Óvatosan a befektetésekkel

2020-03-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon sokan vérszemet kaptak most, hogy a tőzsde mélyrepülésbe kezdett és fórumokon kérdezgetik, hogyan tudnának beszállni a tőzsdei befektetésekbe.

Ha én lennék a te helyedben, most lenne az az időpont, amikor nagy ívben elkerülném a piacokat.

Olyan emberek, akik még úszni sem tudnak, talán a valaha látott legnagyobb vihar kezdetén akarnak beúszni az óceán közepére.

Ha neked fórumokon kell kérdezgetned, hogy kell befektetni és érdemes-e most vásárolni, az a legbiztosabb jele annak, hogy nem most kellene akarnod megtanulni úszni a tízméteres hullámok között.

Ezt nem bántásból mondom, hanem hogy megóvjalak a megfulladástól.

Az amerikai tőzsde még most sem esett le oda, ahol volt 2018 decemberében.

Ha 2018 végén nem akartál vásárolni, amikor semmi komoly dolog nem történt, miért pont most akarsz fejest ugrani, amikor azt sem tudjuk, mi lesz nem a jövő héten, hanem három óra múlva? Szó szerint percről-percre változik minden és egyelőre minden azt mutatja, hogy nagyobb a baj, mint amilyennek véljük.

Egyáltalán nem olcsó még most se a tőzsde, csak hirtelen esett. De még messze lehet a vége.

Ha mindenképp szeretnél rulettezni, a vagyonod egy kisebb részével kezdd el, annyival, ami nem fáj. Mondjuk legyen hárommillió forint ez az összeg. (Ha neked ennyi pénz sok pénz, az is az egyik legbiztosabb jele, hogy ne tedd fel még ezt az összeget se a rulettasztalra.)

Vásárolj egy részéből részvényeket, lehetőleg ne egyedi részvényeket, hanem tőzsdeindex ETF-eket. Ha még lejjebb megy, vegyél megint. Majd megint. Így legalább kiátlagolod a bekerülési árat.

Igen, fantasztikusan leestek a bankrészvények árai. Nem gondolkodtál még el azon, hogy miért? Ha egy cég csődbe megy, ott van rengeteg termelőeszköz, amit el lehet még adni, valamicske jut belőle a részvényeseknek is. Ha egy bank megy csődbe, nem marad más utána, csak hamufelhő. Hát ezért esnek annyira a bankrészvények.

Tételezzük fel, hogy most nem ússzuk meg a 1929-es válsághoz hasonló összeomlást. Nos, akkor így néztek ki a részvényárak:

HUSZONÖT évig vártál arra, hogy újra a pénzednél legyél. Persze csak akkor sikerült ez is, ha se a 37-es nagy összeomlásnál, se a második világháború alatt, se a koreai háború kitörése miatt nem ijedtél meg és adtad el a részvényeidet. Ha megijedtél bármitől is, hatalmas mínusszal szálltál ki garantáltan.

Nézzük meg, hogy nézett ki az 1929-33-as árfolyamváltozás részletesebben:

Biztos készen állsz arra, hogy a 32 millió forintod esetleg 5 millióvá olvadjon a következő négy évben? Vagy ügyesen 20% esés után szálltál be, akkor csak 26 milliód olvadt 5 millióvá. Vagy a százmilliód 18 millióvá, ha úgy jobban tetszik. Ízlelgesd: 100 millióból 18 millió akkor is, ha ügyesen a nagy esés után szálltál be.

Ugye észreveszed azt a nagy, 20%-os felpattanást mindjárt az első nagy zuhanás után? Szerinted hányan ugrottak fel a vonatra a gyors haszon reményében? Nézd tovább a grafikont, mi lett velük utána....

A hetvenes éveket hogy bírtad volna az olajsokkal, a 79-es eseményekkel, a 14%-os dollárinflációval és a többivel együtt?

A 2000-ben a tőzsdei csúcson befektetett pénzed 2013 áprilisára kaptad volna vissza:

(A grafikonokban sem az osztalék sem az infláció nem jelenik meg. A kettő nagy általánosságban kioltja egymást. A sötét részek a recessziós éveket jelölik.)

Ha te már átélted a tőzsdén komoly pénzzel az orosz válságot, a dotkom lufit, a 2008-as összeomlást, akkor téged egyáltalán nem féltelek, vásárolj bátran akkor, amikor úgy érzed, itt az ideje. Lehet, hogy tévedni fogsz a vásárlás időpontjával, de ez egy ilyen játék és ezt már te is tudod. Aki nem mer, az nem nyer.

De ha neked ez lesz az első tőzsdei befektetésed, nagyon kérlek, csak olyan pénzt tegyél fel, amit szemrebbenés nélkül el is mersz bukni. A tudatlanság és a tapasztalatlanság kombinálva a mohósággal nagyon halálos elegy ezekben a napokban.

Previous Post
Mire ez a pánik?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram