Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Biztos sokan ismeritek azt a felmérést, hogy meg kell mondanod magadról, hogyan vezetsz az átlaghoz képest egy egytől tízig terjedő skálán, ha az átlag ötös.

Megkérdezel száz embert és olyan 7,3-7,5 fog kijönni, vagyis az emberek szerint ők sokkal jobban vezetnek, mint az átlag, miközben ha reálisan ítélnék meg a tudásukat, akkor egy kellően nagyszámú mintán ötnek kellene kijönni, mint átlagos vezetési tudásnak.

Nincs ez másként az egyéb ismeretekkel sem.

Az átlag amerikai 71%-a mondja magáról, hogy kifejezetten tájékozott a pénzügyi alapkérdésekben.

Ezek után feltettek nekik hat faék egyszerűségű kérdést az inflációról, kamatos kamatról, diverzifikációról és hasonló alap dolgokról.

Nos, a hat alapkérdésre 7% tudott hibátlanul válaszolni, 40%-uk ért el legalább négy jó választ a hatból. A kamatos kamat kérdésben csak 30% válaszolt helyesen, a diverzifikációra 45% válaszolt helyesen, további 43% bevallotta őszintén, hogy nem tudja, mi lenne a helyes válasz.

Most jössz te.

Először tippeld meg, mennyire vagy tájékozott a pénzügyekben, majd válaszolj a hat angol nyelvű kérdésre. Ha van kedved, oszd meg a hozzászólásokban a prekoncepciódat és a végeredményt. Tudjuk előre, hogy torzítani fog a végeredmény, mert azok fogják nagyobb számban megosztani az eredményt, akik büszkék rá.

Ha te nem vagy rá büszke, oszd meg névtelenül. 🙂

Készen állsz?

Tehát a kérdés: mennyire vagy tájékozott pénzügyi alapkérdésekben?

Ha megvan a válasz, a hat kérdésért kattints ide.

 

Angolból gyengébbeknek a kérdések magyarul szabad fordításban:

100 dollárod van a bankban, évi 2% kamatot kapsz rá. Öt év múlva mennyi pénzed lesz? Több, pont annyi, kevesebb mint 102 dollár, nem tudom

Ha a kamat 1%, az infláció 2%, mennyivel fog többet érni a pénzed egy év múlva. Több lesz, ugyanannyi, kevesebb, nem tudom.

Ha nő a kamatláb, a meglévő kötvények értéke nő/esik/nem változik/nincs összefüggés.

A 15 éves lakáshitel havi törlesztője lényegesen több, mint a 30 évesé, de összességében kevesebbet fogsz kamatra költeni. Igaz/hamis/nem tudom

Egy részvény vásárlása kevesebb kockázattal jár, mint egy részvény befektetési alap megvásárlása. Igaz/hamis/nem tudom

Ezer dollárral tartozol, a kamat évi 20%. Hány év alatt fog megduplázódni a tartozásod, ha nem törlesztesz?

Ne olvass tovább, amíg nem töltötted ki a kérdéseket.

Update: Sokan a kötvényes kérdésen csúsznak el. Miután kitöltötted a tesztet, nézd meg az Akadémia idevonatkozó részét, ahol elmagyarázom, miért az a jó válasz, ami.

Update 2: Az utolsó kérdést így kell kiszámolni: 1,2 az X-edik hatványon, a kérdés, mennyi az X, hogy kettőnél nagyobb legyen a végeredmény.

Share

198 hozzászólás

 • Lajos
  6/6, prekoncepció valahol 5-6 kellett legyen, mert tájékozottabbnak gondolnám magam az átlagnál ilyen téren
  VISZONT!!!
  Ez a blog egy Magyarországon igen rétegtársadalmat nevelt ki, egy szubkultúra. Mi akik napi szinten klikkelünk a bebookmarkozott oldalra várjuk és kívánjuk a pénzügy/okos élet témakörben az újabb és újabb cikkeket.
  A társadalom nagyobb része pedig a gyárban robotol/kocsmában önti ki a lelkét (és máját)/vagy épp az adott sorozatot nézi.

  Egyáltalán nem mérvadó az eredmény. Mintha egy TTK matekszakos csoport ZH írása után elétettél volna egy papírt valami egyszerűbb 4 alapműveletes egyenlettel….a társadalom döntő hányada elvérzik, nekik egy nem nagy kunszt.
  Itt is azért 60-70%os siker született.
  De ezeket a buckalakókat (minket) kedves Kiszámoló te tenyésztetted ki, ne is csodálkozz a jó eredményen. 🙂
  Választások idején lenne érdekes beugróként szavazás előtt egy ilyen

 • ZAkkant
  6/6, de a kötvényes kérdést nem tudom megmagyarázni, csak emlékszem valahonnan, hogy így van. Előzetesen 80%-ot jósoltam magamnak.
 • Tomek
  6/6, de én eleve méltatlannak érzem ezt a feladatsort a Kiszámoló blog olvasótáborához.
  Így persze nem is reprezentatív a minta. Tennénk csak fel ezeket a kérdéseket az utcán, találomra…
 • Nagy Vonalakban

  “…Adhatok valakinek kölcsön pénzt, ugy hogy a kamatokat utána ő kapja, s nem én a kölcsönadó?
  Fog fizetni nekem az OTP Bank hogy az ő hitelükből vegyek egy új autót? .,”

  Erre akár “igen” is lehet a válasz.

  Ezt hívják ugye negatív kamatnak.

  m.hvg.hu/gazdasag/20190814_Vilagszenzacio_itt_a_jelzalogkolcson_negativ_kamattal

 • L22
  6/6
  De tényleg nem az az érdekes, hogy a Kiszámoló olvasói, (akik valószínűleg anyagilag és IQ-ban+iskolázottságban is a hazai felső 5%-ba tartoznak) milyen eredményt érnek el, hanem, hogy az USA átlag is csak 3! (akiknek még nyelvi gondjaik sem lehetnek)

  Erről eszembe jutott még egy mai élményem: egy vidéki kis falu vegyesboltjába tértem be, ahol a kaja és háztartási dolgok mellett a szerencsejátékok miatt tért be a többség, illetve megnéztem az ott kapható újságokat: csak Blikk, Bors, megyei napló (mindegyik képes bulvár) , és kb. 5-féle keresztrejtvény kiadvány. Ezen kívül semmi más!
  Elszomorít, hogy ez az átlag igényszint vidéken… Itt lenne érdekes kitöltetni egy hasonló tesztet.

 • Random12345
  Én 70%-osra tippeltem magam. 6/6 lett, de régóta olvasom a kiszámoló blogot.
 • Szilveszter
  6/6, de csak Kiszámoló fordítása segítségével. 🙂
 • Don Hering
  6/6
 • Elmint
  Jó közepesnek gondolom a pénzügyi ismereteimet 6-7.

  A teszt eredmény 6-ból 6.

 • Igazmondó
  Volt múltkor itt egy fiatal informatikus aki havi 1,5M tid félretenni. Neki milyen lett a tesztje????
 • András György
  re index cikk

  facebook.com/LustaPortfolio/posts/1121420294711834

 • headset
  @Péter 2019-08-16 at 09:21
  “Nekem az nem tiszta, hogy miért mondjuk azt, hogy bukunk a kötvényeken, ha csökkenő kamatláb után emelkedés következik.”

  Nem benned van a hiba. A “buktam” egy bizonytalan tartalmú kifejezés. (Mellesleg nagyzoló, benfentességet imitáló trehányság.)

  Emelkedő kamatkörnyezetben a kötvény nettó árfolyama csökken. Ha azonnal szükség van a pénzre, az eladás árfolyamveszteséggel jár. Ezek a pontos kifejezések.

  De még ekkor sem egyértelmű, hogy “buktam” Lehet, hogy a kifizetett kamatok miatt nettó nyereségem volt. Esetleg az is lehet, hogy infláció feletti reálnyereségem. Ez is bukás? Legfeljebb elmaradt haszon, más döntéshez képest.

  És az is jó megérzés, hogy egy kötvény árfolyamcsökkenése nem olyan, mint pl. egy részvényé. Ahogy közeledik a lejárat, úgy tart az árfolyam a 100%-hoz. Részvényeknél semmi garancia nincs egy hasonló folyamatra.

 • Attila
  6/6 helyes. Olvaslak egy pár éve.
 • Veronika
  4 jó, 2 nem tudom
 • névtelen
  6-ból 5, a kötvényeken csúsztam el.
 • Tibor
  A kötvényt nem tudom (nem is hallottunk olyanról ötödikben, de soha sehol később sem, ez nem tananyag), a többi egyszerű volt 🙂
 • lvb
  You got 6 correct answers out of 6.

  Meglepő, hogy ilyen könnyű kérdésekre ennyien válaszolnak helytelenül.

 • Blend Ahmed
  22 “Elszomorít, hogy ez az átlag igényszint vidéken…”

  Azért én nem mernék ennyire messzemenő következtetést levonni abból, hogy egy kis falu boltjában nem lehet például megvenni az ÉS-t. De miért hegyezzük ki a pont a print médiára a dolgot, amikor az internet-előfizetés sokkal olcsóbb, mint járatni bármelyik napi-, heti- vagy havilapot.

  Vidéken is van internet, meg műholdas tévé száz csatornával. Mindenki abból a forrásból jut információhoz, amelyik megfelel az ő információs buborékjának 🙂

 • Andatti
  6/6 Amin meglepődtem. Nem tartom magam okosnak. A kötvényesnél értelmeztem a kérdést és aszerint válaszoltam, amit gondolok.

  Fordítással nem bajlódtam, amit Miklós írt (fordított) arra válaszoltam papíron, majd katt a linkre és végigmentem a kérdéseken.

  Az angol (is) javulhatna… Én most ismerkedem az ablo, tandem és hello talk appokkal. Elsőig jutottam, ott van fordítás, de meg is nézhetem angolul az írásokat. Nagyon jónak találom. Video bekapcsolásnál pedig új fokozatra emelhető a társalgás. Kár, hogy a gép “sorsol” partnert a világból.

  1x olvastam, van ország, ahol szocotthonos nyugdíjasok neten “tanítanak”. Az is nagyon jó, ingyen van. Velük pedig törődik, érdeklődik valaki.

 • bobo
  én a hitelesen csúsztam el, rosszul értelmeztem a kérdést, melyik futamidőre vonatkozik. hja, nem mindenknek adatott meg, hogy már suliban angolt tanuljon. ellenben német teszt jöhet 🙂
 • Tibor52
  Jópofa. Segítség nélkül a kötvényeken én is elhasaltam volna. Volt a 80-as években egy New York-i tudósítója a Magyar Rádió-nak. Kulcsár István. Írt egy könyvet amerikai tapasztalatairól. Abban olvastam, hogy az állami középiskolában milyen „színvonalú” az oktatás. Egy pénztáros nem tudott alapműveleteket. Összeadás, kivonás. 6,4-ből nem volt képes kivonni 2,8-at. Lefagyott a pénztárgép egy áruházban. Félelmetes. Akkor még kamaszként röhögtem rajtuk. Ma már nem nevetek. Szerintem Miklós is a túlburjánzó butaságra szerette volna fölhívni a figyelmet.
 • Törpetestű
  Köszi minden tanítást, Miklós! (így kell kezdeni legelső kommentem)

  Én csak nemrég kezdtem el alaposan olvasni a blogot (2011-es bejegyzésektől felfelé), most járok 2012. márciusánál.
  A videósorozatot ~másfélszer néztem meg (mire megértek mindent, sokszor meg lesz nézve).

  Tehát a beszédstílusod ismerem, a kezdeti tananyagokat ismerem.

  Mivel “faék egyszerű”-nek ítélted meg a kérdéseket, maxipontit tippeltem magamnak, meg is lett.
  Ennek örülök, de az igazi jó az lesz, amikor már gyakorlatban veszek részvényeket, stb. Most még csak kialakulóban van egy kép a pénzügyi dolgokról.

 • xkp0
  6/6 😉
 • vedini
  6/5, kotvenyen csusztam el
 • Csigaboly
  B Miklós, Angol
  3 nyelvet tanultam, melyből az egyik a latin. Semmi értelme nem volt, én semmilyen kapcsolatot nem látok a latin és a többi között. Angol nyelvvizsgám van, de nem vagyok középfokú szinten. Olyan a tudásom mint az ementáli. Sorozat nem segített, elalszom rajta. Tanulni nem szeretem a nyelvet és kitartásom sincs hozzá (pozitív élmény hiány), egyszerűen unalmas. Elemző típusként a részletekben elveszem. Annyit tudok, hogy kell és ha nem beszélem, az okleveles gépésszel nem megyek semmire. Most már van családom így nehezebb lesz. Csoportban nem szeretek tanulni, kissé introvertáltként nehéz. Nem tudom egyelőre milyen úton járjak. BBC learnin englis, 6 minute témáiban is elvesztem. Többeknek tanács, egy nyelv de azt jól.
 • Nagy Attila
  6 ból 6 , de én már láttam a videó sorozatodat ! Ha nem láttam volna szerintem 3 tuti meg lett volna 2 őt betippeltem volna , egy -nél meg a kérdést sem értettem volna.
 • Tinaturner
  6/6
  Tibor@ tortenelemkonyvekben biztos szerepelt a kotveny szo alt. iskolaban is.
 • Garázs
  6-ból ötöt fogadott el jó válasznak, én viszont azt nem fogadom el, hogy a befektetési alap biztonságosabb mint egy részvény, úgyhogy számomra 6/6.
 • Nagyképű
  Én nem töltöttem ki a tesztet (el sem olvastam), meg is lepödtem hogy 6/6-ot értem el.

  😉

  u.i.: imádom magam (irónia)

 • Adócsaló Vállalkozó
  6/6, igaz, Miklós fordítására hagyatkoztam, az angollal nem is próbálkoztam.

  A kötvény problémát nem értem…

  Ha a pénzemet be tudom tenni 20 % kamatra, miért vennék 10 %-ot kamatozó kötvényt? Max. azért, mert olcsóbban adják. 😀

 • valaki
  Kedves Miklós ezt nem az utcán rohanó emberektől kérdeztek ha volt fordítás
  akkor szerintem egyszerű volt de így is többször olvastam el kérdéseket egy buszmegállóban valószínűleg 3 másra válaszoltam volna .
  mennyi idő volt a kérdésekre ha korlátlan mint írtad egy cikkben a jó kérdések talán hasznosabbak a válasznál
  You got 6 correct answers out of 6
 • brrr
  6/5 (kötvényhiba)
 • BlackXS03
  6/6
 • Családfő
  Garázs, ne hisztizz, hanem gondold végig! 🙂
 • SOL
  Sziasztok, 50%-ot tippeltem, 6/6 lett!
 • SOL
  … es az eredmenyem helyessege tobb ponton Miklos felvilagosito tevekenysegenek koszonheto – koszonom, Miklos! 🙂
 • aaa
  6/6 egyszerű.
 • Sz.Gábor
  5/6, a szokásos, kötvényesen úsztam el (nem olvastam az update-eket)…

  Bár azt gondolom, hogy aki már itt olvasgat, annyira béna nem lehet… 😛

 • Balázs
  6-ból 5
 • Spurdisznó
  Szerintem a kötvényes kérdést azért nézték sokan be, mert mostanában a PMÁP és MÁP Plusz népszerű. Ezek nem úgy működnek, mint a klasszikus kötvények és kötvényalapok.

  Az angol kérdés nem használja a “bukás” kifejezést.

 • BBB
  6/6 egyszerű volt.
 • V
  nekem 7/6 mindezt felkezzel a mobilon mig ultem a budin de ez is csak azert mert gugli transz-le’t ittam hogy atrakja tradicionalis kinaira mert az picit jobban megy mint az angol. Udv a csapatban!
 • -=Magic=-
  6/5 szintén kötvény hiba…, de a részvényest is inkább tippeltem, mint 100%-os tudás.
 • TA
  6/6, de a kötvényesben nem voltam biztos.
 • kutyaúr
  5 (szintén kötvény hiba)
 • Hunt3r
  Eredetileg 4 helyes válaszra tippeltem, de túlbecsültem a nehézséget. 🙂
  Így 6/6-os eredmény lett.
 • BaTu
  6/6. A negyedik kérdés kissé alul van specifikálva, azt még hozzáírhatták volna, hogy a két hitel esetében a felvett összeget, és a kamatlábat azonosnak kell tekinteni.
 • Ktamas
  5 helyes válasz, 1 nem tudom

  kötvényes kérdésen buktam el, bár a helyes válasz lett volna a tippem. De tippmixet nem játszunk, mert “a szerencsejáték a vesztesek sportja”. 🙂