Legjobb befektetés a napelem

2021-04-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

András küldött át egy ajánlatot, amit napelem telepítésre kapott. A cég nevét nem akarom leírni, de egy zrt.-ről van szó, tehát nem egy Jancsi és Juliska Bt. a szomszéd utcából.

A napelemet legtöbben megtérülés alapján veszik vagy nem veszik meg. Az András által kapott árajánlat ebből a szempontból minimum botrányos megtévesztés, nagyban hasonlít a unit linked biztosítási ügynökök számításához, mennyire jól jársz, ha kötsz egy szerződést. (Ez az ő hasonlata, nem az enyém, de igaza van.)

Nézzük mindjárt a kezdő kalkulációt. (Kattintásra nagyobb lesz.)

Ha a villanyszámla havi 10450 Ft, akkor 240 havi villanyszámla összege 2,5 millió forint. Ez eddig rendben is van.

Három százalékos éves áremeléssel számolva szerintük 4,5 millió lesz a végeredmény. Ez önmagában már hülyeség, mert itt nem kamatos kamattal kell számolni, amit ma elköltöttem villanyszámlára, azt miért is kell felszorozni kamatos kamattal? Ráadásul nem most fizetem ki egyben a 2,5 milliót, hanem havonta apró részletekben.

Ennek a számolásnak már indulásnál semmi értelme, valaki legjobb esetben is kettes alá volt matematikából.

Ha azt akarom kiszámolni, hogy ha évente 3%-ot nő az ára, mennyit fogok elkölteni villanyszámlára a következő 20 évben, akkor a végeredmény 3,37 millió forint.

De ennek a számolásnak sincs semmi értelme, mert aztán vissza kellene diszkontálnom jelenértékre, hogy mai forintban fejezzem ki 3% infláció mellett, akkor pedig a végeredmény újra a 2,5 millió forint lenne.

Itt már tévedtünk egy szűk 1,2 millió illetve 2 millió forintot. (Hogy az ár nem nőtt egy fillért sem az elmúlt nyolc évben, miközben a napelemek ára lényegesen csökkent, az most mellékes is, hiszen ez bármikor változhat.)

De ez még semmi.

Bár inflációval számoltunk, valamiért hozzácsapunk még "áremelkedés kockázata" címmel másik félmilliót. Az embernek csak két kérdése maradt: Mi van? Ezmiez?

Ingatlan értékcsökkenése további 1,3 millió forint. Újra csak az előző kérdés: mi van? Miért csökkenne az én ingatlanom ára, csak azért, mert az új ingatlanokra kell tenni napelemet? Ha egyáltalán hajlandóak a vevők kifizetni vásárláskor azt, hogy napelem van a házon, az maximum a napelem bekerülési értéke, de ez csak egy elméleti maximum. Inkább az fog történni, hogy könnyebben eladom a házam, ha napelem is van rajta. A medence, a réz ereszcsatorna meg a jakuzzi és a kerti kisház árát sem fizetik ki, maximum részben vagy két hasonló ház közül azt veszik meg inkább, amihez van jakuzzi is, ha egyébként ugyanannyiba kerülnek.

(A vicces dolog, hogy a későbbiekben a számolás során még hozzá is fognak csapni az ingatlan árához, csak azért, mert van napelem rajta. Tehát egyrészt 1,3 millió mínusz mert nincs másrészt 2,5 millió plusz, mert van rajta napelem.)

Tehát nyertünk 6,3 millió forintot állítólag.

De az agyhalál itt még nem ért véget, tudják még fokozni.

A rendszer ára 1,3 millió forint. Nem derül ki, hogy nettó vagy bruttó, de az áram árát bruttóban számolják. S ami itt nincs feltüntetve, az a munkadíj, ami az apróbetű szerint 271.500 Forint plusz 27% áfa.

Ilyen aprósággal, mint az ár nem tartalmazza a munkadíjakat, minek terhelni a megrendelőt? Meg hogy a "befektetése" nagyon nem 1,3 millió forint, hanem sokkal több.

Azon lehetne vitatkozni, hogy egy mindössze 2,64 kWp rendszer tud-e termelni évi 125 ezer forintnyi villanyszámlát kiváltó áramot (ideális esetben tud), de ez már lényegtelen is.

Hogy mitől nőne az ingatlan ára 2,6 millióval egy másfél milliós napelem felszerelése miatt, szintén nem kapunk választ.

Hogy az engedélyeztetés, új villanyóra és a többi, szintén nem olcsó úri huncutság benne van-e az árban, az szintén nem derül ki sehonnan. Ahogy az se, hogy miután változott a törvény és már ekkora napelemet sem lehet egy fázisra kötni, vajon ez több fázisú napelemre szóló ajánlat-e? (Nyilván nem.)

Várhatóan hamarosan változik a szaldós elszámolás és ezzel a megtérülés is? Nem mondjuk el az ügyfélnek, majd rádöbben magától.

Ez (és az összes hasonló) árajánlat fogyasztóvédelemért kiált, mert hát a butaság, az átverés és az eltitkolt költségek lenyűgöző keveréke, pár milliós büntetést mindenképp megérne.

A cikk nem arról szól, megéri-e a napelem vagy sem, hanem arról, hogy egy ilyen "árajánlat" mekkora átverés és milyen képtelen állítások vannak benne.

Update: Bár nem akartam erről írni, de térjünk ki a valódi megtérülésre is.

Leegyszerűsítve a számolást, feltételezzük, hogy 25 év a rendszer élettartama.

A napelem nagyon nem lineáris befektetés, rengeteg kiadás független vagy majdnem független attól, mekkora rendszert csináltatsz. Sajnos mostantól egy fázisra már csak 2,5 kW-os rendszert rakhatsz, erre fontos figyelned, ha napelemben gondolkodsz.

Napelem változás

Szóval vegyünk egy nagyobb rendszert, mert a kis rendszer nagyon kicsi eséllyel térül meg hamar. Legyen a példa egy 2,5 milliós rendszer, ezzel számolunk, az alternatív befektetés állampapír plusz.

Ha beruházunk 2,5 millió forintot egy napelembe, amit állampapírba is tehetnénk (aminek a kamatától ezért elesünk) és 25 év alatt a befektetésünk értéke nullára csökken, mert akkora a rendszer tönkre is megy, akkor havonta 14.542 Ft-ot kell hoznia a napelemnek, hogy nullán legyünk 25 év alatt. (Ebben benne van az a kamat is, amiről lemondtunk, amikor állampapír helyett inkább napelemben fialtatjuk a pénzünket.)

Ha nem változna az ár, átlagosan ennyi áramot kellene kiváltania minden hónapban a rendszerünknek. Ha abból indulunk ki, hogy az áram ára évi 3%-kal nő, akkor a kezdeti időben elég havi 13.500 Ft-nyi termelés. De ekkor még semmit nem nyertünk a dolgon, hiszen pont nullára jövünk ki, mire ki kell dobni a rendszert 25 év alatt.

Ha azt szeretnénk, hogy ugyanez a rendszer 15 év után termőre forduljon, akkor addig 19.704 forintnyi termelésre van szükség havonta, ha az áremelkedéssel is számolunk, akkor egy bő ezressel kevesebbre. Tehát durván számolva, egy 2,5 milliós rendszer akkor térül meg 15 év alatt, ha 18.550 Ft-nyi villanyszámlát kivált havonta. De akkor ne romoljon el semmi, hiszen egy inverter-csere is évekkel kitolhatja a megtérülést.

A sokat emlegetett 10 éves megtérülés akkor válik igazzá, ha a két és fél milliós rendszerünk éves átlagban havi 26.455 Ft-ot képes megtermelni. (A 3%-os éves áremelkedéssel számolva kicsit több, mint havi 23 ezer forintos termelésre van szükség.) Ekkor 10 év után ingyen van a rendszer, a hátralévő 15 évben (ha 25 évnek vesszük az élettartamot) már tiszta haszonnal számolhatunk.

Nem számoltunk az esetleges szervizköltséggel, ahogy a szaldós elszámolás kivezetésével sem, ami nagyon csúnyán át fogja rendezni a megtérülést, hiszen várhatóan 14-18 Ft-ért fogjuk tudni eladni a napközben, főleg tavasszal és nyáron megtermelt áramot és kétszer ennyiért fogjuk visszavenni azt éjszaka és ősszel vagy télen.

(Aki még nem látott villanyszámlát közelről, itt megnézheti, hogy az áram ára a villanyszámlából a legkisebb tétel, nettó 12-13 forint, a többi költség a rendszerhasználati díj, amit most nem kell megfizetni a napelemmel rendelkezőknek, de ez fog változni a szaldós elszámolás kivezetésével.)

Ekkor ha a pillanatnyilag megtermelt áram 30%-át átlagosan azonnal fel is használjuk, akkor a maradék 60%-ra kétszeres megtérülési időt kell számolni, mert ennyivel drágábban kell megvennünk, mint amennyiért el tudjuk adni a felesleges áramot a szolgáltatónak.

S ha adózni is kell majd az eladott áram után, még csúnyább lesz a képlet.

Amivel nem számoltunk, azok a támogatások. Ha te a rendszer felét ajándékba kaptad az államtól vagy kamatmentes hitelt kaptál rá, úgy más lesz a megtérülés. De mivel nem erről akartam írni, ezt már nem fogjuk kiszámolni. Józan paraszt ésszel, ha a két és fél milliós rendszer felét az állam visszaadta, akkor pont fele annyi áramot elég termelnie, mint a fenti számok. Ha kamatmentes a hitel, akkor nem kell számolni az állampapíron elvesztett kamattal, hiszen nem a saját pénzedből van a rendszer. Ekkor a rendszer árát nem kell felszorozni az elmaradt kamatokkal.

Amivel nem tudsz számolni, hogy esetleg hatalmasat esik a napelemes rendszerek ára a jövőben (bár erre talán olyan nagy esély nincs, inkább csak kisebb, folyamatos árcsökkenésre s mindez a már működő rendszeredet sehol nem érinti, így nem is kell vele számolni) vagy fordítva, nagyon megugrik az áramár. (Ez utóbbi lehetséges, hiszen mesterségesen van alacsonyan tartva és éppen friss hír, hogy több áramszolgáltató is a megfelelő kezekbe került idehaza, gázszolgáltatókkal együtt. Azonban akkor még mindig tudsz telepíteni napelemeket, ha mondjuk kétszer ilyen drágává válna az elektromos energia.) Mivel ezekkel nem tudunk kalkulálni (ismeretlen tényezők) és mindkét irányban lehet változás, hagyjuk figyelmen kívül őket.

Ha  a fenti számoknál a te rendszered jobbat hoz, akkor megérte, ha nem, akkor nem.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram