Próbálj meg lazítani

A legtöbb ember fiatalkorában elkezdi a nagybetűs életet, tele mindenféle kívánsággal és vággyal, hogy minél több mindent megvehessen. Gyorsan rájön, hogy ha hitelből vásárol, nem kell várnia, azonnal vehet autót, lakást, drága mobiltelefont, bármit.

Úgy gondolja, ha valaminek pillanatnyilag ki tudja fizetni a havi részletét, azt a dolgot már meg is engedheti magának.

Ahogy megy előre az élete, még nagyobb hitelkerete lesz, még több dolgot megvehet hitelből. Aztán hamarosan azzal szembesül, hogy belekerült egy kényszerpályára, kénytelen egy gyűlölt és kimerítő munkát végezni, csak hogy tudja fizetni a hiteleit és valahogy a víz felett tudja tartani a fejét és tudja biztosítani az eddig megszokott életszínvonalát.

Ez egy nagyon gyakori eset, a legtöbb ember legalább az élete egy bizonyos szakaszában beleesik ebbe a csapdába.

De most én a másik végletről szeretnék beszélni. 🙂

Azokról a tudatos emberekről, akik keményen spórolva jutnak egyről a kettőre, hiába nő a jövedelmük, megmaradnak a fiatalkori alacsony életszínvonalon, csak hogy minél előrébb jussanak anyagilag.

Ők egy másik csapdába szoktak beleesni: azután is spórolnak, amikor már nincs erre szükségük.

Miért spórolsz a nyugdíjadra tovább, ha már 150 éves korodig van elég pénzed? Miért jársz még mindig egy 18 éves autóval, ha már havonta milliókat hoz a céged? Megvetted a házat, ahol életed végéig lakni fogtok, felnevelted a gyerekeidet, elég pénzed van életed végéig. Mikor akarsz majd lazítani?

Nem arról beszélek, amikor valakinek nincs igénye valamire, ezért nem vesz meg valamit.

A példa kedvéért engem nem nyűgöznek le a 30 milliós autók, ezért akkor se vennék ilyen autót, ha milliárdos lennék, mert semmit nem tennének hozzá az életemhez. Fiatalkoromban becsavarogtam a fél világot (igaz, főleg munkával kombinálva), ezért ma már egy ázsiai útban csak a húsz órás repülőutat látom, nem az újabb kalandokat.

Nem is arról beszélek, hogy nem veszel meg valamit, ha nevetségesen túl van árazva. Én se tudnék soha annyi pénzt keresni, hogy négymillióért vegyek egy órát vagy százezer forintot adjak egy üveg borért. Mert egyszerűen szerintem nincs az az óra vagy bor, ami érne ennyi pénzt.

Sőt nem is arról beszélek, hogy figyeled az árakat és mondjuk váltasz kábelszolgáltatót, mert fél óra munka csak és évi 24 ezret spórolsz rajta. Ez mind egészséges és tudatos hozzáállás az anyagi dolgokhoz

Azonban eljön az életedben az a pont, amikor rá kell döbbenned, hogy ideje elkezdeni élned is.

Amikor nem a legolcsóbb hotelt választod ki az utazás során és nem feltétlen turistaosztályon utazol a repülőn a vécé mellett az utolsó sorban. Amikor az étterem bejáratánál a kifüggesztett étlapot nem a jobb oldalon, a feltüntetett áraknál kezded el olvasni. Amikor az üzletben kiakasztott ruhán nem csak az árcímkét látod, hanem a minőségét és a fazonját is.

Ha azt gondolod, hogy könnyebb a takarékosnak rávennie magát, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül a lehetőségei szerint kezdjen el költeni, mint a túlköltekezőnek visszafognia az értelmetlen pénzszórást, hát nagyot tévedsz.

Legalább annyira kell magát edzeni, hogy merjen venni egy négyéves vagy akár egy új autót, mint a pénzszórónak rávennie magát, hogy ne vegyen autót, ha nincs pénze fenntartania sem azt.

Van egy ismerősöm, aki nagyon nagy szegénységbe született, majd egy sikeres vállalkozó lett. Ő mesélte, mekkora sokk volt neki, amikor végre rávette magát, hogy vegyen magának egy kilencmilliós új autót. Szó szerint meg kellett magát erőszakolnia, hogy kifizessen ennyit egy autóért. Miközben az autó árának tízszeresénél is jóval több szabad pénze volt.

Egy másik ember szintén hasonló háttérből jött és ő is sikeres vállalkozó lett. Talán egy évtized múlva esett le neki, hogy még mindig olcsó ruhákban jár és a legolcsóbb ételeket eszi, ahogy azt megszokta gyerekkorában. Neki sem volt könnyű levetkőznie az addigi megszokásait.

Mi kell ahhoz, hogy kiengedj és ahhoz, hogy kiengedhess?

A fentebb említett két úrnál a probléma a gyerekkori szegénység volt. Olyan sokkot okozott ez nekik, hogy az attól való félelem, hogy ez megint megtörténhet, meggátolta őket, hogy merjenek pénzt költeni.

Ez a félelem nagyon pusztító dolog tud lenni, érdemes átgondolnod, mi a legrosszabb kimenet, ami történhet veled. Ha a legrosszabb dolog sem elviselhetetlen, érdemes elengedned a félelmet. Ha kiengedsz és a legrosszabb esetben kicsit visszább kell venned később, akkor nyugodtan merd elengedni magad.

Fontos azonban az is, hogy ne vetítsd ki a jelent a jövőre, mert a jövő nem a tiéd és egyáltalán nem biztos, hogy számodra kedvezőbb lesz. Beszéltem a múltkor valakivel, aki építőiparban utazik és nagyon jól megy neki, úgy ahogy még soha nem ment. Azonban az már most látszik, hogy az építőipar szárnyalásának hamarosan vége, ha kifut az 5%-os áfa az új lakásokra 2019 végén, bele fog állni az egész ipar a földbe. Akik most nem tudják, mennyi pénzt kérjenek egy-egy munkára és el se vállalják, csak a legzsírosabb munkákat, újra házalni fognak majd egy-egy kisebb javításért.

Kérdeztem, mi a B terve ha már nem fog olyan jól menni a szekér, mint most. Nem volt neki B terve, csak élvezte a mostani magas jövedelmét. (Ez miatt írtam meg a Nem lesz örökké karácsony cikket.)

Ezért ne a pillanatnyi állapotod szerint határozd meg, hogy eljött-e az idő a lazításra.

Először halmozz fel szabad szemmel is látható megtakarítást, biztosítsd be, amennyire rajtad áll, hogy rossz időben is legyen elég bevételed. Azonban ha már mindezek megvannak, kiengedhetsz.

Amint az Életszínvonalad inflációja cikkben is írtam, a bevétel-növekedés 20-30%-át vagy a felét érdemes az életszínvonalad emelésére fordítani. Ekkor nem fogsz sem a lehetőségeid alatt, sem felette élni.

(Épp a napokban beszéltem valakivel, aki közel 3 milliót keres havonta és segítségét kért, hogy a havi családi költést 500 ezer forint alá tudják szorítani. Csak annyit kérdeztem  hogy minek?)

Legyen komoly pénzügyi tartalékod, gyarapodj folyamatosan, juss előre, de ne felejts el élni sem mellette.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

155 hozzászólás

 • Valóság
  Családfő

  “Simán benne van a pakliban, hogy Nagy Vonalakban a tényeket írja le.”

  Akkor számoljunk, ha már kiszámoló meg matenatika.

  Itt van az illető költségvetése, ami alaphangon havi 3-4M Ft, de inkább több.
  Elmondása szerint ez a nettó bevétel 20%-a, azaz a havi bevétel nettó 15-20M Ft.
  Munkanapra vetítve kb. 1M ft, évi 200-250M Ft. Nettó, átlagban.

  Meg lehet ennyi pénz csinálni, mert vannak akik megcsinálnak,
  de azért úgy már művészet, hogy ha ez mellett kéthavonta nyaralsz, szórakozol, blogozol, stb. De persze meg lehet, van rá esély.

  A dicsekvés meg alapból bicskanyitogató, függetlenül az összegtől/tételektől. Éretlen jellemre vall. Ha itt kell dicsekednie egy anonim blogon hogy jól érezze magát, az sajnos tényleg nem egészséges.

  +1
  “ezért is szeret engem Miklós…:)”
  Javítsatok ki ha rosszul tudom, de Miklós nős, nem?

 • headset
  Szerintem Otto tud írni. Amit írt jópofa volt.

  És mindegy, hogy Nagy Vonalakban igazat ír vagy sem. (Én hajlandó vagyok elhinni, hogy igen.)

  A lényeg, hogy aki ennyire “elharapódzik” egy blogon, az igazán elfogadhatna egy kis vidám kritikát. 🙂

 • Családfő
  Valóság, tehát számolgattál, majd kijött az, hogy bármi lehet. Erről beszélek – ezért felesleges időtöltés szerintem a valóságtartalmat tippelgetni egy anonim blogon.
 • Károly
  Én 20 és 30 éves korom között buliztam és mindig csak annyit dolgoztam, hogy legyen pénzem a következő bulira. akkoriban jól kihasználtam a szülei jóindulatát.
  Aztán kemény idők jöttek, hisz 30 évesen még nem volt semmim, és akkortól kellet a nulláról felépíteni az életemet, dolgozni, tanulni, életmódot váltani és ez kezdetben nagyon nehezen ment. Sok irigységgel az elején, hogy más osztálytársaimnak addigra már volt, autója, háza, egzisztenciája, persze ők nem is voltak 20 és 30 éves koruk között trógerek mint én.
  Utólag, azt mondom, az arany középutat kell megtalálni, mert jó megtapasztalni és igenis fiatalon bulizzon az ember és ne hagyja ki a party tapasztalatok megszerzését. De közben önállósodjon minél nagyobb mértékben és a szülőknek azt mondanám, hogy ne tegyenek mindet a gyerekük feneke alá, mert elkényelmesedik, ahogy én is anno.
 • Unemployed
  @Otto: nem kell hozzá sok gondolkodás, hogy belásd, hogy Nagy Vonalakban a valóságot írja le. Főleg ha több bejegyzés kommentjeit olvasod, a hozzászólásai ugyanarról szólnak és konzisztensek.
  Az, hogy az ő életnívója számodra elérhetetlen, nyilván kicsit frusztráló, bár nem kéne annak lennie. Nem születünk egyformának, eltérő a kitartásunk, a képességeink, hogy hová születünk.
  És perszeva szerencséről sem szabad megfeledkezni. Mert ugye a pókerben is könnyebb nyernie annak, aki egyfolytában jó lapokat kap a leosztáskor.
  Nekem tetszettek eleinte az ironikus kommentek, de a harmadiknál már sok lett belőlük. Inkább valódi véleményeknek örülnék.
 • Valóság
  @Családfő

  Természetesen bármi lehet, és annak az ellenkezője is.

  Nem ez a probléma, hanem a stílus. És mint mondják, az maga az ember.

 • Feri78
  @valóság Írod hogy a havi bevétel 15 millió forint csak álom.

  Az én jövedelmem ennek a közelében sincs, és szerintem is dicsekvés ennyit kiírni, de azérz itt van pár tipp:

  #1: Orvos olyan praxisban, ahol naponta csinál 2-3 műtétet, darabonként 300-400 ezerért. Én egy olyan orvost ismerek, aki napi 2 műtéttel kb havi nettó 30-40 milliót hoz össze.

  #2: ügyvéd vagy IT tanácsadó. Számoljunk havi 200 munkaórával, ekkor a havi 15 milliós bevételhez 240 euró körüli óradíj kell. Nemzetközi ügyvédiirodakban, profi informatikusoknál teljesen reális, bár magas.

  Szóval azért létezik ilyen.

 • házastárs
  FOX:

  a felismeréssel egyetértek, a következtetéssel nem. Ha teljesen mindegy, hogy hogyan éltél, akkor teljesen mindegy, hogy a halálos ágyadon mit bánsz vagy mit nem.

  A fontos, hogy mit gondolsz arról, hogy utána mi van. Ha azt gondolod, hogy semmi, akkor azzal a lendülettel tökéletesen racionális öngyilkosságba menekülni.

  Hogyha nem azt gondolod, nos az vallási kérdés, de hogy miért a kereszténység (a Bibliai Jézus követése, nem az a bohóckodás, amit sokan művelnek) az igazi, az nem fér bele egy ilyen kommentbe, sőt, lehet, hogy racionálisan alá sem támasztható (habár az ismert bizonyítékok alapján valószínűbb, mint a többi).

 • Andi
  Én védeni szeretném Nagy Vonalakban-t.
  Emlékszem, ahogy leírta esetét a titkárnőjével, azóta mindig odafigyelek, mit ír.
  Tetszett ahogy lerendezte az ügyet, és el tudom fogadni, hogy -valszeg cégvezetőként/ felső vezetőként-más körben forog, és lehetnek miliárdos ismerősei. Belőlem semmilyen indulatot nem vált ki, bár én nem vagyok irigy típus.
  (Bár én az Ügyvédet is bírom.)
 • Én is akarok kommentelni
  Szerintem engedjük el a témát, hogy reális-e valakinek valamekkora jövedelme.

  Egy kedves ismerősöm terepjárókat gyűjt. Nem ilyen csirke X5-ös és hasonlókat, hanem tényleg ritka autókat, amik nem 30 millióról indulnak. Van egy 100+ állásos teremgarázsa, tele ilyenekkel. Külön embert foglalkoztat a karbantartásukra. Matematikus vagyok, de ki se merem számolni, hogy annak a garázsnak mennyi a napi értékvesztése. Millió felett van jócskán. Naponta.
  Azért teszi, mert tetszenek neki, és mert megteheti (amúgy pedig családi házakat és nyaralókat is gyűjt egész Európában, az ingatlan portfóliójának a mérete is a százas nagyságrend, ezek ki vannak mind adva bérbe, külön csapat kezeli ezeket). Pénzügyi területen dolgozik amúgy (nem szűkítem lejjebb sorry).

  A valós vagyona bőven 100 milliárd feletti, még sincs rajta a TOP 100 leggazdagabb magyar listáján. Ennyit jelent a vagyon. Neki semmit.

 • Nagy Vonalakban
  Fele.
 • Otto
  Vonalakban
  Helyesírásról szerintem ne oszd az észt, miután leírtad, hogy “két havonta” meg “félre teszem”. A “matenatikát” meg rajtad kívül mindenki értette, hogy a 3 a 2-nek a 150%-a.


  A gyűrűk ura is konzisztens, tehát igaz.
  “az ő életnívója számodra elérhetetlen”. Igazából nem tudsz semmit sem az én életnívómról sem az övéről.

  @többiek, akik még a témához szóltak
  Azt én sem vitattam, hogy vannak emberek ekkora jövedelemmel. De aki ennyi pénzt csinál, az nem fogja naphosszat munkaidőben a Kiszámolón bizonygatni, hogy mekkora király. Leginkább azért nem, mert örül, ha a meló mellett aludni vagy a családjával lenni van ideje. Azonkívül megtehette volna, hogy csak nevet egyet a karikatúrámon, mint sokan mások. Aztán elmegy a Ferrarijával medencézni a tengerentúlra. Helyesíráson lovagolni ilyen frusztrált stílusban nem épp a sikeres emberek ismertetőjegye.

 • házastárs
  @Én is akarok kommentelni

  a napi 1M-es értékvesztés éves szinten 365 millió, vagy autónként 4 millió évente 100 autó esetén. Tegyünk fel egy lineáris értékvesztést 10 év alatt, akkor 40 millát veszít az értékéből egy autó 10 év alatt. Nem kizárt, nekem kicsit soknak tűnik tekintve, hogy ezek karban tartott, nem használt gyűjtői autók. Nem értek nagyon ehhez a piachoz, a pénzzé tétel nyilvánvaló problémáit figyelmen kívül hagyva szerintem durva a napi 1 millió, de akár közel is lehet az igazsághoz.

  Hát másfélék vagyunk.

 • FoX
  @házastárs
  Szerintem félreértettél. Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan él az ember. Éppen azt írtam, hogy hozzuk ki az életből a legtöbbet, mert nem tudjuk, melyik nap az utolsó. Amíg lehet, addig legyünk boldogok. Ki-ki a maga módján, ez természetesen egyéntől függ.
  Pontosan ugyanilyen alapon, mivel szerintem semmi nincs “utána”, ezért addig legyen a lehető legjobb és legtöbb, ameddig biztosan lehet.
  Mindenki vallását és világnézetét maximálisan tiszteletben tartom, de szerintem vagy egyáltalán nem létezik isten, vagy ha esetleg mégis, akkor baromi rossz munkát végez. Tehát a feltétlen imádatot kicsit sem érdemli meg. De mondom, tisztelem mindenki véleményét.
 • Nagy Vonalakban

  Figyelj Otto, legyen igazad, oké?

  Nyugodj meg, biztos ugyanolyan csóró vagyok mint te. Ha ez neked így jobb, akkor hidd azt.

  Annyira nem érdekel, hogy mit gondolsz….

 • kislány a kocsiból
  Sorry az off-ért. Lakástakaréknál működhet még az, hogy kis összeggel nyitok és 20e. Ft-al fizetem? OTP-nél most ingyenes a nyitás pár feltétellel..
 • Tudatlan
  Szerintem érdekes dolog olvasgatni ennyi különböző ember anyagi és élethelyzetét, véleményét.
  “Semmi előnye nincs senkinek abból, ha itt hazudik…” Miért tenné bárki is? Legfeljebb szépíti a valóságot, és nem feltétlenül az a hozzászóló, akiről ezt feltételezné a többség. Racionálisan nézve, tényleg nem származik előnye belőle.

  És hogy a cikkhez is hozzáfűzzek valamit: amikor a görcsös család végre szintet akar lépni, akkor a rokonok-ismerősök ellenszenvével is meg kell birkózniuk. “Nézdmá, eddig jóvót nekik reggelire a töpörtyű, mosmegmá csak a füstölt lazacot bírják megenni!”

 • Zabalint

  A Gyűrűk Ura nem konzisztens, ha mélyebben belemész. Ettől még elvben lehet írni olyan fantasy regényt, amit az.

  Azzal nem értek egyet, hogy anyagilag sikeres ember ne lehetne végtelenül frusztrált. Mert ha más, nem anyagi okból feusztrált, akkor simán kinézhető belőle, hogy mivel anyagilag meg sikeres, ezért azon a téren meg igyekszik mind online, mind offline téren dicsekedni.

 • Matetoth
  FOX

  Szerintem hazastars pontosan ertett, csak leirta, h miben nem ert egyet. Mm mi ertelme “kihasznalni” az eletet, ha ugyis ugyanaz a vege?

  Viszont azert gondolod, h Isten nem lètezik, mert nem ugy vezeti a világot, ahogy te szeretnéd? Vagy rosszul csinalja a vezetest az altalad definialt celok alapjan?

  Mi van, ha te nem ismered jol Istent?

 • ügyvéd

  A töpörtyű rossz példa az olcsó ételre! 😀 Ha kicsit körülnézel simán van 4K/Kg. árban is, és ehetőt nem találsz 2,5K alatt.
  Én egyébként imádom)
 • FoX

  Ez egy nagyon hosszú beszélgetés lenne, de nem szeretnék visszaélni Miklós türelmével. Bár ő teológiát végzett, de ez itt mégsem az a fórum. 🙂
  Tudom, azt szokták mondani, ha valami rossz történik, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, és nem érthetjük a miérteket. De szerintem ez egy szemellenzős hozzáállás.
  Ha valóban létezik Isten, és mindenható, ahogy a hívők állítani szokták, akkor jogosan merül fel ezernyi kérdés a módszereivel kapcsolatban. Ugyanis ha mindent irányít, bármilyen módszert választhatna, hogy elérje a céljait.De a világon naponta ezrével halnak meg csecsemők és kisgyermekek, egy részük szörnyű betegségben, kínok között. Jártam már gyermek hospice házban, és amit ott láttam, arra nincsenek szavak.
  Egyszer azt mondta nekem egy HIT gyülis, hogy na ja, Hitler is ateista volt. Mondom igen, a gyermekmolesztáló papok meg keresztények, és? Isten mindet végignézte.
 • Matteo
  Azért hihetetlen, hogy egy ilyen poszt alatt is képesek összekapni emberek. Pedig azt gondolná az ember, hogy egy ilyen blogra azért többségében kiegyensúlyozott életet élő emberek írnak, de azért néha meg tudok lepődni.
 • Zabalint

  Amiket írsz, azok konkrét vallasi tanítások tagadása, nem pedig Isten létének vagy nem létének bizonyítása. Önmagában ha létezik Teremtő (nem hiszek, így nem is tudom, létezik-e), abból nem következik semmi sem a jóságára, motívációira, mindenhatóságára vonatkoztatva. Eleve nem következik belőle, hogy bármikor beavatkozna a földi életbe. Az sem következik, hogy determinisztikus célja lett volna a világ megteremtésénél, hogy az ember létrejöjjön, és nem csak kezdeti változókat megadva várta, hogy mi sül ki a csillagok, bolygók fejlődéséből, pusztulásából és az evolúcióból. Sőt, még az sem követketik, hogy az ember halála után bármilyen formában tovább éljen. Így szamon kérni rajta az emberek szenvedését, értelmetlen, a létezéséből még az sem következik, hogy egyáltalán tudjon rólunk, de ha tud is rólunk, akkor sem következik belőle, hogy foglalkoztatja a szenvedésünk, jólétünk.
 • Zabalint
  Az már konkrét vallasok tanítása, hogy Isten jóságos, és ha úgy élsz, a mennybe jutsz.
 • Zabalint

  “Egyszer azt mondta nekem egy HIT gyülis, hogy na ja, Hitler is ateista volt. Mondom igen, a gyermekmolesztáló papok meg keresztények, és? Isten mindet végignézte”

  Most eltekintve a katolikusok csodákban való hitét, szerinted léteznek csodák? Illetve, ha abban hisznek a keresztények, hogy szabad akarat van, akkor szerinted fair lenne, ha ezzel szemben Isten beavatkozna, ha valaki rosszat tesz?

  Csak mert szerintem világnézettől függetlenül kijelenthető: a gyermekmolesztáló pap maga tette, amit tett, Hitler is, nem pedig Isten teremtette ezeket az embereket valamilyenre, ezek felnőtt emberek saját döntési felelősséggel. Ha Isten adta a szabad akaratot, akkor Isten adta, ha nincs Isten, de természetünkből adódóan van szabad akaratunk, akkor meg ez van, teljesen mindegy.

 • Kiszamolo
  Na, hogy lezárhassuk a teológiai vitát: a Biblia szerint a világot Isten teremtette jónak (“és látá, hogy minden jó”) és átadta az irányítását az embereknek. (“Uralkodj az ég madarain, a tenger halain”).

  Azonban az ember a nagy eszével továbbadta a hatalmat a sátán akkor. (Ez az eredménye a bűnbeesésnek.)

  Jelenleg a sátán az “evilág istene”, miatta van betegség, háború és éhség.

  Na, akkor most már ezt is tudjátok. Lapozhatunk?

 • Matetoth
  FOX bocsi meg egy:

  Komoly vita téma lehetne, h maga a hit gyuli kereszteny-e. En inkabb a nem mellett allok, ennek ellenere tagjai kozt sok igaz kereszteny van. Igaz ez a katolikusokra is. Es a megkereszteltekre is.

  Hogy a vilag miert ilyen, nem tudjuk, hisz nincs a bibliaban explicit leirvaba terentes pontos celja. Igy csak max a sajat allaspontom tudom leirni.

  Szerintem Istennek nem celja a kozvetlen beavatkozas a vilagba. Nem akarja, hogy mindenki boldog legyen. Az o teremtmenyei vagyunk, azt csinal, amit akar. A teremtes ( es a parancsolatok) celja szerintem inkabb az, h tukor legyen nekunk: megtudjuk, h rossz az, akire hajlunk, de Ő meg tud menteni.

  Azt hiszed egy csecsemo halala\szenvedese katasztrofa? A fenéket! Ha nem engeded megmenteni magad, az katasztrófa!

 • Kiszamolo
  Innentől kuka az offtopik.
 • Otto
  Akik még mindig hisznek Nagy Vonalakbannak, azoknak érdemes megnézni a blog.hu-n a felhasználói profilját:
  blog.hu/user/1027696/tab/data
  Leginkább politikai témákban osztja az észt, minősíthetetlen stílusban és jellemzően munkaidőben. A következtetéseket mindenkinek saját magára bízom, mennyire hitelesek így az írásai.
 • FoX
  “Azt hiszed egy csecsemo halala\szenvedese katasztrofa? A fenéket!”
  Ezek után SOHA TÖBBET nincs miről beszélnünk.
  Rögtön ON: a lazítás témához még annyit, hogy rengeteg embernél a munkahelyi/magánéleti kiégés nagyon fontos oka az is, hogy nem képesek elengedni magukat. Még este, otthon is a melóhelyen történt dolgok járnak a fejükben. Hétvégén, bármilyen jó idő van, otthon ülnek a tévé előtt, max. elmennek a plázába hambizni a gyerekkel. Igazi lazítás szinte soha nincs. Pedig ez nem is igazán pénzkérdés, kikapcsol(ód)ni ingyen is lehet.
 • naa
  , idejöttem, ahogy kérted, de ne haragudj, szerintem felesleges ezen rugózni, miért vetítene bárki teljesen kitalált dolgokat? Szerinted nincs olyan ember, akinek a cégei, ingatlanjai akkor is termelik a jövedelmet, ha ő éppen külföldön lébecol, stb.? Nekem sajnos nincs egy darab ferrárigyűjtő haverom se, így nem tudom leellenőrizni, ők hogy állnak a világhoz, de nem is akarom…
  Én is jót mulattam a hozzászólásodon, de szerintem engedd el ezt a témát…

  Persze ez valószínűleg offtopic, így úgyse olvasod…

 • Csavargó

  Honnan tudhatjuk, hogy a két személy azonos? Csak mert azonos a nick? Ha valahol máshol bárki “Otto” felhasználónévvel kommentel, azt felhasználhatjuk ellened?
  Szerintem “próbálj meg lazítani!”
  Senkinek semmi előnye, vagy hátránya nem származik abból ha Nagy Vonalakban az akinek mondja magát, ahogy abból sem ha hazudik. Itt csak és kizárólag te rugózol ezen a dolgon.
 • QTT
  @Én is akarok kommentelni:
  “Matematikus vagyok, de ki se merem számolni, hogy annak a garázsnak mennyi a napi értékvesztése. Millió felett van jócskán. Naponta.”

  Ha valóban ritka autókat gyűjt, akkor ez a logika nem jó. Azoknak az értéke nem csökkenni szokott általában.

 • Jóska Pista
  drága, engedd el. Lehet hogy az úr vetít, meg az is hogy minden szava igaz. Én a másodikra szavazok.
  Már csak azért, mert engem is rendszeresen támadott egy-két hozzászóló, kb. hasonló életmód bemutatása miatt.
  Jobban bízz az emberekben.

  Rendszeresen úgy parkolok a kabrióval, (Mo.-on) hogy nincs felhúzva a tető, és még sosem köptek bele vagy loptak ki belőle valamit.
  Egy itteni hozzászólásra az egyik olvasó felvette velem a kapcsolatot, repjegyet ajánlott jóáron, én pedig úgy fizettem ki neki, hogy sosem találkoztunk, sőt, még telefonon sem beszéltünk, és speciális okok miatt a jegyeket sem tudtam leellenőrizni. Ő sem vert át.
  Szóval több bizalmat az embereknek. Ez ahhoz is hozzásegíti az embert, hogy lazítson egy kicsit a felesleges spóroláson, bízzon a jövőben is.

  PS. engem is vizslathatsz a bloghun, koccra u.az a nick, és még a vállalhatatlan hozzászólásaimat is vállalom.

 • Tinaturner
  En eleg takarekosan elek alapvetoen, max a kajaban keresem a jobb minoseget. A lazitos resz olyankor szokott eljonni evente 1-2 alkalommal ha valami nagyobb dolgot kell venni. Pl mondjuk ha veszek szamitogepet vagy valami kutyut akkor jellemzoen nem csak az ar/teljesitmeny hanyadost nezem hanem h van e valami plusz szamomra benne. Ill az az evi 1-2 nyaralas ami osszejon altalaban olyan amire korabban gondolni se szoktam annyira irrealis volt. Pl mondjuk megnezni egy Nba meccset vagy capara horgszni stb. Kulonosebben a flancolas nem erdekel valszeg meg tikotime orat se fogok venni soha. Erettsegire kaptam egy aranynyaklancot apamtol talan 1x volt rajtam tobb mint 20 eve. Melozni meg 2 evet szandekozok utana egy minimum fel ev pihenes jon, es esetleg valami konnyed projektet tudok elkeptelni folytataskent. A melom es a melohelyem most se megterhelo egyeltalan de jobb lenne csak heti 10ora
 • Matetoth
  FOX

  Milyen balga az ember, a foldi(testi) szenvedes miatt perel Istennel, de birkakent nezi a teljes (lelki) megsemmisuleset… Azert remelem elolvastad es megertetted a kommentem.


  2 kerdes: a revolut hitelkartyarol van valami hir? En nem talaltam, s jobb hijan cetelemesen torom a fejem, mert bankszamlat ezert nem valtanek, de az autoberlok…

  Masik: cikkotlet, ki hogy es mikor engedte el a “zsugorisagot”.

 • Zabalint

  Ránéztem az aktivitására, és blog.hu-n kimondottan visszafogottnak számít a politizalásával (én például sokkal ordenárébb voltam, amikor sok évvel ezelőtt még kommenteltem arrafelé).
 • Petyu
  Nagy Vonalakban hitelességében szerintem ne legyen kétséged. Festészet témában pl. többször konkrét dolgot írt, amiből számomra látszik a hitelessége. (engem is érdekel ez a terület)
  Bene Géza festményét (amit szerintem sejtem melyik) év végén tervezi árverezni a Kieselbach galériában. A karácsonyi katalógust megnézve, le tudod majd ellenőrizni.
  Az hogy a stílusa valakinek nem tetszik az egy dolog, de lehet hogy pont a személyisége miatt sikeres valaki az életben, ezért érdemes nyitott szemmel járni… Mivel nem ismerek hozzá hasonló vagyonú embereket, ezért mindig figyelemmel olvason az általa mondottakat.
 • Otto
  @Csavargó
  Olvass bele a kommentjeibe, ugyanazokat a helyesírási hibákat véti, mint az itteni kommentjeiben. Pl: Ha az igekötő közvetlenül az ige előtt áll, egybe kell írni, de ő következetesen külön írja. Plusz a Nagy Vonalakban azért nem egy gyakori név, kicsi az esélye, hogy pont valaki más is ezt találja ki magának.
  Elengedtem ezt a dolgot már napokkal ezelőtt, csak tegnap a választások kapcsán olvastam bele egy politikai blogba és ott ráakadtam a kommentjeire.

  Nem a(z állítólagos) vagyoni helyzete miatt támadom, hanem mert hantázik. Erre írtam is érveket. A “hívők” oldaláról meg annyi az “érv”, hogy “Miért hazudna?”. Meg, hogy biztos irigy vagyok (mintha ez releváns lenne ebben a vitában, hogy NV igazat ír-e). De mindegy, aki hinni szeretne, az higgyen.

  “Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.”
  Petőfi Sándor

 • kivancsi
  @házastárs:
  „habár az ismert bizonyítékok alapján valószínűbb, mint a többi”

  Ezt kifejtenéd? Nem tudom milyen bizonyítékokra gondolsz (ha tudsz adni egy linket az is jó, csak érteni akarom mire célzol).

 • Garbo

  Engedd el, mert nem éri meg. Legfőképpen akkor nem, ha igazad van. Szerintem van egyébként.

  A hantásoknak a hanta kielégülése marad, mint nagybetűs Élmény, most ezt vennéd el tőlük?! 😉

 • Hunt3r
  @Kiszámoló

  Számomra az igazi kérdés, hogy mennyi az elég. Ha konzervatív becsléssel egy 4%-os reálhozamot várok el a befektetéseimtől, akkor kb. 60 millió környéke az összeg, amivel az éves kiadásaimat lefedem, kényelmes színvonal mellett.
  Ugyanakkor folyamat azon pörgök, hogy milyen kockázatot futok, ha 60 milliónál kiszállok a mókuskerékből. Te milyen módszerrel állapítod meg, hogy mennyi az elég? Amikor a megtakarításod elég jövedelmet termel, hogy a teljes életszínvonaladat fenntartsa? Vagy még többet is, és így magától nő a tőke évről-évre?

  És igen, én is a túlaggódós kategóriába tartozom. 🙂 Most már. Kellett hozzá egy CHF alapú lakáshitel 28 évesen, de utólag azt mondom, jókor jött a pofon.

  Köszi a választ!

 • Garbo

  “Bene Géza festményét (amit szerintem sejtem melyik) év végén tervezi árverezni a Kieselbach galériában. A karácsonyi katalógust megnézve, le tudod majd ellenőrizni.”

  Most komolyan, fiúk … Logika?
  Az, hogy valaki egy Bene festményt akar az év végén árvereztetni, az nem jelenti azt, hogy az a kommentelő NV lenne. Csak annyit, hogy valaki akar ilyet tenni.

  Ha két kávét iszom egy helyett, egy ilyen hiteles profilt bármikor összerittyentek. Megdöbbentő, hogy csak ennyi kell és mindenki mindent elhisz. Ez a vasárnap történtek tükrében mondjuk egész hihető és sok mindet megmagyaráz.

  Egy dolog ezer százalék. Épeszű ember nem írja le sehol, hogy konkrétan milyen festményei vannak otthon, de még a nagyságrendet sem. Honnan tudom? Nem fontos. 🙂

  A kardoskodás az idegen NV mellett pszichológiailag azt jelenti, hogy tetszik nektek, hogy ekkora vagyon egy közületek, így kicsit ti is 😉

 • Garbo
  Egyébként meg ügyes troll. Róla van szó, a téma helyett és feszültséget generál.
  javasolnám az ignorálást etetés helyett.
 • FoX
  “Megdöbbentő, hogy csak ennyi kell és mindenki mindent elhisz”
  Sajnos az emberek még ennél is sokkal butábbak. Ma akadtam bele egy videóba a neten. Pécsen kérdeztek meg embereket, hogy mit szólnak hozzá, hogy az EU és Brüsszel be akarja vezetni az arab számok használatát. Volt mindenféle korosztály, és nem esett le nekik a lényeg. Sírni lett volna kedvem.
  De ugyanilyen okokból működik mindig a nyolcezredik piramisjátékos átverés is, mert az emberek ostobák. Ehhez képest egy ilyen blogon egy (vagy több) kamukirály vígan ellubickol. Más kérdés, hogy kárt nem okoz.
 • Zabalint
  Teljesen irreleváns, hogy igazat mond vagy nem.
 • Petyu

  “Most komolyan, fiúk … Logika?”
  Elég sok árverésen jártam, ismerem a témát, közeget. Ha valaki trollkodni akar, akkor felépít egy sztorit az ismertebb festők közül. (Márffy, Aba-Novák, stb.)
  Lehet hogy egy ismerősének sztorija, de akkor sem értem, hogy miért kell a másikról azt feltételezni, hogy hazudik. Azért mert nem azt gondoja, amit te?

  “Egy dolog ezer százalék. Épeszű ember nem írja le sehol, hogy konkrétan milyen festményei vannak otthon, de még a nagyságrendet sem.”
  Képzeld nekem is több millió forintnyi festményem van otthon, s most leírom. Hidd el nem a festményt fogják elvinni. Nehéz eladni a lopott festményt, hatalmas a lebukás kockázata.
  (Ha el is viszik előbb-utóbb visszakapod, ellentétben a kp/arany/autó stb.)

  “… Ez a vasárnap történtek tükrében mondjuk egész hihető és sok mindet megmagyaráz.”
  Bocsáss meg, de ez a mondat téged minősít.

 • Matetoth
  Kivancsi:

  Irj mailt a matetoth1993 kukac gmail-re, mert Miklos nem engedte at a hsz-em. 🙁

 • Garbo

  Festményekről: ebbe nem megyek bele.

  Másrészt: és akkor másodszor is, csak neked, mint az imént, reklamálnám a logikádat. Az, hogy valaki nyilvánvaló troll, az csak azért lehet, mert nem ért velem egyet (tessék?)? Pontosan, miben nem ért egyet? És ha így is lenne valamiben: az lehetne az oka annak, hogy trollnak tartok egy trollként viselkedőt?

  Megjegyzésedre pedig annyit reagálnék, hogy igen, engem minősít, és a még létező józan eszemet. Meg azt a fajta logikát, melyet a hozzászólásaidban már másodszor nyomokban sem vélek felfedezni. Szerintem hagyjuk abba.

 • Garbo
  (Apró adalék: ha nem akarok lebukni, akkor nem a legnagyobb neveket emlegetem. A második vonal ismertségben sokkal hihetőbbé teszi a történetet.)

  Az arab számos videót én is láttam. A legszomorúbb benne az, hogy az Pécs, egyetemváros, megyeszékhely. Nem pedig Alsóborsod, Felsőnógrád, Középszabolcs, Külsőcsongrád vagy Belsőhajdúság … Akkor mi lehet ott?

  Persze, nyilvánvalóan tudjuk.