MNB hiteltörlesztési moratórium

Az MNB kiadott egy, hogy is fogalmazzak, ajánlást a bankoknak, amit ha azok nem akarnak teljesíteni, a kormányt kéri, hogy kényszerítse rájuk.

Update: a kormány már be is jelentette, hogy így lesz. Ez gyorsan ment.

Előre mondom, mi lesz a személyi kölcsönökkel: mind el lesz utasítva. Ezt csináltuk 10 éve is, amikor kötelezővé tették a bankoknak, hogy 70 év feletti kor esetén is be kell fogadni a személyi kölcsönöket, a bank nem mondhatja, hogy kizárja azokat, akik jó eséllyel meg fognak halni még a visszafizetés előtt.

Hát befogadtuk az összes kérelmet, csak el is utasítottuk mindet, mert hitelbírálathoz joga van a banknak. Sok szerencsétlen nyugdíjas összeszedte a papírokat, mi már tudtuk, hogy úgyis el lesz mind utasítva. Csak ezt nem mondhattuk meg nekik, mert beadni a kérelmüket joguk volt. A banknak meg elutasítani volt joga.

Na, pont ez lesz az összes 5.9%-os személyi kölcsönnel. Mindegyiket be fogják fogadni a bankok, csak mindegyiket el is fogják utasítani. Meg fog állni a személyi kölcsön hitelezése, pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Ja, és a felső korlát még a hitelkártyára és minden másra is vonatkozik, azoktól is búcsút vehetünk egy ideig.

Én szóltam előre. 🙂

Update 2: Már a kormányrendelet is kijött. Ebből kiderül, hogy aki akarja, törlesztheti tovább a hitelét. Ismerve az átlagmagyar mentalitását, az se fogja fizetni, aki megtehetné. Szerintem sok ember azt sem érti, hogy a kamatok tovább ketyegnek és azt sem, hogy nem eltörölték a hiteleket, csak egy ideig nem muszáj fizetni.

Mindegy, ebben az időben csinálni kellett valamit és csináltak, ami jó, elkapkodva (megint), ami rossz, de remélem hamarosan finomhangolják a dolgokat. Már csak az albérletesekkel kellene csinálni valamit, mondjuk felmondási moratórium három hónapig akkor is, ha nem tud fizetni.

Olyan idők vannak most, ahol szükség van hasonló intézkedésekre, mert túl sokan kerültek bajba. Ebben a helyzetben most mindegy, hogy az adott személy a felelőtlen életvitelével mennyire tehet róla, ilyen tömeg kezét nem lehet elengedni ebben a helyzetben, akkor se, ha joggal nem tetszik azoknak, akik ésszel éltek az elmúlt tíz évben is. Most azoknak is áldozatok kell vállalni, akiknek a kárára mentik meg a többieket.

Az ajánlások jó szándékúak, de szerintem részben nagyon veszélyesek is.

Amivel egyet tudok érteni:

– A bankok ne számítsanak fel bírságokat, ha valaki késik a hiteltörlesztővel, illetve ne éljenek azzal a jogukkal, hogy megemelhetik a hitelek kamatait a késedelem miatt. Ennyit be tudnak vállalni a bankok, szerintem belefér nekik.

– Ajánljanak fel a bankok legalább 5 évig fix hitelt az ügyfeleknek. A gond az, hogy ezek a hitelek már eddig is elérhetőek voltak és már fel is ajánlották a bankok az ügyfeleknek. De jó, ajánlják fel még egyszer.

– Az MNB igyekszik csökkenteni a bankok forrásköltségét, de elvárja, hogy ezt tovább is adják a bankok az ügyfeleknek. Ez is pipa.

– A kormány tolja ki a felvett babaváró hitelek és CSOK esetén a gyerek(ek) születésének elvárt időpontját. Ez is rendben van, semmi nem történik, ha egy-két évvel később születnek a bevállalt gyerekek.

Amivel viszont nagyon nem értek egyet:

– Általános moratórium az összes lakossági hitel fizetésére. Miért is? Emlékszünk még, hogy zuhant a fizetési morál, akárhányszor csak a kormány belengetett valami devizahiteles megmentési programot? Senki nem akart fizetni, azok sem, akik egyébként tudtak volna, hátha nyernek a kiváráson.

Ezt én nagyon rossz elképzelésnek tartom, feleslegesen sodorja veszélybe a bankokat.

Kössék valamihez: munkanélküliség, a család bevétele igazolhatóan leesett és a törlesztőrészlet elvinné a bevétel több mint 60%-át.

Vagy valami hasonló, elfogadható indok. De ez az általános, mindenkinek moratórium teljesen felesleges és romboló hatású. Ráadásul a lakáshitelekre éppúgy vonatkozna, mint a nagyképernyős tévére felvett hitelekre.

Most, amikor berobban a válság, akarják kötelezni a bankokat, hogy ajánljanak fel munkanélküliség elleni biztosítást, utólag? Ez most komoly?

A hitelfelvevők köthettek ilyen biztosítást, ha akartak. Egy garantáltan bekövetkező eseményre egy biztosító sem fog fogadni, ezért sem lehet például életbiztosítást sem kötni 65 év felett. Miért a biztosítók vigyék el a balhét azért, mert az emberek nem kötöttek ilyen biztosítást a maga idejében?

Azzal a kitétellel, hogy a biztosítás jutalékáról mondjanak le és a biztosítók is alacsony költség mellett adják ezeket, azzal egyetértek. De mivel a biztosítónak a kockázatot kell beárazni ezekbe a termékekbe, nehéz értelmezni, mit jelent az alacsony költség ezekben a napokban.

Ehhez hasonló a személyi kölcsönök kamatfelárának 5%-ban való maximalizálása. 5,9%-ért adjanak a bankok személyi kölcsönt most, amikor egyre kevesebb embernek lesz munkája? Mindezt kombinálva azzal, hogy az év végéig mindjárt adjanak is törlesztési moratóriumot? Békeidőben sem adtak ennyiért kölcsönt még a legkiemeltebb ügyfeleknek sem. Ezt maximum valami állami támogatással tartanám korrektnek. Például levonhatnák a bankok a bankadóból az így keletkezett veszteségüket.

Értem én a jó szándékot, de nem nagyon lett átgondolva ez a tervezet, reméljük ez csak az 1.0-ás verzió még.

Share

325 hozzászólás

 • Zolcsi
  Pár napja az MNB-től valaki nyilatkozta, hogy több hitelt kellene felvegyen a Magyar lakosság mert nem érjük el az Úniós átlagot… Engem felháborít az MNB magatartása.
 • mitkeresekitt
  “Kössék valamihez: munkanélküliség, a család bevétele igazolhatóan leesett és a törlesztőrészlet elvinné a bevétel több mint 60%-át.”

  És ez miért mentesítene? Ez pontosan egy reális eshetőség volt mikor felvette az “ingyen” hitelt, ahogy 2008 előtt is az volt, és most is az volt, csak most be is következett. Függetlenül, hogy lakáshitel vagy bármi más.
  Ez nekem továbbra is azt jelenti, hogy éltetjük azt a mentalitást, hogy “nem kell gondolkoznod, csak vedd fel a hitelt mindenre, ha meg gond van, mások fizetik helyetted”.

 • bicskanyitogato
  Tücskök >< Hangyák…
  🙂
  Ez komoly lesz. Nagyon sok aggályom van, nagyon sok területtel kapcsolatosan.
  Itthonról fogom megtekinteni a most következőket, van mikrós popcorn is!
  Üdv Mindenkinek!
 • Kmiki
  Pedig nagyon egyszeru. Ha a helyzet nem normalizalodik belathato idon belul, ertsd ha a termeles es szolgaltatas nem all helyre, vagy legalabb az egyertelmu eselye nem latszik annak, hogy helyre fog hamarosan, nem hogy hiteleket nem fognak tudni torleszteni az emberek, de enni sem lesz mit. Videken armagaddon lesz. Oda a szavazobazis. A nernek vege azon nyomban, nem segit sem a migrans, sem soros, sem a feri. Mindent be fognak jelenteni, amit csak tudnak, teljesen mindegy, hogy fedezet lesz-e ra, vagy hogy egyaltalan ertelme van-e. Ez nem gazdasagi kerdes, Miklos, sosem volt az. Ez politikai tuleles. Ha kell, nem a falig fonak elmenni, hanem atugorjak es meg neki is dolnek a tuloldalrol.
 • Zylver
  Tisztelt Miklos!
  Ezen mi a meglepö?
  Ez is vagy a mesterterv resze, aka a balhet ra kell tolni a kereskedelmi bankokra… vagy a kormanyra (emlekszünk meg a Matolcsy-Varga csörtere?) …nehogy mar az N(incsarfolyamcel)M(inekkamatotemelnikonjukturaban)B(etoljukanemközpenztazalapitvanyokba) legyen a hibas az elmult 10 ev monetaris politikaja miatt.
  Vagy a masik lehetöseg: ennyire ertenek a gazdasaghoz, monetaris es fiskalis ertelemben is. Volt 10 evük hogy a rendszervaltas ota szükseges gazdasagi reformokat (amelyeket te is hangoztattal a blogodon) vegrehajtsak, hogy valodi ertekteremtö es ertekallo gazdasagot hozzanak letre. Ehelyett “dübörögtettek a gazdasagot” amelyiket “Europa motorjanak” titulaltak… hat pajtikaim aki kicsit is konyit az autokhoz az tudja hogyha sokaig pörgeted magas fordulatszamon a motort, annak soha nem lesz jo vege.
  Ennek erik most be a gyümölcse: 1 EUR= 350 HUF
 • random
  Nem tudom szakmai szempontból megítélni az intézkedés helyességét. A lakossági hitelmoratórium nyilván szükségszerű intézkedés, amikor leáll a világ, azonban nekem picit böki a csőrömet, hogy megint én jártam rosszul a körültekintésemmel. Mindig óvakodtam a hitelektől, inkább elhalasztom a fogyasztást, most is ezt tettem, mikor MINDENKI hülyének nézett, hogy nem veszek ingatlant hitelből, és ezek az emberek nyakra főre vették a hitelt, a lakást, autót, tabletet és mindent. És megint nincs következménye az átgondolatlanságnak, a questornak sem volt, a devizahitelnek sem nagyon volt, mert mindig jött az állam megmenteni a felelőtlenül gondolkodókat…. Kicsit zavaró, hogy megint én járok rosszul.

  Nem provokálásnak szántam, egyelőre keveset tudunk az intézkedésről, nekem a fentiek voltak a legelső gondolataim, amikor hallottam a hírt…

 • Cartman
  Facebookon az index erről szóló cikke alatt már nem csak moratóriumot szeretnének az érintettek, de valami ingyen pénzt is, mert nem lesz miből enni szegénykéknek. De gondolom pár hónappal ezelőtt, mikor rázták a rongyot hitelből, akkor nem jutott eszükbe, hogy ez is megtörténhet.

  Én nem segítenék nekik, a többség igenis megérdemelné, hogy az utcára kerüljön és (valószínűleg életében először) felelősséget kelljen vállalnia a saját hülyeségéért.

  Tényleg az lesz, ahogy valaki itt írta: a hangyák spóroltak a kicsi lakásban, a megtakarításuk elég, a tücskök meg rázták a rongyot meg puccos lakást vettek, amit most majd közösből állunk, hogy nehogy elússzon a fejük fölül.

 • Garázs
  Egyetértek Cartmannal: Az ingyenélő, potyalesők úgy gondolják, hogy azok, akik átgondoltan, fegyelmezetten intézik a pénzügyeiket (is), azok azért csinálják, hogy a felelőtlenül dorbézolókat baj esetén kötelesek támogatni. Ők most odafentről megint megerősítést kapnak, hogy igazuk van.
 • kustela

  Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel, nekem ugyanezek jutottak eszembe anno is és most is. Két dolog miatt nem “háborgok” nagyon:
  1. Vannak olyan szeretteim, akik elbalfaszkodták, és jelenleg mi nem tudunk nekik közvetlenül segíteni, de úgy fogom fel, hogy az állam által közvetve mégis fogunk.
  2. Hidd el, az a lelki nyugalom, amivel te/mi az anyagiakkal kapcsolatban rendelkezünk, sokkal többet ér, mint az a pénz, amit ők “ingyen” kapnak: az idegeikkel, “évekkel” fizetnek érte…
 • BBalázs
  Amióta dolgozom,próbálok félretenni. Sokszor ülnék én is drágább,jobb autóban, nézném a nagy tv-t stb de nem szórtam el az összes pénzem hitelre. Úgy látszik rosszul döntöttem.

  Ilyenkor persze egyből panaszkodnak,hogy nem tudnak fizetni,de miért nem a 3. hitel felvételekor gondolkodtak? Mert kell a legújabb apple okosóra,meg iphone, mert attól lesz valaki az ember? Eddig is jól éltek pénz nélkül,meg majd ez után is jól fognak. Mi,akik meg spóroltunk majd idős korunkra eljutunk az ő szintjükre,csak állami segítség nélkül.

 • tücsökből hangya
  Én pár hónapja elkezdtem a tücsökből hangyává válást, eddig sikeresen, de még nem befejezve (jelentősen csökkentettem a havi kiadásaimat (korábbi fele) és a hitelállományomat, de még nem sikerült mindent visszafizetni).
  Ha nem jön ez a vírus, akkor legkésőbb a nyár folyamán leszámoltam volna mindennel.
  Sajnos a párom elvesztette a munkáját, így is meg fogunk élni, csak a terv kintebb tolódik.
  Én fel fogok venni ilyen 5.9%-os hitelt és törlesztem vele a 19%-os hitelemet, de továbbra is fizetni fogom, nem élek a moratóriummal.
  Ez nekem azt jelenti, hogy havi 10.6k helyett 2.6k lesz a kamat, azonos törlesztő mellett és még 6 hónappal rövidebb is lesz a törlesztés.
 • random

  2020-03-18 at 14:01

  A Facebookon mindent akarnak, a bérleti díj felfüggesztésétől kezdve, a letiltások felfüggesztéséig, mindent. Szerintük ezek szükséges rosszak, és a tartozás nem egy emberhez kerül, hanem az csak úgy van, lóg a levegőben, és ha nem fizetnek, akkor sem történik semmi. Elképesztő, hogy milyen IQ hányados van ebben az országban…

  Nincs következménye semminek, ebben az országban soha nem fogják megtanulni, hogy mi az hogy felelősség és döntés… És dobálóznak azzal, hogy dehát neki gyereke van, meg családos. Pont ilyen helyzetben kellene sokkal inkább körültekintően eljárni….

 • expect
  “Kicsit zavaró, hogy megint én járok rosszul.”
  Sztem nem igazán érted a “rosszul jár” fogalmat. Azok a hitelesek, akiket “menteni” kell, azok jelentős része el fogja veszíteni az otthonát, a kérdés csupán annyi, hogy mekkora bukóval.
  Nem igazán értek egyet Miklóssal sem, az hogy fel fogják függeszteni a hiteltörlesztéseket teljesen magától értetődő lépés már hetek óta. Az egész világ le fog állni, nem pár ezer emberről van szó, hanem több százezer családról, akiknél egyik vagy akár mindkét kereső el fogja veszíteni a munkáját. Nem egy-két hétre, hanem hónapokra és még a járvány lecsengése után is ott fognak állni egy tőke nélküli gazdaságban munka nélkül. Mert biztosak lehetünk benne, azok az autógyárak pl, akik most bezártak, jó eséllyel soha nem fognak már kinyitni, ugyanis mire helyreállna a kereslet évek múlva, addigra már jönnek az elektromosok. És ez csak egyetlen szelet.
 • beetle
  Nagyon remélem, hogy ezt nem lépik meg, mert ez lenne az utolsó csepp a pohárban. Fiatal harmincasként odafigyelünk a kiadásokra, félretesszük a pénzt, beosztunk, erre az állam a senkiházi, lusta lúzereket húzza ki a sz@rból, miközben a magunkfajta azon aggódik, hogy mikor teszik rá a kezüket a forintos állampapírjainkra (még ha erre kicsi is az esély és azért ez nem ugyanaz mint a magánnyugdíj volt). Miért? Mert a nagy tömeg egy idióta vadbarom, tökéletes szavazótábor, ezért meg kell óvni, nem hogy nem kell nekik hitelt törleszteni, még meg is simogatják őket, hogy ‘Jól van, semmi baj!’. A következő gazdasági fellendüléskor (már ha az országban leszek még), orrba-szájba felveszek minden hitelt, megveszek mindent ami eszembe jut, állambá’ úgyis megoldja majd helyettem. Rohadtul elkeserítő ez az elavult, elcseszett pénzorientált magyar hozzáállás.
 • Peti
  Az ilyen felelőtlen emberek gyerekei, ugyanígy, a szüleik rossz példáját követve nőnek fel. Úgyhogy nyugodtan verd magad adósságba, ha baj van, a kormány úgyis megsegít.
 • Zsé
  az lesz majd szép, ha a megtakarításokra is ráteszik a kezüket.
 • Sezlony
  Munkahelyen is mindenkinek sír a szája, hogy jajjj mi lesz velük, ha több hónapra elküldenek bennünket fizetetlen szabadságra. Hát hogy fogják a hitelt fizetni, vagy eszünk vagy hitelt fizetünk, és hasonló szövegek hangzanak el…
  A másik, ami nagyon “tetszik”, hogy az állam majd biztosan segít rajtunk, csak nem hagyja, hogy ennyi ember tönkre menjen/éhezzen.
  Az ilyeneket mind megérdemelné, hogy a kibontakozó válság jól megtépázza őket anyagilag, egyiket sem tudnám sajnálni, senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez, hogy erőn felül vegyen ingatlant, autó hitel, meg nyaralás másfél millából.
  Hát bek****tják!
  A nyakamat tenném rá, hogy az ilyenek még ebből sem tanulnának semmit sem! De a markukat tudják tartani, gusztustalan…
  Ha pedig érvelni próbálsz, hogy korábban kellett volna ezekre gondolni, akkor még ők vannak felháborodva, hogy ez nekik JÁR!!! Undorító…
 • Tibman
  Kedves Miklós!
  Én már nem lepődöm meg. És szerintem az olvasótáborod nagy része, aki a “szorgos hangyák” csoportjába tartozik sem. Az utóbbi időből mondj nekem egy olyan kormányzati intézkedést, amivel az ő magatartásukat elismerték volna. Ha nem is pénzügyileg, legalább szóban. Nem emlékszem ilyenre.
  A helyzet az, hogy a lakosság nagyobb része tücsök mentalitású. És ennek megfelelően ők ilyen mentalitású kormányt választanak maguknak. Nem gondolom, hogy ez a mostani kormány bukásával megváltozna, mert egy új kormány is elsősorban a többségi tücsköknek akarna megfelelni, a hangyáknak mindig marad a keserédes erkölcsi győzelem.
 • Családfő
  Jómongya az MNB! Sőt, a hitel teljes elengedése mellett kapjon annyi pénzt a banktól minden ügyfél, amennyi hitele éppen van. Így lenne a legigazságosabb.
 • nobody
  Itt nincs se idő, se hely, se kapacitás arra, hogy mindenki egyesével papírokkal igazolja, hogy neki jár vagy nem jár a moratórium.

  Egységes szabályozás kell

 • kormánytisztviselő
  Holnaptól az új fogyasztási hitelek thm-je fix 5%. Folytatjuk.
 • tücsökből hangya
  Viktor azt mondta, hogy a kamat- és tőkefizetési kötelezettségét felfüggesztik.
  Ez azt jelenti, hogy nem is számolnak fel kamatot ebben az időszakban, vagy csak nem fizettetik be?
  A kamatfizetési kötelezettség felfüggesztését többféleképpen is tudom értelmezni.

  + Azt mondta, hogy csak a mai napig már megkötötteket függesztik fel, tehát aki most vesz fel kedvezményeset, azt fizetni kell.

 • Kiszamolo
  kormánytiszt, na ezzel állították le a személyi kölcsönök folyósítását az országban, gratulálok nekik.
 • Menyus
  Nyugi van srácok, lesz még ez finomítva;) Így biztosan nem fogják megtenni.
 • Z
  Remélem ebből a felfügesztett törlesztési mókából ki lehet lépni (vagy nem kényszerítik rám) mert ha jól értem oké, hogy nem kell törleszteni a kamatot + tőkét de ettől függetlenül a kamat ketyeg tovább a futamidő pedig meghosszabbodik.
 • Kiszamolo
  Menyus, már meg is tették. Most jelentették be.
 • Skip
  Az van, hogy ide felháborodva mi írunk akik eddig is próbáltak spórolni és nem kiköltekezni.
  Aki szórta a pénzt igazából nem is tud ennek “örülni” mert lövése sincs, hogy mi folyik itt. Sőt hisztizni fognak, hogy nekik de rossz.
  Felháborító.
 • Tibman
  Tessék mondani a most bejelentett 5 pontból melyik az amelyik a hangyáknak szól? Tudom, tudom a hangyáknak úgyis olyan sok pénzük van, inkább a tücsköket segítsük, ők nyakig el vannak adósodva.
 • FBC
  Lehet hulye kerdes, de ezt meddig birjak el a bankok?
  Szukseges-e keszpenzt halmozni otthon, vagy a bankok eleg tokeerosek, hogy a kovetkezo honapokat kibirjak?
 • BBalázs
  És most mit fog csinálni a sok “tücsök” ,akinek megmarad az állása és nem kell törlesztőt fizetnie? Biztos nem tesz félre,hanem vesz egy sokadik,semmire sem kellő hülyeséget,mert megmarad a pénze. Csodás…
 • Skip
  “Súlyos gondokkal küszködő szektorok, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás. “
  Miért ?
  Egészségügyi dolgozók? Autóiparban dolgozók? Kereskedelmi dolgozók? Stb.
  Nekik miért nem?
 • SM
  Sezlony for prezident!!! 🙂
  – mondjuk ha te lennél a vezér, látnád, hogy Te nevelted őket ilyenre, s ha nem mented meg őlket, akkor neked is véged, mert az a maradék pár % értelmes, nem fog téged újrválasztani. Sajnos.
 • jami
  Azt nem lehet, hogy én AKAROK fizetni és engedik? Tök jó, most majd fél évig nem kell, aztán a bank valami extra költséggel megterheli a részleteket; ha ez tiltva lesz, akkor más jogcímen emelkedik mindenki a bankolása…
 • infla
  Pont az indexen volt a szemesi kis TÜCSÖK étterem “értelmes” tulaja, hogy annyit fejlesztettek, befektettek muszáj állami támogatást kapniuk, mert ezzel jár jobban az állam 🙂

  Elutasítom a további hasonló jellegű mentőcsomagokat. Viszont azt sem szeretném, hogy ezen céltvesztett emberek tömegesen az utcán borítsák a rendet. Valahogy tényleg nem látszik jobb megoldás, mint az ingyenpénz. Egységesen és egyenlően. Így azok is megkapnák akiknek nincs rá szükségük, de csak így lehet felelős és igazságos.

  És végre az alaptanterv részévé kéne már válni a pénzügyi ismereteknek. Nem várhtajuk el a társadalomtól, hogy kiszámoló blogot olvasson 🙂

 • Muslica
  Én hangya típus vagyok, de azért kérem minden “szuperelőrelátó” blogolvasótól (és írótól), hogy egy picikét több empátiával nézze a helyzetet. Előrelátást elvárni ilyen helyzetre egyszerűen embertelen. Senki nem tudja, mi lesz és főleg, hogy meddig tart. Aki látta az Eldorado c. filmet, az tudja, hogy előfordulhat olyan helyzet, amikor a pénz, arany, egyéb hagyományos fizetőeszköz is csődöt mond, akkor is ilyen magasról fogja itt osztani az észt a sok tudatos befektető? Azt kéne (be)látni, hogy nemcsak az országok, hanem benne az emberek is összefüggnek. Ha Mo. kétharmada — akiknek a reprezentatív felmérések szerint nincs hathavi megtakarítása —, elkezd erőből táplálékot, s egyebeket szerezni, fosztogatni, akkor nem tudom, ki hogy fog tudni védekezni. Mindenkit érint ez a dráma, senki nem fog kimaradni belőle, ha nem sikerül rapid megoldást találni. Helikopterpénzt mindenkinek!
 • Cold Heart
  aki ebből azt látja, hogy megint kibasztak a hangyákkal, álljon tücsöknek

  akinek az állása ment a levesbe, és ezért nem tud hitelt fizetni, kaját is nehezen vesz, biztos szuper érzés mindezt egy nagy lakásban átélni.

  off
  már megint ment a hsz-em a levesbe, mert vkivel közös ip-ről írok

 • Treil
  Mondtam én hogy jön a mentőprogram. És még csak 1 hete kezdődött a vihar és épp csak elért minket.
 • sorok között
  Sziasztok
  Arról tudtommal nem volt szó hogy a nem fizetési időszak alatt a kamatot ne számolnák a tőkére vagyis a törlesztés nélkül szépen dolgozik az a kamatos kamat a bankoknak. Annyira nem kell sajnálni őket.
  Kérdés, hogy választhatom e hogy nem élek ezzel az opcióval mert szeretném kifizetni a hitelem időbe és nem akarom dúzzasztani a kamatot amit fizetek.
  Akik élnek vele megfognak lepődni, hogy mennyivel növekszik a hitelük futam ideje.
 • Janos82
  :
  Mi ezert vettunk fel hitelt. Ez mar tobbszor kiderult, csak igy lehet teged megmenteni… Bar nem tudom, a kamatokkal noni fog a tartozas?

  Minek torleszteni? Az allampapir tobbet hoz mint Amit a hitel visz….. En allampapirban tartom a penzt.
 • expect

  Nagyjából mindegyik. Elég kevés “hangyának” van akkora tartaléka, amivel kibírna mondjuk egy év bevételnélküliséget a komplett család. Most pedig számos ágazatban ez néz ki. Elég sok hangyának lehet olyan munkája vagy vállalkozása, amit már most padlóra küldött a járvány, sztem a bértehercsökkentés nekik is szól….stb
  Rettentő káros és irritáló ez az attitűd, amit itt tolnak egyesek hetek óta és próbálják az embereket két kategóriába erőszakolni. Nem, a világ nem olyan egyszerű hely, hogy vannak a mindent hitelből felélő léhűtők és vannak az okos, sokat kereső, több évnyi tartalékkal rendelkező, korai nyugdíjra készülő “normálisok”. Tényleg nem ártana kicsit megismerkedni a valósággal… (és még mielőtt vád érne, mondom ezt úgy, hogy valószínűleg több lábon állok, mint az itt reklamálók többsége valaha)
 • kormánytisztviselő
  @kiszamolo: Kérdés mit tud kezdeni a hitelező a pénzével, ha ki nem helyezi. Keresnie valamin kell, különben szélnek eresztheti az apparátus(nagy részé)t.
 • Kiszamolo
  kormány, inkább nem hitelez, mint veszteséggel hitelezzen munkanélkülivé vált vagy váló tömegeknek.

  Még csak nem is értem, mire gondolt, aki ezt kitalálta így ebben a formában.

 • mitkeresekitt
  “akinek az állása ment a levesbe, és ezért nem tud hitelt fizetni, kaját is nehezen vesz, biztos szuper érzés mindezt egy nagy lakásban átélni.”

  Senki nem segít azokon, akiknek nem volt hitele, és ment az állása a levesbe.
  Hogy szuper érzés vagy nem – erre miért nem akkor gondolt, mikor felvette a hiteleket mindenre, és nem hogy hathavi, egyhavi tartalékot nem rakott félre?

  Lényegében egy hete vannak itthon komolyabb korlátozások, és már egész évre moratórium? Mi van, ha csak a vírus, és nem a gazdasági esés kitart fél évig? És az még messze nem a visszaesés vége lesz.
  Szétosztjuk a többiek megtakarítását azok között, akiknek nincsen?

 • Cartman

  “Előrelátást elvárni ilyen helyzetre egyszerűen embertelen. Senki nem tudja, mi lesz és főleg, hogy meddig tart.”

  Világ legnagyobb csúsztatása, amit most leírtál. Nem kell előre tudni, hogy világjárvány lesz, sáskajárás vagy apokalipszis. Azt sem kell tudni, hogy mikor jön! Néhány évente nehéz idők jönnek, ezért kell pénzt félretenni! Senki sem tudta, hogy honnan jön a válság, vagy hogy mikor, csak azt, hogy jönni fog! Erre kellett volna gondolni a rongyrázás helyett.

  És igenis nagyon sokan vannak, akik érdekes módon nem sírnak az ingyenpénzért, és nem azért mert jövőbe látnak vagy szerencsések, hanem mert józan paraszti ésszel tudnak gondolkodni.

 • Z
  Mert tegyük fel van 15 millió Ft hiteled aminek a havi törlesztője pl. 110.000 Ft. Most ezt nem kell fizetned tehát megspórolsz 10 hónap alatt 1.100 000 Ft-ot. Ezt hiába teszed be állampapírba (még akkor is ha egyszerre tennéd be de ugye nem tudod mert mindig egy havi törlesztőd szabadul csak fel) kevesebb kamatot kapsz rá mint amennyit a hiteled pluszban kamatozik. Nem számoltam utána de kb. ez lehet a helyzet. Majd Kiszámoló agy valaki kijavít ha hülyeséget beszélek.
 • Zelei K Andor
  Szerintem nem ad egyetlen bank sem 5% (+0,9%) THM mellett egy fillért sem. Nagyobb kockázat, kisebb kamat, hülyének is megéri, sőt…
 • Nacionalista
  No azért aki nagyon felháborodik a mentoprogramokon az ne gondolja ám, hogy ez majd annyira jó lesz az érintetteknek. Annyira lesz pénz, hogy ne haljanak éhen, jól nem fognak járni.

  No meg ha jól értem a moratórium alatt is kamatozik ám a hitel! Csak törleszteni nem kell. Úgyhogy remélhetoleg ez opcionális lesz, én tudom és akarom is fizetni.

 • Zsolt
  Azt lehet sejteni, hogy ha az ember akarja törleszteni a hitelét – mert mondjuk haladna vele és bírja – akkor is befagyasztják a töresztést, vagy csak ha az ember ezt kérvényezi?
  Amúgy meg ha ezzel sok ember és cég él, akkor mi lesz a bankal? Gyanítom ez teljesen agyonvágja a bankok cashflow-ját. Így is szűkös időszakok elé néznek, várhatóak vállalati csődök amikben finanszírozók. Ha még a fizetőkées ügyfelek se fizetnek, az teljes agyrémnek tűnik.
 • jami
  Van ismerős, aki a babavárót már felvette, hitelt pedig most készül. Velük ez nagy kitolás, mert jóval nehezebben kapnak hitelt – hiába lesz olcsóbb az ingatlan, mert nem tudja megvenni.
  Mások épp építkeznek, 1 kereső van – maguk sem tudják, a hitelbírálat lement, de jelenleg még csak alap van.

  Tényleg legyetek már belátóak, igenis van olyan, hogy gondos tervezés esetén SEM lehet mindenre számítani. A válság most indul, már van egy halom elbocsátás úgy, hogy sok beteg még nincs.
  Egyik cég kirakott több tucat embert és a helyükre az épp parkolópályán lévő hallgatókat toborozta diákmunkában. Ezt a héten.
  Persze, legyen tartalék, de nem hiszem, hogy most 2-8 hónapig (az eü-n kívül) bárhová vesznek fel tömegesen embert…
  Akit most kiraknak, nem biztos, hogy csak 6 hónapig keres majd…

 • bgabor911
  Biztos hogy a mostani helyzetben az kell hogy még a bankrendszer is tönkremenjen, becsődöljenek a bankok és utcára rakják a dolgozóikat? KÍnában három hónap alatt lecsengett a járvány, minek kell 9 hónapig felfüggeszteni a törleszési kötelezettséget? Hogy tutira csődbe menjen minden bank?