Óvatosan a befektetésekkel

Nagyon sokan vérszemet kaptak most, hogy a tőzsde mélyrepülésbe kezdett és fórumokon kérdezgetik, hogyan tudnának beszállni a tőzsdei befektetésekbe.

Ha én lennék a te helyedben, most lenne az az időpont, amikor nagy ívben elkerülném a piacokat.

Olyan emberek, akik még úszni sem tudnak, talán a valaha látott legnagyobb vihar kezdetén akarnak beúszni az óceán közepére.

Ha neked fórumokon kell kérdezgetned, hogy kell befektetni és érdemes-e most vásárolni, az a legbiztosabb jele annak, hogy nem most kellene akarnod megtanulni úszni a tízméteres hullámok között.

Ezt nem bántásból mondom, hanem hogy megóvjalak a megfulladástól.

Az amerikai tőzsde még most sem esett le oda, ahol volt 2018 decemberében.

Ha 2018 végén nem akartál vásárolni, amikor semmi komoly dolog nem történt, miért pont most akarsz fejest ugrani, amikor azt sem tudjuk, mi lesz nem a jövő héten, hanem három óra múlva? Szó szerint percről-percre változik minden és egyelőre minden azt mutatja, hogy nagyobb a baj, mint amilyennek véljük.

Egyáltalán nem olcsó még most se a tőzsde, csak hirtelen esett. De még messze lehet a vége.

Ha mindenképp szeretnél rulettezni, a vagyonod egy kisebb részével kezdd el, annyival, ami nem fáj. Mondjuk legyen hárommillió forint ez az összeg. (Ha neked ennyi pénz sok pénz, az is az egyik legbiztosabb jele, hogy ne tedd fel még ezt az összeget se a rulettasztalra.)

Vásárolj egy részéből részvényeket, lehetőleg ne egyedi részvényeket, hanem tőzsdeindex ETF-eket. Ha még lejjebb megy, vegyél megint. Majd megint. Így legalább kiátlagolod a bekerülési árat.

Igen, fantasztikusan leestek a bankrészvények árai. Nem gondolkodtál még el azon, hogy miért? Ha egy cég csődbe megy, ott van rengeteg termelőeszköz, amit el lehet még adni, valamicske jut belőle a részvényeseknek is. Ha egy bank megy csődbe, nem marad más utána, csak hamufelhő. Hát ezért esnek annyira a bankrészvények.

Tételezzük fel, hogy most nem ússzuk meg a 1929-es válsághoz hasonló összeomlást. Nos, akkor így néztek ki a részvényárak:

HUSZONÖT évig vártál arra, hogy újra a pénzednél legyél. Persze csak akkor sikerült ez is, ha se a 37-es nagy összeomlásnál, se a második világháború alatt, se a koreai háború kitörése miatt nem ijedtél meg és adtad el a részvényeidet. Ha megijedtél bármitől is, hatalmas mínusszal szálltál ki garantáltan.

Nézzük meg, hogy nézett ki az 1929-33-as árfolyamváltozás részletesebben:

Biztos készen állsz arra, hogy a 32 millió forintod esetleg 5 millióvá olvadjon a következő négy évben? Vagy ügyesen 20% esés után szálltál be, akkor csak 26 milliód olvadt 5 millióvá. Vagy a százmilliód 18 millióvá, ha úgy jobban tetszik. Ízlelgesd: 100 millióból 18 millió akkor is, ha ügyesen a nagy esés után szálltál be.

Ugye észreveszed azt a nagy, 20%-os felpattanást mindjárt az első nagy zuhanás után? Szerinted hányan ugrottak fel a vonatra a gyors haszon reményében? Nézd tovább a grafikont, mi lett velük utána….

A hetvenes éveket hogy bírtad volna az olajsokkal, a 79-es eseményekkel, a 14%-os dollárinflációval és a többivel együtt?

A 2000-ben a tőzsdei csúcson befektetett pénzed 2013 áprilisára kaptad volna vissza:

(A grafikonokban sem az osztalék sem az infláció nem jelenik meg. A kettő nagy általánosságban kioltja egymást. A sötét részek a recessziós éveket jelölik.)

Ha te már átélted a tőzsdén komoly pénzzel az orosz válságot, a dotkom lufit, a 2008-as összeomlást, akkor téged egyáltalán nem féltelek, vásárolj bátran akkor, amikor úgy érzed, itt az ideje. Lehet, hogy tévedni fogsz a vásárlás időpontjával, de ez egy ilyen játék és ezt már te is tudod. Aki nem mer, az nem nyer.

De ha neked ez lesz az első tőzsdei befektetésed, nagyon kérlek, csak olyan pénzt tegyél fel, amit szemrebbenés nélkül el is mersz bukni. A tudatlanság és a tapasztalatlanság kombinálva a mohósággal nagyon halálos elegy ezekben a napokban.

Share

89 hozzászólás

 • Heni
  Jelenleg albérletben élünk, kb. egy lakás ára van állampapírban. Riogatnak az elszálló inflációval meg az állampapír kamatok/visszaváltási kondíciók megváltozásával, nem tudom mi lenne a jó lépés, kivenni, bent hagyni, de ha kiveszem hova rakom a pénzt, az ingatlan árak továbbra is az egekben… Pár év múlva terveztünk házat venni, nem most, de már teljesen el vagyok bizonytalanodva, hogy mi a jó lépés.
 • Lutri
  Köszi, ez segített kicsit most nekem is.
 • Gábor
  Azt jól gondolom, hogy az összes ilyen modell nominál-értékekkel, az inflációt nem vizsgálva közöl értékeket? Magyarán a tényleges recovery (0-ra visszatérés) ennél jóval több időbe telt, nem?
 • Kiszamolo
  Gábor, benne van a cikkben. 🙂
 • Joy
  Off:
  Miklós, téged hogyan érint a mostani helyzet? Látom a tanácsadást szünetelteted, de gondolom a cégek sem tolonganak, hogy csoportos oktatásokat rendeljenek.
  Ez csak a járványnak köszönhető, vagy recesszióban amúgy is megcsappan a kereslet a pénzügyi tanácsadások iránt?
 • ZAkkant
  Nagyon jó ez a téma, a tőzsde kapcsán!
  De ha nem a tőzsde, akkor ilyen vészterhes időkben, mi a túlélési stratégia? Nézzük, ahogy egyre kevesebbet ér majd a pénzünk? És, ha pénz, akkor már forint, euro, dollár? Persze pont Európában és az USA-ban fog még most tombolni a vírus, szóval, nincs tuti!
  Vagy mégis?
 • WTF
  Szia Miklós!

  Köszönöm, ez most különösen hasznos volt 😉

 • Balázs
  Egyetértek. Én még február végén eladtam a részvényeket. Ekkor már láttam, hogy az olaszok ezt nem fogják meg, és terjedni fog. Szóval csúnya idők jönnek. Kollégák ekkor még örültek az esésnek, hogy olcsóbban vehetnek. Milyen jó!
  Egyelőre várok, nem látszik mi lesz ebből még. Lehet 2 hónap alatt túl vagyunk az egészen, de eltarthat év végéig is rosszabb esetben.
 • Dani
  Vegre!
  Akartam en is irni tobb komment utan de inkabb csendben maradtam. Nehanyan olyan kerdeseket tesznek fel, amibol egyertelmuen latszik,h kezdok es fogalmuk sincs az egeszrol, de azonnal rohannanak tozsdezni mert valahol azt hallottak,h lenn vannak az arak.
  Tenyleg ennyire nem fogjak fel,h a megtakaritott penzuk egy pillanat alatt tud elolvadni?

  En oktoberben kezdtem tozsdezni, van ETF es tobb mint 10 fele osztalekos reszveny kizarolag USA piacon. Nemreg plusz 300K lebego nyeresegem volt, jelenleg 600K minusznal jarok. Vagyis majdnem 1M-t mozgott az arfolyamom alig 3 het alatt.
  En nyugodt vagyok es vasarolok tovabbra is, de ezt komoly felkeszules elozte meg, raadasul ez az elso valsagom amit a tozsden elek at.

  Ennek ellenere nyugodt vagyok es biztos magamban.
  Akik kerdezoskodnek, azok is nyugodtak lennenek ha meg annak sem neznek utana,h melyik brokernel fektessenek be?

 • Kiszamolo
  Joy, szerinted miért tudok írni naponta és nem hetente kétszer? 🙂

  Most semmi nincs, se tanácsadás, se céges oktatás, csak a héten százezreket buktam emiatt, de egyáltalán nem érdekel, örülök a szabadságnak.

  Tartalékunk bőven van, vécépapír is van elég, itt a tavasz, még élvezem is a helyzetet.

 • Borúlátó Benő
  Ezek azok a kiszámoló posztok, amik jók. A Tesla rantek (pedig ezeken amatőrnek is lehetett keresni), meg az 1% poszt után, én bevallom csalódott voltam nagyon, hogy elgurult a gyógyszer, de kezdesz visszatalálni oda, ahová a stílusod és alapállásod predesztinál.

  Nagyon jó, hogy ezeket jelzed, mert tényleg sokan elhamarkodnák megint a döntést, holott még csak most kezdődik a tánc. Ez nem egy kis szektorból jövő válság lesz, hanem sok-sok dominó fog eldőlni. Turizmus-légitársaság, építőipar, járműgyártás (minket nagyon érint), stb.

  Ugyanakkor az új alapokon valami jobb, talán fenntarthatóbb fog létrejönni (remélem)[persze nem].

 • Kiszamolo
  Benő, semmi baj nem volt a teslás poszttal, csak vannak emberek, akik nem tudják elképzelni, hogy van, aki másként gondolja azt, amiért ő rajong.

  Szerintem egy teljesen jól megírt, tényekkel jól alátámasztott vélemény volt és kíváncsian várom a Tesla első negyedévi eladott mennyiségét, még vírus nélkül is gyalázatos lesz szerintem a kereslet visszaesése miatt, amiről írtam. De két hét múlva megtudjuk.

  Az 1% poszt pedig egy szívességkérés volt, nem is igazán értem, mire gondolsz azzal kapcsolatban.

 • Ewaf
  Most valszinu abban a stadiumban lehetunk, hogy a hirtelen beszallokra boritjak ami van, aztan jon a meg nem szuno, lassan erodalo medve. Lehet egy ev is eltelik, mire vetelen erdemes gondolkodni a kisbefektetonek. Inkabb vennek lassan feltapaszkodo piacon, megha dragabban is, mint hatalmas leutes utan rogton.
 • Cryto bukó
  Abszolút egyetértek. Én 2,5 éve kezdtem el cryptozni, még a nagy ugrás előtt sikerült vásárolnom jó áron, de ahogy nőtt az árfolyam vérszemet kaptam és toltam bele még a pénzt. Csüngtem a híreken, éjszaka felkeltem lestem az árfolyamot, másról se tudtam beszélni. Mennyi elpazarolt idő… Utána összeomlott és már a legalacsonyabb beszállási áramnak is a felénél járunk. Esélyt nem látok arra, hogy újra látom a beletolt pénzt, viszont írtó jó tanulópénz volt. Soha többet!
 • Kezdő
  Eurós, plusz, ill prémium papírba van a pénzem egy része, takarékszámlán a másik ill. Kinti osztrák számlán is van egy kevés. Mit csináljak? Ki vegyem kp be. A takarék számláról? Bár lassan jön az adóvisszatérités. ( az kb. 2 hónapra elég lesz a családnak)
 • Unemployed

  Szerintem durva reccsenés jön az ingatlanpiacon, eleve senki nem mer lakásokat nézni most. De jó, hogy eladtuk januárban a garázst…
  Fél millió ember munkája bizonytalan, a bankok óvatosan fognak csak hitelezni, a nem teljesítő hitelállomány az égbe megy, az ingatlanlufi mögötti legfontosabb tényező (a hitelezés) megreccsen. AirBNB-s lakások mennek ki a piacra, aki eddig nem vett, az most kivár, az öregek meghalnak, az ő lakasaik is kimennek a piacra és épül is még vagy 20.000 lakás alacsony Áfával. Külföldiek vásárlásai is teljesen kiesnek.
  Szabadesés látszik egyelőre, ha fentieket összerakjuk. Ha ülsz a forinton és lakást akarsz venni, akkor szerintem nagyon jó helyzeti vagy, kb mint a medvék a lazacnvázió előtt a folyó partján.
 • Unemployed
  Ami fontos, hogy a részvényeknek nincs reális értéke. Semmi nem garantálja, hogy a tegnap 600 dolláros Tesla részvényért akárki hajlandó lesz holnap adni akár 1 dollárt is.
  A kripto-nál azért több fokkal jobb, mert az konkrétan semmit nem ér (Miklós leírta 1000x) itt viszont van mögötte egy vállalat tulajdoni hányada, de a kérdés, hogy akar-e most bárki annak a vállalatnak a résztulajdonosa lenni.

  A részvényekről a leghasznosabb történet ez, 20 éve olvastam, de okosabbat erről azóta sem tudnék mondani.
  viccfaktor.hu/viccek/193-isten-hozott-a-wall-street-en

 • Borúlátó Benő
  bocsánat, igazad van, a posztok jól fel voltak építve. Ami nekem nem jött be, hogy számomra nagyon vehemensen képviselted az álláspontodat. Tudtuk, hogy nem nőhet a Tesla árfolyama az égig és a cég sem abban a szakaszban van, mint a VAG. Én mindenesetre szerencsésen tudtam spekulálni 358-as beszállónál és 797-es kiszállónál, úgy érzem nem jártam rosszul

  Ugyanakkor én a részedről az autóknak vagy a technológiának, amit a Tesla képvisel a kritikáját nem tartom korrektnek, mert függetlenül attól, hogy mit gondolunk a cégről, az autók meghajtását, ami lényegében a kezdetektől fogva változatval forradalmasítani fogják, ahogy a vezetés-segítő rendszerük is egyre jobb és jobbá, biztonságosabbá fogja tenni a közlekedést. Még akkor is, ha majd 10-15-20 év múlva nem ők lesznek a tuti cég. Musk meg látszik, hogy ugyanolyan szociopata, mint a többi nagy CEO, de hát ők mozgatják a világot

 • P.Laci
  Minden megtakarítás előtt, a családi “vésztartalék” volt az első! Hála a kiszámoló blognak!
  Azon gondolkodom, hogy a kihasználatlan föld mekkora tartalék lehetne.
  Hány háznál van még veteményes? Hány faluban tartanak még állatokat, egyre kevesebb helyen látni, pedig micsoda tartalék lehetne!
  Ha visszagondolok a nagy szüleimre sosem éltek jó módban, de mindig tudtak pakolni útravalót a családnak..
 • Adam
  Demo számlával azért bárki kiprobalhatja magát, nyilván jatékpénzzel mindenki bátrabb, de ha tetszik és lesz egy kis tapasztalata 1 év mulva be lehet szállni igazi pénzzel.
 • Interest
  Kedves Miklós!
  Kérlek segíts megérteni egy anomáliát. Ha most részvénybe fektetni nem okos, mert nagyot bukhatsz, akkor miért érdemes tartani a részvényeket, ami már meg van? Ez kicsit ellentmondásnak tűnik nekem.
  U.i. egyébként szuper a blog, hirdetem is mindenkinek. Talán most többen meghallják és olvassák majd.
 • Balázs
  a próféta szóljon belőled lakáspiac terén 🙂 most tavasszal szándékoztam saját lakást venni,inkább eltolom szerintem 1-2 évvel,talán kedvezőbb lesz a helyzet. Úgyis akkor jár le 2 erste-s ltp-m (egyébként ezeket az erste-s ltp-ket előre lehetne hozni? Honlapjuk szerint van áthidaló kölcsön,ügyintéző személyesen annyit mondott,hogy csak megszüntetni tudnám a lejárat elött)
 • Kiszamolo
  Interest, mert nem tudjuk, hol lesz a visszapattanás. Lehet, hogy eladod most és túl sokáig vársz a visszaszállással, elmegy melletted a vonat. Buktál 30%-ot.

  Ezért nem teszünk SOHA olyan pénzt részvénybe, ami kellhet a következő 7-8 évben. Ha meg nem kell, elfér ott, ahol van.

 • Unemployed

  az Index is pont most közölt egy cikket a témában (nem láttam, csak a posztom után), a konklúzió hasonló az enyémhez. Nyilván mivel ingatlanos cégek nyilatkoztak, nem fogják azt jósolni, hogy összeomlás lesz, de elég baljós még így is a cikk kicsengése.
  index.hu/gazdasag/2020/03/18/ingatlanpiac_koronavirus_mi_varhato_lakashitel_lakaskiadas_kereslet_kinalat/
 • employe
  szerinted a vírus miatt majd eladják az AirBNB-s lakásokat, mert 2-3 hónapig nincs bérlő? Pont azok akik relative drágán vették a lakásokat? Nem mondom, hogy nem fog megtörténni, de ha lesz is ilyen akkor az szerintem 3-5 év.
  Senki sem fogja neked eladni olcsón a drágán vett lakását, mert sok a munkanélküli.

  Aki lakhatás célból vette a lakást az sem fogja eladni, miért tenné?

  Maradnak a lakások, amikből kihalnak az idősek, azt pedig horror áron tudnád felújítani, akkor már inkább vesznek egy normális állapotút.

  Szóval szerintem nem lesz igazad rövid távon, de majd meglátjuk mit hoz a jövő.

 • WTF
  Hogyan lehetne a forintból menekülni ASAP ilyet árfolyamok mellett?
 • stingy
  Nagyon jó írás, csak meg is fogadják a most hirtelen tőzsdézni akarók:)Én már full tőkével részvényben voltam az Orosz, Brazil, Ázsiai (90-es évek) válságok idején, szóval láttam már pár korrekciót meg medvepiacot (ez ugye két külön dolog).
  Amit viszont nem javasolnék -Veled ellentétben- az a leátlagolás. Néha meg lehet úszni, de alapvetően pü-i öngyilkosság.
  Ahogy Vakmajom írja: “Ha pedig akár csak gondolatban is a spekulációs bűnök bűnére, a leátlagolásra vetemedsz, és egy veszteséges pozícióra ráveszel lejjebb, vagy ráadsz a shortra feljebb, tehát amikor a veszteséget realizálni kéne (hiszen a piac azt mondja, hogy rossz lóra, göthös gebére tettél), éppen hogy növeled annak lehetőségét, akkor egy szavam sincs hozzád, akkor nem értesz semmit, hülye, ostoba, tuskó és fajankó vagy, aki ostobaságból kovácsolt méretes lapáttal magának ássa meg a sírt. Már most hulla vagy.”
 • lvjtn
  hiánypótló poszt! bár túl óvatoskodó 🙂

  pl. azzal azért vitatkoznék, hogy az osztalék akár csak durván is kiegyenlítette volna az inflációt, pl. mol, otp, telekom, richter a 2009-es fölfele indulás után sokáig semmi vagy nevetséges osztalékot fizetett

  nem is szólva arról, hogy bár a tőzsdeindexek előbb-utóbb helyreállnak, mindig vannak cégek, akik csődbe mennek, vagy önmaguk árnyékaként tengődnek

  tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy pl. aki 10.000-ért vesz otp-t, az lehet, hogy 5 év múlva lesz ott, ahol akkor lenne, ha máp+-ban tartaná a pénzét, hanem az is lehet (bár elismerem, kicsi az esélye), hogy SOHA (pl. cig pannónia)

 • Családfő
  Kellett már az ez a cikk, remélem, lenyugszanak a wannabe tőzsdecápák. Vagy ha nem is nyugszanak le, legalább kapkodás helyett gondolkodnak.

  Egy tipp azoknak, akik itt kérdezve akarják megtudni, hogy mit tegyenek a pénzükkel: kérjetek tanácsadást Miklóstól. Nem kerül sokba, viszont ismeretlenek 900 karakteres okoskodása helyett tőle kaptok személyre szóló infókat. Szerintem Skype-on stb. is meg tudja oldani.

  Kiszámoló, WC papír van eladó is? 😀

 • Skrilly
  NEm kezdünk bele ebbe megint.

  Nem, nem azért zártam le a tesla topikot, mert nem volt igazam, vagy el akartam némítani azokat, akik más véleményen voltak.

  Hanem mert olyan óvodás szintű, vallásos áhitattal kellett vitatkozni, amihez se erőm, se kedvem nem volt.

  A cikk tele volt számokkal, adatokkal, de nem azokról volt a vita, hanem egyesek elvárásairól meg kocsmai bölcsességekről.

  Az egyik lehülyézett, hogy azért fogyott kevés Tesla az USÁ-ban, mert kicsi volt a gyártókapacítás.

  Amikor rámutattam, hogy még márciusban is két hét alatt kivitték a szalagról az autót házhoz, akkor a másik hülyézett le, hogy végtelen kapacitása volt a Teslának, azért tudtak kiszállítani.

  Leoltott az egyik, hogy azért veszteséges a Tesla, mert annyit költ fejlesztésre. Rámutattam, hogy a VW még arányaiban is sokkal többet költ kutatás-fejlesztésre.

  És ilyen dedós szinten ment a pingpongozás, ráadásul a nagy arccal mondták a nyilvánvaló hülyeségeket.

  Szívesen vitatkoztam volna olyanokkal, akik számokkal meg valódi érvekkel jöttek volna, de sajnos ilyen nem nagyon akadt.

  A tesla egy vallásos hit kérdése, úgy tűnik, nem lehet észérvekkel vitatkozni róla.

  De most sem kezdünk bele ebbe, mert akkor sem volt semmi értelme, most sincs.

  Már nem kell sokat várni, megtudjuk, milyen lett az első negyedév és kinek lett igaza a csökkenő keresletről vagy a hatalmas robbanásról.

 • Kono
  Lakáspiacot nem temetném azért… Az előző években sem a magyar kereslet kezdte el felfelé hajtani, hanem a kínai, orosz, vietnámi, koreai, stb.
  Ha olcsó(bb) lesz a lakás Budapesten, akkor megint jönni fognak szerintem. A magyarok majd 2-3 év múlva, jó esetben…
 • Bence
  Egyetértek, csak azért beszállni, mert “olcsó”, nem szabad azoknak, akik most kezdenének tőzsdézni. Kell egy befektetési stratégia, amit követ az ember, meg először utána kell nézni a dolgoknak.
  Viszont azt sem szabad, hogy akinek meg vannak részvényei, mostani helyzetben pánikszerűen eladja.
  Magam részéről a buy and hold stratégiát követem: megvettem már korábban is az indexkövető ETF-eket, és mindig teszek bele pénzt, ahogy van új befektetni való pénzem. Az hogy mikor teszek be új pénzt, teljesen független a piactól: ahogy van szabad befektethető pénz, befektetem. Eladni nem adom el csak akkor, ha el akarom költeni a pénzt (pl. nyugdíj, gyerek taníttatása, ilyesmikre gondolok). Az biztos, hogy piaci árfolyamok alapján eladni nem szabad. Vedd és tartsd, olcsó indexkövető ETF-ek, minden körülmények között kitartani a befektetés mellett, ezt nevezem egy befektetési stratégiának.
 • Forex Klub
  Az óvatosabbja már kivette a pénzét, mert tényleg nem lehet tudni még azt sem, hogy a brókercégek közül ki fogja ezt túlélni.
 • Second Wave
  Jómagam az elmúlt 10 évben nem láttam alkalmas időszakot az ingatlanvásárlásra. Valahogy az árak mindig túl magasak voltak a realitásokhoz képest.
  Az ingatlanügynök olyan mint a bróker, ezek ketten soha nem fogják azt mondani, mint a kiszámoló, hogy hagyd a pénzed ahol van, ha a részvényed van tartsd, ha MÁP+od van tartsd, ha ingatlanod van tartsd. A bróker mindig azt mondja, hogy cserélni érdemes, ha pénzed van venni kell, ha ingatlanod, akkor eladni 🙂 Ugyanis az ingatlanos szakma nem attól húzza le a rolót, hogy az árak emelkednek, vagy csökkennek, hanem attól, hogy visszaesik a tranzakciószám. Nekik az az érdekük, hogy paráztassanak valamerre.
  1) Igen, látni, hogy volt airbnb-s lakások megjelennek a hosszútávú piacon, de azért sejthető, hogy ezek el is fognak onnan tűnni, ahogy a turisták megjelennek.
  2) ha túl leszünk a járványon szvsz locsolni fogják ismét a pénzt (hitel, turizmus
 • lvjtn
  miért akarsz a forintból menekülni? külföldön élsz és csak befektetési céllal van forintod, forintért értékesíthető vagyonod? főleg importból beszerzett alapanyagokra épül a a vállalkozásod? ha egyik sem, ez nem az az idő, amikor nagyon érdemes ELADNI forintot, szvsz

  ha csak nincs vér a pucádban daytradelni egy esetleges 335-375 sávban, maradj nyugton

  amúgy ez a poszt is pont erről szól

  bár végülis kin keresnek majd a profik, ha minden kezdőt lebeszélünk a pánikolásról és a kapkodásról (szarkazmus)

 • Usespanner
  Meg kéne fontolni, hogy mibe fektetsz:

  – bankbetét: 0 profit, de legalább likvid és az inflációt ellensúlyozva értékmegőrző

  – államkötvény, pár % hozam infláció felett, közepesen likvid, minimális kockázat

  – lakás (a hozamod fix, mivel a lakásár az inflációval növekszik és csökken) 4-5% FIX hozam, viszont nem likvid és macera is van vele (bérlők, felújítás, számlák)

  – részvény (ennek a hozama egy nagy kérdőjel, aki tud felvilágosítást, az ne habozzon átlaghozamot írni) X% hozam, nem túl likvid, de nincs vele sok macera.

  Válság idején a brókercégek bedőlhetnek, de a pénzed minimum 90%-át így is visszakapod.
  Viszont mindent elbukhatsz, ha azonnal kell a pénz, erről szól a cikk.

 • asd.
  Én nemtudom mire fel az optimizmus lakáspiaccal kapcsolatban, amikor főleg az airbnb és a külföldi befektetők nyomták fel az árakat az utóbbi időben.
  Hosszabb távra kiadni meg eleve kb. -50% bevétel, szóval kb annyival kevesebbet is ér..
  Lezárt határokkal se vendég, se külföldi befektető egy darab se. Ez a karanténosdi meg jó esetben is még hónapok, és csak utánna fog szóba kerülni,hogy esetleg nyiljanak a határok, és utánna se lesz kedve az átlagnak repkedni egy ideig ha nem muszáj. Ez a nyári szezon ahogy van valszeg kuka, és a forgalom nagyja azért akkor jön. Most még nyilván kivár egy része az airbnb-seknek, bízva abban hogy a Sziget nem marad el és ott majd degeszre keresi magát, de ha esetleg mégis , akkor a többség szerintem ujratervez, hogy belevág-e az eleve inségesebb téli időszakba.
 • Janos
  : Mit gondolsz a short-term corporate bond etf-ekrol (pl: IGSB)? Kisebb a volatilitasa, mint a reszvenyeknek/indexeknek, meg is kicsit olcsobb most. Ugyanakkor, ha a cegek csodolnek, a kotvenyek is mennek a levesbe…
 • fikarcnyi
  Hasznos poszt, nekem is adott egy józanító pofont. Viszont sokan írjatok, hogy mielőtt belevágunk tanuljunk, olvassunk, tájékozódjunk. Én szívesen tanulok a témában, az is a célom, szóval akkor azt szeretném kérni, hogy kicsit igazítsatok útba. Milyen írásokat, könyveket, tanfolyamokat ajánlotok? Mellette nyissák egy demo számlát, az segít? Igazából valós pénzem is van, amit akár a tanulásra szánnék. Nyilván nem örülnék, ha elveszne, de tudom nélkülözni és így legalább súlya is van a döntéseimnek.
 • Laney
  Miért kell azonnal menekülnöd a forintból? Azért mert a múlthéten 338 forint volt most meg 348? 10 millió forintnál nem egész 300 ezer forint elméleti mínuszban jársz, miért szeretnéd ezt realizálni is? Honnan tudod, hogy mennyibe fog kerülni 1 euró holnap vagy a jövő héten? Mennyi tranzakciós költséged lenne azon, hogy elkezded ide-oda mozgazni a pénzt? Teljesen felesleges ezen pánikolni most.
 • örök körök
  Minden hasonló nagyobb zuttynál érdemes történelmi viszonylatba helyezni. Lehetőleg inflációval korrigált formában:
  macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data
  multpl.com/shiller-pe

  100 éves “átlaghoz” képest még mindig drágák a részvények, nem hogy gazdasági krachhoz viszonyítva. Persze sokat nyom a latba a zéró kamatkörnyezet, de azért medve piacon máshogy működik mint bikapiacon, a 0% is jobb mint a -10% hetente/havonta. A tényleges gazdaság újbóli beindulásáig pedig az pedig úgyis gyengélkedés lesz, államilag belocsolt pénzeső ide vagy oda. Jelenleg még a probléma mélységéről sincs elképzelésünk.

  Egyik előző cikknél jól lehurrogtak, amikor a 300-as TSLA beszállóval viccelődtem. Na az mindjárt megvan, pedig még ki se jöttek a nyilván katasztrofális számok. Állami kezességvállalás nélkül mennek az ilyen cégek mind a retyóba.

 • Viktorka
  Kerunk egy cikket a virus pozitiv hatasarol is!
 • -nb- ingatlan
  Barátságos emlékeztető:
  a 2008-as összeomlás hatására az ingatlanpiac kb. 2012-re (4 év alatt!) ért a mélypontra.
  Most nem BIZTOS, hogy így lesz, de tartsuk ezt észben.
 • Lacika
  Sziasztok. Eladnátok az OTP befektetési alapjaitokat, ha azt látnátok, hogy napi 100ezerrel csökken az értékük vagy inkább kivárnátok? Miért?
 • Attila.K
  Az ETF ek, hogyan (milyen formában) fizetnek osztalékot?
 • Attila K.
  Megtaláltam googléval törölhető, vagy ha mást is érdekel

  investopedia.com/articles/investing/120415/how-dividendpaying-etfs-work.asp

 • -nb- földműves
  Akiben fölmerül, hogy földet művel, annak üzenem, hogy gondolkodjon:
  – a művelendő területet eléred gyalog? mennyibe kerül, hogy odamenj szezononként 3 naponta (kb. 70 szer)? ha menni kell, van 30 nap szabadságod erre?
  – gépesítés? kisgépek: kertitraktor jelleggel, kb. 1-2 millió indulás, 5 év amortizáció (=200 ezer / év!)
  – gépesítés, nagygépek: könnyen 5-10 millióhoz érünk, mondjuk ezzel már eladásra is mehet, saját részre nem kell
  – növényvédedelem, tudod, hogy mennyibe kerül? nézd meg!
  – tápanyag: trágya, műtrágya költségei.
  – tárolás: hová teszed el, ami megterem?
  Ezzel azt akarom mondani, hogyha az udvarodban tudsz 10x10m-en krumplit, zöldséget, stb termelni, amit leteszel a pincédbe, az megérheti.
  De ésszel kell nekiállni. És rohadt fárasztó a főleg kézi művelés.
  (lehet, hogy keverem a 2 új cikket?)
 • PanelProli
  Úgy szerettem volna Ocado részvényt venni a múlt héten, de se erste, se kbc, se a RC-nál nem lehetett…
 • Kenrich
  No para, én majd olyan 3500-körül veszek OTP-t. Az teljesen reális ár, és kb. 4-5 hónap alatt el is érjük. Az airBNB-sek most még álomvilágban élnek, bár a hitelre vásárlók már most beleálltak a földbe. A minden kis patkánylukat, dohos-pincét teleikeázó, arany áron kiadók pár hét alatt elvéreznek. A többiek majd július-körül eszmélnek, amikor már csak felét éri a belvárosi romos lakásuk. És még akkor is túlárazott lesz. Valamiért nem tudom sajnálni őket. De a 40-50 millós panelesek is jók lesznek úgy 17-nek, de ahhoz még várni kell kb. 2 évet.
 • Csaba
  A tőzsdén nyerészkedni akarók vágyainak leoltása mellett szerintem lehetne még szó a forintgyengülésről, ill. az állampapír befektetések sorsáról. Mi várható, érdemes-e állampapírban maradni? Jól sejtem, hogy a forintgyengülés megjelenik majd az inflációban, amit pl. jövőre lekövet a Prémium Állampapír, így valamilyen szinten védelmet biztosítva? Köszi.