Pót bankkártya a telefonodban

Kellemetlen eset történt ma velem. Elmentem csomagokat feladni és bevásárolni, de mivel kerékpárral mentem, nem vittem pénztárcát, csak telefont. Azzal bárhol tudok fizetni, hála a beépített NFC chipnek. Ugyanúgy működik, mint az érintéses bankkártya, csak odatartom a terminálhoz, mint egy bankkártyát és már fizettem is.

Két csomagot kellett feladnom automatánál.

Az elsőt gond nélkül feladtam, a másodiknál megmihálylott a bank applikációja. Fizetésnél azt írta, biztonsági okokból netkapcsolat kell neki, ami volt. Minden működött a banki applikációban, egyedül a kártyás fizetés nem. (Hazajöttem, felhívtam a bankot, csak úgy lehetett meggyógyítani, hogy deregisztráltam az egészet és újra beregisztráltam a programot. Előfordulnak még bugok a rendszerben, na. Soha nem jártam még így, pedig nagyon régóta használom, gondolom egy nem tökéletes frissítés okozhatta a program hanyatt esését.)

De az is lehetett volna, hogy leáll a bankom kártyaelfogadása, függetlenül a mobilapptól és akkor sem tudok fizetni még a bankkártyámmal sem.

Ott álltam, kezemben a második feladandó csomaggal és néztem ki a fejemből, hogy ilyenkor mi van.

Ilyen helyzetekre van egy tízezres elrakva a telefon tokjába, csak éppen a csomagautomata nem fogad el készpénzt. Kénytelen voltam szépen mosolyogni* valakire, hogy fizesse ki helyettem a feladás díját, én pedig odaadtam neki készpénzben az összeget.

( * A maszk miatt a szépen mosolygásból semmi nem látszott, ennek ellenére segített az úriember.)

Mivel nem akarok még egyszer így járni, hazajöttem és gondolkodtam, mit lehetne kitalálni az ilyen szituációkra. Először a Curve-ra gondoltam, de eszembe jutott egy egyszerűbb megoldás.

Letöltöttem az OTP Simple alkalmazást. Akkor is tudod használni, ha nem vagy OTP-s, bármilyen bankkártyát elfogad. Pontosabban létrehozol egy virtuális  Simple bankkártyát, amit bármilyen bankkártyával fel tudsz tölteni, havonta maximum 45 ezer forint értékben. (Mindenféle pénzmosási agymenés miatt van ez a korlát, de mivel biztonsági tartalékkártyának kell, együtt tudok élni a korlátozással. Egyébként nagyon zavarna.)

Megadtam az adataimat, berögzítettem a bankkártyámat. Levontak száz forintot, amiről kaptam banki üzenetet, benne egy kóddal, amit be kellett írni a megfelelő helyre. Ezután jóváhagyták a kártyát és gond nélkül feltöltöttem az egyenlegemet. (A százast utána visszautalták, de ezt csak a teljesség kedvéért.)

Igényeltem az NFC-s fizetés lehetőségét és már kész is voltam. Egyszerű volt és könnyen követhető.

Mostantól ha meghal a fő kártyám egy újabb bug vagy banki leállás miatt, lesz nálam egy második tartalékkártya, amivel szintén tudok fizetni. (A pénztárcámban hasonló okból ott egy Revolut kártya tartaléknak, de az ugye nem volt nálam.)

Amire figyelj oda, hogy ha több lehetőség is van a telefonodon NFC fizetésre, be kell állítanod, melyik legyen a fő kártya vagy kézzel kell átraknod, ha változtatni akarsz, mert a szegény telefon nem tudja magától, melyik kártyát kezelje.

A másik a költségek. A Simple nem ingyenes, de évek óta már “akciós jelleggel” ingyen lehet használni, most éppen 2021 februárjáig. De azért figyelni kell, nehogy egyszer drágává váljon. Most jelenleg nem az. (Költségek erre, feltöltési díj 1%, havi zárlati díj 327 Ft, de mindkettő elengedve 2021 február 28-ig. Legalább öt éve hosszabbítják az akciót, de persze ez nem garancia semmire.)

(Tud még a Simple app sok mindent, autópálya, mozijegy, buszbérlet, hűségkártyák és egyéb ficsöröket is, de ez most nem a témánk. Már benne van a QR kódos fizetés is, á lá Alipay, nagyon várom, hogy valamelyik kereskedőnél kipróbálhassam. Sajnos még nem láttam olyan helyet, ahol lenne rá lehetőség, pedig annyira menő és kínai a QR kódos fizetés.)

Ha te is szeretnél egy tartalék virtuális kártyát, szerintem arra tökéletes a Simple.

De ha a gyerek telefonjára akarsz vésztartalék jelleggel pénzt feltölteni a saját bankkártyádról, arra is tökéletes.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

116 hozzászólás

 • Gulyás András
  Hello! Tegnap en a simple-ben láttam valami havi zarlati díjat. Van valakinek valami konkretuma az akcios ingyenességről?
 • Kiszamolo
  Gulyás A, én csak a simple alkalmazás idegen kártyával való feltöltésére írtam, hogy jelenleg akciósan eltekintenek a díjaktól, nem a Simple számláról vagy akármi másról, annak nyilván van költsége.

  Neked mid van?

  confirm.simple.hu/upload/om/ng/prepaidEula11.html

  Simple kártya zárlati díj 327 Ft/hó1
  Simple kártya feltöltési díj 1%1
  1 A díj akciósan elengedésre kerül, melyet a Bank visszavonásig, de legkésőbb 2021.02.28-ig biztosít.

  Ezt az elengedést már legalább öt éve játsszák, mindig meghosszabbítják félévente.

 • törzsmókus

  A sunyi gyerek max 15ezret (a járvány miatt emelték meg 5ről) tud elpaypassolgatni, max amíg le nem tiltod a bankkártyát (5ezer körüli díjért) vagy le nem veszed a limitet 0-ra (ingyen, netbankból). Ráadásul jó eséllyel mind visszakapod.
  Ehhez képest ha kp-t lopnak tőled, azt már baszhatod… gondolom 15k-nál többet hordasz.

  Ha szar a netbankod, és egy ikon megérintése + ujjlenyomat helyett sms-sel és kódpötyögéssel kell szórakoznod, lehet ideje bankot váltanod.

  A kp koszos, kényelmetlen, és az adócsalás melegágya.

 • Gulyás András
  Olvasgatom én is, de ezek szerint a simple kártya is díjmentes (kivéve visszaterites es kivonat)
 • axt
  Tudom én vagyok a kötözködő f…kalap, de tényleg olyan nagy dolog magaddal vinni egy nyamvadt pénztárcát? Ahol a telefon elfér, ott egy pénztárca is. Informatikusként mondom, hogy ez a telefonos fizetés egy vicc, bármikor bármi baja lehet a telefonnak fizikailag és szoftveresen is. A bankkártyában az a jó, hogy szög egyszerű, mindig számíthatsz rá.
 • axt
  És lehet itt mondani bármit, de nehogy már mindenki zsebetlen nadrágban közlekedjen. Minden normális nadrágon van zseb.
 • Kiszamolo
  axt, jaja, kivéve, ha éppen rendszerösszeomlás van, karácsony előtt alap, hogy van.

  S igen, télen, nagykabátban, gyalog biztos hogy van zseb rajtam. Kánikulában, kerékpárral ez már egyáltalán nem biztos.

  S mint mondottam, készpénz volt nálam. Mindig van, mert egy bankkártya-elfogadás bármikor behalhat.

 • axt
  Nekem a rövidnadrágaimon is van zseb, továbbra sem értem a problémát. Érzésem szerint ezt a telefonos fizetést is a hiúság hozta létre. Eggyel több ok, hogy a sok sznob mutogathassa, hogy milyen menő telefont vett.
 • Kiszamolo
  axt, s kerékpároztál már a rövidnadrágodban, amin van zseb, de bármikor kieshet belőle bármi és nem veszed észre?

  Miért lenne már egy kényelmi szolgáltatás hiúság?

  Vicces módon te ágálsz a készpénzes fizetés ellen, mert az maradi és ezer éves, te akarsz mindenhol kártyával fizetni, de ha valaki már tovább lépett még egyet, az már csak a hiúság meg a sznobság.

  Szerinted hányan mondják ugyanezt rád a kártyás mániád miatt, mert te csak sznoboskodsz a bankkártyával? Miért nem jó neked a készpénz?

 • blur7
  modoros.blog.hu/2010/04/14/olvasoi_rovat_a_tudatos_bankkartya_hasznalo
 • Gábor
  A QR kódos fizetést én csekkbefizetésre használom. Persze ehhez olyan csekk kell, amin van QR kód.

  A múltkor megsz…atott egy parkoló (látszólag ingyenes volt), aztán mégsem. Az ott kiérdemelt csekken nem volt QR kód.

 • kp
  mi az hogy csak 15 ezret tud el paypassolni a nem becsületes megtaláló? Annyit tud el paypassolni több helyszínen, amennyi a napi limit, nem??Jó, akkor állítsuk mondjuk 50 ezerre a napi limitet,aztán meg csak lesek amikor kártyával akarom fizetni a 60 ezres éves autószervizt, most csak mondtam valamit. Állítgassam összevissza? Az is rossz.A paypass letiltása maradt az egyetlen lépés – de akkor mért mondja bárki is, hogy nem biztonsági rés a paypass? Azért mert törvénybe ütköző ha valaki le paypassolgatja a teljes fizetésemet ha megtalálja a kártyámat, es majd a törvény megvéd?? Hahaha. A kp-mat csak lakástűz veheti el, betörő nem, de ez esetben meg nem a kp elvesztése a legnagyobb bajom. Utcára meg annyit viszek ki magammal, ami az adott napot fedezi. Adócsalás melegágya a kp ez igaz, de én nyugodtan alszok, mert 100%-ig fehéren dolgozom. Nem az én hibám hogy mások csalnak.
 • V
  te semmit nem tudsz a paypassrol azert nem erted miert biztonsagos. 15 ezer felett PIN kodot ker igy csak max 15 ezer forintod van vele olyan biztonsagban mintha kp-ban hordanad magadnal. Visszaelesek eseten a bank garantaltan megteriti. De olvass inkabb itt

  hvg.hu/gazdasag/20170814_paypass_tevhitek

  regebbi cikk, azota 15ezer a limit, de jol leir mindent. Na mindegy sejtem ugy sem lehet meggyozni, nem is akarlak. De azert nem art ha tisztaban vagy azzal amit ennyire tamadsz, olvass kicsit utanna!

 • matetoth

  betörő nem viheti el a kpd? 😮
  Mennyivel bonyolultabb felvenni állandóan a pénzt (emlékezni, hogy mikor tegyél át a háziszéfből pénzt – gondolom ez rendszeresen probléma), mint havi egyszer-kétszer átállítani a limitet, amit ráadásul helyben is tudsz csinálni.

  Egyébként ha nem te vagy a hibás a bankkártya jogosulatlan használatában (ami kb csak akkor fordul elő, ha befotózod mindkét oldalát és feltöltöd az internetre), akkor a bank 100%-ban megtéríti a károd.

  Szóval értjük, félsz, részben tudatlanságból, részben mert ezt szoktad meg. OK. Viszont másokat ne vezess félre, a kp 1000-szer kockázatosabb.

 • folti
  “mi az hogy csak 15 ezret tud el paypassolni a nem becsületes megtaláló? Annyit tud el paypassolni több helyszínen, amennyi a napi limit, nem??”
  15 ezer felletti kötekező PIN kód limit minden paypass tranzakcióra igaz. Ezt a járvány miatt emelték meg, előtte 5 ezer volt, azt lehet hogy visszahozzák, lehet hogy nem. A vásárlási/pénzfelvételi napi limitek nem PIN-t kérnek, hanem visszadobják a tranzakciót, amíg meg nem emeled a limitet, vagy letiltod a lopott kártyát.

  Ezen kívül PSD2 óta napi 150 Euro, vagy hasonló összeget (bankfüggő) meghaladja a paypassos tranzakciók száma, akkor szintén kötelező a PIN kérés. Egyéb biztonsági intézkedéseket a bank kezdeményezhet, ha valamit gyanúsnak talál.

  anekdota: volt akinek a helyi boltban kérte a PIN kódot a terminál, pedig limit alatt volt az összeg, ami mindenkit meglepett. Külföldi kártya volt, tulaj szerint ez lehet az oka.

 • attila
  Tud-e vki olyan appot ami mögé lehet berakni bankkártyákat és az app fizet az nfc-s androidos telefonnal ??
  Sajnos a magyar bankok által fejlesztett appokkal már többször akadt problémám és éppen nem volt nálam sem kártya sem kp csak a telefon!