Warren Buffett befektetési tanácsai

Warren Buffett a huszadik század legsikeresebb befektetőjeként vonult be a történelembe, a magánvagyona alapján az Egyesült Államok második leggazdagabb emberévé vált.

Sokan szeretnék követni a nyomdokait, ő pedig szívesen megosztja a befektetési tanácsait az érdeklődőkkel. A tanácsai teljesen egybevágnak azokkal az elvekkel, amit sokan követnek a befektetéseik során.

Ezekből válogattam ki néhányat a számotokra.

– Válaszd a részvényeket és gondolkozz hosszú távon. Az amerikai gazdaság minden hullámvölgy és buborék ellenére hosszú távon jól teljesít, ezért érdemes amerikai cégek részvényeibe fektetni. De csak akkor, ha tényleg hosszú távon gondolkozol. “Ha nem akarod legalább tíz évig megtartani a részvényeidet, még 10 percig se fektess beléjük.”

– Felejtsd el a részvényeid vagy alapjaid árfolyamát és ne nézegesd azokat naponta. “A meccset azok a játékosok nyerik, akik a pályát figyelik és nem azok, akik le sem tudják venni a szemüket az eredményjelző tábláról. Ha hétvégén tudsz létezni a legújabb árfolyamadatok nélkül, próbáld ki ugyanezt a hétköznapokon is.” (A piaci hírekre való reagálás szinte biztos, hogy veszteséget okoz. Erről itt írtam már: Inkább hagyd békén a befektetéseidet.)

– Ne akarj okosabb lenni, mint mindenki más. Mindenki a jövő Google-ét és IBM-ét keresi, azokat a cégeket, amiket most olcsón meg lehet venni és hosszú távon elképesztő árfolyam-növekedést fognak produkálni. Ezt hívják angolul “stock picking”-nek. Warren Buffett szerint ezt az átlagbefektetőnek el kell felejtenie, mert ha csak az esetek felében fogsz tévedni, az már nagyon jó arány lesz. Azt ajánlja, fektessen mindenki a lehető legalacsonyabb költség mellett indexkövető részvényalapokba, például vegye meg az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex mind az 500 részvényét egy alapon keresztül. Ahogy mondja, van rendes munkád, inkább törődj azzal és spórolj meg ne csak időt, de kereskedési költségeket is azáltal, hogy a lehető legegyszerűbben fektetsz be.

Buffett szerint ha ezt a tanácsát megfogadod, a veled egy időben befektetők 90%-ánál jobb profitot fogsz elérni 10 év alatt. (Erről már írtam itt: Ki akar átlagos lenni?)

– Ne spekulálj. “A fej-vagy-írás játékosok fele nyer az első feldobás után, de egyiknek sincs esélye megtartani a nyereményét, ha folytatja a játékot. Ha egy értékpapírnak felment az ára a közelmúltban, az még nem ok arra, hogy vegyél is belőle.”

– Ne akarj gyorsan meggazdagodni. Felejtsd el a felkapott, divatos befektetéseket (mindig vannak és lesznek felkapott témák, akár a biogenetika, akár kínai ingatlanalapok, vagy bármi más), főleg ha nem is értesz az adott területhez. “Ha valaki gyors hasznot ígér neked, a válaszod egy hasonlóan gyors elutasítás legyen.” “Ha olyanba fektetsz, amihez nem értesz, az nem több, mint szerencsejáték.”

– Felejtsd el az úgynevezett szakértők tanácsait. “Az előrejelzések sokat elárulhatnak az előrejelző személyéről, de semmit a jövőről. Az üzleti életben csak a visszapillantóban láthatsz jól, a szélvédőn előre szinte soha. Nincs ember, aki meg tudná mondani, mi következik holnap. A szakértők teletömhetik a füledet az előrejelzéseikkel, de a pénztárcádat soha.” Erről bővebben már itt írtam: Akik tudják a jövőt.

– Először magadat fizesd ki. Az amerikaiak fele a fizetésük maximum 5%-át teszi félre, 18%-uk pedig egyszerűen semmit. “Soha ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Kifizeted a lakáshitelt, a számlákat, vásárolgatsz és étterembe jársz és már nem is lesz miből félretenni. Ahogy a bruttó bevételedből befizeted az adót, ugyanúgy tedd félre a megtakarításod is és ami az adó és a megtakarítás után marad, az a te nettó fizetésed. Ezt oszd be a lakáshitelre, a számlákra, a vásárlásokra és a szórakozásra.”

– Szabadulj meg a hiteleidtől. Ahhoz, hogy tudj félretenni, először a hiteleidtől kell megszabadulni, mert az azokra fizetett kamatok teszik a pénzügyi életedet egy sok helyen szivárgó bárkához hasonlóvá. A szivárgó réseket pedig újabb és újabb hitelekkel igyekszel pótolni. Így te is egy leszel az amerikai népesség 76%-ából, aki minden hónapban fizetéstől fizetésig él és a fizetése arra elég, hogy ezeket a szivárgó réseket minden hónapban betömködje.

– Költs okosan. “Ha olyan dolgokat veszel, amire nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amire szükséged lenne.”

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

83 hozzászólás

 • jurta
  “Az amerikai gazdaság minden hullámvölgy és buborék ellenére hosszú távon jól teljesít”

  “Azt ajánlja, fektessen mindenki a lehető legalacsonyabb költség mellett indexkövető részvényalapokba, például vegye meg az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex mind az 500 részvényét egy alapon keresztül.”

  Ha én lennék ő, akkor én meg azt hirdetném a világnak, hogy fektessen mindenki a BUX-ba. Ettől a magyar gazdaság valóban igen jól teljesítene. 🙂

 • Homeropata
  Emlékszem múltkor írtad Miklós, hogy jó befektetés Ausztrália. Most olvastam, hogy Warren számára is eljött az idő, hogy oda befektessen. 🙂
  bbc.com/news/world-australia-33160690
 • Maci
  Kiszámoló! Ezekkel a tanácsokkal egyet is értesz, egytől-egyig?
 • Kiszamolo
  Igen
 • Kiszamolo
  Jurta, a gazdaság teljesítményét tükrözi a részvények árfolyama és nem fordítva.
 • Topfly
  Buffet nem hazafiasságból, hanem nagyon átgondolt racionális érvek alapján ajánlja az USA értékpapírpiacát. Ha az utóbbi 200 év történelmét nézzük az USA az az állam amelynek a területén nem volt háború, puccs, forradalom, államosítás és az értékpapírpiaca nagyon likvid és transzparens. A világon nem igazan tudsz más államot mondani hasonló feltételekkel, a hosszútávú befektetések sikeréhez fontos ez a stabilitás.

  Lehet ajánlgatni a BUX-ot, de amikor a potenciális befektető megkérdezi milyen teljesítménye volt a Magyarországon az értékpapírpiacnak vagy magánnyugdíjpénztáraknak azt a válasz fogja kapni, hogy volt idő amikor az összes részvényt államosították, néhány éve meg a magánnyugdíjra félretett pénzeket kobozták el. Magyarország sajnos pont nem az az ország ahol hosszútávú terveket lehet csinálni. Ahogy Zsidai Viktor is mondta ez egy haramia ország.

 • Topfly
  Ausztrália nem rossz választás, de értépapírpiaca tul pici az USA-hoz képest, az ausztrál gazdaság meg túlságosan is függ különböző természeti kincsek kiaknázásától. Az utóbbi 100 évben valóban jobban teljesített az ausztrál értékpapír piac, mint az USA piaca, de ez főleg átmeneti konjunkturális tényezőknek köszönheti. Hosszútávon a legfontosabb dolog a gazdasági fejlődés szempontjából az innováció, az meg egyértelműen az USA-ban a legerősebb. Valahol azt olvastam, hogy a világ szabadalmainak az 50%-át az USA-ban jegyzik be, de sokszor máshol bejegyzett szabadalomból is az USA-ban lesz igazán sikeres tőzsdei story.
 • Kiszamolo
  Topfly, amiért nekem tetszik, az az egészséges gazdasága. Államadósság alig (USA 110%), egészséges infláció és normális alapkamat.

  Demográfiai válság nincs, sőt.

  Szerintem jelenleg a legegészségesebb ggazdaság az egész nyugati világban.

 • armogur
  magánnyuggerpénztárhoz: nem, nem kobozták el azt a pénzt, hanem az emberek nem akarták megtartani! ez hatalmas különbség! én is tudatosan nem akartam maradni, méghozzá azért, mert a meg nem nevezhető fajtájú/származású párt a 90-es években erőszakkal kényszerített bele engem, úgy, hogy utána a bruttó bérem nagyjából 1.5%-t (lehet nem pontos a szám) vonták utána az államiba. mivel ez elképesztő lyukat ütött a nyuggerkasszán a maradékot hitelből pótolták! meg még 13. havi nyuggerdíj, stb…
  de nézd csak meg a 2000-es évektől hogyan alakult az államháztartás hiánya a GDP %-ban, úgy, hogy még 2010-ig hihetetlen mennyiségű állami vagyont herdáltak el!
  na ezt az ocsmányságot törölték el, hála a jó égnek.
 • Topfly
  valóban számok alapján Ausztrália látszik a legegészségesebb gazdaságnak, de nagy a függősége például a bányászattól. Ha bármikor beüt egy krach és nem veszik továbbra az ausztrál szenet és stb. hirtelen nagy gond lehet. Ausztrália például nagy gondban van, mert Kína vámokat vetett ki az erősen környezetszennyező ausztrál szénre és egyre jobban át akar állni a megújuló energiákra és a földgázra.

  Egy jól diverzifikált portfólió része lehet Ausztrália is, de az USA részvényekkel sokkal jobb diverzifikációt lehet elérni. Lehet nagy az USA államadóssága, de ez egyrészt saját valutában van, ami azt jelenti, hogy nem állhat elő olyan helyzet, hogy hirtelen elfogynak a devizatartalékok, másrészt az S&P 500-as indexben szereplő cégek inkább számítanak multinacionális cégeknek, mint amerikai cégeknek, azaz a teljesítményük a világ teljesítményéhez van kötve.

 • Zabalint
  Én egyedül az önkifizetéssel nem értek egyet. Ez csak azoknak jó tanács, akiknek kifolyik a zsebükből a pénz, és ezt csak szigorú önszabályozással tudják elkerülni. Ha racionálisan gondolkodunk, ez nem optimális, hiszen nem minden kiadás fix havonta, ha épp a havi fizetésem harmada elég egy lightos hónapban, akkor miért költsek többet, ha egy másik hónapban meg többet költök a fizetésemnél, minek aggódjak, ha éves átlagban megvan a cél, és minek éljek abban a hónapban kenyéren és vizen, csak mert sok az ahavi egyszeri kiadás.
 • Gábor
  Azért megvan a kockázata annak is, amikor mindenki indexekbe fektet, mivel ennnek megfelelően olyan részvényeknek is nő az árfolyama amelyik cégnek a gazdasági teljesítménye esetleg nem indokolná, és jönnek a meglepetések. Lehet, hogy egy USA piacon ez nem jelentős, de egy kissebb országban már tudhat problémát okozni.
  A részvények árfolyama ritkán tükrözi a gazdaság teljesítményét, sokkal inkább a spekuláció árfolyamát tükrözi, tehát a várható teljesítményét. Emiatt is van, hogy nagyon sokszor nem abba az irányba mozog a tőzsde mint várják a háziasszonyok, és vesztenek nagyon sokat.
 • szárnyas freivadász
  : “az USA területén nem volt háború”

  Legelső, ami eszembe jut, az az Észak-Dél polgárháború. Meg hát Texasért is volt egy kis csetepaté a mexikóiakkal. De ha az indiánokat nem tekintjük embernek, akkor tényleg nem sok háborújuk volt saját területükön.

  Puccs: igazából volt az is, mert amikor Lincoln lelőtték, szó volt a külügyminiszter és az alelnök megtámadásáról is.

 • Horváthné Éva
  “Azt ajánlja, fektessen mindenki a lehető legalacsonyabb költség mellett indexkövető részvényalapokba, például vegye meg az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex mind az 500 részvényét egy alapon keresztül.”

  Kiszámoló! Hogyan vehetem ezt meg? Hova menjek?

 • Nemo99
  A fenti gondolatokkal – hagyjuk az aktív portfóliókezelést/stock picking-et; a lehető legalacsonyabb díjú indexkövető termékeket preferáljuk, ne piszkáljuk a befektetéseinket, stb. – nagyon összhangban van az alábbi blog (angol):
  jlcollinsnh.com/stock-series/
  Akit esetleg részletesebben érdekel a mit-hogyan rész is…
 • Átlagparaszt
  Nekem azért vannak fenntartásaim a lusta portfóliókkal -vedd meg, és tartsd jó sokáig- szemben. A most legjobban teljesítő bef. alapom esetében például ha 2000-ben vettem volna belőle, tíz év múlva a befektetett pénz alig felét kaptam volna vissza. 2014 közepéig kellett volna várni, hogy nullszaldós legyen a befektetés. Persze aki 2008-ban vett belőle, az mostanra megháromszorozta a pénzét.
  Aki már ötven felé közelít, mint jómagam, az nem legyintget olyan könnyedén, hogy semmi baj, kiülöm azt a 10 évet, amíg egy nagy bessz után megint jön a hossz a tőzsdéken. Vagyis szerintem néha azért nem árt ápolgatni a portfóliót.
 • Kiszamolo
  Én se mondtam, hogy csak ausztrál részvényt vegyél.
 • Zabalint
  Nekem a legnagyobb bajom az indexkövető alapokkal az, hogy az átsúlyozásokon sokat buknak. Érdemes lehet olyan stratégiát kidolgozni, ami ezt használja ki, azaz azokat a helyzeteket, amikor az indexkövetők vételi vagy eladási kényszerben vannak.
 • Piros Pista
  Átlagparaszt: Szerintem, akinek nincs 10 éve befektetni az tényleg ne fektessen részvénybe (az indexek is azok). Az állam által kínált Bónusz, Prémium kötvények még mindig nem rosszak és alacsony kockázatúak. A lusta portfólió sem arról szól, hogy néha ne nyúlj bele pl. a kötvény/részvény arányba. De alapvetően a 60/40-es szabály egész jól kiegyensúlyozza a dolgokat. Önkéntes nyugdíjpénztárakban vannak is ilyen portfóliók, nyugdíj előtt 10-15 évvel nem egy rossz választás szerintem, cserébe ETF jellegű a költséghányad (0,25-0,5% saccra 15 évre attól függően, hogy mennyi a saját befizetés). Attól függően, hogy mikor mennyi pénzre van szükséged a kettő befektetési formát használva megfelelően tudod kezelni a likviditásod. Ha meg változtatni kell a portfólió összetételén az 5-6 féle önkéntes nyugdíjpénztár variáció egy átlag befektetőnek elég.
 • jurta
  ,
  Azt akartam kifejezni, hogy olyan emberek szavától vagy döntéseitől, mint W. B., az árfolyamok sem teljesen függetlenek.
 • antenna
  Azzal a dumával védték jól meg az emberek nyugdíját, hogy a nyugdíjpénztárak eltőzsdézik azt. Ehhez képest a pénztárak tavaly is hoztak átlag 6-8-10%-ot, a most lenyúlt 3000 milliárd viszont rohadtul fog hiányozni 30 év múlva. Persze akkor ezek a nagyon tehetségesek már sehol nem lesznek. Szerintem pisztolyt tartottak a polgárok fejéhez, így bíztatva őket a helyes döntésre. Tudod, mi lett azzal a pénzzel? Mások sem…
 • Géza
  ezek persze jó tanácsok kispénzű kisembereknek. De nem a meggazdagodás útja. Felteszem, Buffett úr sem így gazdagodott meg. A pénz- és tőkepiacokon csak spekulációval lehet jelentős hozamot elérni. Az pedig sajnos kockázattal jár.
 • Topfly
  lehet, hogy te önként adtad oda a magán nyugdíjpénztári megtakarításodat, de tőlem zsarolással vették el a magánszámlámon lévő pénzt! Azt mondták, ha nem adom oda a pénzt nem kapok állami nyugdíjat! Amikor a komcsik elvették az emberek földjét papíron akkor is mindenki “önként” lett a TSZ tagja. Köszi, de én nem kérek az ilyen “önkéntes” vagyonelkobzásból! Inkább olyan országba szeretek befektetni, ahol a magántulajdon szent és sérthetetlen!!

  Pár év múlva ha megint nagy lesz az államdósság mihez fognak hozzányúlni? Elveszik a bankszámlán és az értékpapírszámlán lévő befektetéseket?

 • Topfly
  az hogy nem volt háború az USA-ban a Amerikai Polgárháború utáni időszakra értettem. Két világháborút is végigélt az USA úgy hogy emberek nem vesztették el a vagyonukat, házukat és a jövőre nézve is a legbékésebb perspektívával rendelkező régió.

  Európában mostanában 10 évente van háború (Dél szláv, ukrán és stb.), Afrikában folyamatosak a konfliktusok, Dél-Amerikában 5-10 évente csődbe megy egy ország és államosítanak eszközöket, Ázsiában meg sok a diktatúra, amelyeknek az összeomlása, hirtelen elsodorhat minden. A legnagyobb veszélyt egy kínai forradalom hordozza magában. Most nagyon stabilnak néz ki a kínai kommunista párt helyzete, de ez csak addig lesz így, ameddig lesz gazdasági növekedés. Az első gazdasági válságban viszont kitörhet a forradalom!

 • Baltas
  Ez melyik konyv alapjan van, amit L. Cunningham vagy amit P. Bevelin irt?
 • Piros Pista
  Géza: nem rég kiszámoltam, hogy 4%-os reálhozammal a megtakarítás reálértéke 18 év múlva fog dupla annyit érni. A meggazdagodás útja a spórolás és az ember képzettségének folyamatos fejlesztése szerintem. Meg nyilván képesnek kell lenni arra, hogy kihasználj más embereket, mert azokban a munkakörökben lehet jó pénzt keresni. pl. befektetési tanácsadó, beszerzési munkatárs, értékesítő munkatárs, csupa emberi lelket megterhelő munka. Nyilván van köztes út, de az embernek meg kell határoznia, hogy mit is akar. Ez a kisemberek útja, de legalább mi választjuk meg, hogy mit is akarunk. A pénz csak egy erőforrás, még ha jól is kell bánnunk vele. 😉
 • be*frugal
  hol lehet venni reszvenyindexet, amcsi s&p500 pl.? alacsony koltseghanyaddal? csak egy tipp: VTSAX, ill annak ETF valtozata. alacsony koltseghanyad, a vanguard alapba bevasarlassal tulajdont szerzel a cegben is (ergo nem profitorientalt a ceg mint a nagy tobbseg). brokerceg meg, a legkoltseghatekonyabb egy diszkont broker, kozvetlen az amcsi piacon, ahonnan a magyarokat meg nem tiltottak ki hala kedves honfitarsainknak akik esetleg egy margin call-t nem csengettek be miutan idiotan jatszottak. diszkont brokert nem irnek, de van egy par, van pl. egy amit egy kivandorolt magyar emberke alapitott a hetvenes evekben. eleg jo arakkal.
 • Stanlee
  Habar nem tudok teljesen egyet erteni a Buffett altal letrehozott tozsden kereskedett reszveny portfolio osszetetelevel, mindenesetre tisztelem azert, hogy nagyon kis csapattal akkora cegbirodalamat kepes vezetni, amit az evek soran osszehozott. Az altala felvasarolt cegeket meghagyja a ceget sikerre vivo vezetoi strukturaval, ahol tudja, nem kerulnek be az emberei a vezetosegbe, hogy rendet tegyenek, a meglevo sikert ado modszereket atalakitsak. Kicsit regimodi befekteto, nem tart a techcegek reszvenyeibol, de ez is ertekelendo benne, mivel tartja magat az elveihez. Oskovulet, nyugdijba vonulhatna, hogy elvezze azt, amit elert, de kar lenne erte.
 • szárnyas freivadász

  Az amerikai polgárháború nem kétszáz éve volt. Egyébként az USA-nak a földrajzi elhelyezkedése is szerencsés. Egyszerűen túl messze vannak ahhoz, hogy bombázzák a városokat. (Mondjuk az ICBM-ek ellen ez már nem túl hatásos)

  ‘a jövőre nézve is a legbékésebb perspektívával rendelkező régió”
  A mexikói drogháború jelentős problémát jelent nekik is. Ha összeomlana a mexikói kormány, ott is több tízmillió menekül árasztaná el az USA-t.

  “Európában mostanában 10 évente van háború (Dél szláv, ukrán és stb.)”
  De mondjuk ez a nyugati részre nem érvényes. És egyesek szerint Bécs keleti külvárosainál Európa határa.

  “Dél-Amerikában 5-10 évente csődbe megy egy ország és államosítanak eszközöket, Ázsiában meg sok a diktatúra”
  Nekem ez olyan Bukarest-Budapest összekeverésnek tűnik. Afrika és Ázsia esetén több tucat ország több száz millió lakosát nem lehet ennyire általánosítani.

 • Nemo99
  @horvathne-eva
  Tudomásom szerint Vanguard alapokba fektetni most a legolcsóbb a xxxxx. Nemrég bővítették Vanguard ETF-ekkel a kereskedési listájukat kérés(em)re:

  Vanguard Total Stock Market ETF; VTI; ISIN: US9229087690
  Vanguard S&P 500 ETF; VOO; ISIN: US9229083632
  Vanguard Europe Pacific ETF; VEA; ISIN: US9219438580
  Vanguard Emerging Market ETF; VWO; ISIN: US9220428588
  Vanguard European ETF; VGK; ISIN: US9220428745
  Vanguard Total Bond Market ETF; BND; ISIN: US9219378356

  0 Ft számlavezetési díj és 0,2% min. 2 USD a vételi/eladási díj. TBSZ játszik.
  Azért ha valaki tud olcsóbbat szóljon! 🙂

 • Topfly
  Felesleges a sok magyarázkodás, ha megnézed hol nem veszthetted el a pénzedet néhány emberöltő alatt háború, infláció, államosítás és stb. miatt, akkor csak USA, Nagy Britannia, Ausztrália és még néhány állam lesz a világban, de ezek közül messze az USA piaca a legalkalmasabb jó diverzifikált portfólió kialakítására.

  Nyugat Európában most viszonylagos béke van, de ki tudja mi lesz ha szétesik az EU.

  Ha bizonytalan világ lesz szintén az USA fog kikerülni nyertesként a folyamatból, mert nekik van a világon a legerősebb hadseregük és legfejlettebb technológiájuk.

  Nem véletlen, hogy a dollár még mindig messze a legjobban elfogadott nemzetközi valuta és a világkereskedelem, jegybanki tartalékok és stb nagy része is dollárban van.

 • Laci
  egy nyugdij alap mennyire versenykepes a privat befektetesekkel ha a munkaltato hozzarak ugyanannyit amit te raksz bele havonta ill az allam az altalad betett osszeg 40%at adomentesen hozzarakja a fizudhoz(vagyis ugy veszed fel h nem adozol utanna)
  37 eves leszek szal kb meg 30 ev van hatra
  jelenleg olyan szabaly van hogy 55 evesen a 25%hoz adomentesen lehet hozzaferni, ill 65 evesen lehet igenyelni a folyositast. orokolheto.
  a nyugdijalap elvileg alacsony kockazatu termekekbe fektet be, nem talalok kimutatast de szerintem evi 1%nal tobbre nem nagyon szamithatok. UK-rol van szo, az inflacio 0 korul jelenleg.
  szal hozza nem ferek viszont adomentesen kamatozik, ha en veszek sajat reszvenyt az utan 40%ot adozok a nyeresegbol ha van. ha barmi egyebbe fektetem akkor egy bizonyos osszeg felett szinten. pl ingatlanberbeadasbol 2500 font felett mar 40% az ado.
 • Laci
  szal ez az egyszeri 140% bonusz a betett osszegre ill a hosszu tavon 1%koruli hozam megeri egy mondjuk 4%os befektetessel szemben? ha a celja nyilvan a nyuggerkerdes megoldasa.
 • Kiszamolo
  Nemo, a sok brókercsőd előtt sem reklámoztam kicsi, magyar tulajdonú brókercégecskéket, és mint kiderült, jól tettem.

  Ezután sem fogok.

 • Zoli
  Sziasztok!
  Én is lelkes olvasója vagyok Warren Buffett-nek.
  Talán a kedvenc szavaim tőle:
  „Mindegy, hogy zokni vagy részvény, jó minőségű árut akkor szeretek venni, ha árleszállítás van.”
  Én is teljes mértékben egyetértek ezekkel a szavakkal.
  Köszönjük ezt a remek összeállítást is!
  Üdv.
  Zoli
 • Stanlee
  Nem ismerem az angliai szabalyokat, de nem hiszem, hogy felso limit nelkul adna a munkaltato es a kormany a magannyugdij-elotakarekossagi befizeteseidhez tamogatast. Jarj utana, hogy mennyi a maximum, amit evente ad a kormany, es merlegeld, hogy ezt 30 evig biztosan adni fogja-e… A nemeteknel van felso hatar evente, igazabol azert nem is olyan vonzo, mert annyira rosszul teljesito alapokba helyezik a penzt, hogy csak es kizarolag az allami hozzajarulas bezsebelese miatt eri meg. Van hasonlo megtakaritasi forma a mostani munkaadomnal, kemeny 6 eurot kapok havonta, en ugyanennyit rakok hozza, a bank, ami meg kezeli a zsetont levon havonta 1 eurot, szoval havonta megtakaritok kemeny 11 eurot a nyugdijamra, de legalabb egy jo kis MSCI World Index ETF-el csapatok, es max egy doner arat hozza a nagy megtakaritas 🙂
 • szárnyas freivadász

  Az ilyen példák egy kicsit survivorship bias-nak tűnnek. Ha Oroszországnak jön ki a lépés, akkor ma Varen Buffettovicsot dicsérnénk. Honnan tudtuk volna 50 vagy 100 éve előre, hogy melyik országba érdemes befektetni? Egy befektetésnél nem az ország múltját vesszük meg, hanem a jövőjét.

  Azt ajánlják, hogy a befektetési alapoknál figyeljünk a survivorship biasra. Az országoknál ne?

 • pez

  Mibe fektet a nyugdíjalap? Gondolom államkötvényekbe, és akkor a portfóliód kötvény részét letudhatod nyugodtan ezzel, közben ki tudod használni az igen szép bónuszt és az jövedelemadó-kedvezményt, amit máshogy nem tudsz.
  A 40%-is jövedelemadó sávban vagy, nem lehet gond félretenni a fizuból ISA-ba, ahol egyrészt el tudsz érni mindenféle befektetést a bankbetéttől a részvényekig, másrészt további adókedvezményekhez jutsz a befektetéseidre (kamat-, osztalék-,árfolyamyereségadó). Az Egyesült Királyságban könnyűszerrel találsz brókercégeket akik kínálnak Vanguard ETF-eket, nagyon alacsony költségek mellett. Többféle devizában tudsz befektetni (GBP, Euro, USD) – ideálisabb helyzetben nem nagyon lehetnél Európában szerintem.
 • pez

  Kérlek köss össze (emailcím)

  Lacival
  //kiszamolo.hu/warren-buffett-befektetesi-tanacsai-2/comment-page-1/#comment-56257

  Nemo99-cel
  //kiszamolo.hu/warren-buffett-befektetesi-tanacsai-2/comment-page-1/#comment-56253

 • Péter
  Nemo99

  Hol érhetők el ezek a Vanguard alapok?

 • Kiszamolo
  Péter, mindenhol. KBC Equitas, Erste Bróker, Degiro, akárhol.

  Nemo olyan picike brókercéget ajánlgat, amiből három is csődbe ment idén.

  Inkább válassz megbízható nagy céget, pár száz forinttal több költségért.

 • Géza
  szerintem a számításod pontosan megerősíti, amit mondtam. Tegyük fel, hogy egy kisember félretesz egy évben 1 millió Ft-ot. Ebből lesz a számításod szerint 18 év alatt 2 millió (mai értéken) a 4%-os reálhozam mellett (ami azért már hordoz kockázatot, de valóban konzervativ befektetésnek tekinthető). Ez igen messze van a meggazdagodástól.

  A tőzsdén meggazdagodni csak spekulációval lehet. De akik ezzel megpróbálkoznak, azoknak is csak néhány tízezreléke lesz sikeres, a többiek jócskán buknak.

  Bár az induló vállalkozásoknak is jelentős része bukik, azért szerintem egy jó vállalkozási ötlettel sokkal könnyebb az anyagi jólétet megteremteni, mint pénz és tőkepiaci műveletekkel.

 • Topfly
  Az országok sorsa nem teljesen véletlenszerűen szokott alakulni. A múltból meg lehet figyelni néhány szabályszerűséget, amelyek nagy valószínűséggel a jövőre vonatkozóan is működni fognak.

  Ha egy országban stabilan működik a demokrácia és nincs nagy esélye, hogy külföldi ország sikeresen megtámadja, akkor nagy valószínűséggel 50-100 év múlva is stabil lesz. Ha viszont nem működik a demokrácia, az emberek csak populista politikusokat választanak vagy diktatúra van, akkor nagy valószínűséggel előbb utóbb olyan társadalmi feszültségek gyülemlenek fel, amelyek átcsapnak forradalomba vagy totális gazdasági összeomlásba.

 • armogur
  ha te félreraksz a nyugdíjadra, akkor azt mibe fekteted? példának okáért: K&H kötvény befektetési alap, ami óvatos besorolású, tavaly 11.673% százalékot hozott! nem volt nehéz akkor jó hozamot elérni, mikor a FED öntötte a lóvét a “piac”-ra!
  tartsa el mindenki a felmenőjét, így volt ez 90 évvel ezelőttig! én is eltartanám szívesen! ha csak azt a munkáltató által fizetett 28.5%-ot a bruttóm felett ideadnák és nem a nyuggerkasszát foltoznák vele, akkor a szüleimnek tudnék már most adni (nyugdíjas koruk előtt) majd 300 ezer forintot. ez bőven jobb mint amire számíthatnának!
 • armogur
  Topfly néhány észrevétel:
  1) A komcsi utódpárt az mszp (lásd névazonosság az mszmp-vel és leszármazottai, stb…)
  2) pont jellemzően alattuk nőtt iszonyatosan a GDP-hez mért államadósság, természetesen nem csak alattuk, de leginkább alattuk!
  3) akkor nőtt a GDP-hez mérten, mikor 5-6-7%-ot a GDP is nőtt!
  4) ráadásul ekkor adogatták el szép sorjában 1000 milliárdos nagyságrendben (természetesen széthúzva néhány évre) az állami vagyon nagyjábóli maradékát.
  5) cipruson is elvették (a meg nem nevezhetőek) az emberek pénzét (ugye emlékszel …)
  6) bár nem a kedvencem a jelenlegi kormányzat, de ennek ellenére mintha 80%-os platón lenne az uralmuk megkezdése óta az államadósság, mostanában meg inkább csökkenő, bár ez természetesen nem látszódik annyira erőteljesnek, de semmiképpen sem növekvő!
  7) 2014-es választáskor nem volt nagyon érzékelhető választási költségvetés.
 • Kiszamolo
  Nem politizáluk itt, de azért arra hadd hívjam fel a figyelmed, hogy 3.000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyont eltapsoltak, ami 14 százalékponttal azonnal tudta volna csökkenteni az államadósságot. Ennek ellenére nőtt az államadósság és nem csökkent. (Most kezdett kicsit csökkeni.)

  Ezen túl évente nem megy újabb 1,5%-nyi GDP a magánnyugdíjpénztárakba, mint előtte, így marha könnyű 3% alatt tartani a hiányt.

  Ezt a két dolgot szem előtt tartva semmivel sem csinálják jobban, mint az elődeik. És az nagy szégyen.

 • L70

  “7) 2014-es választáskor nem volt nagyon érzékelhető választási költségvetés”

  Hát a rezsicsökkentés, az smafu volt?

 • Kiszamolo
  Meg a nyugdíjasoknak bőven az infláció felett emeltek nyugdíjat. Sikerült visszacsempészni pár év alatt a 13. havi nyugdíjat a trükkös emelésekkel. 3 millió nyugdíjas jobban él, mint hat éve.
 • antenna
  Nem igazán tudom, mire írtad az előbbit. De sokkal egészségesebb lenne, ha nem a felmenőinket kellene eltartanunk, hanem magunkat. Ehhez kellett volna a manyup rendszer, ezt a lábat rúgták ki alólunk. Az időseket nem fogják tudni eltartani a fiatalok, mert nem lesznek hozzá elegen. A magyar átlagfizetés jelenleg bruttó 246.000Ft, ennek a 28,5%-a 70.000Ft. Nem az egyedi jó fizetésekből kell kiindulni, hanem az átlagból. És mi történik, ha ne adj isten az eltartó, vagyis a gyermek elhalálozik? Akkor utcára kerülnek az öregek és éhen halnak? Vagy ha rosszban van a szülő és a gyerek? Kirúgják a gyereket, közmunkás lesz?
  Ami régen működött és megfelelt, nem biztos, hogy ma is jó. A jurtából is átköltöztünk a tégla épületekbe. A gyerekek ma már elköltöznek otthonról, bár sok szülő azért épít böszme nagy házat feleslegesen, hogy majd az emeleten fognak élni a kölykök. Hát, nem épp.
 • armogur
  az a 3000 milliárd nagy része azoknak ment, akik 97 környékén a cocolistákat “megkérték”, hogy kényszerítsék bele az embereket abba a nyuggerpénztárrendszerbe. na ezért nem volt akkora nagy felháborodás külföldön, mint amekkorának kellett volna lennie ekkora összeg elsíbolásakor.

  ez már nem neked szól: amerikának meg nemsokára vége, duzzognak is most egy kicsit a kinajokra (lásd tajvan), oroszokra (lásd ukrajnában puccsal hatalomra juttatott félemberek), indiaiakra, bár aki bibliából idéz annak ezt pontosan tudnia kellene. szóval nemsokára nekik igencsak végük lesz, gazdaságostul, bankrendszerestül, mindenestül.