Warren Buffett befektetési tanácsai

2015-06-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Warren Buffett a huszadik század legsikeresebb befektetőjeként vonult be a történelembe, a magánvagyona alapján az Egyesült Államok második leggazdagabb emberévé vált.

Sokan szeretnék követni a nyomdokait, ő pedig szívesen megosztja a befektetési tanácsait az érdeklődőkkel. A tanácsai teljesen egybevágnak azokkal az elvekkel, amit sokan követnek a befektetéseik során.

Ezekből válogattam ki néhányat a számotokra.

- Válaszd a részvényeket és gondolkozz hosszú távon. Az amerikai gazdaság minden hullámvölgy és buborék ellenére hosszú távon jól teljesít, ezért érdemes amerikai cégek részvényeibe fektetni. De csak akkor, ha tényleg hosszú távon gondolkozol. "Ha nem akarod legalább tíz évig megtartani a részvényeidet, még 10 percig se fektess beléjük."

- Felejtsd el a részvényeid vagy alapjaid árfolyamát és ne nézegesd azokat naponta. "A meccset azok a játékosok nyerik, akik a pályát figyelik és nem azok, akik le sem tudják venni a szemüket az eredményjelző tábláról. Ha hétvégén tudsz létezni a legújabb árfolyamadatok nélkül, próbáld ki ugyanezt a hétköznapokon is." (A piaci hírekre való reagálás szinte biztos, hogy veszteséget okoz. Erről itt írtam már: Inkább hagyd békén a befektetéseidet.)

- Ne akarj okosabb lenni, mint mindenki más. Mindenki a jövő Google-ét és IBM-ét keresi, azokat a cégeket, amiket most olcsón meg lehet venni és hosszú távon elképesztő árfolyam-növekedést fognak produkálni. Ezt hívják angolul "stock picking"-nek. Warren Buffett szerint ezt az átlagbefektetőnek el kell felejtenie, mert ha csak az esetek felében fogsz tévedni, az már nagyon jó arány lesz. Azt ajánlja, fektessen mindenki a lehető legalacsonyabb költség mellett indexkövető részvényalapokba, például vegye meg az amerikai S&P 500 amerikai részvényindex mind az 500 részvényét egy alapon keresztül. Ahogy mondja, van rendes munkád, inkább törődj azzal és spórolj meg ne csak időt, de kereskedési költségeket is azáltal, hogy a lehető legegyszerűbben fektetsz be.

Buffett szerint ha ezt a tanácsát megfogadod, a veled egy időben befektetők 90%-ánál jobb profitot fogsz elérni 10 év alatt. (Erről már írtam itt: Ki akar átlagos lenni?)

- Ne spekulálj. "A fej-vagy-írás játékosok fele nyer az első feldobás után, de egyiknek sincs esélye megtartani a nyereményét, ha folytatja a játékot. Ha egy értékpapírnak felment az ára a közelmúltban, az még nem ok arra, hogy vegyél is belőle."

- Ne akarj gyorsan meggazdagodni. Felejtsd el a felkapott, divatos befektetéseket (mindig vannak és lesznek felkapott témák, akár a biogenetika, akár kínai ingatlanalapok, vagy bármi más), főleg ha nem is értesz az adott területhez. "Ha valaki gyors hasznot ígér neked, a válaszod egy hasonlóan gyors elutasítás legyen." "Ha olyanba fektetsz, amihez nem értesz, az nem több, mint szerencsejáték."

- Felejtsd el az úgynevezett szakértők tanácsait. "Az előrejelzések sokat elárulhatnak az előrejelző személyéről, de semmit a jövőről. Az üzleti életben csak a visszapillantóban láthatsz jól, a szélvédőn előre szinte soha. Nincs ember, aki meg tudná mondani, mi következik holnap. A szakértők teletömhetik a füledet az előrejelzéseikkel, de a pénztárcádat soha." Erről bővebben már itt írtam: Akik tudják a jövőt.

- Először magadat fizesd ki. Az amerikaiak fele a fizetésük maximum 5%-át teszi félre, 18%-uk pedig egyszerűen semmit. "Soha ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Kifizeted a lakáshitelt, a számlákat, vásárolgatsz és étterembe jársz és már nem is lesz miből félretenni. Ahogy a bruttó bevételedből befizeted az adót, ugyanúgy tedd félre a megtakarításod is és ami az adó és a megtakarítás után marad, az a te nettó fizetésed. Ezt oszd be a lakáshitelre, a számlákra, a vásárlásokra és a szórakozásra."

- Szabadulj meg a hiteleidtől. Ahhoz, hogy tudj félretenni, először a hiteleidtől kell megszabadulni, mert az azokra fizetett kamatok teszik a pénzügyi életedet egy sok helyen szivárgó bárkához hasonlóvá. A szivárgó réseket pedig újabb és újabb hitelekkel igyekszel pótolni. Így te is egy leszel az amerikai népesség 76%-ából, aki minden hónapban fizetéstől fizetésig él és a fizetése arra elég, hogy ezeket a szivárgó réseket minden hónapban betömködje.

- Költs okosan. "Ha olyan dolgokat veszel, amire nincs szükséged, hamarosan olyan dolgokat fogsz eladni, amire szükséged lenne."

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram