Önkormányzati támogatások babakötvényre

Sokan nem tudják, hogy a helyi önkormányzat támogathatja a gyerek életkezdését, mégpedig általában a babakötvényen keresztül teszi ezt.

Van olyan önkormányzat, amelyik nagyon gáláns (az ötödik kerületi például egyszeri 150 ezret ad, plusz évente 12 ezret még), van ahol csak szociálisan rászorulók kapják meg a támogatást és van sok hely, ahol semmit nem adnak.

Szintén jó azzal tisztában lenni, hogy sokszor van időhöz kötve az igénylés, például a baba egyéves koráig. Ezért gyorsan kérdezz rá a helyi önkormányzatnál, ha érintett vagy a kérdésben.

Szerintem a megújult babakötvény már jó termék, ha pedig az önkormányzat is százezreket tesz bele az állami támogatáson túl, akkor tényleg kár lenne kihagyni. Mivel a végső felhasználása nemcsak kötött a babakötvénynek, de a felhasználás megfogalmazása is elég homályos, véleményem szerint annyit érdemes itt gyűjteni, amivel teljesen ki tudod használni az állami és önkormányzati támogatásokat, a többi pénz mehet ugyanolyan prémium állampapírba egy TBSZ számlára, kötöttségek nélkül.

Share

19 hozzászólás

 • tangerine
  Nekem még a régi bankos verziójú babakötvények vannak, egyelőre maradnak is a bankban. Itt (Paks) 30e-ret ad a város az első évben, 20-at 5 éves korban, még 20-at 10 éves korban. Ha lelép a család a városból, akkor vissza kell fizetni. Ezen felül én is csak azt a minimumot fizetem rá, ami a támogatás maximális kihasználásához szükséges, azaz 5000 Ft/hó/gyerek.
 • Zsoca
  Amit nem értek a babakötvénnyel kapcsolatban az a 19 éves futamidő, tehát pl. a gyerek 14 éves korában fektetek bele pénzt akkor ahhoz a gyerek majd csak 14+19=33 éves korában fog tudni hozzájutni?
 • wade
  Hurrá, van új babakötvény, már vártuk :)”van sok hely, ahol semmit nem adnak.” – Érd MJV is ilyen, az imént konfirmáltattam velük.
 • Ezt hogy érted, hogy kötött a felhasználása? Én úgy tudtam eddig, hogy elmúlik 18, felveszi oszt annyi, nincs ez a bohóckodás, hogy tuti tandíjra, lakásra, anyám kínjára kell költeni számlával igazolva.

  Mert ha igen, akkor csalódott vagyok, és aligha ülöm végig az állítólag egy-másfél órás procedúrát az államkincstárnál, a kisebbem 4, a másik 9 éves, lótúrót akarok én tervezgetni ilyen részletességgel, hogy pontmostakkor lesz-e szüksége mondjuk tandíjra vagy lakásra. Ha felveheti a pénzt nagykorúságakor, az más.

  Kőbányán amúgy úgy tudom, kutyafülét se adnak, mondjuk 4 éves gyereknél már amúgy is tök mindegy, MOST mit adnak, ha AKKOR nem adtak semmit.

 • N.

  De bizony kötött, csak senki nem tudja, hogy hogyan ellenőrzik…

  – tanulmányok
  – lakhatás
  – pályakezdés
  – gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
  – jogszabályban meghatározott más cél

  allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/tudnivalok_-_allampolgaroknak?hl=&language=1

 • N.

  Az idősebb gyerekek esetében a nagykorúvá válás időpontjában hozzáférhetővé válik a pénz:

  allampapir.hu/hirek_babakotveny_kamat

  (És mintha valahol olyat is olvastam volna, hogy ettől kezdve már nem is jár a kamat, azaz nincs olyan lehetőség, hogy a most 17 éves gyerek 36 éves koráig babakötvényben takarékoskodjon).

 • nnk
  A kötött felhasználás nekem is új…
 • Nagy Pál
  Vakmacska!

  (8) A fiatal felnőtt az életkezdési támogatást a következő célokra fordíthatja:
  a) tanulmányok;
  b) lakhatás;
  c) pályakezdés;
  d) gyermekvállalás feltételeinek megteremtése;
  e) jogszabályban meghatározott más cél.

  net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500174.TV

 • Gábor
  Sziasztok, engem is érdekelne, hogy nem most született gyereknél mik a szabályok.
 • pdw
  Tudja valaki esetleg, hogy a 21. kerületben mi a helyzet?
 • Hát akkor erősen gondolkodom hogy kihagyjam-e a bulit, én milliós összegnél nem fogok számlákkal bohóckodni, a lakástakarékkal is ez a bajom, főleg hogy nem akarok venni semmilyen ingatlant négy év múlva,a felújításról meg szeretek szabadabban dönteni, hitel meg nem kell.
 • Szabolcs
  Engem leginkább az érdekelne, hogy hol lehet kerületileg utánanézni annak, mennyit adnak helyi támogatásban. Illetve elég lenne a 12. kerület is.
 • Kiszamolo
  Hívd fel az önkormányzatot.
 • Szabolcs
  Rendben, köszönöm!
 • Zsoca
  A felhasználhatósággal kapcsolatban is felmerült bennem pár kérdés:

  “c) pályakezdés;” -> Na ez számomra hirtelen nehezen értelmezhető, mégis mi tartozik ebbe a kategóriába? Gépjármű? Ruházat? Már az első nap szép ruhában és az autónak köszönhetően időben jelensz meg a munkahelyeden, ez azért sokat segít a pálya elkezdésében.

  “d) gyermekvállalás feltételeinek megteremtése;” -> Na hát ebbe aztán vagy minden beletartozik vagy semmi sem. Megint a gépjárművet tudom felhozni példának: a gépjármű megléte egyik alapvető feltétele a gyermekvállalásnak. Vagy mégsem? De akkor a saját otthon sem az, ellaknak majd a gyerek a szülőknél, ott is fel tudják nevelni a picit, nem kell ahhoz saját otthon. Szóval ennek úgy is az lesz a vége hogy csak számlával lehet majd hozzájutni a pénzhez, de a számla beszerzése meg sima ügy lesz. Amit én nem tartok rossznak, csak fölösleges procedúrának.

 • Pho
  Az I. kerületben sincs önkormányzati támogatás, épp most kérdeztem meg. Azért köszönöm az információt, aki tud vele élni annak szerintem ez nagyon jó lehetőség.
 • pdw
  21.-ben egyszeri 20ezer forint. Nem sok 🙁
 • wade
  az pont 20k-val több mint nálunk Érden 😀
 • mzsombor
  Megkérdeztem, mi a helyzet Kispesten (XIX. ker), itt egyszeri anyasági támogatás jár. A gyermek 6 hónapos koráig lehet kérni, ha legalább az egyik szülő minimum 9 hónapja kerületi lakos, plusz az újszülöttnek is kerületi a lakcíme. 25650 Ft egyszeri támogatást adnak.