, hogy aki kilépett, annak pofa be. Valahogy mint ha elfelejtetted volna, hogy az akkori feltételek mellett mivel járt volna, ha maradsz. Az, hogy 1 évvel később ezt visszavonták, jó, de nem mindenki vállalta fel ezt a kockázatot. Meg nem mindenki volt olyan élethelyzetben (mennyi ideje dolgozik, mennyit fizetett be eddig, stb.), hogy egy ilyen változtatás után reális opció lett volna a maradás.

  Ha te a 3-as pontot képviselnéd, akkor nem bizonygatnád véres szájjal, hogy az sosem volt a tiéd. Egyáltalán miért véded a védhetetlent?

 • realestate

  Sajnos bármikor megtörténhet ismét..Le is bombázhatják bármikor ha háború lesz, DE nem lehet rettegésben leélni az életed!

  Különbséget kell tenni a RACIONÁLIS veszélyek és a fantazmagóriák között!

  Akkor már menjünk vissza a középkorba amikor bármikor lefejeztethettek, az őskorba amikor bármikor agyonvághatott bárki akire rossz szemmel néztél büntetés nélkül….

  A befizetett ADÓK és JÁRULÉKOK költségére én végettem nyugodtan játszhatnak “társadalmi igazságosságot” , úgy osztják ahogy akarják, az KÖZPÉNZ.

  A nettó kereseten vásárol MAGÁN javakat nem említeném egy lapon a fentiekkel (pl. ingatlan). Persze lehet azokat is adóztatni, még az is megmagyarázható akár, más kérdés, hogy mihelyst elkezdik kapargatni a témát úgy komolyan egyszerre átkerülnek gyermek, feleség nevére és nem lesz mit adóztatni. (lásd tranzakciós adó minimalizálása számla megszüntetésekkel,kp használattal, stb

 • tip
  Nem sok értelme van lovagolni azon, hogy a népnyelv szerint enyém vagy nem enyém a MANYUP. A jog annál bonyolultabb, minthogy valami az enyém, és akkor rögtön megehetem, vagy nem az enyém, és akkor sose ehetem meg. Mindenesetre az benne van a jogszabályban, hogy: “A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető.” Úgyhogy egyelőre az enyém, és ugyanúgy el lehet venni, mint ahogy ingatlant vagy bármi más tulajdont el lehet venni.

  Engem a szavakon lovaglásnál jobban aggaszt az, hogy a demográfiai kockázatnak a magángazdaság tőkefedezetes rendszerei sajnos ugyanúgy ki vannak téve, mint az össztársadalmi rendszerek, amiknél nincs tőkefedezet (nem is lenne értelme).

 • Zabalint
  A másik, hogy én annak fényében hoztam fel a manyupot, hogy te már arról beszéltél, hogy teljesen jogos lenne a társadalmi szolidaritás alapján, ha kiegyenlítődnének, maximalizálódnának a nyugdíjak. Nos, mikor államosították a magánnyugdíjakat, az ígéret az egyéni számlák voltak. Innentől kezdve az államnak eleve kötelessége valamilyen szintű differenciálása a nyugdíjaknak a járulék befizetések alapján, minimum a nyugdíjkassza negyedét arányosan kellene felosztania. Nyilván ezek elvek, és kétlem, hogy tiszteletben fogja tartani a jövő kormánya.

  Egyébként az is nettó baromság, hogy válságban fele elveszik. Az, hogy épp felét éri, az nem azt jelenti, hogy felét örökre elbuktad. Eleve 10-15 évvel a nyugdíj előtt már biztonságosabb portfolioban érdemes gondolkodni, de nem tetted, akkor sem kell egyszeri kifizetést kérned. Ez igaz az önyupra is.