Jövőre is velünk marad a tranzakciós adó

Most jelent meg a hír, hogy a 20 ezer forintos összeg alatti elektronikus utalásokra január elsejétől eltörlik a 0,3%-os tranzakciós adót, így ösztönözve a nem készpénz alapú fizetéseket.

Ebben a hírben azonban az is benne van, hogy felette megmarad a tranzakciós adó, márpedig rengeteg utalás van, amelyik ennél nagyobb összegű.

Nem véletlen, hogy a tranzakciós adó bevezetése óta dinamikusan nő a készpénzállomány, jelenleg 5383 milliárd forintot tesz ki a forgalomban lévő készpénz állománya. Ez két és félszerese a tíz évvel ezelőtti mennyiségnek, ami mindenesetre elgondolkodtató méretű növekedés. Ebben szerepe van az alacsony kamatoknak is, de a tranzakciós adó miatti méregdrága utalásnak és készpénz-felvételnek is. (Jelenleg a vásárlások több mint négyötöde készpénzben történik idehaza, ami borzasztó rossz arány így 2018 közepén.)

Szóval az egyik szemünk sír, a másik nevet. A tranzakciós adó velünk marad, de legalább a mikróutalásokra nem fogják felszámolni.

Share

43 hozzászólás

 • Bjozef
  ha 20e-nként utalok el egy nagyobb összeget? 🙂
 • winnie
  Szerintem az működhet, két dologra érdemes figyelni:
  1. van-e egyéb (fix vagy minimum) díja az utalásnak, ha van, lehet, hogy rosszabbul jársz, ha “ingyen” utalsz, nincs gond
  2. a fogadó félnek leesik-e, hogy miről van szó? Van ahol szoftver dolgozza fel a bejövő utalásokat és próbálja meg összeg és közlemény szerint összepárosítani a vásárlásoddal, ha eltér az összeg, lehet, hogy az visszautalódik a vásárlásodat meg törlik.
 • Rege
  A bankkártyás vásárlásokat/fizetéseket is terheli a tranzakciós adó?
 • george
  “Nem véletlen, hogy a tranzakciós adó bevezetése óta dinamikusan nő a készpénzállomány”

  És ingyenessé tették a készpénzfelvételt is havonta 2x. Ez teljesen érthetetlen, hogy ilyeneket léptek, aztán panaszkodnak, hogy nagy a készpénzhasználat.

 • GZ
  Rege • 2018-06-19 at 18:50

  Azokat eddig sem terhelte.

 • Körtefa
  No, nem mintha bárkit földhöz vágott volna eddig is a 20e Ft után fizetendő 60 Ft tranzakciós adó.
  Ha meg tételenként (és nem mondjuk havi összegig) értendő a 20e-ig lévő mentesség, akkor véletlenül megugrik az ilyen összegű átutalások száma. 🙂
 • Pool
  Dehogy.Na az durva lenne ha még azt is terhelné.
 • Unemployed
  A 20.000 Ft egész magas keretösszeg, minden bizonnyal lesz mód bizonyos utalások (pl. hitelkártya-törlesztés, stb.) szétszedésére 19.999 Ft-os rèszekre. Ez pont fordítottja a céges utalásoknak, akik szállítónként havonta már csak egy tételben utalnak, hogy csak egyszer merüljön fel az illeték. Kis előny, de előny, örüljünk ennek is.
 • Kiszamolo
  Rege, terheli. Valahogy el kell utalni a pénzt a kereskedőnek, nem? Úgyhogy fizetnek a bankok a kártyahasználat miatt, csak te azt nem látod. Illetve de, az éves kártyadíjban, amit az egekbe emeltek.

  Aztán tavaly, vagy mikor hoztak egy rendelkezést, hogy maximum mennyit kell fizetni évente a bankoknak a kártyás vásárlás miatt. Vagyis maximalizálták az összegét.

 • Uli
  Ehhez mit szóltok?

  hindex.hu/gazdasag/2018/06/19/megszunik_jovore_szinte_az_osszes_cafeteria/

  No comment…

 • Hitel
  Az en bankom ezt legalább elengedi bmennyit is utaloj..igaz az éves kártyadíj siralmas..:)
 • Hitel
  Most olvasom..a cafeteria rsz- t is átalakítják..csak a szép kártya marad kedvező adózásban…legalább is ez a terv. Csodás.
 • Robi
  A cafeteria változások is megérnének egy cikket.

  A 2019-es adócsomag hatályon kívül helyezi:

  a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
  a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
  a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.

 • Alfa
  Balkán.
  A tranzakciós adó, meg a cafeteria bohóckodás is.
  Ez a 20 ezer meg végképp a vicc kategória.
  Átláthatatlan, arra lesz jó, hogy a bankok benyelik a megtakarítás egy részét.
 • Kobe
  Kicsit jobban fog fajni a 20e ft tranzakcios illetekenel hogy jovore eltorolnek minden kedvezmenyes adozasu cafeteria elemet, tobbek kozott az adomentes lakhatasi celu munkaltatoi tamogatas minden formajat…. Ezzel gyakorlatilag kiherelik a cafeteria rendszert….. Csak akkor mondjuk jo lenne torvenyileg beszantani, es a munkaber reszeve tenni
 • Nevenincs
  “mikróutalásokra” Sütőkre nem terjed ki? 🙂
 • szabopal
  nekem az otp-nél az automatikus utalásokra nem számol tranzakciós adót
 • LSV
  “És ingyenessé tették a készpénzfelvételt is havonta 2x. Ez teljesen érthetetlen, hogy ilyeneket léptek”

  Azért érezni kellene némi igazságtalanságot is a dologban. Értem én hogy jobb a nyomonkövethető kártyahasználat mint a kp, de hogyan is indult? Köteleztek a munkahelyen bankszámla nyitásra. Aztán fizettél havi díjat, kártya díjat és egyéb költségeket, hogy megkaphasd azt a fizetést amiért megdolgoztál és már nem is egyszer adóztál. A kp használatot (egyelőre) nem lehet eltörölni. Azért még létezik vidék is és felénk sok helyen nem lehet kártyával fizetni. De elég ha bármelyik tetszőleges város piacára kimész, szerintem egyik kistermelőnél sincs kártya vagy nfc leolvasó.

 • AKK
  Egyesítik az eho-t a szocho-val. Rossz hír, hogy az osztalék utáni 450 ezres eho határ megszűnik. Lehet az osztalék után majd fizetni a plafon nélküli 19.5% vagy 17.5% szocho-t.
 • KovácsJános
  “A tranzakciós adó velünk marad, de legalább a mikróutalásokra nem fogják felszámolni.”

  Ahogy feljebb is írták, 20 ezer forintra 60 forint eltörlése? Ettől fog valami érdemben változni?

  Hány olyan ember van, aki havonta 10-20 ilyen mikroutalást végez, hogy abból már összejöjjön egy 1000 forint körül költség?

  Biztos van ilyen is, de nem hinném, hogy ez lenne a többség. Az ingyenes készpénzfelvétel eltörlése sokkal inkább számítana.

 • Matetoth
  Aki ezt kitalálta…

  Egyébkent nem a 60 forint a gáz, hanem hogy ezzel a lépéssel szüntették meg az ingyenes bankszámlákat. Én kis fogyasztó vagyok, olyan 18k val fizetek többet, mint kéne, de mi lehet komolyabb utalókkal?

 • Xyz
  Mivel a Tudjukki felvasarolta szinte az osszes hazai szallodat, nyilvan nem veletlen, hogy kiherelik a cafeteriat es a szep-kartya marad.
 • yukonsql
  “Rossz hír, hogy az osztalék utáni 450 ezres eho határ megszűnik. Lehet az osztalék után majd fizetni a plafon nélküli 19.5% vagy 17.5% szocho-t.”
  Honnan gondoltad? Ilyet sehol nem olvastam, marad a plafon.
 • János
  Igazából ezzel az a probléma, hogy jó eséllyel le fogják nyelni a bankok. Nem hiszem, hogy a bankok hoznának olyan kondíciót, hogy mostantól a 20 eFt alatti utalás ingyenes, és csak fölötte szedik be a szokásos (jellemzően a tarnz. adóhoz igazított) díjat. Hiszen, ne feledjük, hogy nem az ember fizeti meg az adót, hanem a bank; a bankok meg csak simán az utalási díjjal szedik be az emberektől.
 • KZoltán
  Miután forint leginkább csak Magyarországon van, ez 2 × 0.3 = 0.6%-kal megdrágítja az ellene való spekulációt.
 • nyman
  Van olyan kiszamolo olvaso, aki fizet(ett) tranzakcios adot a magan folyoszamlajan???

  Nekem harom van, de egyiknel sincs ilyen dijtetel. Az egyik a granitnal. Havi koltsege 100 Ft/ho a megtakaritasi szamla miatt. Ide havi 150 ezer beerkezo penz kell. A masik a cib, havi 345 Ft, szinten korlatlan utalas, ide havi 50 ezer jovairas szukseges. A harmadik excitisken erste, nincs semmi koltseg ha havi 150 ezer beerkezik. A szamlak kozott lehet pingpongizni is.

  Havi millios nagysagredu szamlamozgasok vannak, de nincs koltsege.

  Egyedul az allamkincstarnal nyuljak le a 3 ezreleket.

 • Nimfas Corporation
  Itt Siófokon is bezárták az Erzsébet szállodát 2 éve pedig fullon volt mindig gyerekes családokkal. Az a hír járta akkor hogy OV lánya szeretné rátenni a kezét. Aztán hogy mi igaz a hírből…
 • Dörnyei József
  A tranzakciós adó rendben van, olyan adóbevétel, ami könnyen szedhető, jelentős bevételt termel és nem akadályozza a gazdaságot. A 0,3% nem olyan sok, főleg, ha megnézzük, hogy mennyi egy normál banki átutalás költsége.

  A KP mennyisége azért nő, mert a KP-re már 0,6%-os az adó, ami túlmegy a fájdalom határon. A célja az volt, hogy csökkenjen a KP állomány, de pont az ellenkezőjét érte el. Persze lehet, hogy az volt a (titkos) célja, hogy növelje a KP állományt és akkor pont elérte, amit az MNB akart. 🙂

  Ha cél a KP állomány csökkentése, akkor érdemes lenne a KP felvétel adóját 0,3%-ra csökkenteni és megnézni, hogy mi lesz. Szvsz. csökkenni kezd a KP állomány. Ez nem biztos, de valószínű. Ez nem tudomány, hanem gyakorlat, ezért csak úgy lehet biztosan tudni, ha kipróbálják.

 • mad823
  Nem látjátok a fától az erdőt. Nagy lépés ez, bár valóban cigánykodásnak tűnik a 20k-s limit. De a darabolás megoldást fog jelenti, már amennyiben csak ez a 0,3%-os díjtétel található a kondíciós listában. Nekem sajon simán összejön havi 1-2 ezer forint, szívesen szabadulnék tőle. Már persze ha a bankok is korrektül fogják csinálni a matekot, hiszen az adó őket terheli, csak eddig jellemzően áthárították; reméljük visszafelé is működni fog a dolog. Ami kicsit aggasztó, hogy a kormány a jelenlegi szintet várja el továbbra is a tr.illetékből, mint bevételből. Ami bizalomra adhat okot, az az, hogy látszólag a tr.illeték jelentős részét inkább a vállalatok fizetik meg a bankoknak, nem pedig a lakosság.
  De a lényeg az, hogy ha végre ingyenes lesz – és jövő júliustól azonnali is – akkor semmi sem állhat már a P2P fizetés útjába, és ez pont az a terület, ahol nem volt eddig kp. alternatíva.
 • Csigabiga
  A kp-állomány növekedését én sem látom összefüggésben a tr. adóval, sőt. Amióta bevezették, én személy szerint többet fizetek kártyával, hiszen ott (nekem) nem fáj az adó. A gazdaság szürkülésén viszont elgondolkodnék, szvsz sokan azért fizetnek készpénzzel, mert a fekete jövedelmüket nyilván nem utalva kapják…
 • Dörnyei József
  Re: Csigabiga

  A tranzakciós és a KP felvétel adó után kialakult egy adóoptimalizálás azon cégek körében, akik ezt megtehetik, tehát kisvállalkozások és kapcsolt dolgozók. Ez egy nagyon komoly százaléka a gazdaságnak. Ebben a körben a pénzforgalom összes KP-síthető része KP-re váltott. Aki nem tette meg, az drágább lett, versenyhátrány, csőd…

  Nyugdíjasok nagy százaléka menekült ki a bankrendszerből, ahogy a díjak az égbe nőttek és kérték a nyugdíjat KP-ben. Szerencsére a nyugdíjasok nem túl rugalmasak, ezért nagy százalékban maradtak is, nem mindenki ment át KP-be.

  A KP állomány folyamatosan nő.

  Természetesen ott, ahol sok a KP, sok az adócsalás is. Amelyik üzletben csak KP-vel lehet fizetni, szerinted mennyi adót fizetnek??? 🙂

  Ellenben ahol 100% a banki utalásos fizetés, adócsalás is kevesebb van.

 • Zabalint
  Annyi összefüggés van a kp növekedés és a tranzakciós adó között, hogy ugye adott a 150 ezres “ingyenes” készpénz felvétel, ahol mivel a bank nem fizettetheti ki a tranzakciós adót ezért szétteríti az összes ügyfelén, tehát így is, úgy is fizeted, a lakosság egy része meg felveszi kp-ban, mert az “ingyen” van neki, szemben az utalással, beszedéssel.
 • Rissa
  A 20 ezer Ft-os utalás nincs alkalomhoz kötve? Mármint havonta hányszor lehet? Mondjuk a csekkjeim mind ez alatti összegek, ez mindenképp egy jó hír.
 • Ági
  @nyman: A tranzakciós adót papíron nem te fizeted, hanem a bank. Ő meg nyilván beépíti a szolgáltatásai árába. Korábban, amíg papíralapú számlakivonatot kaptam a CIB-től, mindegyik tételnél ott volt a bank által megfizetett tranzakciós adó összege is. Netbankban nem látom.
 • Pool
  Nyitsz egy olcso vagy esetleg free számlát magnetnél vagy gránitnál kártyával feltolod revolutra és onnan utalgatsz 0 azaz 0 forintért.
  Na jó ez még nem megy mert nincs kártyás huf top up 🙁 De pár hónap és itt a kánaán
 • Robi
  “És ingyenessé tették a készpénzfelvételt is havonta 2x. Ez teljesen érthetetlen, hogy ilyeneket léptek”

  Nem tudom megérteni, hogy miért az a normális, hogy fizetnem kell azért, hogy felvegyem a pénzem. Jópár országban éltem és volt/van bankszámlám, de a világ nyugati felén ilyet nem tapasztaltam.

 • Meister
  , biztos vagy benne? Áprilisra ígérte a Revolut. Most június közepe van.
 • Matetoth

  Ez nem normális, de a kormánynak a saját süketségét ellensúlyoznia kell.
  Megdrágítják a bankrendszert, h ne legyrn ingyenes számla, a nép háborog, vetnek egy csontot…
 • Zoli
  Be kell majd állítanom, hogy a havi rendszeres utalások 20.000 Ft-onként menjenek el 😀 kinek érdeke ez?
 • utazó-74
  Ami nekem nem korrekt a tr adóban, az az , hogy ha elutalom a járulékaimat, áfát, taot, arra is fizetek plusz adót még az államnak.
 • utazó-74
  Nekem az problémám a tr. adóval, hogy miért kell ezt megfizetni az államnak utalt tételek után is.
  járulék, áfa, tao
 • naa
  , ezek a számláid biztos, hogy régen kötöttek, amikor még benyelték a bankok ezt, ma már nem teszik. Ma szinte nem találsz új számlát, ahol ne lenne tranzakciós adóhoz mérhető költség legalább az utalásra, az általad említett 3 bankból 2-nél tuti. Sőt, javaslom, nézz rá a régiekre is, hátha megváltoztatták a kondíciókat… Én se fizetek semmit, de azért, mert régi a számlám. De új számláknál, egyéb tételeknél már régen benne van a bankköltségek drágulásában. Cégekre már régesrég ráverték.

  Ja, és ne keressetek széplelkű célokat, hogy mit akartak elérni a bevezetésével. Meg akarták sarcolni a bankokat, kiszámolták, mennyi adót lenne jó beszedni, mennyi átutalás megy évente összesen, mekkora kulccsal lehet azt besarcolni. Vagy csak hasraütöttek: 0.3%.

  @KZoltán: “megdrágítja az ellene spekulációt” 🙂 Nem gondolod, hogy átutalásokkal spekulálnak a forint ellen? Magas kamat drágítaná.

 • Rege

  MKB Digit@ll csomag kondíciós lista ezt írja:

  “kondíciós listában feltüntetett díjakat/költségeket a Pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. tv. azaz a Pti. tv szerinti mindenkori tranzakciós illeték mértékének megfelelő összeg figyelembevételével határozza meg a Bank, amely jelenleg:
  a) a pénzügyi tranzakciós illeték alapjának 0,3 százaléka, de fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint,
  b) a pénzügyi tranzakciós illeték alapjának 0,6 százaléka a fizetési számláról történő készpénzkifizetés, illetve a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzkifizetés esetén.”

  A b) pont szerint mégis csak van tranzakciós illeték a kártyás vásárlás után is, vagy ez mit jelent? Nem vásárlás, csak ha készpénzt veszek ki mondjuk egy pénztárnál a “kártyámról”?