Nem lesz örökké karácsony

2018-03-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A mostani idők, illetve még inkább az emberek viselkedése egyre jobban emlékeztetnek a 2007-es állapotokra.

Akkor is egy hatalmas, hitelből pumpált emelkedés vége előtt állt a világ, mindenki roppant pozitívan tekintett a jövőbe. Elképesztő ütemben épültek az ingatlanok, mindenki lakást akart venni. Az autóeladások is minden rekordot megdöntöttek, néhány év alatt hatalmasat nőttek a fizetések, aki akart, könnyen talált munkát. Minden oka megvolt az embereknek az elégedettségre, úgy tűnt, most már minden jó és szép lesz örökké.

Aztán egyik napról a másikra megfagyott a levegő, néhány héten belül minden emberhez eljutott a legújabb válság hatása. A cégek bevétele visszaesett, ezért egyre több embert bocsátottak el, nehéz volt munkához jutni, sokkal rosszabbul ment a gyári munkásnak éppúgy, mint a taxisnak vagy a fodrásznak. Amikor mindenki elkezd spórolni, akkor mindenki sokkal kevesebbet keres, foglalkozzon bármivel, legyen bár vállalkozó vagy alkalmazott. A bevételek esésével párhuzamosan megindult a hiteltörlesztők emelkedése.

Az addig olyan sikeres foglalkozások, mint ingatlanos vagy hitel-bróker, hirtelen már a megélhetést sem biztosították a következő 5-6 évben.

Az új lakásokat senkinek nem lehetett eladni, még 2013-ban is a 2006-2007-ben épített lakásoktól igyekeztek megszabadulni a kivitelezők, kevés sikerrel. Az autókereskedések sorra zártak be az egész országban, harmadannyi autót sem tudtak eladni, mint egy-két évvel azelőtt. A hitelből felpumpált vállalkozások sora ment csődbe, mert a 20%-os forgalomcsökkenést már nem viselte el a túlzott eladósodás miatt túlfeszített költségvetésük.

Az ingatlanpiac is befagyott, sokan akartak szabadulni a nemrég vett lakásuktól, mert nem bírták fizetni a megemelkedett törlesztőket és a bérlők sem tolongtak már úgy a kiadásra váró lakásokért. Azonban a 13-14%-os hitelkamat mellett igen kevesek akartak ingatlant venni, akinek pedig volt pénze, bárhol kapott komoly hozamot, miért pont ingatlanba tette volna a pénzét.

A világgazdaság története ciklikus emelkedések és esések sorozata. Ahogy az emelkedés is öngerjesztő és az egész gazdaságba továbbgyűrűző hatású, ugyanígy az esés is mindenre és mindenkire kihat.

Hirtelen nem tudok még másik olyan időszakot mondani, ahol immár kilenc éve folyamatos emelkedés jellemezné a piacokat, ráadásul olyan egyenletesen, mint mostanában, a fejlődő piacokon éppúgy, mint a fejlett piacokon. Se egy megingás, se egy visszaesés, csak a folyamatosan növekvő gazdaság, egyik siker és eredmény a másik után.

Amit mondani szeretnék: nem lesz örökké karácsony, a következő válság már a küszöbön áll. Hogy meddig fog ott toporogni, már csak néhány hetet vagy még néhány évet, azt nem tudom. De hogy nem lesz minden úgy örökké, ahogy most, az biztos. Ahogy bő tíz éve sem látta senki a közeledő vihart, most sem lesz másként. "Amikor azt mondják, béke és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a veszedelem."

Ettől nem kell megijedni, ez a világgazdaság rendje. Jön a következő válság, leépíti a magasra emelt kártya- és légvárakat, majd az esés után újra jön egy emelkedés. A romokat eltakarítják, a vesztesek nyalogatják a sebeiket, az élet pedig megy tovább. Ez eddig is mindig így történt, ezután is így fog.

Azonban te ne úgy rendezkedj be, hogy minden olyan szép és jó lesz jövőre is, mint volt eddig. Nem biztos, hogy lesz munkád jövő ilyenkor is, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy hálóval fogják majd a munkavállalókat, mint ma. Az alacsony kamatoknak is vége szakadhat, s akkor az ingatlanpiac is beleáll a földbe.

Az építőiparban dolgozók, akik ma nem tudják, mennyit kérjenek egy munkáért, újra majd könyöröghetnek munkáért és minden kis vakolást és javítást elfogadnak, csak hogy ne haljanak éhen.

A fodrász is észreveszi majd, hogy az emberek a hajukon is spórolnak, inkább ritkábban járnak majd fodrászhoz. Mindez akkor fog történni, amikor a hitelből vett autójának a törlesztője az egekbe fog emelkedni.

Ha hitelből akarsz befektetési ingatlant vásárolni, 20% önerővel, érdemes végiggondolnod, hogy egy 20%-os esés esetén te a tőkéd 100%-át fogod elveszíteni. Ha el kell adnod az ingatlant, mert mondjuk a munkádat is elveszítetted, akkor sikerült lenullázni magad. A bérleti díjak is nagyot tudnak esni, ha esetleg azt gondoltad, sebaj, majd a bérlő fizeti a megemelkedett törlesztőt.

Amikor az emberek egymás kezéből tépik ki a kilincset, hogy ingatlant vehessenek, amikor a tőzsdék már kilenc éve nem képesek esni, történjen bármi is, akkor már nem biztos, hogy messze van a fordulat.

Röviden: remélheted a legjobbat, de nem árt felkészülnöd a legrosszabbra. Ne a jelent és a közelmúltat vetítsd ki a jövőre, hanem emlékezzél meg, mi volt tíz éve vagy öt éve. Az emberek memóriája nagyon rövid, el sem hiszik, hogy 5-6 éve volt az a világ, amikor teljesen más volt minden. S azt sem tudják elképzelni, hogy megint minden olyan lehet, mint volt 5 vagy 10 éve.

Legyen forgatókönyved arra az esetre is, ha fél évig munkanélküli lennél, vagy a vállalkozás bevétele a harmadára esne vissza. Annál nincs veszélyesebb állapot, mint amikor az emberek túl optimisták és már elképzelni sem tudják, hogy megint fordulhatnak rosszabbra is a dolgok.

S még egyszer: ettől nem kell félni, ez így természetes. Viszont felkészülni fontos rá. Ha téged felkészülten fog érni a következő vihar, sokat kereshetsz azon, hogy a legtöbb embert meglepetésként érte ugyanez.

Update: a cikk nem arról szól, hogy itt a világvége, adj el mindent és fusson ki merre lát. Ez nem jóslás arra, hogy itt a következő válság, hanem csak felhívnám a figyelmed, hogy biztos lesz válság. Hogy holnap, vagy tíz év múlva, azt senki nem tudja. Nem kell eladnod semmit, csak legyél józan és ne gondold, hogy holnap csak jobb lehet, mint ma. Csak ennyi a dolgod, semmi mást nem akartam mondani.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram