A piszkos pénz

A pénz sokan tartják piszkosnak átvitt értelemben, azonban a bankjegyek és pénzérmék a szó szoros értelmében is iszonyatosan koszosak.

Egy bankjegyet akár öt éven át használunk (címlettől függően, minél kisebb a címlet, annál hamarabb elhasználódik, az ötszázas két-két és fél évig bírja, a húszezres akár 8-10 évig is), egy pénzérmét pedig akár 30 évig is használhatunk, mire le kell selejtezni (eltekintve az esetleges bankjegy és éremcseréktől).

Ennyi idő alatt rengeteg kézen keresztül megy egy-egy pénzdarab, akár naponta többször is gazdát cserél. Eközben gyűlik rá a kosz, a zsír, ami nagyon jó táptalaja rengeteg baktériumnak és vírusnak.

A Dirty Money Project-ben 80 bankjegyet megvizsgálva azt találták, hogy egy átlagos kis címletű bankjegyen 3.000 különféle baktérium és egyéb kórokozó jelenlétét vagy maradványát lehet kimutatni, köztük még gyógyszereknek ellenálló baktériumokét is.

Nagyon sok olyan kórokozót mutattak ki, ami egyébként a nyálban található meg, ez azért van, mert sokan megnyalják az ujjukat pénzszámolás közben és sok olyat is találtak, ami arról tanúskodik, hogy sokan nem mosnak kezet vécézés után.

Az új műanyag alapú bankjegyeken kevesebb kórokozó telepszik meg, azonban azok tovább életképesek maradnak, mint a papírnak hívott gyapot alapú hagyományos bankjegyeken.

A bankjegyek és pénzérmék komoly szerepet játszhatnak egyes járványok terjesztésében, hiszen rengeteg emberhez eljutnak viszonylag kis idő alatt.

Szerencsére pánikra semmi ok, csak azokat a szabályokat kell betartani, amiről már amúgy is tudsz: minden étkezés előtt moss kezet, ne engedd a gyerekeket valódi pénzzel játszani, ne nyald meg az ujjad pénzszámolás közben és ne érintsd a bőrödhöz a bankjegyeket és pénzérméket feleslegesen.

 

Share

56 hozzászólás

 • Zsoca
  Újabb érv a készpénz megszüntetésére. 🙂
 • Lasszo
  Lazán kapcsolódik: youtube.com/watch?v=b8LLVLJd-WM
 • ügyvéd
  Én kényszeres kézmosó vagyok. Ha pénzhez érek, kezet fogok valakivel, utána azonnal “rendkívüli” kézmosás (meleg víz, szappan, dörzsölés, mint a műtét előtt a sebészek 😀 ). A koszos kéz azért veszélyes, mert olvastam régebben, mert a “kosz” pillanatok alatt az ember szájába kerül.
 • digimini
  Ennél már csak a hivatalos iratok kellemesebbek, repülőtéren dolgozó barátnőm anno hónapokig járt kezelésre mert némelyik útlevél….

  Amúgy nem helyes, hogy sokan nem mosnak kezet toalett után. Rengetegen nem.

  Na és pl. az arab/indiai kultúrában…khm…&

 • Kalama
  Annyi kiegészítést hozzáteszek, hogy a pénz nem azért bírja ilyen rövid ideig, mert ennyit tud a technológia, hanem mert erre állítják be, különben nem jönnének folyamatosan az állami megrendelések.
 • ügyvéd
  Egyszer kimostam egy millát 😀 Bennfelejtettem a nadrágzsebemben mosás előtt. Semmi baja nem lett, még vizesen kivasaltam 😀
 • Kiszamolo
  Kalama, az ameikai egydolláros is két évig bírja. Ott is az állami megrendelés?
 • QTT
  Én mindig ledobom a láncot, mikor látom, hogy valaki nyálazza az ujját pénzszámolás közben.

  Emlékszem gyermekkoromban a falu egyetlen vegyesboltjában is mindig fintorogtam, mikor az eladó bevágta a pénzt a kasszába, majd jött vágni puszta kézzel a piros műbeles párizsit.

 • Laya
  Az ezüst antibakteriális. Vissza az ezüstérméket! 🙂

  Miklós, egyébként “éremcserét” írtál. Az meg legfeljebb versenyen fordul elő 🙂

  @ügyvéd meg szerényen bevallotta, hogy pénzt mosott… 🙂 És kiből vasaltad ki? 🙂

 • attila
  a feketekereskedelemben nélkülözhetetlen a kp, az meg nem fog megszűnni soha ( mindig lesz olyan ember aki még többet akar ), ebből következik hogy a kp sem…..
 • Tudatlan
  A bankkártyák se lehetnek túl tiszták.
 • graphite
  @Zsoca: az első nagyobb áramszünetnél meg majd pislogsz nagyokat…. Ne feledjük, a rezsidémon elleni harc egyik hatása a hamarosan összeomló – magyarországi – elektromos hálózat.
 • Kata
  Banki pénztárosként ezt olvasni… Brrr… Nem mintha eddig nem tudtam volna, de akkor is rossz belegondolni.
  Van egy kolléganőm, aki kényszeres kézmosó és ő is pénztárazik. Szegényt annyit piszkáljuk, ugratjuk ezzel. Mondtuk neki, hogy nagyon rossz pályát választott. Heti egy flakon kézfertőtlenítő a minimum, amit elhasznál.
 • Családfő
  Laya, az úri KATA-sok kéthavi bevételt tartanak egyszerre a zsebükben, és mivel az éves pénzkeresetük hatoda nyilvánvalóan szóra sem érdemes aprópénz, véletlenül akár ki is mossák. Mint a nem úri KATA-sok mondjuk az ötszázast vagy ezrest.
 • clapton
  Utazni akarsz? Irany az UK! dailymail.co.uk/news/article-1241775/Every-British-bank-note-contaminated-cocaine-weeks-entering-circulation.html
 • ügyvéd

  Arra már nem emlékszem ki adta, a lényeg: hazaértam bevágtam a nadrágom a mosásba, és csak később tudatosult hogy sikerült pénzt (is) mosnom, amikor kiszedtem a mosást, és benn volt egy csomó 20 ezres, de tényleg nem lett semmi bajuk. Kivasaltam őket 😀
  (Olyan 2 milláig a bal nadrág zsebembe szoktam tenni a pénzt begumizva, mert oda nem nyúlok semmiért, így nem tudom kirántani )
 • szegfu
  Multkor a peksegben az elado akkuratusan felhuzta a kesztyut, betette vele a peksutemenyt a zacskoba, beutotte a termek arat a kasszaba, majd a masik kezevel elvette a penzt, es a kesztyussel visszaadott. Kerdeztem, minek a kesztyu, ha mindent megfog vele. Mert a sutobol ki kell vennie a meleg arut (hat, csodalkoznek, ha nem olvadna ra szempillantas alatt). Kit altatnak ezzel a kesztyus hulyeseggel?
 • naa
  No és a gyorskajáldák/büfék, ahol megkapod a kaját, aztán ugyanaz a kéz pénzt számol/visszaad, és jön a következő kuncsaft… Mondjuk egy gyros vagy falafel esetén ugye saláta, ilyenek kézzel kerülnek rá – persze elvileg műanyag kesztyűben, de láttam már ellenpéldát. Ha elvileg nem kézzel nyúl az ételhez, az eszközökhöz akkor is igen…
  Valahol láttam külön büfét csak kártyás (paypass) fizetésre – az a királyság, gyorsabb is fizetni, meg ezek szerint tisztább is… 🙂
 • Kalama
  Kiszamolo, igen a piac ott is megvan, mint mindenhol. Az autokat is 15 evre tervezik. Ha tul jo eredmenyekkel megy at a teszteken akkor olcsobb anyaggal probalkoznak ujra. Igy fenntarthato az uzleti modell.
 • digimini
  @Kiszamolo:

  igen, ott is az állami megrendelés. A világ a tengerentúlon sem tökéletes…

 • untermensch4
  @_Kalama Véletlenül volt rálátásom autóalkatrész-gyártásra. Nem kell ilyen paranoid módon túlbonyolítani. A lehető legolcsóbban akarják összerakni és a lehető legtöbbért eladni az árut. A küzdelem nem arról szól hogy az adott minőséget felülről hanem alulról érik el. Ha szalmabáb helyett valódi problémát püfölnél, koncentrálj arra hogy adott termék árából mennyi a marketing, annak is az “életérzés” része…
 • axt
  De miert kell allandoan osszeeskuves-elmeleteket gyartani? Egyelore ennyit tud a technologia rentabilis szinten. Lehetne urtechnika de az tul draga lenne.

  Na de azt csak te fogod meg, igy rajtad all hogy mennyire tiszta.

  Micsoda omlik ossze? Mifele panikkeltes ez mar megint?

 • kritizator
  Én is kényszeres kézmosó/mosakodó/zuhanyzós vagyok.

  De: ezzel le is mosom a zsírt magamról, ami egyesek szerint az allergia kiváltója. Mondjuk allergiás is vagyok pollenre és a nőkre:-)

  Azt is mondják, aki 10 éves koráig nem eszik meg évi egy-két kiló koszt az allergiás lesz.

  Hát nem tudom …

 • Zabalint
  Ezek a baktériumok majdnem mindig ártalmatlanok, vagy a mi környezetünkben majdnem mindenki immunis rá régen. Ellenben elutazva egy távoli országba…
 • Guest
  Az arany érméket meg is harapdálták néha, hogy nem hamisak-e. Lehet, csak az ÁNTSz miatt nem fizethetünk ma arannyal 🙂 Pedig sokkal jobb érzés kézben tartani, mint a Pay-pass kártyát…
 • Zsoca
  “az első nagyobb áramszünetnél meg majd pislogsz nagyokat….”

  Ahha, miért is? Mert a napokig tartó áramszünetben élnéd tovább az életedet? Áramszünetben minden leáll, nem csak a bankkártyás fizetés. Bááár, ha valaki feltalálná az aggregátort, talán még lenne esélye a társadalomnak…

 • Micimackó a barátos, s mindig elbeszélgetünk
  Szolnokon a Baross és Szapáry úti Coopban is van egy nő, aki mindig savanyú pofát vág. Múltkor kivételesen akartam felvágottat venni, hát az előttem kettővel lévő vásárlónak puszta kézzel adott valami disznócombot, majd csak úgy natúrban rávágta a mérlegre, s utána elcsomagolta. Ezután a következő vásárlónak ugyanezzel a kézzel vágta fel a felvágottat. Én hirtelen nem akartam felvágottat venni.

  Azóta direkt figyelem, láttam, hogy pár nappal később már kezet mosott, hideg víz alatt leöblögette a kezét, mindenféle szappan és fertőtlenítő nélkül. Kb. idáig jutott el..

  Nagyon gondolkozom, mit tegyek, mert előbb-utóbb leugatom, pedig a többi boltos tök jó fej. Esetleg szóljak az ÁNTSZ-nek?

 • Naiva

  Kapaszkodj meg, én néha gyógyszertári alkohollal át szoktam törölni a bankkártyám.. (meg a telefont, egeret, billentyűzetet a munkahelyen, otthon az ajtókilincset stb.)
  vannak már szupi fertőtlenítő sprék, de ez régről maradt szokásom.. mondjuk a pénztárcánk is igen koszos lehet..

 • Attila 9
  OFF.
  Tisztelt Miklós!
  Múltkor ígérted a Budapest Bank egyenlítő hitelét elemzésre.
  Kérlek írd meg a cikket, ha nem nagy kérés kalkulátorral.
  Előre is köszönöm!
 • blu
  Gyerekkoromban hányszor hallottam, hogy mennyire koszos a pénz. Úgy belémivódott, hogy miden pénzzel való érintkezés után megyek kezet mosni.ű
  Mondtam is muteréknak, hogy ne várják, hogy ilyen kondícionálással (hogy fúj, a pénz nagyon koszos) valami Dagobert bácsi váljon belőlem 😀 😀
 • senkifia
  @digimini: es odaat meg idehaza a penzt nyomtato cegek nem-e 100% allami tulajdonban vannak?
 • Tibor
  Vagy kerulni a keszpenzhasznalatot amennyire lehet. En pl gyakorlatilag nem hasznalok kp-t, ez alol csak az utazas kivetel amikor biztonsagosabbnak erzem ha van nalam penz mintha csak egy kartya lenne (mert mi van ha epp olyanja van a banknak hogy letiltja, vagy egy automata elnyeli).
 • NAR
  Frank Herbert Védett férfiak című könyvében az egyik szereplő családját megöli Líbiában kiképzett IRA-terrorista, erre bepöccen és úgy áll bosszút Líbián, Nagy-Britannián és Írországon, hogy rájuk szabadít egy vírust (vagy baktériumot? már nem is tudom) – és azt készpénzen terjeszti el, hogy országspecifikus legyen. Persze aztán elszabadul a vírus…

  Egyébként az embernek van immunrendszere, pontosan a hétköznapi fertőzések ellen. Nem is vagyunk állandóan betegek. A villamos fogózkodója, a lépcső kapaszkodója, az épület kilincse sem hiszem, hogy lényegesen tisztább.

 • Dörnyei József
  KP-vel havonta csak néhányszor fizetünk. Jellemzően oktatási intézmény felé valamit. De jellemzően nem én, hanem a feleségem. Szerintem KP-hez szó szerint hónapokig nem érek hozzá,
  A csippanós hitelkártya ebben jobb, csak a saját bacijaid vannak rajta…
 • Gábor
  A billentyűzetedet/egeredet mikor takarítottad le utoljára?
 • Kiszamolo
  Gábor, kinek van még egere? 🙂

  Amúgy a billentyűzetet csak én használom, nem másik tízmillió ember.

 • Petike
  @Graphite: Ezt a marhaságot honnan vetted már? 😀 Ez ilyen 444.hu szint. 😀
 • Lucifer
  Szerintem is felesleges túlzottan foglalkozni baktériumokkal és a tisztasággal európai viszonyok között. A nagyapámék a háborúban és a hadifogságban hányszor moshattak kezet, és mégis 80…90 éveket megéltek.
 • Zabalint

  Védett nők. A védett férfiakat Robert Merle írta.
 • axt
  Kiszamolo eleg sok embernek van egere. A laptop meg a tapizos kutyuk nem mindenki igenyeit elegitik ki am 🙂
 • d4n13l
  Miklos, a mobilflottahoz lehet meg csatlakozni? Ha igen, akkor hol talalom a kondiciokat?

  Koszonom.

 • Kiszamolo
  Lucifer, úgy érted, az a harmada, amelyik nem halt meg tífuszban, kolerában meg egyéb fertőzésekben…
 • Bigiee7
  Az érmékkel nem lehet akkora gond , azok általában a farmer zsebben maradva úgyis kimosódnak:) meg ugyan nem ezüstből vannak, hanem réz nikkel ötvözet, de ezek is biocid anyagok, gondoljunk csak bele rézgálic , réz-kén mezőgazdasági alap permetszerek. Magyarul az érméken a baktériumok hosszútávon nem igazán életképesek, nyilván ettől még a baktérium vázanyaga nem tűnik el és így a genetikai állományát is ki lehet mutatni (nyomokban mogyorót is tartalmazhat). Na persze ettől még nem kell nyalogatni az érméket sem .
 • headset
  Micimackó a barátos, s mindig elbeszélgetünk
  2017-03-16 at 09:43
  “Nagyon gondolkozom, mit tegyek, mert előbb-utóbb leugatom, pedig a többi boltos tök jó fej. Esetleg szóljak az ÁNTSZ-nek?”

  Én egy kis pékségben szoktam venni a kenyeret és megelégeltem, hogy a kiszolgáló pénzt kezel és utána megfogja a kenyeret és berakja a műa. zacskóba.

  Egy darabig úgy kértem, hogy “kérek egy rozscipót, zacskóval megfogva”. Nem volt semmi sértődés.

  Most már kérés nélkül átlátszó kesztyűt húznak az eladók, és nem csak nekem. 🙂

  A felvágottassal nem merném ezt megtenni, mert attól kezdve szalámivég diétán lennék. 🙂
  Inkább megkeresném az üzletvezetőt és udvariasan elmondanám, hogy nem jó ez, hogy az eladók (semmi konkrét, hogy melyik) megfogják a felvágottat. Adjanak nekik egy tekercs uzsonnászacskót. Azt egy pillanat alatt fel lehet húzni és abban senki nem fog pénzt számolni. 🙂

 • headset
  És az eladónak is kellemesebb, hogy nem lesz zsíros vagy húsos-véres a keze. (A két pultra külön csomag zacskó kell.)
 • Egy eladó a pékségből
  headset
  2017-03-16 at 18:33
  “kérek egy rozscipót, zacskóval megfogva”

  Szóval te voltál az a gyökér!

 • Kalama
  Részemről nem összeesküvés elmélet, ilyen az üzlet modell és ezt elfogadom, erre épül az egész gazdaság. Minél többet, minél olcsóbban eladni és ügyelni, hogy szép lassan jöjjenek az innovációs lépcsők, hogy a következő generációra is legyen vevő. Ehhez kell, hogy egy kicsit mindig többet tudjon a termék de az is, hogy a régi elhasználódjon/ elromoljon az élettartama során.
  Pl. autóiparban/telefonoknál senkinek nem érdeke, hogy örök életűek legyenek a termékek. Ha ez lenne bezárhatna a fejlesztés és a termékek is jóval drágábbak lennének, mert drágább anyagot használnának. Az autógyártók még sok-sok évig ellettek volna a dízeles fejlesztgetésekkel, amiből az aftermarket is nagyon vígan megél, ha nem jön az elektromos konkurencia. Telefonoknál ugyanez: kijön az új op. rendszer frissítés és máris lassú a régi telefon. Itt nincs összeesküvés elmélet, egyszerűen így fenntartható a piac.
 • Jóska Pista
  Nem vagyok híve a mindent mossunk meg, fertőtlenítsünk.

  Egy alapvetően egészséges ember immunrendszerének kell ennyi a folyamatos edzéshez. Se lepra, se vérhas, se kolera nincs itthon, felesleges rettegni. Kutatások szerint pl. az a lány, akinek fiú testvére van, ritkábban lesz allergiás, mert a fiúval együtt sok olyat tesz amivel nyeli a koszt, ami kell egy egészséges immunrendszerhez.

  @ügyvéd: valóban, 100 húszezres kényelmesen elfér a nadrágzsebben, a másikban iratok, kártyák, mobil a zakó belső zsebében, kulcsok a kocsiban. Készpénz számláláshoz pedig vettem egy hordozható bankjegyszámlálót, tízből 9 drogdíler is ezt ajánlja.

 • untermensch4
  @_Micimackó a barátos, s mindig elbeszélgetünk: izé… nevezett bolthálózatban a gyárilag csomagolt, hűtőben lévő holmik külső csomagolását sem tekinteném tisztának, mióta belülről láttam a nagyker-hűtő működését (képzeld, az is szolnokon van…). Nem az érintett cégeket akarom fikázni, vszeg más boltoknál is ugyanez a helyzet.
 • graphite
  “Ahha, miért is? Mert a napokig tartó áramszünetben élnéd tovább az életedet? ”

  Persze, miért ne, nem elemmel működöm. Kenyeret lehet fával is sütni, az autók is működnek villany nélkül.

  “Bááár, ha valaki feltalálná az aggregátort, talán még lenne esélye a társadalomnak…”

  És akkor Budapesten beröffentenek 2 millió aggregátort :)))