Óvatosan a befektetésekkel

Nagyon sokan vérszemet kaptak most, hogy a tőzsde mélyrepülésbe kezdett és fórumokon kérdezgetik, hogyan tudnának beszállni a tőzsdei befektetésekbe.

Ha én lennék a te helyedben, most lenne az az időpont, amikor nagy ívben elkerülném a piacokat.

Olyan emberek, akik még úszni sem tudnak, talán a valaha látott legnagyobb vihar kezdetén akarnak beúszni az óceán közepére.

Ha neked fórumokon kell kérdezgetned, hogy kell befektetni és érdemes-e most vásárolni, az a legbiztosabb jele annak, hogy nem most kellene akarnod megtanulni úszni a tízméteres hullámok között.

Ezt nem bántásból mondom, hanem hogy megóvjalak a megfulladástól.

Az amerikai tőzsde még most sem esett le oda, ahol volt 2018 decemberében.

Ha 2018 végén nem akartál vásárolni, amikor semmi komoly dolog nem történt, miért pont most akarsz fejest ugrani, amikor azt sem tudjuk, mi lesz nem a jövő héten, hanem három óra múlva? Szó szerint percről-percre változik minden és egyelőre minden azt mutatja, hogy nagyobb a baj, mint amilyennek véljük.

Egyáltalán nem olcsó még most se a tőzsde, csak hirtelen esett. De még messze lehet a vége.

Ha mindenképp szeretnél rulettezni, a vagyonod egy kisebb részével kezdd el, annyival, ami nem fáj. Mondjuk legyen hárommillió forint ez az összeg. (Ha neked ennyi pénz sok pénz, az is az egyik legbiztosabb jele, hogy ne tedd fel még ezt az összeget se a rulettasztalra.)

Vásárolj egy részéből részvényeket, lehetőleg ne egyedi részvényeket, hanem tőzsdeindex ETF-eket. Ha még lejjebb megy, vegyél megint. Majd megint. Így legalább kiátlagolod a bekerülési árat.

Igen, fantasztikusan leestek a bankrészvények árai. Nem gondolkodtál még el azon, hogy miért? Ha egy cég csődbe megy, ott van rengeteg termelőeszköz, amit el lehet még adni, valamicske jut belőle a részvényeseknek is. Ha egy bank megy csődbe, nem marad más utána, csak hamufelhő. Hát ezért esnek annyira a bankrészvények.

Tételezzük fel, hogy most nem ússzuk meg a 1929-es válsághoz hasonló összeomlást. Nos, akkor így néztek ki a részvényárak:

HUSZONÖT évig vártál arra, hogy újra a pénzednél legyél. Persze csak akkor sikerült ez is, ha se a 37-es nagy összeomlásnál, se a második világháború alatt, se a koreai háború kitörése miatt nem ijedtél meg és adtad el a részvényeidet. Ha megijedtél bármitől is, hatalmas mínusszal szálltál ki garantáltan.

Nézzük meg, hogy nézett ki az 1929-33-as árfolyamváltozás részletesebben:

Biztos készen állsz arra, hogy a 32 millió forintod esetleg 5 millióvá olvadjon a következő négy évben? Vagy ügyesen 20% esés után szálltál be, akkor csak 26 milliód olvadt 5 millióvá. Vagy a százmilliód 18 millióvá, ha úgy jobban tetszik. Ízlelgesd: 100 millióból 18 millió akkor is, ha ügyesen a nagy esés után szálltál be.

Ugye észreveszed azt a nagy, 20%-os felpattanást mindjárt az első nagy zuhanás után? Szerinted hányan ugrottak fel a vonatra a gyors haszon reményében? Nézd tovább a grafikont, mi lett velük utána….

A hetvenes éveket hogy bírtad volna az olajsokkal, a 79-es eseményekkel, a 14%-os dollárinflációval és a többivel együtt?

A 2000-ben a tőzsdei csúcson befektetett pénzed 2013 áprilisára kaptad volna vissza:

(A grafikonokban sem az osztalék sem az infláció nem jelenik meg. A kettő nagy általánosságban kioltja egymást. A sötét részek a recessziós éveket jelölik.)

Ha te már átélted a tőzsdén komoly pénzzel az orosz válságot, a dotkom lufit, a 2008-as összeomlást, akkor téged egyáltalán nem féltelek, vásárolj bátran akkor, amikor úgy érzed, itt az ideje. Lehet, hogy tévedni fogsz a vásárlás időpontjával, de ez egy ilyen játék és ezt már te is tudod. Aki nem mer, az nem nyer.

De ha neked ez lesz az első tőzsdei befektetésed, nagyon kérlek, csak olyan pénzt tegyél fel, amit szemrebbenés nélkül el is mersz bukni. A tudatlanság és a tapasztalatlanság kombinálva a mohósággal nagyon halálos elegy ezekben a napokban.

Share

89 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  “Eladnátok az OTP befektetési alapjaitokat, ha azt látnátok, hogy napi 100ezerrel csökken az értékük vagy inkább kivárnátok? Miért?”

  Nominális változással nehéz mit kezdeni… Mármint a nettó eszközérték csökken ennyivel vagy a te vagyonod az értékpapírszámlán? (Valószínűleg az utóbbi.) %-osan mennyi a 100 eFt neked? 0,1%, 1%, 10%? Jobban vagy rosszabbul teljesít az alap, mint a referenciaindex?

 • Mosogape
  Nekem ez az első olyan event az életemben, amikor van fölös pénzem és el akartam kezdeni a tőzsdézést. Csak USA és csak osztalékosokat vettem hosszú távra, egyelőre 100K értékben (havi ennyivel űzöm is majd) hogy meglegyen a tapasztalat. Nem izgat annyira az árfolyam, de brutál látni, hogy napról napra jön a -15% átlagban. Ez óriási tapasztalat kezdésként. 100x a fenti meg állampapírban csücsül, ráadásul TBSZ-en, így védve vagyok önmagam ellen 😀

  Kiszámolónak pedig én is tartozom egy hálával a blogért, tanácsokért, nagyon hiánypótló a tevékenységed!

 • Csokismedve
  Erste ingatlanalap?
  Vajon mennyire hihetőek az Erste által közölt számok? Állításuk szerint, emelkedik… ez furcsa, mert elsősorban irodaházak bérbeadásával foglalkoznak. 🙂 Szarul hangzik, de szeretem ha igazam van, mégha ez emberéletekbe, vagy dollár milliárdokba is kerül. Hány olyan ismerősötök van, akinek szóltatok, hogy baj lesz, de ő ennek ellenére nem foglalkozott a megtakarított pénzével és most azt látod, hogy maximálisan igazad volt, es most kezdenek pánikolni ezek az emberek? 🙂 Vajon 4 vagy 5 évig fog tartani ez a válság most? Jön-e az IMF Magyarországra? Kell-e továbbra is fizetni a hiteltörlesztődet, ha egyébként tudnád, mert nem Vagy munkanélküli? 🙂
 • Csokismedve

  OTP Beszálló? Nekem még akár 3700 forintot is megérhet, de csak ha már járt 3500 alatt és megindult tartósan felfelé, értsd legalább 3 hónapja felfelé tart az árfolyam, szépen, de lassan. 🙂 Ez kb, 2021 októbere lesz. 🙂 Az alja meg kb 6 hónap innentől kezdve. Jómagam 6-18 honap múlva leszek munkanélküli. Asszony 3-6 hónap. Én IT, Ő pénzügy. 🙂
 • Fox (nem az IT-s)
  stingy
  Azért Vakmajomnak ez a megfogalmazása nem csak hibás, de arrogáns is. Ahogy minden más, ez sem fekete-fehér.
  Vannak esetek, amikor nem számít öngyilkosságnak, ha folyamatosan, kisebb adagokban vásárolsz.
  Szóval óvatosan ezekkel a nagyon megmondós odaszólásokkal!
 • UD
  Átlagolós módszer és diverzifikáció.

  Hisz a piacon éppúgy van mindig lejjebb, mint feljebb…

 • 1x1
  Aki tényleg tőzsdzni akar, az először próbálja ki, hogy milyen egy szélcsendes időszakban, mondjuk egy 3%-os lebegő veszteséggel szemezni. Ha akkor nem kap ideg összeropanást, akkor talán..
 • Nevem Senki
  Most azt mondják, a vírushelyzet minimum a nyár, de inkább év végig kitart. Akkor lesz vége, ha a) lesz rá védőoltás – ez év vége előtt valószínűtlen, b) elegendő ember túlesik rajta, hogy “nyájimmunitás” legyen. Mivel semelyik politikus sem vállalja fel, hogy a világon pár százmillió ember meghaljon 1-2-3 év alatt, a gazdasági hatások továbbra is súlyosak és egymást gerjesztőek lesznek. Nyugodtan eshet még a mostani részvénypiac a harmadára, negyedére is. Ez mind csak teremtett pénz által pumpált lufi – lehet “ráírva” egy részvényre 1 Ft is és 100.000 Ft is, kérdés, hogy mi van mögötte.

  A mentőcsomagok hatására magas infláció várható, durva dollárerősödés és ezzel egyidőben forintgyengülés. Ha az ingatlanok ára szinten marad, akkor is reálértékben kinéz benne év végéig 15-20% bukó…

 • Kádám
  Köszi ezt a posztot, remélem sokan olvassák. Sok ilyen sztorit hallok, engem is kérdeztek már, de ismeritek a mondást, hulló késbe ne kapkodjunk. Biztos, hogy lesz egy gyors visszapatt, de ki tudja honnan? Aki rosszkor száll be, örülhet, ha egy ilyennél nullába lesz. És addig az álmatlan éjszakák…
  Átéltem 2008-at, végül örültem, hogy nullában ki tudtam szállni.
 • Usespanner

  Viszont ha nem szálltál volna ki 2008-ban, most habzsidőzsi lenne.
 • Fox (nem az IT-s)
  Kádám
  De miért szálltál ki, mikor épp csak nullában voltál? Kellett valamire a pénz?
 • guni

  “Miért kell azonnal menekülnöd a forintból? Azért mert a múlthéten 338 forint volt most meg 348?”

  Mert lesz az hamarosan 400 is… Senki sem tudja hogy mi lesz, de szerintem ennél sokkal erősebb a legjobb forgatókönyv mellett sem lesz már.

 • Kićo

  Az ok, hogy van elég wc-papírod, de van-e liszted és cukrod?
  Annak idején (kb 20 éve) a Railroad Tycoon II-vel rengeteget játszottam, sőt még a játék magyarításába is besegítettem. Alapvetően vasútépítős játék, de haladó módban már komolyabban részt kell venni a gazdaságban is, illetve vannak direkt olyan küldetések, ahol valamilyen kimondottan gazdasági célt kellett elérni (a vállalatod könyv szerinti értéke érjen el elsőnek a piacon egy bizonyos összeget, legyen tiéd a legtöbb részvény, mindenféle). Én egy csomót tanultam belőle, főleg tőzsdei dolgokat.

  Nem tudom, Miklós, ismered-e, és ha igen mi a véleményed róla?

 • Nemértekhozzá
  Mi a véleményetek a GBP-ről? Konkrétan nem tud a Forint annyit esni, hogy ahhoz képest a Font erősödjön, az Font Euro árfolyam már 1.07-nél tart, alig pár hete még 1.20 volt. 337-es euronál 405 volt a Font.
  Meddig eshet, és igazából miért esik? Mert kiléptek ezek a zsenik, és most nincs akkora védőhálójuk, vagy más oka van? Vissza fog erősödni vajon?

  Köszi

 • örök körök

  A forintgyengülés oké, de a dollár miért is erősödne 0-ba vágott kamatok mellett? Úgy értem mondjuk az Euróhoz, aranyhoz mérten mondjuk.
 • dmry
  Miklós!
  engedd meg, hogy megint megköszönjem, hogy milyen korrekt és egyenes írást, sőt, tájékoztatást vállalsz magadra annak minden előnyével, pláne nyűgjével együtt, és a “harcoknál” is jelen vagy nem csak az “osztásnál” tartod a markod!

  a témához
  dj-t 11-12 közé várom, bár Zsiday sokkal-sokkal feljebb javasolja, és neki legyen igaza, mert az ő mondatainak tétje van.

  viszont az olajat 30 alatt (mint, mindig), pláne 20 környékén fokozódó ütemben venni kezdtem, noha 10-et is emlegetnek célárként.

  a forint zuhanása rémisztő, lehet még mindig messze az alja?

 • Unemployed

  A globális turizmus tartós csapást fog elszenvedni több fronton a vírus után.

  Óvatosságból még legalább egy évig csak fele annyi utazást fognak az emberek vállalni, mint korábban. Lesz, aki alig várja, hogy mehessen (utazni, moziba, színházba, koncertre, fesztiválra), de legalább ugyanennyien óvatosak lesznek, így csökkenni fog a forgalom.

  Ha a jövőben bárhol felüti a fejét akár a covid, akár más járvány, azonnal utazási korlátozások fognak jönni. Ez volt a hiba, hogy ezt senki nem lépte meg az oroszokon kívül ( index.hu/kulfold/2020/03/18/oroszorszag_koronavirus_putyin_2024_ciklus_elnok/ ) és pont azért, mert féltek, hogy ez visszaveti az idegenforgalmat és a kereskedelmet (azaz a GDP-t). Így meg 100x annyira visszavetette.

  AirBNB visszaadta a pénzt a foglalásokra (nem védte a szállásadókat)+ fenti kockázatok és kieső forgalom miatt nem lesz többé olyan jó biznisz.

 • Zozo
  Nagyon hasznos iras!
  Azonban azt se felejtsuk el, hogy barmikor megtalalhatjak az ellenszert es akkor nagyon hirtelen valtozhat a hangulat. Valamint, hogy ez alkalommal nem keslekednek a kormanyok es jegybankok a mentocsomagokkal.
  Persze igy is nagyon sulyos valsag lesz! Az sem mindegy mit veszunk, most minden esik es sok ceg erteke sosem fog visszaterni, az is lehet hogy nehanyat allamositanak, sokat felvasarolnak bagoert. Viszont lesznek nagy nyertesek is azokat kene most megtalalni.
 • Zabalint

  Erste ingatlanalap úgy működik, hogy legalább fele mindig bankbetétben van, ezzel biztosítva a likviditást, nem kell eladniuk az ingatlanokból válság idején, mint más ingatlan alapokban, cserébe nem értékelik folyton újra az ingatlanokat, és bankbetét szerűen emelik az alap eszközértékét ahogy bejönnek a bérleti díjak. Mindezek miatt nem lehet pontosan tudni a valós értékét, de ha nem cseszik egyszer el, akkor mindig minden helyzetben mérsékelt hozammal egy fajta bankbetétként viselkedik. Szerintem nem éri meg, a lakossági állampapírok jobbak, az eurós is az Erste eurós ingatlanalapjához képest.
 • lvjtn
  hogy ne csak negatív legyek: kezdő tőzsdéseknek az elméleti írások olvasása mellett/helyett* amit nagyon tudok ajánlani, az elmúlt 15 év árfolyamainak, indexeinek az alapos nézegetése (mekkorák a hullámok, forgalom, irány stb.). pl a bét oldalán: ( bet.hu/oldalak/azonnali_piac#reszvenyek ) megtalálhatók a napi zárók, osztalékok, rendkívüli események 1995-ig visszamenőleg olyan cégeknél mint mol, otp, richter, pannergy, mtelekom, rába, de akár kis papírt is érdemes megnézni, mint a nutex. nagyon tanulságosak, szvsz

  na én csak ezek tanulmányozása után kezdenék demózni. külföldi piacokat pedig addig hanyagolnám, amíg a forint hullámvasutazik. ez egy tipp, mindenki azt csinál, amit akar, persze

  * (bocs, de szerintem a tőzsdei matekozás megbízhatósága valahol a tenyérjóslás és az időjárás-előrejelzés között húzódik: ti. utólag mindent meg tudnak magyarázni)

 • fikarcnyi

  Elméleti írások alatt tudnál esetleg konkrét olvasni valókat ajánlani a témában?
 • lvjtn
  majdnem minden befektetési számlát kínáló szolgáltató oldalán van egy 30-50 oldalas pdf az alapfogalmakkal, pl. guglizd meg a “kbc tőzsde alapok” vagy a “bét tőzsde abc” szavakat és kapsz egy jó kis bevezetőt.

  ami a fogalmak és elméleti alapokon túlmutat, és ugyan már elég régi könyv, nekem anno viszont kifejezetten hasznos volt a laikus-barát stílusa miatt, az gabor alexandertől a tőzsde c. könyv. bár lehet, hogy már antikváriumban se lehet kapni, meg van húsz újabb, jobb írás

  DE: ha elsajátítja is valaki az alapfogalmakat, a tőzsde nem könyvből tanulható “szakma”. mondjuk 1/3 reálgazdaság (követhető), 1/3 pszhichológia (mások félelmeinek, reményeinek és piszkos trükkjeinek a becslése) és 1/3 bennfentes mórikálás (kisbüfiként esélyed sincs pl. egy Csányi ellen). tehát gazdasági ismeretek, jó érzék, átlagon fölüli stressztűrés és sok szerencse, amire szükség van

 • Yk
  Köszönöm a kijózanítást. Én pont hívtam a Miklóst, mert még korona előtt már tervem volt felkeresni, most pedig minden zuhan, itt a nagy lehetőség – gondoltam – .
  Az a részem aki az elmúlt 2,5 évben nagyon óvatosan kereskedett, félve hogy időszerű lesz valamikor a jövőben egy erősebb korrekció, rágtam a körmöm amikor láttam hogy mennyit menetelt monoton felfelé az S&P és én ebből mindenből kimaradok.
  Közben, hogy kielégítsem szerencsejáték vágyamat euorárfolyamot vettem shortra amikor új rekordodott dönött, majd eladtam amikor visszament 5 forintot, és ebből kerestem némi plusz pénzt. Nem láttam a hibát a stratégiában. Most látom amikor elszállt a az eur árfolyam, kiütött minden short, és én meg pontosan a ha-elemkedik-veszek-hozzá stratégiával egy szép nagy bukót generáltam.
 • Péter
  Pont jókor jött ez a cikked. Fontolgattam, hogy érdemes-e mostanában ‘bevásárolni’, de most ez az írásod megerősített abban, hogy jelen helyzetben sokkal többet ér az a pénz 18 havi tartalékként, mint hogy befektessem és aztán nézzem, ahogy esetleg elolvad.

  Verem a fejem a falba, hogy nem adtam el a masszívan emelkedő részvényeinket még az első vírusos hírekre, na azzal a sok pénzzel a kezemben nem félnék most bevásárolni. De az utolsó pár milliónkkal inkább nem.

 • DrAtom
  Nagyon jó írás, köszönjük!
  Azonban engem nem bátortalanított el, a vagyonom egy nevetséges részével (<1%), aminek a teljes elvesztése egyáltalán nem ráz meg, beléptem a tőzsdére. Most pár hónapig nézegetem, olvasgatok, aztán döntök, hogy a maradék likvid tőkém (nem vésztartalék, nem állampapír, nem célszerűen félretett pénz) egy részével mit csináljak. Magamnak a vagyonom max. 5%-ában húztam meg a határt a következő 2 hónapra, ha minden marad (állásom stabil, van tartalék bőven). Remélem nem vagyok felelőtlen így.
 • Brexit
  Ahogy a másik cikk alá is írtam, nagyon szép lenne befektetni válság idején, ha nem lenne árfolyamkockázat..de így ha valaki most vált eurot vagy dollárt, akkor az emelekedést megeszi a későbbi forint erősödés
 • mapmap
  Üdvözlök Mindenkit!

  Én az az ember vagyok, aki még pont (pár héttel ezelőtt) beleesett a BVH-MÁP+ befektetésbe és természetesen most bizonytalan vagyok. Nem vagyok gyakorlott befektető, inkább egy egyszerű laikus, aki sokszor olvasta a BVH és MÁP+ befektetés cikkeket és azok alapján a számítások alapján felvette és befektette.
  Tudom, hogy a cikk főként részvényekről szól, de mégis a cím ihletett (vagy inkább megrémisztett).
  Honnan fogom tudni, ha baj van és ki kellene vennem idő előtt? Nem akarok pánikolni (tudom hogy nem szabad:)),de ez a család részére nagyon nagy pénz még akkor is ha nem terveztünk hozzá nyúlni 5 évig. Mi történhet az állampapírokkal ha bedől a világgazdaság? Ki mit javasolna az én helyzetemben? Most tettem be, már vegyem is ki és tegyem a párna alá?
  Előre is megköszönöm, ha tudtok bár biztató szót mondani egy olyan embernek, aki nem a befektetésekből él.

 • LM

  Pénzügyi alapfogalmak és alapismeretek témában nekem nagyon sokat segített Niall Ferguson: A pénz felemelkedése (Ascent of Money). Olvasmányos, pontos de nem akadémikus és aktuális.
  Befektetési keretrendszer és gondolkodásmód kialakításában pedig András György: Lusta portfolió.
  András György bármelyik könyve nagyon hasznos de a Lusta Portfolió az mindenképpen alapmű.
  A klasszikusok (nem túl olvasmányosak) közül pedig Benjamin Graham: Intelligens befektető vagy Warren Buffett írásai elég jók.
 • Lustaetf
  Jelenleg igy nez ki a portfoliom:

  IVV, HDV, EUDV, XDND, es egy kis IYR.

  Lassan vennék SPYD-ot és, de nem vagyok biztos benne, kell ide egyaltalan?? Vagy inkább egy euros etf lenne jo?

  Szivesen olvasnek egy brainstormingot valaki hozzaertotol. 🙂

 • naa
  A piac előbb utóbb megtanít, hogy mindenki szerényebb legyen.
  Én se vagyok már mai csirke, mégis voltak most olyan komolyabb veszteségeim, amik könnyen elkerülhetők lettek volna akár a saját elveim és stratégiám betartásával, kicsit több odafigyeléssel.
  És a legrosszabb, hogy aki megégeti magát, utána a szükségesnél sokkal óvatosabb lesz, és akkor sem száll be, amikor már kéne…
  Ami a gond, hogy ellentétben az egyéb sok hűhó semmiért mondvacsinált problémákkal, ez a mostani nagyon is valós krízis és nem is nagyon látszik a vége egyelőre, ezért a szőnyeg alá söprés és a kapzsi horda hangulatváltozása most nem igen segít…
 • Kepe
  ,
  Én nem nevezném magam hozzáértőnek, csupán érdeklődő befektetőnek aki az elmúlt 10 évben sokat olvasott a befektetésekről.
  Én kivárnék a helyedben.
  Nem tudom milyen összegeket fektettél be, nekem az az elvem ami eddig bevált hogy mindent amennyire lehet próbálok egyszerűsíteni. A lehető legkevesebb alap, alacsony költségű az etf-ek vásárlása, amik azért likvidek , alacsony brókerdíjak.
  .Évente egyszer májusban módosítom a befektetéseimet.
 • Lapaj
  “Jelenleg albérletben élünk, kb. egy lakás ára van állampapírban. Riogatnak az elszálló inflációval meg az állampapír kamatok/visszaváltási kondíciók megváltozásával, nem tudom mi lenne a jó lépés, kivenni”

  Nem tudom ki volt képes rávenni titeket, hogy államkötvénybe fektessetek és inkább lakjatok albiban, de mindegy is… az biztos hogy beletenyerelnék az arcába lábbal… borzalmasan átvertek… lakhatást áldozni, hogy egy maffiakormány kötvényét vedd, akik semmitől nem riadnak vissza bármire képesek. Nem akarlak riogatni, de legkésőbb 8 nap múlva szinte biztos, hogy katonai terrordiktatúrát vezet be ez a náci őrült diktátor. Addigra nem ártana, ha kimentenéd nem csak államkötvényből, de még az országból is a pénzed, sőt lehetőleg saját magad is…mert a vasfüggöny ereszkedik szépen lassan de biztosan… ez a vírushisztéria tökéletesen a kezére játszott,nyilvánvalóan nem véletlenül…

 • dmry
  ne áltasd magad, csak a minimumot tedd bele, nézd a mozgásokat, reagálj, mert másnapra a zöme szét fog esni, és így tovább. . .
  szembesítsd magad a tényekkel, ha bírod, csináld, de időnek előtte ne építs rá se pro, se kontra!
  csak ma +1- től -8% a futures
  részemről ennyi

  ja, és 1 kegyetlen közhely:
  felnőttként, a saját döntéseidért,Te vagy a felelős, még ha mások véleményére is alapozva hoztad is meg azt!

 • matetoth

  sok lesz az izauratévéből, nem?
 • emberes
  Ennyi erővel: minek vettek volna lakást/házat, hiszen azt is bármikor elvehetik tőlük.
 • Marci
  A dotkom lufi okozta válság idején az ingatlan menekülő befektetés volt. Nőtt az ára. Most, amikor szakad az összes tőzsde, sok minden nem marad. Arany? CHF? Gyógyszer? IT? Vagy talán mégis az ingatlan? Egy biztos: minden, ami online, “e”, az most sokat fog bővülni/fejlődni/nőni.
 • Janos82
  :

  szerintem ezt nehez megjosolni. Az IT amugyis brutalisan jol ment eddig is ( a szotverfejlesztok kb nyugati bereket keresnek mar most is Budapesten), nem tudom, hogy ez tudna-e meg ugy sokat bovulni, hogy kozben minden mas a foldbe all. Persze ez se lehetetlen.
  Viszont azon gondolkoztam, hogyha 1-2 ev mulva elmulik a viruspara valamiert, akkor a most nagy csapast elszenvedo szektorok tuleloi nagyon jo helyzetbe fognak kerulni. Alig lesz konkurenciajuk, raadasul az emberek kiehezettek lesznek a termekeikre.

 • Marci
  “az emberek kiehezettek lesznek a termekeikre”

  Nagyon igaz. Bár 9/11 után évekig nem jöttek az amcsik, ezért sokan váltottak (Váci utcai üzletek, stb.) Kérdés, a pánik utóhatása meddig tart.

 • Andru
  Nekem befektetni való pénzem még messze nincsen. Épp mostanság elmélkedtem, hogy esetleg egy részét áttenném MÁP-ba, de asszem pont nem aktuális. Ott jó helyen van, ahol eddig is volt (Cetelem Takszámla), ha kell, kéznél van.

  Én igyekszem ezt a dolgot külön kezelni: a járványhelyzet végével a gazdasági helyzet nem fog váratlanul fellendülni, legalábbis szerintem.