Nem lesz örökké karácsony

A mostani idők, illetve még inkább az emberek viselkedése egyre jobban emlékeztetnek a 2007-es állapotokra.

Akkor is egy hatalmas, hitelből pumpált emelkedés vége előtt állt a világ, mindenki roppant pozitívan tekintett a jövőbe. Elképesztő ütemben épültek az ingatlanok, mindenki lakást akart venni. Az autóeladások is minden rekordot megdöntöttek, néhány év alatt hatalmasat nőttek a fizetések, aki akart, könnyen talált munkát. Minden oka megvolt az embereknek az elégedettségre, úgy tűnt, most már minden jó és szép lesz örökké.

Aztán egyik napról a másikra megfagyott a levegő, néhány héten belül minden emberhez eljutott a legújabb válság hatása. A cégek bevétele visszaesett, ezért egyre több embert bocsátottak el, nehéz volt munkához jutni, sokkal rosszabbul ment a gyári munkásnak éppúgy, mint a taxisnak vagy a fodrásznak. Amikor mindenki elkezd spórolni, akkor mindenki sokkal kevesebbet keres, foglalkozzon bármivel, legyen bár vállalkozó vagy alkalmazott. A bevételek esésével párhuzamosan megindult a hiteltörlesztők emelkedése.

Az addig olyan sikeres foglalkozások, mint ingatlanos vagy hitel-bróker, hirtelen már a megélhetést sem biztosították a következő 5-6 évben.

Az új lakásokat senkinek nem lehetett eladni, még 2013-ban is a 2006-2007-ben épített lakásoktól igyekeztek megszabadulni a kivitelezők, kevés sikerrel. Az autókereskedések sorra zártak be az egész országban, harmadannyi autót sem tudtak eladni, mint egy-két évvel azelőtt. A hitelből felpumpált vállalkozások sora ment csődbe, mert a 20%-os forgalomcsökkenést már nem viselte el a túlzott eladósodás miatt túlfeszített költségvetésük.

Az ingatlanpiac is befagyott, sokan akartak szabadulni a nemrég vett lakásuktól, mert nem bírták fizetni a megemelkedett törlesztőket és a bérlők sem tolongtak már úgy a kiadásra váró lakásokért. Azonban a 13-14%-os hitelkamat mellett igen kevesek akartak ingatlant venni, akinek pedig volt pénze, bárhol kapott komoly hozamot, miért pont ingatlanba tette volna a pénzét.

A világgazdaság története ciklikus emelkedések és esések sorozata. Ahogy az emelkedés is öngerjesztő és az egész gazdaságba továbbgyűrűző hatású, ugyanígy az esés is mindenre és mindenkire kihat.

Hirtelen nem tudok még másik olyan időszakot mondani, ahol immár kilenc éve folyamatos emelkedés jellemezné a piacokat, ráadásul olyan egyenletesen, mint mostanában, a fejlődő piacokon éppúgy, mint a fejlett piacokon. Se egy megingás, se egy visszaesés, csak a folyamatosan növekvő gazdaság, egyik siker és eredmény a másik után.

Amit mondani szeretnék: nem lesz örökké karácsony, a következő válság már a küszöbön áll. Hogy meddig fog ott toporogni, már csak néhány hetet vagy még néhány évet, azt nem tudom. De hogy nem lesz minden úgy örökké, ahogy most, az biztos. Ahogy bő tíz éve sem látta senki a közeledő vihart, most sem lesz másként. “Amikor azt mondják, béke és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a veszedelem.”

Ettől nem kell megijedni, ez a világgazdaság rendje. Jön a következő válság, leépíti a magasra emelt kártya- és légvárakat, majd az esés után újra jön egy emelkedés. A romokat eltakarítják, a vesztesek nyalogatják a sebeiket, az élet pedig megy tovább. Ez eddig is mindig így történt, ezután is így fog.

Azonban te ne úgy rendezkedj be, hogy minden olyan szép és jó lesz jövőre is, mint volt eddig. Nem biztos, hogy lesz munkád jövő ilyenkor is, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy hálóval fogják majd a munkavállalókat, mint ma. Az alacsony kamatoknak is vége szakadhat, s akkor az ingatlanpiac is beleáll a földbe.

Az építőiparban dolgozók, akik ma nem tudják, mennyit kérjenek egy munkáért, újra majd könyöröghetnek munkáért és minden kis vakolást és javítást elfogadnak, csak hogy ne haljanak éhen.

A fodrász is észreveszi majd, hogy az emberek a hajukon is spórolnak, inkább ritkábban járnak majd fodrászhoz. Mindez akkor fog történni, amikor a hitelből vett autójának a törlesztője az egekbe fog emelkedni.

Ha hitelből akarsz befektetési ingatlant vásárolni, 20% önerővel, érdemes végiggondolnod, hogy egy 20%-os esés esetén te a tőkéd 100%-át fogod elveszíteni. Ha el kell adnod az ingatlant, mert mondjuk a munkádat is elveszítetted, akkor sikerült lenullázni magad. A bérleti díjak is nagyot tudnak esni, ha esetleg azt gondoltad, sebaj, majd a bérlő fizeti a megemelkedett törlesztőt.

Amikor az emberek egymás kezéből tépik ki a kilincset, hogy ingatlant vehessenek, amikor a tőzsdék már kilenc éve nem képesek esni, történjen bármi is, akkor már nem biztos, hogy messze van a fordulat.

Röviden: remélheted a legjobbat, de nem árt felkészülnöd a legrosszabbra. Ne a jelent és a közelmúltat vetítsd ki a jövőre, hanem emlékezzél meg, mi volt tíz éve vagy öt éve. Az emberek memóriája nagyon rövid, el sem hiszik, hogy 5-6 éve volt az a világ, amikor teljesen más volt minden. S azt sem tudják elképzelni, hogy megint minden olyan lehet, mint volt 5 vagy 10 éve.

Legyen forgatókönyved arra az esetre is, ha fél évig munkanélküli lennél, vagy a vállalkozás bevétele a harmadára esne vissza. Annál nincs veszélyesebb állapot, mint amikor az emberek túl optimisták és már elképzelni sem tudják, hogy megint fordulhatnak rosszabbra is a dolgok.

S még egyszer: ettől nem kell félni, ez így természetes. Viszont felkészülni fontos rá. Ha téged felkészülten fog érni a következő vihar, sokat kereshetsz azon, hogy a legtöbb embert meglepetésként érte ugyanez.

Update: a cikk nem arról szól, hogy itt a világvége, adj el mindent és fusson ki merre lát. Ez nem jóslás arra, hogy itt a következő válság, hanem csak felhívnám a figyelmed, hogy biztos lesz válság. Hogy holnap, vagy tíz év múlva, azt senki nem tudja. Nem kell eladnod semmit, csak legyél józan és ne gondold, hogy holnap csak jobb lehet, mint ma. Csak ennyi a dolgod, semmi mást nem akartam mondani.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

151 hozzászólás

 • Sötétződ
  Első!
  Már megint!
  🙂
 • Tonie
  Miklós!

  Te hogyan készülnél fel(készülsz) a leendő válságra?

 • Márai
  Mindig alakulni s változtatni, odasimulni és áldozni valamit, mindig adni, amikor kapsz, mindig továbbadni, amit szereztél, így vagy úgy… Csak nem “biztonságban élni”. Mindig várni vihart és a tűzvészt. S ha beköszönt a vihar és a tűzvész, nem csodálkozni és nem sopánkodni. Nyugodtan mondani: “itt van”. S oltani és védekezni.
 • Szaky
  Érdekes hogy a 2008 októberi válságot kirobbantó ingatlanár csökkenés már 2017 tavaszán érezhető volt, de akkor senki nem vette komolyan …
 • Szaky
  Bocsi nem 2017 hanem 2007 🙂
 • Ras Al Ghul
  Azért ha jó melós vagy és mindegy,hogy mihez értesz de ahhoz jól,akkor keresni fognak ha így lesz ha úgy,hisz nem születnek gyerekek,nem lesz melós.Tévedek?FED kezdi emelni a kamatot azt jól látom?lassan de biztosan.Kína az végül nem akar háborút?
 • jami
  Amikor a lakásunkat vettük már nem épp alacsonyan voltak az ingatlanárak. Kb. 2 évig fizettünk többet, mint előtte az albiért – azalatt egyébként ez a különbség kisebb lett, mert emelkedett a bérlés. A maradék szűk 9 évben a törlesztőnk az ugyanakkora (de rosszabb állapotú) bérlemény díjának fele volt.

  Most a hitelfelvétellel párhuzamosan erősen dolgozom a fizum növelésén, egyelőre úgy fest, sikerrel. Ha nem nőne, akkor is tudnánk fizetni, így viszont az a cél, hogy 5 év alatt visszafizetni a hitel felét, 10 év alatt az egészet. Közben valós rezsicsökkentési beruházások majd, plusz a lakás kiadva. Ha valami szerencsétlen csillagállás miatt gond van, akkor átütemezés, extra vészhelyzetre van kiszámoló biztim, hamarosan kötöm a férjemnek is 😉

 • BB
  Csak 1-2 éve kezdenek jobbrafordulni a dolgok, nem? Legalább is nekem így tűnik.
 • Zsolt
  Akkor lassan érdemes lenne eladni a befektetésként szolgáló lakóingatlanokat, mert előbb-utóbb megint a felére esik le az áruk?
 • george
  Kiszámoló: És mi a helyzet a megtakarítói oldallal? Mibe tegyen most az, aki a megtakarításait akarja növelni? Ha már van részvénykitettség, akkor azt bővíteni ebben a stádiumban talán már nem érdemes.

  Melyik befektetés az, ami most olcsó, és egy ilyen zuhanásban emelkedne nagyot ára?

 • Ostra
  Na jó, de hogyan tudunk felkészülni a válságra a vésztartalék (fél éves kiadások fedezése) képzésén felül? Erről jó lenne egy cikk.
 • Inevitable
  Bár vannak jó gondolatok a cikkben (legyen forgatókönyved, készülj fel mindig a legrosszabbra is), attól még ez szerintem nem egy jó írás.
  “a következő válság már a küszöbön áll”
  Mire alapozod ezt? A válságok közötti átlagos eltelt időre? “A múltban elért hozam nem jelent garanciát a jövőre nézve”, ugyanez igaz a bukásra is. Az elmúlt két évben megszámolni sem tudom hányan (itthon és külföldön egyaránt) vészmadárkodtak a pénzpiacok felett, aztán meg lehet nézni hol állunk két évvel ezelőtthöz képest.
  A nagy trükk az, hogy a nagy számok törvénye miatt aki folyamatosan borúlátó, előbb-utóbb igaza lesz, de a sok benézett “jóslatról” utólag soha nem szól a fáma.
  Én úgy gondolom, hogy ahogy szélesedik a tőzsdék által elért réteg, úgy válik egyre inkább hisztéria-alapúvá az árfolyamok mozgása is, és a következő “válság” az akár egy ilyen cikk után történő pánik-eladás következménye lesz.
 • Péter
  Épp most készülnénk nagyobb összeget befektetni, akkor érdemesebb várni vele?
 • Gábor
  Ingatlanvásárlás kapcsán kérdezem:
  Úgy értelmezem a posztot, hogy ha beüt a válság, akkor az ingatlanárak lemennek,
  a hitelkamatok pedig fel.
  Kérdés, hogy a kettő együtt jobb vagy rosszabb feltételeket ad-e?
  Feltételezem, hogy lesz állásom és kb azonos jövedelmem utána is.
 • Pallos Levente
  Én tudok példát mondani nem növekvő piacra. Általánosságban bármi, amivel foglalkozni kezdek. Konkrétan a török részvényeim néhány hónappal a vásárlás óta vannak 70% körül.
 • flashgordon
  2009 előtt volt válság? Ha igen mikor?
 • mp
  Én már várom, h bekövetkezzen, szeretnék befektetési ingatlant venni KP-ért.
 • Kiszamolo
  Inev, ez egyszerű ciklikusság. Az emelkedés mindent magával húz, ahogy az esés is.

  Hogy mikor lesz esés, nem tudom. De hogy lesz, az biztos. S minél nagyobb volt az emelkedés, annál nagyobb lehet az esés is.

 • kissbéla
  Ez olyan volt, mint valami ima. Vagy meditációs szöveg. Számomra mindenképpen.
  …és Kiszámoló for president, of course… 🙂
  Köszi. 🙂
 • kritizator
  Miklós!

  Na most jól megijesztettél.
  Mi most építkezünk, van egy másik házunk, azt akarjuk eladni, ha az új kész van.
  Mivel most félúton vagyunk az építkezésben, nehéz változtatni. Végigcsináljuk!!!

 • Kiszamolo
  Nem kell eladni semmit, nem erről szól a cikk. De ne tervezz úgy, hogy minden úgy lesz holnap mint ma.

  Úgy tudsz felkészülni, hogy van vészforgatókönyved arra az esetre, ha akár radikálisan esne a bevételed. Ennyi az egész, nem azt akartam mondani, hogy adj el mindent.

 • Tibor
  en meg nem vettem eszre hogy kimasztunk volna az elozo valsagbol, persze Magyarorszagon most biztos mas a helyzet, de itt nyugat-Europaban legalabbis nagyon nem ugy tunik.
 • százegy
  Én is ezen gondolkoztam, ezért döntöttem úgy, hogy a kevésbé likvid ingatlanból részben kiszállok. Pedig 2020-21-ig terveztem először. Úgy tűnik, pár évig nő a reálbér, Orbán és Matolcsy mai nyilatkazatai megnyugtatóak, de valami van a levegőben. Nem akarok úgy járni, mint az önjelölt “guru” Nyilasi, aki a bukásra játszva szépen leamortizálta alapját, de jobb az óvatosság. Biztonságos vagy likvidebb befektetés felé gondolkozok elmozdulni, akkor is, ha több dolog van a gyorsabban forgó befektetésekkel. Emellett erősen foglalkoztat, hogy Nyugatra, erősebb devizába mentem a pénzem. Egyelőre most van a felkészülési és átgondolási időszak. Jobb kisebb hozamot realizálni, mint a tőkéből nagyot bukni. De még szerintem nem kell atombunkerbe vonulni.
 • Garbo
  “Bízz istenben, és tartsd szárazon a puskaport!”
  Kíváncsi vagyok, mikor indul el lefelé.
 • szocske
  ” és a következő “válság” az akár egy ilyen cikk után történő pánik-eladás következménye lesz” ezt osztom.
  Amikor elkezdett emelkedni az ingatlanok ára, előtte több-kevesebb idővel már mindenhol megírták, hogy küszöbön az emelkedés.
  Simán lehet, hgy az indította el az emelkedést, hogy már mindenki azt írja most kell venni, mert indulunk felfelé.
  Az esésnél még inkább igaz, ha már mindenhol azt írják jön az esés, akkor hirtelen mindenki elkezd eladni, pedig a cikkek nélkül esze ágában sem lenne.
 • kissbéla
  …a mindent eladni pont azért is indokolatlan, mert nem tudhatjuk, hogy pont nem a pénz lesz-e az (számlapénz/készpénz), amelynek úgy leesik az értéke, hogy nem megyünk vele sokra. (Tudom, akkor másnak is leesik az értéke.)

  Egy ismerősöm jó 10 éve fizikai aranyat vesz, rendszeresen. Tudjátok, azt a fajtát, ami kis táblákból áll, mint a Tibi csoki. 🙂 Az is egyfajta diverzifikáció.

 • teleagatya
  Én már eléggé parázok és nem tudom mit kéne tenni.

  Az egy éves nettó félre van téve, hitel nincs. Van néhány 10 milliónk különböző befektetésekben (részvény és kötvény ETF-ek TBSZ-en, P€MÁK TBSZ-en, cetelem).

  Ennyi. Mit tehetnék még? Vegyek aranyat?

  Ti mit gondoltok amúgy arról, hogy lesz itt még olyan, hogy befagyasztják a bankszámlákat és hasonlókat (értékpapírszámlák?), mint mondjuk cipruson? Vagy esetleg a hiperinflációról? Hogy készültök az ilyesmire, ha egyáltalán?

  Engem is érdekelne kiszámoló hogy készül.

 • szocske
  Egyébként most magas áron ingatlant azért is vennék 5-10 évre fix hitelből, esetleg mellé nyitva LTP-t hitel célból, amivel még 10 éven túl is fixálhatók a mai alacsony kamatok, hogy az esetleges ingatlan áresést valamennyire tudjam kompenzálni.

  Tegyük fel lakást akarok 20M-ért és van is most 20M Ft-om.

  A. eset: megveszem a lakást, és örülök. Ha a lakás ára 15M-ra esik és vmiért el kell adnom, akkor buktam 5M-t. (Ha nem kell eladnom, mert örökké benne élek, akkor persze mindegy mennyit ér éppen.)

  B. eset: megveszem a lakást hitelből 3,5% THM, a pénz megy a kincstárba 3,5% kamatra, nullán vagyok tehát. Ha a lakás ára esik, akkor a pénzem kamata emelkedik, de a hitelkamatom fixálva van, így a többlet kamat visszahoz valamennyit a lakáson elszenvedett áreséséből.
  Ha nem kell eladnom, akkor pedig lett némi hozam a pénzemen a hitelkamaton felül.

 • csizkek
  Na akkor most hova tegyek 200e EUR-t??
 • joe
  szóval, ahogy írtad is, legtöbbször a “kártyavárak” bedőlése rántja magával a dolgokat.
  hogyan azonosíthatóak ezek a kártyavárak? van erre egyáltalán lehetőség? a legutóbb a sub-prime válság volt ilyen “remek kártyavár”… ott pedig hazugság volt az egész alapja.
  kössem poligráfra az ügynököt, aki el akar adni valami “szolgáltatás”? 😀
 • Morzsi
  Az elmúlt időszakban a Dow Jones meg-megdöccent. Ez lehet az új válság első jele?
  Illetve: a tőzsdei zuhanás csak indikátora, vagy okozója is lehet egy új válságnak?
 • Thistimeitsdifferent
  Közeleg a tél!! :))

  Részben egyetértek, de azért egy válság nem derült égből villámcsapásként szokott jönni. A Bear Stearns is pont 10 éve ment csődbe, míg a tőzsdei összeomlás csak 2008 őszén jött.

  Érdemes figyelni a jeleket (Fed kamatemelések üteme, Trump féle kereskedelmi háború eszkalálódása, jegybankok eszközértékesítésének üteme stb.) de azok szerint akiket én olvasok ha a Fed nem rontja el nagyon 2019 előtt nem lesz komolyabb válság. Ami most februárban volt, inkább csak egy korrekciónak tűnik.

  Ráadásul ebben még egy 20%-os US tőzsdei emelkedés is benne van annak ellenére, hogy más most is elég drága az amerikai piac. Na az lenne már a buborék kategória.

 • Kiszamolo
  Teleagatya, nincs miért paráznod. Annak van rá oka, aki csupasz fenékkel várja a következő fordulatot, mert abban reménykedik, hogy nem fog jönni.
 • gaborr
  én nem vagyok ennyire pesszimista. aggódni mindig van miért. ha valaki aggódni akar mindig meg fogja találni, hogy miért reszkessen. hol a menekültek miatt, hol a választások miatt, hol az észak koreai helyzet, klímaváltozás, stbstb.

  imádom a big short című filmet, ami azzal végződik, hogy a pesszimisták mekkorát nyertek, viszont ennyi év távlatából látszódik, hogy az optimisták is jól jártak volna, csak addig nem folytatódik a film.

 • gertitorpe
  Ha nem a tőzsdét, hanem a reálgazdaságot nézzük, nem biztos hogy “megérett” egy válságra. Én inkább úgy látom hogy a 2008-2015 volt a szűk 7 esztendő és most éppen a 7 bő évben vagyunk, amiből még van hátra pár, főleg amennyi meg nem épült házat, meg nem vett új autót akarnak az emberek bepótolni. Érdemes elválasztani a reálgazdaságot amit az emberek óvatossága fogott vissza az olcsó kamat által “elinflált” részvényáraktól mert a kettő nem sokat korrelált 2008-2017 között, talán az utolsó 2 évtől eltekintve.

  2015-ben igenis volt komoly esés és pánik a tőzsdén, sok ipari, bánya (nem tech) cég akkor fogott padlót és komoly kilengések mellett két évig egy sávban mozogtak a piacok.

  Szerintem a világ normális állapota az hogy nincsen válság, főleg nem olyan komoly mint a 2008-as mert az tényleg durva volt.
  Kiszámolóval mindemellett egyetértek:most érdemes felkészülni a rosszabb napokra 🙂

 • star70
  ez most panasz vagy dicsekves:-)?
  vegyel lakast Nemetorszagban ujat es add ki ,itt nincs valsag a lakaskiadasban es ahogy elnezem nem is lesz,konkretan NINCS kiado lakas jo helyen. 5 ev alatt ugyan az a haz a duplajaert kelt el.
  Havi 800€ tiszta penz:-)
 • Joci
  Csodálkozom, hogy még senki nem tért ki rá, de az utolsó gondolatban hogy akarsz keresni azokon, akik nem számítanak egy esetleges esésre? 🙂
 • george
  “a cikk nem arról szól, hogy itt a világvége, adj el mindent és fusson ki merre lát. Nem kell eladnod semmit, csak legyél józan és ne gondold, hogy holnap csak jobb lehet, mint ma. ”

  Ez világos, de engem továbbra is érdekelne a másik oldal, hogy akinek nincs hitele, van bőven tartaléka, az megtakarítóként hogyan tud erre felkészülni?

  Vagyis mi az, amit most olcsón meg lehet venni, mert nem kell senkinek, és egy válságban megy majd fel az ára? Létezik ilyen befektetés?

 • apspot
  Csinálhatnál egy tanfolyamot, hogy a magam fajta egyszerű emberek hogyan tudnának jól járni ha “véget ér a karácsony”, vagy úgy az egész ciklikusságról, gyakorlati példákkal. Szívesen fizetnék is érte, a kommenteket nézve nem én lennék az egyedüli 😀 De már annak is örülnék ha írnál róla hogy Te hogyan készülsz.
 • mrlax
  nekem a részvénypiacról ez jelenet jut eszembe a wall street farkasiból: youtube.com/watch?v=eHQ1dA6bM2M

  Technikai elemzés ide, hírek oda, ha olyan a piac hogy “jó” akkor jó, ha nem akkor válság van..

 • mrlax
  *az egész jelenet: youtube.com/watch?v=AlO5Yk28bd4
 • Iron
  Ez a legfontosabb: “Ha téged felkészülten fog érni a következő vihar, sokat kereshetsz azon, hogy a legtöbb embert meglepetésként érte ugyanez.”

  Egy válság olyan, mint egy nagy leárazás, olyankor lehet jól bevásárolni. 🙂

 • Unemployed
  A 2008-ashoz fogható válság a következő évtizedekben nem várható. Minden mértékadó elemzés ezt mondja és azt hiszem, hogy statisztikailag is így igaz, ekkora válság csak 70 évvel korábban volt. A mértéke pedig az ingatlanpiaci lufira rátelepült tőkeáttételes pénzügyi termékek összeomlása miatt lett ekkora, amely megrengette a teljes USA bankrendszert és a biztosítókat.
  Válság persze lesz. A legvalószínűbb, hogy a hosszú zéró kamatok (csalóka zéró kamatról beszélni, mert erre rájön/rájött a pénznyomtatás, azaz a hosszú kamatok is zéróra estek, sőt) miatt felfúvódott eszközök (részvények, kötvények, ingatlanok) korrekciói miatti veszteségek okoznak majd visszaesést, bár a reálgazdasági dinamika annyira erős, hogy jelenleg még ez is nehezen okozhatna recessziót.
  Aztán meglátjuk…
 • Gábor
  Egy dologra ne számíts: Hogy majd te fogod azt észrevenni (és azon sokat keresni), amit más nem.
  Sokkal valószínűbb, hogy a másik csoportba fogsz tartozni.
 • tbrptr
  Ezt az összeomlást várom.

  Bár jönne már. Még akkor is jobban jönnék ki, ha két évig munkanélküli lennék de cserébe egy mostani 70M-s lakát megvehetnék 45-50 körül.

 • hemond
  @Morzsi: igen, a 2000-es (dotcom) esés magával rántotta az USA gazdaságát. Greenspan A zűrzavar korában ezt okolja főleg.

  Mikor lesz vége? Ha jósolni kéne akkor azért itthon nem holnapra tenném (persze ha bedöl a világ akkor mi is megyünk), hanem használnám a felhőkarcoló indikátort, így a Mol székház átadása (2021) +/- 1/2 évre tenném:

  forbes.com/2011/03/10/skyscrapers-burj-dubai-leadership-leaders-bubbles.html#7b346f326a54

 • Én is akarok kommentelni
  Szerintem amíg minden héten valaki megjósolja, hogy hamarosan, de természetesen nem tudja megmondani, hogy mikor itt a világvége, addig minden a legnagyobb rendben van.
  @Kiszámoló tavaly és tavalyelőtt is írt egy pont ugyanilyen cikket.
  Ezeket a helyükön kell kezelni. És minden évben is ír egy pont ugyanilyet, és akkor majd mondhatja, hogy naugye! (c). Más kérdés, hogy aki tavaly hallgatott rá, nemhogy tavalyelőtt, az mekkora rallikból maradt ki, nem beszélve az idei rakétákat. Ugyanez a helyzet a fixált hitelekkel is. Évek óta hallgatjuk, hogy fixáld meg baj lesz. Persze. Valamikor. De ez már a túl sok farkast kiáltás esete.
  Most azoknak adok igazat, akik azokat is felelőssé teszik, akik folyamatosan riogatnak.. évek óta. Aztán semmi nincs. Az átlagember szempontjából nincs ennél rosszabb.

  Ha nem egy lábon áll a család, és a jövedelem 30%-a alatti a törlesztés, mindegy mi jön. Ennyike.

 • L70
  Most lehet jól keresni és most kellene sokat megtakarítani.

  Válságban pedig lehet költekezni (fogyasztani is és befektetni is), már ha előtte megtakarítottunk. Az élet nem állt meg, de igaz, az előző válságban egész jó áron lehetett utazni és nyaralni, belföldön és külföldön egyaránt. Lehetett szépen alkudni az autó árából, és lehetett lakást is venni, mert válságban a vevőnek áll a világ.

  Antikciklikusan, nem a csordát követve.

 • Monty
  Gegorge, szerintem rosszul gondolkodtok. Nem azon kell töprengeni, hogy mit kell most venni és a válság idején eladni, hanem, hogy majd legyen miből bevásárolnod mikor már beütött a válság! Akkor kell majd vásárolni mikor beüt a krach és a béka segge alatt lesz minden.
 • Sötétződ
  Javaslom, hogy a kedves parázó olvasóközönség ezt a cikket úgy tekintse, mint a napi pénzügyi bölcsesség egy bővebben kibontott változatát. “Gazdag – Coelho – Papa bölcsességei” vagy valami ilyesmi :).

  A nyáj már csak ilyen:
  Ha Miklós csak annyit ír tömören, hogy: Vigyázz! Nem lesz minden nap karácsony! akkor egyrészt nem lesz hozzászólás, másrészt nem tudja kifejteni amit akar. Meg a blogja is behal.

  Ha meg kifejti a témát többféle megközelítésből, akkor meg a hívek elkezdenek atomra parázni (de sajnállak, jaj hova tegyél 200e eurót, és társai) meg arról fantáziálni, hogy hogyan gazdagodjak meg a következő válságon.

  Mondhatom szép.

  Mindkét véglet szélsőséges, az arany középút éppen középen van:) Ez most egy napi pénzügyi bölcsesség hosszabb változata volt.

  Persze majd a szerző megmondja, hogy így van-e, én csak okoskodok.

  Meg hát első is voltam, szóval szép ez a nap már megint :).